Život Cirkvi vo svete 14/2020

Obsah

Krátke správy z LifeSiteNews

Zázračný kríž pri „Urbi et Orbi“ závažne poškodený vodou!

Benedikt XVI. sa má dobre, modlí sa za svet trpiaci pandémiou

Vatikán vydal usmernenia pre slávenie Veľkého týždňa

Vatikán: Nová prosba na Veľký piatok a omša proti pandémii

Kardinál Koch: „Mnohé nemáme vo svojich rukách!“

Kardinál Müller: „Nezúfajte, sme v Božích rukách!“

Kardinál Cordes: Pandémia je trest Cirkvi

Kardinál Eijk: Farnosti s hlbokým profilom najživšie

Kardinál Brandmüller: Keď sa strhávajú ploty Desatora …

Kardinál Cupich zakazuje núdzové krsty!

Taliansko: Lekár ateista sa obracia!

Nielen z chleba žije človek!

Taliansko: Kríza posilňuje vieru

Biskupi zasvätia Južnú Ameriku Guadalupskej Panne Márii

USA: 30 000 lekárov proti potratom v dobe koronavírusu

Mnohé výzvy k modlitbe – no sotva k obráteniu

Peter Seewald: Eucharistia je zásadná ako výživa a lieky

Bocelli bude mať veľkonočný koncert v milánskom dóme

Taliansko: Premiér Conte má oporu v modlitbe

Vývoj vakcíny proti vírusu s bunkami potratených detí

Mariánske zjavenia a kríza koronavírusu

Kvetná nedeľa 19. marca 1978

Hodina temnej moci
„Moji najmilší synovia! Zostávajte v mojom Nepoškvrnenom Srdci a prežívajte so mnou chvíle svojho bolestného utrpenia, ktoré teraz začalo. Prežívajte ho aj vy tak, ako môj Syn Ježiš. Vstupujete do doby, ktorú Otec stanovil, aby sa splnil jeho zámer.
Dnes, na začiatku tohto svätého týždňa, povedzte aj vy svoje ,áno‘ Otcovej vôli. Povedzte ho s Ježišom, jeho Synom, a vaším bratom, ktorý sa opäť každý deň za vás obetuje.
Toto je hodina satana a jeho veľkej moci. Toto je hodina temnej moci.
Temnota sa rozšírila v každej časti sveta a ľudia zatiaľ, čo sa mylne domnievajú, že dosiahli vrchol všetkého pokroku, kráčajú v najväčšej temnote. Tak je všetko zahalené tieňom smrti, ktorý vás zabíja, tieňom hriechu, ktorý vás uvrhuje do väzenia a tieňom nenávisti, ktorý vás ničí.
Temnota prenikla aj do Cirkvi. Šíri sa stále viac a denne uchvacuje obete medzi samotnými jej najmilšími synmi. Ako mnohí z nich, zvedení satanom, stratili svetlo, aby mohli kráčať cestou spravodlivosti: cestou pravdy, vernosti, života, milosti, lásky, cestou modlitby, dobrého príkladu a svätosti! Ako mnohí z týchto mojich úbohých synov aj dnes opúšťajú Cirkev, alebo ju kritizujú a broja proti nej, alebo ju priamo zrádzajú a vydávajú do rúk jej nepriateľa!
,Judáš, bozkom zrádzaš Syna človeka?‘ Aj vy dnes zrádzate bozkom Cirkev, dcéru vašej nebeskej Matky! … Áno, vy sami, moji najmilší synovia, aj dnes bozkom zrádzate moju Cirkev a vydávate ju do rúk jej nepriateľov. Aj ju skoro zavlečiete k tomu, ktorý urobí všetko, aby bola zničená. Bude znovu odsudzovaná a prenasledovaná. Bude musieť ešte prelievať svoju krv.
Kňazi, zasvätení môjmu Nepoškvrnenému Srdcu, moji najmilší synovia, ktorých zhromažďujem zo všetkých strán sveta, aby som z vás vytvorila svoj šík: ak je toto hodina temnoty, musí toto byť aj vaša hodina!
Hodina vášho svetla, ktoré bude musieť stále viac žiariť. Hodina môjho veľkého svetla, ktoré vám dávam mimoriadnym spôsobom, aby ste mohli kráčať v ústrety môjmu Synovi Ježišovi, Kráľovi lásky a pokoja, ktorý teraz už prichádza.“
(Panna Mária don Gobbimu)

* * * * * * *

Krátke správy z LifeSiteNews

Prominentní katolíci žiadajú biskupov o prístup ku sviatostiam

Mnoho rešpektovaných katolíckych osobností v USA napísalo 1. apríla otvorený list biskupom. List má názov „My sme veľkonočný ľud“.
V liste naliehavo vyzývajú biskupov:
„Urobte všetko, čo môžete, aby sme mali lepší prístup ku sviatostiam počas pandémie. … Niečo je hrozne zlé na kultúre, ktorá dovoľuje otvorené potratové kliniky a obchody s liehovinami, ale zatvára posvätné miesta bohoslužieb! …“
„Umožnite nám nejakú formu verejnej svätej omše, najmä veľkonočnej liturgie. Mali by ju slúžiť nielen kňazi, ale aj samotní biskupi. Nájdite bezpečný spôsob ako podávať Eucharistiu s potrebnými ochrannými opatreniami. USA, 2.4.2020

Svetová zdravotnícka organizácia WHO:
Potrat je počas pandémie koronavírusu ‘podstatný’

Predstaviteľka WHO Dr. Antonella Lavalanet sa nedávno vyjadrila:
„Potrat by sa mal považovať za podstatnú službu lekárov počas pandémie koronavírusu. Ženám by sa malo dovoliť mať potrat svojich detí doma.“
Ženeva, 1.4.2020

František vynechal titul ‘Kristov námestník’ z ročenky

Pápež František prekvapujúco vyškrtol historický a zásadný titul „Kristov námestník“ z Pápežskej ročenky 2020 a uvádza sa iba pod čiarou s poznámkou „historický titul“! Tohoročná ročenka tam uvádza už iba meno „Jorge Mario Bergoglio“
Kardinál Gerhard L. Müller nazval túto zmenu „teologickým barbarstvom“.
Vatikán, 2.4.2020

Kňazi tradičnej rehole sa takmer všetci vyliečili z koronavírusu

V nemocnici už nie sú kňazi ani bohoslovci Kňazského bratstva sv. Petra v nemeckom Offenbachu, zostalo iba zopár ťažšie chorých. Vírus im priniesol hosťujúci kňaz.
„S mocnou pomocou viery, nádeje a lásky sa nenecháme poddať. Uzdravení už znova obnovili život nášho domu a nahradili nových chorých. Keďže Boh dovoľuje zlo iba pre väčšie dobro, komunita vyjadrila svoju dôveru v Boha, ktorý len sám je schopný dodať význam nášmu časnému životu na zemi,“ vyhlásila komunita. Offenbach, 31.3.2020

USA: Kňaz vyvesil obraz Božieho milosrdenstva proti vírusu

„Ježiš povedal sr. Faustíne, že ochráni mestá a domy, kde nájde obraz Božieho milosrdenstva.“ Zdôraznil to páter Chris Alar zo združenia „Mariánski kňazi Nepoškvrneného počatia Panny Márie“ v príhovore z Národnej svätyne Božieho milosrdenstva v americkom Stockbridge, MA USA, 30.3.2020

Cirkev sama ‘prenasleduje’ vlastných členov počas pandémie

Cirkevní predstavitelia zatváraním kostolov a rušením omší, ako sa zdá, sami ničia Cirkev v procese, ktorý sa začal už od r. 1960, USA, 26.3.2020.

* * * * * * *

Zázračný kríž pri „Urbi et Orbi“ závažne poškodený vodou!

Vatikán, 30.3.2020 (kath.net/pl) Zázračný morový kríž s Kristom si rímsky ľud po stáročia hlboko uctieva. Teraz pri historickom „Urbi et Orbi“ ho v piatok kvôli kríze koronavírusu preniesli na Námestie sv. Petra. Počas modlitby pápeža Františka bol tento vzácny kríž úplne nechránený vystavený prudkému dažďu!
Drevo stáročného kríža po dvoch hodinách lejaku sa úplne vzdulo. Na niektorých miestach sa vytvorili bubliny, temperová farba sa na viacerých miestach rozpustila. Reštaurátori sa teraz pokúšajú kríž zachrániť. Informovali o tom talianske médiá.

* * * * *
Keď pápež František večer 27. marca 2020 na prázdnom Námestí sv. Petra prosil Boha o zľutovanie s ľudstvom naplneným strachom z pandémie koronavírusu, nebol možno celkom sám. Na oblakmi zatiahnutom nebi nad severnou kolonádou námestia sa údajne zjavila ľudská postava so svetlom v strede. Tisíce veriacich, ktorí si to pri prenose všimli, sú presvedčené, že to bolo zjavenie Božej Matky, ktorá veriacim signalizovala, že v tejto hodine núdze nie sú sami.

Benedikt XVI. sa má dobre, modlí sa za svet trpiaci pandémiou

Vatikán, 30.3.2020 (LifeSiteNews) – Uprostred správ, že Vatikán už má viac infekcií koronavírusom, dobre informovaný zdroj v Ríme pre LifeSiteNews povedal, že emeritný pápež Benedikt XVI. je zdravý a dobre chránený. Žije v ústraní v bývalom kláštore rezidencii Mater Ecclesiae a a modlí sa za postihnutých vírusom a za tých, čo sa o nich starajú. Od správy, že aj vo Vatikáne sú prípady koronavírusu, katolíci na svete sa zaujímali aj o stav emeritného pápeža. Informovaný zdroj nám povedal, že Benedikt XVI. sa má dobre na tele aj na duchu. Žije ako v kláštore a dodržiava prísne pravidlá talianskej vlády. Denne sa modlí za obete pandémie a za ich milovaných členov rodín. A zvlášť sa modlí aj za lekárov a zdravotnícky personál, ako aj za tých, čo nesú politickú zodpovednosť a robia dôležité rozhodnutia na ochranu zdravia a bezpečia občanov.
Po boku pápeža Benedikta v dobe skúšky zostáva naďalej jeho osobný sekretár arcibiskup Georg Gänswein. Obetavo sa o neho stará aj niekoľko rehoľných sestier.
Ako sme informovali 27. marca, pozitívne testovaný na koronavírus ako piaty človek vo Vatikáne bol aj člen Štátneho sekretariátu vo Vatikáne. Následne mal pozitívny test aj ďalší člen sekretariátu.
V sobotu 29. marca agentúra Reuters informovala, že pápež František ani nikto z jeho blízkych spolupracovníkov nemajú koronavírus a že otestovali už 170 ľudí vo Vatikáne. Taliansko má zatiaľ 101,739 prípadov infekcie a zomrelo 11,591 pacientov.

Vatikán vydal usmernenia pre slávenie Veľkého týždňa

Vatikán, 26.3.2020 (RV) – Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí vydala dekrét s usmerneniami k liturgickému sláveniu Veľkého týždňa v čase pandémie Covid-19. Obrady sa majú sláviť s rešpektovaním predpisov zdravotnej bezpečnosti vydaných v príslušnej krajine. Termín slávenia Veľkej noci vzhľadom na charakter tohto sviatku nemožno presúvať na iný dátum, výnimkou je len omša svätenia olejov. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2020-03/vatikan-vydal-usmernenia-pre-slavenie-velkeho-tyzdna-pocas-pande.html

Vatikán: Nová prosba na Veľký piatok a omša proti pandémii

Vatikán, 01.04.2020 (KAP) 026 193 – Kvôli kríze koronavírusu pridal Vatikán prosbu do liturgie Veľkého piatku. Kardinál Robert Sarah navrhol aj špeciálny formulár svätej omše, ktorý má na konci zvláštnu modlitbu za ukončenie pandémie a zmiernenie jej následkov. Dekréty vydali 30. marca a sú na webovej stránke vatikánskej Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí.
Modlitba je za pacientov aj lekárov i zdravotníkov, ktorí sú pod veľkým tlakom. Ďalšia prosba je „za trpiacich v čase pandémie a za všetkých, ktorí trpia jej následkami“.

Premeniť svoj kríž na lásku –
kardinál Comastri spomína na sv. Jána Pavla II.

Vatikán, 1.4.2020 (RV) 026 192 – Pri príležitosti 15. výročia smrti sv. Jána Pavla II. pápežský vikár pre mesto Vatikán kardinál Angelo Comastri pripomenul jeho duchovný odkaz osobným svedectvom. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2020-04/premenit-svoj-kriz-na-lasku-kard-comastri-spomina-na-sv-jana.html

* * * * * * *

Kardinál Koch: „Mnohé nemáme vo svojich rukách!“

Rím, 2.4.2020 (kath.net) 026 191 – „My sme v dobrých rukách,“ povedal švajčiarsky kardinál Kurt Koch, predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, v Ríme ku kríze koronavírusu. Informoval o tom „Vaticannews“.
„Smrť má iba predposledné slovo – posledné slovo si zachováva pre seba Boh a to znamená život,“ hovorí kardinál. V súčasnej situácii radí, aby sme „darovaný voľný čas najlepšie investovali do modlitby“. Svoj stav označuje slovami: „Som smutný, ale cítim sa chránený.“
Súčasná kríza sa dotýka podľa jeho názoru aj jadra kresťanského posolstva:
„Vírus ukazuje, že toľko toho nemáme vo svojich rukách. Táto kríza je výzvou, premyslieť priority v našom živote.“
S teologickým pohľadom ju kardinál porovnáva so zemetrasením v Lisabone v r. 1755. Prírodná katastrofa nastolila v západnej duchovnej histórii radikálnejšie ako kedykoľvek otázku, ako sa dá vzhľadom na takéto utrpenie hovoriť o Bohu. Pre kardinála, bývalého dogmatika v Luzerne, odpoveď spočíva v tom, že:
„Boh sám má v Ježišovi účasť na utrpení – a to je najsilnejšie posolstvo, ktoré kresťanstvo môže poskytnúť práve v tejto dobe.“

Kardinál Müller: „Nezúfajte, sme v Božích rukách!“

Vatikán, 31.3.2020 (LifeSiteNews) 026 190 – Uprostred krízy koronavírusu kardinál Gerhard L. Müller nalieha na kresťanov, aby nezúfali, ale obrátili svoj pohľad na Ježiša a mali vieru. Kardinál Müller to uviedol na videu z 30. marca, ktoré vydal jeho taliansky vydavateľ Edizioni Cantagalli:
„Sme v Božích rukách! V týchto chvíľach veľkej skúšky my, veriaci v Krista, obraciame svoj zrak na nášho Pána a jeho slávny kríž a potvrdzujeme svoju vernosť a to, že patríme jemu – jedinému Spasiteľovi a Pánovi našich životov. Obnovujeme si vyznanie viery a vieme, že v ňom ‘žijeme, hýbeme sa a sme’ (Sk 17,28).“
„Náš život má svoj začiatok a dokonanie v Pánovi na konci našej existencie. Pre nás veriacich sa život rozprestiera smerom k večnosti a preto tvárou v tvár skúškam a súženiam nezúfame – sme si istí, že sme v Božích rukách,“ povedal kardinál Müller. Potom povzbudil katolíkov: „Premeňme súčasnú situáciu obmedzení, keď sú ľudia odkázaní väčšinou na svoje domovy, na chvíľu mimoriadnej milosti. Prežívajme intímnu prítomnosť s Pánom počúvaním jeho Slova, modlitbou a meditáciou spásnych tajomstiev krížovej cesty a ruženca. Každý z nás si môže dať záväzok prosiť za ľudí v núdzi.“
Kardinál Müller tiež prezradil:
„Na konci svätej omše obraciam svoj zrak na Pána a skrze príhovor Preblahoslavenej Panny Márie sa modlím za nás všetkých a prosím o milosti útechy pre postihnutých bolesťou, o silu ducha pre všetkých, ktorí im pomáhajú, a o požehnanie pre tých, ktorí neustále slúžia verejnému dobru.“

Modlitba kardinála Müllera za Taliansko

„Nech je zvelebený Boh a Otec nášho Pána Ježiša Krista, Otec milosrdenstva a Boh všetkej útechy. On nás potešuje v každom našom súžení, aby sme mohli aj my potešovať tých, čo sú v akomkoľvek súžení, tou útechou, ktorou Boh potešuje nás. Lebo ako sa v nás rozmnožujú Kristove utrpenia, tak sa skrze Krista rozhojňuje aj naša útecha
(2 Kor 1,3-5).
Pane Ježišu Kriste, vzal si na seba našu slabosť a naše utrpenia a vyslobodil si nás z moci zla skrze svoje umučenie, smrť a vzkriesenie. Zverujeme ti ľudstvo, zasiahnuté týmto zlom a modlíme sa: Zbav nás všetkého nebezpečenstva a ochraňuj nás. Prosíme ťa zvlášť za postihnutých – utešuj ich srdcia, dodaj im nádej, obnov ich vieru.
Úpenlivo ťa prosíme, skry nás v tieni svojej ruky, aby sme mohli pocítiť moc tvojej lásky, ktorá víťazí v každej situácii. Urob nás svedkami svojho nekonečného milosrdenstva, ktoré nás zachráni a spasí. Tebe česť a sláva na veky vekov Amen! Mária, Matka Ježiša, oroduj za nás!
Nech vás žehná všemohúci Boh, Otec, Syna Duch Svätý! Amen!

Kardinál Cordes: Pandémia je trest Cirkvi

„Zatvárajú nielen brány kostolov, ale aj neba! Slovu ‘Boh’ sa všeobecne vyhýbajú.“

Vatikán, 31.3.2020 (LifeSiteNews) 026 189 – Nemecký kardinál Paul Josef Cordes sa pridal k rastúcemu počtu cirkevných predstaviteľov, ktorí hľadia na pandémiu ako na trest:
„Božie slovo takisto jasne konštatuje, že život v odpore proti Bohu môže viesť k chorobe,“ napísal bývalý predseda Pápežskej rady Cor Unum. „Renomovaní exegéti hovoria: Choroba je odplata za hriech.“
Kardinál Cordes poukázal na biblické pasáže ako „príbeh ochrnutého v Markovom evanjeliu, ktorý ukazuje, že spojenie choroby s hriechom je nezvratné“.
Bez menovania citoval kardinál Cordes arcibiskupa Ludwiga Schicka z nemeckého Bambergu, ktorý vyhlásil, že by bolo „cynické“ nazývať pandémiu covid-19 trestom. Kardinál povedal, že táto výpoveď je pravdivá, iba ak by znamenala poukazovať na priame spojenie medzi trpiacou osobou a vlastnými hriechmi tejto osoby. A znova bez menovania kritizoval aj kardinála Angela Scolu, ktorý bol do r. 2017 hlavou Milánskej arcidiecézy.
„Scola povedal: ´Idea Božieho trestu nie je súčasťou kresťanskej vízie – ani v takej dramatickej situácii ako prežívame teraz. Samozrejme je to zložitá otázka, ale Boh nepoužíva trest, aby nás obrátil!´“
Nemecký kardinál to komentuje slovami:
„Ktokoľvek tak kompletne znetvorí Božiu lásku, vyvoláva jeho hnev a stavia sa proti stáročnej ľudovej zbožnosti. Ten má potom proti sebe Božie slovo, ktoré hovorí:
„Je na vašu nápravu, čo znášate. Boh s vami zaobchádza ako so synmi. A ktorého syna by otec nekarhal?’ (Hebr, 12.7)”
A čo je najbolestnejšie, takíto utešovatelia nielen že zatvárajú brány kostolov, ale aj neba! Ale Boh nie je apatický,“ zdôrazňuje kardinál Cordes.
V článku pre CNA Deutsch, kardinál Cordes tiež vyjadril sklamanie zo všeobecnej katolíckej reakcie na pandémiu koronavírusu:
„Vo vyhlásení nemeckých biskupov prevažuje vďačnosť voči lekárom a sestrám, povzbudenie byť na pomoci iným a posilnenie ľudskosti. Bolo napríklad zlou správou, že súčasná situácia už nedovoľuje verejné bohoslužby. Ale vyzýva sa iba k solidarite a opatrnosti. Má sa znížiť riziko infekcie najmä u chorých, starých a slabých. Katolíci majú prejaviť porozumenie. Cirkev je súčasťou spoločnosti a musí priniesť svoj prínos. Toto sú inštrukcie, ktorými vysvätení pastieri ohlasujú zrušenie svätej obete!“ píše kardinál rozhorčene.
Ďalej uvádza, že nejakú duchovnú radu možno iba ťažko nájsť v tomto vyhlásení: „Tu a tam sa objaví návrh modliť sa. Slovu ‘Boh’ sa všeobecne vyhýbajú!“
Kardinál potom poukázal na spôsob akým Cirkev tradične pristupuje ku katastrofám, či chorobám – napríklad pašiovými hrami alebo procesiami:
„Skúsenosť bezmocnosti a tvrdej skúšky priťahuje ľudí k Bohu. Núdza nás nutne učí modliť sa.“

Kardinál Eijk: Farnosti s hlbokým profilom najživšie

Utrecht, 31.3.2020 (kath.net/lifesitenews/jg) 026 188 – „Farnosti s hlbokým katolíckym profilom a dôstojnou nedeľnou liturgiou sú najživšie,“ povedal kardinál Willem Eijk, arcibiskup holandského Utrechtu v interview pre francúzsku organizáciu Paix liturgique, ktorá sa venuje napomáhaniu mimoriadneho obradu omše.
„Prvé znamenia úpadku katolíckej cirkvi v Holandsku sa ukázali už po druhej svetovej vojne. Mnohí ľudia sa vtedy zo spoločenských dôvodov cítili byť príslušní k Cirkvi, no už nie z náboženských dôvodov. Katolícke školy alebo skauti boli jedinými skutočným spojivami s Cirkvou.“
„Individualistická kultúra, ktorá sa rozšírila v 60. rokoch aj v Holandsku, roztrhla spojivá a úpadok cirkvi sa prejavil aj navonok. Podobný vývoj mali aj protestantské spoločenstvá a Holandsku. Pozitívny vývoj sa zaznamenal iba u vyznávačských skupín, ktoré si zachovali jasný náboženský profil. To platí aj pre katolícku cirkev. Farnosti s hlbokou katolíckou identitou a dôstojnou liturgiou mali najviac veriacich aj z radov mladých ľudí a rodín.“
Katechéza a liturgia majú za úlohu veriacich viesť k osobnému vzťahu s Kristom a pravému životu modlitby, ako zdôraznil kardinál a dodal:
„Počet veriacich v Holandsku klesá. Ale tí, ktorí sa dnes rozhodnú pre vieru, sú aktívni praktizujúci veriaci. To je znamenie nádeje, aj keď sa teraz museli kostoly zatvoriť.“

Kardinál Brandmüller: Keď sa strhávajú ploty Desatora …

Vatikán, 28.3.2020 (kath.net/wb) 026 187 – Od roku 139 po Kristovi, keď dokončili mauzóleum cisára Hadriána, sa kolosálna stavba už po stáročia nazýva Castel Sant’Angelo – Anjelský hrad. Je výrazne korunovaný bronzovou sochou archanjela Michala, ktorý zastrkuje do pošvy svoj meč.
Pápež Gregor Veľký mal v r. 590 toto zjavenie archanjela, ktorý tak označoval koniec ničivého moru. Urobí to dnes znova, keď koronavírus ohrozuje nielen mesto Rím, ale zúri po celom svete?
Svet dumá o príčinách tohto nešťastia. Realistické pokusy vysvetlenia sa striedajú so sprisahaneckými teóriami – záhada zostáva. No čo so špekuláciami, kde sa treba nebezpečiu účinne postaviť, môžem sa pýtať. Tu vlastne ide o viac ako o zdravie a medicínu. Treba odsunúť oponu a zamerať pohľad na pozadie súčasného diania. Ale v tejto hodine treba nielen skúmať príčiny, ale posúdiť situáciu a zvládnuť ju. Pritom nemôže ba nesmie ísť iba o medicínu a politiku, ale o skutočné pozadie. A to je teologicky-duchovného druhu.
Ak je to tak, treba sa ponajprv opýtať, ako sa Cirkev – pastieri a veriaci – k tejto hrozbe stavajú. A odpovede nám vyznievajú ako rozladený koncert … Očividná bezradnosť je preto taká veľká, lebo skutočne porovnateľný precedens bol už presne pred sto rokmi. Veľká epidémia po prvej svetovej vojne si do r. 1920 vyžiadala viac ako 25 miliónov obetí.
Teraz sa koronavírus rozšíril na celý svet. Situácia, ktorej sa pápež, biskupi, kňazi a veriaci musia postaviť. No oni sú vyzvaní v prvom rade nie k pomocným opatreniam, ale najmä k teologicky-duchovnému konaniu. A tu zhrození vidíme, akí bezradní a bezmocní stoja pastieri Cirkvi zoči voči tejto situácii.
Rozdiely ba protirečenia vo vyhláseniach a opatreniach Cirkvi sú výrečným výrazom tejto bezmocnosti. Jedna diecéza zakazuje všetky omše, inde platí pravý opak. Tu sa zakazuje prijímanie do úst, aj na ruku, aj znak pokoja, tam zmizne svätená voda. Biskupi si v príkazoch protirečia a prejavuje sa súčasne veriaci a inde skôr svetský postoj pastierov. Sotva pochopiteľné sú aj protirečiace opatrenia Rímskej diecézy.
Treba hľadať pravý stred medzi oboma extrémami – čisto sekulárnym pragmatizmom a naivnou vierou.
Vyvoláva úžas a zvláštny dojem to, aké riešenia výnimočnej situácie nachádza pastoračná fantázia. Moderná komunikačná technika ukazuje pozitívne stránky keď sa rodina zíde so spevníkom a cez internet slávi omšu. Inde prenášajú omše rozhlas a televízia. Množia sa správy o nápaditých iniciatívach kňazoch ako udeľovať sviatosti. A reagovala aj Kongregácia pre bohoslužby aj Apoštolská penitenciaria.
Toto nebezpečné obdobie má teda aj pozitívne následky, rozvinulo vo viere koreniacu kreativitu. Zrazu sa pri výpadku toho normálneho všedného znovu spoznáva jeho zvláštnosť. Dokiaľ boli kostoly otvorené, omša samozrejmá, krsty, svadby a pohreby podľa želania a považované za všedné, tak sa zaznával ich skutočný význam. No zrazu nič nie je samozrejmé a mnohí sa možno nad tým zamyslia.
Tu sa znova vynára prastará stále znova naliehavá otázka, ako mohol dobrotivý, všemohúci Boh pripustiť také nešťastie. A vynára sa opäť aj chmúrna predstava z temnoty vyrážajúceho brutálne udierajúceho slepého osudu. A iste aj obraz trestajúceho sudcu. Či nie je koronavírus ako kedysi aj Atila tiež Božím bičom, ktorým sa trest vykoná? Pýtajú sa mnohí.
Nie je to však človek, ktorý sa sám trestá?
Vskutku – Božie prikázania predsa nie sú putami pre jeho stvorenia! Oni sú v skutočnosti ploty stavané na to, aby sa obklopil a chránil ľudský život! Manželstvo, rodiny, vlastníctvo, pravda a život – či to nie sú hodnoty, bez ktorých ľudský život, ľudské spoločenstvo neprospieva? Ak však chrániace ploty Desatora okolo vitálnych hodnôt v mene našej slobody strhneme – čo je to potom iné, ako sebazničenie človeka, spoločenstva?
Takže to nie je Boh, je to „autonómne“ si počínajúc človek, ktorý sa sám trestá, keď ho potom zlo zavalí. Všetko zlo tohto sveta je jedovatým trpkým plodom hriechu Adama a každého jeho potomka, nie však trestom urazeného rozhnevaného Boha.
Týmto poznaním už dospejeme na cestu uzdravovania. Ak je hriech koreňom pohromy, tak potom prináša záchranu obrátenie, pokánie a odpustenie. A naopak – či nežneme koronavírusovou nákazou následky desaťročia trvajúceho zabudnutia, potláčania reality hriechu a odpustenia v teológii a kázňach? V 60-tych rokoch sa ešte pred Veľkou nocou a Vianocami tvorili rady pred spovednicami, no dnes už dlho tam vládne hluché prázdno.
Snaživým, módnou psychológiou inšpirovaným teológom morálky sa podarilo s nezdravými škrupuľami vyhnať aj vedomie pokušenia a hriechu. Takže spoveď sa považuje už len za relikt predkoncilovej doby. Dnešný „zrelý“ kresťan to nepotrebuje. Následky sú jednoznačné. Také jednoznačné, že program „nemeckej synodálnej cesty“ to nespomína ani slovkom. Koľko je kňazov, ktorí sa sami už roky nespovedali!
Tak teraz v pandémii ohrozujúcej svet ukazuje hriech a zlo svoju škľabiacu grimasu – a z toho pohľadu je svet zhrozený. No do šoku by upadať nemal. Aspoň kresťania by mali konečne znova myslieť na to, že pohroma v stvorení bola rozpútaná tým, že stvorenie človek sa pozdvihlo proti svojmu Stvoriteľovi a že znova príde spása, keď sa k nemu vráti.
Aby človeka priviedol naspäť, Boh sám sa stal človekom v Ježišovi Kristovi. Otvoriť mu dvere k svetu, k nám samým – to by bola záchrana. Prirodzene, že v núdzovej situácii koronavírusu sú medicíny a politika vyzvané, aby zmobilizovali svoje možnosti. Celá spoločnosť musí spoznať potrebu pre spoločné blaho pritiahnuť uzdu egoizmu jednotlivca. Ale či všetko toto potrebné úsilie bude mať úspech, to v konečnom dôsledku nezávisí od človeka, ale od Boha Stvoriteľa, Udržovateľa života – toho, ktorý všetko vo svojom svete dokonáva.

Kardinál Cupich zakazuje núdzové krsty!

Chicago, 30.3.2020 (kath.net) 026 186 – Kardinál Blase Cupich, liberálny arcibiskup Chicaga prikázal v období krízy koronavírusu vo svojej diecéze nielen odsunúť všetky krsty, ale aj to, že núdzové krsty v ohrození musia mať najprv jeho povolenie! Veriaci to prijali s nevôľou a údivom, lebo to nie je ani v zmysle cirkevného práva – kánon 861, § 1 a 2.

* * * * * * *

Taliansko: Lekár ateista sa obracia!

Lombardsko, 2.4.2020 (kath.net/jg) 026 185 – Pôsobenie kňaza, ktorého priviezli s ťažkosťami s dýchaním do nemocnice v Lombardsku, pomohlo ateistickému lekárovi nájsť cestu k viere! Portál FaithPot informuje o svedectve lekára Dr. Juliana Urbana.

„Ešte pred dvomi týždňami som bol spolu s kolegami ateistom. Boli sme presvedčení, že vedecké myslenie Božiu prítomnosť vylučuje. Potom priviezli do jeho nemocnice 75-ročného kňaza s veľkými problémami s dýchaním. Kňaz mal so sebou Bibliu. Na všetkých nás urobilo veľký dojem, ako z nej čítal umierajúcim a ako ich držal za ruku.
My, lekári, sme boli všetci unavení, skľúčení, psychicky aj telesne na dne. Vždy, keď sme mali čo len trocha času, tak sme počúvali tohto kňaza.
My sme dosiahli svoje hranice. Už ďalej nevládzeme. Každý deň zomierajú ľudia. Sme vyčerpaní. Máme dvoch kolegov, ktorí zomreli a iní sa infikovali. Tu som si jasne uvedomil, že musíme prosiť o pomoc Boha! Keď máme zopár minút, obraciame sa na Boha. Boli sme sami prekvapení, ako teraz denne prosíme Boha o pomoc a o vnútorný pokoj, hoci sme nedávno ešte boli ateistami. Kňaz zomrel včera. Priniesol nám pokoj, v ktorý sme sa už ani nedovážili dúfať.“

Pre seba vidí tento lekár málo nádeje a hovorí:

„Tento kňaz odišiel k Pánovi a my ho budeme čoskoro nasledovať, ak to takto pôjde ďalej. Som šťastný, že som sa vrátil k Bohu zatiaľ čo som obklopený utrpením a smrťou svojich blížnych.“

Autor Jim McCarthy, na ktorého Facebookovej stránke bolo svedectvo uverejnené, sa zaručuje za jeho pravosť. Dostal to od priateľa v Taliansku, ktorého dobre pozná a dôveruje mu.
Ten ho povzbudil, aby svedectvo uverejnil.

Nielen z chleba žije človek!

Berlín, 2.4.2020 (kath.net) 026 184 – Berlínske noviny „Berliner Zeitung“ (BZ) vyjadrili jasnú kritiku správania sa cirkví v Nemecku v kríze koronavírusu.
„Majú zostať kostoly na slávenie Veľkej noci zatvorené? Prečo všetky kostoly, synagógy a mešity po 16. marci okamžite a bez odporu všetko zrušili?“
Vtedy sa premiéri spolkových krajín s kancelárkou Merkelovou na telefonickej konferencii dohodli, že „stretávanie v kostoloch, mešitách a synagógach treba zakázať“. „Nikto sa o tom s cirkvami nerozprával, ako píšu noviny.
„Bolo takmer nemysliteľné, že na Veľký piatok a Veľkonočnú nedeľu zostanú kostoly zatvorené, zatiaľ čo supermarkety vedľa nich, či dokonca obchody so stavebninami sú otvorené,“ píše autor článku Schipelius. Kritizuje tiež, že pre kostoly sa nenašli úpravy ako pre supermarkety – kde sa napríklad kontroluje počet zákazníkov a píše:
„Pre kostoly by tiež bola taká úprava možná. Budovy sú väčšinou veľké a mohlo by sa sláviť viac omší s menej veriacimi. No riešenie sa nehľadalo ani nenašlo, lebo cirkvi neposkytujú základné zásobovanie! Naozaj to nerobia? Nielen z chleba žije človek!“
„Núdza bude zo dňa na deň väčšia a stále viac ľudí ohrozuje nezamestnanosť a insolventnosť. Cirkvi sa radi vyjadrujú ku každej aktualite dňa, od prúdu z uhlia až po
člny utečencov. Prečo mlčia teraz? Namiesto toho udávajú takt iba lekári. Podľa ich rád koná politika. Pritom to nemôže zostať takto natrvalo, ide stále viac o etické otázky.“

Taliansko: Kríza posilňuje vieru

Rím, 1.4.2020 (kath.net/KAP) 026 183 – Kríza koronavírusu posilnila náboženské potreby a praktiky Talianov. Podľa prieskumu inštitútu Ipsos 16 percent Talianov uviedlo, že sa teraz modlia viac ako inokedy. Informovali o tom noviny „Il Messaggero“ z pondelka. Štvrtina opýtaných cíti potrebu silnejšej duchovnej podpory. Polovica ľudí sa modlí toľko ako predtým, 5 percent však menej ako predtým.
Dobrých 70 percent Talianov nepovažuje koronavírus za Boží trest. Pre 80 percent je táto kríza skôr „priaznivou dobou stať sa znova ľudskejšími a solidárnejšími“. Polovica opýtaných spoznáva v dramatickej situácii nebeské posolstvo: „Boh chce ľuďom pripomenúť tie veci, ktoré sú v živote skutočne dôležité.“
To, že biskupi zrušili verejné omše, považujú dve tretiny ľudí za správne (68%). Zredukovanie pohrebov na požehnanie rakiev považuje za správne 61 percent a 29 percent je proti tomu. Asi 63 percent Talianov víta využívanie médií na omše a pobožnosti. Počet tých, ktorí to využívajú však nestúpol!
Asi 45 percent považuje zatvorenie kostolov za nesprávne, rovnaký počet však za správne, lebo možnosť nákazy je podľa nich veľká. Asi 10 percent k tomu nemá názor. Ipsos sa pýtal 1000 ľudí vo veku 18 až 75 rokov.
Podľa iných prieskumov sa považuje za veriacich 70 percent Talianov a 27 percent za neveriacich. U tých koronavírus v náboženskej oblasti nič nezmenil.

Biskupi zasvätia Južnú Ameriku Guadalupskej Panne Márii

Rím, 1.4.2020 (kath.net/KAP) 026 182 – Mimoriadny krok na vyprosenie „skorého konca pandémie“ podnikla Rada juhoamerických biskupských konferencií (CELAM)spolu s biskupmi Mexika:
Na Veľkonočnú nedeľu o 12.00 mexického miestneho času (19 hod. SEČ) zasvätia Južnú Ameriku a Karibik Božej Matke z Guadalupe, patrónke kontinentu.
Informovala o tom rímska spravodajská služba „Fides“ v stredu. Biskupi tak urobia v Bazilike v Guadalupe v Mexiku City.
„Súčasná situácia si vyžaduje, aby sme ako pastieri videli a počuli utrpenie našich národov a vzbudili nádej tým, že budeme hľadieť na našu Matku v nebi,“ vyhlásil predseda CELAMu Miguel Cabrejos Vidarte, arcibiskup z Trujilla.
Všetky krajiny Južnej Ameriky a Karibiku sú pozvané pridať sa k tomuto sláveniu cez médiá. Súčasne majú zvoniť zvony všetky kostolov.
Na programe slávenia je najprv modlitba misijného ruženca za zdravie ľudí na piatich kontinentoch. Nasledovať bude veľkonočná bohoslužba a na jej záver akt zasvätenia kontinentu Guadalupskej Božej Matke.
„Pozorovanie silnej viery a nádeje Ježišovej Matky nás okrem toho posilňuje v tom, aby sme sa zasadzovali za solidárnu lásku k tým, ktorí dnes cítia chorobu, bolesť, chudobu, osamelosť, strach, či nepokoj,“ uvádza CELAM.

Toto rozhodnutie biskupov vyvolali viaceré vzývania Panny Márie juhoamerickými prezidentami následkom krízy koronavírusu – medzi nimi boli: prezident Kolumbie Ivan Duque, v Paraguaji prezident Mario Abdo Benitez, v Salvadore jeho kolega Nayib Bukele a v Mexiku Andres Manuel Lopez Obrador. Všetci vyzvali k modlitbám.
Americký prezident Donald Trump vyhlásil na začiatku krízy koronavírusu vo svojej krajine 15. marec za „národný deň modlitieb“.
Tradičná mariánska zbožnosť vidí Božiu Matku Máriu ako ochrankyňu v súžení. Na mnohých milostivých obrazoch sa zobrazuje s ochranným plášťom, pod ktorým ľudia v núdzi nachádzajú útočisko.
Sv. pápež Ján Pavol II. (1978-2005) viackrát zasvätil celé ľudstvo Božej Matke, čo pred ním urobil už aj pápež Pius XII. v roku 1942.
V susednom Rakúsku boli viaceré takéto zasvätenia – naposledy na Slávnosť Zvestovania Pána biskup Hermann Glettler zasvätil Božej Matke Tirolsko.

USA: 30 000 lekárov proti potratom v dobe koronavírusu

Washington D.C., 29.3.2020 (kath.net/LifeNews/jg) 026 181 – Viac ako 30 000 lekárov odsúdilo stanovisko Amerického kolégia gynekológov. Tvrdí sa v ňom, že potrat je potrebný a naliehavý výkon, ktorý sa v dobe koronavírusu nesmie obmedzovať.
Americká asociácia pôrodníkov za život, Americké kolégium pediatrov a viaceré kresťanské lekárske združenia zastupujú 30 000 lekárov. Spoločne reagovali na spomínané stanovisko a realizáciu medicínsky neodôvodnených výkonov označili ako „medicínsky nezodpovednú“:
„Tieto výkony nie sú ani potrebné, ani naliehavé, no spotrebovávajú potrebné nedostatkové pomôcky ako rúška, rukavice a iné a pacientky nadarmo vystavujú infekciám. A tieto pacientky ešte prepĺňajú už aj tak veľmi zaťažené nemocničné príjmy.

Mnohé výzvy k modlitbe – no sotva k obráteniu

Verný skúsený pastier hovorí o súčasnej situácii a podáva cenné rady na obrátenie

Dekan Ignaz Steinwender, Salzburská arcidiecéza

Salzburg, 30.3.2020 (kath.net) 026 180

Milí veriaci!
V týchto dňoch premýšľame o našich obavách i o tom, čo môžeme teraz robiť, o našich možnostiach v situácii krízy koronavírusu. Urobili sa rozhodné opatrenia, prišli výzvy k modlitbám a pobožnostiam a mnohí premýšľajú, či tieto opatrenia a/alebo modlitby pomôžu?
Evanjelium sv. Lukáša opisuje správanie vedúce k úspechu modlitby a síce k osobnému obráteniu. Mýtnik vystupuje k chrámu, zostáva celkom vzadu, bije sa na hruď a modlí sa: „Bože, buď milostivý mne hriešnemu.“ A vráti sa domov ospravedlnený (Lk 18,13-14). Robí a zažije to, čo hovorí prorok Ozeáš: „Poďte, vráťme sa k Pánovi, lebo on nás poranil a on nás uzdraví, udrel nás, ale ošetrí,“ (Oz 6,1). Boh má moc ospravedlniť a uzdraviť, ak je človek naozaj pokorný, spozná svoju odkázanosť na Boha a kajúcne k nemu príde.
Je potrebné obrátenie vo veľkom aj v malom. V novodobej histórii vnikol do národov duchovný vírus. Viera, že všetko dokážeme, ideológia pokroku. Človek sa stále viac emancipoval od Boha a stále viac verí, že všetko dokáže. V minulom storočí sa zrútili dve voči náboženstvu nepriateľské ´pokrokové´ ideológie nacizmus aj komunizmus ako domček z karát po tom, čo napáchali neuveriteľné škody. No viera v pokrok prežila a vnikla do spoločnosti v novej podobe. Znova si myslíme, že všetko dokážeme, napr. globalizáciou, veríme, že človek dokáže sám určovať svoje pohlavie, zasahovať skrze génovú techniku do najvnútornejšieho jadra života atď.
A zrazu príde vírus. Sme zalarmovaní a pýtame sa: Ako to zvládneme? Pomôže nám modlitba?
Nuž je dôležité, aby sme robili, čo je rozumné a čo je v našej moci. A je dôležité, aby sme sa teraz veľa modlili. Ale niečo je predpokladom toho, aby naše konanie a modlitby priniesli svoje plody. No o tom neskôr.
A čo sa robí? Vláda robí všetko možné, aby zabránila nedostatkom a kolapsu zdravotníctva. Obávam sa však jedného a dúfam, že moje obavy nie sú opodstatnené. Prísnymi opatreniami vzniká nebezpečie, že vzniknú ešte väčšie zlá ako zlo, ktorému sa chce zabrániť a síce kolaps hospodárstva a tým kolaps zásobovania životu dôležitým tovarom, čo zasa by mohlo mať za následok, že všetko ostatné sa odsunie nabok. Názor vysokého politika „robíme všetko, nech to stojí, čo to stojí“ je nebezpečný omyl.
Biskupi sa poponáhľali štátne opatrenia až príliš korektne realizovať. Veriaci sa pýtali, či je zmysluplné radikálne zastaviť takmer všetky duchovné prostriedky, ktoré majú predsa ochranný charakter! Nedalo sa tu a tam nájsť rozumné možnosti ako to či ono ďalej praktizovať?
Máme tu veľa výziev k modlitbe, ale sotva nejaké seriózne výzvy k obráteniu! Naše konanie a modlitby budú mať účinok, len ak to bude sprevádzané pokorným obrátením. Mýtnik sa vracia k Pánovi, on verí v jeho prítomnosť a dosiahne ospravedlnenie.
Myslím si, že prichádza čas definitívne sa rozlúčiť s vierou, že všetko sa dá, s vierou v pokrok, s vierou, že človek dokáže všetko a má všetko pod kontrolou. Aj v Cirkvi sa musíme rozlúčiť s pýchou, že my dokážeme pripraviť Cirkev na budúcnosť a skôr si povedať: Musíme sa obrátiť, aby nám Pán neodstavil svietnik pod mericu.
Pokorné obrátenie podporuje v človeku múdrosť v konaní, vedie k tomu, že modlitby sa stáva účinnou.
Chcel by som preto podať niekoľko návrhov na obrátenie, ako by to vlastne malo byť aj tak na programe v Pôstnom období. Predstúpme pred Pána a povedzme mu:

„Pane, nemáme všetko pod kontrolou, ty nás môžeš zachrániť, s tvojou pomocou môžeme robiť dobro. My neveríme v seba a vo večný pokrok, ale v teba!“

Najviac postihnuté Tirolsko by sa malo slávnostným aktom nanovo zasvätiť Najsvätejšiemu Ježišovmu Srdcu. Keď sa seriózne modlíme za ochranu života, musíme usmrcovanie nenarodených detí a eutanáziu rozhodne odmietať a zabrániť tomu.
Každý kresťan môže k tomu prispieť osobným obrátením Každý kresťan môže niečo urobiť pokáním a uzmierovaním Boha. To znamená skutočné zamyslenie nad sebou, bolestnú ľútosť, obrátenie najlepšie vo sviatosti zmierenia!
Keď to urobíme, keď budeme naliehavo volať k Bohu, keď budeme mať pravú bázeň pred Bohom, potom Boh dodá nášmu konaniu múdrosť a nášmu pôsobeniu účinnosť. Vo Svätom písme nachádzame pôsobivý príklad. Mesto Ninive sa obracia, vracia sa k Bohu a robí pokánie a preto je zachránené pred plánovaným zničením.

Konkrétne návrhy na pokánie:

Každý veriaci môže starosti a ťažkosti v duchu darovať Bohu a povedať:
„Beriem to teraz v láske za hriechy, ktoré som spáchal alebo aj za hriechy iných a ako príspevok k súčasnej situácii.“
Milí chorí. Vaša modlitba môže byť mimoriadne účinná. Modlite sa k Bohu napr. slovami:
„Pane Ježišu, ty si Pán nad životom a smrťou, darujem ti moju chorobu, moje neduhy, chcem ich trpezlivo prijímať, aby si ty z nich mohol urobiť veľké požehnanie.“
Milé deti. Som si celkom istý, že vaša modlitba je pred Bohom mimoriadne cenná. Modlite sa každý deň k Bohu a hovorte mu:
„Milujem ťa, viem, že si všemohúci, že len ty sám môžeš urobiť všetko dobré, prosím pomôž nám!“

Všetkým, ktorí majú strach – modlite sa k Bohu:
„Milý Pane, mám strach, ty si na Olivovej hore prekonával najväčší strach, darujem ti môj strach, pomôž mi tento strach vziať na seba, v tomto strachu obstáť a nakoniec ho prekonať.“

Ak sa skutočne obrátime a o to teraz ide, potom Boh obdarí zodpovedných múdrosťou, aby rozumne a správne konali, on obdarí pastierov odvahou a všetkých silou obstáť v ich situácii, on nám odoberie strach a všetko bude slúžiť na spásu.
V tomto presvedčení zostávam vo vrúcnej modlitbe za vás.
Váš dekan Ignaz Steinwender

Peter Seewald: Eucharistia je zásadná ako výživa a lieky

Nemecko, 27.3. 2020 (LifeSiteNews) 026 179 – Životopisec pápeža Benedikta XVI., nemecký spisovateľ Peter Seewald (foto), rozdrvil kritikou katolícku reakciu na pandémiu a „paralyzujúci strach ľudí s malou vierou“:
„Človek nežije iba z chleba. Či nie je Eucharistia, duchovný pokrm najmenej taký cenný ako produkty z pekárne a lekárne?“
V článku katolíckej webovej stránky kath.net, Seewald poukázal na to, že spoločnosť sa teraz dostala do stagnácie a napísal:
„Príliš veľa bežalo svojím tempom, bolo hnané príliš ďaleko, vytláčané až po únosné hranice.“ K stavu Cirkvi povedal, že situácia katolíckej viery je dramatická a musí nami otriasať:
„Všetky kostoly nie sú zatvorené, ale v laviciach nie sú nijakí ľudia, ktorí by sa klaňali Bohu! Služby Cirkvi nie sú zrušené, ale sú zakázané štátom. No kde je výkrik žalujúci, že dokonca spovede, adorácie a požehnania už nie sú možné? Nijakí biskupi nie sú väznení, no mnohí z nich sa však zdajú byť pozamkýnaní.“
„Keď sa katolíckych veriacich v ranej Cirkvi počas doby prenasledovania pýtali, prečo slúžia omšu, hoci ju cisár zakázal, odpovedali: „Sine dominico non possumus!“
Pápež Benedikt vysvetlil význam latinských slov v homílii v r. 2005: „Nemôžeme žiť bez spojenia sa v nedeľu na slávení Eucharistie. Chýbala by nám sila čeliť každodenným problémom a nepodľahnúť.“
A Peter Seewald pokračoval:
„Ak je toto ten prípad a toto iste ten prípad je, potom si to vyžaduje predstavivosť a zvlášť odvahu žiť kresťanskú vieru aj v časoch núdze! Cirkev, ktorá vymkne aj ten zostávajúci zvyšok verných kresťanov je absurdná ako bicykel bez pneumatík!“
Seewald zdôraznil, že nikoho nepovzbudzuje, aby porušil hygienické predpisy. No odvolal sa na votívne tabuľky, ktoré sú na pútnických miestach. Za vypočuté modlitby v dobách krízy veriaci nimi ďakujú Bohu, Panne Márii a svätcom za zázrak. Tento zvyk ešte celkom nevymrel:
„Je naliehavou potrebou nájsť cesty, ako vyniesť kresťanskú vieru naspäť z osamelosti vzdialenosti a exilu a poskytovať útechu ľuďom – ako znamenie nádeje a dôvery pre svet.“
Seewald reagoval aj na výpovede kardinála Raymonda Burkeho k súčasnej situácii z 21. marca:
„Pri uvážení, čo potrebujeme na to, aby sme mohli žiť, nesmieme zabúdať , že našou prvou úvahou je náš vzťah s Bohom. V boji so zlom koronavírusu je preto našou najefektívnejšou zbraňou náš vzťah s Kristom cez modlitbu a pokánie, pobožnosti, adoráciu a svätú obetu.“
„Obraciame sa na Krista, aby nás zbavil moru a všetkého zla a on nikdy neodmieta reagovať čistou a nezištnou láskou. Preto je pre nás podstatné vo všetkých časoch a predovšetkým v čase krízy mať prístup ku kostolom, ku sviatostiam, poklone a modlitbám.“
„Čo sa týka prijímania Eucharistie malo by to byť také normálne, ako chodiť do potravín! Tak ako môžeme nakupovať jedlo a lieky pri zachovaní hygienických opatrení, aby sme nešírili vírus, tak musíme byť schopní modliť sa v našich kostoloch a kaplnkách, prijímať sviatosti a zapájať sa do spoločnej modlitby a poklony, aby sme vnímali Božiu blízkosť pri nás a zotrvali celkom blízko pi ňom a vzývali jeho pomoc.“

Peter Seewald napísal knihy interview s pápežom Benediktom XVI. Soľ zeme a Boh a svet, ešte keď bol pápež kardinálom a prefektom Kongregácie pre náuku viery.
Svetlo sveta vydal, keď bol Benedikt pápežom. Po jeho rezignovaní v r. 2016 mu ešte vyšla kniha Posledný testament.
Táto monumentálna biografia emeritného pápeža vyjde v nemčine 4. mája a má 1200 strán. Anglický preklad vyjde v Bloomsbury Continuum v dvoch zväzkoch 17. novembra.

A. Bocelli bude mať veľkonočný koncert v milánskom dóme

Rím, 27.03.2020 (KAP) 026 178 –Slávny taliansky tenor Andrea Bocelli (61) bude mať uprostred krízy koronavírusu koncert v milánskom dóme. Primátor hlavného mesta Lombardska, Giuseppe Sala, v každodennom videu v piatok oznámil, že telefonicky umelca požiadal, aby na Veľkú noc prišiel do Milána a zaspieval v dóme. Tento koncert speváka s duchovnými piesňami sa bude konať bez publika a prenášať cez internet.
Nevidiaci spevák Bocelli už viackrát vystupoval pri veľkých katolíckych podujatiach ako na Svetovom stretnutí rodín alebo charizmatických hnutí v r. 2015 v Ríme. Spieval pred pápežom Františkom aj Benediktom XVI. a Jánom Pavlom II.

Taliansko: Premiér Conte má oporu v modlitbe

Rím, 27.03.2020 (KAP) 026 177 – Taliansky premiér Giuseppe Conte (55) nachádza v tejto kríze koronavírusu oporu v modlitbe:
„Áno, ja sa pravidelne modlím. V ťažkých časoch podporuje silná spiritualita viac ako kedykoľvek silu a rozhodnosť konkrétneho konania,“ povedal pre katolícky týždenník „Famiglia Cristiana“.
Zdôraznil, že sa modlí za to, aby mohol svoju úlohu plniť čo najlepšie, aby tak aj iným dodával silu a dodal:
„Predovšetkým som myšlienkami pri tých, ktorí stratili milovaného človeka.“
Vzhľadom na zákaz verejných svätých omší sa Conte vyjadril, že to v ňom síce vyvoláva smútok, no bezpríkladnú núdzovú situáciu, v ktorej sa Taliansko nachádza, možno prekonať iba rozhodnými rozhodnutiami.

Vývoj vakcíny proti vírusu s bunkami potratených detí

Clearwater, Florida, 26.3.2020 (Children of God for Life) 026 176 – V čase pandémie farmaceutické spoločnosti sa pretekajú vo vývoji vakcíny na zabránenie ďalšieho šírenia choroby. Žiaľ, veľká spoločnosť „Moderna“ sa nedávno dostala do médií za vývoj vakcíny „mRNA-1273“ na boj proti vírusu, v ktorej používa bunky plodov potratených detí.
Debi Vinnedgeová, riaditeľka organizácie „Božie deti za život“, bojujúcej za ukončenie využívania plodových buniek na vývoj liekov povedala, že jej podozrenia vznikli po preskúmaní patentov Moderny a zvlášť využívania proteínu spike (S).
Ten má „naučiť“ pacientov imunitný systém, aby produkoval svoje vlastné proteínové antitelieska na zablokovanie a zničenie vírusu, takže človek sa nenakazí.
No zhrozila sa, keď objavila, že proteín S sa produkuje s použitím HEK 293 – potratených plodových buniek.
„Podrobne sa to opísalo v niekoľkých vedeckých publikáciách. V súčasnej situácii strachu a paniky som veľmi nerada nositeľom zlých správ. No preskúmanie tohto výskumu ma pohlo odhaliť túto závažnú vec. A to hlavne, keď som sa dozvedela, že iná známa spoločnosť má lepšie riešenie!“ hvoorí riaditeľka. Je to „Sanofi Pasteur“, ktorá používa vlastnú platformu DNA na produkciu vakcíny proti covidu-19.
Potreba výroby veľkých množstiev vakcíny je už roky problémom pre farmaceutické firmy, lebo používajú slepačie vajcia na kultiváciu svojich vírusov. Na výrobu vakcíny treba mesiace a milióny vajec a tak mnohé spoločnosti sa obrátili k iným bunkám na rýchlejšiu produkciu.
Napr. „Protein Sciences“ používa bunky istého hmyzu, ktoré sú veľmi účinné vo vakcínach proti chrípke. V r. 2017, Sanofi Pasteur kúpil firmu Protein Sciences a používa rovnakú platformu na vývoj vakcíny proti covidu-19, čo umožňuje rýchlo produkovať milióny dávok vakcíny.
„To je úžasná správa pre milióny ľudí na svete, ktorí sa stavajú proti využívaniu buniek plodov detí na záchranu života alebo na vakcíny,“ uviedla pani Vinnedgeová. „Je množstvo morálnych opcií, ktoré sú bezpečnejšie a využívajú modernú technológiu.“
Nahneval ju preto článok v denníku „Washington Post“, kde sa píše, že zákaz prezidenta Trumpa využívať bunky potratených plodov blokuje dôležitý výskum a vývoj vakcíny proti koronavírusu. …

* * * * * * *

Neoficiálna príloha navyše …

Mariánske zjavenia a kríza koronavírusu

Vatikán, 31.3.2020 (kath.net) 026 175 – Keď pápež František večer 27. marca 2020 na prázdnom Námestí sv. Petra prosil Boha o zľutovanie s ľudstvom naplneným strachom z pandémie koronavírusu, nebol možno celkom sám. Na oblakmi zatiahnutom nebi nad severnou kolonádou námestia sa zjavila ľudská postava so svetlom v strede. Tisíce veriacich, ktorí si to pri prenose všimli, sú presvedčené, že to bolo zjavenie Božej Matky, ktorá veriacim signalizovala, že v tejto hodine núdze nie sú sami.
Je zbytočné špekulovať, či to bola ozaj Božia Matka, alebo iba „náhodné“ zoskupenie oblakov. Aj renomovaní mariológovia hľadajú teraz poukazy na pandémiu v mariánskych posolstvách v ostatných 150 rokoch. Vo Fatime, ani v Lurdoch, či La Salette sa nehovorí o celosvetovej nákaze, no poukazy na to nájdeme v novších posolstvách, o ktorých Cirkev ešte celkom nerozhodla.

Výzvu k obráteniu, pokániu a modlitbe majú všetky mariánske zjavenia spoločné.

Na povzbudenie najprv posolstvo z Medžugoria:

V Medžugorí povedala Božia Matka 25. marca 2020:

„Milé deti! Som celé tie roky s vami, aby som vás viedla na cestu spásy. Vráťte sa k môjmu Synovi, vráťte sa k modlitbe a k pôstu! Moje milé deti, pripustite, aby Boh hovoril k vášmu srdcu, lebo satan vládne a chce vaše životy a Zem, po ktorej kráčate, zničiť. Buďte odvážne a rozhodnite sa pre svätosť! Uvidíte obrátenie vo svojom srdci a svojich rodinách, modlitba bude vypočutá. Boh vaše úpenlivé volanie vypočuje a dá vám pokoj. … “

Garabandal a zákaz verejných svätých omší

Najznámejším príkladom poukazov na súčasnosť sú možno zjavenia Panny Márie v Garabandale na severe Španielska. Tam sa mala Božia Matka desiatky ráz zjavovať v r. 1961 a 1965 štyrom dievčatám Márii Loly Mazonovej (12), Conchite Gonzalezovej (12), Hyacinte Gonzalezove (12) a Márii Cruz Gonzalezovej (11).
Raz prišla sama, inokedy mala v náručí Ježiška alebo ju sprevádzal sv. Michal archanjel. Zvláštnu pozornosť si získal Garabandal, lebo tu po prvý raz lekári a psychológovia skúmali extázu. Dievčatá sa pohybovali synchrónne a necítili bolesť ani pichnutím ihlou. Občas levitovali, alebo boli veľmi ľahké. Raz nafilmovali mystické prijímanie, keď sa biele svetlo na jazyku vizionárok zmenilo na Hostiu. V r. 2007 uznal Garabandal apoštolský administrátor, biskup Carlos Osoro – dnes kardinál a arcibiskup Madridu, ako miesto modlitby.
Posolstvá z Garabandalu vyzývali ľudí k obráteniu a pokániu a hovorili aj o udalostiach za života štvrtého pápeža po Jánovi XXIII. – teda Benedikta XVI.
Príde k svetovému varovaniu, aby sa vyzvalo ľudí k obráteniu a v rámci jedného roka príde k veľkému zázraku v Garabandale. Conchita povedala:
„Varovanie je vec, ktorá príde priamo od Boha. Všetci ľudia to uvidia. Bude to zjavenie našich hriechov. Veriaci aj neveriaci všetkých svetadielov to uvidia a pocítia. … Varovanie bude strašné. Oveľa strašnejšie bude zemetrasenie. Bude ako oheň. Nespáli naše telo, ale pocítime to na tele i na duši. Všetky národy a všetci ľudia to pocítia rovnako. Nikto tomu nemôže ujsť. A dokonca aj neveriaci pocítia strach pred Bohom. Nedokážeme si ani predstaviť, ako veľmi urážame Boha.“
Varovanie sa podľa nej uskutoční krátko po dôležitej synode a súčasne s kozmickou udalosťou spojenou s kométou alebo kolíziou dvoch komét.
„Prišiel čas, keď uvidia, že svätá omša sa už nebude môcť slobodne sláviť, vtedy svet bude potrebovať najnaliehavejšie, aby Boh zasiahol.“
Keď sa Conchity v r. 1982 – 17 rokov po poslednom zjavení – na túto výpoveď pýtali, mysleli si mnohí, že obsadenie západnej Európy Rusmi a vláda komunistov bude dôvod zákazu omší. No vizionárka odmietla uviesť dôvod. Potvrdila iba:
„Bude veľmi ťažké praktizovať vieru, bude pre kňazov veľmi ťažké slúžiť omšu a pre ľudí otvoriť brány kostolov. … Verejné omše budú očividne zakázané.“
K varovaniu povedala už 22. októbra 1965 ešte nasledovné:
„Neviem, čo je kométa. Ak je to niečo, čo závisí od vôle ľudí, tak hovorím – nie. Ak je to niečo od Boha, tak je to možné.“
Faktom je, že pre koronavírus po prvý raz v 1700-ročnej histórii kresťanského západu, prakticky v celej západnej Európe zakázali svätú obetu.
A kométa „Atlas“ (C/2019 Y4) sa k Zemi priblíži 23. mája 2020 tak blízko, že ju každý na nočnej oblohe zbadá, lebo bude jasnejšia ako Venuša. Toto nebeské teleso, ktoré má 720 000 kilometrov dlhý plynový chvost, objavili 28. decembra 2019 skrze „Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System“ (ATLAS) na Havaji. Nebezpečie kolízie tu však nie je – Zem minie o 117 miliónov kilometrov, zatiaľ čo k Slnku sa priblíži do 39 miliónov kilometrov.

Schio a zákon o eutanázii

Schio je malá obec v talianskej provincii Vicenza na úpätí predhoria Álp. Renato Baron, 53- ročný kostolník z kostolíka San Martino kľačal 25. marca 1985 a modlil sa pred sochou Ružencovej Panny Márie, keď sa mu zdalo, že sa na neho usmieva a hýbe sa a počul jej hlas:
„Od dnes sem prichádzaj, musím ti povedať veľa vecí … ktoré zapíšeš. Príď zajtra zasa. …“
Baron bol realista, ženatý, vyučený hospodár, zamestnaný najprv v textilnom priemysle a potom v diaľničnej spoločnosti, člen mestskej rady a sekretár kresťanskodemokratickej strany. No od toho dňa sa stal mystikom. Svedkovia hovoria o intenzívnej vôni ruží, vychádzajúcej od vizionárovho kríža, ktorá plnila izbu, keď hovoril s Božou Matkou. Istý čas aj malá soška Dieťaťa Ježiška plakala krvavé slzy.
Mária sa v Schiu označila ako „Kráľovná lásky“ a dala Renatovi vyše 1500 posolstiev pre svet. V r. 1987 založil Renato Baron so spolupracovníkmi „Mariánske hnutie Kráľovnej lásky“ (Movimento Mariano Regina dell‘ Amore), ktoré má za cieľ realizovať Máriine želania – obrátenie, modlitbu a žité zasvätenie Božej Matke, no aj konkrétne skutky lásky (domov seniorov v Schiu, misijné stanice v Keni, Brazílii a Neapole). Hnutie schválil biskup Vicenzy. Keď Baron v r. 2004 zomrel, zúčastnilo sa na slávnostnej zádušnej omši 40 kňazov a 3000 veriacich.
28.12.2000 Renato oznámil posolstvo Božej Matky:

„Keď sa zavedie zákon o eutanázii, dospeje svet k rozhodujúcemu bodu. Potom vlastnými očami uvidíte a zažijete, čo musí ľudstvo trpieť, lebo zradilo Boha.“

24. septembra 2019 schválili v Taliansku zákon o eutanázii. V ten istý deň sa zrútil veľký kríž na mieste modlitby v Schiu. Pokus podať žalobu proti zákonu stroskotal výnosom najvyššieho súdu v decembri 2019. V rovnakom mesiaci s vyskytli prvé prípady koronavírusu v Číne, od februára 2020 aj a Taliansku.

Trevignano Romano

Odkedy sa vrátili v marci 2016 z púte v Medžugorí, manželia Gisella a Gianni z Trevignano Romano (33 km severne od Rím) – pôvodom Sicílčania – zažívali zázraky.
Najprv začala soška Panny Márie z Medžugoria prelievať krvavé slzy. Potom sa opakoval „zázrak slzenia“ na obraze Božieho milosrdenstva, ktorý kúpili v Ríme. Od júna 2016 mali obaja zjavenia Božej Matky a prijímali posolstvá. Slnečný zázrak a rôzne znamenia na nebi, ktoré sa aj filmovali, sa zdali potvrdzovať nadprirodzený pôvod.
Zbierke posolstiev udelil imprimatur krakovský arcibiskup. Od počiatku sa tu zjavení varovalo pred pandémiou, ktorá zasiahne aj Rím. Niekoľko príkladov:

18.6.2016: „Nákaza, bieda napadnú Rím, čo spôsobí smrť a zúfalstvo.“
10.10.2016: „Otvor svoje srdce pre nekonečnú lásku môjho Syna a živ sa Telom môjho Syna. Modli sa, aby choroba, pre ktorú niet liečby, mohla byť vykorenená.“
17.1.2017: „Čoskoro budete nútení znova sa modliť vo svojich domoch. Pevne sa držte sa každodennej modlitby svätého ruženca, ktorý je jediným štítom, ktorý vás uchráni od Zlého. Budem stále s vami, po každý raz, keď budete vzývať moje meno.“
13.5.2017: „Moji milovaní, zasvätenie môjmu Nepoškvrnenému Srdcu je nesmiernou ochranou proti chorobám, ktoré čoskoro prídu a proti útokom démonov.“ 5.1.2019: „Moje milé deti modlite sa, modlite sa, súženie prichádza a epidémie sa šíria … Modlite sa neustále, deti moje, časy, ktoré som predpovedala, sa začali, ale nemajte strach, lebo vždy budem po vašom boku! Moji milí, to bude čas žatvy, teda sejte dobre a kto to nerobil, toho prosím, aby sa obrátil!
20.7.2019: „Milovaní bratia, milujte Boha v jeho celej plnosti, obráťte sa, čas spravodlivosti už prišiel. Budete vidieť z neba prichádzať ohnivé gule, Zem sa neprestane otriasať, staré a pochované choroby sa vrátia a nové choroby sa rozšíria.“
18.2.2020: „Milované deti, hľaďte dobre na všetko, čo sa okolo vás deje: kostol sa rúti spolu s mnohými mne zasvätenými osobami, zemetrasenia sú všade, vírusy si našli svoju cestu, hospodárstvo sa zrúti, ale vaša viera žije ďalej. Ty si slabý, ale naozaj nebadáš toto všetko? Si uprostred zmätenia a boja a keď si toto všetko uvedomíš, tak si posilníš vieru a zohneš kolená v modlitbe. Obráťte sa deti, ja budem vždy s vami, keď ma budete vzývať.“

Najzreteľnejší oznam však nasledoval 28.9.2019:

„Modli sa za Čínu, lebo odtiaľ prídu nové choroby. Všetko je pripravené znečistiť vzduch neznámymi baktériami. (…) Modli sa za Cirkev, lebo prídu útočníci a ich útok bude katastrofálny. Nenechajte sa viesť vlkmi prevlečenými do ovčích rúch. Všetko naberie skoro veľký obrat. Hľaď na nebo, uvidíš znamenia konca časov.“

Nastal čas materinské posolstvá Božej Matky brať veľmi vážne a spoznávať znamenia času. Príliš dlho žilo ľudstvo akoby Boha nebolo. Koronavírus spochybňuje mnohé, čo nám bolo samozrejmé. Konfrontuje nás s našou smrteľnosťou. Dáva nám pocítiť túžbu po sviatostiach, ktoré sa zrazu zdajú nedosiahnuteľné. A napomína nás, že Boh je Pánom nad životom a smrťou. Kto jemu dôveruje, nemusí sa báť.

Panna Mária predpovedala strašný trest

Mária Madiseová

USA, 31.3.2020 (LifeSiteNews) 026 174 – Tretie fatimské tajomstvo sa začína anjelom s mečom, z ktorého šľahal oheň:
„Videli sme po ľavej strane Našej Panej trochu vyššie anjela s ohnivým mečom v ľavej ruke. Šľahal z neho iskriaci plameň, ktorý ako sa zdá mal zapáliť celý svet. Iskry však zhasínali pri dotyku s jasom Našej Panej, ktorý vychádzal z jej pravej ruky smerom k nemu. Anjel ukazujúc pravou rukou na zem silným hlasom povedal: Pokánie, pokánie, pokánie!“ V prvom tajomstve Panna Mária ukázala deťom peklo. Bolo plné.
Je naozaj možné, že potreba pokánia je menej naliehavá a realita pekla v dôsledku neoľutovaných hriechov menej hrozí dnes o vyše sto rokov neskôr? Panna Mária povedala Hyacinte, že viac hriešnikov ide do pekla pre hriechy nečistoty ako z iného dôvodu. Dnes sú tieto hriechy štátnou politikou aj najmocnejších národov.
V kedysi katolíckom Írsku zaviedli do ústavy potrat aj manželstvá rovnakých pohlaví – to kričí do neba. Je to tá istá ústava, ktorá stále ešte v preambule vzýva ochranu Najsvätejšej Trojice!
Potratmi zomrelo už viac detí ako vo všetkých vojnách v histórii! V mojom rodnom Estónsku bolo usmrtených potratmi viac detí od r. 1955, ako tam dnes žije obyvateľov.
A na svete sú deti otravované sexuálnou výchovou, často so súhlasom katolíckych biskupov. Ničia nevinnosť detí, vystavujú ich pornu, antikoncepcii, či potratom a učia ich pýtať sa, či ich Boh stvoril ako dievča či chlapca.
„Beda hriešnemu národu, ľudu s ťažkou vinou, plemenu zločincov, synom skazeným. Opustili Pána, zhrdli Svätým Izraela, odcudzili sa,“ (Iz 1,4).
A koľko svätokrádežných omší, ktoré mnohí katolíci dnes ľahostajne akceptujú je urážkou Boha? Čo by naša preblahoslavená Matka povedala dnes? … Vieme, že ľahšie pokánie ruženca a prvých sobôt, o ktoré prosila v r. z r. 1917, sa nebralo všade vážne. A zasvätenie Ruska jej Nepoškvrnenému Srdcu dodnes čaká na dôkladné uskutočnenie.
V Akite v r. 1973, sa Panna Mária zjavila znova. Opakovala posolstvo z Fatimy ako trpezlivá Matka, pretože bolo splnené zle.
„Cirkev bude plná tých, ktorí prijmú kompromisy. Ak ľudia neoľutujú a nepolepšia, sa Boh uvalí na celé ľudstvo strašný trest, aké nikdy doteraz nevidelo. Oheň bude padať z neba, dobrí aj zlí zahynú a tí, čo prežijú, si budú želať byť mŕtvi. Ak hriechy vzrastú v počte a závažnosti, už nebude nijaké zmilovanie.“
Hriechy narástli v počte a závažnosti. Naši politickí a čo je horšie cirkevní predstavitelia majú už tak vštepené hriechy a herézu, že si nevyžaduje zvláštny pohľad, aby sme videli, že ak je čas na trest, tak je to teraz. …
Ako katolíci považujeme zatvorené kostoly za apokalyptickejšie ako ničivé ľudské utrpenie, nezáleží na tom, aké bolestné. Ako katolíci prežívame tento pôst ako zatmenie slnka, predĺžený Veľký piatok a iba Boh vie dokiaľ. Ale ako katolíci vieme, že nie je od veci považovať vírus za trest. A tak by sme mali v poslušnosti Božej Matke splniť jej dávno nutné prosby. Naše hriechy sú plodom toho istého stromu. Hriechy sme spáchali ako Boží ľud – sme údmi jedného Tela:
„Myslíte si, že títo Galilejčania boli väčší hriešnici ako ostatní Galilejčania, keď tak trpeli? Nie, hovorím vám, ale ak nebudete robiť pokánie, všetci podobne zahyniete, (Lk 13, 2-3)
Naozaj „dobrí aj zlí zahynú“, ak sa ľudia nebudú kajať a nepolepšia sa v tejto kríze rodinného a spoločenského života. Aj keď pochybujeme o pôvode krízy, jej účinky nemožno zľahčovať. A ak si aj Božou milosťou nezaslúžime túto skúšku za osobné hriechy, zaslúžime si to za kolektívne hriechy.
„Iba ja sama som schopná zachrániť vás od katastrof, ktoré sa blížia,“ povedala Panna Mária v Akite. Nie preto, že je najmocnejšia, ale iba ona má empatiu počúvať, keď ľudia, ktorí tak vážne urazili Boha, sa konečne zobudia. Deti vedia inštinktívne, že ak je to veľmi zlé, musia utekať k Matke.
Boh dal katolíkom tri dary: pápeža, svätú omšu a Pannu Máriu. Teraz sa už omša slúžiť nemôže. No čokoľvek sa stane, vždy budeme mať našu Preblahoslavenú Matku.
Čím viac vstupujeme do púšte tohto pôstu, tým žiarivejšou sa stáva jej úloha. Ona trpí pre mnohých, ktorí by mali brániť jej česť. Jej utrpenie odráža utrpenie jej Syna. A ako ona stála prebodnutá bôľom pod krížom, tak možno aj my máme stáť pri nej v jej utrpení dnes. …
Sv. Ambróz povedal: „Keď apoštoli ušli, ona stála pri kríži a videl v ranách svojho Syna nie smrť jej Pokladu, ale spásu sveta.“ …
Naša verná a dokonalá závislosť na Bohu aj keď nevieme, kedy sa vrátime k spovedi či prijímaniu, nám dáva príležitosť vstúpiť na púšť a spojiť naše obety pre pravú obnovu a očistenie Cirkvi. Najúčinnejšie pokánie a obety sú tie, ktoré sme si nevybrali sami. Nepremeškajme túto príležitosť. … (Krátené)

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *