Život Cirkvi vo svete 42/2020

Obsah

Sväté omše na Slovensku možno sláviť so šiestimi osobami

Rada kardinálov predložila pápežovi nový poriadok kúrie

Rada kardinálov má nového člena z Afriky

Nový prefekt Kongregácie pre kauzy svätých

Kardinál Pell po väzení po prvý raz u pápeža

Pápež František Pellovi: „Ďakujem vám za svedectvo!“

Vatikán zatýka vlastnú finančnú poradkyňu

Vatikán potvrdzuje prípady nákazy u Švajčiarskej gardy

Vatikán vydáva pamätnú mincu s motívom pachamamy

Viedeň: „Pochod za život“ s emeritným biskupom

Poľsko má stále menej nových bohoslovcov

Testy s vakcínou a zvláštne nevysvetliteľné choroby

Teológ: „Mám dojem, že v Nemecku vynašli novú Cirkev!“

Nový biskup Mostaru: Potrebujeme pravdu a spravodlivosť

Poľsko: Biskupi pozývajú na ruženec za nenarodené deti

Útoky na vieru Amy C. Barrettovej protiústavné!

Kamala Harrisová a jej obsiahly monológ o potrate!

Biskup Schneider o období apokalypsy

Fínsko a prenasledovanie kresťanov

Kanada: Trudeau chce stavať tábory na karanténu!

USA: Voľby prezidenta sú o budúcnosti svetového poriadku

Cirkvi príliš nekritické voči islamu

„Dvaja muži si vymenili prstene v Kostole v Mníchove“

Afrika: Kňaz po 2 rokoch zajatia islamistami na slobode!

Gabriele Kubyová: Opustená generácia

Démoni sa odpútali z reťaze – orgie v americkom kostole!

Satanisti znesväcujú kostoly na Cypre

Austrália: Satanisti a „čierna omša“ o polnoci 30. októbra

USA: Diecéza žaluje guvernéra pre opatrenia proti covidu

Škótsky kňaz: „Biskup si od Boha alebo zo sveta?“

Írsko: Kňaz znova pozýva moslima viesť modlitby v kostole

Macron sa sťažuje, že potrat je stále nepopulárny!

Kardinál Lehmann po smrti obvinený z krytia zneužívania

Jedným dňom intenzívnej modlitby sa dosiahne viac ako rokmi diskusie!

Kňazi, majte dôveru vo vašu nebeskú Matku, ktorá je vám vždy nablízku, aby bola pomocou a posilou vášho kňazstva. Vidím vaše nespočetné ťažkosti, počujem vaše prosby, som nablízku, aby som vás posilňovala vo vašej osamelosti, dávam vám útechu uprostred toľkých trpkostí. Nemajte pocit opustenosti.
Aj keď pole apoštolátu je tak často vyprahnuté a neľahké, aj keď vaše okolie vám kladie prekážky v kňazskej službe, aj keď sa tak často zdá, že ťarcha ľudskej slabosti vás drví, nestrácajte nikdy odvahu! Som stále pri vás, ako dobrá vnímavá Matka vás podopieram, vediem, potešujem, dodávam vám odvahu, zbieram vaše slzy ako drahocenné perly a uchovávam každú vašu námahu vo svojom Nepoškvrnenom Srdci.
Majte veľkú dôveru, že nastane doba dokonalého triumfu Boha v tomto úbohom ľudstve, ktoré je také choré a vzdialené od neho. Prežívate bolestné roky veľkého súženia a utrpenie sa stáva každým dňom ťažším pre všetkých. Prežívajte prítomnú hodinu v Getsemanskej záhrade môjho Nepoškvrneného Srdca a pripravte sa, aby ste s láskou plnili vôľu nebeského Otca. …. Buďte svedkami viery, svätosti, lásky! Prinášajte všade balzam mojej materskej a milosrdnej lásky. (Don Gobbi 21.10.1993)

Pán satanovi povolil tento čas, ale bude zlomený pokorou, nepatrnosťou a mocou Ženy. Slávne Kristovo kráľovstvo sa upevní predovšetkým v srdciach a dušiach. To je najvzácnejšia súčasť božskej Kristovej vlády. Kristovo kráľovstvo sa upevní, až bude dokonaná porážka satana a všetkých duchov zla. Kristovo kráľovstvo sa uskutoční súčasne s triumfom eucharistického Ježiša. Eucharistia uvoľní všetku Božiu moc a stane sa novým slnkom, ktorého žiarivé lúče sa odzrkadlia v dušiach a životoch a vytvoria jediný učenlivý a pokojný ovčinec, ktorého pastierom bude Ježiš. Na túto novú zem a do tohto nového neba vás uvedie vaša nebeská Matka. (21.11.1993)

*****************************************************

Sväté omše na Slovensku možno sláviť so šiestimi osobami

Bratislava, 14.10.2020 (TK KBS) 026 834 – Úrad verejného zdravotníctva vydal v stredu 14. októbra večer konečnú verziu opatrení, ktoré budú záväzné od štvrtka 15. októbra 2020. Z dokumentu vyplýva, že hromadné podujatia napokon nebudú zakázané úplne: bude možné ich konať so zásadným obmedzením, teda maximálne do 6 osôb.
Po konzultácii s Úradom verejného zdravotníctva hovorca KBS Martin Kramara potvrdil informáciu, že toto pravidlo sa vzťahuje aj na bohoslužby. Znamená to, že slávenie verejných bohoslužieb zostáva možné, avšak s limitom 6 osôb, vrátane kňaza, podobne, ako je tomu v tejto chvíli napríklad aj v Českej republike.
„Hoci to nie je veľká zmena, bude predsa uskutočniteľné, aby na svätú omšu prišla napríklad aspoň rodina, na ktorej úmysel je daná bohoslužba slávená,“ povedal pre TK KBS Martin Kramara s tým, že KBS o danej veci už informovala biskupov, a momentálne sa pripravuje aktualizácia informácií pre kňazov.

*****************************************************

Rada kardinálov predložila pápežovi nový poriadok kúrie

Vatikán, 15.10.2020 (KAP) 026 833 – Po ôsmych mesiacoch prerušenia pre pandémiu zasadal v utorok pápež František so svojimi najbližšími poradcami virtuálne. Predmetom stretnutia bola reforma vedenia Cirkvi. Ako oznámila vatikánska tlačová kancelária Rada kardinálov predložila pápežovi prepracovanú verziu nového poriadku Rímskej kúrie. Text si teraz preštudujú príslušné dikastériá. Posledné fyzické stretnutie Rady kardinálov sa konalo v polovici februára.
Podľa údajov Vatikánu sa na stretnutí zúčastnili všetci šiesti kardináli grémia. Pápež František sa pripojil z Domu sv. Marty. Rada kardinálov pokračovala v práci na konštitúcii kúrie už v letných mesiacoch cez internet. Pri súčasnom zasadnutí išlo aj o realizáciu reformy. Budúce zasadnutie sa bude konať v decembri znova vo virtuálnej forme.
Uverejnenie nového poriadku kúrie sa očakávalo už počiatkom roka 2019. Súčasný text návrhu sa prepracovával od polovice apríla 2019. Dokument s pracovným názvom Praedicate evangelium má nahradiť súčasnú verziu ústavy kúrie Pastor bonus z r. 1988.
Členmi Rady kardinálov sú: Oscar Rodriguez Maradiaga (77) z Hondurasu ako koordinátor, Reinhard Marx (67), mníchovský arcibiskup a vedúci ekonomickej rady Vatikánu, Giuseppe Bertello (78) , ako prezident Správy štátu Vatikán, Osvald Gracias (75) z Bombaja, Sean Patrick O’Malley (76) z Bostonu, ako aj štátny sekretár Pietro Parolin (65). Biskupi Marcello Semeraro z Albana a cirkevný právnik Marco Mellino sú sekretármi Rady kardinálov.

Rada kardinálov má nového člena z Afriky

Vatikán, 15.10.2020 (KAP) 026 833 – Pápež František menoval do Rady kardinálov pre reformu Rímskej kúrie nového člena. Ako Vatikán oznámil vo štvrtok, bude ním arcibiskup z africkej Kinšasy, kardinál Fridolín Ambongo Besungu (60). Súčasne potvrdil vo funkcii doterajších členov rady.
Kardinál Besungu je ako zástupca Afriky nástupcom v októbri 2018 odstúpeného kardinála Laurenta Monsengwa Pasinyu (81). Za austrálskeho kardinála Georga Pella (79) zatiaľ nie je menovaný nový člen rady.

Nový prefekt Kongregácie pre kauzy svätých

Vatikán, 15.10.2020 (KAP) 026 832 – Pápež František menoval nového prefekta Kongregácie pre kauzy svätých – talianskeho biskupa Marcella Semerara (72). Vatikán to oznámil vo štvrtok. Biskup z Albana je nástupcom kardinála Giovanniho Angela Beccia (72), ktorého František 24. septembra dotlačil k odstúpeniu.
Za diecézneho biskupa Albana juhovýchodne od Ríma menoval Semerara v r. 2004 pápež Ján Pavol II. (1978-2005). František ho v apríli 2013 menoval za sekretára Rady kardinálov. Jeho nástupcom na tomto poste bude doterajší druhý sekretár rady, biskup Marco Mellino (54).

Kardinál Pell po väzení po prvý raz u pápeža

Vatikán, 13.10.2020 (kath.net/KAP) 026 831 – Pápež František prijal v pondelok na súkromnej audiencii austrálskeho kardinála George Pella (79). Podrobnosti Vatikán zatiaľ neoznámil. Kardinál Pell, bývalý šéf Vatikánu pre oblasť financií bol ako doteraz najvyšší cirkevný predstaviteľ vo svojej vlasti obžalovaný zo sexuálneho zneužívania, odsúdený no po väzení najvyššou inštanciou oslobodený.
Audiencia u Františka bola prvým stretnutím od začiatku súdneho konania v júli 2017. Keď pápež František vítal kardinála Pella na videu bolo vidno ako odtiahol ruku predtým, než mu kardinál mohol pobozkať prsteň. Už po stáročia bolo zvykom, že katolíci bozkávajú pápežovi a biskupom prsteň z úcty k ich úradu. No pápež František prejavuje neochotu dovoliť návštevníkom pobozkať jeho prsteň a po jednom takom incidente vyjadril svoju obavu zo šírenia baktérií.
Kardinál Pell je dôležitý svedok v afére s investíciami vatikánskeho Štátneho sekretariátu. Kardinál sa 30. septembra po prvý raz po troch rokoch vrátil z Austrálie do svojho rímskeho bytu. Dôvod cesty kardinál Pell neoznámil. Minulý týždeň ho videli bez ohľadu na 14-dňovú karanténu v okolí Vatikánu, kde majú sídla mnohé kancelárie Rímskej kúrie. Pellov mandát prefekta vatikánskeho ekonomického sekretariátu sa skončil vo februári 2019.
Podľa vatikánskej ročenky už nemá nijaké iné úrady vo Vatikáne. Možné interné cirkevné trestné konanie chcel Vatikán urobiť závislým od výsledku procesov austrálskej justície. Pozorovatelia predpokladajú, že vyšetrovanie príslušného dikastéria sa už zastavilo.
Talianske médiá špekulujú, že v obžalobe kardinála Pella v Austrálii zohral svoju úlohu boj s kardinálom Giovannim Angelom Becciom, bývalým špičkovým pracovníkom Štátneho sekretariátu.
Pápež František Pellovi: „Ďakujem vám za svedectvo!“

Komentár: Armin Schwibach

Rím, 14.10.2020 (kath.net/as) 026 830 – V pondelok 12. októbra prijal pápež František austrálskeho kardinála Georga Pella. Bolo to posledné stretnutie dopoludnia po nabitom pracovnom programe – po termínoch s biskupmi, veľvyslancami a nunciami. František rezervoval posledné oficiálne stretnutie kardinálovi Pellovi a bolo rozhodne sprevádzané istým napätím. Mal byť čas, ak by malo trvať dlhšie, ako sa predpokladalo. Po audiencii kardinál Pell iba povedal, že „všetko prebehlo veľmi dobre“. Pápež ho neprijal v Dome sv. Marty, ale v knižnici Apoštolského paláca.
S nezvyčajnou iniciatívou uverejnilo dikastérium pre médiá na stránke „Vatican News“ aj krátke video zo začiatku rozhovoru, kde prevládli slová: „Ďakujem vám za vaše svedectvo!“
Kardinál Pell zostane zrejme tri – štyri mesiace v Ríme. Iste je to pre neho obrat po rokoch rokoch neprítomnosti. Kardinála Pella pápež prijal v predvečer stretnutia zvyšku Rady kardinálov C 6, ktorou sa má odštartovať reforma financií Rímskej kúrie a Vatikánu. Prebehne online, aby kardináli nemuseli letieť až zo zámoria. Minulý týždeň už František vyzval apoštolského nuncia v Austrálii, aby mu podal správu o údajnom zásahu z Vatikánu do procesu proti kardinálovi Pellovi.
Dnes sa ako samozrejmé predpokladá, že stretnutie bolo rozhodujúce a možno aj svojím spôsobom dramatické. Ako kardinál neskôr vyhlásil, bolo stretnutie „dobré“. Kardinál Pell naozaj dlho nevstúpil do Domu sv. Marty, ani do Apoštolského paláca – dva a pol roka strávil v Austrálii kvôli údajnému zneužívaniu maloletých, aby čelil neuveriteľnému procesu. Celých 404 dní sedel kardinál vo väzení, kým došlo k jednohlasnému oslobodzovaciemu rozsudku najvyššieho súdu: 6 zo 6 sudcov! A bol to práve pápež, ktorý naliehal, aby sa postavil austrálskej justícii.
František vtedy odmietol vypočuť si dôvody, hoci ho kardinál upozornil na to, že v tomto prípade by išlo o ťažkú ranu austrálskej cirkvi. Kardinál sa vrátil do Ríma 29. septembra 2020 – na zrušenie bytu a odvoz osobných vecí a kníh do Austrálie – ako sám povedal pred odletom. Pritom sa bývalý prefekt ekonomického sekretariátu Vatikánu podľa talianskych novín „Il Messaggero“ zdôveril spriateleným kňazom, že sa „teší na to, že sa bude môcť pozrieť pápežovi do očí“. Táto veta mala padnúť bez ďalších vysvetlení. Napriek tomu sa nad ňou zrejme vznášala trpkosť kardinála z toho, že mu za dva a pol roka procesu a väzenia na samotke neprišlo jediné slovo útechy, podpory či priateľstva zo strany pápeža. George Pell nikdy nerobil tajomstvo, ani neskrýval pred blízkymi, že vyjadrenie solidarity s ním zo strany Vatikánu možno zrátať na prstoch jednej ruky. Ako sa jasne ukázalo aj z knihy, ktorú kardinál Pell napísal vo väzení, iba jeho hlboká viera zmierňovala jeho osamelosť počas procesu a vo väzení s vysokým stupňom stráženia!
Príbeh kardinála Pella ako muža, človeka a kardinála sa stále viac prelína so stále otrávenejšou klímou vo Vatikáne spojenou so po zákopovými vojnami a šarvátkami. Počas jeho mandátu prefekta sa viackrát dostal do sporu so Štátnym sekretariátom a so správou majetkov Svätého stolca „Apsa“ – o IOR druhou najdôležitejšou a vlastnou bankou Vatikánu, aby dosiahol kontrolu rezervovaných fondov – „malého pápežského fondu“ – ktorý chcel Pell skombinovať s inými fondmi a financiami, aby sa dali lepšie kontrolovať a spravovať podľa jednoznačných kritérií. Jeho anglosaský postoj bolo však ťažké zladiť s tradičnou oddelenou správou zdrojov, čo viedlo k zrážkam s dnes už odstaveným kardinálom Becciom (vtedy substitútom na Štátnom sekretariáte). Ten bol nedávno pápežom odvolaný za spreneveru 100 000 eur z fondu Haliera sv. Petra v prospech charity vo svojej domovskej Diecéze Ozieri, kde pôsobí jeho brat Tonino a bol zbavený aj práv kardinála.
Toto obvinenie sa vyslovilo pri rozsiahlom vyšetrovaní vatikánskej justície vzhľadom na kúpu luxusnej nehnuteľnosti v Londýne, v ktorej mali prsty skorumpovaní funkcionári, sprostredkovatelia a obchodníci v ešte presne nedefinovanej forme. Noviny „Financial Times“ uverejnili správu, že Vatikán „musel predať z darov veriacich zakúpené nehnuteľnosti, aby splatil pôžičku z banky Credit Suisse vo výške 242 miliónov eur“. Táto pôžička bola údajne použitá na investíciu do luxusnej nehnuteľnosti v Londýne, čo spôsobilo Svätému stolcu „enormné straty“.
Keď bol kardinál Pell v prvej inštancii odsúdený, Svätý stolec vyhlásil, že ide o „bolestnú správu“ a potvrdil veľký rešpekt voči austrálskym justičným orgánom. Pápež kardinálovi Pellovi v očakávaní výsledku procesu zakázal „verejné vykonávanie úradu“ a ako zvyčajne aj „kontakt s maloletými každého druhu a v každej forme“.
Pri vyšetrovaní v Londýne objavili aj doteraz neobjasnené poukázanie dvoch veľkých súm na austrálske konto. Je podozrenie, že tieto peniaze sa mohli použiť na zaplatenie svedkov v procese proti kardinálovi. To však právnici kardinála Beccia vehementne popreli.
Nuž nech už je to tak či onak, po návrate kardinála Pella a jeho audiencie u pápeža sa jasne ukazuje, aké spletené a mnohoraké sú finančné škandály, ktoré ho stáli tri roky života. Vzťah peniaze a Vatikán je stále problematickejší a diabolskejší, predovšetkým, ak ide o reálnu moc.

Vatikán zatýka vlastnú finančnú poradkyňu

Rím, 14.10.2020 (KAP) 026 829 – V priebehu finančnej aféry dal teraz Vatikán zatknúť bývalú 39-ročnú bezpečnostnú poradkyňu Štátneho sekretariátu. V utorok bola zatknutá v Miláne na základe medzinárodného zatykača vatikánskej štátnej prokuratúry. Informovali o tom talianske médiá. Obviňujú ju zo sprenevery finančných prostriedkov.
Obvinená sa mala v r. 2016 vtedajšiemu šéfovi Angelovi Becciovi ponúknuť ako sprostredkovateľka pre diplomatické tajné operácie v Afrike a na Blízkom Východe.
Podľa rešerší talianskeho televízneho magazínu „Le Iene“ dostala od decembra 2018 do júla 2019 poukázané vcelku 500 000 eur zo Štátneho sekretariátu na konto svojho podniku so sídlom v slovinskej Ľubľane. Z toho sa utratilo takmer 200 000 na šatstvo, návštevy reštaurácií a na luxusný tovar!
Becciu, od r. 2018 kardinál, je v súčasnosti kritizovaný médiami o. i. za riskantné investície v Londýne. Vatikánska justícia vyšetruje viacerých pracovníkov kúrie aj talianskych finančných maklérov. Becciu všetku vinu popiera.

Vatikán potvrdzuje prípady nákazy u Švajčiarskej gardy

Vatikán, 15.10.2020 (KAP) 026 828 – Vo Švajčiarskej garde pápeža Františka sú viaceré prípady akútneho nakazenia vírusom. Vatikánsky hovorca Matteo Bruni v pondelok na otázky médií potvrdil, že už 15 gardisti sú pozitívne testovaní a majú symptómy ochorenia na covid-19. Gardistov izolovali a osoby, s ktorými sa eventuálne priamo stretli, testujú. Podľa opatrenia platného od minulého týždňa vo Vatikáne nosia všetci gardisti aj mimo služby rúška. Gardisti vyšších hodností zo 113 mužov Švajčiarskej gardy sú pridelení na osobnú ochranu pápeža.
Švajčiarska televízia nedávno informovala o viacerých prípadoch nákazy medzi gardistami a s odvolaním sa na interný dokument uviedla, že gardistom prikázali zdržiavať sa v kasárni v ich izbách alebo bytoch. Televízia pritom poukázala na obežník všetkým poddôstojníkom a gardistom. Veliteľstvo v ňom zavádza nové ochranné opatrenia ako povinnosť nosiť rúško v celom areáli kasárne a zrušenie dovoleniek.
Vláda štátu Vatikán minulý utorok nariadila nosenie rúška aj v exteriéri. V Ríme a celom regióne hlavného mesta Latium platí tento príkaz od 3. októbra.
Vo Vatikáne sa 4. októbra ešte konala prísaha 38 nových regrútov pápežskej gardy. Pre pandémiu mali na slávnostný sľub v nádvorí Apoštolského paláca povolený vstup iba rodičia a súrodenci nových gardistov.
K úlohám vyše 500-ročnej tradičnej skupiny Švajčiarskej gardy patria strážne aj čestné služby vo Vatikáne, ako aj osobná ochrana pápeža v jeho rezidencii v Dome sv. Marty. Hlava Cirkvi má 83 rokov a od operácie v mladých rokoch má obmedzenú funkciu pľúc.

Vatikán vydáva pamätnú mincu s motívom pačamamy

Vatikán, 15.10.2020 (KAP) 026 827 – Pamätnú mincu s motívom pačamamy vydáva Vatikán pri príležitosti 50. „Dňa Zeme“. Ako oznámil vatikánsky mincový úrad v stredu na internetovej stránke, minca bude strieborná v cene 69 eur a vydajú ju 16. októbra. Motív ukazuje tehotnú indiánsku ženu, ktorá si objíma brucho. Na ňom ako na glóbuse vidno obrysy svetadielov. Zadnú stranu zdobí erb pápeža Františka.
Pachamama, nazývaná aj matka Zem, je v Južnej Amerike uctievaná mýtická postava alebo aj bohyňa. Stelesňuje „hodnotu všetkého života na Zemi, ktorý hojne rozdáva, živí a chráni“. V období Synody biskupov o Amazónii pred rokom niektorí hostia priniesli so sebou takéto drevené sošky pachamamy.
Tieto sošky boli vystavené aj v rímskom kostole, pri modlitbe s pápežom vo vatikánskych záhradách, aj v synodálnej aule. Preto kritici obviňovali synodu z prítomnosti synkretických či pohanských prvkov. Rakúsky katolícky aktivista vtedy sošky z kostola vyniesol a hodil do rieky Tiber. Tento čin kritizoval pápež František ako neúctivý.
Medzinárodný Deň Zeme (World Earth Day) sa slávi 22. apríla. Má posilniť ocenenie prirodzeného životného prostredia a povzbudiť k premysleniu nášho konzumného správania.
Pamätnú mincu v nominálnej hodnote 10 eur s obsahom striebra 925/1000 vyrazia v počte 3300 kusov.

* * * * * * *

Viedeň: „Pochod za život“ s emeritným biskupom

Viedeň, 15.10.2020 (kath.net/KAP) 026 826 – V sobotu 17. októbra sa koná vo Viedni „Pochod za život“ – proti potratu a za väčšiu podporu žien v núdzi pri tehotenstve. Pod heslom „Miluj ich oboch!“ požaduje spolok na ochranu života zlepšenie podmienok ochrany žien a ich detí pred narodením ako sú poradenstvá, podpora, ako aj trojdňová lehota na premyslenie pred potratom.
„Každý človek mladý či starý, malý či veľký, silný či slabý, má rovnaké právo na život,“ vyhlásili organizátori pochodu. Ten sa začína o 13.30 hod. na námestí Karlsplatz a povedie cez Ring na námestie Heldenplatz a vráti sa k Chrámu sv. Karola. Predtým bude emeritný biskup Klaus Küng s účastníkmi pochodu sláviť o 12. hodine svätú omšu v Chráme sv. Karola.
„Ochrana života trvá od počatia až po prirodzenú smrť,“ konštatoval organizátor Johannes Moravitz pre Kathpress. V súčasnosti prebieha v Rakúsku diskusia okolo eutanázie, o ktorej prípustnosti sa radí aj ústavný súd. Okrem konkrétnych požiadaviek ide „Pochodu za život“ preto aj o tvorbu príslušného povedomia v spoločnosti.
„Pozvaní sú ľudia každého náboženstvá, ale aj ľudia dobrej vôle, aby verejne vydali znamenie o ochrane života,“ ako dodal Moravitz. Minulý rok prišli na pochod katolíci, evanjelici i pravoslávni veriaci ako aj ich viaceré organizácie – ako spoločenstvo katolíckeho vysokého školstva, Evanjelická aliancia a spolok „Mládež za život“. Ten organizuje v nedeľu vo Viedni ešte aj workshopy a prednášky o potrate a ochrane života.
Na pochod očakávajú síce 2000 ľudí, no pre pandémiu je presný odhad ťažký. Bude treba zachovať odstupy a mať rúška tam, kde to možné nie je.
V Berlíne sa konal „Pochod za život“ už 19. septembra s niekoľkými tisícami účastníkov.
Vo švajčiarskom Zürichu „Pochod za život“ tak ako ostatné dva roky mesto znova zakázalo – vraj pre hrozby násilia proti účastníkom pochodu. Preto sa tento rok koná vo virtuálnej forme.

Poľsko má stále menej nových bohoslovcov

Varšava, 15.10.2020 (KAP/KNA) 026 825 – V Poľsku začalo štúdium na bohosloveckých fakultách túto jeseň podľa údajov cirkvi 438 mladých mužov. To je podľa údajov Konferencie rektorov seminárov o 60 mužov menej ako v r. 2019. Vcelku je v Poľsku 2556 seminaristov. V roku 2004 ich bolo ešte 7465, ako informovala nemecká katolícka agentúra KNA vo štvrtok.
Tento rok pribudlo 289 nových seminaristov v diecézach (2019 – 324). V reholiach je ich 149 (2019 – 174). Najviac nových bohoslovcov – 26 – má seminár v juhopoľskej Diecéze Tarnow. Na druhom mieste je Arcidiecéza Katovice – 15. Jedného prijala západopoľská Diecéza Gniezno. Najviac rehoľných bohoslovcov pribudlo u dominikánov – formáciu tam začalo 25 mladých mužov.

Testy s vakcínou a zvláštne nevysvetliteľné choroby

USA, New Brunswick, 14.10.2020 (LifeSiteNews) 026 824 – Už druhýkrát sa stalo, že klinické testy jednej z hlavných potencionálnych vakcín proti koronavírusu s bunkami potratených detí boli dočasne prerušené. U jednej z testovaných osôb sa totiž dostavili vážne zdravotné komplikácie.
Firma Johnson & Johnson (J&J) vydala vyhlásenie, že dočasne zastavila testy, pre „nevysvetliteľnú chorobu“ jednej z testovaných osôb. Pozastavenie sa týka všetkých testov v tretej fáze testovania od 22. septembra, ktorá zahrňuje 60 000 dobrovoľníkov a 215 výskumných centier.
Zvláštnu chorobu teraz vyhodnocuje Nezávislá rada pre skúmanie bezpečnosti aj korporácia „interných klinických lekárov“. J&J vyhlásila, že takéto udalosti sú „očakávanou súčasťou každej klinickej štúdie“ a že má predpisy prikazujúce testy v takom prípade zastaviť.
No zastavenie klinických testov sa deje v situácii námietok expertov, týkajúcich sa potenciálnych rizík z urýchlenia produkcie vakcín za niekoľko mesiacov – procesu, ktorý si normálne vyžaduje roky!
Pre krátkosť požadovanej lehoty sa povolilo testovať tieto vakcíny hneď na ľuďoch bez predchádzajúceho potrebného testovania na zvieratách na zabezpečenie istoty a účinnosti vakcín!

Teológ: „Mám dojem, že v Nemecku vynašli novú Cirkev!“

Bonn-Varšava, 16.10.2020 (kth.net/pl) 026 823 – „Musím súhlasiť s kardinálom Marxom: Nemecká synodálna cesta je proces sui-generis. Také niečo v Cirkvi ešte nikdy nebolo! Je to forma rozhovorov, ktoré väčšina jej účastníkov rada označuje ako synodu, ktorá však nezodpovedá kánonickým požiadavkám miestnej synody.“ Tak hodnotí poľský katolícky teológ a žurnalista Tomasz Kycia v poľskom katolíckom mesačníku „Więź“ vývoj v Nemecku. Kycia žije v Nemecku, kde pracuje pre nemeckú televíziu WDR, RBB a pre poľské vydanie „Vatican News“.
„Pápež František nemeckých biskupov už v r. 2015 pri ich návšteve ad limina v Ríme varoval a hovoril, že tu ide o druh neo-pelagianizmu, pri ktorom sa dôvera vkladá do správy perfektných štruktúr,“ pripomína žurnalista a hovorí: „Synodálna cesta nie je nijaké hnutie obnovy cirkvi Nemecka. Tieto ‚synodálne‘ stretnutia … sa odlúčili od liturgického rytmu a zredukovali sa na cirkevné a politické rozhovory, pri ktorých sociológia predstavuje základnú hermeneutiku.“ A žurnalista ďalej opisuje:
„Mám dojem, že účastníci synodálnej cesty tu a teraz nanovo vynašli Cirkev a úplne ignorujú 2000 rokov Tradície, teologické bohatstvo a vývoj náuky Cirkvi, 2000 rokov ustanovenia apoštolov, cirkevných otcov a učiteľov Cirkvi i mnohých iných svätcov. Forma synodálnej cesty je výsledkom nemeckého asociačného katolicizmu, ktorého štruktúry a aktivity spočívajú na princípoch demokracie. Okrem biskupskej konferencie je hlavným organizátorom aj Centrálny výbor nemeckých katolíkov a ten vysiela na stretnutia až 94 členov a s biskupmi tvorí predsedníctvo synody. Oproti takej veľkej skupine sú nemecké spoločenstvá a hnutia obnovy zastúpené iba TROMI osobami!“
Potom si Kycia kladie otázku, akú úlohu zohrávajú biskupi v synodálnej ceste:
„Prevažná väčšina nemeckého episkopátu podporuje rozsiahle reformy, ako vidno z ich verejných príhovorov aj rozhovorov v kuloároch. A je malá skupina biskupov, ktorí spočiatku verili, že táto forma bude užitočná na vyriešenie špinavého problému pedofílie medzi duchovnými. Dnes, keď je už známe, že to bola iba zámienka, aby sa mohlo rozbehnúť dlho pripravovanú agendu revolučných zmien, začínajú niektorí synodálnu cestu hodnotiť kriticky. Najznámejším kritikom je kolínsky kardinál Rainer Maria Woelki, ktorý stále viac varuje pred schizmou a vznikom národnej nemeckej cirkvi! V sobotu 26. septembra v Ríme ešte pripomenul, že „synodálna cesta sa začala kvôli strate viery a prípadom zneužívania“. No medzitým už kardinál Woelki zistil, že tieto témy sa na synodálnej ceste sotva spomínajú a vyjadril podozrenie, že tento problém sa iba zneužil ako nástroj na dosiahnutie iných požiadaviek.
K tvrdeniu predsedu Konferencie biskupov Nemecka Georga Bätzinga: „Niet tendencií, že by sme sa chceli odlúčiť ako národná cirkev“, Kycia poznamenal: „Ak sa však musia robiť takéto uistenia, máme tu problém!“

Nový biskup Mostaru: Potrebujeme pravdu a spravodlivosť

Sarajevo, 15.10.2020 (KAP) 026 822 – Napätia v Bosne a Hercegovine sú podľa názoru nového katolíckeho biskupa v Mostare Petara Paliča následok „kolektívnej Alzheimerovej choroby“ národov v bývalej Juhoslávii po vojne na Balkáne v 90. rokoch.
„Bez pravdy a spravodlivosti niet základu pre budúcnosť,“ povedal biskup v interview pre katolícky týždenník „Katolicki tjednik“. Kriticky sa v ňom vyjadril aj k dohode z Daytonu z r. 1995:
„V mnohých aspektoch sa suverenita a význam chorvátskeho obyvateľstva spochybňujú. Vzhľadom na pretrvávajúce nejasnosti a politické napätia si kladiem otázku, či táto dohoda – odhliadnuc od ukončenia vojny – aj niečo priniesla. Katolícka cirkev chce prispieť k tomu, aby všetky tri národy mohli žiť spolu suverénne a rovnoprávne. K tomu nemá Cirkev politické prostriedky – no tie ani nepotrebuje. Úlohou Cirkvi je hlásať Evanjelium a brániť dôstojnosť a práva všetkých ľudí, zvlášť tých, ktorí sú ohrození. Na to je potrebné laikov zmocniť, aby sa v Cirkvi angažovali intenzívnejšie ako doteraz.“
V interview biskup Palič zdôraznil aj potrebu spolupráce všetkých Chorvátov aj ponad hranice. Povedal, že Katolícka cirkev sformovala chorvátsku identitu a dodal, že to, čo teológovia označujú ako „unavené kresťanstvo“ v Európe, možno dávno konštatovať aj v Chorvátsku a Bosne – Hercegovine. Mnohé z doteraz uznávaných kresťanských hodnôt sa stále viac spochybňuje.
Podľa biskupa sa mení aj úloha kňaza:
„Kňaz má vo verejnom živote stále menší význam. Súčasne sa od neho očakáva predovšetkým svedectvo života a jeho dostupnosť. Od kňazov sa dnes očakáva, že budú zdieľať život veriacich so všetkými jeho ťažkosťami a budú medzi nimi prítomní,“ ako vyhlásil nový biskup.
Nepriamo sa biskup Palič dotkol aj „hercegovinskej otázky“ – sporu s provinciou františkánov o správe viacerých farností v Mostarskej diecéze. K tomu povedal, že ide o to, kráčať cestou „pravej jednoty“ o ktorej pápež František opakovane hovoril. Cestu výčitiek, predsudkov a rozkolov treba prekonať.
Biskup Palič pochádza z chorvátskej rodiny v Kosove. Vzdelanie dosiahol v Skopje, Subotici a Záhrebe. V r. 2005-2009 študoval na univerzite v rakúskom Grazi morálnu teológiu. Pritom pôsobil vo farskej pastorácii v Dobli v Steiermarku. Potom bol biskupským vikárom a generálnym vikárom v Diecéze Dubrovník. Od r. 2017 bol sekretárom Biskupskej konferencie Chorvátska a od r. 2018 biskupom na ostrove Hvar.
V polovici septembra 2020 sa stal nástupcom biskupa Ratka Periča v Diecéze Mostar- Duvno a apoštolským administrátorom Trebinje-Mrkanu. Do menovania nového biskupa zostáva Palič aj apoštolským administrátorom chorvátskej Diecézy Hvar.

Poľsko: Biskupi pozývajú na ruženec za nenarodené deti

Torun, 14.10.2020 (kath.net/pl) 026 821 – Biskup Wiesław Śmigiel z Torune, predseda Komisie pre rodinu, pozýva pastierskym listom na novénu za ochranu života pred spomienkou sv. pápeža Jána Pavla II. V liste zdôrazňuje svoju vďačnosť iniciatívam, ktoré sa zasadzujú za ochranu ľudského života od počatia po prirodzenú smrť. K týmto iniciatívam treba rátať aj novénu za život, ktoré dôveruje príhovoru poľského pápeža.
Biskup Śmigiel píše:
„Prosím vás, aby ste sa v čase od 13. do 21. októbra zapojili do tejto modlitby, teda v dobe liturgickej spomienky na svätého poľského pápeža, ktorý bol vytrvalý a odvážny obranca svätosti života. V modlitbe ruženca prosíme o úctu k životu všetkých občanov našej domoviny.“
Diecéza Torun sa pripája k pozvaniu k modlitbe na webovej stránke vlastnými slovami, nazýva sv. Jána Pavla II. „neústupným obrancom svätosti života“ a píše:
„Odporúčame vám reagovať na toto volanie biskupa Wiesława Śmigiela a modliť sa ruženec na tento úmysel jednoltlivo alebo v rodinách a spoločenstvách.“

Útoky na vieru Amy C. Barrettovej protiústavné!

Washington D.C. 15.10.2020 (kath.net/CNA/jg) 026 820 – Thomas Wenski, arcibiskup z Miami, kritizoval trvalé zameriavanie sa na náboženské presvedčenie kandidátky na ústavnú sudkyňu Amy Coney Barrettovej pri je vypočutí v kongrese.
„Ústava USA jednoznačne stanovuje, že náboženské presvedčenie nesmie hrať úlohu vo verejnom úrade. Kto sa zameriava na náboženské presvedčenie Barrettovej počas vypočutia v kongrese, ukazuje, že nerešpektuje princípy ústavy,“ zdôraznil arcibiskup Wenski, predseda Komisie pre náboženskú slobodu pri Konferencii biskupov USA.
Britské noviny The Guardian a americké Washington Post napísali, že Barrettová ako študentka práva bývala v dome spoluzakladateľa „People of Praise“, charizmatickej ekumenickej skupiny. The Guardian označil skupinu ako „uzavretú“ a obvinil ju, že prísne kontrolovala život svojich členov a utláčala ženy.
Senátori Demokratickej strany sa takisto pustili do katolíckej viery Barrettovej: „Vaša viera je irelevantná,“ povedala senátorka Mazie Hironová z Havaja a dodala: „Je otázne, či Barrettová dokáže robiť objektívne a spravodlivé rozhodnutia bez toho, že by ju ovplyvňovalo jej vnútorné presvedčenie.“
„Ak by sa stala sudkyňou najvyššieho súdu, neodolá pokušeniu zvrátiť desaťročia platné právo, aby každej americkej rodine nanútila svoj osobný morálny kódex!“ vyhlásila zasa senátorka Tammy Duckworthová.
Mitch McConnell, šéf frakcie republikánov v senáte kritizoval názor, že Barrettovej viera ju diskvalifikuje pre najvyšší súd:
„Presne takýto názor je diskriminačný! Doteraz mal ešte každý sudca Najvyššieho súdu USA osobné presvedčenia!“ konštatoval McConnell fest.

Kamala Harrisová a jej obsiahly monológ o potrate!

USA, 13.10.2020 (LifeSiteNews) 026 819 – Na vypočutí americkej kandidátky na sudkyňu najvyššieho súdu Amy Coney Barretovej (na obr. vľavo) v utorok v senáte senátorka Kamala Harrisová (na obr. vpravo), kandidátka na viceprezidentku USA, mala dlhý monológ. Oslavovala v ňom zosnulú sudkyňu najvyššieho súdu Ruth Bader Ginsburgovú ako „šampiónku reprodukčného zdravia žien“ a opisovala, akou je pani Barrettová protivníčkou „slobodnej voľby“ žien, čo sa týka prijatia dieťaťa.
Harrisová, ktorú označujú za „najliberálnejšiu senátorku“ v celých USA, tiež dodala kongresu tri dokumenty proti nominovaniu Barrettovej. Dva boli z NAACP – Národnej asociácie pokrokových farebných ľudí – a jeden od organizácie „Planned Parenthood Federation of America“ – potratového obra, ktorý veľkými sumami financuje Harrisovej kampaň.
Harrisová vyjadrila ľútosť nad tým, že „na kreslo Ginsburgovej chce prezident posadiť nominantku, ktorá zvráti rozsudok najvyššieho súdu USA o potrate Roe versus Wade z r. 1972, ktorý uzákonil v Amerike potraty. Hnevala ju možnosť, že vodkyňa “rovnosti žien” bude nahradená niekým, kto je proti potratu … a povedala:
„… Navrhujem, aby sme nepredstierali, že nepoznáme názory tejto nominantky na práva žien robiť slobodné rozhodnutia o sebe a svojom zdraví.“
Na rozdiel do kolegov demokratov, ktorí s pani Barretovou aj diskutovali, Harrisová mala iba monológ so „závažnými poznámkami“. Prvých 20 minút strávila opakovaním tém kampane a tvrdení iných demokratov o tom, akí chorí budú Američania a ako budú mrieť, ak bude pani Barretová potvrdená v úrade.
Mnohí konzervatívci očakávali, že Harrisová zaujme ešte bojovnejší postoj. Na vypočutí sa zúčastnila iba virtuálne a počas vystúpenia mala aj technické problémy.

Biskup Schneider o období apokalypsy

Kazachstan, 15.10.2020 (kath.net/LifeSiteNews/jg) 026 818 – „Ak by mala nastať globálna povinnosť očkovania proti koronavírusu, pri ktorom sa použije vakcína z buniek potratených detí, bol by to vstup do éry apokalypsy.“
Túto obavu vyslovil pomocný biskup kazachstanskej Astany Atanáz Schneider, v interview pre LifeSiteNews.
„Mám dojem, že situácia poznačená pandémiou sa sčasti privolala aj preto, aby sa zriadila nová diktatúra, mohlo sa kontrolovať obyvateľstvo a potrat sa mohol legalizovať na celom svete. Ak by sa vyvinula vakcína z buniek potratených detí, spoluúčinkoval by tak celý svet na usmrcovaní nenarodených, ak by očkovanie bolo povinné.“
Možno sa iné vakcíny neakceptujú, alebo sa falošne tvrdí, že sú neúčinné, takže bude pripustená iba účinná látka z potratených detí.
„Nemôžem povedať, že tento scenár sa realizuje, no zdá sa mi to možné, aby sa uskutočnilo to, že satan a svetová vláda tak zaviaže všetkých – aj Cirkev – aby potrat týmto spôsobom prijala! Preto musia byť katolíci pripravení postaviť sa na odpor dokonca až po ,mučeníctvo,“ povedal biskup Schneider.
„Žiaľ dokonca dobrí biskupi a kňazi zastávajú názor, že vakcíny získané sčasti z buniek potratených detí sú morálne akceptovateľné. Vakcína je z potratených detí, aj keď sa potrat uskutočnil pred dlhším časom,“ konštatoval biskup.
Vo výzve Veritas liberabit vos! signatári ako kardináli Gerhard L. Müller, Jozef Zen, arcibiskup Vigano, pomocní biskupi Andreas Laun a Atanáz Schneider zdôraznili:
„Pre katolíkov je morálne neakceptovateľné nechať sa ošetriť vakcínou vyprodukovanou z materiálu potratených plodov detí.“

Fínsko a prenasledovanie kresťanov

Linz, 13.2020 (kath.net/mk) 026 817 – Proti fínskej političke Päivi Räsänenovej začali v ostatnom roku až štyri trestné konania za „rozoštvávanie ľudí“, lebo verejne vyjadrila svoj pohľad na homosexualitu založený na Svätom písme. Už počas jej obdobia kresťansko-demokratickej ministerky vnútra boli jej názory známe a priniesli jej neustálu kritiku zo strany organizácií LGBT. Osudnou sa tejto manželke evanjelického pastora stalo rozšírenie fínskeho paragrafu o rozoštvávaní ľudí (= zákazu ohrozovania, hanobenia alebo urážania istých skupín) o skutkovú podstatu sexuálnej orientácie. Súdne konania sa opierajú o jej vyjadrenia v rozhlase a v televízii, na Twitteri ako aj na letáku spred 16 rokov!
A to napriek tomu, že pani Räsänenová nedávno v rozhlase zdôraznila, že všetci ľudia majú pred Bohom rovnakú dôstojnosť nezávisle od ich sexuálnej orientácie, ale že všetci sú aj hriešnici a preto potrebujú pre svoju večnú spásu vykúpenie Ježišom.
Pikantný detail: Hoci polícia – napriek hodinám vypočúvania – nechcela trestné oznámenia ďalej riešiť, štátna prokuratúra nariadila zavedenie trestného stíhania. Bývalej ministerke tak hrozia až dva roky väzenia a proces by sa mohol naťahovať roky – nepríjemná perspektíva. v tom spočíva podľa nej cieľ podnecovateľov týchto procesov: Tie hlasy, ktoré zastávajú systém dvoch pohlaví a manželstva ako zväzku muža a ženy, sa majú zastrašiť a umlčať!

Kanada: Trudeau chce stavať tábory na karanténu!

Ottawa, Ontario, 9.10.2020 (LifeSiteNews) 026 816 – Nezávislý parlamentný politik Randy Hillier z kanadského Ontaria alarmuje verejnú mienku, že liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua plánuje rozšíriť izolácie karantény pre covid-19 v táboroch od jedného pobrežia k druhému! …
Pýtal sa preto vlády v provincii Ontario, či vie „koľko takýchto táborov sa má postaviť a koľko ľudí tam chce vláda zatvoriť“? Zdôraznil, že z dokumentácie vysvitá, že „federálne karanténne izolačné centrá“ by mohli byť užitočné aj na iné požiadavky ako je covid-19″!
„Vaša vláda musí rokovať a uvedomiť si tieto plány, ktoré môžu izolovať a zatvoriť obyvateľov našej krajiny a našej provincie. Koľko táborov bude a z akých príčin majú byť ľudia držaní v týchto izolačných táboroch? Chcem, aby premiér ubezpečil ľudí v Ontariu …,” povedal Hillier, ktorému vypli mikrofón skôr než mohol vetu dokončiť!
Neskôr v maili napísal: „Premiér sa trvalo vyhýba odpovedi na moje otázky od júla. Dnes vidíme ďalší príklad nového status quo – nijaká odpoveď! Nie som teraz si istý, či si náš premiér provincie a jeho kabinet si uvedomujú, čo sa deje, keď federálna vláda chce postaviť tábory od jedného pobrežia k druhému! …

USA: Voľby prezidenta sú o budúcnosti svetového poriadku

Komentár: Stephen Kokx. V minulosti pracoval pre Arcidiecézu Chicago v Úrade pre pokoj a spravodlivosť. Je aj odborníkom na sociálnu náuku Cirkvi.

USA, 12.10.2020 (LifeSiteNews) 026 815 – Pred desaťročím sa žurnalisti sotva dokázali krotiť, keď na ich stoly prišli správy o nemorálnom správaní kňazov. Vždy, keď pápež Benedikt povedal niečo verejne o homosexualite alebo potrate, médiá sa na to vrhli a okamžite pripomínali divákom, že Katolícka cirkev je plná pedofilov a násilníkov a že je to nehanebne pokrytecká organizácia.
Napriek faktu, že arcibiskup Carlo Maria Viganò si posvietil na agresívnu homosexualitu a dokonca kriminálnu aktivitu v Cirkvi, spravodajské siete vo svete z veľkej časti tieto obvinenia zamlčali. Na arcibiskupa Vigana pred rokom síce upriamil pozornosť zahraničný korešpondent NBC, Richard Engel. No jeho správy boli skôr pokusom zaradiť arcibiskupa do skupiny, ktorú Engel nazýva „extrémna pravica” Katolíckej cirkvi. Inými slovami nebolo to seriózne skúmanie Viganových obvinení. Bol to skôr zásah na jeho diskreditovanie.
Dôvodom prečo naše marxistické médiá ohŕňali pery nad Viganòvými obvineniami, je, že vidia, že za pápeža Františka je Katolícka cirkev ochotným partnerom ich globalistickej liberálnej agendy. Ak by hovorili o korupcii za jeho pontifikátu, podkopávali by jeho otvorené brány pre enviromentálne posolstvo.
Našťastie je prezidentom USA Donald Trump. A možno vďaka prvej dáme Melánii Trumpovej si uvedomuje krízu v Katolíckej cirkvi a jej zlovestné partnerstvo s novým svetovým poriadkom. Veď už vyjadril vďaku arcibiskupovi Viganòvi, ktorý ho varoval pred „tajnou“ a „tajným štátom“. A štátnemu departmentu nariadil tvrdý postoj aj voči komunistickej Číne – niečo, s čím Vatikán absolútne nesúhlasí.
Pápežova najnovšia encyklika Fratelli Tutti znamená pevné zapichnutie vlajky Cirkvi do Bidenovho tábora proti prezidentovi Trumpovi, ktorého František už pokarhal, že „stavia múry a nie mosty“.
V encyklike František tak romanticky ako starší John Lennon hovorí o utopickom bratstve človeka a portrétuje nášho Pána a Spasiteľa ako dobrosrdečného humanistu. Dokument používa meno Ježiš, ale nikdy nespomína jeho božské tituly ako Boží Syn, Kristus Kráľ atď. Mária je tiež zbavená titulu preblahoslavená Panna. Namiesto toho je jednoducho označovaná ako „Ježišova Matka“. Nie pochýb, že je to preto, aby sa neurazili protestanti.
Fratelli Tutti znie skôr ako poznámky z prednášky o sociálnej spravodlivosti na univerzite a nie je to iba zoznam demokratických bodov programu o diverzite a prisťahovalectve. Je to program socialistického svetového poriadku, ktorý pápež František a jeho spojenci chcú pomáhať zavádzať, ak by sa Joe Biden stal prezidentom. Niet pochýb, že preto bola encyklika vydaná v čase amerických volieb. Vatikán zúfalo chce, aby vyhral „ospalý Joe“ – Biden. Ten by splnil mnohé z Františkových cieľov v oblasti environmentalizmu, imigrácie, Číny a ďalšie.
Treba povedať, že tieto voľby sú najdôležitejšími voľbami našej doby. To je nepochybne pravda. Nielen, že je v hre osud americkej republiky, ale možno osud celého západného sveta. Ako poznamenal arcibiskup Viganò:
„Ak Trump prehrá voľby za prezidenta, padne konečný kathèkon [zadržiavač]:
Čo sa týka príchodu nášho Pána Ježiša Krista a nášho zhromaždenia okolo neho, prosíme vás, bratia, nedajte sa hneď vyviesť z rovnováhy a naplašiť ani duchom, ani slovom, ani listom, údajne naším, akoby už Pánov deň nastával. Nech vás nezvedie nik nijakým spôsobom. Lebo nenastane, kým nepríde najprv odpad a nezjaví sa človek neprávosti, syn zatratenia, ktorý sa protiví a povyšuje nad všetko, čo sa nazýva Bohom alebo čo sa uctieva, takže sa posadí v Božom chráme a bude sa vydávať za Boha. … A teraz viete, čo ho zadŕža, aby sa zjavil až v pravom čase, lebo tajomstvo neprávosti už pôsobí; ale len dotiaľ, kým nebude odstránený ten, čo ho teraz zadŕža (2 Sol 2, 1-7).
V novom americkom prezidentovi Joe Bidenovi by diktátorstvo nového svetového poriadku malo svojho spojenca.“

Cirkvi príliš nekritické voči islamu

Bonn, 12.10.2020 (KAP/KNA) 026 814 – Frankfurtská expertka na islam Prof. Susanne Schröterová z Inštitútu pre etnológiu na Goetheho univerzite vo Frankfurte a vedúca výskumného centra Globálny islam konštatuje u cirkví nevhodnú zdržanlivosť v prístupe k moslimom v Nemecku. „Namiesto s liberálnymi moslimami usilujú sa katolíci a protestanti o nekritické rozhovory s konzervatívnymi moslimskými zväzmi,“ povedala pre židovské noviny „Jüdische Allgemeine“ v pondelok. „Proti týmto diskusiám sa v zásade nedá namietať, ak sa vedú správne debaty. Ale ony si od týchto zástupcov islamu nechajú ešte aj diktovať agendu.“
„Vyhýbať sa náročným témam nemá nijaký zmysel rovnako ako hovoriť iba s tými, ktorí liberálnych a sekulárnych moslimov odpísali,“ povedala na adresu cirkví. Tie majú vplyv na to, kto môže byť na takýchto dialógoch v rade cirkví alebo pri okrúhlych stoloch prítomný. Liberálne hlasy tam často zastúpené nie sú.
„Chápem, že cirkvi sa radi obracajú na organizované zväzy. Ale tým akceptujú partnerov dialógu riadených zahraničnými organizáciami, či dokonca vládami. Cirkvi sú v dialógu s konzervatívnymi moslimami príliš zdržanlivé. Za tým sa možno skrýva názor, že moslimovia sú málo privilegovanou skupinou, ktorá zvlášť potrebuje ochranu. Ale nie všetci aktéri sú takí málo privilegovaní. Okrem toho sa možno aj menšinám s nedemokratickými názormi postaviť na verejnosti namiesto toho, aby sme nad nimi rozprestierali ochranný plášť a kritické témy nevyslovovali. “ K tomu patrí napríklad prenasledovanie kresťanov v islamských krajinách. Mlčanie k tomuto prenasledovaniu v Oriente je naozaj dramatické. Toto nechápem. Prečo sa tu mlčí?“
Ako „tendenciu sebarelativizácie“ označila Prof. Schröterová prípad, keď kardinál Reinhard Marx a evanjelický biskup Heinrich Bedford-Strohm pri návšteve jeruzalemskej mešity Al-Aksa v r. 2016 z rešpektu voči moslimom zložili z hrude biskupské kríže!
„V Jeruzaleme tak vydali cirkevní predstavitelia znamenie, ktoré zrejme aj moslimovia chápali tak, že vlastnú vieru nepovažujú za skutočne plnohodnotnú!“ zdôraznila Prof. Schröterová.

„Dvaja muži si vymenili prstene v Kostole v Mníchove“

Mníchov, 13.10.2020 (kath.net) 026 813 – „Popová hviezda Patrick Lindner a jeho životný partner a manažér Peter Schäfer (obaja 60) sa zosobášili a vymenili si prstene v rámci komunitného slávenia v katolíckom Kostole sv. Maximiliána v Mníchove. Farár Rainer Mária Schießler (60), ktorý už roky požehnáva homosexuálne páry, mal dojímavý príhovor.“
Takto prezentuje časopis „Bild“ Katolíckou cirkvou neschválené slávenie pre homosexuálny pár.
Sporný farár a autor kníh Schließler sa stal už predtým známy svojimi požiadavkami žehnania homosexuálnych párov, katolícko-evanjelickej Pánove večere, ako aj zrušenia celibátu! Podľa vlastnej výpovede žije aj on sám už roky so ženou.
Na otázku kath.netu odpovedal Dr. Christoph Kappes, vedúci Tlačovej kancelárie Arcibiskupstva Mníchov-Freising:
„O vami citovanej udalosti sme sa dozvedeli z tlače. V súčasnosti skúmame, čo sa naozaj stalo. Vo všeobecnosti platí, že každý človek môže v zmysle pastoračného sprevádzania dostať požehnanie. Od toho treba odlišovať sviatosť manželstva, ktorá je nasmerovaná na verný vzťah muža a ženy a otvorená pre prijatie detí.“

Afrika: Kňaz po 2 rokoch zajatia islamistami na slobode!

Afrika, 11.10.2020 (kath.net/KAP/red) 026 812 – V africkom Nigeri oslobodili po dvoch rokoch kňaza, ktorého uniesli islamisti. Zajala ho islamská teroristická milícia „Skupina na podporu islamu a moslimov“ (JNIM).
V Taliansku prijali správu o oslobodení Piera Luigiho Maccalliho s veľkým uľahčením. Antonio Porcellato, generálny superior Spoločnosti afrických misií (SMA), pre katolícku agentúru SIR povedal:
„Už dva roky na to čakáme. Každý deň sme sa za to modlili. V myšlienkach som pri všetkých unesených, ktorí ešte neboli oslobodení.“
Taliansky premiér Giuseppe Conte a minister zahraničia Luigi Di Maio reagovali rovnako potešene. Poďakovali sa predovšetkým tajnej službe pre zahraničie AISE, ktorá sa podstatne na oslobodení kňaza podieľala.

Gabriele Kubyová: Opustená generácia

Úryvok z knihy Gabriele Kubyovej – známej nemeckej katolíckej spisovateľky a sociologičky, ktorá navštívila aj Slovensko – „Opustená generácia“. Vyšla vo fe-Medienverlag 2020.

Linz, 11.10.2020 (kath.net) 026 811

Od daru k produktu
Už niekoľko státisíce rokov existuje na Zemi homo sapiens. Z človeka sa stal človek v tajomnej temnote ženského lona. Pred štyrmi desaťročiami sa toto tajomstvo odhalilo. Vede sa podarilo oplodnenie vajíčka ženy spermiou muža v skúmavke. Milostný akt sa nahradil technickou manipuláciou v laboratóriu. Bolo vynájdené umelé oplodnenie in vitro – IVF. Po tom, čo moderné metódy antikoncepcie systematicky oddelili sexuálny akt od počatia, teraz sa oddelilo počatie od sexuálneho aktu.
Otvorila sa tak brána k produkcii dieťaťa a ľudia vstúpili na príkru dráhu stále väčšej trúfalosti v rozhodovaní o živote a smrti. Vajíčko a bunka semena sú vystavené disponovaniu a moci technikov reprodukcie. dedičný materiál dokážu „odstrániť“, zamraziť, selektovať, „vylepšovať“, duplikovať klónmi, embryo zamraziť, zasadiť do najatej maternice, používať ako výskumný materiál, zahodiť, usmrtiť a to všetko za peniaze na rastúcom trhu reprodukčnej medicíny. Človek teraz môže Bohu fušovať do vzniku človeka. Ide o vítaný pokrok, alebo o prekročenie hraníc, ktoré prináša človeku záhubu?
Ak sa žena rozhodne odložiť antikoncepciu, keď má skončené štúdium, keď našla muža, ktorý sa chce stať otcom, keď sú príjmy primerané, byt dosť veľký a pár nakoniec súhlasí mať dieťa, tak sa stále častejšie stáva, že žena alebo muž zistia, že sú neplodní. Aký šok! Aké veľké nešťastie!
Zrazu sa roztrhne opona a život sám prehovorí vo vlastnej duši. Chce pokračovať, plodiť život, stále znova začínať – ale čo ak sa to nedá? Po všetky tie roky s antikoncepciou sa muž aj žena cítia ako majstri nad životom a smrťou. A teraz zrazu je život tým majstrom – tak, že sa im odopiera. Smútok. Bezmocnosť. Alebo – pýta sa pár – možno nie sme vôbec bezmocní? Nedá sa želanie mať dieťa predsa len splniť?
Ale či si páry, ktorým sa podarí s cudzím dedičným materiálom alebo dokonca s nájomnou matkou vyprodukovať dieťa, kúpili aj šťastie? Čo povedia rodičia dieťaťu, keď sa bude pýtať na svojho otca a matku a nakoniec objaví celú pravdu? Prečo nemám ocka? Prečo nemám maminu? Ako som vznikol? Prečo som sa narodil v Kyjeve? Prečo som často taký smutný? Prečo som tak často chorý?
Želanie mať dieťa sa nesmie stať posadnutosťou, takže sa ignorujú dokonca aj práva a dôstojnosť dieťaťa. Nijaký človek nemá právo na dieťa, ale dieťa má právo na svojich biologických rodičov. Tí, ktorí deti umelo s cudzím dedičným materiálom produkujú, negujú toto ľudské právo a tým aj „ekológiu človeka“.

Satanisti znesväcujú kostoly na Cypre

Nikózia, 12.10.2020 (KAP/KNA) 026 810 – Neznámi páchatelia znesvätili grécko-pravoslávny kostol v dedine Mitsero západne od Nikózie.
„V minulých rokoch máme stále viac prípadov, keď sa útočí na malé dedinské kostoly a znesväcujú sa,“ povedal hovorca cyperskej polície Christos Andreou, podľa správy novín „Cyprus Mail“ z pondelka. Vyzval, aby sa vo všetkých malých kostoloch krajiny nainštalovali kamery a dobrý systém alarmov.
Neznámi páchatelia posprejovali v noci na nedeľu ikony, kríže a kostolné brány satanskými symbolmi – pentagramami a obrátenými krížmi. Predstavený spoločenstva v dedine vyjadril pre noviny podozrenie, že ide o tých istých páchateľov, ktorí už pred rokom založili v kostole oheň. Polícia prípad vyšetruje.

Démoni sa odpútali z reťaze – orgie v americkom kostole!

Washington, 10.10.2020 (KAP/KNA) 026 809 – Kňaza (37) a dve pornoherečky v americkom štáte Louisiana zatkli 30. septembra po tom, čo sa oddávali orgiám na oltári katolíckeho Kostola sv. Petra a sv. Pavla v Pearl River severovýchodne od New Orleans a ešte si to aj filmovali. Informoval o tom „Newsweek“ v piatok. Obvinili ich z porušenia zákona o zákaze sexu na verejnosti.
Arcidiecéza New Orleans kňaza suspendovala a hrozia mu ďalšie sankcie.
Objavil to okoloidúci, keď o 23. hodine uvidel v kostole svetlo a pozrel sa cez okno. Nahral video o zavolal políciu. Všetkých troch potom polícia prepustila – kňaza na kauciu za 25 000 dolárov, ženy platili po 7500 dolárov. Hrozí im pokuta alebo väzenie na šesť mesiacov až tri roky.
Kňaz pôsobil vo farnosti od r. 2019 a bol aj duchovný správca katolíckej strednej školy! Arcibiskup New Orleansu, Gregory Aymond, oltár znova posvätil a listom oznámil veriacim, že od nedele dostanú nového farára.

Austrália: Satanisti a „čierna omša“ o polnoci 30. októbra

Austrália, 10.10. 2020 (returnto order.org) 026 808 – Satanisti skupiny Noosa v Austrálii plánujú prvú verejnú satanskú čiernu omšu na polnoc 30. októbra pri príležitosti Halloweenu a to rovno v divadle mestskej rady!
Ako sa zdá, ani pandémia nedokáže zadržať diabla od oslavy jeho obľúbeného sviatku. Bývalý kandidát Strany sexu Robin Bristow známy ako brat Samael Demo-Gorgon – aktivista LGBTI – sa chváli, že je to prvá verejná čierna omša v austrálskom Queenslande. Pozval preto na ňu aj miestnych politikov a napísal:
„Satan má veľké plány pre provinciu Noosa a Austráliu“ ako vyhlásil. „Pridajte sa k nám v spoločenstve, keď budeme predvádzať antický rituál, kde sa vzýva Temný Pán skrze vyvolávanie satana!“
„Svet je už aj tak zdevastovaný krízou koornavírusu, Toto dodáva ešte ďalší rozmer problému doslovným vzývaním diabla na verejnom mieste, ktoré vlastní a spravuje mestská rada Noosy. Táto hrozná udalosť môže priniesť iba ďalšiu pohromu svetu a musíme sa proti tomu hneď rázne postaviť ose it at once. Preto prosíme o podpísanie petície, aby sa zrušila plánovaná satanská čierna omša vo verejnom divadle.“ Napísali to miestni kresťania a ich petícia doteraz získala už 71 258 podpisov.

USA: Diecéza žaluje guvernéra pre opatrenia proti covidu

USA, 10. 10. 2020 (kath.net/rn) 026 807 – Pre opatrenia proti pandémii v štáte New York americká Diecéza Brooklyn zažalovala guvernéra Andrewa Marka Cuoma. Dôvodom je, že chce znova prinútiť cirkvi, aby na omši smelo byť iba málo ľudí z Brooklynu a Queens. Diecéza sa odvoláva na 1. dodatočný článok ústavy USA (First Amendment), ktorým sa zakazuje v USA schvaľovať zákony, ktoré obmedzujú slobodu prejavu alebo slobodu náboženstva.
Biskup Diecézy Brooklyn Nicholas DiMarzio (na obr. s pápežom), vo vyhlásení zdôrazňuje:
„V USA nemajú katolícke cirkvi nijakú zvláštnu úlohu pri šírení koronavírusu. No nemáme inú možnosť ako ísť na súd. Náš guvernér úplne ignoruje, že bezpečnostné opatrenia cirkví dobre fungovali. Je preto urážkou veriacich takto ich trestať.“
Cuomo nariadil, že v tzv. kritických zónach môže byť už iba 10 ľudí na bohoslužbe!
Podobnú žalobu proti obmedzovaniu náboženskej slobody podali aj židia, ktorí sú v New York City mimoriadne hojne zastúpení.

Škótsky kňaz: „Biskup si od Boha alebo zo sveta?“

Glasgow, 9.10.2020 (kath.net/LifeSiteNews/jg) 026 806 – Stephen Dunn, kňaz Arcibiskupstva Glasgow v Škótsku v otvorenom liste katolíkom Škótska pranieroval podriaďovanie sa biskupov štátnym zásahom do verejných bohoslužieb:
„Vo fatimských posolstvách Panna Mária varovala pred prenasledovaním Cirkvi. To teraz nastáva. Vláda obmedzuje jej slobodu. Jej zákony slúžia na vyvolávanie strachu. Kostoly by mali zostať zatvorené. Boží ľud sa už nemá zhromažďovať v jeho dome a prijímať sviatosti, ktoré sú najdôležitejšou súčasťou spásy duší,“ kritizuje Dunn, ktorý je 26 rokov kňazom v arcibiskupstve Glasgow.
„Biskup, si od Boha, alebo zo sveta? Toto zastrašovanie sa koná pred tvojimi očami a ty s tým spolupracuješ. Správa sa tak dobrý pastier?“, pýta sa kňaz biskupov Škótska.
Riziko nákazy vírusom nepovažuje Dunn za oprávnený argument na tieto obmedzenia. Riziko úmrtia na covid-19 je malé, ako tvrdí.
List bol zverejnený 29. septembra, na sviatok sv. Michala archanjela na blogu Catholic Truth. Pre LifeSiteNews Dunn povedal, že dostal mnoho pozitívnych ohlasov od veriacich. Jeho biskup sa však doteraz neozval. Kňaz predpokladá, že biskupi sa do tejto diskusie dať nechcú, ako povedal.
Dunn je toho názoru, že vlády by mali oznámiť jasné čísla. Ľudia majú vedieť, koľko ľudí z ktorej vekovej skupiny každý deň na covid-19 umiera. Potom by sa mohol každý sám rozhodnúť, ako sa chce správať. Starší ľudia budú obozretnejší a budú nosiť rúška. Ale nakoniec dostihne smrť každého, ako dodal kňaz.
Biskupská konferencia Škótska kvôli pandémii rozhodla, že v kostoloch musia byť medzi ľuďmi 2-metrové odstupy a rúška sú povinné od 5 rokov. Pre Božie domy sú určené počty veriacich podľa rozmerov chrámov.

Írsko: Kňaz znova pozýva moslima viesť modlitby v kostole

Dublin, 9.10.2020 (LifeSiteNews) 026 805 – Kaplán katolíckej školy v Dubline pozval moslima, aby viedol požehnanie študentom a modlitbu, v ktorej sa Kristus spomína iba ako „prorok“! Miestny imam sa pripojil k pátrovi Fergalovi MacDonaghovi v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Dolphin’s Barne, na modlitbové stretnutie na začiatok nového školského roka. Imam povedal:
„Prosíme všemohúceho, aby poslal pozdravy všetkých jeho milovaných služobníkov Abraháma, Ježiša, Mohameda, Dávida …“
Páter MacDonagh stál počas tohto vyhlásenia pri ňom s rozprestretými ramenami! Imam potom pokračoval modlitbou priamo z Koránu. Po prečítaní arabského textu podal anglický preklad, ktorý hovoril o Kristovi iba ako o jednom z prorokov:
„Ó, pane, tebe patria všetky chvály a prosíme ťa, pošli svoje pozdravy a pokoj všetkým tvojim milovaným služobníkom, prorokom, Ježišovi Kristovi, Abrahámovi, Mohamedovi a všetkým ostatným.“
Nenasledovala nijaká záverečná modlitba alebo požehnanie pátra MacDonagha!
Táto akcia nie je prvou, keď páter MacDonagh privítal islam vo svojich bohoslužbách. V interview v apríli imam Ismail Kotwal pre noviny Dublin InQuirer povedal, že MacDonagh ho už vtedy pozval, aby prehovoril na jeho bohoslužbe o pôste.

Macron sa sťažuje, že potrat je stále nepopulárny!

New York, 8.10.2020 (C-Fam) 026 804
„Krajiny sa sťažujú na pokles počtu potratov 25 rokov po Konferencii OSN o ženách v Pekingu, ktorá prvý raz pevne vniesla otázku potratu do americkej politiky. Všade sa útočí na práva žien počínajúc slobodou ženy pri kontrole vlastného tela a zvlášť pri práve na potrat,“ dramaticky vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron! Povedal to vo štvrtok na virtuálnom Plenárnom zhromaždení k 25. výročiu Konferencie v Pekingu o ženách v r. 1995.
„Po celej jednej generácii nemáme čas na spomienky a nemôžeme si k tomu gratulovať. Toto nie je pre nikoho tajomstvom. V r. 2020 by Pekinská deklarácia už nemala šancu na schválenie!“
Macronova výpoveď bola triezvou pripomienkou aký politicky nepopulárny je potrat dnes – 25 rokov po tom, čo bol prvý raz zavedený do americkej politiky ako súčasť „sexuálneho a reprodukčného zdravia“ po Konferencii v Pekingu. A to napriek masívnemu úsiliu o lobovanie na podporu potratov americkými agentúrami a mechanizmami ľudských práv v OSN v minulých rokoch.
Možno trocha uštipačne pripomenieme, že spoločné vyhlásenie 81 krajín na podporu „sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv“ na Plenárnom zhromaždení OSN potrat už ani výslovne nespomína!
Vyhlásenie krajín hlavne Európy a Južnej Ameriky spolu s bývalými francúzskymi kolóniami, volá po prístupe k „všeobecným a nediskriminačným sexuálnym a reprodukčným zdravotným službám“ a nazýva ich „zásadnými“ a „život zachraňujúcimi“. No potrat sa tam ako právo nespomína – ako to teraz urobil prezident Macron.
To ukazuje, aké ťažké je priviesť vlády najmä bývalých kolónii k politickej podpore potratov. … Odpor voči právu na potrat sa ozval vo štvrtok hlavne z Brazílie. Brazílsky minister pre ženy, rodinu a ľudské práva Damares Alves povedal, že podporujú „sexuálne a reprodukčné zdravie“, no kategoricky odmietol, že by toto zahrňovalo aj „údajné právo na potrat“!
Prekvapuje však, že americká vláda, ktorá už často protestovala proti právam na potrat na stretnutiach OSN, tak vo štvrtok neurobila. Americká štátna sekretárka pre školstvo Betsy DeVosová, sa sťažovala na represie voči Ujgurom v Číne no nespomenula jej podporu potratov!

Kardinál Lehmann po smrti obvinený z krytia zneužívania

Berlín, 9.10.2020 (LifeSiteNews) 026 803 — Nemecký kardinál Karl Lehmann, jeden z členov tzv. skupiny „Sankt Gallen Group“, bol teraz obvinený expertmi, že kryl prípady zneužívania kňazmi vo svojej diecéze Mainz. Spolu so svojím predchodcom Hermannom Volkom, je Lehmann, ktorý zomrel v r. 2018 , obvinený z toho, že takýchto kňazov jednoducho presunul do inej farnosti.
“Jasné obvinenia vo farnostiach sa ignorovali a zľahčovali,“ povedal Ulrich Weber, vedúci novej štúdie v tetjo oblasti v Mainzi.
V stredu Weber spolu s biskupom Mainzu, Petrom Kohlgrafom, prezentovali výsledky štúdie, ktorú diecéza začala vypracovávať v r. 2019. Weber je právnik, ktorý predtým vyšetroval aj prípad chlapčenského zboru v Regensburgu. Súčasná štúdia pokrýva všetky prípady zneužívania od r. 1945 do r. 2019. Objavili 422 obetí a 273 osôb v diecéze bolo obvinených, no je potrebné ešte ďalšie vyšetrovanie.
Dokonca aj závažné prípady zneužívania viedli iba k malým sankciám. Jedného kňaza dokonca preložili do inej diecézy bez informácií o ňom. A to sa dialo aj v prípadoch, keď o tom už hovorilo celé mesto! Obetiam, páchateľom a informovaným osobám prikazovali o všetkom mlčať. Osobné spisy sa uchovávali tak, aby sa nedostali do rúk vyšetrovateľom.
Karl Lehmann bol biskupom Mainzu v r. 1983-2016, jeho predchodca Hermann Volk v r. 1962-1982. Obaja boli progresivistickí teológovia a zúčastnili sa II. vatikánskeho koncilu, kde propagovali ideu ekumenizmu a priateľstva s protestantmi. Karl Lehmann slúžil ako asistent Karlovi Rahnerovi na koncile. Obaja sú zodpovední za zakrývanie prípadov zneužívania v období viac ako 50 rokov.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, …

(Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:

Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,

bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *