Zázrak v Missouri

Stovky pútnikov putujú do benediktínskeho kláštora pre rehoľné sestry na vidieku v Missouri v posledných dňoch po tom, čo sa minulý týždeň na sociálnych sieťach začali šíriť správy, že nedávno exhumované pozostatky afroamerickej zakladateľky kontemplatívneho rádu zdajú byť neporušené, štyri roky po jej smrti, keď bola pochovaná v jednoduchej drevenej rakve.

Sestra Wilhelmina Lancaster, OSB, založila v roku 1995 vo veku 70 rokov Benediktínske sestry Márie, Kráľovnej apoštolov – najlepšie známe vďaka svojim  gregoriánskym chorálom a albumom klasických katolíckych chválospevov , čím opustila komunitu Oblátskych sestier z Providence.

Známa svojou oddanosťou tradičnej latinskej omši a vernosťou benediktínskej kontemplácii a Liturgii hodín, zomrela vo veku 95 rokov 29. mája 2019 na slávnosť Nanebovstúpenia Pána. Zhruba o štyri roky neskôr, na slávnosť Nanebovstúpenia v latinskom obrade, sa abatyša a sestry rozhodli preniesť jej telo na miesto posledného odpočinku v kláštornej kaplnke, čo je dlhoročný zvyk.

Sestry benediktínky v očakávaní, že nájdu kosti, namiesto toho vykopali rakvu so zjavne neporušeným telom, hoci telo nebolo zabalzamované a drevená rakva mala v strede prasklinu, ktorá prepúšťala vlhkosť a špinu na neznámy dlhý čas počas týchto štyroch rokov.

„Myslíme si, že je prvou Afroameričankou, ktorá bola nájdená neporušená,“ povedala súčasná abatyša komunity Matka Cecilia, OSB. Jej úlohou ako predstavenej kláštora bolo najprv preskúmať, čo je v rakve.

Telo bolo pokryté vrstvou plesne, ktorá narástla v dôsledku vysokej úrovne kondenzácie v prasknutej rakve. Napriek vlhkosti sa v priebehu štyroch rokov rozpadlo len málo z jej tela a nič z jej habitu. Šok v komunite, ktorá sa zhromaždila, aby ju exhumovala bol veľký.

„Najskôr som si pomyslela, že si to iba predstavujem, že som videla úplne celú, neporušenú nohu, povedala abatyša. „Tak som sa znova pozrela ešte pozornejšie.“

Keď sa znova pozrela, nahlas zakričala: „Vidím jej nohu!“ 

„Chcem povedať, že celý čas bol prítomný pocit, že to robí Pán,“ povedala. „Práve teraz potrebujeme nádej. Potrebujeme to. Náš Pán to vie. A ona bola takým dôkazom nádeje.“

Katolícka cirkev má dlhodobú tradíciu takzvaných „neporušených svätých“, z ktorých viac ako sto bolo blahorečených alebo kanonizovaných. Svätí sa nazývajú neporušenými, pretože roky po ich smrti sú časti alebo dokonca celé ich telá imúnne voči prirodzenému procesu rozkladu. Aj pri moderných balzamovacích technikách podliehajú telá prirodzeným procesom rozkladu.

Podľa katolíckej tradície neporušiteľní svätí vydávajú svedectvo o pravde o vzkriesení tela a živote, ktorý má prísť. Neprítomnosť rozkladu tela sa tiež považuje za znak svätosti: život v milosti žitý tak blízko Kristovi, že hriech a jeho skazenosť neprebieha typickým spôsobom, ale je zázračne zadržaný.

Krásne znamenie

Povesti o povodni, ktorá otvorila hrob, a o tom, že sestry uprostred noci skúmajú rakvu baterkou, sú veľmi zveličené, povedala abatyša.

„Musela som mať baterku, pretože v tmavej trhline naozaj nevidíš ani pri slnku. Myslela som si, že vidím nohu, ale len som sa odmlčala, pretože, viete, nepozeráte sa do rakvy každý deň,“ rozprávala. „Takže je tu akýsi pocit malého zaváhania – čo uvidím?“

Pamätajúc na prasklinu a špinu v rakve, sestry opatrne vybrali telo. Kostrové pozostatky mali vážiť asi 20 libier. Namiesto toho sestry dvíhali telo, ktoré podľa ich odhadov vážilo „80 až 90 libier,“ povedala abatyša.

Sestry vytvorili informačný list, aby odpovedali na otázky o exhumácii.

„Nielenže jej telo bolo v pozoruhodnom zachovalom stave, jej korunka a kytica kvetov boli vysušené na mieste; sviečka so stuhou, jej kríž a ruženec boli neporušené,“ informovali sestry.

„Ešte pozoruhodnejšie bolo úplné zachovanie jej svätého habitu, vyrobeného z prírodných vlákien, za ktorý tak energicky bojovala počas celého svojho rehoľného života. Jej závoj bol dokonale neporušený, zatiaľ čo obloženie rakvy, vyrobené z podobného materiálu, bolo úplne poškodené a preč.“ Abatyša Cecilia zdôraznila, že zachovanie habitu je veľkou časťou toho, čo považuje za zázračné, pretože tento habit je „krásnym znamením, že tento život nie je všetko, čo existuje“.

„Ľudia nás vidia a je to ako ‚Och, ona je sestra, ó, nosí to, pretože dáva svoj život, verí v Boha. Možno by som mal premýšľať o Bohu,“ povedala a poznamenala, že tento habit je „znamením vecí, ktoré prídu, nadprirodzeného a nášho posledného konca: neba, pekla, očistca.“

„To nie je možné,“ povedala o tele sestry. „Boh je skutočný. Chránil toto telo a tento habit, aby roznietil našu vieru, aby ju znovu zapálil, aby priviedol ľudí späť k viere.“

Čo bude nasledovať?

„Čo sa ma urobiť s neporušeným telom? Neviete to vygoogliť.“ Abatyša Cecilia hovorí, „tak sme začali so základmi, len sme ju očistili horúcou vodou, pretože povlak  na jej tvári bol v podstate maskou hustej plesne.“

Tento proces, ako aj pôsobenie vzduchu spôsobili, že telo stratilo časť, ale nie všetok svoj objem, a v dôsledku toho došlo aj k stmavnutiu pokožky. Sestry zatiaľ vytvorili voskovú masku na tvár sestry Wilhelminy. Jedno z jej očí – zistilo sa, že obe stále existujú, spolu s mihalnicami a obočím – bolo zapadnuté ťarchou špiny v rakve. Sestry jej natreli voskom aj ruky.

Telo bude uložené v kaplnke sestier do 29. mája, kedy sestry plánujú ružencovú procesiu. Po procesii bude telo sestry Wilhelmíny zabalené do obalu zo skla pri oltári sv. Jozefa v kaplnke, aby „privítalo jej rastúci počet oddaných“, uvádza sa v informačnom liste sestier.

Katolícki pútnici už prichádzajú

Odkedy minulý týždeň začali kolovať textové správy a príspevky na sociálnych sieťach s obrázkami neporušeného tela, stovky pútnikov už cestovali za neporušenou sestrou, niekedy z veľkej diaľky z Kentucky, Illinois alebo blízko z Missouri, aby sa pri nej pomodlili a lepšie spoznali túto ženu, o ktorej si mnohí myslia, že má hlbokú svätosť.

„Bolo to nádherné,“ povedala Mary Lou Enna, 86-ročná, pútnička, ktorá prišla so synom a jeho manželkou z neďalekého Kansas City, vzdialeného približne 45 minút jazdy. „Najskôr to bolo trochu neskutočné. Ale keď som sa na ňu len pozerala, začali mi tiecť slzy a ja som vedela, že je to skutočné a veľmi, veľmi zmysluplné..bolo to niečo, pri čom som chcela byť.“

Royce Hood moderuje katolícku rozhlasovú reláciu v Illinois. Spolu s manželkou Elise zbalili svojich šesť detí do auta, aby sa prišli pozrieť, čo sa deje. „Mám pocit, že ľudia sú ako: ‚Wow, toto potrebujeme práve teraz‘,“ povedal.

„Vo svete je toľko chaosu a temnoty.“ Myslím si, že Boh nám dáva malé milosti, aby nám pripomenul, čo príde a čo nás čaká.“ „Milujeme našu vieru,“ dodala Elise Hoodová. „Zdalo sa mi nereálne prísť a vidieť, byť s a dotknúť sa sestry, ktorá je neporušená. Aké požehnanie mať túto príležitosť pre nás a pre naše deti to vidieť a byť svedkom.“ Ava Hood, povedala, že bola ohromená. Jej brat Augustín súhlasil. „Dlho kľačali a len sa modlili,“ povedala ich matka a dodala: „Stále mi z toho behá mráz po chrbte. Všetko, čo praktizujeme vo svojom každodennom živote viery, môžeme prísť sem a len to cítiť a vidieť.“ 

Tento pohľad bol nemenej úžasný aj pre Ricka Ennu, ďalšieho pútnika z Kansas City.

„Bolo to zázračné vidieť jej telo v perfektnom stave, keď bolo takmer štyri roky v hrobe,“ poznamenala Enna (61). „Vo svete, ktorý práve teraz zápasí s toľkými falošnými bohmi, vidíme záblesky dôkazov, že Boh je tam,“ povedal. „Tí z nás, ktorí sú verní, nepotrebujú dôkazy, ale keď ich vidíme, vieme to.“

Dodal: „Toto sa nevidí veľmi často.“ 

Joe a Tanya Schultz a ich deti sa viezli osem a pol hodiny z Louisville v štáte Kentucky v karavane s príbuznými zo Springfieldu v štáte Missouri, aby sa modlili pred telom sestry Wilhelminy.

„Je to veľký zázrak,“ povedala Tanya Schultzová, ktorá sa dotýkala ruženca a škapuliara a rukou svojho batoľaťa tela sestry.

„Je to uveriteľné a neuveriteľné zároveň,“ dodal Joe Schultz pri pohľade na telo.

„Keďže je tradičnou rehoľníčkou v tejto dobe, keď je prenasledovaná tradičnosť, chceli sme byť pri tom prítomní a prosiť ju o príhovor v Cirkvi, pretože má pravdepodobne veľkú moc príhovoru za nás, našu rodinu, naše povolanie.“ Očami svojej katolíckej viery abatyša vidí v uchovaní tela sestry Wilhelmíny to isté posolstvo. „Nebo je skutočné. Vzkriesenie je skutočné. Najmä v týchto časoch v Cirkvi a vo svete,“ povedala. „Majte nádej,“ prosila. „Boh je stále tu. Stále počuje naše modlitby. Stále počúva. Stále nás miluje.“

Aj keď Cirkev neposúdila prípad sestry Wilhelmíny za zázračný a stav tela ešte nebol vyhlásený za neporušený – ani nebol schválený dôvod na kanonizáciu zakladateľky – sestry z jej komunity aj návštevníci, ktorých to prilákalo do kláštora, súhlasia s tým, že v Gower, Missouri, sa deje niečo nenormálne.

„Verte,“ uzavrela abatyša Cecília. „Život nekončí, keď vydýchneme naposledy: začína.“

„A toto je ten druh zázraku, ktorý nám to pripomína.“

Zdroj: catholicnewsagency, Obrázok Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *