Život Cirkvi vo svete 51-52/2018

Obsah

Vo Vatikáne si pripomenuli 200. výročie koledy Tichá noc

„Ďakujem ti, Ježišu!“

Posolstvo na Deň pokoja 2019: Dobrá politika je v službe pokoja

Biskupi sa pred stretnutím o ochrane detí stretnú s obeťami

Pápež menoval nových šéfov vatikánskych médií

Pápež obsadzuje dva dôležité posty v médiách laikmi

Viac ako milión pútnikov a turistov v Betleheme

Plánoval atentát na Námestí sv. Petra na Vianoce

Trápny vianočný pozdrav z kancelárie Merkelovej

„Námietka, pán biskup, v mene Matky!“

Maďarsko: Vládne médiá útočia na biskupa Beera

Austrálski biskupi kritizujú utečeneckú politiku

Švajčiarsko: Zürich zakazuje „Pochod za život“

Teologická škola v Heiligenkreuzi má nový rekord

Väzenský kaplán: „Každý vrah ľutuje svoj čin“

Pár homosexuálov posudzoval nový „svadobný set“ Barbie

Anglicko: V katedrále 12-metrová šmýkalka

Po dohode Vatikánu s Čínou museli odstúpiť 2 tajní biskupi!

František oslávil 82. narodeniny

Pápež prijal slovenského prezidenta Andreja Kisku

Ukrajina zakladá novú pravoslávnu cirkev

Rakúsko: Biskup a dekan na špici hitparády

Kardinál Eijk: Cirkev musí preskúmať Viganòve svedectvo

Ako môžu katolíci plnšie žiť vieru v súčasnej kríze

Anglikáni zavádzajú žehnanie transrodových osôb

Kardinál: „Nemeckí biskupi prekračujú kompetencie v náuke“

Božie Dieťa milované, buď v našom vnútri žijúce a žiariace, buď vítané v chráme našich duší, chceme byť navždy v tvojom kráľovstve.
Našli sme v tebe svoju lásku a s každým úderom našich srdca hľadáme lásku aj vo svojich blížnych. Dopraj slobodu nášmu, aby sme cestu do tvojej náruče videli vždy jasne ožiarenú. V tvojom kráľovstve je miesto pre všetkých. Ty si náš život a naša láska naveky.

Nádherné hlboké radostné prežívanie Narodenia nášho milovaného Pána!
Veľa požehnania, pokoja, lásky, mnoho síl ducha i tela a veľa darov milostí od Božieho Dieťaťa do celého nového roka 2019 vám všetkým želá Zuzana

Ozveny, ktoré hrejú pri srdci

Úprimne ďakujem za vaše reakcie a niekoľko z nich uvádzam. Vaša Zuzana

Sekretariát biskupa
Vážená pani Gluchichová, dovoľte, aby som Vám poďakoval za celoročnú šľachetnú službu, ktorú konáte pre dobro Cirkvi. Želám Vám a vyprosujem milostiplné vianočné sviatky a hojnosť Božieho požehnania a tvorivého ducha aj v roku 2019. Posielam zároveň, aspoň nepatrný príspevok na Vašu činnosť. S úctou a vďakou od otca biskupa.

Cez Vaše správy naozaj viem, čo sa v Cirkvi a vo svete deje. Sú pre mňa veľmi užitočné. Bola by škoda, keby ste s ich zasielaním chceli skončiť. Vieme, že aj sv. Ján Vianney chcel ísť do ticha a samoty, aby tam oplakával svoje hriechy, lenže Boh to chcel ináč.
Prajem veľa síl a Božieho požehnania. Otec Miroslav

Zuzanka, srdečne ťa pozdravujem a opäť prejavujem záujem o správy. Tie zaujímavé si skopírujem a veľmi mi pomáhajú. Myslím na teba v modlitbe a zároveň ti prajem, aby si sa cez Vianoce stretla s Pánom hlboko vo svojom srdci. Žehnám ťa. Páter Jozef

Zuzka, prajem Ti pekný a požehnaný večer. Samozrejme, že mám záujem o správy aj v r. 2019. Vďaka. Čo najskôr Ti zavolám. Prajem Ti všetko dobré a čo najskôr sa ozvem. Otec Pavol.

Ahoj, Zuzka. Ak by to bolo možné rád by som dostával správy aj v budúcom roku. Vieš, tak veľa sa toho dnes deje a vo veľkej prevahe sa k nám dostávajú správy negatívne, zmanipulované, alebo niektoré vôbec nie. V Tebe máme istotu, že to, čo nám pošleš je pravda a preto by som Ťa chcel poprosiť, ak je to možné, buď pre nás týmto svetielkom aj naďalej. Michal

Dovoľte mi poďakovať Vám za drinu , ktorú vykonávate tvorbou a zasielaním správ “ Život Cirkvi.“ Myslím, že veľa „odberateľov“ si správy prečíta a je za ne, vďačný. Určite to ubíja, keď nie je reakcia ale pasivita. Dopredu sa však dá kráčať iba v „Duchu a pravde“. … Nezabudnime dať do okna svetielko, cez sviatky Narodenia Pána… Nech Vás žehná Pán … S úctou. Otec Pavel

Som vďačný za súhrnné správy a pravidelne prispievam aj finančne. Správami získavam prehľad o dianí v Cirkvi. Otec Ján

Milá pani Zuzka,
mám záujem o správy zo života Cirkvi vo svete. Snažíte sa ich robiť s láskou v pravde a s pravdou v láske. Nech Vám pomáha Pán na tele i na duši na Vašej životnej púti. Myslím na Vás v modlitbách. Otec Michal

Pochválený buď Ježiš Kristus! Áno, mám záujem aj v roku 2019 dostávať Život Cirkvi.
Nech Vám Pán Boh žehná! Otec Ján, Rakúsko

Pán Boh zaplať za službu, ktorú robíte. Samozrejme mám záujem o Vašu službu. Tieto správy mi pomáhajú byť v spojení s celou Cirkvou, so všetkými jej radosťami i bolesťami. Otec Štefan

Prajem a vyprosujem Vám od Pána, aby ste sa nedali odradiť našou ľahostajnosťou a akoby nezáujmom, lebo verím, že to až tak úplne nie je. Len sme oklamaní, zavalení kadejakými nezmyslami, prekážkami a polenami, aby sme mali tú správnu cestu čo najviac zahatanú. Otec Ivan

PBJK! Veľmi pekne ďakujem za pravidelný prísun informácii o živote v Cirkvi. Pán Vás žehnaj a pomáhaj vo Vašej náročnej, ale veľmi potrebnej práci. Otec Marek

Zuzanka, hlási sa o. Štefan, ktorý má pravdaže záujem o správy zo sveta KC a ktorý si aj veľmi cení Vašu prácu. Takže sa teším na ďalšiu inšpirujúcu spoluprácu. Prajem všetko dobré a zvlášť požehnaný Advent! Srdečne a s úctou Otec Štefan

Srdečná vďaka za Vašu službu a obetu. Budem rád, ak aj v novom roku budem môcť prijímať od Vás správy. Otec Peter

Srdečne Vám Pán Boh zaplať za službu, ktorú nám robíte posielaním správ a informácii o živote v Cirkvi. … Viem, že dnes sa poriadne práce robia veľmi ťažko, a preto sa za Vás modlím aj obetujem Vás pri sv. omši každú prvú nedeľu v mesiaci, aby ste to s Božou pomocou zvládali.
Pán Vás žehnaj a ochraňuj! Páter Ladislav

Vo Vatikáne si pripomenuli 200. výročie koledy ´Tichá noc´

Vatikán, 20.12.2018 (RV) 024 345 – Najznámejšia koleda na svete, Tichá noc, zaznela po prvýkrát pred dvesto rokmi. Pri príležitosti tohto jubilea sa večer 18. decembra na Námestí sv. Petra uskutočnil koncert veľkej skupiny Tirolčanov, ktorí v tradičných odevoch v sprievode orchestra dali zaznieť „hymne Vianoc“ v pôvodnom nemeckom jazyku:

Video:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2018-12/dveste-vyrocie-koledy-ticha-noc-vo-vatikane.html#play

„Ďakujem ti, Ježišu!“

Ottawa, 20.12.2018 (kath.net) 024 344 – Známy kanadský džezový spevák Michael Buble uverejnil video, na ktorom s deťmi s Downovým syndrómom spieva pieseň „All I Want for Christmas“ (Všetko, čo chcem na Vianoce). Umožnila to organizácia „Wouldn’t Change a Thing“ (Nič by som nezmenil), ktorá sa angažuje za tieto deti. Na videu vystupuje 25 rodín s deťmi s týmto postihnutím. Na spoločnom vystúpení pred niekoľkými dňami v britskej rannej relácii „This Morning“ dojal spevák s deťmi moderátorku Rochelle Humesovú k slzám.
Spevák Buble má sám prípad ťažkej choroby v rodine. Jeho päťročný synček Noah bojuje s rakovinou. V interview v októbri povedal, že jeho synček musel podstúpiť chemoterapiu a lieči sa v detskej nemocnici v Los Angeles. A spevák dodáva: „Máme najlepších lekárov. Ďakujem ti Ježišu, náš Boh!“ -zg-

Video s piesňou:

http://www.kathtube.com/player.php?id=47070

Posolstvo na Deň pokoja 2019: Dobrá politika je v službe pokoja

Vatikán, 18.12.2018 (RV) 024 343 – „Dobrá politika je v službe pokoja.“ Takto nazval pápež František svoje posolstvo na 52. svetový deň pokoja, ktorého text dnes oficiálne zverejnila Svätá stolica. Svätý Otec v ňom vyslovuje evanjeliové žičenie „Pokoj tomuto domu!“, pričom má na mysli každého človeka i spoločný dom celého ľudstva. Cirkev slávi Deň pokoja tradične 1. januára. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2018-12/vyslo-posolstvo-na-den-pokoja-2019-dobra-politika-sluzba-pokoja.html

Biskupi sa pred stretnutím o ochrane detí stretnú s obeťami

Vatikán, 18.12.2018 (RV) 024 342 – List určený predsedom biskupských konferencií na celom svete, ktorý im adresoval organizačný výbor februárového stretnutia o ochrane maloletých, dnes publikovala Svätá stolica. Je v ňom aj výzva účastníkom, aby sa iniciatívne stretli vo svojej oblasti s obeťami sexuálneho zneužívania. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2018-12/list-biskupi-vatikan-stretnutie-ochrana-maloletych.html

Pápež menoval nových šéfov vatikánskych médií

Vatikán, 18.12.2018 (RV) 024 341 – Svätý Otec František vymenoval za editoriálneho riaditeľa Dikastéria pre komunikáciu Svätej stolice známeho talianskeho žurnalistu Andreu Tornielliho (foto vľavo). Zároveň vymenoval nového šéfredaktora vatikánskeho denníka L´Osservatore Romano, ktorým sa stal spisovateľ a esejista Andrea Monda (foto vpravo). Viac na :

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2018-12/andrea-tornielli-menovanie-editorialny-riaditel-vatikan.html

Pápež obsadzuje dva dôležité posty v médiách laikmi

Vatikán, 18.12.2018 (kath.net/KAP) 024 340 – Pápež František nanovo obsadil dva dôležité posty vo vatikánskych médiách. Prvým je v rámci reformy Rímskej kúrie vytvorený Sekretariát pre komunikáciu Svätého stolca.
Koncom leta menoval pápež televízneho manažéra Paola Ruffiniho za vedúceho tohto dikastéria a tým urobil po prvý raz laika prefektom ústredného orgánu kúrie.
Editoriálne oddelenie preberá ďalší laik Andrea Tornielli. Oddelenie vytvorili pri zakladaní Sekretariátu pre médiá v r. 2016 a doteraz bolo neobsadené. Podľa štatútu má „napomáhať účinnú integráciu tradičných médií do digitálneho sveta“. Tornielli bude mať tak podstatný vplyv na obsah vatikánskych médií ako „Vatican News“ a noviny „Osservatore Romano“.
Nový šéfredaktor vatikánskych novín bude Andrea Monda.
Tým je v rámci reformy kúrie novo vytvorený sekretariát pre médiá obsadený na dôležitých miestach laikmi. –zg-

Viac ako milión pútnikov a turistov v Betleheme

Betlehem, 18.12.2018 (KAP/KNA) 024 339 – Starosta Betlehema, Anton Salman, vyzval k návšteve mesta na Vianoce. „Betlehem je bezpečný a jeho brány sú pre každého v každom čase otvorené,“ uviedol vo vyhlásení mestskej rady Salman v pondelok. Počet pútnikov a turistov bol podľa toho v čase od januára do novembra asi 1,09 milióna.
V súčasnosti sa mesto pripravuje na slávnostný protokolárny vstup arcibiskupa Pierbattistu Pizzaballu, hlavy Latinského patriarchátu v Jeruzaleme, predpoludním 24. decembra. Na Štedrý večer bude celebrovať polnočnú svätú omšu v Kostole sv. Kataríny.
Pre svoje mesto si starosta Salman želá, aby hviezda, ktorá pred 2000 rokmi ožiarila nebo nad Betlehemom, znova priviedla pokojamilovných ľudí sveta do Betlehema a s nimi priniesla „dlho očakávané dary slobody, pokoja a vykúpenia pre palestínsky národ“. –zg-

Plánoval atentát na Námestí sv. Petra na Vianoce

Svätý Mikuláš zasiahol???

Rím, 19.12.2018 (kath.net) 024 338 – V Taliansku očividne zabránili plánovanému teroristickému útoku na Námestí sv. Petra 25. decembra. Vyplýva to zo zvukových nahrávok po zatknutí 20-ročného muža zo Somálska, ktoré teraz vyhodnotili. Mohsin Ibrahim Omar bola pred niekoľkými dňami zatknutý v Bari a je v spojení IS.
„ 25. december je blízko. 25. decembra sú Vianoce … Kostoly sú plné. Umiestnime bomby vo všetkých kostoloch v Taliansku. Kde je najväčší kostol? Ten je v Ríme,“ uvádza sa okrem iného na zvukovej nahrávke.
Do vyšetrovania je zapojená aj FBI. –zg-

Trápny vianočný pozdrav z kancelárie Merkelovej

Je jedno v čo veríte

Berlín-Tübingen, 20.12.2018 (kath.net) 024 337 – „Iba niekoľkými slovami ministerka pre integráciu zruší Vianoce!“ Týmito jasnými slovami reagoval nemecký magazín BILD v stredu na trápny vianočný pozdrav z úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Na pozdrave, ktorý rozosielala ministerka Annette Widmann-Mauzová (CDU), vidno vianočné čapice, ozdoby na stromček a anjelikov so svätožiarou. A nápis znie pod tým znie:
„Je jedno v čo veríte – želáme vám pokojamilovný čas a dobrý štart do nového roka.“
V texte nie sú Vianoce spomenuté ani slovom. BILD k tomu napísal:
„Ako úplne bez nejakého inštinktu musí človek byť, aby rozoslal taký nezmysel? Je priam úlohou ministerky pre integráciu migrantom ukazovať, kam sa integrujú: do krajiny, v ktorej sa slávia Vianoce! Kto zamlčuje naše kresťanské základy zo strachu, že zraní náboženské cítenie, nepriznáva sa ku svojej viere a ´Vianoce´ ako slovo nechá zmiznúť, ten ich priamo ruší!“
Zvlášť bizarné je: K ramadánu táto politička zaželala „všetkým moslimom v Nemecku požehnané a pokojamilovné pôstne obdobie“! Židom k sviatku chanuka napísala na Twitteri: „Chanukka Sameach! Želám všetkým židom veselé a požehnané sviatky chanuky.“
Odborník na islam Ahmad Mansour k tomu na Twitter napísal: „Falošná tolerancia! A prirodzene veselé Vianoce.“
Podľa novín „Welt“ poslankyňa Sylvia Pantelová konštatovala: „Kto ako člen vlády pošle na Vianoce pozdrav so slovami ‚Je jedno v čo veríte‘, si musí nechať položiť otázku, aké hodnoty vyznáva a aký význam tá karta má mať.“
A noviny citovali aj experta CDU na vnútro Marca Henrichmanna: „Integrovať môže iba niekto, kto vlastné hodnoty nevymaže, ale presvedčivo ich zastáva.“
Aj na Facebooku a Twitteri poslanci aj mnohí iní ľudia vyjadrovali svoje sklamanie z tohto pozdravu. Len na Facebooku sa k tomu vyjadrilo vyše 1300 ľudí, väčšinou negatívne. To, že sa zrejme tím ministerky pre sociálne médiá pokúšal tomu ubrať ostrosť úvodným želaním „Veselé Vianoce všetkým v Nemecku!“ už nedokázalo verejnú kritiku pozdravu oslabiť.
Podľa údajov nemeckého parlamentu je Widmann-Mauzová katolíčka.

„Námietka, pán biskup, v mene Matky!“

Paul Badde

„Zneužívanie moci trčí v DNA Cirkvi. … A preto sa už nesmie chápať ako svätá.“ Tak to je niečo úplne nové z úst biskupa!

Rím – Hildesheim, 19.12.2018 (Catholic News Agency Deutsch) 024 336 – Nový „sľubný“ nemecký biskup Heiner Wilmer v Hildesheime, obvinil v interview pre noviny „Kölner Stadt-Anzeiger“ Matku Cirkev, že „zneužívanie moci, ako sa objavilo v prípadoch zneužívania maloletých, žiaľ trčí v jej DNA, teda v jej dezoxyribonukleárnej kyseline, ktorá ukladá všetky dedičné informácie“! „To je to zlé v DNA Cirkvi! Áno. A preto sa už nesmie dlhšie chápať ako svätá!“ ako hovorí biskup
Avšak to zlé v DNA tejto „una sancta catholica et apostolica ecclesia“, ako Cirkev od Nicejskeho koncilu v r. 325 chápeme, by tiež znamenalo, že osivo bolo zlé. Podľa toho by teda musela byť zlom kontaminovaná aj krv nášho Vykupiteľa, ktorú Cirkev s jeho smrťou na kríži na odpustenie hriechov ľudstva zasadila!
Tak to je niečo úplne nové z úst biskupa!
Nechajme bokom, že ešte nazval aj Eugena Drewermanna ako „Cirkvou zaznávaného proroka“, ktorý pôsobil ako hypnotizujúci mediálny guru a okolo ktorého tancovala celá generácia kolegov teológov.
Tú vec s DNA však nemôžeme nechať len tak už len kvôli Božej Matke, ktorá na Vianoce porodila svojho jednorodeného Syna, ktorého DNA by sme mali podľa slov nového biskupa ešte raz celkom nanovo a kriticky posúdiť. … Z ničoho nevychádza nič. DNA je DNA! Biskup Wilmer má v mnohom pravdu v tom, čo hovorí o svojich spolubratoch a ich prečinoch. Ak však proti tomuto jeho tvrdeniu nikto z jeho spolubratov nepovstane, musíme prinajmenšom my, laici, čo najostrejšie protestovať, ak pastier preberá úlohu hrobára. –zg-

Maďarsko: Vládne médiá útočia na biskupa Beera

Budapešť, 18.12.2018 (KAP) 024 335 – Maďarský provládny spravodajský vysielač „Hir TV“ ostro kritizoval diecézneho biskupa Vácu, Miklósa Beera (foto). Biskup Beer uverejnil cez víkend list solidarity s demonštrantmi, ktorí už celé dni vychádzajú do ulíc protestovať proti vláde a najmä proti „otrokárskemu zákonu“.
„Moje srdce je plné starostí a smútku. Ľudia sú zatrpknutí, pretože sa ich nepočúva. Cením si vašu vytrvalosť, ako sa napriek zime navzájom posilňujete, aby ste dosiahli svoje ciele,“ uviedol biskup Beer doslova.
Reakcia väčšinou vládnych médií nasledovala promptne: Redaktor z „Hiru“ uverejnil komentár s názvom „Judášsky kňaz“. A uvádza:
„Biskup Miklós, prečo sa musel napísať tento list? Prečo sa líškate podpaľačom? Alebo vyjadrené obrazne: Prečo si robíte starosti o tých, ktorých považujem proste a výstižne za bezbožných gaunerov? Dobre, že v Božom mene čoskoro odídete do dôchodku! Je najvyšší čas a aj po tom všetko pôjde ďalej.“
Sociálne angažovaný Miklós Beer je v biskupskej konferencii so svojím vyhlásením osamelý. Jeho posolstvo demonštrujúcim zamestnancom prečítala Katalin Lukacsiová, ktorá bola predtým aktívna v Kresťanskodemokratickej strane (KDNP). Beerove slová prijali demonštranti s potleskom. Biskup o. i. vyzdvihol, že každý občan má právo protestovať. Vzhľadom na násilné činy napísal: „Nemôžem nespomenúť, že pri predošlých demonštráciách došlo aj k násiliu a podpaľačstvu. S tým nesúhlasím a to sa týka aj provokácií. Tie nevedú k cieľu. V mene ľudskosti vám radím, nestraťte svoju sebaúctu. Musíme si ju zachovať a chrániť, pretože práve v extrémnych situáciách sa musí chrániť to, čo nás odlišuje od iných stvorení na zemi.“
V nedeľu, po prvý raz od vlády Viktora Orbána od r. 2010, všetky opozičné parlamentné strany spoločne zorganizovali demonštráciu. Odborári, ľavičiari, liberálne sily LMP a Momentum, ako aj pravicová strana Jobbik pochodovali bok po boku.
Protesty vyvolali dva zákony, ktoré parlament schválil 12. decembra: novela zákona o práci, ktorá určuje maximálne 400 hodín presčasov namiesto 250 ako doteraz. Opozícia ho kritizuje ako „otrokársky zákon“. V zmysle druhej novely má minister spravodlivosti dostať široké kompetencie pri voľbe sudcov, čo kritici označujú ako akútne nebezpečie pre rozdelenie kompetencií.
Demonštranti kritizujú aj principiálne autoritárske tendencie maďarskej politiky, korupciu, postup proti Centrálnej európskej univerzite (CEU) a štátnu kontrolu médií. V Maďarsku je už iba málo spravodajských portálov, ktoré rozsiahle informujú o protestoch. Vládne médiá informujú najmä o stretoch s políciou a o šíriacom sa rozsiahlom chaose. Aj vládna strana Fidesz kritizovala násilné výtržnosti. Protesty organizuje podľa nej „migráciu podporujúca Sorosova sieť“. –zg-

Austrálski biskupi kritizujú utečeneckú politiku

Canberra, 18.12.2018 (KAP/KNA) 024 334 – Biskupská konferencia Austrálie nezvyčajne jasnými slovami kritizuje utečeneckú politiku krajiny.
„Keďže sa vláde sa nedarí pohnúť iné krajiny k prijímaniu utečencov v člnoch, majú utečenci nájsť domov v Austrálii,“ uvádza sa vo vianočnom posolstve biskupov.
„Blahobytná krajina s robustným štátoprávnym systémom a multikultúrnou toleranciou je atraktívnym miestom na nájdenie pokoja a bezpečia. Preto sa nemožno diviť, že odvážni a nápadití ľudia, ktorí utekajú pred prenasledovaním v iných častiach sveta, by boli šťastní tu žiť tak, ako to urobili mnohí po vojnách v Európe a Ázii,“ uviedol predseda biskupskej konferencie, arcibiskup Mark Coleridge.

Austrália robí prísnu politiku na odstrašenie utečencov a prevádzačských bánd. Člny utečencov pred austrálskym pobrežím zachytávajú a utečencov internujú na ostrovoch Nauru a Manus. Ani po povolení azylu nemajú vyhliadky na integráciu a občianstvo v Austrálii.
Namiesto toho sa krajina snaží do veľkej miery márne pohnúť tretie štáty k prijímaniu utečencov. Dohoda s Kambodžou, za ktorú Austrália zaplatila vláde v Phnom Penhu asi 27 miliónov eur, stroskotala na odmietaní utečencov na ostrove Nauru, aby boli presídlení do Kambodže.
V tábore na Nauru je už vyše päť rokov internovaných niekoľko stovák utečencov bez perspektívy do budúcnosti. Ich psychické zdravie je preto porovnateľné s obeťami mučenia, ako vyhlásili „Lekári bez hraníc“. –zg-

Švajčiarsko: Zürich zakazuje „Pochod za život“

Zürich, 18.12.2018 (kath.net/Marsch fürs Läbe) 024 333 – Bezpečnostné oddelenie mesta Zürich zakázalo organizátorom 10. „Pochod za život“ v meste z bezpečnostných dôvodov. Môžu ho vraj uskutočniť iba na nejakom osamelom mieste. Organizačný výbor pochodu proti tomu vzniesol protest na mestskej rade. O povolenie pochodu, ktorý organizujú rôzne kresťanské skupiny, požiadal výbor na polícii už 11. júla 2018. Pochod mal ísť cez centrum Zürichu s vyhlásením na historickom námestí Münsterhof (foto). Teda program, ktorý sa vďaka účinnej práci mestskej polície už viackrát úspešne realizoval.
Dňa 2. októbra 2018 mestská polícia však oznámila odmietavé stanovisko bezpečnostného oddelenia: „Realizácia demonštrácie neprichádza z bezpečnostných dôvodov a uváženia polície do úvahy.“ A žiadosť o verejné vyhlásenie v centre posúdilo oddelenie negatívne a navrhlo málo navštevované námestie mimo centra mesta. …
S odvolaním sa na ústavou povolené právo na zhromažďovanie a vyjadrenie názoru ako aj na slobodu viery a svedomia podal výbor proti rozhodnutiu protest na mestskú radu Zürichu. To, že pochod cez mesto zakázali, vyvolalo nepochopenie organizátorov: „To, čo bolo mnohé roky možné, má byť teraz zakázané? Od r. 2010 do r. 2015 sa pochod v Zürichu konal pravidelne. Verejná bezpečnosť nebola doterajšími pochodmi za život nikdy ohrozená. Ročne v Zürichu povoľujú desiatky demonštrácií. No že sa zakazuje práve pochod priznania sa k ochrane ľudského života, je škandál,“ hovorí vedúci organizačného výboru Daniel Regli. –zg-

Teologická škola v Heiligenkreuzi má nový rekord

Heiligenkreuz, 17.12.2018 (kath.net) 024 332 – Väčšina teologických fakúlt v nemeckej oblasti bojuje s poklesom študentov. No existuje vysoká škola, ktorá takmer každý rok hlási nový rekord. V r. 2018 bolo na Teologickej vysokej škole Benedikta XVI. pri rakúskom cisterciánskom kláštore Heiligenkreuz pri Viedni zapísaných už 314 študentov.
„No nie sú to iba čísla. Každý, kto u nás študuje, je motivovaný mladý veriaci kresťan, ktorý chce pracovať v Cirkvi pre ľudí – ako kňaz, ako rehoľníčka, ako angažovaný laik. … Z tých 314 je už 179 rehoľníkov a seminaristov. A oni všetci potrebujú modlitby, pretože ide budúcnosť,“ uvádza škola. –zg-

Väzenský kaplán: „Každý vrah ľutuje svoj čin“

Innsbruck-Viedeň, 17.12.2018 (KAP) 024 331 – Od augusta 2012 pôsobí Andreas Liebl ako väzenský kaplán v rakúskom Innsbrucku a vedie s väzňami dôverné rozhovory. Niektorí z nich sedia aj za vraždu. Keď hovorí s vrahmi, je obľúbenou témou najmä „vrátenie času“.
„Všetci vrahovia, s ktorým som mal doteraz do činenia, chceli ten moment vrátiť naspäť,“ povedal kaplán v interview pre noviny „Krone“.
Predovšetkým okolo Vianoc majú väzni veľkú potrebu porozprávať sa. „Tento čas je pre mnohých z nich veľmi ťažkým obdobím, pretože sa zintenzívňujú spomienky na rodinu. A to všetkým dáva veľmi zabrať. Cez Advent mávam najviac otázok a citovo nabité rozhovory,“ povedal kaplán Andreas. V priemere vedie asi 30 takýchto rozhovorov za týždeň, ktoré trvajú asi hodinu.
„Témy sú veľmi rozdielne. Môžu to byť trestné činy samotné, problémy s rodinou alebo vo vzťahoch a niekedy je to aj túžba po dobrom slove a modlitbe, ktoré im už dlho chýbali.“
Svoju úlohu kaplána nevidí Andreas v dvíhaní „morálneho ukazováka“, ale v pomoci k zodpovednému a únosnému životu a hovorí: „Ja nie som žalobca ani sudca.“
Páchatelia trestných činov majú morálne právo na pastoráciu, ako povedal kaplán. To je odôvodnené vierou v milosrdného Boha ako aj v Konvencii ľudských práv. Starosti väzňov odovzdáva kaplán „nášmu Bohu, čo mu jeho úlohu „nesmierne uľahčilo“.

Biskupi navštevujú väzňov
v dňoch pred Štedrým večerom navštevujú rakúski biskupi tradične justičné zariadenia. Plnia tak základné poslanie Cirkvi prinášať ľuďom v núdzi a na okraji spoločnosti nádejeplné vianočné posolstvo.
Vo Viedenskej arcidiecéze slávi kardinál Christoph Schönborn 19. decembra Adventnú pobožnosť vo väznici Graues Haus vo štvrti Josefstadt. V Dolnom Rakúsku navštívi biskup Alois Schwarz zo St. Pöltenu 18. decembra väzňov a personál zariadenia Krems-Stein a bude tam sláviť omšu. Pomocný biskup Anton Leichtfried zasa v ten deň zájde do väznice v St. Pöltene. Rovnako pôjdu povzbudiť a utešiť väzňov aj biskupi ostatných diecéz. –zg-

Pár homosexuálov posudzoval nový „svadobný set“ Barbie

Calvin Freiburger

Phoenix, 17. december 2018 (LifeSiteNews) 024 330 – Bábiky homosexuálneho sobáša by sa mohli stať novými hračkami, ak výrobca Barbie firma Mattel prijme návrh vyrábať takýto set hračiek.
Matt Jacobi a Nick Caprio sú homsoeuxálny pár v Arizone, ktorý plánuje „svadbu“ v máji. Vysvetľujú, že chcú mať špeciálny narodeninový darček pre Jacobiho 8-ročnú dcérku, ktorá bude sypať kvety na ich „svadbe“. Jacobi je televízna osobnosť a prispieva aj do magazínu Instinct Magazine.
„Mysleli sme, že by to bol špeciálny darček, keby sme jej dali niečo, čo má v sebe hlbší význam,“ vyhlásil Jacobi v liste firme Mattel. Kúpili sobášny set Barbie a ešte jednu bábiku Kena navyše, aby mohli urobiť „svadbu“ s dvomi mužmi a dvomi dievčatkami, čo sypú kvety. A firma Mattel ich pozvala, aby nápad prediskutovali. „Mattel bol úžasný a v prvých dňoch januára sa stretneme, aby sme prediskutovali návrh,“ vyhlásil Jacobi. … –zg-

Anglicko: V katedrále 12-metrová šmýkalka

Norwich, 17.12.2018 (kath.net) 024 329 – V anglickej katedrále v Norwichi sa má postaviť 132 metrov vysoká šmýkalka z jarmoku. Tým sa majú podľa agentúry „Focus“ a novín „Daily Mail“ očividne prilákať noví návštevníci do chrámu. Táto bizarná akcia je súčasťou iniciatívy katedrály „Seing it differently“ (Vidieť to odlišne). Okrem toho plánujú položiť aj podložky na jogu, aby sa mohlo pozorovať stropnú klenbu katedrály.
Farár Andy Bryant akciu vysvetlil nasledovnou vetou: „Chceme pomáhať ľuďom vidieť veci inak a vytvárať spojenia s Božími vecami.“ –zg-

Po dohode Vatikánu s Čínou museli odstúpiť 2 tajní biskupi!

Peking, 17.12.2018 (kath.net) 024 328 – Sporná dohoda Vatikánu s Čínou očividne vedie k odstúpeniu dvoch katolíckych biskupov z tajnej cirkvi – Vincenta Guo Xijina z Mindongu a Vincenta Zhana Silua. Informuje o tom agentúra „AsiaNews“. Obaja biskupi sa očividne stali obeťou dohody, keďže na ich miesto nastupujú dvaja biskupi zo sporného Vlasteneckého združenia čínskych katolíkov. O tejto „výmene biskupov“ rozhodli v Pekingu v prítomnosti arcibiskupa Claudia Maria Celliho ako zástupcu Vatikánu.
Noví diecézni biskupi Zhan a Huang boli Vatikánom exkomunikovaní! No v rámci dohody zo septembra boli znova rehabilitovaní.
Biskup Guo, jeden z tých, čo teraz museli odstúpiť, bol ešte v marci vládou prechodne zatknutý. –zg-

František oslávil 82. narodeniny

Vatikán, 17.12.2018 (kath.net/KAP) 024 327 – Pápež František oslávil 17. decembra 82. narodeniny. Mimoriadne oslavy sa neplánovali. Pre hlavu Cirkvi to bol pracovný deň ako iné s rannou svätou omšou v Dome sv. Marty, krátkymi raňajkami a pracovnými stretnutiami.
V minulých dňoch dostal František už pri rôznych príležitostiach torty. V nedeľu mu darovali veľkú žltobielu piškótovú tortu malí pacienti detskej ambulancie vo Vatikáne. Torta bola ozdobená sviečkou, snehuliakom a jedličkou. A bol pri nej aj nápis – jeden z prvých tvítov Františka: „Nemôžeme si zvyknúť na situácie úpadku a biedy, ktoré nás obklopujú. Kresťan musí reagovať.“
Pápež František sa narodil 17. decembra 1936 ako syn talianskych prisťahovalcov s menom Jorge Mario Bergoglio v Buenos Aires. Od svojho zvolenia za pápeža 13. marca 2013 zaviedol vo Vatikáne jednoduchosťou poznačený a nekonvenčný štýl vedenia.
Svoje 80. narodeniny pred dvomi rokmi oslávil pápež raňajkami s bezdomovcami v Dome sv. Marty. Potom sa spojil cez skype – video s väzňami v talianskej Padove, ktorí mu zahrali hudobnú skladbu. Sám komentoval svoje jubileum citátom básnika Friedricha Hölderlina po nemecky: „Es ist ruhig das Alter und fromm.“ – (Je pokojná tá staroba a zbožná.) –zg-

Pápež prijal slovenského prezidenta Andreja Kisku

Vatikán, 16.12.2018 (RV) 024 326 – Svätý Otec František v piatok 14. decembra dopoludnia prijal na osobnej audiencii prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku so sprievodom. Stretnutie sa konalo o 10.15 v Sále bibliotéky v Apoštolskom paláci.
Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska pri osobnom rozhovore opäť pozval pápeža Františka na návštevu Slovenska. Pápež reagoval v pozitívnom duchu, no naznačil, že jeho program je nabitý.
Ako dar zo Slovenska prezident Kiska venoval Svätému Otcovi štyri vianočné gule, ktoré vyrobili ľudia zo sociálne znevýhodnených skupín. Pápež František si umelecké diela so záľubou poprezeral so slovami, že budú zdobiť stromček v Dome sv. Marty.
Po audiencii u pápeža Františka sa prezident Slovenska stretol aj s vatikánskym štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom a sekretárom pre vzťahy so štátmi Mons. Paulom Richardom Gallagherom. V správe Tlačového strediska Svätej stolice sa uvádza:
„V priebehu srdečných rozhovorov sa pristavili pri dobrých bilaterálnych vzťahoch a prínose Cirkvi pre slovenskú spoločnosť, osobitne v oblasti vzdelávania. Následne prebrali rozličné témy spoločného záujmu, vrátane klimatických zmien a prijímania migrantov, vo svetle nedávnych medzinárodných stretnutí. Napokon zamerali pozornosť na medzinárodný kontext a na mier, bezpečnosť a spoluprácu v Európe, s výhľadom na slovenské predsedníctvo v OBSE v roku 2019“.
Prezident Andrej Kiska navštívil pápeža Františka už po druhýkrát. Prvá návšteva bola v apríli 2015.
Vianočné ozdoby podarované Svätému Otcovi vytvorili hendikepované deti
a ich rodičia v košickom centre Liberta, deti a mladí dospelí v Detskom domove Turzovka, ľudia bez domova v bratislavskom centre Resoty Antona Srholca a žiaci základnej školy v Spišskom Hrhove, do ktorej chodia aj rómske deti.
Ako dokumentuje videospráva zo stretnutia publikovaná agentúrou Rome Reports, pápež František slovenskému prezidentovi odovzdal ako oficiálne dary umelecky stvárnený symbol pokoja, niekoľko výtlačkov pápežského dokumentu a posolstvo na Svetový deň pokoja 2018. Pri rozlúčke venoval Svätý Otec prezidentovi Andrejovi Kiskovi aj dva malé osobné darčeky. Prvým bol ruženec v puzdre s pápežským znakom, určený pre prezidentovho otca s prosbou o modlitbu. Druhý dar v kazete s pápežským znakom pápež František odovzdal prezidentovi Kiskovi so slovami: „A toto, z celého môjho srdca, ak by ste to zaniesli arcibiskupovi Bezákovi“.
Kancelária prezidenta SR vydala o obsahu stretnutia prezidenta Kisku s pápežom Františkom oficiálnu tlačovú správu. -jb-

Ukrajina zakladá novú pravoslávnu cirkev

Kyjev, 16.12.2018 (kath.net/KAP) 024 325 – Historický deň pre pravoslávnu cirkev na Ukrajine. Na koncile v kyjevskej Katedrále sv. Sofie založili od Moskovského patriarchátu nezávislú Ukrajinskú pravoslávnu cirkev. Viac ako 100 biskupov, kňazov a laikov zvolilo metropolitu Epifanija (Dumenka) – doteraz biskupa v Perejaslavi v rámci Kyjevského patriarchátu (ktorý považovali za schizmatický) – za metropolitu „Kyjeva a celej Ukrajiny“. Koncil zjednotenia je ďalším krokom k cirkevnej samostatnosti – autokefálii – ktorej schválenie sa očakáva od ekumenického patriarchátu v Istanbule v januári.
Koncilu predsedal parížsky metropolita Emanuel Adamakis. Na pódiu sedel pri ňom sprava prezident Porošenko a zľava kyjevský patriarcha Filaret. Chýbali takmer všetci z vyše 90 biskupov ukrajinskej cirkvi Moskovského patriarchátu. Prítomní boli iba dvaja biskupi. Cirkev Moskovského patriarchátu vyzvala svojich biskupov k bojkotovaniu koncilu.
Zvolenie metropolitu vyhlásil prezident Petro Porošenko a predseda Vrchnej rady Andrej Parubiy pred Katedrálou sv. Ondreja. Porošenko hovoril o „práve zrealizovanom založení Ukrajinskej autokefálnej pravoslávnej cirkvi“.
Porošenko sa na koncile zúčastnil ako hosť. Za založenie tejto cirkvi sa intenzívne zasadzoval. Pred koncilom demonštratívne prešiel medzi ľudí pred katedrálou a potriasal im rukami.

„Cirkev bez Putina“
V príhovore k účastníkom koncilu Porošenko povedal, že sa splnil „tisícročný sen duchovnej jednoty skrze Božiu vôľu“. Tisíc rokov sa zdôrazňovalo, že Ukrajina sa musí zbaviť reťazí, ktoré ju „duchovne spútavajú“, aby upevnila svoju štátnosť, ako povedal prezident a zdôraznil:
„Nanovo zdôrazňujem, že Ukrajina nikdy nebola kánonickým teritóriom ruskej cirkvi, nie je ním a ani ním nebude.“ Potom sa poďakoval ekumenickému patriarchovi, že „moskovskú anexiu Kyjevskej metropolie v neskorom 17. storočí vyhlásil za ilegálnu“ a ocenil odvahu a múdrosť patriarchu Bartolomeja I.
Porošenko tiež povedal, že cirkevná nezávislosť je dôležitá pre „národnú bezpečnosť“ a dodal: „Pretíname reťaze, ktoré nás pútali k ríši.“
Večer sa prihovoril k tisícom ľudí pred katedrálou: „Nová a nezávislá Ukrajinská pravoslávna cirkev je cirkev bez Putina, cirkev bez moskovského patriarchu Kyrila.“ V minulosti Porošenko vyčítal ukrajinskej cirkvi spojenej s Moskvou modlitby za Putina a ruských vojakov, ktorí zabíjajú Ukrajincov.
Za pravú ruku kyjevského patriarchu Filareta (89) zvolili metropolitu Epifania (39). Filaretova cirkev sa na koncile spojila s ďalšou pravoslávnou cirkvou. Súčasný metropolita Kyjeva a celej Ukrajiny je teológ, ktorý študoval aj v Aténach. Narodil sa 3. februára 1979 v dedine pri Odese pri Čiernom mori. V r. 2007 bol vysvätený za biskupa. Nový prímas prevezme z rúk ekumenického patriarchu 6. januára v Konštantínopole „Tomos“ (Dekrét) o prepožičaní autokefálie novej ukrajinskej cirkvi. Porošenko ohlásil, že bude metropolitu Epifanija na ceste sprevádzať.

Koncil pre Moskvu „nulitný“
Moskovský patriarchát z protestu prerušil kontakty s Ekumenickým patriarchátom v Konštantínopole. Ruskej pravoslávnej cirkvi zakázal účasť na bohoslužbách ukrajinskej cirkvi. Tento postoj ofenzívne podporuje aj ruský prezident Putin.
Arcikňaz Nikolaj Balašov z Moskovského patriarchátu vyhlásil, že kyjevský koncil a zvolenie metropolitu sa považujú za nulitné. „Nekánonické zhromaždenie osôb, z ktorých niektoré majú biskupskú vysviacku a väčšina nie pod vedením laika – prezidenta – a cudzinca, ktorý neovláda miestny jazyk (metropolita Emanuel), zvolilo nekánonického ‚hierarchu‘ za rovnako nekánonického ‚prímasa‘. Pre nás táto udalosť neznamená absolútne nič. … Biskupov je nám ľúto. Smutný osud.“

Krok k nezávislosti
Založenie cirkvi sa považuje za významný krok k nezávislosti krajiny, ako aj pre zjednotenie troch pravoslávnych cirkví na Ukrajine. Doteraz je pod Moskovským patriarchátom viac ako 12 000 ukrajinských farností a 200 kláštorov. Jeho kompetencie má nová cirkev ukončiť, čím Moskva stratí tretinu farností. … –zg-

Rakúsko: Biskup a dekan na špici hitparády

Eisenstadt, 15.12.2018 (kath.net/KAP) 024 324 – Nový album „Tichá noc“ so „spievajúcim farárom“ dekanom Franzom Breiom a diecéznym biskupom Ägidiusom Zsifkovicsom sa šplhá na špicu domácej hitparády. Toto CD je už na 3. mieste hitparády „Ö3 Austria Top40“, ako oznámila Diecéza Eisenstadt. Spolu s farárom Breiom spieva biskup Zsifkovics špeciálnu verziu piesne „Tichá noc, svätá noc“ s tromi strofami v troch jazykoch. Okrem toho počuť biskupa spievať aj po chorvátsky a to pieseň „Nek Spavaj“ (Spi nebeský Chlapček). Záver CD tvorí spoločné vianočné požehnanie biskupa Zsifkovicsa a dekana Breia. Album ponúka aj známe klasické vianočné piesne ako od „Kling Glöcklein kling“ cez „Alle Jahre wieder“, až po „Leise rieselt der Schnee“, alebo „Ihr Kinderlein kommet“. K tomu sa pridávajú špeciálne diela ako „Dcéra Sionská“, „Narodený v Betleheme“, ako aj verzia „Zbožného jódlovania“. Na CD sa prezentuje aj mužské kvarteto „signum!“ a štyri vianočné piesne skladateľa a spisovateľa Waltera Wesselého.

Vianočný koncert 27. decembra

Farár Franz Brei a biskup Zsifkovics pozývajú 27. decembra o 17. hod. na vianočný koncert v kostole Bergkirche v Eisenstadte s piesňami z CD. Vstup je voľný. –zg-

Kardinál Eijk: Cirkev musí preskúmať Viganòve svedectvo

Rím, 14.12.2018 (LifeSiteNews) 024 323 – Prominentný kardinál Willem J. Eijk (65) sa pripojil k biskupom volajúcim po dôkladnom preskúmaní svedectiev arcibiskupa Vigana o niekoľkých prelátoch a pápežovi Františkovi a kauze bývalého kardinála Theodore McCarricka.
V interview 13. decembra pre taliansky denník Il Giornale, kardinál Willem Jacob Eijk, arcibiskup holandského Utrechtu hovorí:
„Je jasné, že obvinenia vo Viganòvom svedectve by sa mali dôkladne preskúmať. Mnohí biskupi už žiadali o takého prešetrenie vecí. Musí to byť úplne objasnené, ak chce Cirkev znova dosiahnuť svoju vierohodnosť.“
V rozsiahlom interview holandský kardinál tiež hovorí o význame zachovania náuky Cirkvi v situácii tlakov na prijatie viac protestantsko-anglikánskeho modelu a zdôrazňuje:
„Sila Katolíckej cirkvi je to, že jej náuka je platná pre celý svet. Dialóg s protestantmi nesmie viesť k tomu, že sa Katolícka cirkev sama stane protestantskou.“
Eijk tiež ponúka svoj pohľad na prijatie skratky „LGBT“ do nedávneho záverečného dokumentu zo Synody biskupov o mládeži aj svoje myšlienky o očakávanom kroku – vysviacky ženatých mužov v Katolíckej cirkvi – na Synode o Amazónii.
„Dočasné povolenie ženatých kňazov nie je riešením. Ak sa o tom rozhodne, stane sa to nezvrátiteľným. „Tým by kňazský celibát – nádherná a plodná stáročná tradícia v Katolíckej cirkvi – bol stratený,“ zdôraznil kardinál.
Kardinál Eijk nedávno vydal veľmi pôsobivý komentár po tom, čo pápež František nezakázal návrh nemeckých biskupov, dovoľujúci protestantským manželským partnerom katolíkov pristupovať k svätému prijímaniu. A tiež sa vyjadril:
„Bol by som rád, keby nositeľ Petrovej služby, ktorý je princípom jednoty kresťanskej viery, poskytol jasný postoj k rozvedeným a znovu zosobášených katolíkom, ktorým sa tiež bez podmienok dovoľuje prijímať Eucharistiu.

Za kardinála ho menoval pápež Benedikt XVI. v r. 2012. Kardinál Eijk je tiež lekár a expert v medicínskej etike. Jednu z doktorských prác napísal o eutanázii a druhú o etických problémoch genetického inžinierstva na ľudských bytostiach. V r. 2004 ho pápež Ján Pavol II. menoval za člena Pápežskej akadémie pre život. Za pápeža Benedikta XVI. bol kardinál Eijk tiež členom vatikánskej Kongregácie pre klérus aj Kongregácie pre katolíckej vzdelávanie.
V tomto interview Eijk tiež hovorí o politických otázkach, prílive migrantov do Európy aj o nacionalizme a populizme. Kardinál hovorí, že nacionalizmus sa nesmie používať ako štít na vylúčenie druhých, no vlády nie sú povinné poskytovať pobyt ekonomickým migrantom. A zdôrazňuje, že migranti zasa majú povinnosť prispievať k spoločnému dobru krajiny, kde hľadajú útočisko. A musia zvlášť rešpektovať nedotknuteľnosť ľudskej osoby.

Celé interview v angličtine na:

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-eijk-church-must-investigate-vigano-testimonies-to-regain-credibil

Ako môžu katolíci plnšie žiť vieru v súčasnej kríze

Na túto tému vychádza v súčasnosti veľa kníh najmä v USA.

Peter Kwasniewski

USA, 14.12.20018 (LifeSiteNews) 024 322 – Nedávno sa ma istý univerzitne vzdelaný človek opýtal, čo má robiť, aby mohol žiť svoju katolíckou vieru plnšie v tejto kríze Cirkvi a ako by mohol lepšie zdieľať vieru s inými napriek mnohým prekážkam, ktoré nás obklopujú.
Prvou a najdôležitejšou vecou je jednoducho žiť vieru so všetkými prameňmi, ktoré nám dáva k dispozícii! Konkrétne to znamená: zostávať v Pánovej blízkosti prostredníctvom sviatostí, jeho najväčších darov, ktoré nám dáva pri našom putovaní do nebies. Zostávať v blízkosti Panny Márie modlitbou ruženca, ktorý je jej najväčším darom v našom slzavom údolí, denne sa modliť na svätej omši aj súkromne, čítať sväté písmo, modliť sa liturgiu hodín, používať svätenú vodu, postiť sa a dávať almužny.
Možno toto všetko nemôžeme využiť – len to, čo v živote zvládneme, ale my si môžeme a naozaj musíme vybudovať osobný režim, nejaký akoby monastický program, čím dodáme zmysel našim dňom.
„Život človeka na zemi je boj,“ ako nám hovorí Kniha Jób a my musíme na tento boj byť vyzbrojení. Všetky stránky duchovného života ukazujú, že bez denného plánu nedosiahneme svätosť. Boli by sme ako vojaci obklopení zbraňami, ktorých sa nikdy nechopíme a preto sa robíme zraniteľnými a neschopnými boja.
Obnova Cirkvi nastane, iba ak odmietneme pokušenie zúfalstva a pokušenie ujsť z boja, ktoré rastie stále viac ako roky plynú. … Iba ak budeme študovať svoju vieru hlbšie, praktizovať ju horlivejšie a neprestajne prosiť o pomoc pravých kresťanov s hlbokou vierou – Pannu Máriu a svätcov v nebi. … –zg-

„Ešte by som mal otázku“ – vravieval inšpektor Colombo …

„Kardinál Pell je obeťou modernej honby na bosorky a médiá v tom pomáhajú. Dôvodom nedostatku pravdivého spravodajstva médií je konzervativizmus kardinála.“

Austrália, 15.12.2018 (kath.net) 024 321 – Šéf financií Vatikánu, kardinál George Pell, bol podľa medzinárodných médií austrálskym súdom v 1. inštancii vyhlásený za vinného v prípade sexuálneho zneužívania maloletých v 90. rokoch. Pell mal sexuálne zneužívať chlapcov v speváckom zbore. Okolo súdneho procesu je však veľa nejasností. Rozsudok sa má vyhlásiť až 4. februára 2019. Austrálska justícia vydala zákaz spravodajstva, takže o tom hovorí iba málo médií. Sudca totiž vyniesol tzv. «Suppression Order», aby umožnil férový a neovplyvňovaný proces voči obžalovanému v inom procese.
Podľa „LifeSiteNews“ sa však Pell proti rozsudku odvolá. Domáci pozorovatelia majú pochybnosti o skutočnej nezávislosti justície. Okrem jediného svedka neboli nijaké iné dôkazy.
Známy biograf pápežov George Weigel hovoril už v júni o falošných obvineniach voči kardinálovi Pellovi a varoval, že najmä v Austrálii je otrávená klíma, kde by sa veľmi slabý zdroj, ktorý sa naširoko rozseje, mohol postarať o veľmi zlú atmosféru, ktorá sotva pripustí objektívny rozsudok.
Kardinál Winfried Napier na Twitteri k rozsudku uviedol, že by riskoval hnev tých, ktorý chcú „spravodlivosť“ za každú cenu. Má však pocit, že kardinál George Pell tak, ako jeho Pán a Majster, budú súdení pred veľradou a Pontským Pilátom.
Pozoruhodný je aj tweet známeho liberálneho katolíckeho žurnalistu a biografa pápeža Austena Ivereigha, ktorý iste nie je priateľom Pella. Uviedol, že pozná mnohých austrálskych katolíkov, ktorý Pella nemajú radi, no „nikto z nich si nemyslí, že toto je férový súdny proces“! „Všetci si myslia, že je len obetným baránkom. Ale Vatikán nemá inú voľbu, ako rešpektovať tento rozsudok.“
Agentúra CNA hovorila s ľuďmi v okolí kardinála Pella:
„Odsúdili nevinného muža. Čo je zvlášť zlé je, že to vedia!“ vyhlásila jedna osoba. Iná, ktorá sa intenzívne zaoberala obhajobou kardinála vyhlásila, že všetkým na súde bolo jasné, že obvinenia sú bezpredmetné a že Pell nič neurobil. Obhajoba prezentovala mnohých svedkov, ktorí hovorili, že Pell v sakristii, kde sa tieto údajné prípady mali udiať, nikdy nebol sám! Sakristia v katedrále je okrem toho veľký otvorený priestor a má rôzne vchody. Navyše podľa obhajoby bol kardinál takmer vždy obklopený kňazmi a hosťami. A dvaja chlapci zo zboru, z ktorých žije už len jeden, boli v miestnosti vždy s inými chlapcami.
Podľa CNA sú médiá vo Victorii, kde sa proces koná, už dva roky naladené na striktne protikatolícku vlnu. Iba málo žurnalistov tu má odvahu sa ozvať. Gerard Henderson z „The Australian“, už v r. 2015 povedal, že kardinál Pell je obeťou modernej honby na bosorky a médiá v tom pomáhajú. Dôvodom nedostatku objektívneho spravodajstva médií je konzervativizmus kardinála. Henderson pripomenul, že Pell bol na svete jedným z prvých biskupov, ktorí sa starali o obete zneužívania a urobili príslušné opatrenia! –zg-

Facebook zablokoval Santa Clausa s Ježiškom

Menlo Park, 14.12.2018 (kath.net/LSN/jg) 024 320 – Facebook zablokoval obrázok Santa Clausa, ktorý kľačí pred Ježiškom v jasličkách. Pridal aj varovanie, že na fotografii vidno „násilný obsah“ („violent or graphic content“)! A pod premazanú fotografiu pripísal aj ďalšiu pripomienku. Obrázok bol prekrytý automaticky, aby sa užívatelia mohli rozhodnúť, či ho chcú vidieť. Fotografiu bolo možné vyvolať si až kliknutím.
Agentúra LifeSiteNews o tom informovala len niekoľko minút po tom. Článok sa rýchlo rozšíril. Ani nie za 18 hodín si obrázok pozrelo viac ako 42 000 ľudí. Prevzali to aj vysielače ako FoxNews a The Blaze. Facebook musel nakoniec opatrenie znova zrušiť! –zg-

Anglikáni zavádzajú žehnanie transrodových osôb

Londýn, 14.12.2018 (kath.net/jg) 024 319 – Anglikánska „Cirkev Anglicka“ uverejnila pastoračnú orientačnú pomôcku na obrad, ktorým chce transrodové osoby uvítať v ich „novej identite“. Podľa správy novín The Telegraph kňazov usmerňuje, aby tieto osoby nazývali ich novým menom. Orientačná pomôcka však jasne uvádza, že nejde o druhý krst. Vodu a olej je možné používať, ale ich použitie je presne ustanovené.
Ústredná časť obradu nazvaná „Affirmation of Baptismal Faith“ (potvrdenie krstnej viery) spočíva v tom, že kňaz vloží ruky na osobu, nazve ju menom a pomodlí sa za ňu.
„Obrad má obnoviť vyznanie krstu na verejnosti. Má osobe, ktorá prekonala veľkú zmenu, umožniť nanovo venovať život Kristovi,“ uvádza pomôcka.
Julian Henderson, anglikánsky biskup z Blackburnu, ktorý prípravu pomôcky viedol, hovorí: „Je nám absolútne jasné, že každý je stvorený na Boží obraz a všetci majú byť vo svojej farnosti vítaní. Táto pomôcka je zakotvená vo Svätom písme a má týmto osobám umožniť sláviť svoju zmenu v prítomnosti cirkevného spoločenstva.“ –zg-

Kardinál: „Nemeckí biskupi prekračujú kompetencie v náuke“

Vatikán, 12.12.2018 (kath.net) 024 318 – kath.net ďakuje kardinálovi Gerhardovi L. Müllerovi a Maike z LifeSiteNews za povolenie uverejnenia stanoviska em. prefekta Kongregácie pre náuku viery.
Biskupi by podkopali svoju autoritu, ak by vyžadovali poslušnosť v porušovaniach prirodzeného morálneho zákona a vo falošných náukách v otázkach náuky a morálky. Bývalý arcibiskup Washingtonu očividne požadoval od seminaristov a kňazov nemorálne konanie tým, že zneužíval svoju moc na odmeňovanie alebo trestanie. Nie je to iba obraz škandálu zneužívania, ale dôvod neschopnosti sa s ním vysporiadať, že nie je ochota jeho pôvod v rozpade sexuálnej morálky – toto bahno vysušiť.
Presne také zlé by bolo, keby biskup s odvolaním sa na „náboženskú poslušnosť“, ktorú voči nemu majú mať kňazi a veriaci jeho diecézy (Lumen gentium 25), požadoval od nich v hlásaní viery a a pastorácii odklon od „pravdy evanjelia“ (Gal 2,14). V tom prípade každý katolík a zvlášť každý duchovný pastier má tak ako Pavol voči Petrovi povinnosť „zoči voči sa proti nemu postaviť, lebo si zaslúžil pokarhanie“ (Gal 2,11).
Žiaľ nemáme iba „pastierov“ osobnosti sv. Pavla. Niektorí biskupi sú liberálni, t. j. nedbanliví a ľahostajní v náuke viery, ba priam relativistickí, zatiaľ čo vo vzťahu k pravoverným katolíkom sa hyper-autoritatívne povyšujú a dokážu sa presadiť iba hrozbami a trestami. Za tým stojí zosvetštenie Cirkvi. Tu politicko-ideologické kategórie „moderný“ a „konzervatívny“ zastierajú pohľad na rozlišovanie pravoverných od heretických postojov vo výklade a obrane katolíckej viery.
Najsvätejšiu Eucharistiu môže prijímať iba kresťan, ktorý je v plnom spoločenstve s Katolíckou cirkvou na základe jej vyznania viery (jej náuky), jej sviatostí a v spoločenstve s pápežom a biskupmi. K tomu sa pridáva aj zmierenie s Bohom a Cirkvou v prípade ťažkej viny prostredníctvom sviatosti zmierenia, alebo dokonalej ľútosti s predsavzatím zo svojich hriechov sa vyspovedať kňazovi.
Teologicky zle vypracovanou príručkou o svätom prijímaní pre evanjelických manželských partnerov katolíkov nemeckí biskupi jasne prekročili svoju vieroučnú kompetenciu. Nemožno ani prenechať svedomiu katolíkov alebo nekatolíckych kresťanov, či chcú pristupovať ku svätému prijímaniu v katolíckom chápaní, alebo v luteránskom či humanistickom chápaní – čo má vytvárať pocit spoločenstva. Cirkevné a sviatostné communio je nerozdeliteľné, iba ak by biskupi chceli Cirkev úplne zbaviť sviatostí.
V kultúrnom kresťanstve bez historického zjavenia odpadajú všetky tieto podmienky. Cirkev sa stáva ľudským spolkom s emocionálnymi náboženskými rysmi a sociálnou angažovanosťou, dogmy sa stávajú metaforami bezobsahovej transcendentnosti, sviatosti symbolmi inklúzie do vlastnej sentimentality.
Boží služobníci ako biskupi a kňazi sú iba správcovia Božích tajomstiev (1 Kor 4,1). Im je zverená „služba zmierenia a Kristus je ten, kto koná skrze nich“ (2 Kor 5, 20). Tomu, kto je dobre pripravený, sviatosti chápe a chce ich prijímať v katolíckom zmysle, tomu sa nemôžu odopierať. Ale oni majú aj skúmať, či je dané úplné spoločenstvo s Cirkvou u ich prijímateľa a či je ochota si ich v zmysle katolíckej viery vyprosovať. Jednotlivec nesmie provokatívne pristupovať k prijímaniu bez toho, žeby sa predtým preskúmal, či má správnu dispozíciu a či mu je vlastná viera Cirkvi vo sviatosť svätého prijímania. Už len ľudská slušnosť a úcta voči inej viere zdržiava každého človeka od toho, aby si privlastnil obrady iného náboženstva bez toho, že by akceptoval ich nosný zmysel toho, čo vyjadrujú, t. j. bez toho, že by sa plne pripojil k tomuto spoločenstvu. Dobrý duchovný pastier sa pokúsi vyhnúť sa škandálu pri svätom prijímaní a nesmie ani používať svoje vedomosti zo spovede na to, aby osobu v ťažkom hriechu verejne usvedčil, ale náuku Cirkvi dobrotivo a rozhodne vysvetlí. No božským právom nie je zaviazaný podať sväté prijímanie nekatolíkovi a už vôbec to nemôže na príkaz biskupa, ktorý sviatostnosť Cirkvi zraňuje a zatemňuje. Biskup, ktorý kňazovi, ktorý by ho právom v tomto prípade neposlúchol, udelí trest, veľmi vážne zneužíva svoju apoštolskú plnú moc a musí sa zodpovedať pred vyšším cirkevným súdom pápeža. Tu by však museli platiť objektívne kritériá, zatiaľ čo subjektívne pohovory za kulisami síce jednotlivých hráčov oberajú o moc, no autoritu Učiteľského úradu vcelku a pápeža zvlášť natrvalo podrývajú.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *