Život Cirkvi vo svete 33/2020

Obsah

Portál: Pápež pomohol Argentíne s dlhmi

Kardinál Marx zostáva koordinátorom financií Vatikánu

Kardinál: Pro-potratový kandidát nemôže dostať prijímanie!

Zdravotný stav Benedikta XVI. sa zlepšuje

Stručne z LifeSiteNews

Nemecké šialenstvo s koronou: Rodičom majú zobrať deti!

Pripravuje Antifa útoky na policajtov?

Bielorusko: Cirkev žiada pokojné riešenie konfliktu

Harrisová – veľká hrozba pre občianske práva a ochranu života“

Maurícius: Kardinál vyzýva po katastrofe k činom

Radšej pôjdem do väzenia ako zatvoriť kostol!“

Irak: Obnova veľkého chrámu dodáva kresťanom nádej

Čínska tlač: „Peking a Vatikán dohodu obnovia“

Čína: Ako sa má cirkev dva roky po dohode s Vatikánom

Arcibiskup Viganò: Kristus Kráľ bol „zbavený trónu“

Nanebovzatie Panny Márie

Ja som Matka Eucharistie. Nie, že by som Ježiša znovu zrodila pre sviatočnú skutočnosť na oltári. To je úloha vyhradená vám, moji synovia kňazi. … Jeho Telo je oslávené, ale nie je iné. Nejde teda o jeho opätovné zrodenie. V skutočnosti je to to isté Telo, ktoré som mu dala ja … preto ten, ktorého privádzate na svet v okamihu eucharistickej konsekrácie, je stále Máriiným Synom. Tak to bolo na zemi a tak je to aj v raji. Mocou privilégií môjho telesného nanebovzatia som tam, kde je Ježiš, v každom svätostánku. Kde je Syn, tam je vždy Otec aj Duch Svätý. Ja som radostná Matka Eucharistie. (Don Gobbi 8.8.1986)
Som Žena odetá slnkom. Moje oslávené telo je pre vás znamením môjho dokonalého víťazstva. Večné slnko milosti a lásky svieti, preniká a obklopuje teraz moje oslávené telo, ktoré je najužšie spojené s Telom môjho Syna Ježiša. Z môjho Srdca prúdi prameň svetla, ktorým chcem zaplaviť svet ponorený do temnôt …
Milovaní synovia, dnes sa môj odporca obracia proti vám zúrivým spôsobom, len aby vás vzdialil odo mňa. Darí sa mu zmiesť z neba tretinu hviezd – aj vy ste také hviezdy na oblohe Cirkvi. Ale o koľko väčší je počet tých, ktorých jas zahalí. Preto vám kladie nástrahy všetkého druhu, často vás napáda prostredníctvom duší, ktoré vám stoja najbližšie a ktoré najviac milujete a tak vás chce znechutiť a vyhasiť vo vás oheň a horlivosť vášho apoštolského pôsobenia. Život na zemi je ako dlhá a bolestná predsieň, ktorou musíte prejsť do kráľovstva nebeského Otca. (15.8.1980)
Koľko znamení vám zosiela Pán, aby vás primäl k ľútosti a obráteniu – choroby, nešťastia, vojny, hrozby blížiaceho sa zla! Aby ste v týchto časoch nepodľahli zúfalstvu, aby ste dokázali kráčať po ceste neotrasiteľnej a pevnej viery, je súrne potrebné žiť s pohľadom na raj. (1983)

Akonáhle si začneme všímať vietor, búrku, vlnobitie a nesústredíme sa iba na Ježiša – začneme sa topiť!

(Páter Rastislav SVD – kázeň 19. nedele k Mt 14, 22-33) .

* * * * * * *

Portál: Pápež pomohol Argentíne s dlhmi

Buenos Aires, 8.8.2020 (KAP) 026 618 – Najnovšie zahladenie dlhov v Argentíne sa podľa správy médií podarilo aj s pomocou pápeža Františka. Ako informoval argentínsky portál infobae v sobotu, argentínsky prezident Alberto Fernandez sa krátko po oznámení zahladenia dlhov v utorok telefonicky poďakoval pápežovi.
Bez hlavy Cirkvi pochádzajúcej z Argentíny, by bolo riešenie dlhov u medzinárodných veriteľov nemožné. Tým sa Argentíne de facto odpustilo 66 miliár dolárov (56 miliárd eur). To zabránilo deviatemu štátnemu krachu druhého najväčšieho hospodárstva Južnej Ameriky.
Podľa správy infobae už krátko po nastúpení do úradu v decembri 2019 Fernandez hovoril s Františkom o ťažkej hospodárskej a finančnej kríze Argentíny.
„Táto výmena myšlienok bola kľúčom k vypracovaniu stratégie rokovaní Argentíny s veriteľmi na Wall Street v USA,“ napísal portál. František tak mohol včas sprostredkovať kontakty medzi riaditeľkou Medzinárodného menového fondu (IWF), Bulharkou Kristalinou Georgievou a Fernandezom menovaným ministrom hospodárstva Martinom Guzmanom.
Okrem toho, že je ručiteľom pri IWF sa pápež zasadzoval aj pri „každom rozhovore s hlavami štátov za Argentínu a prosil ich o spoluprácu pri rokovaniach s veriteľmi“, ako píše portál.

Kardinál Marx zostáva koordinátorom financií Vatikánu

Mníchov/Vatikán, 7.8.2020 (kath.net/pem) 026 617 – Pápež František nanovo menoval kardinála Reinharda Marxa, mníchovského arcibiskupa, za koordinátora Pápežskej rady pre hospodárske záležitosti. Marx vedie Ekonomickú radu Vatikánu od jej založenia v r. 2014.
Táto rada má za úlohu pozorne sledovať realizáciu hospodárskych záležitostí Svätého stolca a bdieť nad finančnými aktivitami orgánov Rímskej kúrie, zariadení Svätého stolca a štátu Vatikán. Ekonomická rada má 15 členov – osem kardinálov a biskupov – aby sa odzrkadľovala univerzálnosť Cirkvi a siedmi členovia sú laici, finanční experti z rôznych národov. Po prvý raz bolo povolaných do tohto grémia aj šesť žien – z toho dve z Nemecka – profesorka práva z Düsseldorfu Charlotte Kreuter-Kirchhofová, expertka na verejné právo, európske právo a právo národov a berlínska finančná špecialistka, prezidentka nemeckých bánk Marija Kolaková.
Kardinál Reinhard Marx (*1953) je od r. 2008 arcibiskupom Arcidiecézy Mníchov-Freising. Do r. 2020 bol predsedom BKN a do r. 2018 predsedom Komisie pre EÚ. V r. 2013 bol povolaný do pápežského poradného grémia reformy Rímskej kúrie – Rady kardinálov.

Kardinál: Pro-potratový kandidát nemôže dostať prijímanie!

La Crosse, Wisconsin, 10.8.2020 (LifeSiteNews) 026 616 – Bývalý prefekt najvyššieho súdu vo Vatikáne Apoštolskej signatúry kardinál Raymond Burke zdôrazňuje, že politickí kandidáti, ktorí presadzujú potraty a prezentujú sa ako komunikanti spôsobujú pohoršenie u veriacich. Povedal to pre Fox News.

„Tak zvaným katolíckym politikom, vrátane demokratického kandidáta na amerického prezidenta Joe Bidena treba odmietnuť sväté prijímanie pre podporovanie politiky odporujúcej prirodzenému zákonu a základnej náuke Cirkvi vrátane potratov a homosexuality. Nemajú sa prezentovať ako veriaci pristupujúci k prijímaniu, lebo nie sú v spoločenstve s Kristom. To nie je trest. V skutočnosti je to priazeň pre týchto ľudí, keď sa im povie, aby k prijímaniu nepristupovali, pretože tým páchajú svätokrádež.“

Kardinál povedal, že títo „katolícki“ politici tak často podporujú potraty a zákony pre LGBT, že mnohí nekatolíci sú presvedčení, že Cirkev zmenila svoju náuku v týchto veciach:

„Nekatolícki politici vo vláde v tomto národe mi hovoria, že sú si istí, že katolícka náuka v otázkach ako potrat a tzv. ´manželstvo´ homosexuálov atď. sa zmenila, pretože toľkí katolíci vo Washingtone na vŕšku Capitol Hill pravidelne podporujú tento druh legislatívy a to je škandál!“

Už v r. 2004 arcibiskup Burke varoval demokratického kandidáta na prezidenta Johna Kerryho, aby nepristupoval ku svätému prijímaniu, lebo v zmysle kánonu cirkevného práva 915 sa tým pácha ťažký hriech.
Súčasný kandidát na prezidenta Joe Biden opakovane zdôrazňoval svoju katolíckou vieru, hoci je radikálne za potraty. Na videu v kampani povedal: „Chodím na omše a modlím sa ruženec. Je to neuveriteľne utešujúce.“
Minulý rok Biden vyhlásil, že pápež František mu dal sväté prijímanie po tom, čo mu ho odmietol podať katolícky kňaz pre jeho verejnú podporu potratu. V júli Biden uverejnil materiál pre ženy Agenda for Women, kde sľubuje hradenie potratového priemyslu doma i v zahraničí.

Zdravotný stav Benedikta XVI. sa zlepšuje

Rím, 11.8.2020 (kath.net) 026 615 – „Choroba už doznieva.“ Emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. (93) trpiacemu na kožnú chorobu je už oveľa lepšie, ako povedal jeho sekretár arcibiskup Georg Gänswein. Povedal to na kultúrnom podujatí v Čiernom lese ako informujú noviny „Süddeutsche Zeitung“.
„Benediktovi už znižujú dávky liekov. Po smrti jeho brata prišli bolesti.“ Infekcia bola veľmi bolestivá, ale podľa arcibiskupa Gänsweina nie smrteľná: „Sú to však bolesti, ktoré neželám ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi,“ ako povedal arcibiskup.

* * * * * * *

Stručne z LifeSiteNews

Trump: „Joe Biden je proti Bohu, Biblii, náboženstvu“

„Sleduje radikálnu ľavicovú agendu – odoberie vám zbrane, ničí články ústavy o obrane, nijaké náboženstvo, nijaká Biblia, on je proti Bohu!“ “ povedal Donald Trump minulý týždeň v Ohiu. Svojho demokratického protivníka označuje ako nepriateľa kresťanstva. Povedal, že ak ho ľudia zvolia, „bude slúžiť ako bábka radikálnym sekularistom“. USA, 10.8.2020

Po dlhom odsudzovaní Švédska úmrtia na covid-19 klesli na nulu!

Na rozdiel od mnohých štátov Švédsko nezatvorilo školy ani podniky, ani neobmedzilo individuálnu slobodu ako inde v Európe a USA. Ako sa rozprúdila prudká diskusia o ochranných opatreniach proti šíreniu nákazy, dlhé mesiace odsudzovaný postup Švédska ukázal nové výsledky. Krajina s 10 miliónmi obyvateľov má teraz 82 972 nakazených a 5766 obetí vírusu. Vedúci predstavitelia Švédska čelili neustálym slovným útokom zo zahraničia, keď počet úmrtí od apríla do júna stále rástol. No od 20. júla to už bolo iba niekoľko obetí a teraz je na nule.
Švédsky epidemiológ Anders Tegnell vysvetlil:
„Švédsko vychádzalo z toho, že covid-19 nie je choroba, ktorú možno zastaviť alebo vymazať … kým sa nevyprodukuje účinná vakcína a že zatvorenie všetkého je nezlučiteľné so švédskym zákonmi a necháva sa to na zodpovednosť ľudí. Lockdown a zatváranie hraníc nemá historický vedecký základ. Zatvorili sme mnohé krajiny, aby sme videli, či uverejnia analýzy účinkov opatrení, no neboli nijaké. Ale domovy sociálnej starostlivosti sme naozaj zanedbali. “ Štokholm, 10.8.2020

Austrálii vládne covid-19! Polícia vtrháva do domov bez dovolenia

„Máme pohotovosť od 8.00 do 17.00, s používaním policajných helikoptér a reflektorov na vyhľadávanie ľudí. Je vírus ako vampír, ktorý vychádza v noci? … Vyvoláva to masový strach a pokoruje obyvateľstvo vyžadovaním poslušnosti. Polícia rozbíja autá aj okná bytov ak ľudia nespolupracujú a nedodržiavajú nové ochranné opatrenia,“ hovorí šéf polície Shane Patton.
Melbourne, 13.8.2020

Známy európsky vedec: Covid-19 vyrobili v Číne –
účinná vakcína nepravdepodobná!

Profesor Giuseppe Tritto je medzinárodne uznávaný expert v biotechnológii a nanotechnológii. Nedávno vyhlásil, že vírus covid-19 rozhodne nie je prírodného pôvodu, ktorý náhodou prekročil bariéru hranice druhov od netopiera k človeku.
Profesora Giuseppe Tritta nebude možné prezentovať ako šialenca! Nielen, že je to medzinárodne uznávaný a známy expert, ktorý má hviezdnu vedeckú kariéru, ale je aj prezidentom Svetovej akadémie biomedicínskych vied – inštitúcie založenej pod záštitou UNESCO v r. 1997. Je to teda veľká osobnosť globálneho spoločenstva vedcov.
Veľmi dôležitým cieľom WABTu je aj analýza účinku biotechnológií — ako genetické inžinierstvo – na ľudstvo!

Katolíci: „Black Lives Matter“ ohrozuje čiernych!

Bill Donohue, prezident Katolíckej ligy v USA vyhlásil: „Jednou z najväčších hrozieb pre zdravie a bezpečnosť čiernych Američanov dnes nie je polícia! Je to hnutie Black Lives Matter! Podľa prieskumu inštitútu Gallup až 81 percent čiernych Američanov si želá políciu ba dokonca viac jej príslušníkov vo svojom okolí.“ New York, 11.8.2020

Primátor Los Angeles vypne prúd a vodu cirkvám

Demokratický primátor Los Angeles Eric Garcetti uskutočnil svoju hrozbu a bude zatvárať energie budovám, ktoré nedodržiavajú sociálny odstup.
Los Angeles, 10. 8.2020

Biskup konštatoval exkomunikáciu kňaza, čo neuznáva Františka

Sacramento, 11.8.2020 (kath.net/pl)
„Kňaz americkej Diecézy Sacramento, Jeremy Leatherby, dostal seba aj iných do schizmy,“ konštatoval biskup Jaime Soto. Svojimi slovami a činmi si Leatherby pritiahol na seba latae sententiae – exkomunikáciu – automaticky nastupujúci trest. Kňaz sa dobrovoľne oddelil od spoločenstva s pápežom Františkom a inými členmi Katolíckej cirkvi.“
Toto napísal biskup na svojej stránke v liste veriacim.
Pri slúžení svätej omše kňaz očividne nahrádzal meno pápeža Františka menom jeho predchodcu Benedikta XVI. a neuvádzal ani meno biskupa. Biskup hovorí o „schizme“ a píše:
„Kvôli závažnému pohoršeniu tohto konania nemám inú voľbu, ako verejne oznámiť dôsledky jeho rozhodnutia: Pritiahol na seba automatickú exkomunikáciu latae sententiae. Duchovných a veriacich upozorňujem, aby odmietali každý pokus tohto kňaza ponúkať omšu alebo sviatosti. Modlite sa so mnou za jeho návrat do plného spoločenstva s Rímskokatolíckou cirkvou,“ píše biskup.

Katolícky kňaz oceňuje homosexuálne „sväté rodiny“

Katolícky kňaz páter Bryan Massingale otvorene hovorí, že je gej a oceňuje homosexuálne rodiny vychovávajúce deti ako „sväté rodiny, ktoré možno prirovnať ku Svätej rodine Ježiša, Márie a Jozefa“! V článku požaduje, aby katolíci prejavovali rešpekt voči rodinám LGBTQ ako „spoločenstvám lásky“ a píše:
„Aby katolícke farnosti boli hodnoverné ako Cirkev Ježiša Krista, musia mimoriadne vítať katolíkov skupiny LGBTQ. A to aj keď nesúhlasíte, či nechápete túto domácu cirkev ako hniezdo viery a lásky.“
Massingale je kňazom arcidiecézy Milwaukee s arcibiskupom Jerome Listeckim na čele a je profesorom na Univerzite Fordham v New Yorku. Píše pre Katolícky magazín USA.
Neprekvapuje, že jezuita páter James Martin pátra Massingala ocenil: „Tento článok je veľkým zdrojom pre duchovných pastierov a farníkov a dúfajme, že podniknú prvé kroky v ústrety katolíkom LGBTQ,“ napísal na Twitteri.
Milwaukee, Wisconsin, 11.8.2020

026 614

* * * * * * *

Nemecké šialenstvo s koronou: Rodičom majú zobrať deti!

Pri podozrení nákazy koronavírusom by chceli zdravotné orgány zobrať rodičom deti, ak neis ú v rodine izolované“

Berlín, 14.8.2020 (kath.net) 026 613 – V Nemecku plánujú podľa správy novín „Neue Westfälischen Zeitung“ viaceré spolkové krajiny zaviesť nové nariadenie. Pri podozrení z nákazy koronavírusom sa majú rodičom odobrať deti, ak tie nemôžu byť v domácej karanténe oddelené od rodiny. Už pri podozrení z infekcie majú deti napríklad jesť oddelene od rodičov. Noviny sa odvolávajú o. i. na nariadenia zdravotných orgánov v Hessensku a Baden-Württembersku. V liste rodičom detí vo veku 3-11 rokov sa uvádza:
„Vaše dieťa sa musí doma vyhýbať kontaktu s inými členmi domácnosti tak, že sa postaráte o ich časové a priestorové oddelenie. Nijaké spoločné jedlá. Vaše dieťa by sa malo zdržiavať podľa možnosti samo v izbe oddelené od všetkých členov domácnosti.“
Mimoriadne bizarné je, že pri neizolovaní detí v domácnosti sa deti vytrhnú z rodiny a umiestnia natrvalo v uzavretých karanténnych zariadeniach!
„Ak tieto nariadenia nesplníte, alebo podľa vášho doterajšieho správania bude jasné, že nariadenie dodržiavať nebudete, bude sa vyžadovať umiestnenie detí z dôvodu ochrany obyvateľstva do uzavretého zariadenia.“

Pripravuje Antifa útoky na policajtov?

„Focus“: „Ľavicovo extrémistická ‚Antifašistická akcia‘ (Antifa) sa podľa bezpečnostných orgánov pripravuje cielene na útoky proti policajtom, politickým protivníkom a údajným pravicovým extrémistom.“

Berlín, 13.8.2020 (kath.net) 026 612 – U nemeckej organizácie Antifa a jej asi 50 regionálnych podporných skupinách možno už istý čas pozorovať „profesionalizáciu a násilie“, varuje nemecký Spolkový kriminálny úrad a Spolkový úrad pre ochranu ústavy podľa analýzy nebezpečia, ako informuje spravodajský magazín „Focus“. Ľavicoví extrémisti najnovšie rátajú aj s najťažšími zraneniami svojich protivníkov a mysliteľné je „dokonca aj cielené zabíjanie“, ako píše „Focus“. Analýza nebezpečia vychádza z informácií na internete, kde sa „berlínska Antifa výslovne hlási k desiatkam útokov na politických protivníkov, ako aj k podpaľačstvu a útokom farbami na nehnuteľnosti a vozidlá“.
„Focus“ ďalej píše, že „západné spravodajské služby“ majú dokonca dôkazy toho, že „nemeckí členovia Antify absolvujú kurzy bojového umenia u ľavicových kurdských milícií YPG v Sýrii“. Fotografie na internete ukazujú aj mladých Európanov so samopalmi.
Noviny „Weser-Kurier“ napríklad píšu, že ústavná ochrana v Brémach upozornila, že „ľavicoví extrémisti cvičili akcie proti polícii“. Touto témou sa bude zaoberať aj brémsky mestský senát. V Brémach sídli od r. 2008 „Základná skupina – Antifašizmus“, ktorú označujú ochrancovia ústavy ako „orientovanú na násilie a zameranú proti ústave“, ako uvádza „Weser-Kurier“. Trénovali tam aj aktivisti, ktorí sa pripravovali na akcie proti odporcom hnedého uhlia o. i. v Lužicku:
„Cieľom tréningu bolo účastníkov pripraviť na strety s políciou a cvičiť napríklad prelomenie a obkolesenie policajných uzáverov.“

Bielorusko: Cirkev žiada pokojné riešenie konfliktu

Rím, 12.08.2020 (KAP) 026 611 – Vzhľadom na protesty a násilie po zrejme zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku, vyzvala katolícka cirkev všetky strany k dialógu a pokojnému riešeniu problémov. V Bielorusku dochádza každú noc k násiliu na demonštrantoch najmä v Minsku.
„Modlíme sa, aby sa hnev a protesty utíšili. Násilie nikdy nie je správna cesta. Iba dialógom možno budovať budúcnosť,“ povedal arcibiskup Minska Tadeusz Kondrusiewicz pre taliansku katolícku agentúru SIR v stredu.
Arcibiskup Kondrusiewicz vyzval už v utorok k modlitbám za pokojné riešenie konfliktov.
Doteraz malo byť zatknutých už viac ako 5000 ľudí po tom, čo opozícia podala oficiálny protest proti výsledkom volieb. Alexander Lukašenko, ktorý je v úrade už 26 rokov, už viackrát hrozil nasadením vojska.
Arcibiskup Kondrusiewicz hovoril o „veľmi vážnej zložitej situácii“. „K tomu sa pridáva, že už dva dni nefunguje internet: Sme slepí. Hlavné portály už nie sú prístupné, takže vieme naozaj veľmi málo o tom, čo sa deje.“ Arcibiskup sa síce vyhol príklonu na jednu stranu v boji o moc, no pripomenul, že desať dní pred voľbami vydal výzvu k férovému a transparentnému hlasovaniu. A katolícka občianska iniciatíva s názvom „Falšovanie je hriech“ žiadala korektné sčítavanie hlasov.
„Prosil som tiež katolíkov, aby si dobre preštudovali programy kandidátov. Najmä témy ako rodina, nerozlučiteľnosť manželstva, hodnota a obrana života, ako aj sociálne a právne problémy sú body, na ktoré sa majú kresťania zamerať,“ uviedol Kondrusiewicz. … Arcibiskup sa doteraz vzdal otvorenej kritiky autoritatívneho štýlu vládnutia prezident Lukašenka.
Väčšina Bielorusov sa hlási k Pravoslávnej cirkvi, menšina asi 15 percent ku Katolíckej cirkvi.

„Harrisová – veľká hrozba pre občianske práva a ochranu života“

Harrisová je presvedčená, že nikto by nemal mať dovolené byť zvolený za sudcu alebo do vlády, kto je členom cirkvi, náboženskej organizácie, klubu alebo školy, ktoré považujú potrat, homosexuálnu prax alebo transgenderizmus za hriech! Ako by mohol kresťan voliť takúto osobu?“

USA, 12.8.2020 (LifeSiteNews) 026 610 – Hnutie za ochranu života nachádza silné slová na adresu favoritky bývalého viceprezidenta USA Joe Bidena – senátorky Kalifornie Kamaly Harrisovej. Uvádza, že „tento post veľmi uplatní pro-potratový absolutizmus demokratov!“
Joe Biden v utorok ohlásil, že si volí za viceprezidentku Kamalu Harrisovú a nazval ju „nebojácnou bojovníčkou za malého človeka v spoločnosti a najlepšiu verejnú služobníčku krajiny“! Obaja presadzujú plány na zavedenie federálneho zákona o účinnom neobmedzenom potrate na požiadanie. Tento zákon zviaže ruky štátom USA, ktoré sa pokúšajú čo najviac chrániť život zákonmi.
David Daleiden, riaditeľ investigatívnej skupiny Centra pre medicínsky pokrok napísal:
„Harrisová je najväčšou hrozbou pre články ústavy o občianskych právach, akú krajina kedy videla!“
Počas jej obdobia generálnej prokuratúrky Kalifornie Harrisová hrala kľúčovú úlohu pri obrane najväčšej potratovej organizácie sveta – Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo) napriek tomu, že tá predávala časti potratených detí na výskum, čo je v príkrom rozpore s federálnymi zákonmi USA. Táto organizácia financovala aj jej volebnú kampaň do senátu. Mnohé organizácie na ochranu života ju vtedy vyzývali, aby odstúpila pre konflikt záujmov. …
Pre Američanov, ktorí chránia život, je jasné, že ju voliť nebudú. Predseda skupiny študentov za ochranu života Kristan Hawkins sa vyslovil:
„Senátorka Kamala Harrisová už dokázala, že využije každú možnú právnu cestu, aby zasiahla Američanov, ktorí bojujú za ochranu života! Už v kampani do senátu priamo vyhlásila, že chce viac moci! Kamala Harrisová bola kúpená a platená organizáciou Planned Parenthood, ktorá získava neuveriteľnú moc zo strany ľavice. Čokoľvek Planned Parenthood povie, to sa v demokratickej strane realizuje. Harrisová je jasnou favoritkou potratovej organizácie Planned Parenthood.“
„Harrisová je presvedčená, že nikto by nemal mať dovolené byť zvolený za sudcu alebo do vlády, kto je členom cirkvi, náboženskej organizácie, klubu alebo školy, ktoré považujú potrat, homosexuálnu prax alebo transgenderizmus za hriech! Ako by mohol kresťan voliť takúto osobu?“ povedal to profesor teológie na Baptistickej univerzite v Bostone Robert A. J. Gagnon.
„Voliť Bidena s Harrisovou znamená voliť zneužívanie detí, transgenderizmus a potrat. Skrátka znamenalo by to útok na najmenších v našej spoločnosti a prenasledovanie rodičov a iných dospelých, ktorí bránia deti. Nebuďte hlúpi!“
Ako senátorka nútila náboženské spoločnosti a tehotenské centrá ochrany života konať proti ich svedomiu. Snažila sa aj zaviesť zákon nútiaci štáty uznať „manželstvá“ rovnakých pohlaví.
Biden a Harrisová sa okrem toho prejavujú ako pevní spojenci lobby LGBT.

Maurícius: Kardinál vyzýva po katastrofe k činom

Port Louis, 11.08.2020 (KAP/KNA) 026 609 – Po stroskotaní lode na pobreží ostrova Maurícius vyzval kardinál Maurice Piat svojich krajanov k nasadeniu.
„Mauríčania nesmú váhať, či sa majú za svoju krajinu namočiť,“ povedal biskup diecézy hlavného mesta Port Louis podľa miestnych médií v utorok.
Koncom júla japonská nákladná loď „MV Wakashio“ narazila pred východným pobrežím ostrova na dno. Podľa vlády z nej vytieklo už viac ako 1000 ton aj ťažkých olejov.
Kardinál pripomenul ohrozené prírodné poklady, ako aj obyvateľov, ktorí žijú z rybolovu. Súčasne povzbudil angažovanosť tisícov dobrovoľníkov na tomto tropickom ostrove. Ľudia nazbierali na poliach slamu a vyrábajú z nej plávajúce bariéry na zachytenie olejového koberca. Iní čistia pláže a zachraňujú zvieratá.
Minulý týždeň vláda premiéra Pravinda Jugnautha vyhlásila stav prírodnej núdze. V médiách sa objavili zábery olejového koberca na plážach aj v mangľových lesoch. Hoci výtok oleja sa zastavil, podľa maurícijskej vlády hrozí ešte, že sa vrak lode roztrhne a vytečie ďalší olej.

Radšej pôjdem do väzenia ako zatvoriť kostol!“

Po celom svete mnohé sekulárne štátne orgány obmedzili právo na slobodné praktizovanie viery v mene koronavírusu.

USA, 5.8.2020 (LifeSiteNews) 026 608 – Ďalší kresťanský pastier odporuje sekulárnym orgánom, ktoré sa pokúšajú prinútiť ho zatvoriť kostol pre koronavírus dokonca aj za cenu vlastnej slobody:
„Kostoly by mali byť otvorené. Nemali by byť na to nijaké ospravedlnenia. Radšej pôjdem do väzenia, ako by som mal zatvoriť svoj kostol!“ vyhlásil duchovný pastier Greg Locke z cirkvi Global Vision Bible Church v americkom Tennessee, ako napísali noviny Washington Examiner. Cirkev tiež odmietla praktizovanie odstupu medzi veriacimi a nosiť rúška, lebo podľa Lockeho „treba odmietať žiť v neustálom strachu a mediálnej hystérii“.
Po celom svete mnohé štátne sekulárne orgány závažne obmedzili právo na zhromažďovanie veriacich v mene krízy koronavírusu vrátane zákazui svätého prijímania do úst.
V Kalifornii demokratický guvernér Gavin Newsom takto zakázal sväté omše v kostoloch pre 80 percent obyvateľstva štátu. Viaceré cirkvi odmietli splniť toto nariadenie ako Cirkev komunity milosti v Sun Valley, cirkev Cornerstone vo Fresne, Kresťanská cirkev Destiny v Rockline a Cirkev Harvest Rock v Pasadene.
No oveľa ťažšie prežívajú situáciu katolícki veriaci, pretože ich vodcovia dobrovoľne ukladajú tieto reštrikcie svojim diecézam. Biskupi v USA, vo Francúzsku, v Anglicku a Walesi, na Malte, v Jeruzaleme, Singapure, na Filipínach – tie všetky zakázali sväté prijímanie do úst. V teritóriu USA Guam, v Katolíckej farnosti sv. Júdu Tadeáša, dokonca zakázali veriacim kľačať pri modlitbe!
„Keď štátni predstavitelia obmedzujú cirkvi a určujú počet veriacich v kostole na omši pokúšajú sa o reštrikciu, ktorá v podstate znemožňuje veriacim schádzať sa v Božom dome,“ vyhlásil pastor John MacArthur z kalifornskej cirkvi Grace Community Church. „Ak nám prikazujú odstup pokúšajú sa o reštrikciu, ktorá v podstate znemožňuje prežívať spoločenstvo medzi veriacimi, ktoré sa prikazuje v Liste Rimanom 16,16, 1 Kor 16,20, 2 Kor 13,12 a v 1 Sol 5,26. Vo všetkom tomto sa musíme podriaďovať Pánovi!

Irak: Obnova veľkého chrámu dodáva kresťanom nádej

Viedeň – Mníchov, 8.8.2020 (kath.net/KIN) 026 607 – „Mnohí kresťania sa pri návrate cítili deprimovaní, keď uvideli zničený kostol. Keď sa začalo s jeho výstavbou, načerpali novú nádej, že krása Božieho domu znova oživí aj život farnosti,“ povedal sýrsko-katolícky kňaz Ammar Yako pre nadáciu „Kirche in Not“. Kňaz má dohľad nad budovaním zničeného kostola Al-Tahira v Karakoši. Toto miesto na nížine Ninive kresťania nazývajú aramejsky aj Baghdeda.
Kostol zasvätený Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie bol jedným z najväčších a najvýznamnejších Božích domov v Karakoši – po stáročia najväčšom a najvýznamnejšom kresťanskom meste krajiny – až do 6. augusta 2014. Vtedy bojovníci „islamského štátu“ dobyli región okolo Mosulu a Karakoš i ďalšie mestá a obce zrovnali so zemou.
„Pri útoku IS kostol vyrabovali a podpálili. Teroristi vyhodili do vzduchu aj vežu,“ hovorí Yako.

Z Lurdskej jaskynky strelnica

Cez noc muselo z oblasti Ninive ujsť asi 120 000 kresťanov. Väčšina našla útočisko v okolí Erbilu, hlavného mesta Kurdistanu. V Karakoši používali teroristi Lurdskú jaskynku na nádvorí kostola ako strelnicu. Spálili modlitebné knižky a rukopisy.
„V kostole bol kríž z čistého striebra s relikviou Kristovho kríža. Teroristi ho asi ukradli. Cennú maľbu Panny Márie spálili. Čo nezničili teroristi, dokonali raketové útoky a výčiny počasia,“ hovorí kňaz
Na jeseň 2016 iracké oddiely so spojencami región znova dobyli. Tisíce kresťanov sa vrátili do domoviny. Do Karakoša sa vrátila asi polovica z pôvodne vyše 11 000 kresťanských rodín. Pri budovaní mesta a farností im pomáha aj nemecká nadácia „Kirche in Not“. Spolu s inými organizáciami od r. 2016 obnovili desaťtisíce bytových domov.

Kostoly znova centrami verejného života.

V druhej etape sa obnovujú kostoly, farské centrá, fary a materské škôlky. A zasa z fondov „Kirche in Not“.
Ammar Yako hovorí o hlbokom význame projektu: „Opätovné budovanie veľkého chrámu Al-Tahira povzbudzuje kresťanov zostať vo vlasti. Kostol posvätili v r. 1947. Predtým tam bol kostolík tiež zasvätený Božej Matke. Každý kresťan tu má pocit, že tento chrám je súčasťou jeho histórie a jeho kultúrneho dedičstva. Jeho budovanie je významné aj z umeleckého hľadiska. Strecha kostola spočíva na 22 z jedného kusa vytesaných mramorových pilieroch z Mosulu. Kedysi sa označovali ako „klenoty“ chrámovej stavby – po požiaroch a streľbe majú však hlboké trhliny. To bol aj dôvod, prečo kostol v r. 2018 museli zatvoriť. Aj oblúky a stĺpy pri oltári hrozili zrútením. Medzitým však už veľmi pokročili bezpečnostné opatrenia.

Zachovať a ukazovať spomienky na teror

„Vybudovanie stavby je dôležité aj preto, že v chráme Al-Tahira prijíma sýrsko-katolícke spoločenstvo hodnostárov a delegácie, ktoré sú v regióne hosťami,“ vysvetľuje kňaz poverený dohľadom. Kríza koronavírusu stavbu trocha spomalila, preto si tento rok ani veľmi nepripomenú výročie vyhnania kresťanov.
„Teraz pracujeme na streche a klenbe. Potom príde na rad portál a veža a nakoniec oltár,“ vysvetľuje Yako.
„Pokračuje to, a to je najdôležitejšie posolstvo napriek neistotám. Mnohí kresťania sa boja návratu IS alebo toho, že na nich politici zabudli. No ich ciele to nebrzdí. Nech sa v múroch chrámu Al-Tahira čoskoro rozoznejú modlitby veriacich! Dúfame, že budeme môcť vystaviť aj náboženské predmety a očistiť mazanice IS na múroch. Svet má vidieť, čo nám terorizmus všetko spôsobil,“ hovorí Ammar Yako.

Čínska tlač: „Peking a Vatikán dohodu obnovia“

Peking, 8.8.2020 (kath.net/KAP) 026 606 – Podľa správy čínskych straníckych novín „Global Times“ z 5. augusta je Vatikán rozhodnutý predbežnú dohodu s Čínou obnoviť:
„Súčasné rokovania sú dôkazom toho, že rámcová dohoda v minulých dvoch rokoch dobre fungovala. To prispeje k tomu, aby sa bilaterálne vzťahy povýšili na ďalšiu úroveň.“
Noviny citujú o. i. kancelára vatikánskej Akadémie vied, biskupa Marcela Sancheza Soronda, podľa ktorého Peking a Vatikán „dohodu obnovia, čo znamená, že skúsenosti sú dobré“.
Podpredseda štátnej Čínskej biskupskej konferencie, biskup Zhan Silu z Mindongu podľa citátu uviedol, že dohoda končiaca 22. septembra sa po predĺžení stane trvalou. Biskup Zhan bol jedným zo siedmych biskupov, ktorých menovanie pápež na jeseň 2018 dodatočne uznal po tom, čo ich menovalo štátne Katolícke vlastenecké združenie a potom boli vysvätení.
V septembri 2018 Svätý stolec a Čína uzavreli predbežnú dohodu upravujúcu menovanie biskupov a hranice diecéz. Kritici obviňujú Vatikán, že sa dohodou podrobuje režimu v Číne a zrádza katolíkov v krajine. Iní argumentujú, že Svätý stolec nemal inú voľbu, ak katolícka viera v Číne nemala vymrieť a že nemohol zničiť všetky možnosti dialógu s vládou v Pekingu. Presný obsah dohody nie je zverejnený.
Diplomatické vzťahy Vatikánu s Čínou boli otrasené od konca júla hackerskými útokmi na vatikánske počítače. Tie mohli mať podľa médií do činenia s čínskou vládou, čo čínsky minister zahraničia Wang Wenbin označil ako „bezdôvodné špekulácie“, pre ktoré nie sú dôkazy. Americký podnik „Recorded Future“ informoval o takýchto útokoch od mája v 20-stránkovej správe hackerskou skupinou RedDelta. Z Vatikánu k tomu zatiaľ neprišiel nijaký komentár.

Čína: Ako sa má cirkev dva roky po dohode s Vatikánom

Kňazov preškoľujú, tlačia na tajných kňazov, aby vstúpili do „vlasteneckého“ združenia, zatýkajú ich a odvážajú na tajné miesta, aby zmenili ich myslenie.“
Čínska laička: „Čo sa týka dohody, chcem veriť, že pápež chce za nás bojovať, aby nám zostalo viac priestoru. No to nebráni tomu, aby sa všetko kontrolovalo. Jedno je isté – dohodou sa nič nezlepšilo. Nikdy som nemyslela, že pápež, alebo iná osoba v Cirkvi by mohla chápať a vziať do rúk všetko to, čo musíme znášať. Ale som si istá, že modlitbou celej Cirkvi nás Ježiš Kristus zachráni.“

Rím, 7.8.2020 (kath.net/AsiaNews.it) 026 605 – Dohoda medzi Vatikánom a Čínou platí do 21. septembra a preto zopár „nadšencov“ – „veľmi málo a stále tí istí! – ako to formuluje agentúra Asianews – nalieha na jej obnovu. Čína sa ešte nevyjadrila, no Asianews predpokladá, „že jej súhlas s pokračovaním dohody je takmer istý, aj keď len preto, aby dostala do rozpakov USA“, ktoré Číne neustále vyčítajú chýbajúcu náboženskú slobodu.
AsiaNews začala prieskum medzi biskupmi, kňazmi a laikmi v Číne, aby zistila, aký je život viery v ich farnostiach od uzavretia dohody. Mnohé svedectvá „odhaľujú bolestnú otázku náboženskej slobody v Číne. „Žiaľ tí štandardní nadšenci a diplomati dokonca aj vo Vatikáne, málo hovoria o náboženskej slobode v Číne, možno preto, že Trump to robí prvkom svojho volebného boja,“ komentuje Asianews. Obsah dohody nie je verejnosti známy a nepozná ho napríklad ani kardinál Zen.
AsiaNews je oficiálna tlačová agentúra katolíckeho Pápežského inštitútu pre zahraničné misie (PIME). Šéfredaktorom je páter Bernardo Cervellera, ktorý vedie aj oficiálnu tlačovú kanceláriu Vatikánu Agenzia Fides.
„Zo svedectiev vyplýva predovšetkým dvojaké úsilie vlády – Vatikánu vernú tajnú cirkev začleniť do oficiálnej vlasteneckej cirkvi a tú potom v počte a význame zredukovať. Cieľom je jednoznačne zmeniť cirkev na propagačný orgán strany,“ analyzujú situáciu talianske noviny Nuova Bussola Quotidiana.

Život cirkvi sa dohodou s Vatikánom skončil

Laik Benedetto rozpráva:
„V minulých rokoch bola situácia u nás relatívne stabilná. Pravidelne sa konali nedeľné a sviatočné sväté omše a pobožnosti. To všetko sa skončilo podpísaním predbežnej dohody s Vatikánom 22. septembra 2018. Pred Vianocami 2018 prišli členovia miestnej vlády, aby nám oznámili, že naše miesto stretávania sa zakazuje navštevovať.“

Katolícky kňaz uvádza aktualizované pravidlá náboženských záležitostí z r. 2018:
„Pracovníci štátnych zariadení a inštitúcií, ktorí nie sú členmi strany, musia podpísať dokument, v ktorom sľubujú, že nebudú vyznávať nijaké náboženstvo. Mnohí veriaci zo strachu stratiť zamestnanie tak zrádzajú svoje náboženstvo a vzdávajú sa viery. Nie je ani dovolené učiť deti základom viery. Občania, ktorí vyznávajú náboženstvo, nesmú byť prijatí do armády. Cirkev nemôže organizovať nijaké aktivity vzdelávania. Univerzita zakázala študentom účasť na nedeľnej svätej omši.“

Presne v r. 2018 začala strana aj kampaň „Štyri požiadavky“ cirkví, ktoré sa v priebehu kontrol koronakrízy zosilnili. Sú to: ceremónia vlajok, náuka a podpora čínskych zákonov, hlásanie základných hodnôt socializmu a napomáhanie tradičnej čínskej kultúry.
Po kríze covidu môžu sa „vlastenecké“ kostoly znova otvoriť, ak sľúbia, že dodržia tieto štyri požiadavky! Všetci, ktorí chcú vstúpiť do kostola, sa musia online registrovať a uviesť všetky osobné údaje. Pritom je situácia režimu vernej cirkvi ešte lepšia ako podzemnej cirkvi.

Situácia „Vlasteneckého združenia katolíkov“
Aj oficiálne uznané registrované kostoly sa podľa správy kňaza „často zatvárajú pod zámienkou, že „počet veriacich je malý‘. „Pri registrácii sa cirkvi radí, aby neregistrovala príliš veľa veriacich a preto je málo zaregistrovaných. Potom vláda argumentuje, že kostol s takým malým počtom veriacich nemožno používať‘ a zatvorí sa.“

Laik John pre Asianews napísal:
„Dostal som … malý šok, keď som prvý raz zbadal národnú vlajku na kostole. Nie je nesprávne vyvesiť vlajku. No na potvrdenie hesla vlasteneckého združenia „Miluj domovinu, miluj Cirkev“ nebolo by lepšie vyvesiť súčasne aj vlajku viery, Vatikánu alebo farnosti? Občas robím púte do zahraničia a vidím, že v niektorých krajinách sú vyvesené vlajky krajiny aj Vatikánu. Milujem svoju krajinu a milujem Cirkev. Ak by som mohol vidieť spolu obe vlajky, bolo by to pekné.“

Laička Mária uvádza zoznam štátnych represálií vo farnostiach, najmä zákaz náboženstva pre mladých do 18 rokov, čo je proti čínskej ústave. Píše:
„Pred niekoľkými rokmi, keď odstraňovali kríže v Zhejiangu, som už cítila, že sa blíži kríza a že nás skôr či neskôr prevalcujú. Od r. 2018 žijú farnosti v provincii Henan v strachu. Po dobrom, či po zlom – ich cieľom je urobiť nás poslušnými. Urobili sme veľa kompromisov, vypracovali sme rezolúcie a ďalej robili kompromisy bez toho, aby sme vedeli, kedy budú prekročené hranice našej viery. Vonkajšie múry fary sú úplne polepené normami o čínskej kultúre a správe cirkvi. Čínska zástava veje na zvonici pri kríži, akoby chcela nahradiť svetlo kríža.“
„Kostoly sa po pandémii práve znova otvorili. Zástupcovia vlády veľakrát prišli v nedeľu pod zámienkou kontroly pre covid-19 a uložili nám mnohé obmedzenia. Maloletí nesmú vstúpiť do fary a registrácia veriacich vraj nie je úplná a to všetko s hrozbou, že kostol zatvoria. Čo sa týka dohody, chcem veriť, že pápež chce za nás bojovať, aby nám zostalo aspoň trocha priestoru. Ale to všetko nebráni tomu, aby sa všetko kontrolovalo. Neviem, či by situácia bola bez dohody horšia. No jedno je isté – s dohodou sa nič nezlepšilo. Nikdy som nemyslela, že pápež, alebo iná osoba v Cirkvi by mohla chápať a vziať do rúk všetko to, čo musíme znášať. Ale som si istá, že modlitbou celej Cirkvi nás Ježiš Kristus zachráni.“

Laička Tereza z oficiálnej cirkvi: „V dvoch rokoch po dohode boli diecézy vystavené rastúcemu tlaku. Vláda posiela v nedeľu svojich ľudí do kostolov na kontrolu. Stoja pred vchodom, iní sedia vzadu v laviciach, ďalší chodia sem a tam. Majú dohliadať na aktivity cirkvi. Zabezpečujú, aby deti do 18 rokov nevstúpili do kostola. Ak prídu, nútia ich, aby išli domov a bránia im zostať na fare. Učiť náboženstvo mládež je prísne zakázané. Aj triedy sú zatvorené. Skrátka veľká bezútešnosť!“

Prenasledovanie podzemnej cirkvi

Podzemná cirkev je neustále prenasledovaná, ako píše La Nuova Bussola Quotidiana. V apríli prinútila správa provincie Jiangxi kňazov, ktorí odmietli vstúpiť do vlasteneckého združenia, navštevovať 3-dňový školiaci kurz vlastenectva. Mesiac predtým v provincii Hebei zatkli 83-ročného katolíckeho kňaza v hoteli, aby ho prinútili vstúpiť do združenia. Keď ho po troch dňoch s infarktom odviezli do nemocnice, zakázali mu sláviť omšu a poslali ho naspäť domov. Polícia stráži vchody do kostolov, kde sa slávia omše.

Kňaz Francesco opisuje situáciu pre Asia News:
„Po podpísaní vatikánskej dohody sa situácia vo vlasteneckej cirkvi nielen nezlepšila, ale stala sa naopak ešte reštriktívnejšou. Kňazov predvolávajú na školenia, tlačia na tajných kňazov, aby vstúpili do združenia, zatýkajú ich a odvážajú na tajné miesta, aby zmenili ich myslenie.“

Kňaz Paolo informuje: „Po podpísaní dohody a Vatikánom je situácia podzemnej cirkvi stále kritickejšia, modlitbové miesta fary zatvorili, verejné slávenie omše sa už nedovoľuje, kňazi môžu sláviť omše iba súkromne v domoch veriacich s niekoľkými účastníkmi. No aj súkromné omše funkcionári často zastavia, nehovoriac už o katechéze.“

Arcibiskup Viganò: Kristus Kráľ bol „zbavený trónu“

„Máme radosť a česť, že môžeme nanovo budovať Cirkev. Je tu nová generácia kňazov a laikov, ktorí sa s horlivosťou zapájajú do rekonštrukcie Cirkvi pre spásu duší. Slabí a pokorní dovoľujú, aby ich Boh používal ako poddajné nástroje vo svojich rukách. S pokorou a poddajnosťou sa môžeme postaviť tým, ktorí rebelujú proti Kráľovi s ilúziou všemohúcnosti vyslovujúc svoje vlastné non serviam.
Panna Mária nám bude po boku. Niet kráľovstva Krista bez láskavého a materinského kraľovania Božej Matky!“

USA, 12.8.2020 (LifeSiteNews) 026 604 – Arcibiskup Carlo Maria Viganò v meditácii duchovnej obnovy členov LifeSiteNews opísal, aké dôležité je Kristovo kráľovstvo a ako bolo podkopané v spoločnosti pod vplyvom slobodomurárov. No aj v Cirkvi bolo už podkopané pápežstvo a s ním aj postavenie Krista Kráľa. Arcibiskup Viganò v meditácii hovorí aj o sviatku Premenenia Pána na základe Svätého písma a píše:

„V ňom sa sústreďuje nejakým spôsobom naše zameranie ako katolíkov nielen v súkromnom a rodinnom živote, ale a predovšetkým v spoločenskom a politickom živote.
Celé ľudstvo je povolané nasledovať Krista a jeho prikázania, alebo ako sa hovorí v Otčenáši: Buď vôľa tvoja ako v nebi tak i na zemi. Obnovme si teda vieru v univerzálne kraľovanie nášho božského Spasiteľa, Nie je možné spochybňovať kráľovský charakter pôsobenia Ježiša Krista. On je Kráľ.“
Arcibiskup Viganò potom opísal súčasnú situáciu:
„Zúrivosť Zlého nepriateľa, ktorý nenávidí ľudské pokolenie, sa odviazala primárne proti náuke kraľovania Krista, lebo toto kraľovanie sa spája v osobe Krista, pravého Boha a pravého človeka. Sekularizmus 19. storočia roznecovaný slobodomurárstvom sa dokázal úspešne reorganizovať na ešte perverznejšiu ideológiu, keďže popieranie kráľovských práv sa rozšírilo nielen v občianskej spoločnosti, ale aj v Cirkvi. Koncil oslabil princíp pápežského kraľovania posilnením aspektu kolegiality a teda aj kraľovania Krista, keďže pápež je Kristov námestník na zemi. Oslabením suverenity Kristovho vikára sa oslabili aj suverénne práva Krista nad jeho mystickým Telom.“
Tu sa arcibiskup Viganò odvoláva na dôležitý a symbolický akt pápeža Pavla VI. 13. novembra 1964, keď pápež zložil korunu z hlavy a položil ju na oltár v prítomnosti 2000 biskupov. Ako Aleteia píše v článku (article):
„Po omši s 2000 biskupmi sa pápež zdvihol zo stolca a slávnostne položil svoju tiaru na oltár.“ Ako sa vtedy písalo: „Pápeža Pavla VI. pohli k tomuto gestu diskusie o chudobe vo svete počas Druhého vatikánskeho koncilu.“
Arcibiskup Viganò v meditácii o tom ďalej uvádza:
„Keď sa Pavol VI. zbavil tiary ostentatívnym gestom, akoby zavrhol sväté kraľovanie Kristovho vikára a tak odstránil aj korunu nášho Pána a jeho kraľovanie posunul do čisto eschatologickej sféry.“
Ako dôkaz tohto umenšenia spoločenského kraľovania Krista – a aj v Cirkvi – arcibiskup Viganò poukazuje na skutočnosť, že „liturgia Slávnosti Krista Kráľa sa posunula na koniec liturgického roka a tým sa tomu dodal viac eschatologický význam a menší význam pre náš každodenný život.“
Arcibiskup tiež uvažoval o otázke, či si konciloví otcovia uvedomovali, že „v podstate vypudili nášho Pána Ježiša Krista zo spoločnosti a zbavili ho koruny jeho kraľovania v národoch“?
„Tento akt má však závažné následky. Autorita udelená naším Pánom kniežaťu apoštolov, aby hovoril s mocou a neomylne zásadne mizla. Hovorí sa radšej v prospech pastoračnej starostlivosti a vytvorili sa podmienky pre nejednoznačné formulácie, ktoré často nie sú v súlade s náukou Cirkvi.“
Taliansky arcibiskup a bývalý pápežský nuncius vo Washingtone na záver uviedol:
„Nachádzame sa preto nielen obliehaní v občianskej sfére, kde po stáročia temné sily odmietajú ľahké jarmo Krista a ukladajú národom nenávistnú tyraniu apostázy a hriechu, ale sme obliehaní aj v náboženskej sfére, kde autorita rúca samu seba a popiera, že Božský Kráľ by mal vládnuť aj nad Cirkvou, jej pastiermi a veriacimi. Dôsledkom opustenia kraľovania Krista v spoločnosti je tyrania. Aj v tomto prípade sa príjemné jarmo Krista nahrádza nenávistnou tyraniou novátorov s autoritatívnosťou nie nepodobnou ich sekulárnym náprotivkom a oni presadzujú v Cirkvi novú náuku, novú morálku a novú liturgiu, v ktorých sa už len spomenutie kraľovania nášho Pána považuje za nemiestne dedičstvo iného náboženstva, inej Cirkvi!“
„Túto novú cirkev možno charakterizovať klérom, ktorí pohoršuje veriacich svojím trestuhodným morálnym správaním, šírením heréz z kazateľníc, podporovaním modloslužobníctva oslavovaním pachamamy a uctievaním matky Zeme v mene ekologizmu z jasne slobodomurárskej živnej pôdy.“
No arcibiskup Viganò nás nezanecháva s týmito stresujúcimi obrazmi – naopak uvádza:
„Máme radosť a česť, že môžeme nanovo budovať. Je tu nová generácia kňazov a laikov, ktorí sa s horlivosťou zapájajú do práce rekonštrukcie Cirkvi pre spásu duší. Slabí a pokorní dovoľujú, aby ich Boh používal ako poddajné nástroje vo svojich rukách. S pokorou a poddajnosťou sa môžeme postaviť tým, ktorí rebelujú proti Kráľovi s ilúziou všemohúcnosti vyslovujúc svoje vlastné non serviam. Tu bude Panna Mária po našom boku. Nemôže byť kráľovstvo Krista bez láskavého a materinského kraľovania Božej Matky!“

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *