Kde je v dome Mária, tam sa diabol nedostane!

Pre kresťanov Božia Matka nie je iba voľbou, ona patrí k odkazu Ježiša Krista. Tak ako si učeník pod krížom Ježišovu Matku vzal k sebe, tak si majú kresťania dnes zobrať Máriu k sebe, prijať ju do srdca, ako povedal František v nedeľu na prvej svätej omši, ktorú ako pápež slávil v Bazilike Santa Maria Maggiore. Posledná januárová nedeľa je slávnosťou prenesenia slávnej mariánskej ikony Salus Populi Romaniochrankyne obyvateľov Ríma, do hlavnej mariánskej baziliky Santa Maria Maggiore.

„Kde je Mária doma, tam diabol neprenikne, tam nezvíťazí strach,“ povedal František.

Už od počiatku hľadali kresťania ochanu pod plášťom Božej Matky. Dokazujú to mnohé modlitby, piesne a prezentácie tzv. Madony ochranného plášťa. Mária neignoruje prosebné modlitby ľudí, ale okamžite ich vypočuje. Chcieť žiť kresťanskú vieru bez Márie je nebezpečné, ako varoval František a zdôraznil, že milovať ju „nie je iba poézia, ale životná vitalita“.
„Pozrite sa na ňu, práve sa vrátila z nemocnice,“ povedal pápež na záver.

V minulých piatich mesiacoch bol obraz nákladne zreštaurovaný a na začiatku svätej omše prenesený naspäť do baziliky. Odborníci vatikánskych múzeí pod vrstvami lakov, premaľovaní a sadzí zo sviec znova dali zažiariť jej pôvodným farbám.
Mnohí Rimania majú k tejto Madone veľmi úzky vzťah, ako aj František. Svätá omša v túto nedeľu bola 59. raz, čo obraz navštívil, odkedy je rímskym biskupom. František sa pred obrazom modlí pred každou zahraničnou cestou.
Podľa tradície vznikol obraz Božej Matky so žehnajúciom Ježiškom v náručí v Jeruzaleme a za pápeža Sixta III. (432-440) ho svätá Helena, matka cisára Konštantína preniesla do Ríma. Starobylej ikone Panny Márie Bohorodičky Rimania vďačia za záchranu pred morom v 6. storočí i pred ďalšími pohromami.  Nové historické a chemické výskumy však ukazujú, že ikona vznikla medzi 11. a 13. storočím v Ríme, ako napísala vedúca Vatikánskych múzeí, Barbara Jatta v „L´Osservatore Romano“.

Mariánska ikona je známa po celom svete aj ako symbol Svetových dní mládeže. Jej kópia v súčasnosti putuje po krajinách Latinskej Ameriky a v januári 2019 bude prítomná na Svetových dňoch mládeže v Paname spolu s putovným krížom sv. Jána Pavla II.

Popoludní potom pápež navštívil ešte ukrajinskú komunitu v Bazilike Santa Sofia v západnej časti Ríma.

Rím, 28.01.2018 (KAP) 021 747

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *