Život Cirkvi vo svete 33/2021

Obsah

Škótski biskupi: Pápež navštívi konferenciu o klíme

Pápež František: „Zaočkovať sa je skutok lásky“

Pápež František si zahral stolný futbal

Kardinál Gerhard L. Müller: „Ako Nemec sa hanbím“

Počet kardinálov – voličov pápeža – klesol na 122

Arcibiskup Paglia o existujícím pokušení nové eugeniky

Prípravy na blahorečenie kardinála Wyszyńského

Vatikán: Prístup do múzeí aj jedálne iba so zeleným pasom!

Biskup vyzýva svetových lídrov okamžite sa vrátiť k Bohu!

USA: O výnimkách z očkovania pre výhrady vo svedomí

USA: Biskupi nejednotní v otázke vakcinácie

Izrael: Vedci objavili 1500-ročné poľnohospodárske centrum

Brazília: Odstúpenie biskupa po škandalóznom videu

Taliban hrozí: Islamské právo zavedieme na celom svete!

Kolumbia: Po mystickom zážitku kňaza prijímanie už iba do úst

Prečo prijímať Najsvätejšiu Eucharistiu do úst a na kolenách

Arcibiskup chce obmedziť úlohu kňazov v živote Cirkvi

Švajčiarsko: Biskup podáva sväté prijímanie aj nekatolíkom !!!

„Pánov chrám je svätý!“

Keby ste vedeli, ako vás Ježiš miluje!

Žite pred svätostánkom. Keď prichádzate pred neho vidí vás, keď k nemu hovoríte, počúva vás, prijíma do svojho Srdca každé vaše slovo. Keď prosíte vždy vás vyslyší. Urobte Ježiša svojím drahým priateľom, povedzte mu, že ho milujete, často to opakujte. To je jediná vec, ktorá ho nekonečne uspokojuje, ktorá ho utešuje za toľko nevďačnosti. Už nikdy sa nebudete cítiť sami a dozreje vaša svätosť.
(Panna Mária don Gobbimu 21.8.1987)

* * * * * * * *

Nech vás nezvedie nik nijakým spôsobom. Lebo Deň Pánov nenastane, kým nepríde najprv odpad a nezjaví sa človek neprávosti, syn zatratenia … A teraz viete, čo ho zadŕža, aby sa zjavil až v pravom čase. Lebo tajomstvo neprávosti už pôsobí; ale len dotiaľ, kým nebude odstránený ten, čo ho teraz zadŕža ( 2 Sol 2, 3-4, 6-7)

Čo ho zadŕža? pýtala som sa o. Ignáca Steinwendera – dekana Salzburskej arcidiecézy. Jeho odpoveď znela:

„Možno papa emeritus? Myslím, že známy filozof Spämann to podobne zmysluplne vyjadril: ‚Cirkev neprináša pokrok spoločnosti, ale ona zadržiava jej rozpad!‘
Toto zadržiavanie v súčasnosti veľmi silne poľavilo pre podkopávanie pravdy, protestantizáciu Cirkvi, liberalizáciu atď … Je to vlastne najväčší triumf diabla, keď sa môže usadiť priamo v našej najväčšej svätyni – Dóme sv. Štefana vo Viedni!
A máš iste pravdu – takto zúri, lebo vie, že mu už zostáva iba krátky čas!
V Cirkvi teraz vychádza na povrch to, čo tam už predtým bolo – totálna slabosť vo vedení. Nech je to akokoľvek tragické, je to aj akosi dobré, pretože aspoň to zlé vyjde najavo a stane sa zjavným.
Odpoveď nám dáva 2. List Solúnčanom v 2 kap. Tí, ktorí stratili lásku k pravde, budú preto zvedení. ‚Na tých, čo neprijali lásku k pravde, aby mohli byť spasení, Boh posiela silu bludu, aby verili lži a boli súdení všetci, čo neuverili pravde, ale obľúbili si neprávosť.‘
Mnohí dnes skutočne nechcú nič vedieť napriek zrejmým faktom atď. Musíme sa jednoducho pripraviť na to, že prichádza očista, potom však príde obrat – nový začiatok! Musíme teraz hľadieť, ako to prekonať.

* * * * * * *

Škótski biskupi: Pápež navštívi konferenciu o klíme

Glasgow/Rím, 18.08.2021 (KAP) – Hovorca Biskupskej konferencie Škótska informoval o návšteve pápeža Františka na svetovej konferencii o klíme COP26 v dňoch 1.-12 novembra v Glasgowe.
„Škótski biskupi neplánujú však nijaké verejné sväté omše s pápežom a počítajú iba s krátkym stretnutím s hlavou Cirkvi,“ povedal hovorca pre súkromnú katolícku sieť „Catholic News Agency“ CNA/EWTN v utorok.
„Svätý Otec prichádza ako hosť britskej vlády a bude v Škótsku iba pár hodín, aby sa zúčastnil na summite COP26. Termín návštevy pápeža ešte nie je presne stanovený, František opakovane zdôrazňoval morálny rozmer klimatického núdzového stavu, ako aj povinnosť všetkých chrániť planétu,“ uvádza sa na stránke BKŠ.
Britské médiá špekulovali o veľkej omši s pápežom v parku Bellahouston v Glasgowe, kde slávili sväté omše jeho dvaja predchodcovia sv. Ján Pavol II. aj Benedikt XVI.
Vatikán sa zatiaľ k návšteve v Glasgowe nevyjadril.
Náznaky návštevy pápeža na 26. konferencii členských štátov Konvencie OSN o klíme „Conference of the Parties“ – COP26 – sa množia. Americký poverenec pre otázky klímy John Kerry po návšteve u pápeža už v máji oznámil, že pápež sa chce na nej zúčastniť. Možné by však bolo aj videové posolstvo pápeža účastníkom COP26.

Pápež František: „Zaočkovať sa je skutok lásky“

Vatikán, 18.8.2021 (RV) – „Zaočkovanie sa je jednoduchý, ale hlboký spôsob, ako podporiť spoločné dobro a dbať jeden o druhého, najmä o tých najzraniteľnejších.“ To je odkaz pápeža Františka vo videoposolstve adresovanom krajinám Latinskej Ameriky v stredu 18. augusta.

Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2021-08/zaockovat-sa-je-skutok-lasky-vysvetluje-papez-videoposolstvo.html

Pápež František si zahral stolný futbal

Vatikán, 18.08.2021 (KAP) – Pápež František sa po generálnej audiencii v stredu nechal pozvať na jednu rundu stolného futbalu. Zábery na Twitteri ukazujú, ako 84-ročný pápež so srdečným úsmevom hrá futbal pri bielom stole v audienčnej aule. Oproti nemu stojí muž s bielom košeľou a rúškom.
Od koho stôl pochádza – ktorý je zrejme darom pre Františka, bolo nejasné. Z Argentíny pochádzajúci pápež je známy ako futbalový fanúšik.

Kardinál Gerhard L. Müller: „Ako Nemec sa hanbím“

Varšava, 18.8.2021 (kath.net/mk) – Kardinál Gerhard L. Müller v interview pre poľský magazín „Do Rzeczy“ ostro kritizoval trestné stíhanie dvoch profesorov a kňazov Johannesa Stöhra a Dariusza Oka pre ich článok o homosexuálnych klikách v Cirkvi. Ide o vedeckú správu o ťažkých zločinoch na chlapcoch a mužoch.
„Týchto ľudí ostrými slovami odsudzovať je aktom odvahy a musí byť preto aj možné, ak sú páchatelia aktívnymi homosexuálmi. Ako Nemec sa hanbím, že v mojej domovine je znova možné obviňovať týchto kňazov a podnecovať k nenávisti voči vedcom,“ zdôraznil kardinál.

Podrobnú správu ste mohli čítať v Ž C 30/21. Zopakujeme len dôležité fakty:

Poľský kňaz Prof. Dariusz Oko bol obvinený nemeckým súdom z „podnecovania nenávisti“ v článku o zneužívaní homosexuálnymi duchovnými. Kňaza obvinil na sociálnych sieťach kňaz Wolfgang Rothe ktorý je pro-LGBT a v Mníchovskej arcidiecéze známy mnohými škandálmi.
Článok kňaza Oka v teologickom žurnáli Theologisches, opisuje prípady homosexuálnych kňazov a biskupov aj mechanizmy, ktoré tieto klany či homo-mafia používajú. Oko ich opisuje ako „kolóniu parazitov“ a zdôraznil, že „existencia takých mocných klanov“, dokázaných aj pápežom Františkom a Benediktom XVI. „je očividným, logickým, etickým a dogmatickým protirečením pravej podstaty Cirkvi a jej náuky“.
Kolínsky súd vyhlásil, že článok „O potrebe zastavenia homosexuálnej kliky v Cirkvi“ predstavuje „podnecovanie k nenávisti“ proti homosexuálom. Kňazovi vyrubil pokutu 4800 eur alebo 120 dní služby vo väzení. A pokutoval aj vydavateľa časopisu pátra Johannesa Stöhra. Kňaz Dariusz Oko sa proti rozsudku odvolal.

Počet kardinálov – voličov pápeža – klesol na 122

Vatikán, 16.08.2021 (KAP) – Z 219 kardinálov Katolíckej cirkvi od stredy zostalo už len 122, ktorí by mali v konkláve možnosť voliť pápeža. Taliansky kardinál Beniamino Stella sa 18. augusta dožíva 80 rokov života a tak je z tejto skupiny kardinálov vylúčený.
Do polovice júna bol tento bývalý krízový diplomat Vatikánu takmer osem rokov prefektom Kongregácie pre klérus, teda zodpovedný za 280 000 katolíckych kňazov sveta a tým jedným z najdôležitejších mužov Rímskej kúrie. Tento Talian bol vo februári jedným z prvých, ktorých pápež František menoval za kardinálov.
Narodil sa 18. augusta 1941 v Pieve di Soligo pri meste Treviso, vysvätený za kňaza bol v r. 1966 v Diecéze Vittorio Veneto. Promoval z cirkevného práva a v r. 1970 vstúpil do diplomatických služieb Svätého stolca. Pápež Ján Pavol II. poslal kardinála Stellu v r. 1987 ako nuncia do Konga a o dva roky do Čadu.
V r. 1992 sa stal nunciom na Kube, kde pripravil apoštolskú cestu Jána Pavla II. v tejto komunistickej krajine v r. 1998. O rok ho pápež preložil do ďalšej krízou zmietanej krajiny – Kolumbie. V r. 2007 ho pápež Benedikt XVI. menoval za vedúceho Pápežskej diplomatickej akadémie.
Na jeseň 2013 František menoval kardinála Stellu za prefekta Kongregácie pre klérus. V lete 2020 sa postaral o rozruch v Nemecku, keď vydal jasné hranice pre farské reformy a odmietol vedenie farností tímami zloženými z kňazov a laikov!
Jeho nástupcom v Kongregácii pre laikov je od 1. augusta kórejský arcibiskup Lazar You Heung-sik (69).

Arcibiskup Paglia o existujícím pokušení nové eugeniky

Vatikán, 16.8.2021 (RV CZ) – Před pěti lety papež František jmenoval arcibiskupa Vincenza Pagliu velkým kancléřem „Papežského institutu Jana Pavla II. pro studium manželství a rodiny“ a předsedou Papežské akademie pro život.
O změnách v prvně jmenované instituci, která dnes nese jméno Papežský teologický institut sv. Jana Pavla II. pro vědy o manželství a rodině, ale také o nových formách eugeniky hovorí Mons. Paglia:
„Institut potřeboval hlubokou obnovu, zejména ve studijním plánu. Nový titul, který zachovává inspiraci Janem Pavlem II., připojuje další dva výrazy: teologie a vědy. V tomto smyslu se nový studijní program celostně zabývá tematikou rodiny a manželství od teologie přes morálku a pastoraci po společenské vědy, antropologii, právo, ekonomiku. Vznikly dvě nové katedry, abychom na rodinu a manželství pohlíželi v dialogu s tradicí církve za současných okolností soudobého světa.
Právě vztahem se společností jsme se zabývali během pandemie, a to prostřednictvím nové katedry, nikoli náhodou nazvané Gaudium et spes. Věnovali jsme se například otázce porodnosti v Číně a problematice rodiny v této krizové době. Odvysílali jsme četné konference a webináře o aktuálních „covidových“ tématech do různých rodinných institutů po celém světě. Prokázalo se totiž, že rodina byla jedním ze strategických bodů pro přežití v této dramatické situaci, kterou pandemie celosvětově nastolila“.
V souvislosti s prací Papežské akademie Pro vita upozorňuje arcibiskup Paglia na obsahové rozšíření pojmu „život“:
„Důležitá je například dimenze globální etiky, která bude také tématem našeho příštího plenárního shromáždění. Založili jsme nadaci, která se zabývá problematikou nových technologií a jejich hranicemi. Skupina našich teologů vyzvala teology a vědce ke společnému úsilí v dnešní krizi, kdy hrozí, že se z technologie stane náboženství budoucnosti. Papežská akademie pro život považuje za zásadní nové spojenectví a dialog mezi vědou a teologií i jejich setkávání. V souvislosti s celosvětovou debatou o konci života a eutanazii nás znepokojují nové formy eugeniky: Kdo se nerodí zdravý, není hoden narození, a kdo není zdráv, musí zemřít, proto eutanazie. Toto nebezpečné našeptávání vstřikuje jedovatou látku do současné kultury. Je tudíž nezbytné, aby Církev připomínala všem lidem, že křehkost a slabost je ustavujícím prvkem lidské přirozenosti a veškerého stvoření. Nikoli náhodou Papežská akademie pro život v těchto posledních, pandemických měsících, obracela pozornost k odepisovaným a zapomenutým lidem, kteří za tento stav nejvíce zaplatili – senioři, postižení, děti. Je nutné vyjít právě z této slabosti a křehkosti, abychom budovali plně lidský svět, který nikoho nenechá pozadu,“ uzavírá arcibiskup Vincenzo Paglia. (jag)

Prípravy na blahorečenie kardinála Wyszyńského

Varšava, 16.8.2021 (RV) – O necelý mesiac sa v Poľsku koná blahorečenie kardinála Stefana Wyszyńského (1901-1981), ktorý bol prímasom krajiny a hrdinsky trpel na obranu svojej vlasti pred nacizmom i komunizmom. Spolu s ním bude blahorečená sestra Elżbieta Róża Czacka (1876-1961), zakladateľka Kongregácie sestier františkánok služobníc Kríža. V mladosti prišla o zrak a celý život venovala službe nevidiacim. …

Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2021-08/polsko-sa-pripravuje-na-septembrove-blahorecenie-kard-wyszynski.html

Vatikán: Prístup do múzeí aj jedálne iba so zeleným pasom!

Vatikán, 17.8.2021 (KAP) 027 779 – Vatikán dovoľuje svojím zamestnancom vstup do jedálne už iba s tzv. zeleným pasom. Ako píšu noviny „Corriere della Sera“ z pondelka, platí táto úprava od utorka a to aj pre vatikánskych žandárov. Namiesto tohto certifikátu sa akceptuje aj lekárske potvrdenie o nemožnosti zaočkovania. Pápež František má tento pas platný aj v Taliansku už niekoľko dní.
Od 6. augusta platia v Taliansku nové ochranné pravidlá proti korone. Všetky osoby od 12 rokov majú byť zaočkované alebo mať negatívny test ak chcú ísť napr. do reštaurácií alebo múzeí. Aj pri mnohých podujatiach vonku na koncertoch alebo športových podujatiach treba predložiť zelený pas. Pre náboženské slávenia platí naďalej výnimka. V Taliansku sa o tom rozvinula prudká diskusia, Vatikán opatrenia okamžite zaviedol aj pre Vatikánske múzeá už od začiatku mesiaca.

* * * * * * *

Biskup vyzýva svetových lídrov okamžite sa vrátiť k Bohu!

USA, 17.8.2021 (LifeSiteNews) 027 781 – Známy americký biskup Joseph Strickland z Tyleru v Texase poslal v jednej zo svojich pravidelných epizód The Bishop Strickland Show posolstvo národom a svetovým lídrom, ktorí podporujú potraty, homosexualitu a utláčajú slušných občanov.
Biskup varuje:
„My trpíme – a to ako celý svet – pre naše hriechy a pre neuznávanie Boha za Stvoriteľa a pravého darcu života. Sme uprostred Božieho trestu, pretože ničíme životy detí, masakrujeme nenarodené detičky a to rýchlosťou nevídanou nikdy v histórii! Napriek tomuto trestu Boha, náš Stvoriteľ nás stále ešte miluje a volá každého z nás, aby sa k nemu vrátil naspäť!“
Biskup Strickland zdôraznil, že je smutné, že príliš mnoho politikov a svetových lídrov si neuvedomuje tieto problémy a pokračuje v manipulovaní ľudstva! Zdôraznil, že spása sveta nikdy nemôže prísť z kontroly štátom. Kresťanov povzbudil:
„Nebojte sa stáť na strane pravdy, dokonca aj keď to bude znamenať mučeníctvo! Aj keď nás môžu usmrtiť, alebo závažne oklieštiť našu slobodu ako Božieho ľudu, nemôžu nám nikdy vziať pravú podstatu toho, čím sme – slobodnými bytosťami, ktoré si môžu zo srdca zvoliť, či povedia Bohu svoje áno, alebo nie. “

USA: O výnimkách z očkovania pre výhrady vo svedomí

Filadelfia, Pennsylvania, 19.8.2021 (LifeSiteNews) 027 780 – Národné katolícke bioetické centrum (NCBC) USA vydalo poučenie pre katolíkov, ktorí chcú uplatniť výnimku z očkovania pre výhrady vo svedomí: „Sú to princípy, na základe ktorých katolík môže určiť, či by mal odmietnuť isté vakcíny.“
Príručka vyšla názvom „Vaccine Exemption Resource for Individuals“ pre tých katolíkov, ktorých „informované svedomie dospelo k jasnému úsudku, že experimentálne vakcíny proti covidu-19 sú morálne, medicínsky alebo právne neprípustné“.
NCBC zdôrazňuje, že sloboda svedomia musí byť rešpektovaná na základe dokumentov Katolíckej cirkvi – Kongregácie pre náuku viery, Pápežskej akadémie pre život a Katechizmu Katolíckej cirkvi. Uvádza tiež kľúčové princípy, na základe ktorých veriaci môžu určiť svoju zodpovednosť v tejto oblasti – čo v medicíne prijať a čo odmietnuť:
1. Vakcinácia nie je principiálne morálne povinná a musí byť dobrovoľná.
2. Existuje všeobecná morálna povinnosť odmietať tie medicínske produkty, vrátane istých vakcín, ktoré sú vyprodukované s použitím ľudských buniek pôvodom z priamych potratov. Takéto vakcíny je povolené používať iba za istých špecifických podmienok založených na úsudku vo svedomí.
3. Ak je osoba informovaná o úmernosti medicínskych zásahov, treba to rešpektovať, pokiaľ to neprotirečí katolíckej morálnej náuke.
4. Osoba je morálne povinná počúvať svoje informované svedomie ,dokonca aj keď sa ono mýli.
V súlade s týmito princípmi NCBC potvrdzuje:
„Niet nijakej záväznej katolíckej náuky, ktorá by prikazovala katolíkom prijať akúkoľvek vakcínu.“ Tak centrum potvrdzuje, že v tomto nemôže existovať nijaký záväzný občiansky príkaz. …
Hlavnou námietkou proti vakcíne proti covidu je morálny rozpor spojenia súčasných experimentálnych vakcín s potratom. No okrem toho NCBC uvádza:
„Katolík môže odmietnuť vakcínu na základe náuky Cirkvi týkajúcej sa terapeutickej proporcionality. Úsudok o tom musí urobiť osoba, ktorá je potenciálnym prijímateľom vakcíny za konkrétnych okolností. Zdravotníci nemôžu určovať, či vakcína slúži všeobecne verejnému dobru napríklad na základe individuálneho svedomia.“
Jasný úsudok vlastného svedomia čo do morálnosti prijatia medicínskych zásahov sa musí nasledovať viac ako inštrukcie cirkevných či sekulárnych predstaviteľov, ktoré protirečia tomuto úsudku. Vychádza to z náuky Katechizmu Katolíckej cirkvi – par. 1777:
„Morálne svedomie, ktoré je v srdci človeka, mu v pravej chvíli prikazuje robiť dobro a vyhýbať sa zlu. Posudzuje aj konkrétne voľby: schvaľuje tie, ktoré sú dobré, a odsudzuje tie, ktoré sú zlé. Svedčí o autorite pravdy vzhľadom na najvyššie Dobro,(1766, 2071) ktorého príťažlivosť človek zakúša a ktorého príkazy prijíma. Keď rozvážny človek počúva morálne svedomie, môže počuť Boha, ktorý hovorí.“

USA: Biskupi nejednotní v otázke vakcinácie

Katolícke médiá: „Modlime sa ruženec za kardinála Raymonda Burkeho!“

Washington, 17.08.2021 (KNA) 027 779 – Správa z amerického Wisconsinu pôsobí ako výstražný pokyn. Tam bojuje kardinál Raymond L. Burke (73) na intenzívnej stanici svojho rodného mesta o život. Podľa amerických katolíckych médií nepustia k nemu nikoho, ani jeho sestru!
Kedysi najvyššie postavený americký biskup vo Vatikáne, ktorý pravidelne kritizoval reštriktívne opatrenia proti covidu-19 a bol skeptický voči novým experimentálnym očkovacím látkam, sa nakazil potenciálne smrteľným vírusom a potrebuje pľúcnu ventiláciu. Jeho stav je podľa najnovšej správy síce vážny no už stabilný.
Osud kardinála Burkeho, predsedu najvyššieho vatikánskeho súdu za pápeža Benedikta XVI., ktorého František v r. 2014 degradoval, podnecuje už týždne trvajúcu diskusiu amerických biskupov:

Majú katolíci, ktorí sa z dôvodov výhrady vo svedomí pre vieru nechcú dať na pracovisku alebo v škole zaočkovať, mať možnosť dostať potvrdenie o výnimke z miestnej farnosti?

Na rozdiel od kardinála Burkeho rastúci počet biskupov zaujíma postoj, že ochrana spoluobčanov má mať u katolíkov najvyššiu prioritu v otázke očkovania. Poprednú úlohu v biskupskej konferencii prevzal v tomto biskup zo San Diega, Robert Walter McElroy:
„Katolícka cirkev nepripustí nijaké oslobodenie z očkovania z dôvodu výhrad vo svedomí pre vieru. Každý duchovný má povinnosť žiadosť farníkov o výnimku odmietnuť!“napísal kňazom svojej diecézy.
Katolícke vysoké školy sa už dohodli o povinnosti očkovania pre študentov na jesenný semester:
„V tejto cirkvi sa nenájde veľa sympatií pre tých, ktorí nechcú podporovať zdravie spoločenstva,“ vyhlásil Dennis H. Holtschneider, prezident „Asociácie katolíckych univerzít“, ktorá združuje 200 univerzít.

Úplne inak argumentuje fórum biskupov amerického štátu Colorado – „Colorado Catholic Conference“:
„Naliehavo žiadame rešpektovať presvedčenia a osobné rozhodnutia každého jednotlivca!“ ako sa uvádza v stanovisku, ku ktorému sa pridávajú aj biskupi štátu Južná Dakota. Na webovej stránke konferencie majú katolíci k dispozícii možnosť požiadať o výnimku z povinného očkovania.
V súčasnosti už aj zamestnávatelia stoja pred otázkou: Ako pristupovať k náboženskému presvedčeniu pracovníkov v tejto veci? Google, supermarkety Walmart, či mäsové podniky Tyson Foods patria k rastúcemu počtu veľkých podnikov, ktoré od zamestnancov vyžadujú zaočkovanie.
V „Rush University Medical Center“, výučbovej nemocnici v Chicagu so 14 000 zamestnancami, podnikový výbor v súčasnosti skúma žiadosti ľudí, ktorí žiadajú o výnimku z výhrad vo svedomí. Žiadatelia musia mať potvrdenie z farnosti a ak farnosť nemajú, musia vysvetliť svoje morálne výhrady voči vakcínam.

Aké sporné sú náboženské výhrady aj medzi katolíkmi v USA ukazuje kontroverzia medzi kardinálom Blase Josephom Cupichom a „Národným katolíckym bioetickým centrom“ (NCBC). Arcibiskup z Chicaga zodpovedných organizácie dotlačil k tomu, aby stiahli svoj postoj k očkovaniu, ako uvádza katolícky portál CNA. Centrum pre bioetiku v júli vyhlásilo, že niet nijakej povinnosti dať sa zaočkovať proti korone.
Postoj pápeža v tejto otázke je jasný. Už v januári František v televízii povedal, že si myslí, že z etických dôvodov sa každý musí dať zaočkovať. K tomuto postoju sa pridala o. i. Arcidiecéza New York a prikázala všetkým kňazom, aby neposkytovali výnimky pre výhradu vo svedomí.
„Aký názor bude mať kardinál Burke po ťažkom ochorení o očkovaní, zostáva zatiaľ otvorené. Modlime sa za neho ruženec,“ povedal jeden hovorca.

Izrael: Vedci objavili 1500-ročné poľnohospodárske centrum

Jeruzalem, 18.08.2021 (KNA) 027 778 – Pri vykopávkach pred stavbou nových bytoviek v Ramat Ha-Scharone, 16 km severovýchodne od Tel Avivu, vedci izraelského archeologického ústavu objavili zvyšky 1500-ročného poľnohospodársko-priemyselného centra. Vykopávky dokazujú, že jeho história je staršia ako sa doteraz predpokladalo. Antické zvyšky sa majú integrovať do budúceho mestského parku.
Okrem mozaikou vydláždeného veľkého vínneho lisu sa našli aj základy veľkej stavby. Podľa vedúceho archeológa Joava Arbela by to mohol byť sklad alebo majer. Našli sa aj fragmenty pohárov na zásoby, hrnce, ako aj kamenné mažiare a mlynské kamene. Väčšina kamenných zariadení je z čadiča z Golanských výšin a z Galijeje.
Ako zriedkavý a neočakávaný označili archeológovia nález zlatej mince, aké sa razili za byzantského cisára Herakleiosa. Je na nich cisár s dvomi synmi a na zadnej strane kríž na kopci Golgota, kde bol ukrižovaný Ježiš. Na minci našli aj vyrytý grécky nápis a je možné, že aj arabský. Vlastník mince ju tak zrejme označil ako svoje vlastníctvo.
„Minca obsahuje fascinujúce údaje o páde byzantskej nadvlády v krajine a poskytuje informácie o kresťanskej a pohanskej symbolike, ako aj o miestnom obyvateľstve, „povedal vedúci numizmatického oddelenia Robert Kool.
Nezvyčajný je aj nález bronzovej retiazky, na ktorej bol zavesený luster so sklenenými objímkami. Také lustre sa nachádzajú zvyčajne v kostoloch.
Archeológovia objavili aj zvyšky domov, dve pece a do podlahy zasadené amfory na skladovanie obilia a iných produktov. Nálezy keramiky zasa poukazujú na to, že to miesto bolo obývané do 11. storočia.

Brazília: Odstúpenie biskupa po škandalóznom videu

Vatikán/Sao Paolo, 18.08.2021 (KAP) 027 777 – Po tom, čo sa biskup Tome Ferreira da Silva (60) z Diecézy Sao José do Rio Preto v štáte Sao Paulo dostal do rečí, pápež František prijal jeho odstúpenie. Išlo o škandalózne videá na sociálnych sieťach. Vatikán oznámil jeho odstúpenie v stredu, za dočasného správcu diecézy určil pápež arcibiskupa Moacira Silvu (67) z Ribeira Preto.
Podľa brazílskeho portálu DLNews sa cez víkend šírili videá, na ktorých mal byť biskup údajne v adamovom rúchu a nemravnom postoji a mala byť na nich aj iná osoba.
Už v r. 2018 vysielač Globo informoval, že Vatikán vyšetruje da Silvu, pretože nerieši prípady sexuálneho zneužívania vo svojej diecéze. On sám mal vtedy viesť s mladým mužom neslušný dialóg chatom.

Taliban hrozí: Islamské právo zavedieme na celom svete!

Kábul, 17.8.2021 (kath.net) 027 776
„Myslíme si, že mudžahedíni jedného dňa zvíťazia a že islamské právo bude zavedené nielen v Afganistane, ale na celom svete! Neponáhľame sa. Veríme, že jedného dňa to tak bude. Džihád sa neskončí pred súdnym dňom.“
Toto vyhlásil Muhammed Arif Mustafa, jeden z komandantov Talibanu v interview pre CNN.
Rýchle prevzatie moci Talibanom v Afganistane a nesprávny odhad situácie politikmi vyvoláva vo svete masívnu kritiku.
Najmä americký prezident Joe Biden stojí pred politickým fiaskom. Aj ľavicové liberálne médiá ako „Washington Post“ už uvádzajú, že Afganistan by sa mohol stať hanebnou škvrnou na Bidenovom politickom dedičstve.
„To, že Taliban všetko prevalcuje a bude kontrolovať celú krajinu je extrémne nepravdepodobné,“ vyhlásil Biden pred niekoľkými týždňami a podobne sa vyjadril aj nemecký minister zahraničia Heiko Maas. Americký korešpondent časopisu SPIEGEL dnes píše:
„Ešte sú dojmy príliš čerstvé na konečné úsudky, ale obrazy z Kábulu majú potenciál zruinovať Bidenovo prezidentstvo predtým, než sa vôbec skutočne začalo. Na neskúsenosť sa tento 78-ročný muž vyhovárať nemôže, keď sa teraz žurnalisti a prekladatelia musia obávať o svoj život a teroristi z celého sveta nachádzajú znova bezpečné útočisko, ktoré po útokoch z 11. septembra 2001 na dvojičky v USA malo byť vlastne vyhasnuté.“

Kolumbia: Po mystickom zážitku kňaza prijímanie už iba do úst

Bogota, 26.4.2021 (LifeSiteNews) 027 775 – Vo februári zachytili v Kolumbii na videu kňaza, ktorý mal mystický zážitok počas svätej omše, po ktorej išiel priamo ku kazateľnici, aby oznámil, že od tejto chvíle sa Najsvätejšia Eucharistia bude podávať iba do úst a na kolenách. Video, ktoré si pozreli 2 milióny ľudí zachycuje kňaza skláňajúceho sa, trasúceho sa a plačúceho. Bol zohnutý asi 20 sekúnd, čo je dlhý čas počas svätej omše, keď každý čaká, čo bude. Hovorí o tom známy teológ a liturgik Dr. Peter Kwasniewski.
Dňa 7.2.2021 na záver nedeľnej svätej omše páter Fredy Leonardo Herrera Fuentes, pastier Farnosti Nepoškvrneného srdca Panny Márie v Bogote povedal farníkom že sväté prijímanie sa bude podávať iba do úst a na kolenách. Kňaz, ktorý je členom Miles Mariae – teda Máriin vojak – pripravil anglickú verziu a povolil video zverejniť.
Dr. Kwasniewski hovorí:
„Bývajú problémy s kňazom vo farnosti s novus ordo odmietajúcim podávať Eucharistiu na ruku, čo je však oficiálne kánonicky povolené. Vždy sa má chápať, že ak niekomu svedomie hovorí, že nejaký akt je hriešny, alebo že ním riskuje spáchanie hriechu, či blízkosť príležitosti hriechu, musí sa toho strániť. Takého kňaza však pravdepodobne biskup suspenduje.
Dr. Kwasniewski pozná viacerých takých kňazov. Sú to kňazi týraní vo svedomí, že musia podávať Najsvätejšiu Eucharistiu nehodným spôsobom. … A je veľa známych svedkov laikov, ktorí verejne hlásajú pravú úctu ku Kristovi prítomnému v Oltárnej sviatosti ako dcéra Gianny Beretty Mollovej, známy rakúsky laik Alexander Tschugguel a ďalší.

Prečo prijímať Najsvätejšiu Eucharistiu do úst a na kolenách

USA, 16.3. 2021 (LifeSiteNews) 027 774 – V čísle 28 Ž C sme informovali, že farára Jamesa Altmana (obr.) z amerického La Crosse biskup suspendoval zo slúženia svätých omší ba dokonca z vysluhovania sviatostí bez uvedenia dôvodu! Farár Altman vydal minulý rok video s názvom „Nemôžete byť katolíkom a demokratom“. Dostával potom výhražné telefonáty a maily. A biskup Callahan kritizoval kňaza za jeho „spôsoby a tón“ na čo Altman reagoval slovami:

„A čo spôsoby a tón 10 000 detičiek, ktoré boli rozsekané minulú sobotu? V čo by som dúfal a je jedno, čo si ľudia myslia, je to, že k nám bude prenikať je Božia láska. Láska, ktorú rozpoznávam, pretože Boh ma miluje a ja som si to nijako nezaslúžil. Ak sa niekedy zdám nahnevaný, má to do činenia s ľuďmi. A kladiem si otázku: Ako môžu milovať? Ak milujete, ako to, že nenecháte na žive a neživíte svoje deti?“
V apríli Altman vyčítal biskupom, že nepotrebne zatvorili kostoly a upierali veriacim sviatosti, vyslovil sa, že hierarchia prejavila „veľkú zbabelosť“ a povedal:
„Niektorí ma neradi vidia rozhorčeného. Ale ja dobre robím, keď vy upierate deťom pokrm – Chlieb života! Použijem slová arcibiskupa Fultona J. Sheena. Ak sa nedokážete rozhorčiť nad vecou ako je táto, tak nedokážete ani milovať! Pretože väčšia láska cíti väčší hnev voči veciam, ktoré protirečia spáse večných duší, čo je jediná vec, na ktorej nakoniec na tomto svete záleží!
Nestarám sa o to, čo mi urobia, čestne, ale to, čo ma ťaží, je prekážanie v kŕmení Božích detí slovom a sviatosťou. Oboje boli ľuďom upreté vyše 15 mesiacov!“
Kňaz Altman je presvedčený, že súčasné počty praktizujúcich katolíkov sú dôkazom, že „biskupi nerobia svoju prácu“: „80 percent katolíkov teraz nechodí na sväté omše! 80 percent katolíkov už neverí v reálnu prítomnosť Krista v Eucharistii. V akom bode už konečne úprimne priznajú ‚Nuž, nerobíme svoju prácu!‘ To sú objektívne kritériá, ktoré ukazujú, že neplnia svoj poslanie.“
Vo farnosti farára Altmana počet rodín, ktoré sa vrátili do kostola bol trikrát vyšší ako tých, čo ju opustili! „Mali sme asi 50 rodín, ktoré sa vrátili za ostatných 15 mesiacov.“ Po suspendovaní kňaz povedal:
„Cítim neuveriteľný pokoj bez ohľadu na to, čo sa so mnou stane. Hovorím to preto, lebo ak sa tieto dvere zatvoria, iné sa otvoria. Túto skúsenosť som už v živote mal. Otvoria sa menšie dvere, ak sa veľké zatvoria, alebo sa otvoria dokonca ešte väčšie. Neočakávam, že mi Boh mi dá blikajúcu neónku o slovami: ‘Toto je miesto, kam teraz pôjdeš’ . To nie je spôsob ako Boh pôsobí, pretože on by nezasahoval do našej slobodnej vôle.

Tento kňaz napísal nasledovnú úvahu k prijímaniu Eucharistie:

V situácii príkazov vládnych a zdravotníckych orgánov – ba dokonca aj niektorých biskupov – odmietať podávanie svätého prijímania do úst chcem ponúknuť dôvody, prečo by som nikdy neprijal podávanie svätého prijímania na ruku. A ak by som bol k tomu nútený, tak by radšej odporúčal obetu duchovného prijímania!
Najvýraznejšie argumenty sú vo Svätom písme. Keď sa Mojžiš prvý raz stretol s Bohom v horiacom kríku, nesmel prísť bližšie a musel si zobuť sandále, lebo bol na svätej zemi. V 95. žalme čítame: „Poďte klaňajme sa a na zem padnime. Kľaknime na kolená pred Pánom, ktorý nás stvoril.“ V Novom zákone vidíme Petra, Jakuba a Jána na Hore Tábor pri premenení, ktorí videli oslávené Ježišovo telo, ktoré prijímame vo svätom prijímaní a vrhli sa tvárou k zemi.
No najpriamejšie sa o tom hovorí, keď Písmo rozpráva o Božej arche zmluvy – 2 Sam 6, 1-7 a 1 Krn 13, 9-12. Tá bola navrhnutá Bohom a postavená podľa jeho inštrukcií. Obsahovala mannu, Mojžišovu palicu a Desatoro. Bola taká svätá, že sa jej smeli dotknúť iba niektorí leviti. To sa potvrdilo, aj keď sa jej dotkol pri prevoze laik Oza, aby ju zachytil, keď sa voly potkli a okamžite tam zomrel. Oza si pritom myslel, že robí správnu vec, aby zachránil Božiu archu. …
Mnohí z nás si aj dnes myslia, že robia správnu vec, keď prijímajú kvôli korone Eucharistiu na ruku. Aj my máme dobrý úmysel zachrániť bratov od infekcie, alebo zachrániť Cirkev, aby vôbec mohla slobodne podávať Najsvätejšiu Eucharistiu.
No Pánovo rozhodnutie zmiatlo i Dávida, ktorý sa potom bál priniesť Archu Pánovi. A čo bola archa zmluvy oproti samotnému Pánovi v Eucharistii? …
Svedectvá svätých a anjelov
Sv. Tomáš Akvinský okolo r. 1200 v diele Summa Theologica: píše: „Nič sa nedotkne tejto sviatosti iba to, čo je posvätené, teda korporál a kalich sú posvätené a rovnako ruky kňaza, ktorý sa dotýka tejto sviatosti. Preto je nezákonné, aby sa jej niekto iný dotýkal okrem nutnosti, keby mala padnúť na zem alebo v inom naliehavom prípade. (16 ST, III, Q. 82, Art. 13)
V r. 2008 pápež Benedikt XVI. sa rozhodol zastaviť prijímanie na ruku a podával Eucharistiu iba do úst veriacim na kolenách. Doteraz je toto rozhodnutie na vatikánskej webovej stránke. …
Sv. Augustín citovaný v encyklike Benedikta XVI, Sacramentum Caritatis, (Sviatosť lásky, 66) učí: „Nikto nepožíva toto Telo bez predošlého uctievania, hrešili by sme, keby sme si ho neuctievali.“
Kardinál Ratzinger: „Prijímanie dosiahne svoju pravú hĺbku, keď je podporené a obklopené adoráciou [Duch liturgie, Ignatius Press, 2000), str. 90]. …
Sv. Ján Pavol II. v Ecclesia de Eucharistia (Cirkev žije z Eucharistie 61) píše:
Eucharistické tajomstvo – obeta, prítomnosť, hostina – nepripúšťa redukcie a manipulácie. Je potrebné žiť ho v jeho integrite: aj ako liturgickú udalosť, aj v intímnom rozhovore s Ježišom hneď po prijatí Eucharistie, aj vo chvíľach modlitieb eucharistickej adorácie mimo omše. Vtedy sa pevne buduje Cirkev a vyjadruje sa to, čím skutočne je: jedna, svätá, katolícka a apoštolská; Boží ľud, chrám a rodina; Kristovo telo a nevesta oživovaná Duchom Svätým; všeobecná sviatosť spásy a hierarchicky usporiadané spoločenstvo.
Cesta, ktorou Cirkev prechádza v týchto prvých rokoch tretieho tisícročia, je aj cestou obnoveného ekumenického úsilia. Posledné desaťročia druhého tisícročia, vrcholiace vo Veľkom jubileu, nás posunuli týmto smerom, podnecujúc všetkých pokrstených odpovedať na Ježišovu modlitbu „ut unum sint“ (Jn 17, 11). Je to dlhá cesta, plná prekážok, ktoré presahujú ľudské schopnosti. No máme Eucharistiu a pred ňou môžeme z hĺbky srdca cítiť, že aj nám sú adresované tie isté slová, ktoré počul prorok Eliáš: „Vstaň a jedz, lebo máš pred sebou dlhú cestu!“ (1 Kr 19, 7). Eucharistický poklad, ktorý nám Pán dal k dispozícii, nás smeruje k cieľu plného prežívania so všetkými bratmi, s ktorými nás spája spoločný krst. Aby sme tento poklad neroztratili, potrebné je rešpektovať požiadavky, ktoré vyplývajú z toho, že ide o sviatosť spoločenstva vo viere a v apoštolskej postupnosti.
Prisudzujúc Eucharistii vážnosť, ktorú si zasluhuje, a pozorne sa snažiac dodržať všetky požiadavky, dávame najavo, že sme si skutočne vedomí veľkosti tohto daru. K tomu nás vyzýva tradícia, ktorú už od prvých storočí zachovávala kresťanská komunita, bdelá v uchovávaní tohto pokladu. Podnecovaná láskou, Cirkev sa usiluje odovzdať nasledujúcim kresťanským generáciám vieru a náuku o eucharistickom tajomstve bez toho, aby z nej stratila čo len čiastku. Nehrozí, že by sme v starostlivosti o toto tajomstvo preháňali, lebo „v tejto sviatosti je zahrnuté celé tajomstvo našej spásy“.
A potvrdzuje to kardinál Robert Sarah v predslove knihy z r. 2018:
„Prečo trváme na prijímaní po stojačky a na ruku? Prečo tento postoj nedostatku podriadenia sa Božím znameniam? Nech nijaký kňaz nepoužíva svoju autoritu na odmietnutie tých, ktorí si želajú prijímať Eucharistiu po kľačiačky a do úst! Prichádzajme ako deti a pokorne prijímajme Kristovo Telo na kolenách a na jazyk. Svätí sú nám v tom príkladom. Oni sú vzormi na napodobovanie, ktoré nám Boh ponúka! Najúskočnejším diablovým útokom je pokus o zničenie viery v Eucharistiu rozsievaním omylov a napomáhaním nevhodných spôsobov jej prijímania. Naozaj vojna medzi sv. Michalom archanjelom a jeho anjelmi na jednej stane a Luciferom na strane druhej pokračuje v srdciach veriacich! Satanovým cieľom je obeta svätej omše a reálna prítomnosť Ježiša v konsekrovanej Hostii!“ …

Arcibiskup chce obmedziť úlohu kňazov v živote Cirkvi

Laici správcami farností ???

Lima, 15.8.2021 (Christianitas) 027 773 – Limský arcibiskup Carlos Gustavo Castillo Mattasoglio sa podelil s médiami o svoju teóriu, podľa ktorej má byť Cirkev opäť o čosi bližšie k ľuďom a má byť organizovaná podľa zásad rovnosti:
„Myslím si, že ako Cirkev musíme tvrdo pracovať, aby sme vytvorili Cirkev bližšiu k ľuďom a vyznačujúcu sa väčšou rovnosťou.“ A ako by to malo vyzerať v praxi?
„Dajte laikom napríklad povolenie prevziať farnosť rodinami, pármi, manželskými skupinami alebo staršími laikmi, pretože je predsa lepšie poslať kňazov na nejaké štúdium, nie?“, uviedol hierarcha. Arcibiskup ďalej navrhuje, aby laici, ktorí by viedli spoločenstvá veriacich „bez potreby najímania kňazov“, prevzali aj úlohu správcov farností. Úloha duchovenstva by bola obmedzená na to, aby za tieto komunity slúžili omše, raz v nedeľu alebo maximálne dvakrát týždenne: „Musíme sa zamyslieť nad zásadami rovnosti,“ dodal.
Arcibiskup poukázal na to, že takéto myšlienky sú odozvou na výzvu pápeža Františka ísť „cestou synodálnosti“. Tento rovnostársky nápad o farnostiach bez kňazov je podľa arcibiskupa výsledkom diecéznych konzultácií pred „synodou o synodálnosti“, ktorá je Vatikánom naplánovaná na rok 2023. Na konzultáciách, ako uvádza hierarcha, bolo 800 delegátov „a dohodli sme sa, ako postupovať v Lime“.
„Pápež chce, aby sa Cirkev na latinskoamerickej a globálnej úrovni poradila o tom, ako by mala vyzerať budúcnosť a aby sa zorganizovala v súlade s dohodou, ktorú uzavrú administrátori s národmi, a tak sa pohla dopredu,“ povedal arcibiskup Mattasoglio.
Ako upozornila Catholic News Agency, návrh arcibiskupa z Limy je v rozpore s Kódexom kánonického práva, ako sám Mattasoglio priznáva. Cirkevné právo stanovuje, že iba vo výnimočných prípadoch, keď nie je prítomný klerik, ktorý by mohol vykonávať povinnosti farára, môžu veriaci prevziať svoje povinnosti, ale vždy pod dohľadom kňaza zodpovedného za spoločenstvo. BM

Švajčiarsko: Nový biskup podáva sväté prijímanie aj nekatolíkom !!!

Bern, 26.3.2021 (LifeSiteNews) 027 772 – Počas svätej omše svojej vysviacky v marci podal nový biskup švajčiarskej Diecézy Chur Joseph Bonnemain (na obr.) sväté prijímanie aj trom nekatolíkom. Bolo to za prítomnosti kardinála Kurta Kocha, prefekta Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, ktorý ho práve vysvätil na biskupa!
Josepha Bonnemaina zvolil na tento post pápež František po tom, čo katedrálna kapitula v Churi s nezvyčajnou rozhodnosťou po odchode do dôchodku vzácneho biskupa Mariana Elegantiho odmietla všetkých troch progresívnych kardinálov prezentovaných Rímom.
Traja protestanti, ktorým podal nový biskup Eucharistiu boli: Rita Famosová prezidentka Evangelikálnej reformovanej švajčiarskej cirkvi, Michel Müller, prezident Zürišskej cirkevnej rady a Mario Fehr, socialistický radca kantónu Zürich.
Prítomný na vysviacke boli aj ďalší biskupi ako aj predseda Biskupskej konferencie Švajčiarska z Bazileja biskup Felix Gmür!
V médiách sa objavila aj obžaloba „extrémne pravicového krídla tlače“ a údajného „skrývania faktu“, že kardinál Jozef Ratzinger sám podal sväté prijímanie bratovi Rogerovi Schutzovi, protestantskému pátrovi z ekumenickej komunity v Taizé na zádušnej svätej omši za Jána Pavla II. No podľa francúzskeho životopisca Yvesa Chirona, brat Roger sa obrátil na katolícku vieru v r. 1972, čo potvrdil aj býv. biskup Autunu, Armand Le Bourgeois. Nezverejnilo sa to, lebo brat Roger nechcel „prelomiť ekumenické spoločenstvo“ v Taizé.
Je jasné, že biskup Bonnemain nie je sám v nemeckej oblasti, čo takto porušil univerzálne platné jasné pravidlá. …

„Pánov chrám je svätý!“

„Tí, čo to sväté ignorujú, zosmiešňujú, či zneužívajú, sú schopní najhorších vecí.“

Komentár: Dekan Salzburskej arcidiecézy Ignaz Steinwender

Viedeň, 13.8.2021 (kath.net) 027 771 – Zo štúdia si pamätám výrok jedného môjho profesora, ktorý ma v minulých dňoch znova napadol: „Ľudia, ktorí to sväté ignorujú, zosmiešňujú, alebo zneužívajú, sú schopní tých najhorších vecí!“
Chrámy sú sväté miesta, sú to miesta modlitby a bohoslužby a nie svetských aktivít. To platí aj pre Dóm sv. Štefana vo Viedni, ktorý má pre Rakúsko ústredný význam. Akcia očkovania v Katedrále sv. Štefana, ktorá sa začala 12. augusta, je pre mnohých veriacich pohoršením, vedie k ďalšiemu banalizovaniu toho svätého a dáva nám pomyslieť na vyháňanie kupcov rozhnevaným Ježišom z jeruzalemského chrámu.
Ak má niekto ten názor, že očkovanie je niečo dobré a vidí to ako záruku sľubovanej normality, keď je presvedčený, že očkovanie je dobrý skutok – aj keď nemôže stopercentne chrániť pred nakazením, prenosom nákazy alebo závažným priebehom ochorenia a na základe novej medicínskej technológie nemožno ešte vydať bezpečné výpovede o dlhodobých následkoch – tak by napriek tomu nebolo potrebné, ani zmysluplné, či primerané ani v zmysle 2. vatikánskeho koncilu, ktorý hovorí o autonómii vecných oblastí, očkovať ľudí v Dóme sv. Štefana.
Keď som sa ja a mnohí moji spolubratia vyjadrili k téme korona na rozumovej úrovni s kritickými otázkami, tak nás obvinili, že my ako kňazi nemáme medicínske kompetencie, zatiaľ čo jednostranné odporúčania dať sa zaočkovať od cirkevných predstaviteľov očividne nepredstavovali nijaký problém. Či nemáme považovať očkovanie v dóme za drastický prípad klerikalizmu, keď predsa katolíci celkom legitímne smú mať na toto rôzne názory?
Očkovaním v Dóme sv. Štefana zaujíma cirkev – a síce rakúska cirkev – postoj v spornej otázke. Symbolický význam toho, čo sa v tomto Božom dome deje, nemožno vôbec preceňovať: „Milí veriaci, musíte sa dať zaočkovať!“ – tak znie skryté posolstvo.
Nával na očkovanie sa už skončil. Kto sa chcel dať zaočkovať, je už aj tak dávno zaočkovaný. Teraz sa v Rakúsku podniká všetko pre to, priviesť aj tých, ktorí očkovanie z hĺbky duše odmietajú, k tomu, aby sa zaočkovať dali. Každá ďalšia ponuka sa k tejto spornej kampani pridáva a možno ju vyložiť ako podporu štátnej stratégie. Namiesto napomáhania jednoty medzi ľuďmi cirkev tak prispieva k rozkolu práve aj medzi veriacimi.
Dóm sv. Štefana je chrámom Rakúska, symbolom Katolíckej cirkvi!
Apoštol sv. Pavol hovorí Korinťanom a aj nám, že sme Božím chrámom a že v nás prebýva Duch Svätý.
Nechá sa cirkev touto akciou očkovania nakoniec použiť alebo dokonca zneužiť možno na úkor telesnej alebo aj duševnej nedotknuteľnosti ľudí? Úprimne – z tejto myšlienky sa ma chytá hrôza.
Mnohí veriaci ma v týchto dňom na túto tému oslovili, niektorí mi dokonca povedali, že je to rúhanie, ohavnosť na svätom mieste. Nestretol som ani jediného veriaceho, ktorý by túto akciu schvaľoval.
Apoštol Pavol píše: „Kto by teda Boží chrám zničil, toho Boh zničí. Lebo Boží chrám je svätý – a ním ste vy,“ (1 Kor 3,17).
Nech je nám Boh milostivý!

* * * * * * *

MODLITBA ZA KŇAZOV sv. TERÉZIE z LISIEUX

Ó, Ježišu, večný veľkňaz, zachovaj svojich sluhov v ochrane svojho Najsvätejšieho Srdca, kde im nikto nemôže ublížiť. Zachovaj bez poškvrny ich posvätné ruky, ktoré sa denne dotýkajú tvojho Najsvätejšieho Tela, zachovaj bez poškvrny ich ústa, ktoré sú zavlažované tvojou predrahou krvou.
Zachovaj čisté ich srdcia, v ktorých je odtisnutá pečať tvojho slávneho kňazstva a ochráň ich od všetkých pozemských náklonností.
Daj, aby rástli v láske k tebe a zachráň ich od svetskej nákazy. Udeľ im moc, aby premieňali srdcia, ako premieňajú chlieb a víno. Žehnaj ich prácu, aby im prinášala hojný úžitok a udeľ im korunu večnej slávy. Amen.

ZASVÄTENIE SA PANNE MÁRII

Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, plná dôvery prichádzam k Tebe. Chcem sa Ti úplne zasvätiť ako Tvoje dieťa. Navždy sa Ti zasväcujem a darujem.
Zasväcujem Ti celý svoj život, dušu, schopnosti, talenty aj bolesti. Všetko, čím som, čo mám a čo robím, všetko nech je Tvojím vlastníctvom. Tebe, Panna Mária, odovzdávam minulosť, prítomnosť aj budúcnosť.
Zasväcujem ti, Matka, aj svoju rodinu, svojich priateľov. Bez akejkoľvek výhrady nechávam vládnuť Tvoje Nepoškvrnené Srdce nado mnou, nad mojou rodinou a nad tými, ktorých mi chceš zveriť. Stále chcem myslieť na to, že Ti patrím, že ma vedieš a ochraňuješ.
Nepoškvrnená Matka, zasväcujem Ti obety a úsilie každého dňa, sľubujem ti, že sa budem s láskou k Tebe modliť ruženec a oslavovať Tvoju pamiatku a tak uzmierovať Boha za všetky urážky i Tebe spôsobené bolesti. Matka, Tvoja som teraz i naveky. Skrze Teba a s Tebou chcem navždy celkom patriť Ježišovi. Amen.

Sv. MICHAL ARCHANJEL

bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK

svätý Michal archanjel, chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

K DUCHU SVÄTÉMU
Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:

Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen. (S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *