Život Cirkvi vo svete 5/2021

Obsah

Nitrianska diecéza má nového pomocného biskupa

Online stretnutie pápeža, veľkého imama a A. Guterresa

Pápež Fóru domorodcov: Rozvoj sa nezameriava na konzum

Americký kardinál Cupich hosťom u pápeža Františka

Katolícke médium USA o možnom povýšení kardinála Cupicha

Kardinál Parolin káže v Kamerune pokoj a zmierenie
Kardinál Cañizares si želá otvorené kostoly a viac svätých omší

Kardinál Burke kritizuje Bidenovu politiku potratov a genderu

Biskup: „Obávam sa, že vznikne paralelná cirkev a zmení náuku Cirkvi

Poľsko: Zákon proti cenzúre zakáže Big Tech tieňové sledovanie

Kuba: Katolíci žiadajú dôslednú obnovu komunistického štátu

Kláštor Heiligenkreuz: „Znova otvárame svoje brány!“

Holandsko: Požiar vo vzácnom románskom chráme

Rakúsko: Od 7. februára znova verejné sväté omše!

Cirkvi v Rakúsku: „Nezneužívať kresťanské symboly!

Nemecko: Biskup podnecuje prehodnotenie homosexuality

Katolíci: Jezuiti majú konečne napomenúť pátra Martina

USA: Najmenej 273 úmrtí a 9845 následkov po vakcinácii

Jim Caviezel: „Bude to najväčší film svetovej histórie.“

Putin varuje pred „koncom civilizácie “ v napätí po covide

Honduras upevnil v ústave ochranu života a rodiny

Skúsenosti amerického pátra exorcistu

Naša príloha: Prikázať búrke, vetru a vlnám !

Ja som Kráľ milosrdenstva

Nedôvera duší roztrhá moje vnútro. Ešte viac ma bolí nedôvera vyvolenej duše; napriek mojej nevyčerpateľnej láske mi nedôverujú; dokonca im nestačí ani moja smrť. Beda duši, ktorá zneužije moju lásku. … Kto nevyužíva malé milosti nedostane ani veľké. …
Dcéra moja, povedz kňazom o mojom nepochopiteľnom milosrdenstve. Lúče milosrdenstva ma spaľujú, chcem ich vyliať na duše. Duše odmietajú uveriť mojej dobrote. … Keď ma kňaz zastupuje, neúčinkuje on, ale Ja skrze neho. Jeho priania sú mojimi želaniami. (Ježiš sr. Faustíne 1931-34)

Pane Ježišu, Ty si zmŕtvychvstanie a život v plnosti. Ty si zdravie trpiacich. Zmiluj sa nad nami. Nech sa nás dotkne sila tvojho Evanjelia, aby všetci poznali, že aj dnes žiješ vo svojej Cirkvi.
Prosíme ťa, ponor do lúčov krvi a vody vychádzajúcich z tvojho prebodnutého boku pápeža Františka, biskupov a kňazov, celý Boží ľud a celé ľudstvo! Skry ich do svojich svätých rán. Vylej na celý svet svoju presvätú krv pre jeho očistenie a spásu! Buď pochválený, milovaný náš Pán, jediný Spasiteľ a Vykupiteľ – Kráľ neba i zeme!

Rozumní sa budú skvieť ako lesk oblohy a tí, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky (Daniel 12)

* * * * * * *

Nitrianska diecéza má nového pomocného biskupa

Bratislava/Nitra, 29.1.2021 (TK KBS) – Pápež František menoval nového pomocného biskupa Nitrianskej diecézy. Stal sa ním Peter Beňo, doterajší farár a rektor Diecéznej svätyne svätých Andreja-Svorada a Beňadika v Skalke nad Váhom. Zároveň bol menovaný za titulárneho biskupa Amudarského.
Menovanie nového biskupa je výrazom pastierskej starostlivosti Svätého Otca o dobro veriacich ľudí na Slovensku, aby mu nechýbali dobrí duchovní pastieri, ktorí budú napĺňať poslanie Cirkvi – sprevádzať Boží ľud po ceste k večnému životu. Zároveň je výzvou pre všetkých ľudí, aby novomenovaného biskupa sprevádzali modlitbami a obetami.

Viac na: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20210129022

Vyhlásenie biskupa Viliama Judáka k vymenovaniu pomocného biskupa diecézy

Drahí bratia kňazi, diakoni, zasvätení, bratia a sestry!

Som vďačný Pánu Bohu a Svätému Otcovi Františkovi za vymenovanie pomocného biskupa pre našu diecézu. Prijmime ho s láskou! Jeho služba bude veľmi potrebná a užitočná. Diecéza je pomerne veľká so 197 farnosťami a s vyše pol miliónom katolíkov. Má 280 diecéznych kňazov a 60 rehoľných kňazov.
S Božou pomocou sa budeme usilovať spoločne s Vami – zveľaďovať miestnu cirkev a napomáhať jej poslaniu a v rámci všeobecnej Katolíckej Cirkvi. Preto prosím o Vašu modlitbu.

Viliam Judák, nitriansky biskup V Nitre, 29. januára 2021

* * * * * * *

Online stretnutie pápeža, veľkého imama a A. Guterresa

Vatikán, 01.02.2021 (KAP) 027 193 – Pri príležitosti „Medzinárodného dňa bratstva všetkých ľudí“ sa pápež František zúčastní 4. februára na konferencii, na ktorej bude mať účasť aj egyptský veľký imam Ahmad al-Tayyeb. Ako oznámil Vatikán v pondelok, virtuálne stretnutie organizuje šejk Mohammed bin Zayed, vládca Spojených arabských emirátov.
Nový pamätný deň vyhlásený OSN v decembri, sa slávi po prvý raz. Na konferencii sa preto zúčastní aj generálny sekretár OSN Antonio Guterres a ďalšie osobnosti.
Termín nie je náhodný – 4. februára 2019 pápež a veľký imam z Al-Azharu v Abu Zabí podpísali „Dokument bratstva všetkých ľudí“.
Na video-konferencii vo štvrtok sa uskutoční aj odovzdanie „Zayedovej ceny za ľudské bratstvo“. …

Viac aj na:
https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2021-02/kardinal-ayuso-vysvetluje-medzinarodny-den-ludskeho-bratstva.html

Pápež Fóru domorodcov: Rozvoj sa nezameriava na konzum

Vatikán 2. februára (RV) 027 192 – „Globalizácia nemôže znamenať uniformitu, ktorá by ignorovala rozličnosť a nastoľovala by nový druh kolonializmu“ – tieto slová adresoval pápež František účastníkom 5. globálneho stretnutia Fóra domorodých národov v posolstve, ktoré zaznelo v úvodný deň virtuálneho podujatia, prebiehajúceho počas prvej polovice februára. …

Viac na: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20210202028

Americký kardinál Cupich hosťom u pápeža Františka

Vatikán, 30.01.2021 (KAP) 027 191 – Pápež František prijal na súkromnej audiencii kardinála Blase Cupicha z Chicaga. Vatikán to oznámil bez uvedenia podrobností. Viaceré médiá špekulujú, že v rozhovore mohlo ísť o postoj Katolíckej cirkvi k novej vláde amerického prezidenta Joe Bidena.
Predseda Biskupskej konferencie USA, arcibiskup José Gomez, v liste k uvedeniu Bidena do úradu kritizoval jeho liberálny postoj k potratu. To sa postaralo o kontroverzie medzi biskupmi USA.
Konzervatívne krídlo sa stavia za arcibiskupa Gomeza.
No kardinál Cupich hovoril o „nepremyslenom vyhlásení“. Podľa správ sa chicagský arcibiskup márne pokúšal presadiť ľúbivejší text vyhlásenia. Aj kardinál Joseph Tobin z Newarku kritizoval, že arcibiskup Gomez použil „veľmi tvrdé slová“.
V liste biskupov k inaugurácii Bidena sú viaceré kritické pasáže. V jednej sa uvádza: „Nemôžeme mlčať, keď sa v našej krajine odstraňuje takmer milión nenarodených životov potratmi.“

Katolícke médium USA o možnom povýšení kardinála Cupicha

Denver/Rom, 04.02.2021 (KAP) 027 190 – Americké katolícke médium CNA v Denvere hovorí o možnom povýšení kardinál Blase Cupicha (71) z Chicaga na jeden z najvyšších postov vo Vatikáne – na prefekta Kongregácie pre biskupov. Doterajší prefekt Kanaďan Marc Ouellet sa v júni dožije 77 rokov. Pozorovatelia však pochybujú o tom, či pápež naozaj stiahne svojho najdôležitejšieho spojenca z rozdelenej americkej cirkvi. …
CNA cituje rímsky zdroj, podľa ktorého má František favorizovať Cupicha a aj v Peru pôsobiaceho amerického rehoľníka Roberta Francisa Prevosta (65) pre vedenie Kongregácie pre biskupov. …
Prefekt tejto kongregácie je kľúčový pri menovaní biskupov a má pravidelný prístup k pápežovi.
Kardinála Ouelleta, predtým arcibiskupa Quebecu, menoval v r. 2010 Benedikt XVI. Tento veľmi vzdelaný duchovný sa považuje teologicky za „prívrženca Ratzingera“. František menoval Cupicha – člena „progresívneho krídla“ biskupov USA – za člena Kongregácie pre biskupov a za kardinála v r. 2016.
A CNA už uvažuje aj o nástupcovi v Chicagu – je ním vraj doterajší biskup zo San Diega, Robert McElroy (67). McElroy pochádza z Arcidiecézy San Francisco a František ho do San Diega poslal v r. 2015.

Kardinál Parolin káže v Kamerune pokoj a zmierenie

Vatikán, 01.02.2021 (KAP) 027 189 – Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin kázal v nepokojmi otriasanom Kamerune pokoj a zmierenie. Veriaci sa majú postaviť proti násiliu a pokusom o rozdelenie, napomínal kardinál podľa portálu „Vatican News“ z nedele v katedrále v Bamende.
Na svätej omši kardinál odovzdal novému arcibiskupovi – ktorým sa stal Andrew Nkea Fuanya – pálium – štólu znamenia spojenia s pápežom.
„František si je vedomý ťažkostí, s ktorými musí kamerunský ľud bojovať. Pápež sa modlí za obete násilia a za tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov v tejto kríze,“ povedal kardinál.
Kardinál Parolin bude v krajine do 3. februára a má z poverenia pápeža viesť rozhovory s vládou a cirkevnými predstaviteľmi.
Kamerun je už roky v hlbokej kríze. Obyvatelia anglicky hovoriach regiónov sa cítia diskriminovaní frankofónnou väčšinou. Protest sa rozšíril na hnutie za nezávislosť, čomu vládne sily násilne bránia. V krajine sú už preto tisíce obetí. Separatistov aj armádu obviňujú z vážnych porušovaní ľudských práv.

Kardinál Cañizares si želá otvorené kostoly a viac svätých omší

„Musíme ľudí povzbudiť, aby sa modlili a prijímali Eucharistiu. Dôverujme Bohu, nemajme nijaký strach!“

Valencia, 3.2.2021(kath.net/rn) 027 188 – Španielsky kardinál Antonio Cañizares (obr.), arcibiskup Valencie, v liste vyzval kňazov svojej diecézy, aby mali kostoly otvorené, slávili viac svätých omší a ponúkali viac adorácií pred Oltárnou sviatosťou a povzbudil:
„Dôverujme Bohu, nemajme nijaký strach!“
Podľa média „Religiòn Digital“ kardinál napísal:
„Musíme ľudí povzbudzovať, aby sa viac modlili a prijímali Eucharistiu. Nemôžeme zostať takmer bez účasti, rezignovaní a bez nádeje. Toto je hodina Boha, ktorá nás nenechá potopiť sa v pandémii. Je potrebné veriť, posilňovať vieru a veci sa zmenia! To nie je nijaká fiktívna útecha, ale živá a pravá realita. Oživme preto nanovo vieru, my všetci ju potrebujeme.“
Kardinál ďalej prosí kňazov:
„Majte celý deň otvorené kostoly, kde je Pán v Najsvätejšej sviatosti a hlavne Eucharistickou adoráciou prítomný, aby veriaci mohli byť s Pánom, uctievať si ho a klaňať sa mu. Nikdy nepochybujte: Veriaci ľud potrebuje Eucharistiu, ako nám to Boh sám v toľkých svedectvách histórie v ťažkých chvíľach a skúškach ukázal a aj dnes v tom pokračuje.“
Kardinál Cañizares kňazov tiež povzbudil:
„Slávte aj mimo virtuálnych iniciatív osobne Eucharistiu – sviatosť našej viery. Nemáte iba povolenie, ale aj prosím, aby ste tak robili tak často, ako je to potrebné a vhodné. Robte tak vedení múdrosťou, aj keď sa zúčastní iba málo veriacich a dokonca aj keď ste sami, alebo takmer sami a dodržiavajte potrebné opatrenia múdrosti a zodpovednosti.“

Rodiny vyzval kardinál, aby sa doma pravidelne modlili a čítali Evanjelium. Farnosti a katechétov prosil, aby ponúkali vhodný katechetický materiál, ktorý jednoducho no dôsledne učí vieru.

Kardinál Burke kritizuje Bidenovu politiku potratov a genderu

„Vzhľadom na súčasný vývoj sa kresťania nesmú nechať odradiť. S Kristovu milosťou je zmena možná.“

La Crosse, 1.2.2021 (kath.net/jg) 027 187 – Americký kardinál Raymond Burke v homílii ostro kritizoval politiku vlády Joe Bidena:
„Vláda oznámila, že uzákoní úplne nespravodlivé rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré zlegalizuje potrat na požiadanie,“ povedal kardinál Burke am 24. januára vo Svätyni Guadalupskej Panny Márie v La Crosse v štáte Wisconsin.
„Chce školám nanútiť nešťastnú teóriu gender a hrozí odoprieť náboženskú slobodu tým, ktoré chcú nasledovať Boží plán pre svet a pre ľudí. Tento plán je príroda samotná a je vpísaný so srdca každého človeka!“
„Mohlo by sa zdať, akoby Zlý so svojím programom lží a smrti bol úspešný. V tejto situácii je prirodzenou reakciou nechať sa povzbudiť. Kristus je s nami, keď sa dáme do boja. S ním je možné naše rodiny, susedstvá, národy a svet zmeniť. Nikto nevie, kedy Kristus vo svojej sláve znovu príde, ale všetci sú povolaní každý deň byť na to pripravení.“

* * * * * * *

Biskup: „Obávam sa, že vznikne paralelná cirkev a zmení náuku Cirkvi

Americký biskup Daly: „Prezident Biden a ďalší katolícki politici a ich spojenci medzi klérom nanovo definujú, čo znamená byť zbožným katolíkom.

Washington DC. (kath.net/pl) 027 186 – „Obávam sa, že vzniká paralelná cirkev, ktorá náuku Cirkvi najmä vzhľadom na ochranu života jednoznačne ignoruje, či dokonca mení! Prezident Biden a ďalší katolícki politici a ich spojenci medzi klérom nanovo definujú, čo znamená byť zbožným katolíkom,“ povedal biskup Thomas Anthony Daly zo Spokane v štáte Washington pre katolícke noviny „National Catholic Register“.
Biskup Daly vyjadril starosť z úsilia nasadzovať „dialóg“ na zakrytie nečinnosti a morálneho kompromisu a uviedol:

„Robíme toľké služby pre chudobných, no sme aj pevne za ochranu života – od počatia po prirodzenú smrť. Svätá Terézia z Kalkaty je pre nás vzorom. No to neprijímajú tí, ktorí sa pokúšajú nanovo definovať náuku Cirkvi. Pravý dialóg znamená s jasnosťou, zdvorilosťou a láskou k blížnemu vysvetľovať, čo Cirkev verí a učí. Často hovorím: ‚Súcit vždy – kompromis nikdy! -keď ide o morálnu náuku našej viery. Práve od katolíckeho prezidenta sa dnes vyžaduje jasné vyjadrenie pravdy. Nemôžem ignorovať, čo sa deje, nemôžeme to len tak nechať bežať a myslieť si, že veci sa jednoducho vyvinú sami. Pre biskupov je najdôležitejší ich záväzok učiť, čo Cirkev verí zvlášť o pravdách našej viery.“

Len s malým súhlasom biskupov sa stretli tvíty kardinála Blase Cupicha z Chicaga, ako napísali katolícke noviny. Bývalý hovorca Biskupskej konferencie Russell Shaw: „Cupich je mimo veľkej väčšiny v biskupskej konferencii.“
Kardinál Cupich po jasnej kritike amerických biskupov, čo sa týka Bidenovej potratovej politiky v osobnom tvíte vyhlásil, že biskupská konferencia vydala „neuvážené vyhlásenie“ a: „Biskupom ho zaslali iba niekoľko hodín hodiny pred zverejnením. Tento interný inštitucionálny nedostatok treba riešiť a k tomu chcem rád prispieť,“ napísal Cupich.
On sám vydal vyhlásenie s nasledovnou oveľa opatrnejšou formuláciou: „Prosíme o to, aby sa každý život cenil, chránil a opatroval, keď znova budujeme národ, ktorý sa nanovo venuje svojim zásadným ideálom a spravodlivosti pre všetkých. “

Poľsko: Zákon proti cenzúre zakáže Big Tech tieňové sledovanie

Sociálne médiá, ktoré porušia poľský zákon o slobode prejavu dostanú pokutu až do 8 miliónov zlotych – asi 2,2 miliónov dolárov

Varšava, 4.2.2021 (LifeSiteNews) 027 185 – Navrhovaný poľský zákon na zabrzdenie cenzúry slobodného prejavu v sociálnych médiách bude trestať dokonca aj tieňové sledovanie ľudí pokutou vyše 2 milióny dolárov. V nedávnom interview s londýnskou agentúrou Breitbart poľský minister spravodlivosti Sebastian Kaleta vyhlásil:
„Užívateľom sa oznámi, keď sa spoločnosť sociálnych médií pokúsi minimalizovať ich viditeľnosť na svojej platforme! Každý raz, keď sa použije algoritmus na obmedzenie dosahu, užívateľ bude informovaný či a prečo je obmedzovaný. Tento proces používania algoritmov na potláčanie niektorých názorov, ktoré neporušujú poľské zákony, bude regulovaný. A sociálne médiá dostanú pokutu.“ … Keďže máme zákony týkajúce sa bankovníctva, telekomunikácií zbrojného priemyslu a mnohých iných oblastí, mali by sme upraviť aj Big Tech.“
Kaleta porovnal sociálne médiá k základným technologickým službám, dodal, že sociálne médiá nemajú konkurenciu a povedal:
„Vlastníci sociálnych médií nevedú len nejaké firmy. Spoločnosti Big Tech sú teraz monopoly. Predstavte si, že by Alexander Graham Bell mal rozhodovať, kto môže hovoriť cez jeho telefón a Thomas Edison, kde sa môžu používať žiarovky!?“
V decembri sa minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro vyslovil, že nová sloboda vyjadrovania umožní Poliakom podať sťažnosť ak sa vymazávajú alebo blokujú ich komentáre. Ubezpečil, že sloboda prejavu bude zabezpečená a zdôraznil:
„Obeťami ideologickej cenzúry sú tiež skupiny, ktoré sa vyjadrujú o hodnotách.“ …

V boji proti cenzúre nasleduje Poľsko už aj Maďarsko
Minulý týždeň ministerka spravodlivosti Judita Varga chce podať návrh zákona na reguláciu domácich operácií veľkých mediálnych spoločností:
„Dnes môžu hocikoho odpojiť z priestoru online bez možnosti formálneho, transparentného férového postupu a právneho opatrenia,“ uviedla ministerka.
Podľa novín Financial Times ministerka dodala, že je takisto sledovaná. Zdôraznila, že ide o obmedzenie viditeľnosti kresťanských, konzervatívnych, pravicových názorov a vyhlásila:
„Za mediálnymi gigantmi stoja skupiny, ktoré majú moc o tomto rozhodovať!“

Kuba: Katolíci žiadajú dôslednú obnovu komunistického štátu

Svätá omša v Santiagu de Cuba

„Žiť v pravde si niekedy vyžaduje vysokú cenu, no vo vnútri nás to robí slobodnými napriek vonkajším tlakom. Žiť v lži, znamená žiť v reťaziach (…) My sme spiacim obrom, ktorý môže Kubu zmeniť.“

Viedeň – Mníchov 4.2.2021 (kath.net/KIN) 027 184 – Stovky kubánskych duchovných a veriacich vo výzve ostro kritizovali komunistický a spoločenský systém v svojej krajine a vyzvali k obnove od základov. Vo výzve z 24. januára, ktorú má nemecká pápežská nadácia „Kirche in Not“, Opisujú jej autori pochmúrny obraz situácie na Kube:
„Prežívame kolaps hospodárskeho, politického a sociálneho modelu. Autoritárske vládnutie treba prekonať. Kuba potrebuje politické zmeny. Systém existujúci od komunistickej revolúcie v 50. rokoch sa už nedá reformovať. Tento ľud sa pred mnohými rokmi obrátil k Bohu chrbtom, Ak to však národ urobí, nemôže sa rozvíjať.“
Ľudia trpia atmosférou „každý pre seba“
Výzva kritizuje najmä hospodársku situáciu v krajine:
„Napriek práci ľudia nemajú možnosť kúpiť si to,čo na dôstojný život potrebujú. Žijú v situácii neustálej hrozby nedostatku a nedosiahnuteľne vysokých cien. Núdza robí mnohým občanom takmer nemožné žiť bez ilegálnych aktivít. Krádeže, podplácanie, vydieranie a čierny trh sú na dennom poriadku. Atmosféra ‚každý pre seba‘, v ktorej je všetko dovolené, ukazuje korupciu, ktorá prniká takmer všetky vrstvy obyvateľstva.“
Mnohí Kubánci sú nútení zarábať si peniaze v zahraničí. To trhá rodiny. Často však niet inej cesty ako si zlepšiť kvalitu života. Každodenný boj o prežitie vedie aj k strate morálnej orientácie. Keď sa ohlási dieťatko – čo by malo byť dôvodom radosti a nádeje – sa to nezriedka stáva príčinou neistoty a starostí a končí sa to potratom.“
K tomu sa pridáva pocit celoplošného sledovania ľudí. Rozsiahla kontrola štátnej bezpečnosti, ktorá sa dotýka dokonca súkromného života, vystavuje ľudí srtachu, hoci sú úplne nevinní.
My sme spiacim obrom, ktorý môže Kubu zmeniť
Na prekonanie krízy na Kube sa vo výzve navrhujú viaceré opatrenia ako zlepšenie justičnej a právnej istoty.
„Skutočnosť, že niet nezávislých právnických kancelárií spôsobuje, že časť spoločnosti spojenej s vládou vyjde zo všetkého bez trestu, zatiaľ čo je ohrozená každá iniciatíva odkláňajúca sa od politickej línie.“
Je potrebný aj spoločenský dialóg, do ktorého treba zapojiť aj exilových Kubáncov, ktorí ušli prd komunistickou revolúciou. Potrebujeme pre nich uznanie štátneho občianstva.“
„No predovšetkým ide o to – rozhodnúť sa pre pravdu! Žiť v pravde si niekedy vyžaduje vysokú cenu, no vo vnútri nás to robí slobodnými napriek vonkajším tlakom. Žiť v lži, znamená žiť v reťaziach (…) My sme spiacim obrom, ktorý môže Kubu zmeniť.“
K 1. februáru sa k výzve pridalo už vyše 725 ľudí – medzi nimi mnohí duchovní.

Kláštor Heiligenkreuz: „Znova otvárame svoje brány!“

Viedeň, 03.02.2021 (KAP) 027 183 – Kláštor vítajúci pútnikov aj turistov ako duchovné centrum pred bránami Viedne – cisterciánsky kláštor Heiligenkreuz – po lockdowne znova prijíma veriacich na pobyt a j turistov na prehliadky.
„Znova otvárame svoje brány!“ oznámil kláštor vo vyhlásení. Od pondelka 8. februára sú opäť množné jeho prehliadky s audio-sprievodcom. Skupinové zájazdy však naďalej neprijíma. Otvára aj kláštorný obchodík od 10. do 16. hod.
Účasť na svätých omšiach s mníchmi cisterciánmi je od nedele takisto znova možná s príslušnými opatreniami. Nie je možná ani účasť na nádherných chórových modlitbách mníchov z dôvodu malého priestoru Kaplnke sv. Bernarda.
Na osobnú modlitbu je Krížový chrám a kláštorný kostol však neustále prístupný samozrejme s respirátorom FFP2 a odstupom 2 metrov.
(Informácie: www.stift-heiligenkreuz.org)

Obrázky obdivuhodných priestorov kláštora na: https://duckduckgo.com/?q=Heiligenkreuz%2C+images&t=lm&iax=images&ia=images

Holandsko: Požiar vo vzácnom románskom chráme

Noorbeek, 4.2.2021 (kath.net) 027 182 – Veľký požiar v katolíckom Kostole sv. Brigity v holandskom Noorbeeku v Diecéze Roermond spôsobil veľké škody. Ľudia našťastie zranení neboli. Požiar je už uhasený a statici skúmajú napáchané škody na vzácnej stavbe z románskeho a gotického obdobia. Požiar objavili v stredu a musel zasiahnuť veľký počet hasičov.
Veľmi vážne je poškodený oltárny priestor a veľké škody utrpeli aj oba organy. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa, oheň sa očividne rozšíril zo sakristie.

Rakúsko: Od 7. februára znova verejné sväté omše!

Viedeň, 02.02.2021 (KAP) 027 181 – Od nedele 7. februára sú v Rakúsku opäť povolené verejné sväté omše za zvýšených ochranných opatrení. Na tom sa cirkvi dohodli s ministerkou pre kulty Susanne Raabovou. Okrem hygieny treba pritom dodržiavať odstup 2 metre a používať respirátor FFP2. Okrem toho budú sväté omše skrátené a obmedzí sa počet miest na sedenie.
V minulých dňoch sa rakúski biskupi radili o prekážkach dohody s ministerkou. Potvrdil to generálny sekretár BKR Peter Schipka pre Kathpress. Na základe novej dohody vypracuje biskupská konferencia rámcový poriadok pre bohoslužby od 7. februára ako aj ďalšie pravidlá napr. pre slávenie liturgie Popolcovej stredy.
Ministerka sa v utorok poďakovala cirkvám aj veriacim vo vyhlásení „za výdrž počas lockdownu“. Uviedla, že poskytli „dôležitý prínos k zníženiu počtu infekcií“ a zdôraznila:
„Som si vedomá, že viera predstavuje pre mnohých ľudí v našej krajine práve v ťažkých časoch dôležitú oporu. Preto som rada, že verejné bohoslužby zasa budú možné. S novými opatreniami cirkvi súčasne zabezpečia, že sa koronavírus nebude ďalej šíriť.“
Do soboty 6. februára sa nekonajú verejné bohoslužby, ktoré katolícka cirkev počas trvania lockdownu sama zakázala. Možné sú len slávenia s maximálne 10 ľuďmi a to už teraz s respirátorom FFP2 a 2 metrami odstupu. Okrem toho sú kostoly otvorené na modlitby s rovnakými opatreniami.

Cirkvi v Rakúsku: „Nezneužívať kresťanské symboly!

Viedeň, 02.02.2021 (KAP) 027 180 – Po Viedenskej arcidiecéze sa ozvali aj iné cirkvi po nepovolených demonštráciách proti politike s koronou a dištancovali sa od nich:
„Z kresťanských symbolov sa nesmú stať politické nástroje. Etiketovanie politických demonštrácií ako údajne kresťanských podujatí, ako sa to stalo v nedeľu vo Viedni, cirkvi odmietajú! Kristov kríž a kresťanské pojmy ako bohoslužby, modlitba a púte sa nemajú zneužívať na demonštrovanie politických názorov!“

Už v nedeľu Viedenská arcidiecéza naliehavo varovala pred demonštráciou maskovanou ako „kresťanská procesia“! Vyzývatelia k demonštrácii sa pokúšali obísť zákaz zhromažďovania vydaný ministerstvom vnútra o. i. aj tým, že to označili ako „náboženské podujatie“!
„Katolíci by sa nemali podieľať na podvode s takými nálepkami,“ vyzval diecézny hovorca Michael Prüller.
Aj ostatné cirkvi sa vyjadrením predsedu slobodných cirkví FKÖ Reinharda Kummera stavajú proti pokusom v politických sporoch „legitimovať názory kresťanskými argumentami“ tým, že sa používa meno Ježiša Krista a uvádzajú sa citáty z Biblie.
Kummer uviedol ako príklad transparent s nápisom: „Ježišova krv uzdravuje! Nie očkovanie!“.
„Toto miešanie teologických pojmov s imunologickými opatreniami je nevecné a cirkvi v Rakúsku to odmietajú,“ povedal Kummer. Do združenia FKÖ patria baptisti, evangelikálne a Elaiove spoločenstvá, turíčnici a Menonitská slobodná cirkev.

Nemecko: Biskup podnecuje prehodnotenie homosexuality

Bonn, 03.02.2021 (KAP/KNA) 027 179 – Diecézny biskup z nemeckého Mainzu Peter Kohlgraf podnecuje prehodnotenie homosexuality Katolíckou cirkvou a žiada „pastoračné sprevádzanie párov rovnakých pohlaví bez predsudkov“. Nevyslovil sa síce za žehnanie týchto párov podobné cirkevnému sobášu, ale žiada „ich sprevádzanie namiesto odsudzovania“. Napísal to v príspevku pre katolícke noviny v Mainzi „Viera a život“ a pokračoval:
„Okrem toho sa musí hovoriť s nimi a nie o nich. Existujú toľké spôsoby žehnania pre také páry. Tie síce často porušujú cirkevný poriadok, no mne sa zdá málo zmysluplné tu zasahovať, či dokonca tieto žehnania zasa zrušiť. Či chcem takto u veriacich ľudí porozbíjať toľko vzácneho porcelánu? Cirkev nemôže ignorovať poznatky vedy!“
Biskup tu poukázal na vedeckú konferenciu, ktorú usporiadali biskupi o sexuálnej orientácii ľudí z humánno-vedeckého a teologického pohľadu. Pritom sexuológovia informovali, že „v nijakom prípade to nie je málo ľudí, ktorí cítia príťažlivosť k svojmu pohlaviu. Mňa tu zaujíma prístup Katolíckej cirkvi,“ ako uviedol biskup.
K niekedy kladenej otázke, či sú homosexuáli nedostatočne stvorení, alebo či sa Boh pri svojom stvorení pomýlil, biskup zdôraznil:
„Mám veľké problémy s predstavou omylu v poriadku stvorenia. Neukazuje sa tu snáď variant v mnohorakosti stvorenia, ktorý jednoducho taký je?“
Vzhľadom na výpovede Katechizmu KC o homosexualite biskup ďalej píše:
„Nestačí vysloviť priznanie, že akosi sú všetci Božími deťmi? Iba málo homosexuálov by vnímalo požiadavku čistoty ako taktnú a úctivú, pretože tento sklon si sami nezvolili. Veď aj v Katechizme sa ďalej uvádza, že nemálo ľudí má homosexuálne sklony a v rôznych dobách a kultúrach sa vyskytuje vo veľmi rozmanitých formách. Táto výpoveď u mňa vyvoláva otázku: Neznamená to tiež, že hodnotenie veci sa môže zmeniť?“ napísal biskup Kohlgraf.

Katolíci: Jezuiti majú konečne napomenúť pátra Martina

„Koľko duší mu ešte povolia viesť do pekla, kým mu to konečne zakážu?“

USA, 02.02.2021 (LifeSiteNews) 027 178 – Katolíci na celom svete žiadajú Rehoľu jezuitov, aby jednému zo svojich prominentných členov pátrovi Jamesovi Martinovi zakázala propagovať pro-LGBT verziu jedného z najuctievanejších obrazov Panny Márie – Čiernej Madony.
Minulý mesiac páter Martin – „kňazská celebrita“ – je známy knihami a prednáškami napomáhajúcimi „normalizáciu homosexuality“ v Katolíckej cirkvi. Minulý mesiac poslal tvít s obrázkom najuctievanejšej ikony Poliakov – Čenstochovskej Panny Márie s Dieťatkom Ježišom s dúhovými svätožiarami namiesto zlatými! A pripísal:
„V Poľsku, kde vládne zúrivá homofóbia, sú osoby stíhané na súde za ‘znesvätenie’ Čiernej Madony. Ale Mária je tu pre každého, vrátane osôb LGBT a existuje dlhá história jej zobrazovania ako súčasti komunít rôznej viery. Komunita LGBT má niekoľko takýchto obrázkov. Tak nie je prekvapujúce, že pridali vlastný symbol – dúhu – úctivým spôsobom na milovaný obraz svojej matky. Aké priliehavé, že ona plače, lebo je to jej Syn, ktorý trpí, kedykoľvek je osoba LGBT prenasledovaná.“
Martin sa odvoláva na tri ľavičiarky, ktoré boli zatknuté v r. 2019 za znesvätenie obrazu Čenstochovskej Panny Márie dúhovými farbami. Boli obvinené zo zranenia náboženského cítenia. Elżbieta Podleśna, Anna Prus, a Joanna Gzyra-Iskandar mali súdny proces 13. januára. Priznali sa, že nalepili také obrazy na múry Kostola sv. Dominika v Płocku v proteste proti Cirkvi, lebo v kostole bola nástenka s nápisom, že genderová ideológia je hriešna.
Dúha bola pôvodne náboženským symbolom Božej zmluvy s človekom, keď Boh oznámil Noemovi, že už nikdy nezničí svet potopou. V prirodzenej dúhe je sedem farieb. Číslo sedem v Biblii často symbolizuje dokonalosť a naplnenie sľubov a prísah.
Aktivisti LGBT prebrali symbol dúhy koncom 70. rokov a vytvorili si dúhovú vlajku, na ktorej sa farby interpretujú ako „sexuálna diverzita“. No vlajka LGBT má iba šesť farieb – teda jedna chýba do skutočnej dúhy a dokonalého čísla! V Biblii je číslo šesť často spájané s hriechom, nedokonalosťou a dokonca so satanom. …
Veriaci poslali petíciu generálnemu predstavenému jezuitov v Ríme, aby „verejne napomenul pátra Jamesa Martina, SJ za pohoršenie, ktoré spôsobil a zranenie poľských veriacich všade na svete, ich kultúry tradícií a náboženstva“. Napísali:
„Páter Martin jasne prekročil hranice znesvätením milostivého obrazu Božej Matky. Jeho konanie je škvrnou na Reholi jezuitov. Martin potrebuje dostať posolstvo, že jeho mylné idey o náboženstve a kultúre ako aj necitlivosť voči viere ľudí nemožno nechať slobodne sa šíriť.“
Michael Hichborn, prezident Inštitútu Lepanto obvinil pátra z perverznosti a napísal:
„Naša Matka je vrchol čistoty a pokory … a neslobodno ju urážať. Koľko duší ešte dovolia tomuto mužovi viesť do pekla, kým ho konečne napomenú?“

USA: Najmenej 273 úmrtí a 9845 následkov po vakcinácii

USA, 1.2.2021 (LifeSiteNews) 027 177 – Najmenej 273 ľudí zomrelo po vakcinácii proti covidu-19, ako vyplýva z údajov americkej vlády z 22. januára. A zaregistrovali aj 9845 vážnych následkov ako reakcií na vakcíny firiem Pfizer a Moderna. Skutočný počet obetí môže byť aj vyšší, ako sa uvádza. Uverejnil to VAERS – dobrovoľný systém dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou.
Viac ako 25 miliónov Američanov už dostalo vakcíny Pfizer-BioNTechu alebo Moderny, ktoré boli schválené za menej ako rok od ich vývoja.
Väčšina úmrtí nastala do 48 hodín. VARS uverejňuje aktuálne výsledky každý piatok.
Najmenej jeden člen kongresu USA bol pozitívne otestovaný po tom, čo dostal už obe dávky od Pfizeru.
V Arizóne 88-ročná žena s artritídou a vysokým tlakom pocítila po očkovaní tlak v záhlaví a nesmiernu bolesť hlavy a zvracala. Potom upadla do kómy a intubovali ju. Dostala krvácanie do mozgu, čo viedlo k úmrtiu. Starší muž na Floride ochorel po 3 hodinách po očkovaní a na druhý deň ho našli mŕtveho. Matka (45) v Georgii zomrela po očkovaní v noci. O podobných prípadoch sa informuje z celých USA.
Osem nenarodených detí umrelo na spontánny potrat alebo sa narodili mŕtve po zaočkovaní ich matiek Pfizerovou vakcínou.
VAERS informuje aj o vážnych následkoch po očkovaní ako strata normálneho myslenia, záchvaty, zástavy srdca, krvácanie. …

Jim Caviezel: Pokračovanie ‚Umučenia Krista’ prichádza

Caviezel: „Bude to najväčší film svetovej histórie.“

USA, 28.1.2021 (kath.net/jg) 027 176 – Prichádza pokračovanie filmu „Umučenie Krista“, povedal Jim Caviezel, ktorý v oboch filmoch predstavuje Ježiša Krista. Nový film má názov „Umučenie Krista: Vzkriesenie“ .
„Režisér a producent Mel Gibson mi poslal tretí návrh,“ povedal Caviezel v interview pre konzervatívny spravodajský portál Breitbart. „Bude to najväčší film svetovej histórie.“
Podľa správ z r. 2019 film sa nakrúcal v Izraeli, Maroku a na rôznych miestach Európy. Film má ukazovať nielen vzkriesenie Krista, ale aj udalosti, ktoré sa okolo neho udiali.
Caviezel potvrdil, že po svojej roli v „Umučení Krista“ sotva ešte dostal ponuky hrať v iných filmoch. Napriek tomu vôbec neľutuje, že vo filme pôsobil:
„Svoj herecký talent som dostal od Boha. Vždy som žil vo vedomí, že viera je väčšia ako filmový priemysel a Hollywood a väčšia ako Republikánska či Demokratická strana!“

Putin varuje pred „koncom civilizácie “ v napätí po covide

Moskva, 28.1.2021 (LifeSiteNews) 027 175 – Ruský prezident Vladimír Putin prirovnal súčasnú globálnu situáciu k ére pred druhou svetovou vojnou a varoval, že by mohol nastať globálny konflikt ako výsledok pandémie, čo by mohlo znamenať „koniec našej civilizácie“.
Putin v 45-minútovom prejave na Svetovom ekonomickom fóre 2021 – World Economic Forum’s (WEF), ktoré sa zameralo na post-covidový svet a zriadenie globalistickej agendy Great Reset navrhovanej a podporovanej Svetovým ekonomickým fórom.
Zakladateľ WEF Klaus Schwab privítal Putinov prejav, prezradil, že sú priateľmi od r. 1992 a povedal: „Možnosť počuť váš hlas je zásadná v jedinečnosti ako krátke okienko v príležitosti pohnúť sa od éry konfrontácie k ére spolupráce.
Putinovo „posolstvo spolupráce a pokoja“ prezentovalo temnú víziu sveta. Ruský prezident spomenul napätia a nerovnováhu podrývajúce krajiny a povedal:
„Pandémia koronavírusu … sa stala hlavnou výzvou celému ľudstvu a zrýchlila štrukturálne zmeny, ktorých predpoklady sú tu pripravované už mnohé roky. Pandémia ešte zhoršila problémy a nerovnováhu vo svete a máme všetky dôvody veriť, že napätia by sa mohli ešte zhoršiť a také tendencie sa objavujú v takmer každej oblasti.“
„Prirodzene, že nie sú priame paralely v histórii, ale niektorí experti … porovnávajú súčasnú situáciu ku koncu 20. alebo začiatku 30. rokov minulého storočia. … Nedá sa inak, než vidieť paralely v mnohých aspektoch v miere ako aj … systémovej povahe prirodzených hrozieb. Populizmus, pravicový a ľavicový radikalizmus a extrémistické hnutia sa rozmáhajú. Mnohé politické procesy vrátane vedúcich ekonomík, eskalujú a stávajú sa násilnejšími.“
Ruský prezident potom hovoril o rastúcej nestabilite medzinárodnej aj národnej a povedal, že „situácia v globálnej bezpečnosti upadá“:
„Veľké rozdiely vedú ku klesajúcej špirále. Je dobre známe, že v 20. storočí chyby, zlyhania a neschopnosť centrálne riešiť veci vyústili do katastrofy druhej svetovej vojny. Samozrejme dnes taký rozpálený konflikt nie je možný. Dúfam, že nie je možný z princípu, pretože by to znamenalo koniec našej civilizácie.“
Putinove výroky o eskalujúcich konfliktoch, globálnej vojne a zásadných slobodách prichádzajú v dobe, keď tisíce ľudí v Rusku protestujú proti režimu a zatknutiu Navaľného. Len v Moskve zatkli vyše 3000 ľudí z vyše 40 000 protestujúcich.

Honduras upevnil v ústave ochranu života a rodiny

Mexická poslankyňa: „Ako žena a matka, som za život a proti potratu a chcem hovoriť za tých, ktorí sú v matkinom tele a nemôžu protestovať!“

Tegucigalpa, 28.1.2021 (LifeSiteNews) 027 174 – Kongres v Hondurase schválil a ratifikoval ústavnú reformu požadovanú dvomi tretinami obyvateľstva, aby sa chránil nenarodený život.
V nedávnom hlasovaní bolo 88 hlasov za a 28 proti reforme legislatívy. Pri ratifikovaní legislatívy v kongrese sa počet súhlasných hlasov zvýšil až na 90. Ratifikácia si vyžaduje dvojtretinovú väčšinu v kongrese. …
Všetky potraty vrátane po znásilnení alebo inceste sú v Hondurase ilegálne od r. 1982. V súčasnosti čl. 67 honduraskej ústavy stanovuje: „Nenarodené dieťa má byť považované za narodené so všetkými právami v súhlase so zákonmi“.
Nový zákon „štítu proti potratu v Hondurase“ ustanovuje v ústave nelegálnosť potratu slovami: „Považuje sa za zakázané a ilegálne, aby matka či tretia strana praktizovali akýkoľvek druh potratu života, ktorý sa má narodiť.“
Tento „štít“ sa bude aplikovať aj na honduraský zákon, ktorý uznáva manželstvo len medzi mužom a ženou.
Honduraský zákon prichádza iba niekoľko týždňov po schválení potratu do 14. týždňov tehotenstva senátom v Argentíne. Podľa legislatívca Mária Péreza z konzervatívnej Národnej strany nový zákon presadili ako reakciu na legalizáciu potratov v iných juhoamerických národoch. Pred hlasovaním povedal:
„Táto reforma vyviera z vlny zmien ústav v juhoamerických krajinách pod tlakom ľavicových vlád, čo viedlo k legalizácii potratov ako nedávno v Argentíne. To nemôžeme dovoliť v Hondurase! Národná strana je za ochranu života a bude hlasovať za túto reformu, ktorá zastaví legalizáciu potratu. Tí, ktorí to nechcú a chcú radšej smrť dieťatka v matkinom tele, budú zrejme hlasovať proti tomu. Každá ľudská bytosť má právo na život od chvíle počatia!“
Aj Gloria Bonilla z Liberálnej strany vyhlásila: „Ako žena a matka, som za život a proti potratu a chcem hovoriť za tých, ktorí sú v matkinom tele a nemôžu protestovať.“
„Bol som šokovaný faktom, že sa to sotva dostalo do médií! Dostával som telefonáty z medicínskeho priemyslu, ktoré ma žiadali hlasovať proti tomu, spoločností, ktoré som ani nepoznal a preto dnes hovorím, že budem hlasovať za život, aj keď to znamená, že už nebudem zvolený za poslanca! No ja sa nespreneverím svojim princípom!“ vyhlásil zasa Luis Redondo zo strany PINU. …
Potratové skupiny v Hondurase to nazvali „bezútešným krokom naspäť“: „Ženy naďalej nebudú mať bezpečné potraty. Nechali nás samé.“
Legalizáciu potratov v Argentíne odsúdili mnohí politici v Latinskej Amerike.
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa vyjadril ostro: „Hlboko ľutujem životy argentínskych detí, ktoré budú teraz vyrezané z tela ich matiek so súhlasom štátu. Čo sa týka mňa a mojej vlády potrat nebude nikdy schválený na našej pôde. My budeme vždy chrániť životy nevinných!“
Mexický prezident Andres M. Lopez Obrador takisto odmietol legalizáciu potratov cez kongres a povedal: „Potrat je rozhodnutím žien a referendum je jedinou cestou ako o tom rozhodnúť, ak sa to vôbec niekedy stane legálnym.“
V Mexiku je potrat dovolený iba v hlavnom meste a v štáte Oaxaca. Väčšina mexických štátov schválila zákony chrániace nenarodené dieťa.

Skúsenosti amerického pátra exorcistu

Georgia, 1.2.2021 – 027 173
https://choosing-him.blogspot.com/2021/01/exorcist-allegedly-sees-3-visions-of.html

Exorcista a liečiteľ – páter James Blount, SOLT – z americkej Arcidiecézy Atlanta v štáte Georgia hovorí: „Už dlhý čas vrúcne milujem Pannu Máriu. Ona je Žena môjho života. Ona je nevýslovne krásna. Matka Angelica raz povedala, že keď anjeli hľadia na Pannu Máriu, omdlievajú – lapajú po dychu z jej krásy. Túžim po dni, keď každý človek spozná túto realitu „Monalízy“ Boha – jeho najskvelejšieho stvorenia!“ Uvádzame dve z jeho skúseností pri exorcizmoch.

„ONA PRÍDE!“
Nadprirodzená moc Panny Márie proti pekelným bránam

Istá mladá žena bola posadnutá stovkami diablov a satan osobne ich viedol! Ale čím ťažší prípad, tým mocnejšie milosti Boh dáva. V tomto prípade som vedel, že budeme potrebovať to najlepšie, čo Boh môže poslať!
Blížime sa ku koncu po nespočetných hodinách ohavných a bolestných exorcizmov. Diabli boli stále slabší a teraz už boli poslušní, no aj veľmi vydesení. Rozkázal som im v mene Ježiša, aby nám povedali: „Kedy odídete a akým spôsobom?“ Diabol neochotne odpovedal, že za dva týždne a dodal: „Ona príde!“
Každý v miestnosti vedel, kto bola „ONA“. Diabli by nevyslovili meno Božej Matky. Jej meno ako aj meno jej Syna sú sväté samé osebe.
Nakoniec prišiel ten deň a tá chvíľa. V miestnosti zostalo úplné ticho a posadnutá žena povedala: „Ona je tu.“ Ako sa Panna Mária približovala, diabli začali divoko sebou lomcovať. Ona nepovedala nič, ale žiarivé svetlo Krista prežarujúce skrze pokornú Božiu služobnicu bolo neodolateľné.
Satan sám začal revať! Po tom reve sebou niekoľko krát zalomcoval a knieža temnôt ušlo. Bol koniec.
Potom som požiadal, aby sme sa zasvätili Božej Matke ako súčasť procesu uzdravenia. Prosíme potom vždy Pannu Máriu, nielen aby vyhnala diablov, ale aby chránila postihnuté osoby po zvyšok ich života, až kým ich neprivíta v Božom kráľovstve.
Brány pekelné nepremôžu Cirkev, ani Božiu Matku!

„Obleč si Božiu výzbroj.“

Exorcista odhaľuje mocnú ochranu sviatosťami pred satanom.

Júlia vyrástla v dobrej katolíckej rodine. Išla študovať a zoznámila sa s mladíkom hlboko zapojeným do okultizmu. Zúčastňovala sa na rituáloch a tiež upadla do hriešneho života. S Božou milosťou sa však dostala do kontaktu s dynamickou katolíckou skupinou mladých na univerzite a to jej zmenilo život. Rozišla sa s priateľom. Začala chodiť na sväté omše a išla na spoveď. Vyzeralo to dobre.
O niekoľko mesiacov po obrátení sa raz zobudila so strašnými znakmi na chrbte. Vyzeralo to, akoby jej chrbát pazúrmi rozdriapala šelma. Diabli začali na ňu útočiť. V noci rachotili a týrali ju. Mala problémy vstúpiť do kostola, či ísť na omšu. Vedela, že jej minulosť sa vrátila, aby ju mučila.
Dve priateľky jej chceli pomôcť. V noci prišli do jej izby a videli, čo sa deje. Rozhodli sa spať v jej izbe a podporiť ju proti diabolským útokom.
Žiaľ tieto mladé ženy hoci mali dobrý úmysel, neboli duchovne pripravené na to, čo ich čakalo. Jedna začala brať drogy, striedala partnerov a neskôr odišla z univerzity. Druhá plná zúrivosti hrozila samovraždou a tiež opustila univerzitu.
Júliina rodina ju potom priviedla k exorcistovi a ten jej začal pomáhať.
Júlia si všimla, že keď išla domov k rodine, démoni nevstúpili do domu!
Otec vysvetlil, že ich dom je požehnaný – plný posvätených vecí, krížov s Kristom, svätých sošiek a často kropený svätenou vodou. Rodičia boli horliví katolíci.
V Liste Efezanom 6, 11 sa píše:
„Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla. Lebo nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, s vládcami temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach.“
Tie dve mladé ženy neboli pripravené. Júliini rodičia boli.
Viera v Boha a Ježiša Krista sú zbrane, ktoré nás chránia. Ako mizne viera v týchto sekulárnych dňoch, obávam sa, že naše domovy a rodiny nebudú chránené!
Ak zmizne viera v našom národe – čo sa s ním stane?

Naša príloha: Prikázať búrke, vetru a vlnám !

„Istý biskup povedal, že konanie vlády vo veci korony nemá alternatívu. Problém má však hlbšiu duchovnú príčinu a riešenie sa tiež musí začať duchovnou alternatívou.“

Príhovor: Dekan Salzburskej arcidiecézy vdp. Ignaz Steinwender

Salzburg 1.2.2021 (kath.net) 027 172
V Evanjeliu sv. Marka (4,35-41) sa opisuje, ako učeníci s Ježišom večer vyšli loďou na more, aby sa preplavili na druhú stranu. Strhla sa veľká víchrica, loď sa napĺňala vodou a učeníkov sa zmocnil veľký strach, zatiaľ čo Ježiš na lodi spal. Nakoniec ho učeníci zobudili a volali: „Učiteľ, nedbáš o to, že hynieme?“ Pán vstane, pohrozí vetru a nastane veľké ticho. Potom Pán povie: Čo sa tak bojíte? Ešte stále nemáte vieru?“
Situácia dnes:
To je – ak sa dôkladnejšie prizrieme – situácia u nás, situácia na takmer na celom svete vyvolaná vírusom, alebo lepšie povedané zvrátenými reakciami na vírus. Loď je aj obraz Cirkvi. Ježiš je v nej prítomný, ON tu je, nie ako v iných lodiach, ktoré sa tiež plavia po mori. Prichádza búrka a loď sa napĺňa vodou. Voda je symbol toho svetského. Cirkev je – ako povedal pápež Benedikt XVI. na konci poslednej návštevy Nemecka vo Freisingu – zosvetštená. Musí sa odsvetštiť, inak stratí z očí to jej vlastné – byť na lodi na ceste k druhému brehu. Loď je teda ohrozovaná vnikajúcou vodou (vnútorná premena Cirkvi na inú cirkev, t. j. zosvetštenie – ktoré do nej preniká s víchricou (krízy našej doby) zvonka.
Korona a s ňou spojené opatrenia sú tu teraz ako prudká búrka a stále viac ľudí dostáva strach, zachvacuje ich zúfalstvo. A Cirkev by mala prostriedky na záchranu, ale Pán spí. Situácia sa zostruje. No my sa nepokúšame Ježiša zobudiť, ale chceme všetko zvládnuť sami. V tom strachu reagujeme nesprávne, loď sa poškodzuje. Tým, ktorí na Pána myslia, sa bráni zobudiť ho.
Jediná alternatíva …
Istý biskup povedal, že konanie vlády vo veci korony, nemá alternatívu. Ja nemám ten názor. Problém má hlbšiu duchovnú príčinu a riešenie sa musí začať aj s duchovnou alternatívou. Naozaj stojíme pred alternatívou: Máme volať k Pánovi, Pána zobudiť, máme v neho dúfať, alebo vložíme celú nádej iba do seba samých? Uvedomujeme si ešte, že Pán tu je? Je tu ešte povedomie, že ON pôsobí ako Pán v histórii? Či sme HO v našej pýche nevyradili?
Zdá sa, že Pán spí. Spí snáď preto, že sme ho odsunuli nabok? On bude spať dovtedy, kým sa človek nezbaví svojej prometeovskej pýchy a nespozná, že Boha potrebuje. Bude spať dovtedy, kým skutočne k NEMU nebudeme volať.
…. mali by sme k Pánovi hlasno volať
Čo musíme teda urobiť? Obrátiť sa a volať mocne k Pánovi. Najprv to znamená zostúpiť z vysokého koňa, prekonať pýchu a stať sa pokornými. Obrátiť sa znamená konať pokánie za chvíle minulosti, znamená to spoznať omyly, na ktoré sme naleteli, priznať si ich a svoj život napraviť. Obrátiť sa znamená skutočne rátať s Bohom a vložiť do neho celú svoju nádej. Obrátenie znamená teraz aj odsvetštenie Cirkvi.
Obrátenie ďalej znamená pre každého jednotlivca viac sa postiť, viac sa modliť, častejšie sa modliť a intenzívnejšie sa modliť. Obrátenie teraz znamená ísť na spoveď a tam načerpať silu na nový začiatok. Obrátenie znamená teraz zomknúť sa, stáť pri blížnych, ktorí majú strach, byť tu pre ľudí, ktorí trpia bezprávím. Obrátenie znamená tiež postaviť sa proti bezpráviu, ktoré sa v súčasnosti deje. Bezprávie lockdownov, veľké bezprávie na deťoch a rodinách zatvorením škôl, bezprávie na podnikateľoch a robotníkoch, ktorým sa upiera finančný základ života, bezprávie na starkých, ktorí trpia neľudskými drastickými úpravami návštev a konečne bezprávie obmedzovania praktizovania viery.
Obmedzovanie praktizovania viery je najfatálnejším bezprávím, pretože priamo bráni človeku volať k Pánovi! To, že sú tieto obmedzenia nariadené tými, ktorí by z moci svojho úradu boli povolaní, ako kedysi Mojžiš, v zastúpení ľudu volať k Pánovi a ľud povzbudzovať k volaniu k Pánovi – to je najhlbšia duševná bolesť pre každého skutočne hlboko veriaceho!!!
Čo to pomôže, keď volám k Pánovi?
Čo odpoviem, ak sa ma teraz niekto opýta: Čo to pomôže, keď budem volať k Pánovi, keď sa budem modliť k Bohu, keď sa budem zasadzovať za dodržiavanie práv slobody, za ukončenie lockdownov, keď pôjdem demonštrovať atď. ak som s tým v rodine sám, alebo ak sa dokonca v Cirkvi musím cítiť ako vyhostený, alebo ak sa musím obávať nepríjemností?
Tu odpovedám:
Po prvé – táto otázka je nesprávne položená. Ak je niečo pravdivé a dobré, tak ide o viac ako o to, či to pomôže, alebo či sa presadím.
Nedávno som telefonoval so spolubratom kvôli spoločnému listu biskupom s prosbou o verejné sväté omše, povolenie krstov atď. On sa ma spýtal: Čo tým chceš dosiahnuť? Ako budú reagovať?“ Moja odpoveď znela:
„Ak naše požiadavky odignorujú, tak sa za to budú musieť zodpovedať pred Bohom, ale ja som urobil, čo som mohol! A raz príde čas, keď sa budú klásť otázky: „Čo ste to urobili? Či ste nevedeli, že …“
Po druhé – odpovedám: Ide o to, aby si k Pánovi volal! Ak to budeš robiť, tak získaš mnohé pre iných, pre svoju rodinu, pre Cirkev, pre beh histórie! Niet úprimnej modlitby, ktorá by bola nadarmo! Či úspešne zmeníš to, či ono, nemôžem zaručiť. Dôležité je, že si vyčerpal svoje možnosti. Keď my kresťania budeme volať k Pánovi a zodpovedne vo svete konať, možno že v súčasnej dobe nezvrátime kormidlo (hoci aj to je možné!!!), ale položíme základy pre to, čo príde neskôr, možno práve pre dobu po veľkom rozpade.
Či nespočíva naše celé kresťanstvo v tom, že JEDEN – náš Pán, zostal pri pravde a z ľudského pohľadu – vzal na seba porážku – kríž?
Po tretie odpovedám: Ak teraz ako kresťan budeš volať k Pánovi, tak budeš s Pánom spojený, budeš žiť v milosti, budeš jedno Bohom, jedno so sebou samým a jedno s anjelmi a svätými. Ak teraz budeš volať k Pánovi, on ti vezme strach a obdaruje ťa svojím svetlom. Či to nestačí? Dio solo basta, hovorí sv. Terézia a znamená to „Boh sám mi stačí!
Apoštol Pavol hovorí Filipanom: „Všetko robte bez šomrania a pochybovania, aby ste boli bezúhonní a úprimní, Božie deti bez hany uprostred zvrhlého a skazeného pokolenia, medzi ktorým svietite ako svetlá na svete,“ (Flp 2, 14-15). Koniec by sme mohli doplniť: … uprostred kresťanskej spoločnosti, uprostred zosvetštenej Cirkvi, uprostred rodiny kresťanov iba s krstným listom, uprostred kléru, ktorý atď….
Praktická realizácia
Myslím si, že veľmi mnohí ľudia, často dokonca tí, ktorí v prísnom dodržiavaní všetkých opatrení vidia spásu a očkovanie očakávajú takmer ako sviatosť, vo svojom vnútri cítia, že súčasná problematika je oveľa rozsiahlejšia a nemožno ju vyriešiť jednoducho. Mnohí sa preto do toho tak zapájajú, lebo v duši cítia, že je tu vyššia výzva a predsa sú akosi blokovaní. Je tu akási zábrana dopátrať sa úplnej pravdy a obrátiť sa.
Preto je tu otázka: Ako máme k Pánovi volať? Jednoducho sa začať modliť. V rodine s prosbou k Pánovi každý deň spoločne. Znova začať navštevovať bohoslužby. Zavolať farárovi, alebo staviť sa u neho na rozhovor.
Náš Pán má skutočne moc zastaviť búrku, aby znova nastalo ticho. On môže v každom čase konať v srdci každého človeka, ktorý k nemu volá. Ak budú mnohé srdcia k NEMU vrúcne volať, tak sa všetko zmení, ako to robia iba niekoľkí, tak teda budú oni žiariť uprostred strachom zachváteného sveta.
Volajte so mnou k Pánovi! Váš dekan Ignaz Steinwender

* * * * * * *

Sv. MICHAL ARCHANJEL,

bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, …

(Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:

Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *