Chcem byť otcom a nemôžem! Svedectvo Adama a Violetty o zázraku so sv. Šarbelom

..začali pre mňa nesmierne ťažké vyšetrenia. Žiaľ, diagnóza bola pre mňa strašná, horšia ako akákoľvek nočná mora, ktorej sa všetci bránime rukami, nohami. Verdikt znel: 100% neplodnosť! Pre muža, chlapa sa táto diagnóza rovná rozsudku smrti!

Adam a Violetta sa sobášili rok po vzájomnom poznávaní. Sny a plány snúbencov boli zrejmé: manželstvo, deti a spoločný sen – domov. Aj keby to nebol dokonalý dom, stačilo by nám mať lepenku na šírom poli, ale bolo dôležité, že sme v tom spoločne – hovorí Violetta s úsmevom.

Vzápätí dodáva, že ak sa modlíme za dobrú ženu alebo dobrého muža a založenie si rodiny, potom Ježiš naozaj berie naše modlitby vážne. Niektoré z nich vypočuje hneď a ďalšie, čo je Božie tajomstvo vypočuje aj po mnohých rokoch, pretože má plán pre každého jedného z nás.

Boh skutočne vstupuje do nášho osobného života, ale nie preto, aby konal podľa našej vôle a inšpirácie – ako si to ľudia myslia alebo predstavujú, ale aby konkrétne osoby alebo neskôr manželstvá, naučil pracovať nielen pre svoje dobro, ale aj pre dobro mnohých iných ľudí. Toto niekedy nemôžeme pochopiť, pretože by sme chceli mať bežný život pod sloganom: Bože, rád by som mal normálny život, rovnako ako všetci ostatní.

Chceme byť rodičmi a nemôžeme

Keď hovoríme o tejto „normálnosti“ – pokračuje Adam – chceli sme ihneď, najlepšie po 9 mesiacoch, aby sme mali dieťa. Skutočne najlepšie už od okamihu svadby. A nám utekali mesiace, pár rokov a stále sme neboli rodičia!

Spočiatku mierna úzkosť alebo dokonca nedôvera. Potom stres a dokonca hádky medzi nami. Moja žena, ako väčšina žien, išla najprv sama k špecialistovi. Ukázalo sa, že Violetta je zdravá a neexistujú absolútne žiadne prekážky, ktoré by jej bránili byť matkou. Hneď po tejto správe som pochopil, že mám vážny problém.

A pre mňa, „chlapa“, začal ťažký čas. Moja diagnóza znela: 100% neplodnosť! Môj lekár odborník mi zdôraznil: „Nesmiete mať žiadne ilúzie,“ citujem jeho slová. Nie 99,9%  ale 100% beznádeje. Žiadny tieň nádeje splodiť dieťa.

Zúfalstvo a vnútorný boj s Bohom

A moje otázky sa začali ozývať veľmi hlasno. Prečo ma Boh takto „navštívil?“ Prečo? Vždy som ti bol verný môj Bože, a aj moja žena. Prečo takáto rana.. Stokrát sa pýtam prečo?

Do môjho srdca – zveruje sa Adam – sa začalo vkrádať zúfalstvo a začalo vplývať na môj vnútorný boj s Pánom. Neustále som si však opakoval, že aj keď by to bolo neviem čo, nebudem sa vzdávať a budem sa modliť za to, aby som sa stal otcom!

Tieto vnútorné boje trvali mnoho mesiacov: chvíľu som bol na tom lepšie, chvíľu horšie. Violetta prežívala utrpenie so svojím manželom a hovorí, že jediné čo mu v tomto období mohla ponúknuť bola bezpodmienečná láska.

Stretnutie so svätým Šarbelom

Chcel som vytrvať v modlitbe napriek zjavným faktom – hovorí Adam. Raz som sa od svojich priateľov dozvedel, že sa konajú sväté omše s modlitbami za uzdravenie duše a tela, s osobitným požehnaním relikviami a pomazaním chorých s olejom sv. Šarbela. Nepoznal som v tom čase históriu libanonského svätca, ale to mi vôbec nebránilo dúfať v jeho pomoc.

Neviem prečo, ale bola to pravdepodobne Božia milosť – lebo s veľkou dôverou som sa vybral sám na túto svätú omšu a modlitby. Na konci svätej omše som išiel ku kňazovi, ktorý pomáhal chorým. Otec Jarek bol prekvapený na okamih, že „zdravý človek“ bez zjavného zranenia a deficitu prosí o požehnanie, no ja som bez kúska hanby v zlomku sekundy vypovedal jedinú vetu: Otče, chcem byť otcom a ja som stopercentne neplodný a to nemôže byť pravda! Kňaz mi preukázal súcit. Dlhú chvíľu sa modlil nado mnou a nakoniec ma požehnal olejom sv. Šarbela a povedal: „Buď dobrej mysle, pre Boha nie je nič nemožné!“

Ježiš je blízko pri mne

Mal som hlboké presvedčenie, bez ohľadu na to, či budem niečo počuť alebo nie, že Ježiš je blízko mňa, že so mnou trpí a jednoducho so mnou ľudsky túži po otcovstve.

Uplynuli tri mesiace a v jeden deň moja manželka začala mať typické symptómy ženy, ktorá očakáva dieťa. Rýchlo sme si kúpili tehotenský test a ukázalo sa, že ÁNO, budeme rodičia – dodáva Violetta s úsmevom.

„Radosť bola obrovská,“ spomína Adam. Možno to znie smiešne, ale ja som skákal radosťou! Náš syn Karol Charbel – stredné meno dostal z úcty k svätému Šarbelovi, sa narodil zdravý a bez jedinej chybičky. Je to nádherný, prekrásny dar od Boha. Stojí za to mať sny a bojovať o ne statočne. Svedčia manželia Violetta a Adam.

Zdroj: Aleteia.pl, obrázok: Pixabay

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *