Skladba Bad Romance

Videoklipy a vystúpenia Lady Gaga sú veľmi symbolické a plné skrytých, okultných správ. Jej videoklip s názvom „Bad Romance“, opisuje tmavé a rituálne vnútorné fungovanie zábavného priemyslu, symbolicky vykresľuje Gagu ako sexuálnu otrokyňu. Tento článok sa zaoberá okultnými symbolmi, ktoré sú vo videu a odkrýva ich utajený význam.

rom 1

 

Videoklip k piesni Bad Romance je zmesou hlbokého symbolizmu, kreatívnej módy a modernej dekadencie s náboženským obrazovosťou, všetko zrolované vo veľkom štýle;  teda veľká oslava hudobného priemyslu. Gaga používa svoje nezaraditeľné  divadelné stvárňovanie v nadupanom rozsahu až k šoku – od dojmov k fascinácii divákov. V tomto videoklipe nájdeme plno symbolov bábok, ktoré predznamenávajú zotročovanie ľudí, elementov kontrolujúcich myslenie, rohatého boha/démona Baphometa, prvky z tajných spoločností a iné.  Poďme sa pozrieť podrobnejšie na pieseň.

Bad Romance je prvý singel z Gaginho Fame Monster albumu. Ak sa pozrieme späť do jej minulých prác, hlavným posolstvom jej hudby je, že je ochotná urobiť čokoľvek, dokonca aj obetovať samú seba, aby získala slávu. Video pokračuje v rovnakom duchu tým, že líči Gaga ako svoju obeť v hudobnom priemysle tienistých vnútorného fungovania. Chce žiť svoju Zlú Romancu s znásilňujúcim, krutým a satanským hudobným priemyslom. Ona pozná všetky svoje nedostatky, ale stále túži byť súčasťou viac než čokoľvek iného. Ona je to Fame MonsterSlávne Monštrum… ona sa kŕmi slávou …vychutnáva si slávu … keď nie je slávna, zomrie alebo tak niečo … dostanete obrázok. V skutočnosti texty piesne sa zdajú byť o nej, o jej túžbe byť „udrená“ druhom psychopata, ale video ukazuje, že psychopatom je v skutku hudobný priemysel.

Pieseň začína čudným popevkom

Rah-rah-ah-ah-ah-ah!
Roma-roma-mamaa!
Ga-ga-ooh-la-la!
chcem tvoju nevydarenú romancu

Vyzerá to ako nezmyselné reči ktoré opití ľudia radi kričia disco párty, keď sa bláznia ako deti. Ale je tam hlbší význam. Gaga začína pieseňv podivnom, gothickom prízvuku, v spôsobe slávnostného zaklínania, podobne ako „bum-bum-Bedum“ od Rihany v piesni Disturbia. Ra je meno staroegyptského boha slnka; ona ho vzíva.

Chcem tvoju ohavnosť
Chcem tvoju šialenosť
Chcem tvoje všetko
Tak dlho, ako je to možné
Chcem tvoju lásku
(Lásku-lásku-lásku Chcem tvoju lásku)

Chcem tvoju drámu
Dotyk tvojej ruky
Chcem tvoju kožu posiatu bozkami v piesku
Chcem tvoju lásku
Lásku-lásku-lásku
Chcem tvoju lásku
(Lásku-lásku-lásku Chcem tvoju lásku)

Hneď je zrejmé, že láska, ktorú Gaga hľadá je zlá a chorá. Je to sexuálna otrokyňa a zdá sa, že sa jej to páči. Ona vie, že priemysel je ohavný, ale stále chce byť IN. Je tu zastúpený zmysel pre sado-masochizmus, ako sa zdá, že táto láska (k úspechu v hudobnom priemysle), bude jej uškodiť, a zaobchádzať s ňou zle, ale ona sa na to už pripravila. Ako budeme skúmať vo videu, tam je tiež duchovný zmysel textu, kde sláva sa rovná podriadenie sa temnej strane satana hudobného priemyslu. Inými slovami, pieseň je tiež o predložení sa k zlu a videoklip len potvrdzuje túto skutočnosť.

Chcem tvoju hrôzu
Chcem tvoju podobu
Pretože si zločinec
Chcem tvoju lásku
(Lásku-lásku-lásku Chcem tvoju lásku-uuhh)

Chcem tvoju psychopatiu
Tvoju vertigo palicu
Chcem ťa v mojom zadnom okne
Baby si chorý
Chcem tvoju lásku
Lásku-lásku-lásku
Chcem tvoju lásku
(Lásku-lásku-lásku Chcem tvoju lásku-uuhh)

Opäť je tu prítomný mix „hrôzy“ zla s odkazmi hardcore sex, ktoré vyjadrujú skutočnosť, že ona chce byť „preniknutá“, práve zlým vplyvom, aby si získala jeho priazeň. Sú tu odkazy na Hitchcockove filmy (Psycho, Vertigo, Zadné okno), ktoré sú šikovne premenené sexuálne explicitné texty.

Počas premostenia  Gaga spieva emotívne „Nechcem byť priateľská.“ Nechce byť outsiderom z hudobného priemyslu; chce byť jeho súčasťou. Neskôr hovorí: „Chcem tvoju lásku a všetkú pomstu tvojich milencov“, čo znamená, že chce všetku pozornosť hudobného priemyslu natoľko, že aj ona chce „nenávisť“, ktorú majú umelci, keď na ňu žiarlia.

Samozrejme, že texty sú otvorený interpretácii, ale vizuály videá davajú naozaj zvláštny význam slov. Gaga ju nespieva osobe, ale skupine, celku, organizácii. Ona spieva Iluminátom, hudobnému priemyslu, Baphometovi: tým, ktorí majú moc, aby ju preslávili. Chce byť súčasťou tohto neblahého a skorumpovaným systému a napísať Zlú Romancu s ním.

Analýza videoklipu

Video je prehustené symbolmi a deviantnými obrazmi. Niektoré z nich sú dôležité, zatiaľ čo iné sa zdajú byť náhodné. Je zrejmé, že celý koncept je obrovský alegória na realitu slávy. Ona hrá úlohu tej, ktorej myseľ je ovládaná a omámená sexuálna otrokyňa ktorá je pripravená, aby ju členovia ruskej mafie vydražili. Tu je video:

Hlavná dejová línia

Keď sa video spustí, Gaga vychádza z high-tech rakvy. Je to symbol zrodenia sa zo zla. Na začiatku je zbavená svojich zmyslov; aj oči, uši, nos, sú prekryté ako pri narodení. Avšak tu má na tvári čosi iné. Je to senzorická deprivácia – technika, používaná na mučenie väzňov a ovládanie mysle otrokov, aby ich „zlomili“ a tak uľahčiť ich prevýchovu. Je začiatočníčka, amatér a nevie čo robí.

rom 2
Gaga nevidí a nepočuje nič.

 

V jednej scéne má na sebe hrubé okuliare a hovorí sama sebe do zrkadla.

rom 3

To pripomína film The Who’s Tommy, kde hluchý, nemý a slepý chlapec sa stáva citlivejším, keď sa pozeral do zrkadla.

The Who’s Tommy je film o chlapcovi, ktorý sa stane hluchý, nemý a slepý po traumatickej udalosti.
The Who’s Tommy je film o chlapcovi, ktorý sa stane hluchý, nemý a slepý po traumatickej udalosti.

Gaga sa potom kúpe – „obmýva svoje hriechy“, ako povedala v rozhovore o videu. Ona je „naivná“ a nevinná, ale uvidíme, že ako sa bude postupne meniť na „Monštrum slávy“.

rom 5
Nevinná Gaga v kúpeli nevinnosti s veľkými nevinnými očami

Je s ňou hrubo narábané skrze dve ženy. Bojuje, ale nakoniec svoj ​​osud prijme a dokonca zdvihne ruky v chvále.

rom 6

Cez celý klip je tam a späť nútená prijať svoje povinnosti ako otrok a podriadiť sa. Je dotlačená piť vodku, ktorá je v skutočnosti MTV priaznivá náhrada za drogy. Mysľou podriadené sexuálne otrokyne sú silne pod vplyvom drog, znecitlivené myslieť a urobiť všetko ľahko skrze manipuláciu. Gaga je potom vyzlečená a nútená predvázdať sa pred bandou mužov. Tí mafiáni  predstavujú Iluminátov; temná sila vládnuca hudobnému priemyslu. Masky predstavujú ich ukrytú prirodzenosť. Každý jedlivo reprezentuje nahrávaciu spoločnosť, a prebiehajú stávky, kto ju dostane.

rom 7

Gaga sa zdá byť dobre vedomá toho, čo sa deje; rozhodne sa zvláštne okúzliť chlapa, ktorý má, čo ona chce. Maskovaný muž sa vyžíva v jej spoločnosti a dáva stávky, aby ju získal.

rom 8
Posledná sekunda do skončenia dražby otrokyne Lady Gaga

Gaga sa potom musí plniť svoje povinnosti ako sexuálna otrokyňa. Musí mať styk s víťazným uchádzačom. A tak sa pokračuje vo veľmi symbolickej miestnosti.

roma 1
Jej ruky sú strategicky umiestnené pod rohaté hlavy. Ihneď nato oheň zapáli miestnosť.

Na každej strane postele sú hlavy gaziel, ktoré symbolicky odkazujú na Baphometa, rohatý idol západného okultizmu.

roma 2

V hudobnom priemysle je veľmi používaná podoba Baphomet. Neobjavuje sa vo videoklipoch a obrázkoch náhodne; nejde o dekoráciu. Ide o stratégiu oslavy tohto démona šoubiznisu.

Gaga sa dobrovoľne „ponúka“ na oltár Baphometa, aby sa iniciovala a bola prijatá do Rádu. Nechce sa „priateliť“ s hudobným priemyslom, ona chce byť zasvätenou (nie je „Slávnym Monštrom“ len tak pre nič za nič). Takže táto obeta bude strávená ohňom a nie sexom. Je to pre Baphometa a nie pre ruského chlapa. Bol to len prostriedok pre ňu získať to, čo chce…  Slávu.

roma 3

Pri vzniku požiaru, ďalšia scéna hrá súčasne ukazuje Gagu a zamaskovaných tanečníkov oblečených v červenej farbe, farba obety a zasvätenia. Panenské biele šaty, ktoré nosila po väčšinu videa sú nahradené krvavo červenou, vizuálne potvrdenie toho, že ona je teraz iniciovaná a prijatá medzi zasvätených. Tieto kódy v hudobnom priemysle sú použité znovu a znovu, vo videách, Gramy a MTV Awards prehliadkach a na foteniach.

 

roma 4

Gaga potom robí znak gestom ruky „oko v trojuholníku“, aby bolo jasné, kto je jej vlastníkom teraz … Ilumináti.

Záverečná scéna ukazuje Gagu ležiacu v posteli so spálenou kostry ruského mafiána.

rom 1

Všimnite si, ako je všetko spálené okrem dvoch hláv gaziel. Skutočný „styk“ sa odohral medzi Gagou a Bafometom. Ten chlap bol nástroj- prostredník, ktorý bol obetovaný v procese uvedenia Gagy.

Takže Gaga v podstate prešiela krokmi, ktoré mega-popová hviezdy musí prejsť, aby sa „stala veľkou“ v hudobnom priemysle. Ona nakoniec dostala, čo chcela a zahrala si hru na svojich vlastných pravidiel. Uvidíme v budúcnosti, ako dopadne.

Iné symboly

Okrem hlavného deja, v klipe sa ale prelína množstvo symbolov a obrazov, ktoré sú okultnej povahy. Tu sú niektoré z nich:

Symbol slnka

Existuje mnoho symbolov odkazujúcich na slnko v jej klipe. Ako bolo uvedené vyššie, Ra je egyptský boh slnka, ktorý je spomenutý mnohokrát v magických zaklíniach, ako „Rah-rah“ popevok. Uctievanie slnka bolo vždy v strede okultných mystérií, pretože je považované za konečnú reprezentáciu Boha.

roma 5
Okuliare so slnkom utvorené zo žiletiek. Má na sebe zlaté šaty. Zlato je prezentácia slnka v okultizme.
roma 6
Zlaté lúče slnka ju prinášajú späť do života.

 

roma 7
Heliocentrizmus – Gaga v strede planetárneho orbitu.

Protikresťanské znaky

Kresťanstvo bolo vždy v rozpore s tajnými okultnými spoločnosťami. Prenasledovania a obžaloby pochádzajú z oboch strán. Jedna strana často sama seba definuje negáciou druhého. Toto je tiež zastúpené vo videu.

roma 9
Slovo „monštrum“ s kresťanským krížom pod ním vytvára silné podprahové asociácie

Kríž spojený so slovom „monštrum“, je tiež vidieť na jej propagačných obrázkov:

roma 10
Všimnite si polohy rúk

 

 

roma 11
Kríž umiestnený priamo na jej „prirodzení“. Bez ohľadu na to, akého ste náboženstva viete, že to nie je prejav úcty kresťanstvu
roma 12
V tejto choreografii Gaga robí niečo, čo vyzerá ako znamenie kríža, ale jej gesto ruky opisuje iba trojuholník v oblasti tváre. Spolu s telom ide o klasický falický symbol.

Symbolika plazieho netvora

V niektorých scénach Gaga sa postupne začína meniť na plazieho netvora; viditeľné v oblasti chrbtice.

romm 1
Zdôraznenie chrbtice
romm 2
Prečo jej chrbtica svieti?

 

romm 3
Agresívne vyzerajúci netopier na jej hlave
romm 5
Deformatívne vypuklá chrbtica. Nie je ani zrejmé, čo robí s prstami.

Je tu veľká podobnosť s diablom z obrazu Michaela Pachera z 15. storočia. Všimnite si chrbticu.

romm 6

Zhrnutie

Lady Gagin song Bad Romance je zďaleka najhustejšie a veľmi symbolické video čo bolo analyzované. Jedná sa o metaforický a zároveň presný popis krokov, ktoré je potrebné prijať, aby sa dotyčný stal súčasťou „mega-pop-stár mašinérie“. Podriadenia sa, kontrolovanie a ovládanie, obchodné rokovania, iniciácie a zasväcovania, tajomstvá v objatí temných síl – to všetko je zastúpené v tomto klipe. Po dekódovaní je pieseň opisom naozaj Bad Romance  hudobného priemyslu. Mašinéria zneužíva umelca, pasenie,  podvádzanie ho na novom, oslnivejšom umelcovi… A nakoniec sa ocitne na skládke bez štipky počiatočného šarmu. To je program Iluminátov na deštrukcie duší.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *