Kňaz v sutane je živou kázňou

Za posledné tri roky sa ľuďom v Missouri naskytol v dnešnej dobe neobvyklý pohľad. Kňaz v sutane, ktorý kráčal po mestských uliciach.

Prejdite sa ulicami farnosti svätého Jozefa v Missouri, a možno budete mať nezabudnuteľné stretnutie s vysokým mladým kňazom v čiernej sutane a v klobúku „Saturno.“ V jednej ruke ruženec a v druhej veľký kríž. Kňazom je otec Lawrence Carney, vysvätený za diecézu Wichita v Kansase, ktorý posledné tri roky venoval veľkú časť svojho voľného času pouličnej evanjelizácii: prechádzkami mestskými ulicami, modlitbou ruženca a zdieľaním evanjelia s tými, ktorí ho oslovia. .

Otec Carney hovorí, že myšlienka obliecť sutanu a stať sa viditeľným svedkom evanjelia ho napadla pri púti po Camino de Santiago v Španielsku pred niekoľkými rokmi. Po „ceste“ sa o. Carney rozhodol nosiť sutanu. Odhaduje, že počas svojej 32 -dňovej púte hovoril s viac ako 1 000 spolupútnikmi.

Príťažlivosť ľudí ku kňazovi v sutane, a to tak pre katolíkov, ako aj pre nekatolíkov, vysvetľuje o. Carney týmto spôsobom:

„Na sutane je niečo tajomné; funguje to ako magnet, priťahuje k tebe ľudí … Je to ako svätenina, ktorá má špeciálne požehnanie, ktoré bežný oblek nemá.“

Jeden priateľ o. Carneyho, ktorý videl jeho evanjelizačnú cestu z prvej ruky, to opísal takto:

„Bolo to krásne a úžasné. Prišli za ním mladí i starí, bohatí i chudobní, muži a ženy a okamžite sa s ním začali rozprávať o svojich problémoch. Dospievajúce dievčatá a mladé ženy sa mu vyplakali, čo sa deje v ich životoch. Akoby si mysleli, že je Bohom, ktorý kráča po zemi.“

Pre tých, ktorí sú v Cirkvi už požehnaní osobným, zážitkovým poznaním pravdy a krásy tradície, je účinnosť úsilia otca Carneyho málo prekvapujúca. Katolicizmus priťahuje. Kňaz v sutane láka.

V súčasnosti o. Carney slúži ako kaplán tradičného rádu rehoľných sestier, benediktínok Márie, kráľovnej apoštolov. V posledných rokoch sestry vydali svoje krásne nahrávky Advent v Efeze a Veľký pôst v Efeze; oba boli bestsellermi.

Denne navštevuje komunitu, aby slúžil omšu v mimoriadnej forme, áno, latinskú omšu. Vypočuje si ich spovede a ponúka duchovné vedenie.

Zosnulý arcibiskup Marcel Lefebvre, ktorý napísal pred viac ako tridsiatimi rokmi viditeľné svedectvo katolíckych veriacich kňazom v sutane:

„Veľkou chválou novej Cirkvi je dialóg. Ako sa to však môže začať, ak sa skryjeme pred očami svojich potenciálnych partnerov v dialógu? V komunistických krajinách je prvým aktom diktátorov zákaz sutany; je to súčasť programu na odstránenie náboženstva. A musíme veriť, že aj opak je pravdou. Kňaz, ktorý deklaruje svoju identitu svojim vonkajším vzhľadom, je živou kázňou. Absencia rozpoznateľných kňazov vo veľkom meste je vážnym krokom späť v kázaní evanjelia … “

Aj keď mnoho biskupov a bratov kňazov dnes považuje sutanu, biret alebo Saturno za strnulé, nostalgické alebo zastaralé, nič nemôže byť vzdialenejšie pravde. Veriaci sú priťahovaní týmto vizuálnym vyjadrením sviatostného kňazstva. Keď vidíme kňazov v sutane, vidíme svoju vieru. Vidíme katolicizmus, odvážny a nebojácny zdieľať evanjeliovú pravdu.

Podporujme prostredníctvom modlitby a povzbudzujúcich slov tých kňazov, ktorí nosia sutanu. Nech nám Boh pošle viac týchto verných kňazov!

Zdroj: modlitba.sk, liturgyguy, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *