Exorcista varuje: Pokušenie – nie posadnutie – je najvýznamnejšou démonickou činnosťou

Vatikán, 10. máj 2019

Hoci dramatické znázornenie démonického pôsobenia, ako je možné vidieť v Hollywoodskych filmoch, sa javí ako primárna metóda diabla, dominikánsky kňaz a exorcista varuje, že väčšia a bežnejšia hrozba pre spásu človeka je pokušenie k hriechu.

„Najbežnejším prejavom démona je pokušenie, ktoré je oveľa významnejšie ako posadnutie,“ povedal Fr. Francois Dermine, OP.

Exorcista s viac ako 25-ročnou praxou vysvetlil, že posadnutie nie je duchovnou hrozbou rovnako ako pokušenie, a že človek, ktorý bol posadnutý diablom, môže stále urobiť „mimoriadny duchovný pokrok“ a môže byť dokonca v jeden deň vyhlásený za svätého.

Dôvodom je, že démonické vlastníctvo tela človeka nastáva bez vedomia alebo súhlasu tejto osoby. Vlastníctvo samo o sebe neznamená, že obeť je morálne vinná.

„Nesmieme podceňovať význam pokušenia. Nie je to tak veľkolepé ako posadnutie, ale je to oveľa nebezpečnejšie (pre dušu), “povedal Dermine.

„Odolať pokušeniu je jednoduché,“ povzbudil, hoci to nemusí byť vždy ľahké. „Musíte sa vyhnúť príležitostiam pokušenia, samozrejme, a musíte mať kresťanský a duchovný život. Musíte sa modliť, musíte sa snažiť správať správne a milovať ľudí, ktorých stretávate každý deň, a ľudí, s ktorými žijete.“

Dermine povedal, že ďalšou najbežnejšou formou démonickej aktivity je útlak. Niekedy môžu mať ľudia veľa problémov, často zdravotného, ​​obchodného alebo rodinného charakteru, čo nemožno vysvetliť prirodzenými príčinami.

Ak je príčina považovaná za démonický útlak, tieto problémy sa nazývajú „nadprirodzené“ a môžu vyžadovať pomoc exorcistu.

„Toto je najčastejšie mimoriadna akcia diabla,“ povedal Dermine, zatiaľ čo pokušenie sa považuje za „obyčajné“ démonické konanie.

Dermine varoval, že ľudia by nemali okamžite dospieť k záveru, že fyzické problémy alebo utrpenie sú výsledkom démonického útlaku, pretože sú najčastejšie vysvetliteľné prirodzenými príčinami.

Ak niekto navštívil lekára, prípadne psychológa a nebolo možné nájsť žiadne prirodzené vysvetlenie, potom môžu navštíviť exorcistu. „Keď človek príde a požiada o požehnanie pre konkrétny problém, prvá vec, ktorú musí exorcista zistiť, je otázka: „Boli ste u lekára?“ povedal kňaz.

Dermine, je francúzsky Kanaďan, žijúci v Taliansku od doby krátko pred jeho kňazskej vysviackou v roku 1979. Exorcistom je od roku 1994 a slúži v talianskej arcidiecéze Ancona-Osimo.

Hovoril o živote exorcistu počas 14. kurzu o exorcizme a modlitbách oslobodenia, ktorý organizuje Pápežská univerzita Athenaeum Regina Apostolorum a GRIS.

Týždenný kurz, ktorý skončil 10. mája, nevyškoľuje nových exorcistov, ale je určený na to, aby poskytol všeobecnú formáciu kňazom a laikom na to, čo je to exorcizmus a s ním súvisiace témy. Dermine povedal, že mnohí laici, ktorí sa zúčastňujú na kurze, sú tam na žiadosť svojho biskupa, takže sa môžu naučiť, ako lepšie podporovať a pomáhať kňazom pri exorcizmoch.

Dermine povedal pre CNA, že jeho prednáška sa zaoberala aj niektorými z bežných chýb exorcistov, z ktorých jednou je zamieňať nadprirodzené (démonické) prejavy za nadprirodzené charizmy, ktoré pochádzajú od Boha.

„Je to veľmi dôležitý rozdiel,“ povedal. „Máme ľudskú prirodzenosť a nespoznávame veci bez toho, aby sme sa učili prostredníctvom našich zmyslov.“

„Boh nás stvoril, aby sme pôsobili určitým spôsobom. Ak máte extra-zmyslové vnemy a podobné veci, a nie sú určené na to, aby pomohli alebo priniesli duchovný úžitok, potom nemôžu pochádzať od Boha,“ varoval. Ľudia s týmto vnímaním sú často popisovaní ako „médiá“ v sekulárnej kultúre.

Tieto typy nadprirodzených pocitov alebo prejavov môžu byť „príčinou mnohých problémov“ pre ľudí, takže budú potrebovať pomoc od exorcistu, povedal Dermine.

Kňaz poznamenal, že je nutné organizovanie kurzu o exorcizmoch pre kňazov a vybraných laikov, a to preto, lebo téma je často tajomná, takže túžba pochopiť ju je dôležitá.

„Väčšina ľudí, ktorí sem prichádzajú, sem prichádzajú, nie preto, že majú v úmysle sa stať exorcistami, ale pochopiť,“ povedal.

Zdroj: Catholicnewsagency.com, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *