Prečo svätá Terézia z Avily nezávidela 12 apoštolom?

Svätá Terézia z Avily verila, že vidieť Ježiša v Eucharistii je ekvivalentom toho, ako 12 apoštolov videlo Ježiša svojimi očami.

Mnoho ľudí môže závidieť 12 apoštolom, keďže videli Ježiša svojimi očami a chodili s ním denne. Svätá Terézia z Avily však nemala dôvod závidieť 12 apoštolom, keď hľadela na Eucharistiu a videla Ježišovu prítomnosť v konsekrovanej hostii.

O. Benedikt Zimmerman v komentári k Drobným dielam svätej Terézie vysvetlil, prečo nezávidela tým, ktorí videli Ježiša v tele.

Ožiarená týmto svetlom viery svojím duševným zrakom tak zreteľne uzrela Telo nášho Pána Ježiša Krista v najsvätejšej Eucharistii , že prehlásila, že nemá dôvod závidieť tým, ktorí mali tú radosť hľadieť na Neho ich telesnými očami.

Tento typ viery zdieľajú mnohí ďalší svätí, ktorí hlboko verili v Ježišovu skutočnú prítomnosť v Najsvätejšej sviatosti. Svätá Terézia a ďalší svätí srdcom, mysľou a dušou vedeli, že Ježiš bol v konsekrovanej hostii a že jeho prítomnosť v Eucharistii sa rovná jeho prítomnosti pred 2000 rokmi v Jeruzaleme.

Aj keď môže byť pre nás ťažšie počuť Ježišov hlas v našich srdciach pred Eucharistiou, neznamená to, že Ježiš nie je prítomný. Viera svätej Terézie nám pripomína, že hoci si môžeme myslieť, že nemáme prístup k Ježišovi, v skutočnosti môžeme Ježiša navštíviť jedinečným spôsobom každý deň pred Najsvätejšou sviatosťou.

Zdroj: Aleteia, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *