Zázračná šnúrka sv. Jozefa – pobožnosť

Táto krásna pobožnosť sa začala pred takmer 400 rokmi v malom mestečku Antverpy v Belgicku. Augustínska rehoľná sestra menom Elizabeth trpela záhadnou a bolestivou chorobou; lekári pripustili, že by to s najväčšou pravdepodobnosťou viedlo k jej smrti. Elizabeth mala špeciálnu oddanosť k svätému Jozefovi a tak požiadala o požehnanie šnúrky na jeho počesť. Tento požehnaný povrázok si omotala okolo pása. O niekoľko dní neskôr jej bolesti zmizli, keď sa modlila na príhovor svätého Jozefa. K jej prípadu bolo prizvaných niekoľko lekárov – vrátane protestantského lekára – a vyhlásili jej liečbu za zázračnú.

O takmer 200 rokov neskôr bol zázrak zverejnený – najmä vo Verone v Taliansku – a v marci 1842 bola táto oddanosť šnúrky sv. Jozefa prijatá vo veronskej nemocnici a začali ju distribuovať svojim pacientom. 19. septembra 1859 bola oficiálne prijatá pobožnosť šnúrky svätého Jozefa; vytvorený model požehnania; odpustky pridané pápežom Piom IX; a bola rozširovaná na súkromné ​​použitie s povolením.

Biela šnúrka svätého Jozefa sa zbožne používa nielen ako prostriedok proti fyzickým chorobám, ale aj ako podpora pre život v čnosti čistoty tela a čistoty srdca.

Milosti spojené so šnúrkou

K noseniu šnúrky a zbožnému prednesu zodpovedajúcich modlitieb je pripojených päť základných milostí:

  1. Zvláštna ochrana svätého Jozefa
  2. Milosť čistoty duše
  3. Milosť čistoty tela
  4. Konečná vytrvalosť
  5. Osobitná pomoc v hodinu smrti

Priebeh oddanosti, pobožnosti 

Pre túto oddanosť sa odporúča nasledovné:
Šnúrka svätého Jozefa by mala byť z priadze alebo bavlny a mala by končiť na jednom konci siedmimi uzlami, čo svedčí o siedmich radostiach a bolestiach svätého Jozefa. Nosí sa ako pás čistoty, cudnosti a pokory, alebo okolo ramena pre poslušnosť. Šnúrka musí byť požehnaná kňazom. Pius IX. schválil špeciálnu formulu na požehnania šnúrky svätého Jozefa.

Denné záväzky spojené s pobožnosťou sú modliť sa sedem krát modlitbu Sláva Otcu, spolu s modlitbou k svätému Jozefovi za čistotu:

Svätý Jozef, otec a ochranca panien, verný strážca. Tebe Boh zveril Ježiša Krista a Pannu Máriu, naše vzory nevinnosti. Pre tieto dve drahé Ikony ťa prosím, chráň ma od každej škvrny hriechu, aby som v  dokonalej čistote tela i duše vytrvalo slúžil Ježišovi i Márii. Amen

Sme tiež povzbudení, aby sme meditovali o siedmich radostiach a bolestiach svätého Jozefa a modlili sa Otče náš, Zdravas’ Mária a Sláva po každej radosti a bolesti.

Tu je niekoľko krátkych, krásnych petícií, ktoré sa nachádzajú v brožúre, ktorá tradične sprevádza šnúrku sv. Jozefa:

Svätý Jozef, vzor tých, ktorí milujú Najsvätejšie Srdce Ježišovo, oroduj za nás.

Svätý Jozef, pestún nášho Pána, Ježiša Krista a manžel Márie, oroduj za nás.

Dopraj, svätý Jozef, aby sme kedykoľvek pod tvojou ochranou mohli prežiť svoj život bez hriechu. Amen.

Zdroj: Catholiccompany, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *