Exorcista: Videl som tvár diabla

Rozhovor: Otec Marian Matusik, dlhoročný exorcista Lublinskej arcidiecézy.

Pred pár týždňami vydalo vydavateľstvo JUT knihu s názvom „Videl som tvár diabla. „Rozhovory s exorcistom.“ Toto je rozhovor, v ktorom kňaz hovorí o svojej službe.

Naozaj ste videli diablovu tvár? Ako vyzerá?

V každej posadnutej osobe uvidíme tvár diabla. Je to hrozné.

Ako rozpoznať posadnutú osobu? Kde sa končí hranica medzi duševnými chorobami a otroctvom?

Exorcisti často využívajú pomoc psychológov a psychiatrov na vylúčenie duševných chorôb a na posúdenie stavu osoby, ktorá prišla za kňazom. Odborný lekár vydá posudok. Ak v ňom nenájde žiadne psychické problémy a človek sa správa podozrivo, potom môže kňaz začať modlitby za oslobodenie. Spravidla však platí, že ak niekto, kto hovorí, že je posadnutý, príde k exorcistovi, má častejšie psychické problémy. Tí, ktorí sú skutočne závislí od zla, o sebe tak nehovoria.

Ako sa robí pakt človeka s diablom?

Najčastejšie sa to stáva tým, ktorí sú zapojení do podozrivých spoločenstiev, napríklad do satanistických. Začína sa to nevinne. Najprv je človek zasvätený do záležitostí sekty, potom začne indoktrinácia, vymývanie mozgov, až kým sa duša neodovzdá satanovi. Toto sa nazýva pakt. Stretol som sa s prípadom jeho spečatenia vlastnou krvou. Osoba, ktorá podpisuje taký pakt, popiera Boha a uzatvára dohodu s diablom.

A ak sa niekto nechystá na nijaký pakt s diablom, môže sa cítiť bezpečne? Zlí duchovia k nej nemajú prístup?

Často sami uľahčujeme Satanovu úlohu tým, že ho rôznymi spôsobmi pozývame do našich životov, počnúc našim hriechom. Hriech otvára bránu k zlému duchu, pretože ničí lásku k Bohu. Človek sa tiež otvára pôsobeniu satana, hreší proti prvému prikázaniu: nebudeš mať iných bohov okrem mňa. Osoba, ktorá ich porušuje, si priamo nevyberá zlého ducha, ale odvracia sa od Boha. Obzvlášť nebezpečné sú okultné praktiky, ako je veštenie, astrológia, používanie horoskopov, vyvolávanie duchov, ale aj nosenie talizmanov neznámeho pôvodu. Riziko privádzania démonov je spojené aj s používaním bioenergoterapeutov alebo rôznymi metódami zlepšovania mysle.

Čoho sa satan najviac bojí?

Matky Božej a modlitby ruženca. Trasie sa pred jej silou. V roku 1981 Svätý Otec Ján Pavol II. dal ružencu moc exorcizmu. Táto modlitba odhaľuje moc Božieho slova, čoho sa Satan bojí. Takže ak niekto hovorí ruženec s vierou, je to, akoby hovoril exorcizmus. Ruženec má obrovskú moc proti démonom. Kňazi by vám to mali často pripomínať.

Nedávno za mnou prišiel mladý muž, ktorý mal podozrenie, že je posadnutý. Okamžite som si uvedomil, že to tak nie je, ale rozhodol som sa s ním hovoriť. Medzi rečou som mu povedal: „pozri, aký pekný ruženec mám.“ Chlapec sa na neho začal pozerať. Potom som mu povedal: „Môj milý, keby si bol posadnutý, nemohol by si sa ani pozrieť v smere ruženca, nieto ho zdvihnúť.“

Satan neznáša ruženec a zároveň sa ho strašne bojí. Je to logické, pretože zlý duch je v nekonečnom rozpore s Máriou, najmä v dvoch rovinách: pokora a poslušnosť. Pýcha a neposlušnosť urobili z krásneho anjela diabla. Preto každý, kto smeruje k pýche a neposlušnosti, smeruje k Satanovi.

Môže byť každý kňaz exorcistom?

To určuje kódex kánonického práva. Kňaza exorcistu treba rozlišovať: zbožnosť, vedomosti, obozretnosť a životná integrita. Keby mal niečo na svedomí, môžeme si byť istí, že démon by ho na to okamžite upozornil. Mimoriadne dôležitá je aj oddanosť Matke Božej. Je menovaný biskupom pre službu, ktorú vykonáva vo svojej vlastnej diecéze. Moc exorcistu nepresahuje hranice diecézy.

Čo s laikmi, ktorí sa vydávajú za exorcistov?

Nesmie sa im veriť, pretože sú podvodníci a šarlatáni. Žiaľ, činy takýchto ľudí sú samozrejme v Satanových rukách. Preto niekedy vzniká dojem, že konanie týchto ľudí je efektívne. Toto je jedna z démonových pascí: dáva nám ilúziu víťazstva, počká určitú dobu, potom chytí niekoho ešte pevnejšie do pazúrov. Okrem toho som nikdy nepočul o tom, že by biskup kdekoľvek menoval laického exorcistu.

Najťažšia chvíľa vo vašej službe?

Nebol to okamih, ale pekných pár rokov. Priviedli mi strašne posadnutú osobu. Predtým sa nad ňou modlili kňazi, ale nedokázali ju vyslobodiť. Celý proces trval asi desať rokov, pretože do tohto človeka tak veľmi vstupovala sila démona. Počas modlitby som si uvedomil, koľko moci môže mať satan nad človekom, ako môže týrať ľudí. Modlil som sa nad touto osobou denne tri roky. Konečne došlo k uvoľneniu. Tento muž prešiel všetkými úrovňami zasvätenia do jednej z najhorších satanistických skupín a strávil v nej viac ako desať rokov.

Je to jednorazový kontakt s nečistými silami, napríklad vyvolávaním duchov, a ďalšou vecou je dlhé roky zostať v sekte, ktorá je veľkým zdrojom Satanovej moci. Na vyslobodenie takého človeka je potrebné veľa modlitby, veľa omší. Je veľmi ľahké spadnúť do diablových pazúrov. Sv. Peter porovnáva Satana s nebezpečným levom čakajúcim na naše životy. Apoštol nás pred ním varuje slovami: „..Bdejte! Váš protivník, diabol, obchádza okolo ako revúci lev a hľadá niekoho, koho by zožral..“. Našťastie máme Cirkev, exorcistov, modlitby. Počas zvestovania navyše archanjel Gabriel hovorí Panne Márii: Bohu nie je nič nemožné.

Aký je váš postoj k propagácii záležitostí týkajúcich sa duchovna alebo skríningu exorcizmov? Mám na mysli film „Exorcizmy Emily Rose“ alebo sériu ďalších s podobnou tematikou.

V posledných rokoch bolo na túto tému napísaných veľa publikácií a filmov. Väčšina z nich je skutočne dobre spracovaná, napríklad rozhovory s najslávnejším exorcistom v Európe, o. Gabriele Amorthom. Treba si však dať pozor, aby vás neprovokovali proticirkevné médiá, ktoré na túto tému zvyčajne hľadajú lacnú senzáciu.

Verím, že sú potrebné spoľahlivé publikácie a filmy o duchovných hrozbách. Vďaka nim bude nakoniec mnohým ľuďom jasné, že Satan skutočne existuje. Pretože nevedomosť o tejto téme je desivá. Preto okrem iného súhlasil som s knihou, v ktorej som o svojej práci hovoril jasným a bežným jazykom. A musím priznať, že ma prekvapuje odozva, ktorú táto publikácia mala medzi ľuďmi. Pretože táto kniha hovorí jednoduchým spôsobom o veľmi ťažkých a dôležitých veciach.

Možno na tom niečo je, pretože veľa publikácií používa zložité vedecké výrazy, ktorým ľudia nerozumejú.

Na stránkach tejto knihy sa snažím zdôrazniť, aká katastrofálna môže byť nevedomosť pre človeka. Často to vedie k naivite, zvedavosti: skúsim to, uvidím. So satanom však nie je žiadny žart. Aby získal človeka a jeho dušu, urobí všetko.

Vo videu Anneliese Michel, v exorcizmue sa Satan predstavuje menami ako Hitler a Nero. Mali by sme to brať doslovne?

Samozrejme. Máme príklad v evanjeliách, keď sa Ježiš pri prepustení posadnutého z Gerasy spýtal: „Ako sa voláš?“ Odpovedal: „Volám sa légia, pretože nás je veľa.“ Niektorí exorcisti, tiež požadujú, aby démon uviedol svoje meno. Je ťažké ho dostať z nich von. Skúšal som to dvakrát. V prvom rade Satan odpovedal: „Je nás niekoľko.“ Ich mená – Zebulun, Meridian, Asmodeus, Uryiel, Azerel. V druhom prípade, keď som sa pri modlitbe nad posadnutým chcel dozvedieť meno démona, bolo spočiatku ticho. Keď som sa však spýtal „voláš sa Lucifer?“ Začul som prenikavé vytie. Bol to prvý a jediný okamih v mojej službe, keď som cítil zimomriavky po chrbte. V tomto mužovi sedel jeden z najmocnejších démonov. Vytie bolo také uštipačné, že som sa potom rozhodol už nikdy viac nepýtať na Satanovo meno.

Najväčším úspechom Satana v 21. storočí je, že ľudia verili, že neexistuje – uviedol v jednej knihe kňaz.

Nie som autorom týchto slov. Oveľa skôr ako v 21. storočí sa satan snažil ľudí presvedčiť, že tam nie je. V roku 1970 pápež Pavol VI. pripomenul, že pravda o existencii zlých duchov je veľmi dôležitou súčasťou katolíckeho učenia, a uviedol, že jednou z „najdôležitejších potrieb Cirkvi je obrana proti tomuto zlu, ktoré nazývame démon. Je to „živá, skazená a kaziaca duchovná bytosť, ktorá je strašnou, tajomnou a desivou realitou… Diabol je nepriateľ číslo jeden, neprekonateľný pokušiteľ. Takže vieme, že táto temná a desivá bytosť skutočne existuje, že stále pracuje so zradným podvodom. Skrytím svojej nepriateľskej existencie je hlavným rozsievačom omylov a nešťastí v dejinách ľudstva. Môže preniknúť do zmyslov, predstavivosti, žiadostivosti, iluzórneho myslenia alebo neusporiadaných sociálnych kontaktov, ovplyvňuje naše činy a snaží sa viesť k odpadlíctvu.“

V 21. storočí už satan dokázal svoju existenciu. Potvrdzujú to všetky hrozné veci, ktoré sa vo svete dejú. Satan nemá čas skrývať sa, pretože – ako čítame v Apokalypse – vie, že čas jeho slobody sa končí. Preto dáva všetko do rovnakého rozsahu. Je však potrebné pripomenúť, že tvárou v tvár pravej viere je satan bezmocný.

Zdroj: rodzinabogiemsilna, Obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *