Zasvätenie sa v deň sobáša

V niektorých farnostiach sveta je krásnou tradíciou pre nevestu alebo pre novomanželský pár, že položia pred sochu Panny Márie v kostole kyticu kvetov a pomodlia sa modlitbu Zasvätenia sa Panne Márii a tak si ju prijmú ako pomocníčku na ceste sviatostného manželstva.

Táto tradícia katolíkov a pravoslávnych si takto oceňuje špeciálnu úlohu Márie, Matky nielen Boha, ale aj Cirkvi a veriacich (pozri Katechizmus Katolíckej Cirkvi 963, 964 a 965).

Samotný text znie: 

Príď, Mária a sprevádzaj nás v našom manželskom a rodinnom živote. Tak ako bola tvojmu Nepoškvrnenému srdcu zasvätená Cirkev a celé ľudské pokolenie, tak aj my odovzdávame a zasväcujeme tvojmu Nepoškvrnenému srdcu naše manželstvo a rodinu. Ty, Matka Božej milosti, vypros nám, aby sme vždy žili v Božej milosti a v pokoji medzi sebou. Zostaň s nami navždy. Odovzdávame sa ti celým srdcom, lebo túžime byť vždy pod ochranou tvojou a tvojho ženícha sv. Jozefa: v živote i v smrti a na večnosť.

Uchráň nás pred hriechom a každým zlom. V našom dome, buď Matka Učiteľkou a Kráľovnou. Rozdeľuj, každému podľa jeho potreby, milosti duchovné i materiálne, zvlášť nech rastieme vo viere, nádeji a láske. Rozvíjaj v nás sväté povolanie, aby sme mohli žiť zjednotení a boli raz vovedení do večného života v nebi. Amen

 

Táto prax uctenia si Panny Márie nie je povinná časť Obradu sviatostného manželstva. Ak ho túžite zaradiť do vašej svadobnej ceremónie, poproste vášho kňaza o túto vzácnu chvíľu.

zasvatenie manzelstva

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *