Bolestný ruženec 10/99

1.Ježiš v Olivovej záhrade

Ježiš bolestne zdieľa s ľuďmi to, čo zvykneme nazývať obavami, strachom, vnútorným zmätkom. Tieto pocity v nás často prebúdza spáchaný hriech. A Ježiš s nimi bojuje tu v Olivovej záhrade. Nezostáva nám iné ako obdivovať jeho silu v slabosti, jeho „áno“ tam, kde ho všetko nabáda povedať „nie“.

2.Bičovanie

Ježiš podstupuje fyzickú bolesť. My ju väčšinou zažívame iba ako sprievodný znak choroby. Ale Ježiš okusuje aj bolesť, ktorú mu spôsobuje násilie iných ľudí. V hĺbke svojho srdca chápe, že má trpieť práve za tých, ktorí ho trápia, ktorí ho zrádzajú, ktorí ho opúšťajú. Berie na seba hriechy celého sveta.

3.Korunovanie tŕním

Pohľad na trpiaceho väčšinou vzbudzuje v ľuďoch súcit, spoluúčasť. Lenže Ježišovo okolie reaguje inak. Vysmieva sa mu a ponižuje ho. Zlo okolo neho je bezhraničné. Prekračuje všetky medze, ale konečnému víťazstvu Krista na kríži nebude aj tak môcť zabrániť.

4.Krížová cesta

Ježiš prechádza okolo zvedavého zástupu. Aj dnes prechádza ulicami, niekedy priamo pred našimi očami. My ho však príliš často nevidíme v ľuďoch, ktorí pohľadom prosia o našu pomoc alebo túžia po našom prejave záujmu. Panna Mária, Veronika a Šimon z Cyrény nám ukazujú, kde je naše miesto.

5.Smrť na kríži
Všetko je splnené, všetko je zavŕšené. Ježiš do bodky splnil svoje poslanie. Nastala hodina, v ktorej sa zrazu všetko mení: Ježiš premohol smrť a Boh hovorí: Hľa, v tejto chvíli urobím všetko nové. Toto je tajomstvo Kalvárie: kríž utrpenia, kríž víťazstva.

S láskavým dovolením Inštitútu Nepoškvrneného Srdca Panny Márie
www.maria.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *