Nádherné rúcha vytvorené sv. Terezkou z Lisieux

Keď bola malá Terezka na Karmeli, vytvorila niekoľko z najkomplikovanejších liturgických rúch, ktoré sa dodnes zachovali. 

Trojročná Terezka sedela pri matkiných nohách a sledovala, ako jej mama rýchlo posúva cievky a špendlíky na malom vankúši. Až keď bola staršia, Terezka si uvedomila, že jej matka bola najlepšou čipkárkou v celom Alençone a že vo francúzskom Alençone vznikala najlepšia čipka na svete ….

Porozprávam vám príbeh, ktorý si pamätám z môjho detstva. Mal som možno 5 alebo 6 rokov, keď som dostal knihu pre deti o svätej Terezke, malom kvete; a čítal som to znova a znova a pamätal som si naspamäť niektoré z mojich obľúbených častí. Dozvedel som sa, že Zélie Martin, matka Terezky, bola povolaním čipkárka a že prevádzkovala malý podnik na ulici Rue Saint-Blaise, kde vytvorila elegantnú a nákladnú čipku, pre ktorú bola Alençon známa.

Zdá sa však, že malá Terezka získala matkin talent pre vyšívanie. A život kláštornej sestry nebol iba modlitbou; bol čas aj na prácu, ktorej sa tiež pokorne obetovala Bohu vo forme aktívnej modlitby. Nedávno som narazil na túto fotografiu krásneho a zdobeného ornátu, ktorý Terezka ručne vyrobila. Ornát bol vyrobený zo starých brokátových šiat, ktoré patrili jej matke Madame Martin. V samom strede je Ježišova sv. Tvár, podľa ktorej si aj dala svoje rehoľné meno. Na spodu sú dve ruže, ktoré znázorňujú jej rodičov. Päť bielych ľalií predstavuje všetkých päť sestrier – všetky boli rehoľníčkami. Biele sú pre ich panenstvo, ktoré si uchovali. V liste Celine sv. Terézia od Dieťaťa Ježiša píše o tom, aké je krásne ostať ľaliami bielymi. Žlté ľalie sú ľalie vydatých žien podľa sv. Terezičky. Štyri puky celkom hore znázorňujú jej súrodencov, ktorí zomreli v mladom veku.

Zdroj: nationalregister, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *