Život Cirkvi vo svete 48/2019

Obsah

Vo Vatikáne predstavili film Vojtaššák, dni barbarov

Katolícky psychiater: 12 rád pre dobré manželstvo

Video ukazuje kardinála Ravasiho na pohanskom rituáli

Tajomstvo ako zachrániť 16 000 detičiek: modlitba a pôst

Perverznosť logiky a práva v oblasti rodiny a detí

USA: Sudkyňa chce odstrániť kňaza, čo jej nedal prijímanie

USA: Biskup chce škrtnúť predchodcovi rentu

Pápež je naspäť v Ríme z východoázijskej apoštolskej cesty

František: „Robili sme veci, ktoré očividne neboli čisté.“

Pápež chce pridať zákaz atómových zbraní do Katechizmu

Argentína: Vysoké tresty pre kňazov za zneužívanie

Orbán otvoril konferenciu o prenasledovaní kresťanov

USA: „Právo na potrat“ nemá v prieskumoch väčšinu

Kanada: Katolícke školy majú prijať „práva“ LGBT

Francúzsko: Prípad kardinála Philippe Barbarina

Obvinený argentínsky biskup chce spolupracovať s políciou

Páter obvinený zo zneužívania presunutý do Afriky

Kard. Müller: Státisíce v Amazónii opustia Cirkev pre modloslužbu

Vatikán: Rada na realizáciu Synody o Amazónii kompletná

Výbor katolíkov žiada žehnanie homosexuálnych párov

Námestie sv. Petra dostane tradičný taliansky betlehem

Ohio: Zákon o práve nenarodeného – potrat je vražda!

„Ochotné je moje srdce Bože“

USA: Biskup z Corpus Christi – darca kostnej drene

Impeachment proti Trumpovi vychádza od Sorosa

Biskup opisuje boj sv. Jána Pavla II. so Skupinou St. Gallen

Hlúpi boli totiž všetci ľudia od rodu, ktorým chýbala znalosť Boha, ktorí z viditeľných dobier nevládali poznať toho, ktorý je, a čo nepoznali tvorcu pri pohľade na diela, lebo oheň, vietor, či letmý vzduch, hviezdny okruh, či vodu náramnú, alebo svetlá nebies pokladali za bohov, čo riadia svet. Keď už, zvedení ich krásou, pokladali ich za bohov, nuž bolo im treba vedieť, o čo nádhernejší je ich Pán; veď ich stvoril prapôvodca krásy.
A keď už ich moc a pôsobivosť budila v nich úžas, mali poznať, o koľko mocnejší je ich Tvorca. Lebo z veľkosti a krásy stvorení sa úsudkom poznáva ich Stvoriteľ. … Lebo keď schopní boli toľkých znalostí, že mohli svet preskúmať, akože ešte prv nenašli tých vecí Vladára? (Múd 13, 1-5,9)

Vo Vatikáne predstavili film Vojtaššák, dni barbarov

Vatikán, 28.11.2019 (RV) 025 800 – V priestoroch Vatikánskej filmotéky predstavili vo štvrtok 28. novembra taliansko-slovenský film „Vojtaššák, dni barbarov“ o životnom svedectve spišského biskupa, ktorého proces blahorečenia je už v rímskej fáze. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2019-11/vo-vatikanskej-filmoteke-predstavili-film-vojtassak-dni-barbarov.html

František navštívi historické miesto prvého betlehema

Rím, 29.11.2019 (kath.net/KAP) 025 799 – Pápež František chce v nedeľu odcestovať do talianskeho malého mesta Greccio v Umbrii, severne od Ríma, aby sa pomodlil na historickom mieste, kde bol postavený prvý betlehem. Oznámil to na generálnej audiencii v stredu vo Vatikáne. Na Prvú adventnú nedeľu chce adresovať aj list katolíkom celého sveta, v ktorom opíše význam betlehema.
Počiatkom januára 2016 pricestoval pápež František neohlásene do Greccia, aby uvidel miesto, na ktorom sv. František (1180/81-1226) na Vianoce 1223 postavil scénu narodenia Ježiša s ľuďmi aj zvieratami. Táto udalosť sa považuje za pôvod tradície stavania betlehemov v ľudovej zbožnosti.
Pápeža Františka považujú za veľkého priateľa živých betlehemov. Ako arcibiskup Buenos Aires zvlášť podporoval takéto prezentácie narodenia Ježiša. Pôsobili pri tom aj postihnuté deti. Betlehemy v jeho rodnom meste často sprevádzala aj hudba tanga. V r. 2014 navštívil aj živý betlehem v rímskej štvrti chudobných.

Časť relikvií jasličiek sa vracia do Betlehema

Betlehem, 29.11.2019 (kath.net/pl) 025 798 – Palestínsky vodca Mahmoud Abbas nedávno pri návšteve vo Vatikáne poprosil pápeža Františka, či by sa relikvie jasličiek mohli vrátiť do Betlehema. Pápež dal teraz na to povolenie a pod dozorom viacerých kardinálov sa rozdelili. Drevené fragmenty sa očakávajú v sobotu v Jeruzaleme a v slávnostnej procesii ich prenesú do Betlehema. Informuje o tom francúzska katolícka stránka „Aleteia“.
Relikvie sa doteraz nachádzali pod hlavným oltárom Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme.
Podľa webovej stránky baziliky je krištáľový relikviár sformovaný ako jasle a „obsahuje kúsky starého dreva, ktoré sú podľa tradície súčasťou jasličiek, do ktorých vložili Ježiška“. Najprv ich uchovávali kresťania vo Svätej zemi a v 7. storočí po moslimskom ovládnutí Svätej zeme ich preniesli do Ríma.

Katolícky psychiater: 12 rád pre dobré manželstvo

Philadelphia, 29.11.2019 (kath.net/jg) 025 797 – Americký katolícky psychiater Richard Fitzgibbons, riaditeľ Inštitútu pre uzdravenie manželstva pri americkom meste Philadelphia, zostavil 12 rád na posilnenie manželstva. Ide o postoje, ktoré možno nadobudnúť:

1) Odpustenie zmenšuje namosúrenosť, ktorú cítime, keď sa usilujeme sami seba a manželského partnera pochopiť a keď chceme zvládnuť ťažkú úlohu ovládať našu podráždenosť.
2) Veľkodušnosť prekonáva egoizmus tým, že nám dáva rásť v odovzdanosti a posilňuje nás v postoji „My, nie ja“. 3) Rešpekt prekonáva želanie kontrolovať iných tak, že si uvedomíme dôstojnosť nášho manželského partnera a našich detí.
4) Zodpovednosť zmenšuje emocionálny odstup, lebo nás zaväzuje chrániť partnera pred osamelosťou, neistotou a egoizmom.
5) Dôvera zmierňuje strach vierou v dobro a Božiu ochranu partnera aj tým, že odpustíme ľuďom, ktorí nám oslabili schopnosť dôvery.
6) Nádej pôsobí proti smútku, dáva nám dôverovať v pozitívny výsledok udalostí a okolností života, najmä keď trpíme osamelosťou.
7) Vďačnosť posilňuje sebavedomie, lebo oceňuje dary, ktoré sme dostali od Boha a od rodičov. Sebadôvera sa posilňuje, aj keď odpúšťame tým, ktorí oslabili našu sebadôveru.
8) Rozumnosť zlepšuje komunikáciu, lebo partnerom pomáha nájsť správne slovo alebo správny čin v určitej situácii.
9) Miernosť krotí vnútorné nutkanie a neveru tým, že zmierňuje atraktívnosť zábav a ovláda pudy a túžby, takže zostanú zamerané na manželského partnera.
10) Spravodlivosť bráni rozvodom. Posilňuje manželov v tom, aby Bohu, partnerovi a deťom dali to, čo im patrí, teda pracovali na tom, úprimne vidieť osobné a duchovné slabosti a bojovať proti nim.
11) Vernosť je nemenné želanie toho najlepšieho pre druhých. Toto želanie posilňuje ochotu odovzdávať sa, lebo si tak uvedomíme, že jediné miesto pravej ľudskej lásky a sexuality nájdeme v manželstve.
12) Pokora napomáha sebapoznanie a zvládanie slabostí, ktoré sme dostali od rodičov, alebo ako následok vlastných chýb.

Vzťahy v kríze potrebujú však viac ako len rady, ako píše Fitzgibbons. Tu môžu pomôcť dobré knihy, terapia, alebo duchovné cvičenia pre manželov. Neustále potrebná je modlitba, najlepšie spoločná, v ktorej Boha prosíme, aby urovnal naše nedostatky.

Video ukazuje kardinála Ravasiho na pohanskom rituáli

San Marcos Sierras, 29.11.2019 (kath.net /lifesitenews/jg) – 025 796 – Video z roku 2015 ukazuje kardinála Gianfranca Ravasiho (foto), predsedu Pápežskej rady pre kultúru, na rituáli v Argentíne, pri ktorom sa uctievajú dve pohanské božstvá. Na videu vidno ako kardinál Ravasi s inými chodí v procesii okolo deky, na ktorej sú položené rôzne symboly. Podujatie sa konalo v San Marcos Sierras v argentínskej provincii Cordoba.
Šaman, ktorý sa tiež zúčastňuje rituálu v procesii, cez mikrofón po španielsky vysvetľuje, čo vidno na deke:
„Tu je naša spiritualita. Tu sú naše symboly, sväté symboly. Tu sú hlinené misky. Tu je kukuričný klások. Tam je zem, Tam je voda. Elementy, ktoré nás vždy sprevádzali. Prosili sme matku Zem o dovolenie. Prosili sme otca Slnka, Tata Intiho, o dovolenie. Iste boli všetci moji bratia a sestry vo vnútornom dialógu s tým, v čo my veríme.“
Šaman hovoril o „duchovnom rituáli“, pri ktorom jeho účastníci chodia v kruhu, „z ktorého nič neunikne, ktorý všetko obsahuje“.
„Povedali sme matke Zemi, že všetci sú na toot stretnutie pozvaní.“
Rituál má za cieľ priviesť „pozitívnu energiu“ pre nasledovný dialóg.

Hovorca kardinála Ravasi na otázku LifeSiteNews vyhlásil, že išlo o podujatie iniciatívy „Nádvorie pohanov“, ktorá patrí k Pápežskej rade pre kultúru a dodal:
„V centre podujatia boli folklórne a kultúrne tradície domorodých národov. Rituál na videu bol kultúrnou akciou a iba jedným z mnohých vystúpení podujatia.“

Video: Rituál na počesť matky Zeme a otca Slnka:

http://www.kathtube.com/player.php?id=48995

Tajomstvo ako zachrániť 16 000 detičiek: modlitba a pôst

USA, 27.11.2019 (LifeSiteNews) 025 795 – V americkej televíznej relácii The Van Maren Show, Jonathon Van Maren hovoril s Dávidom Bereitom, spoluzakladateľom iniciatívy 40 Days for Life (40 dní pre život). To je medzinárodná kampaň na ukončenie potratov modlitbami a pôstom a každodennou pokojnou vigíliou pred potratovými klinikami.
Úsilie kampane už zachránilo 14 643 životov detičiek, priviedlo 177 zamestnancov potratového priemyslu k výpovedi a zatvorilo 96 potratových centier!
Van Maren hovoril s Bereitom o tom, ako jeho protest pred klinikou narástol na celosvetové hnutie. Začal sa tomu venovať vďaka manželke Margaret. Keď potratová organizácia „Planned Parenthood“ otvorila potratové centrum v ich meste College Station v Texase, Margaret pripomenula manželovi, že „budeme volaní na zodpovednosť za to, čo urobíme, alebo čo neurobíme“.
Na prvom stretnutí „Koalície za život“ bol Bereit zvolený za jej predsedu a túto dobrovoľnú funkciu vykonával niekoľko rokov. Potom odstúpil, keď počet potratov narastal. Bereit sa cítil ako vinný a zvieralo mu srdce. Preto si povedal, že sa zaviaže tomuto hnutiu ešte výraznejším spôsobom. Po rozhovore s manželkou a pastorom opustil zamestnanie vo farmácii a začal pracovať pre „Koalíciu za život“ na plný úväzok. Po mnohých rokoch úspechov znova pocítil podnet urobiť ešte viac. Začal sa so ženou intenzívne venovať modlitbe a iniciovali kampaň „40 Days for Life“. Zapojilo sa do nej vyše tisíc ľudí a počet potratov u nich sa znížil o 28%!
Úspech tejto vigílie sa začal šíriť ako požiar po celom štáte aj krajine, čo si Bereit so ženou ani nevedeli predstaviť!
„Tak znova raz Boh použil tieto krásne pokorné bytosti. Keď zasiahne Duch Svätý, my ho musíme vnímať a potom sa musíme do veci pustiť.“
Ako rástlo „40 Days for Life“, klesal počet potratov, zatvárali sa potratové centrá a ich pracovníci opúšťali svoju prácu.
Bereit pridal aj niekoľko priam neuveriteľných príbehov vrátane historky o tom, ako sa bývalý kostol zmenil na potratové centrum, no potom na tehotenské centrum! …

Perverznosť logiky a práva v oblasti rodiny a detí

Martin Lohmann

Ide o dlhodobý cieľ rodičom zobrať ich slobodu ako vychovávateľov a konečne rodinu – pomaly ale isto – urobiť vlastníctvom štátu!

Bonn-Berlín, 28.11.2019 (kath.net) 025 794 – Mal by som otázku ohľadne toho, že ide údajne o „práva dieťaťa“ a o „blaho dieťaťa“. A čo blaho a právo na život ešte nenarodených ale už existujúcich detí v materinskom tele? Existuje aj v tomto taká dojímavá angažovanosť politikov, ktorí si vážne robia starosti o to, že narodené deti majú príliš málo ochrany v ústave? Kto teraz potrasie hlavou a povie, že o to vôbec nejde, spoznal prinajmenšom niečo veľmi rozhodujúce. Nejde totiž v nijakom prípade o zaručenie viac práv deťom. Kto nahliadne do ústavy, rýchlo a ľahko spozná, že v nej je naozaj dôkladná ochrana detí. Oni sú – už teraz a nie až odteraz – nositeľmi všetkých základných práv! A blaho dieťaťa – a to tiež nie odvčera – sa musí aj tak zohľadňovať pri všetkých procesoch zákonodarstva. Musíme to teda jasne vysloviť – „správy“, že ide o väčšiu ochranu detí, sú fakticky fake news – falošné správy.
Tu ide o niečo celkom iné. Ide o dlhodobý cieľ zobrať rodičom ich slobodu ako vychovávateľov a konečne rodinu – pomaly ale isto – urobiť vlastníctvom štátu! S kresťanským obrazom človeka, ktorý vychádza z dôstojnosti osobnosti jednotlivca a z toho rozvíja záväzok solidarity a subsidiarity, to nemá nič, ale vôbec nič spoločné!
Pripomeňme si: Bol to „sociálny demokrat“, ktorý kedysi žiadal „slobodu nad detskými postieľkami“! Nevolal sa ten muž Olaf Scholz? A ten teraz mocne pracuje na poštátnení rodiny – a tým na jej zničení – čo zasa do slobodného poriadku právneho štátu, ktorý predpisuje ústava s potrebnou a štátom podporovanou slobodou rodičov a detí ako rodiny – vštepuje vírus ničenia. Pritom predsa vieme, že iba diktatúry majú panický strach pred slobodou posilnenou rodinou. Zvláštne, alebo nie, náhoda, alebo aj nie – v predložených textoch „práv detí“ sa rodičia a rodina vôbec nevyskytujú! Čo je teda za tým, ak nie zlý úmysel …
Záver: Aj keď tento milý termín „práva detí“ – ako sa to v podobných prípadoch milými termínmi prezentuje – nám chce vsugerovať, že ide o niečo dobré pre deti, ide v konečnom dôsledku iba o zrušenie rodiny. Tam, kde rodina ešte žije, tam má štát, ktorý je stále viac chtivý po kontrole a totálnom dozore, doteraz málo vplyvu. Pritom sa v článku 6 ústavy všetko potrebné uvádza. Ale iba pre tých, ktorým ešte sloboda, rodina, sprostredkovanie hodnôt a rodina ako základná bunka spoločnosti ešte niečo znamená a ktorí nemajú fóbiu pred žitou slobodou.
Ach áno, vráťme sa ešte k našej východiskovej otázke. Prečo apologetici „práv dieťaťa“ teraz nepožadujú štátnu ochranu na zabezpečenie blaha dieťaťa v materinskom tele? Lebo to koliduje s dávno propagovaným údajným právom na usmrcovanie? Podotýkam „právom“, ktoré neexistuje – čo sa aj ústavnoprávne viackrát zdôrazňuje. Tu je povinnosť ochrany, ktorej sa politici – aj v CDU – radi vyhnú a verbálne ju obídu. Nuž prečo? Alebo sa niekto nazdáva, že rozleptanie a roztrhanie ešte nenarodených detičiek slúži ich „blahu“?
Takže konštatujeme: právo na usmrtenie nenarodených detí neexistuje. Právo – a aj povinnosť – rodičov na výchovu detí však existuje! Ako sa to jedno – vyškrtnuté a zamlčiavané – hodí k novej logike protagonistov vyvlastnenia rodiny tzv. právami detí v ústave? Alebo je to tá istá logika? Pardón – tá istá perverznosť logiky? Veď opýtať sa ešte môžeme, či nie?

Martin Lohmann je žurnalista a spisovateľ, riaditeľ Akadémie pre život v Bonne

USA: Sudkyňa chce odstrániť kňaza, čo jej nedal prijímanie

Sudkyňa: „Páter má síce právo odmietnuť prijímanie tým, čo nežijú podľa náuky Cirkvi, no jeho správanie bolo nespravodlivé a proti učeniu pápeža Františka a aj nepastoračné!“
Komentátor: „Spôsob ako laici pátra podporia, alebo v tom zlyhajú, bude lekciou pre všetkých ostatných katolíckych kňazov, ktorí rozmýšľajú, či vyhovieť alebo odolať požiadavkám LGBT a ich spojencov!“

East Grand Rapids, Michigan, 27.11.2019 (LifeSiteNews) 025 793 – Lesbická sudkyňa Sudkyňa Sara Smolenski (foto) špinila vo farnosti farára ako bigotného a dokonca sa pokúšala odstrániť ho z postu kaplána Združenia katolíckych právnikov Západného Michiganu.
Je to hlavná sudkyňa súdu Kent County District Court v Západnom Michigane. V televízii sa sťažovala, že páter Scott Nolan z katolíckeho Kostola sv. Štefana, jej odmietol podať sväté prijímanie. Hoci takéto pastoračné záležitosti sa riešia v súkromí a nie v televízii, Smolenski povedala liberálnemu reportérovi, že konanie pátra Nolana bolo „urážlivé“ a že viera tvorí je „veľkú čas toho kým ona je“.
Sudkyňa je „zosobášená“ so ženou a v minulosti sama „zosobášila“ stovky homosexuálnych párov.
Sudkyňa uviedla, že páter Nolan jej odmietol sväté prijímanie, pretože porušila náuku Cirkvi. Diecézny biskup Grand Rapids, Dávid Walkowiak, však rozhodnutie pátra podporil.
V októbri napísala sudkyňa list sudcom Západného Michiganu, kde obvinila Nolana, že diskriminuje homosexuálov. Vyzvala ich, aby nechodili na výročnú „červenú omšu“ katolíckych právnikov. V liste spomenula, že Nolan odmietol podať Eucharistiu „dvom legálne zosobášeným ženám“. Jeho konanie bolo vraj „bolestné a pokorujúce“ a spôsobilo „veľa problémov vo farnosti aj vo väčšej komunite“. … Smolenski ďalej napísala:
„Páter Nolan má síce právo odmietnuť prijímanie tým, čo nežijú podľa náuky Cirkvi, no jeho správanie bolo nespravodlivé a proti učeniu pápeža Františka a aj nepastoračné! …
Niekoľkí sudcovia potom neúspešne vyzývali pátra Nolana, aby odstúpil z farnosti a vzdal sa postu kaplána u právnikov. …
Konzervatívny komentátor v The American Conservative uviedol, že je dôležité, aby katolíci vyjadrili pátrovi solidaritu:
„Spôsob, ako ho laici podporia, alebo v tom zlyhajú, bude lekciou pre všetkých ostatných katolíckych kňazov, ktorí rozmýšľajú, či vyhovieť alebo odolať požiadavkám LGBT a ich spojencov!“

USA: Biskup chce škrtnúť predchodcovi rentu

Washington D.C. (kath.net/pl) 025 792 – Biskup Mark Brennan z Wheeling-Charlestonu v Západnej Virgínii žiada, aby jeho predchodca biskup Michael Bransfield (foto) vrátil takmer 800 000 dolárov diecéznych prostriedkov, ktoré mu umožnili luxusný život. Biskup Brennan ďalej žiada, aby jeho predchodca stratil starobnú dôchodok a právo na pohreb na diecéznom cintoríne. Tieto tresty sú „otázkou znovu nastolenia spravodlivosti a je to aj v prospech jeho vlastného duchovného blaha a uzdravenia ako muža, ktorý bol ochotný nasledovať Krista“.
Bransfield bol obvinený zo sexuálneho obťažovania seminaristov, kňazov, aj laikov a vyvíjania tlaku na nich. Okrem toho dával veľké dary cirkevným predstaviteľom z diecéznych peňazí. V júli preto Vatikán uložil em. biskupovi prísne sankcie.
Informuje o tom Phil Lawler na „Catholic Culture“.
Lawler ďalej informuje, že v ostatných 20 rokoch boli desiatky amerických biskupov obvinené z hrubej nedbanlivosti, či zlého osobného správania. Ale v každom prípade síce upadli do nemilosti, no každý z ich spolubratov, či nástupcov sa k nim správa s veľkou zdvorilosťou. Ako príklady uviedol:
– Musel arcibiskup Rembert Weakland 450 000 dolárov, ktoré zaplatil za mlčanie, vrátiť svojmu bývalému milencovi? Nie.
– Požiadali biskupa Roberta Lyncha, aby pomohol diecéze vyplatiť 100 000 dolárov jej pracovníkovi, ktorý ju žaloval za sexuálne obťažovanie? Nie.
– Boli biskupi Anthony O’Connell, Lawrence Welsh, Daniel Ryan, Thomas Dupre, Joseph Ferrario a Louis Gelineau vyzvaní verejne sa ospravedlniť, alebo im stiahli dôchodky, či boli vylúčení pohrebu na cintoríne? Nuž hádajte.
– Očakávalo sa, že biskupi zaplatia účet tisícok dolárov za právnikov, ktorí ich obhajovali proti obvineniam? Nie.

Raz v r. 2013 som sa tešil, keď arcibiskup José Gomez z Los Angeles oznámil, že keď sa dozvedel ako jeho predchodca zaobchádzal so sťažnosťami pre zneužívanie, informoval ho – kardinála Mahonyho – že už nebude môcť vykonávať verejné úlohy. Vtedy konečne, síce po desaťročí, ale predsa, to bol prvý príklad bratskej korektúry.
„No tešil som sa predčasne. Kardinál Mahony našiel očividne pomoc v Ríme, aby zrušil rozhodnutie arcibiskupa Gomeza! Minulý rok bol čestným zástupcom pápeža na oslave 150. výročia trvania Diecézy Scranton.“ …

Pápež je naspäť v Ríme z východoázijskej apoštolskej cesty

Vatikán, 27.11.2019 (RV) 025 791 – Skončila sa 32. apoštolská cesta pápeža Františka do Thajska a Japonska. Po ôsmich dňoch na cestách je Svätý Otec naspäť v Ríme. Lietadlo japonskej spoločnosti ANA pristálo na letisku Fiumicino v utorok 26. novembra o 16.25 so 40 minútovým predstihom oproti predpokladanému príletu. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2019-11/papez-frantisek-je-naspat-v-rime-z-vychodoazijskej-apostolskej-c.html

Vatikánsky úrad finančnej kontroly povedie Carmelo Barbagallo

Vatikán, 27.11.2019 (RV) 025 790 – Úrad pre finančné informácie AIF (Autorità di Informazione Finanziaria), ktorý má v rámci Vatikánu na starosti zamedzenie prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, má nového prezidenta. Svätý Otec na tento post menoval talianskeho bankového experta Carmela Barbagalla. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2019-11/vatikansky-urad-financnej-kontroly-aif-povedie-c-barbagallo.html

František: „Robili sme veci, ktoré očividne neboli čisté.“

Vatikán, 26.11.2019 (KAP) 025 789 – Vatikánsky Úrad pre finančné informácie je po výpovedi pápeža Františka v centre vyšetrovania pre podozrenie z nečistého správania:
„Existujú poukazy na to, že tento orgán si neplnil svoju povinnosť kontroly,“ povedal pápež pri lete do Ríma zástupcom médií.
Minulý týždeň predseda Úradu pre finančné informácie (AIF), René Brülhart, sa pokúsil vyvíjať tlak na vatikánsku štátnu prokuratúru, aby vrátila pri razii zabavené podklady.
V súvislosti s investíciou do nehnuteľností vatikánskeho Štátneho sekretariátu sa po udaní Vatikánskej banky a protikorupčného centra AIF počiatkom októbra vykonala razia v kanceláriách Štátneho sekretariátu a AIF. Pritom sa zabavili materiály a štyria pracovníci Štátneho sekretariátu ako aj riaditeľ AIF Tommaso Di Ruzza boli suspendovaní. František označil ako dôvod obvinenia Di Ruzzu podozrenie zo zlého vedenia úradu a povedal:
„AIF, ako to vyzerá, nekontrolovalo delikty iných. To však bola jeho úloha. Raziu v kanceláriách Vatikánu som povolil vzhľadom na podozrenia z korupcie. Je to škandál. Robili sme veci, ktoré očividne neboli čisté.“
Či to platí aj pre prípad veľmi stratových investícií do londýnskej imobílie, ktorý sa postaral o titulky v médiách, „ešte nie je jasné“, ako sa vyjadril pápež a povedal:
„Piati suspendovaní vatikánski pracovníci sú v súčasnosti vyšetrovaní. Pre nich platí ľudské právo prezumpcie neviny.“
To, že vyšetrovanie Vatikán sám začal, hodnotil pápež ako znamenie funkčného pod jeho predchodcom Benediktom XVI. zavedeného varovného a kontrolného mechanizmu.
František ďalej obhajoval obmedzené používanie darov pre Vatikán, tzv. haliera sv. Petra, na investície:
„Ide o zachovanie hodnoty momentálne nevyužívaných prostriedkov – veď peniaze nemožno strčiť do pančuchy. Musí sa to diverzifikovať a peniaze nakoniec investovať ako prislúcha ich účelu.“
Odstúpenie predsedu AIF Brülharta pred týždňom dal pápež do súvisu so skupinou „Egmont Group“, siete štátnych finančno-informačných služieb. Podľa pápeža sa Brülhart pokúšal vyvíjať tlak, aby sa vrátili podklady zabavené pri razii. Po razii „Egmont Group“ vylúčila Vatikán zo svojej internej informačnej platformy. To je ťažká rana pre dôveryhodnosť Vatikánu ako finančného prostredia. František však zdôraznil:
„Egmont Group nie je nijaký štátny orgán, iba voľné zoskupenie. Medzinárodná kontrola finančnej transparentnosti od neho nezávisí.“

Pápež chce pridať zákaz atómových zbraní do Katechizmu

Pred cestou pápeža do Japonska diplomati z USA a Francúzska sa očividne pokúšali vo Vatikáne dosiahnuť oslabenie formulácií pápežských príhovorov v Nagasaki a Hirošime.

Vatikán, 26.11.2019 (KAP) 025 788 – Pápež František chce zákaz atómových zbraní zakotviť do Katechizmu Katolíckej cirkvi. Oznámil to v rozhovore so žurnalistami pri lete z Japonska do Ríma. Potvrdil, že nielen používanie ale už aj vlastníctvo atómových zbraní je nemorálne. „Stačí jedna nehoda, alebo šialenstvo jednotlivca a môže sa zničiť celé ľudstvo.“ Pápež odmieta aj používanie atómových elektrární: „Nemožno pritom zabezpečiť absolútnu istotu. V porovnaní s inými technológiami s ich rizikami sú následky atómového nešťastia oveľa väčšie. Ja osobne by som atómovú energiu nepoužíval, dokiaľ neexistuje absolútna istota.“
Pápež pripomenul aj katastrofu v Černobyle v r. 1986, kde došlo k roztaveniu jadra.
Pri návšteve Nagasaki a Hirošimy v nedeľu naliehavo vyzval k atómovému odzbrojeniu. Hovoril o „perverznom protiklade stability a pokoja na základe falošnej logiky strachu a nedôvery, ktorou sa chce obhajovať zaistenie bezpečnosti“ a dodal:
„Nukleárne zbrane si vyžiadali ľudské životy už pri ich vývoji, stavbe a udržiavaní. Na to vynaložené sumy peňazí chýbajú na iných miestach na dôležité účely.“
František odsúdil vlastníctvo atómových zbraní už v novembri 2017 ako nemorálne. Jeho vyjadrenie na konferencii vo Vatikáne k dohode OSN o zákaze atómových zbraní mu prinieslo tvrdú kritiku aj z katolíckych kruhov. Pred cestou pápeža do Japonska diplomati z USA a Francúzska sa očividne pokúšali vo Vatikáne dosiahnuť oslabenie formulácií pápežských príhovorov v Nagasaki a Hirošime.

Zrušiť právo veta v Bezpečnostnej rade OSN
Na otázku, či má v úmysle napísať na ním presadzovanú tému nenásilia encykliku, pápež František najprv len odkývol rukou: „Možno ju napíše budúci pápež.“ No potom povedal:
„U mňa v zásuvke existujú príslušné projekty. Aj jeden o mieri. To totiž dozrieva. Keď mám pocit, že teraz prišiel ten správny moment, tak ju napíšem.“
Obozretnými slovami sa pápež vyslovil aj za zrušenie práva veta v Bezpečnostnej rade OSN. „To by mohlo byť opatrenie, aby OSN mohla účinnejšie pôsobiť v prospech mieru. To je ešte len úvaha, ktorú treba ďalej premyslieť,“ povedal pápež. Podľa jeho názoru by bolo lepšie, keby všetci členovia Bezpečnostnej rady mali rovnaké práva. Doteraz stačilo nie jednej krajiny s právom veta na blokovanie možných riešení.
Mnohé medzinárodné organizácie aj jednotlivé krajiny ako Nórsko, podnikajú veľmi veľa, aby sa riešili konflikty a uvoľnili napätia, ako povedal František.
„Žiaľ ľudstvo sa nedostalo ďalej ako po múdrosť Rimanov Keď chceš mier, pripravuj vojnu. Preto treba stále a stále znova robiť všetko pre to, aby sa zastavila výroba zbraní, ukončili vojny a aby sme si sadli so sprostredkovateľmi k rokovacím stolom a nakoniec dospeli k výsledkom.

Nádej na pokojný dialóg v Hongkongu
Témou tlačovej konferencie v lietadle bola aj situácia v Hongkongu. Pápež tu zdôraznil pokojný dialóg: „Ale nielen v Hongkongu, aj iní majú v súčasnosti problémy,“ povedal a poukázal na juhoamerické štáty, ale aj na Francúzsko s protestami žltých viest. „Nemôžem súčasnú situáciu presne posúdiť, ale dúfam v pokoj pre všetky tieto krajiny.“
Po prvej časti cesty v Bangkoku pápež v sobotu pri lete do Tokia poslal pozdravné telegramy Číne a Tajvanu ale aj do Hongkongu premiérke Carrie Lamovej. „To je zvyčajné automatické zdvorilostné gesto,“ vysvetlil František. Na rozdiel od nepokojov v Čile, Bolívii, Nikarague a Iraku sa Vatikán doteraz k demonštráciám v Hongkongu nevyjadril.

Argentína: Vysoké tresty pre kňazov za zneužívanie

Mendoza, 27.11.2019 (kath.net/pl) 025 787 – Na vyše 40 rokov väzenia odsúdil argentínsky súd dvoch rímsko-katolíckych kňazov. Horacio Corbacho a Nicola Corradi boli vyhlásení za vinných spolu so záhradníkom, že v r. 2004 až 2016 v škole pre nepočujúce deti v provincii Mendoza znásilňovali a zneužívali deti. Proti rozsudkom sa už nemožno odvolať. Obete boli pred súdom ako svedkovia a vypovedali, že im dokonca zakázali používať posunkovú reč, aby nemohli nikomu opísať, čo sa im stalo! Informovala o tom britská agentúra „BBC“ a komentovala:
„Prípad šokoval Argentínu, domov pápeža Františka. A mnohí obviňujú cirkev, že konala pomaly. Katolícka cirkev tam bola v ostatných desaťročiach vystavená lavíne obvinení za sexuálne zneužívanie mnohých detí.
Mnohí Argentínčania sa pýtajú, prečo musela školu zatvoriť polícia a justícia a nie katolícka cirkev, aby sa páchateľom zabránil prístup k obetiam!“
Továrenský robotník Ariel Lizárraga, otec jednej obete, povedal:
„Cirkev sa pokúsila toto zneužívanie zatušovať. Ale títo kňazi naše deti znásilňovali a zneužívali. Naše nepočujúce deti! Dnes a tu sa toto tabu voči obžalobe kňazov končí,“ citovala „BBC“ z novín „Washington Post“.
Corradi, ktorý má už 85 rokov a je talianskym občanom, bol už v 70. rokoch vyšetrovaný pre podozrenie zo zneužívania, no nikdy nedošlo k procesu.

Orbán otvoril konferenciu o prenasledovaní kresťanov

Európa môže byť zachránená, iba ak sa vráti k prameňu svojich pravých hodnôt – ku svojej kresťanskej identite.

Budapešť, 26.11.2019 (kath.net/KAP) 025 786 – Maďarský premiér Viktor Orbán otvoril v Budapešti trojdňovú medzinárodnú konferenciu o prenasledovaní kresťanov. Do štvrtka sa na nej zúčastňujú početní cirkevní predstavitelia najmä z Blízkeho Východu a Afriky, ako aj zástupcovia vlád z Poľska, Talianska, USA, Libanonu a Nigérie.
„Máme 245 miliónov dôvodov sa tu zhromaždiť – toľko ľudí je denne prenasledovaných za svoju kresťanskú vieru. Ide o najzanedbávanejšiu ľudsko-právnu a civilizačnú krízu dnešných dní,“ povedal maďarský štátny sekretár Tristan Azbej v utorok. Práve jeho sekretariát zorganizoval konferenciu „Štátny sekretariát na pomoc prenasledovaným kresťanov“.
„Podľa štatistiky sú vo svete štyria z piatich ľudí prenasledovaných za vieru kresťania,“ povedal premiér Orbán a kritizoval, že Európa naďalej k tomu mlčí a zdôraznil:
„Prenasledovanie kresťanov v Afrike a na Blízkom Východe pritom nemožno oddeliť od situácie v Európe. Maďarsko stojí pred inváziou moslimských prisťahovalcov a musí sa brániť. Máme právo chrániť kresťanskú kultúru. Pri prenasledovaní kresťanov nejde iba o útoky na jednotlivcov, alebo spoločenstvá, skôr sa útočí na našu kultúru stigmatizáciou, pokorovaním a prenasledovaním.“
Orbán poukázal na dlhší čas prebiehajúcu akciu „Hungary helps“ (Maďarsko pomáha), ktorou maďarská vláda podporuje kresťanov v Iraku a Sýrii a povedal: „Doteraz na to vláda vydala už 40 miliónov dolárov. Maďarsko dáva kresťanom to, čo potrebujú – domy, nemocnice, školy. A oni nám dávajú to, čo Európa dnes potrebuje najviac – kresťanskú vieru, lásku, vytrvalosť. Európa môže byť zachránená, iba ak sa vráti k prameňu svojich pravých hodnôt – ku svojej kresťanskej identite.“

Patriarcha: Výkriky kresťanov nevypočuté
„Naše výkriky mnohí nepočúvajú,“ sťažoval sa sýrsko-pravoslávny patriarcha Mor Ignatios Afrem II. Karim v úvodnom príhovore. „Iba málo zodpovedných podniklo kroky na riešenie ohrozenia existencie kresťanov v ich domovine na Blízkom Východe.“
Aj maďarský prímas kardinál Peter Erdő vyzval, aby ľudia neboli ľahostajní voči prenasledovaniu kresťanov, ale ani voči nepriateľským postojom voči veriacim:
„Fyzické ale ani verbálne útoky na kresťanov sa nesmú brať tak, že sa nič nestalo,“ povedal arcibiskup Budapešti a ocenil snahy o dokumentovanie situácie kresťanov v Európe a vo svete napr. rakúskou organizáciou.

Nachádzať odpovede a riešenia
Cieľom konferencie, druhej tohto druhu po r. 2017, je podľa organizátorov užšie spájať vlády aj mimovládne organizácie pri hľadaní odpovedí a riešení javu prenasledovania kresťanov. Ľudia v krízových regiónoch musia byť lepšie chránení koordináciou zdrojov a spoločných aktivít.
Na konferencii vystúpili ďalej: asýrsky patriarcha Mar Gevargis III. Sliva, sýrsky katolícky arcibiskup Efrem Yousif Mansour z Bagdadu, chaldejský katolícky arcibiskup Michal Najeeb z Mosulu a generálny sekretár Evanjelickej synody Sýrie a Libanonu, Jozef Kasab. Z Afriky prišiel etiópsky pravoslávny patriarcha Abuna Matias aj katolícky biskup zo Sokota v Nigérii, Matthew Hassan Kukah. Účasť potvrdil aj vedúci Oddelenia pre zahraničie Ruského pravoslávneho patriarchátu, metropolita Hilarion Alfejev a dlhoročný druhý sekretár vatikánskej Sekcie pre vzťahy so štátmi, arcibiskup Antoine Camilleri, ktorý bol nedávno pápežom menovaný za nuncia v Etiópii.
Konferencia v Budapešti sa koná aj v deň nazvaný „Červená streda“, ktorým si pápežská nadácia „Kirche in Not“ pripomína situáciu prenasledovaných kresťanov. V Budapešti sa preto ožiari reťazový most cez Dunaj krvavočerveným svetlom a vo Viedni Dóm sv. Štefana.

USA: „Právo na potrat“ nemá v prieskumoch väčšinu

Washington D.C., 26.11.2019 (kath.net/LifeNews/jg) 025 785 – Najnovší výskum v USA ukázal, že 70 percent Američanov je za obmedzenia pri potratoch. Len menej ako 40 percent je toho názoru, že potrat je ústavou chránené „právo“. Takmer 80 percent opýtaných si myslí, že potratové kliniky musia mať dohodu s blízkou nemocnicou, kam možno ženy v prípade komplikácií priamo dopraviť. A 70 percent je toho názoru, že potratová klinika musí spĺňať rovnaké medicínske normy ako nemocnica.
Z opýtaných sa 43,3 percent označilo za zástancov potratu, 35,5 percent za ochrancov života a 23,9 percent je neutrálnych. V rámci prieskumu sa pýtali 1326 reprezentatívne vybraných dospelých a konal sa od 25. do 28. októbra 2019.

Kanada: Katolícke školy majú prijať „práva“ LGBT

Toronto, 25.11.2019 (LifeSiteNews) 025 784 – Najväčší kanadský denník Toronto Star pohrozil katolíckym školám, že ak neprijmú práva homosexuálov, nedostanú verejné prostriedky na prevádzku. Tvrdo obvinil dôverníka Rady katolíckych škôl v Toronte Mika Del Granda a vyzval radu, aby ho pokarhala. Del Grande spolu s ďalšími 7. novembra po mesiacoch tvrdej diskusie, hlasoval za to, aby sa do kódexu správania na školách nepridal zákaz diskriminácie pre genderovú identitu, vyjadrovanie genderu, rodinný stav a manželský štatus“. Mnohí delegáti argumentovali, že presadenie týchto termínov genderovej ideológie do katolíckych škôl odporujúcich katolíckej náuke povedie k veľkému poškodeniu študentov.
Osem členov rady však hlasovalo za tieto body z dôvodu, že treba splniť direktívy ministerstva, aby sa kódex zladil s provinčným kódexom ľudských práv Ontaria.
Aktivisti LGBTQ teraz zahájili veľký útok na Del Granda, ktorý sa chce uchádzať o kreslo v rade vo voľbách 28. novembra. Ten vyhlásil, že už len čaká, kedy sa do kódexu zaradia ďalšie kategórie ako pedofília, sadizmus, polygamia a kanibalizmus „a potom by to bolo naozaj kompletné!“
Torontská arcidiecéza 11. novembra uviedla, že prijíma podmienky kódexu, no dodala: „Neprijímame pohľad na ľudskú osobu, ktorý podčiarkuje túto terminológiu, keďže tento náhľad nie je zlučiteľný s našou vierou.“
„To vyzerá ako postoj – mať dobrý koláč a súčasne ho aj zjesť,“ reagoval na tento postoj koordinátor kampane Koalície za život Josie Luetke. „Ak arcidiecéza neprijme pohľad na ľudskú osobu, ktorý podčiarkuje túto terminológiu, tak by nemala prijať ani jeho zavedenie do kódexu. Genderová identita a genderové vyjadrenie sú hlboko zavádzajúce termíny, ktoré nemožno prijať.“

Francúzsko: Prípad kardinála Philippe Barbarina

Paríž, 26.11.2019 (KAP/KNA) 025 783 – V Lyone sa koná vo štvrtok odvolacie konanie v prípade kardinála Philippe Barbarina (69) odsúdeného za neoznámenie sexuálneho zneužívania. Kardinál Barbarin, od r. 2002 arcibiskup Lyonu, bol odsúdený v marci, lebo neoznámil kňaza, ktorý po desaťročia pred r. 1991 zneužíval mladistvých, o ktorých sa staral ako vedúci skautov. Trest Barbarinovi prišiel pre pozorovateľov procesu prekvapujúco. Štátna prokuratúra sa predtým vyslovila proti odsúdeniu kardinála.
Barbarin sa proti rozsudku odvolal a odvtedy žije v odlúčení. Vedenie Lyonskej arcidiecézy odovzdal generálnemu vikárovi Yvesovi Baumgartenovi predtým, než pápež František určil na tento post dočasne bývalého biskupa Evry-Corbeille-Essonnes, Michela Dubosta (77). Vzdanie sa úradu Barbarina pápež neprijal. Keďže odvolací proces nie je uzavretý, platí prezumpcia neviny, ako uviedol pápež. Začiatkom októbra sa Barbarin znova stretol s Františkom, detaily neuviedli.
Prípad Barbarin bol v r. 2016 začiatkom škandálu zneužívania, ktorý francúzsku cirkev uvrhol do krízy. Bývalý skaut kardinála podľa vlastných slov informoval v júli 2014 o kňazovi Bernardovi Preynatovi, ktorý ho v 80. rokoch zneužíval. Kardinál poslal kňaza v auguste 2015 na odpočinok. Sudcovia vyhlásili kardinála za vinného, že v období od júla 2014 do augusta 2015 bol o prípade informovaný a nenahlásil to prokuratúre. Neohlásiť takéto prípady je vo Francúzsku trestné.
Barbarin viackrát vyhlásil, že je nevinný: „Úprimne povedané nevidím, v čom by som mal byť vinný,“ povedal na procese v januári 2019. „Nemyslel som, že sa musím obrátiť na justíciu, keďže prípady boli premlčané a obeť sama potvrdila, že to už nič nezmení.“ Okrem toho sa podľa jeho informácií od r. 1991 už nič nestalo.
Francúzski biskupi sa usilujú o obnovu. V diecézach zriadili centrá a komisiu pre hlásenia zneužívania a radia sa o odškodňovaní obetí. Lyonská arcidiecéza vytvorila pre obete internetovú stránku, ktorá slúži na prevenciu a kontakty. Sú na nej interview s obeťami, psychológmi, duchovnými a teológmi.

Správa o obvinení z obťažovania
Týždeň pred odvolacím procesom informovali francúzske médiá o obvinení osobne kardinála Barbarina z obťažovania. V rokoch 2006-2012 mal sexuálne obťažovať bývalého seminaristu, ako napísal magazín „L’Obs“. Dotyčný poslal 12-stránkové svedectvo na národnú komisiu pre tieto prípady CIASE. Barbarin sa k tomu vyjadriť nechce, ako napísali médiá. A svedectvo nechcela potvrdiť ani komisia.
Bernard Preynat, kňaz, ktorého skutky v r. 1970 až 1991 Barbarin neoznámil, bol v júli prepustený z kňazského stavu. Tak potrestaný duchovný už nesmie nosiť kňazský odev, ani udeľovať sviatosti. Štátny súdny proces sa začne 13. januára 2020.
Tento kňaz sa všetkými prostriedkami usiloval zabrániť zverejneniu filmu „Pochválený buď Boh“ režiséra Francoisa Ozona o prípade Barbarin. To sa mu nepodarilo. Film, ktorý do centra pozornosti stavia obete zneužívania, sa už premieta v kinách. Na Berlinale bol ocenený cenou poroty.

Obvinený argentínsky biskup chce spolupracovať s políciou

Buenos Aires – Vatikán, 26.11.2019 (kath.net/KAP/red) 025 782 – Suspendovaný biskup žijúci vo Vatikáne, Gustavo Zanchetta, obvinený v Argentíne z korupcie a sexuálneho zneužívania seminaristov bude podľa svojho právnika spolupracovať s justičnými orgánmi. Biskup Zanchetta preto v utorok cestuje do Argentíny, ako oznámil právnik podľa agentúry AP cez víkend. V minulých týždňoch štátna prokuratúra pre vyšetrovanie sexuálnych trestných činov v argentínskej Salte oznámila, že usiluje o vydanie zatykača na bývalého biskupa argentínskej Diecézy Oran. Odôvodnila to tým, že Zanchetta počas vyšetrovania nereagoval na telefonáty, ani maily a v súčasnosti je na neznámom mieste.
Súd však vydanie zatykača odmietol, ako zdôraznil Zanchettov právnik, lebo na zatykač nebol „očividný dôvod“. Zanchetta sa naposledy nachádzal na mieste udanom prokuratúre teda vo vatikánskom hosťovskom Dome sv. Marty, kde býva aj pápež.
Zanchetta v júni odcestoval na predvolanie justície do Argentíny. Udelený zákaz vycestovania však istý sudca zasa zrušil a Zanchetta sa vrátil do Vatikánu.
Pred dvomi týždňami polícia urobila raziu v dvoch kanceláriách Diecézy Oran na severe Argentíny. Bývalý biskup Oranu je obvinený z korupcie a sprenevery cirkevných peňazí v rokoch 2013 až 2017.
V r. 2017 biskup podal žiadosť o odstúpenie, údajne zo zdravotných dôvodov. Potom ho pápež František povolal do Vatikánu na pre neho vytvorený post vo vatikánskej Správe majetku APSA. Zanchetta sa považuje za priateľa pápeža Františka a jeho spovedného syna.
Medzitým je Zanchetta už konfrontovaný aj s obvinením z opakovaného sexuálneho zneužívania dvoch seminaristov a aj ďalší seminaristi obvinili biskupa z nemorálneho správania. Bývalý generálny vikár aj bývalý rektor seminára v Orane poslali list s opisom situácie do Vatikánu aj nunciovi, čo však zostalo bez reakcie.
Podľa amerického portálu „Crux“ od tohto roku sa vedie proces proti Zanchettovi vo Vatikáne a je suspendovaný zo všetkých úloh. Kongregácia pre náuku viery však pred svojím rozsudkom vyčká výsledky vyšetrovania v Argentíne.

Páter obvinený zo zneužívania presunutý do Afriky

Kaga-Bandoro, Stredoafrická republika, 25.11.2019 (LifeSiteNews) 025 781 – Saleziánska rehoľa vyslala svojho belgického kňaza odsúdeného za zneužívanie detí na prácu s rodinami v kríze v Afrike. Salezián páter Luk Delft (50 – foto), odsúdený za zneužitie dvoch detí a vlastníctvo pornografie v r. 2012, mal zakázaný kontakt s deťmi na desať rokov. No v r. 2013 ho vyslali do Stredoafrickej republiky, kde pracoval s rodinami utečencov v Kanga-Bandoro. Tam ho dvaja muži obvinili zo zneužitia synov.
„Je tu veľa žien, s ktorými by mohol mať sex. No dal prednosť zneužitiu môjho syna,“ vyhlásil otec obete Alban Onono pre CNN. Reportér CNN prišiel za Delftom do Bangui a podal správu pre Caritas Internationalis i predstaveným kňaza. CNN obvinila rehoľu saleziánov z ohrozovania detí vyslaním pátra Delfta.
Vo vyhlásení na webovej stránke belgických saleziánov sa uvádza, že rehoľa sa nikdy nepokúšala zakrývať Delftovo správanie. Jeho situáciu oznámili belgickým orgánom, aj biskupovi v Afrike a uviedli:
„Práve belgický súd povolil pátrovi prijať poslanie v Afrike so zárukou afrického biskupa, že páter bude pod dohľadom.“
Hovorca charity v Afrike povedal, že charita nebola v kontakte s Delftom od júna 2019.
„Charita je smutná a rozhorčená pre zneužitie chlapcov kňazom, ktorý bol riaditeľom charity,“ povedal jej riaditeľ. Vyjadrujeme súcit a solidaritu deťom a ich rodinám. Charita neustále pracuje na zlepšovaní bezpečnosti detí v Afrike aj vo svete, kde pomáha ľuďom v núdzi. Našou prvou povinnosťou je chrániť tých, ktorým slúžime.“
Riaditeľ dodal, že obvinený salezián už nie je v Stredoafrickej republike a štátne aj cirkevné orgány prípad vyšetrujú. … a že charita sa venuje intenzívne aj prevencii proti takými prípadom. …“
„Ako saleziáni odsudzujeme sexuálne zneužívanie a máme záväzok napomáhať bezpečnosť a blaho detí. Zdôrazňujeme, že to berieme veľmi seriózne a máme sympatie s obeťami a ich rodinami,“ povedal hovorca saleziánov. … Kňazi, ktorí sú obvinení, nemôžu byť jednoducho vylúčení z rehole. Tento páter dostal povolenie na poslanie v Afrike od štátnych orgánov. V Afrike vedeli o jeho minulosti. Páter Delft nepracoval s deťmi, ale mal na starosti získavanie fondov a rozvoj organizácie. Keď sme sa o tom dozvedeli, okamžite sme zasiahli na ochranu detí. … Často sa očakáva, že takíto kňazi budú zbavení kňazstva. No iba Kongregácia pre náuku viery môže urobiť také rozhodnutie po vyšetrení prípadu a dôkazoch viny. A Delft bol suspendovaný z kňazských povinností.“

Kardinál Müller: Státisíce v Amazónii opustia Cirkev pre modloslužbu

Rím, 25.11.2019 (LifeSiteNews) 025 780 – Bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, kardinál Gerhard L. Müller (71) varoval, že státisíce katolíkov z Amazonského regiónu opustia Cirkev v dôsledku veľkého pohoršenia, keď si pozreli videá z uctievania pachamamy počas synody v Ríme.
Pre nemecký katolícky denník Die Tagespost kardinál povedal, že fotografie sošiek pachamamy použité na slávení počas synody vyvolali proti-katolícke cítenie v regióne a spôsobia masový exodus.
„Celý tento smutný príbeh podporí mnohé agresívne proti-katolícke sekty v Južnej Amerike a inde, ktoré budú hlásať, že katolíci sú modloslužobníci a že pápež, ktorého poslúchajú, je antikrist,“ povedal Müller.
„Státisíce katolíkov v oblasti Amazonky a všade, kde sa videa rímskeho divadla dostanú po ich zhliadnutí, opustia na protest Cirkev. Pomyslel niekto na tieto dôsledky, alebo predpokladali, že to je iba bezvýznamná škoda?“ …
V predošlom interview kardinál ocenil konanie Alexandra Tshugguela, mladého Rakúšana, ktorý odniesol päť kópií sošiek „pachamamy“ z kostola v Ríme a hodil ich do Tiberu.
Kardinál Müller ďalej zdôraznil, že proroci Starého zákona veľmi rázne vystupovali proti modlám, ako aj sv. Bonifác, apoštol Germánov, ktorý sťal dub posvätený bohu Thorovi a postavil z neho katolícku kaplnku:
„Keby apoštoli žili v takomto veku seba-sekularizácie v Cirkvi, tak by odsúdili samotného Krista za poškodenie majetku v chráme, keď ho vyčistil od peňazomencov,“ dodal kardinál.
Tajomné drevené sošky, ktoré pápež eventuálne identifikoval ako pachamamy sa použili vo Vatikánskych záhradách, v kostoloch aj na rímskej ulici. V rituáli vo Vatikánskych záhradách 4. októbra sa pred nimi hádzali na zem a tancovali okolo nich.
Kardinál uviedol, že tieto rituály nemožno vysvetliť ako „cvičenie sa v inkulturácii“ a zdôraznil:
„Nemôžeme zľahčovať túto kritickú vec sponzorovanú mnohými eurami ako inkulturáciu, alebo ako rešpekt voči iným kultúram, či dokonca uznať omaľované ženské sošky plodnosti za symbol ochrany života.“
Kardinál vymedzil hranicu medzi uctievaním kresťanských svätcov a klaňaním sa pohanským symbolom. Povedal, že úcta k svätcom a ich relikviám sú iba „spomienky“ na nich a uctievame si ich ako svedkov Božej milosti:
„Neklaniame sa im a neoslavujeme ich, ako by boli Bohom. Uctievanie modiel nemá nijaké miesto v katolíckej viere““
Kardinál dodal, že možno niektorí ľudia, ktorí sa na rituáloch v Ríme zúčastnili, neboli katolíci, no oni nemali právo predvádzať svoje pohanské nekatolícke obrady pri katolíckych liturgiách. Citoval tiež z Listu sv. Pavla Efezanom: „Uvedomte si a pochopte, že ani jeden smilník, ani nečistý, ani chamtivec, čo je modloslužobník, nemá dedičstvo v Kristovom a Božom kráľovstve (Ef 5,5 ).

Odsúdil to aj biskup v Brazílii

Použitie sošiek pachamamy odsúdili viacerí biskupi aj em. biskup José Luis Azcona Hermoso z brazílskeho mesta Marajó v homílii 20. októbra v katedrále v štáte Pará:
„Matke zemi sa nemôžeme klaňať, pretože všetko, dokonca aj Zem, je pod vládou Ježiša Krista. Nie je možné, aby boli duchovia rovní, či dokonca nadradení nášmu Pánovi alebo Panne Márii. Pachamama nie je a nikdy nebude Panna Mária! Hovoriť to je lož. Ona nie je našou Matkou Amazónie, pretože Matkou Amazónie je Mária z Nazaretu. Nevytvárajme synkretické zmesi. To všetko nie je možné. Len Božia Matka je Kráľovnou neba a zeme!
Vzývanie sošiek, ktorým sa klaňali aj dokonca aj rehoľníci vo Vatikáne, je vzývaním mýtickej moci, matky Zeme, od ktorej si vyprosujú požehnanie, alebo jej gestami vyjadrujú vďačnosť. To sú škandalózne démonické svätokrádeže, pohoršenie najmä pre maličkých, ktorí to nedokážu rozlíšiť!“

Vatikán: Rada na realizáciu Synody o Amazónii kompletná

Vatikán, 23.11.2019 (KAP) 025 779 – Po Synode biskupov o Amazónii vo Vatikáne teraz Vatikán oznámil založenie grémia na realizáciu výsledkov synody. Ako informoval generálny sekretariát synody v sobotu, pápež František menoval dodatočných členov grémia. Je to Laura Vicuna Pereira Manso z Brazílie, Patricia Gualinga z Ekvádora a Delio Siticonatzi Camaiteri z Peru. Všetci traja sú z domorodých národov a zúčastňovali sa ako poradcovia na synode.
Základných 13 členov rady zvolilo zhromaždenie synody biskupov. Medzi nimi sú kardináli Claudio Hummes prezident amazonskej siete REPAM a Pedro Barreto jej viceprezident, ako aj z Rakúska pochádzajúci em. brazílsky biskup Ervín Kräutler.
Laura Pereira Manso je rehoľníčka františkánok „Irmas Catequistas Franciscanas“, ktoré pôsobia v národe Karipuna na západe Brazílie. Patricia Gualinga sa zasadzuje za ľudské práva a ochranu životného prostredia v Ekvádore – medzi iným vystúpila na klimatickej konferencii OSN v r. 2017 v Bonne. Delio Siticonatzi Camaiteri tiež zastupoval záujmy a náhľady domorodcov – konkrétne národa Ashaninca v Peru na synode v Ríme.
Synoda o Amazónii 6. až 27. októbra mala tému „Amazónia – nové cesty pre Cirkev a celostná ekológia“. Po troch týždňoch zasadania jej 280 účastníkov schválilo záverečné vyhlásenie, ktoré obsahuje návrhy pápežovi na reformy v pastorácii v ekologicky citlivom regióne Južnej Ameriky. Medzi takmer jednohlasne schválenými podnetmi sa nachádza aj vysviacka osvedčených ženatých mužov za kňazov, ako aj vytvorenie amazónsko-katolíckeho obradu.

Výbor katolíkov žiada žehnanie homosexuálnych párov

Bonn, 23.11.2019 (KAP/KNA) 025 778 – Centrálny výbor nemeckých katolíkov (ZdK) znova volá po cirkevnom žehnaní homosexuálnych párov:
„Ak si takéto páry želajú cirkevne sprostredkované Božie požehnanie, nesmú byť odmietnuté. Inak vytvára cirkev tvrdé a občas aj existencionálne núdzové situácie,“ uvádzalo sa v rozhodnutí po plenárnom zasadnutí ZdK v sobotu v Bonne a ďalej sa tam píše:
„Teologické základy, podľa ktorých sú homosexuálne páry vylúčené zo žehnania, sú prekonané. A neexistuje ani nebezpečie zamieňania si tohto žehnania s udeľovaním sviatosti manželstva.“
Na rozdiel od mnohých evanjelických krajinských cirkví katolícka cirkev nedovoľuje uzavretie manželstva, ani žehnanie homosexuálnych párov. … Katechizmus Katolíckej cirkvi vyzýva homosexuálov k zdržanlivosti, no zároveň k nim treba pristupovať s rešpektom, súcitom a taktom, aby sa necítili zhadzovaní.
Centrálny výbor sa už v r. 2015 principiálne vyjadril za žehnanie homosexuálnych párov. Vydal aj zbierku s názvom „S požehnaním Cirkvi? Páry rovnakých pohlaví v pozornosti pastorácie“, aby dodal podnet pre diskusiu v cirkvi. V zbierke hamburský arcibiskup Štefan Heße a osnabrücký biskup Franz-Josef Bode konštatujú:
„Keď homosexuálni muži a lesbické ženy sa napriek prežívanému odmietaniu vyznajú ako veriaci kresťania a v cirkvi prosia o pastoračné sprevádzanie na životnej ceste, je to veľmi pozoruhodné a vyzýva nás to, aby sme spoločne vyvíjali nové perspektívy.“ K žehnaniu homosexuálnych párov sa však konkrétne nevyjadrili.
Limburský biskup Georg Bätzing sa vyslovil, že také žehnanie považuje v súčasnosti za nemožné.
Arcibiskup Heße, ktorý je duchovným asistentom ZdK, na plenárnom zasadnutí povedal, že si želá intenzívnejšie posúdenie tejto témy: „Tak už nebude toto žehnanie visieť vo vzduchu.“
ZdK „povzbudzuje“ miestnych biskupov, aby „hľadali zodpovedajúce normy, ktoré by takéto slávenia žehnaní umožnili“. „To je cirkevno-právne možné. Z toho by mohli profitovať aj iné partnerstvá, ktoré nemôžu uzavrieť cirkevný sobáš, ako napr. rozvedení katolíci žijúci v novom vzťahu,“ uvádza sa vo vyhlásení ZdK.

Námestie sv. Petra dostane tradičný taliansky betlehem

Vatikán, 23.11.2019 (kath.net/ KAP) 025 777 – Betlehem aj vianočný stromček pre Námestie sv. Petra v Ríme príde tento rok zo severného Talianska. Ako Vatikán oznámil, betlehem bude v štýle tradičných drevených stavieb so šindľovými strechami z provincie Trient. Vianočný príbeh narodenia Ježiška majú znázorniť drevené pomaľované postavy v životnej veľkosti z údolia Valsugana.
Vo štvrtok doputoval na Námestie sv. Petra aj vianočný stromček – 26-metrový červený smrek zo severotalianskej provincie Vicenza, ktorý zoťali začiatkom minulý týždeň a postavili pri betleheme.
Voľba regiónu severného Talianska padla pri spomienke na prírodnú katastrofu na jeseň 2018, ktorá tam napáchala veľké škody. Betlehem a stromček budú posvätené 5. decembra. Na námestí zostanú do liturgického konca Vianočného obdobia 12. januára 2020.
Minulý rok sa Vatikán postaral o rozruch betlehemom vymodelovaným z piesku.
Vianočný stromček má priemer kmeňa 70 centimetrov a hmotnosť dobrej pol tony. Pochádza z obce Rotzo a do údolia ho dopravil nákladný vrtuľník talianskej armády. Z rovnakej oblasti pochádza aj ďalších 20 menších stromčekov pre vatikánske budovy. Ako náhrada sa má podľa Vatikánu vysadiť do pohromou poškodených lesov 40 nových smrečkov.
Vo vatikánskej audienčnej aule bude umiestnený betlehem z mesta Conegliano v štýle benátskej predalpskej oblasti. Ústrednou ozdobou bude obraz „Madona s Dieťaťom Ježiškom“, ktorého autorom je Giovanni Battista Cima (um 1460-1517/1518), významný renesančný maliar z Conegliana.

Ohio: Návrh zákona o práve nenarodeného – potrat je vražda!

„Doba kompromisov sa pominula. Prišiel čas odstrániť potrat!“

Columbus, 23.11.2019 (kath.net/lifesitenews/jg) 025 776 – Poslanci republikánskej strany v americkom Columbuse v štáte Ohio predložili do parlamentu návrh zákona, ktorý uznáva nenarodené deti ako ľudské osoby a zakazuje všetky potraty. Potrat chápaný ako priame usmrtenie nenarodeného dieťaťa by bolo vraždou, ak by sa zákon schválil. Lekárske zásahy zachraňujúce život tehotnej ženy sa z toho vylučujú, ak lekári súčasne urobia všetky možné kroky na záchranu dieťaťa.
„Doba kompromisov sa pominula. Teraz prišiel čas úplne odstrániť potrat a uznať, že každý človek má nedotknuteľné a neodňateľné právo na život,“ vyhlásila Candice Kellerová, poslankyňa podporujúca návrh zákona a dodala: „Iba rešpektovanie života môže byť základom slobodnej spoločnosti, ktorá napomáha pokoj, spravodlivosť a čestnosť.“
V apríli štát Ohio schválil zákon o zákaze potratu pri tlkote srdiečka dieťatka. Federálny sudca však jeho vstúpenie do platnosti súdne zakázal. Ak by sa schvália terajšia novela zákona, hrozí jej rovnaký osud. Ochrancovia života preto chcú bojovať aj po najvyšší súd, aby konečne dosiahli zmenu amerického rozsudku „Roe versus Wade“, ktorý v r. 1973 legalizoval potrat v USA.

„Ochotné je moje srdce Bože“

Nürnberg, 23.11.2019 (kath.net) 025 775 – „Ochotné je moje srdce, Bože, budem ti spievať a hrať (Ž ‬108,2‬) alebo „Nebuďte ustarostení o zajtrajšok; zajtrajší deň sa postará sám o seba. Každý deň má dosť svojho trápenia“ (Mt 6,34). Muzikálová hviezda Roberta Valentiniová, jedna z najlepších v nemeckej oblasti, stále znova oslovuje svojich fanúšikov na instagrame biblickými citátmi. Roberta sa označuje ako „kresťanka, speváčka, dcéra, sestra, teta, priateľka“ a napísala:
„Spravodlivým žiari svetlo v temnotách, milosrdný, milostivý a spravodlivý. V obľube je človek, čo sa zľutúva a rád pomáha, čo svoj majetok čestne spravuje, nikdy nezakolíše. Vo večnej pamäti bude spravodlivý, nebude sa báť zlej zvesti. Jeho srdce je pevné, dôveruje v Pána,“ (Ž 112) napísala nemecko-talianska speváčka. Nedávno vystupovala v muzikáli Evita v nemeckom Mannheime a v Ghost v Stuttgarte. A krátko predtým citovala 36. žalm: „Veď u teba je prameň života a v tvojom svetle uvidíme svetlo.“
V auguste po návšteve talianskej Matery pripomenula svojím fanúšikom, že sa tam nakrúcalo „Umučenie Krista“. V inom príspevku hovorí o svojej viere na instagrame #glaube und #jesus.
Valentiniová patrí už roky k najobľúbenejším muzikálovým hviezdam. Mimoriadne známou sa však stala od novembra 2014 do marca 2016 hlavnou úlohou v známom muzikáli Elisabeth.

USA: Biskup z Corpus Christi – darca kostnej drene

Corpus Christi, 23.11.2019 (kath.net/jg) 025 774 – Michael Mulvey, biskup z Corpus Christi v USA, v štáte Texas, daroval neznámej žene kostnú dreň. Informoval o tom Catholic Herald.
Biskup Mulvey (70) je biskupom Diecézy Corpus Christi od r. 2010. Bol zaregistrovaný v „Be the Match Registry“ (BMT), najväčšej svetovej databanke darcov kostnej drene. Jeho dreň bola darom pre matku, ktorej diagnostikovali rakovinu krvi.
Biskup Mulvey sa so ženou nikdy nestretol, no jej osudom bol hlboko dojatý. Pre noviny South Texas Catholic povedal, že je vďačný, že mohol pomôcť tejto matke a jej rodine a často na to myslí a zdôraznil: „Musíme si vždy uvedomovať, že každý život je dar.“
Aj Leticia Mondragonová z databanky BMT je biskupovi Mulveymu za jeho svedectvo vďačná: „Keď známe osobnosti ako biskup zverejnia svoje skúsenosti, je to dobrá propagácia databanky.“

Impeachment proti Trumpovi vychádza od Sorosa

Washington, D.C., 22.11.2019 (LifeSiteNews) 025 773 – Demokrati v dome reprezentantov v USA pokračujú v impeachmente proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Kritici skúmali preto nestrannosť a vierohodnosť ľudí svedčiacich proti prezidentovi a zistili, že svedkyňa a bývalá členka Národnej bezpečnostnej rady Fiona Hillova v minulosti pracovala pre extrémneho ľavičiara a finančníka Georga Sorosa.
Vypočúvania sa vedú ohľadom Trumpovej zodpovednosti za zásahy do prezidentských volieb na Ukrajine v r. 2016 a vyšetrovanie, či bývalý viceprezident Joe Biden robil nátlak na ukrajinskú vládu, aby vyhodila prokurátora, pretože vyšetroval obchodovanie jeho syna Huntera v krajine. Demokrati tvrdia, že Trump sa pokúšal nelegálne zastaviť vojenskú pomoc zničením informácií o potenciálnom politickom oponentovi. Prezidentovi obhajcovia argumentujú, že sa zapojil do rutinného rokovania, aby dostal odpovede na oprávnené otázky. Hillová, ktorá bola poradkyňou v Bielom dome pre ruskú politiku, vyhlásila, že Trumpove úsilie dosiahnuť, aby Ukrajinci vyšetrili Bidena, bolo politickým posolstvom zhoršenia sa zdravej zahraničnej politiky.
Biely dom v reakcii uviedol, že nemá priame vedomosti o dosvedčujúcich skutočnostiam, lebo opustila svoj post už pred telefonickým rozhovorom Trumpa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Kritici jej nestraníckosť v tejto otázke spochybnili zdôraznením, že zmenila svoj postoj o ukrajinskej armáde od obdobia prezidenta Obamu.
Vo štvrtok konzervatívny bývalý federálny prokurátor Andy McCarthy reagoval na odmietnutie Hillovej, čo do zásahu do ukrajinských volieb: „Ukrajinský súd koncom r. 2018 rozhodol, že dvaja ukrajinskí politici sa zaplietli do manipulovania volieb. A v r. 2018 Nellie Ohrová — ktorá pracovala pre „Fusion GPS“, organizácie kampane Clintonovej opozície priznala, že ukrajinský legislatívec, ktorý podporoval Clintonovú, bol informantom z organizácie Fusion.
„Hillová je príliš bystrá, než aby nepochopila účinok svojho svedectva. To je práve ten druh cynizmu, ktorý stimuluje isté záujmy,“ napísal McCarthy.
V r. 2000-2006 bola Hillová členkou Centrálnej euroázijskej poradnej rady Inštitútu otvorenej spoločnosti Georga Sorosa. Hillová odmietla obvinenia ako „antisemitskú konšpiračnú teóriu“ blízku „Sionskému protokolu starších“.
No je nepochybné, že Soros je zaprisahane progresívny a nepriateľ republikánov a zvlášť Trumpa ako aj horlivý sponzor ľavice po celých USA aj vo svete a sleduje politické zameranie tých, čo pracujú v jeho organizáciách. Okrem toho Soros označuje sám seba za ateistu a jeho židovské korene nie sú faktorom v konzervatívnych komentároch o ňom. Iba sa spomína, že ako tínedžer s nacistami okupovanom Maďarsku Soros asistoval maďarskému úradníkovi pri jeho inšpekciách skonfiškovaných majetkov židovských rodín. Soros povedal v r. 1998, že sa necíti za to vinný, lebo „ak by to nerobil, tak vy to urobil niekto iný“.

Biskup opisuje boj sv. Jána Pavla II. so Skupinou St. Gallen

Švajčiarsko, 22.11.2019 (LifeSiteNews) 025 772 – Biskup Ivo Fürer, emertiný biskup Sankt Gallenu, ktorý v rokoch 1996 až 2006 hostil výročné zasadnutia Skupiny St. Gallen v meste Sankt Gallen, napísal rozsiahlu históriu Rady európskych biskupských konferencií – Council of the European Bishops‘ Conferences (CCEE). Jej kľúčoví organizátori boli úzko prepojení so Skupinou St. Gallen.
Biskup Fürer bol 20 rokov generálnym sekretárom CCEE (1975 – 1995). Potom sa stal biskupom Diecézy Sankt Gallen. Pápež Ján Pavol II. raz povedal, že problémom biskupa Fürera bolo, že pochádzal zo Sankt Gallenu …

Skupina St. Gallen účinne viedla CCEE 24 rokov od r. 1979 do r.1993 (1979 until 1993 ), pretože dvaja z jej členov – kardinál Basil Hume a neskôr kardinál Carlo Maria Martini – boli jej predsedami v r. 1979 až 1993. Skupina St. Gallen mala za členov však aj biskupov, ktorí nehrali kľúčovú úlohu v CCEE ako kardinál Walter Kasper.
Rozsiahla kniha biskupa Fürera má názov „Rozvoj Európy je výzvou pre cirkvi (2018) – The Development of Europe is Challenging the Churches. Obsahuje podrobnú históriu CCEE. Švajčiarsky biskup vydal aj vlastnú biografiu „Cirkev v meniacej sa dobe“ – Church in Changing Times (2018).

Ako švajčiarsky biskup uvádza, CCEE založili v r. 1971, nedlho po Druhom vatikánskom koncile a bola zameraná na podporu novej decentralizácie Cirkvi. Tento duch decentralizácie zašiel u týchto zakladajúcich biskupov tak ďaleko, že ani nepožiadali Rím o schválenie štatútov, keď zakladali CCEE za pontifikátu pápeža Pavla VI.
„No, čo je dôležité,“ píše biskup Fürer, „sú neskoršie interné boje vedúcich postáv CCEE – najmä kardinála Carla M. Martiniho, neskoršej hlavy Skupiny St. Gallen s pápežom Jánom Pavlom II.“ Tento konflikt nakoniec viedol k tomu, že pápež v r. 1993 zmenil stanovy CCEE, takže iba predseda jednej z biskupských konferencií Európy sa mohol stať predsedom CCEE. Tak znemožnil opätovné zvolenie kardinála Martiniho, ktorý bol v tom čase jej dlhodobým predsedom. Toto rozhodnutie zrejme oslabilo dominantný vplyv Martiniho reforiem v CCEE, a bolo hlavným dôvodom založenia Skupiny St. Gallen v r. 1996 – teda po tom, čo bol aj biskup Ivo Fürer odvolaný z postu generálneho sekretára CCEE a menovaný za biskupa Sankt Gallenu v r. 1995.
Pápež Ján Pavol II. už v r. 1991 účinne vylúčil členov CCEE z účasti na organizácii Mimoriadnej synody biskupov o Európe ( Special Synod of Bishops on Europe) v Ríme, ktorá bola založená v situácii zmien v Európe po páde komunizmu v r. 1990.
Po tom, čo bol kardinál Martini odvolaný z CCEE v r. 1993, stal sa vedúcim Skupiny St. Gallen, ktorá skladala z mnohých biskupov predtým aktívnych v CCEE, ktorí však stratili vplyv po zásahu pápeža. Biskup podáva aj podrobnejšiu rekapituláciu:
Po založení CCEE v r. 1971, táto skupina biskupov z Európy mala silné progresivistické zameranie. Napríklad v r. 1974 už otvorene diskutovali o možnosti pripustiť znovu zosobášených rozvedených ku svätému prijímaniu! Tiež chceli pracovať na decentralizácii „kontinentalizácie“ všeobecnej Cirkvi – cieľ, ktorý dnes ďalej presadzuje pápež František. Táto „kontinentalizácia“ v podstate znamená nerešpektovanie autority Ríma.
Ako uvádza viedenský teológ Prof. Paul Zulehner v predslove ku knihe biskupa Fürera o založení CCEE: „Schválenie z Ríma bolo nežiadúce.“ V priebehu nasledujúcich dvoch dekád prebiehal „vojenský konflikt“ medzi Rímom a CCEE týkajúci sa otázky, „kto reprezentuje Katolícku cirkev v Európe“, ako vysvetľuje kňaz a rakúsky teológ Zulehner. CCEE sa chcela zbaviť špecificky kritického pohľadu na sekularizáciu prebiehajúcu v Európe a namiesto toho bola zameraná hľadieť viac na „životné skúsenosti“ dnešných ľudí.
Ako to formuloval kardinál Martini v r. 1989: „Evanjelizácia znamená, že Cirkev sa učí a vyučuje. Katechéza sa mení na proces dialógu uprostred životných skúseností našich súčasníkov.“ Tu už možno vidieť zamietavý postoj k učeniu Katechizmu Katolíckej cirkvi a namiesto toho sa podporuje idea, že sa musíme učiť od ľudí, postoj, ktorý dnes možno vidieť úplne rozvinutý za pápeža Františka.
Avšak Ján Pavol II. nebol potešený smerovaním CCEE a jej predsedov najprv kardinála Basila Humea – ktorý vždy zdôrazňoval, že sa veľmi nestará o to, čo Rím hovorí – a potom kardinála Martiniho. Keď pápež v r. 1990 začal organizovať Mimoriadnu synodu biskupov o Európe, ani len neinformoval kardinála Martiniho o týchto plánoch. Ako vysvetľuje Zulehner v predslove, katolícki biskupi bývalých komunistických štátov nedôverovali liberálnemu Západu a dokonca ani „pokoncilovej teológii a pastorácii, ktorú nepoznali, lebo boli odstrihnutí od Západu“. Títo biskupi „nemali pravú dôveru vo vedenie CCEE a Martiniho obvinili, že má príliš veľa pochopenia pre modernú kultúru“. A Zulehner uvádza: „Niektorým sa nepáčila Martiniho koncepcia evanjelizácie. Oni radšej dali prednosť tradičnej pastorácii.“
Medzi vplyvnými biskupmi v CCEE boli celé roky kardináli Godfried Danneels, George Basil Hume, Roger Etchegaray, Cormac Murphy-O’Connor, Karl Lehmann, Josef-Léon Suenens, arcibiskup Alois Sustair a biskupi Josef Homeyer, Egon Kapellari i kňaz Zulehner. Ale aj kňaz Hans Langendörfer, S.J. – ktorý je teraz generálnym sekretárom Biskupskej konferencie Nemecka. Kardinál Silvestrini z Vatikánu bol blízkym a sympatizujúcim spolupracovníkom CCEE v Ríme. Neskôr bol tiež členom Skupiny St. Gallen.
Keď sa Ivo Fürer stal generálnym sekretárom CCEE v r. 1977, sídlo CCEE presunuli z Churu do Sankt Gallenu. Fürer sa stal biskupom Sankt Gallenu v r. 1995 – bol generálnym vikárom tejto diecézy viac ako 20 rokov.

Po páde komunizmu pápež Ján Pavol II. optimisticky dúfal, že biskupi východnej Európy s ich skúsenosťami mučeníctva a života v diktatúre pomôžu znovu oživiť katolícku vieru na Západe. Pápež napríklad povedal Martinimu v r. 1993, že si želá „silnejší vplyv krajín východu v CCEE“, ako uvádza biskup Fürer.
Zulehner v predslove píše, že v Ríme existovali plány lepšie kontrolovať cirkev v Európe, aby sa oslabila CCEE tak, že sa dá väčšia moc pápežovi menovať sekretára CCEE aj presunom sídla CCEE do Ríma. Mnohé z týchto plánov sa však nikdy nerealizovali. No, ako vysvetľuje Zulehner, Rím mal úspech v tom, že zabránil voľbe dôležitých kardinálov Európy ako nemeckého kardinála Lehmanna za predsedu CCEE a uvádza: „Noví predsedovia boli skôr nevýrazní.“
Rím tiež vysielal na zhromaždenia a konferencie CCEE svojich delegátov a požadoval vopred záverečné príhovory predsedu CCEE. Zulehner nazýva tieto opatrenia „prísnou metódou kontroly“, no to ukazuje, že Rím nedôveroval progresívnej rade CCEE. Preto, keď v r. 1990 pápež Ján Pavol II. založil prípravnú komisiu Mimoriadnej synody biskupov o Európe v r. 1991, „predseda CCEE, kardinál Carlo M. Martini, nevedel nič o tejto skupine“. CCEE nebola v nej zastúpená. Očividne nebola vôľa včleniť ju do príprav synody po 20 rokoch skúsenostiach s ňou, ako vysvetľuje biskup Fürer a pýta sa: „Alebo sa niektorí báli vplyvu osobností ako kardinál George Basil Hume a kardinál Carlo Maria Martini?“ A dodáva: „Mohla to byť aj starosť, aby sekularizovaný duch Západu nevstúpil do bývalých komunistických krajín.“ Podľa neho pri vylúčení CCEE z prípravy synody hral vedúcu úlohu vtedajší arcibiskup Jan Schotte.
CCEE navrhla prípravnej komisii v júli 1991 „inkulturáciu viery v Európe“, odmietla „moralizujúci postoj“ Cirkvi a želala si dať viac právomocí miestnym cirkvám.
Počas Synody biskupov o Európe od 28. novembra do 14. decembra 1991 CCEE mala veľmi málo vplyvu. Ako biskup Fürer poznamenáva:
„Niektorí z vedenia synody prejavili ochotu oslabiť vplyv CCEE. Bolo vidno nepriateľstvo voči silnej osobnosti predsedu CCEE kardinálovi Carlovi M. Martinimu. Niektorí hovorili o ‚anti-Martiniho synode.’“
Po tom, čo sa Martini stretol s pápežom Jánom Pavlom II. na súkromnej audiencii v januári 1993 – kde pápež trval na silnejšom vplyve biskupov bývalých komunistických krajín – Ján Pavol II. vo februári 1993 rozhodol, že štatúty CCEE sa musia zmeniť a že nový predseda musí byť jeden z predsedov biskupských konferencií Európy. To bolo konečné rozhodnutie na odstránenie Martiniho z jeho vplyvnej úlohy v Európe. Toto rozhodnutie prišlo napriek pokusom kardinála Humeho presvedčiť pápeža, aby dovolil každému biskupovi Európy stať sa predsedom CCEE. V apríli 1993 sa stal predsedom CCEE český kardinál Miloslav Vlk.

Vzhľadom na tento vývoj a na skutočnosť, že vedúce postavy Skupiny St. Gallen – Lehmann, Danneels, Hume, Kasper, Martini – nesú veľkú zodpovednosť za ochabnutie a stratu viery v Európe, je stále mystériom, prečo pápež Ján Pavol II. po tom, čo účinne oslabil vplyv CCEE od r. 1993, predsa menoval za kardinálov v r. 2001 niektorých členov Skupiny St. Gallen ako Cormaca Murphy-O’Connora, Audrisa Bačkisa, Waltera Kaspera a Karla Lehmanna. Zostáva tiež mystériom, prečo tieto postavy napriek tomu, že boli odstránené z CCEE, mali stále dosť organizačnej moci na vyvíjanie rozhodujúceho vplyvu vzhľadom na voľbu pápeža Františka v r. 2013.
Diecéza Sankt Gallen vydala v r. 2015 vyhlásenie o Skupine St. Gallen a uviedla, že biskup Ivo Fürer „nikdy neskrýval svoju radosť nad zvolením Argentínčana za pápeža“.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *