Biskup ležiaci v bahne

Pozeráme na dve fotografie, ktoré zalomcujú s naším vnútrom. Na prvej je muž s krížom na pleciach a menším krížom na krku, opiera sa o palicu v zašpinených čižmách, prechádza cez oblasti, ktoré vyzerajú ako džungľa. Na nasledujúcom obrázku ten istý muž za iných okolností – leží v blate, je úplne vyčerpaný. Čo keď vám povieme, že ten muž nie je nikto iný ako Javier Gerardo Román Arias, biskup diecézy Limón v Kostarike?

Obe fotografie uverejnil na Facebooku poľský františkánsky kňaz, ktorý sprevádzal kňaza v Bolívii – Kasper Mariusz Kaproń Ofm. Postoj a okolnosti, kým nemáme vysvetlenie, za ktorých boli tieto obrázky urobené, môžu šokovať a prekvapovať. Kňaz však prichádza s vysvetlením, prezradí meno biskupa a okolnosti, za akých boli fotografie zhotovené.

Na fotografiách je Javier Gerardo Román Arias, biskup diecézy Limón (Kostarika). Takmer každý týždeň v nedeľu sa snaží dostať do najvzdialenejších dedín svojej diecézy. Tieto dediny sú väčšinou pôvodné, stratené v džungli. Preto musí cestovať hlavne pešo, niesť nielen jedlo na chrbte, ale aj všetko, čo je potrebné na slávenie liturgie, a niekedy aj nejaký sakrálny predmet do vnútra kaplnky (napr. Kríž). Robí všetko, aby priniesol úľavu a ohlasoval svojim bratom a sestrám evanjelium.

Otec Kaproń použil termín „biskup s vôňou oviec“ na začiatku svojho príspevku. Je to odkaz na slová, ktoré okrem iného vyslovil pápež František biskupom počas púte do Mjanmarska v novembri 2017. Potom povedal:

Dobrý pastier je vždy prítomný vo svojom ovčinci, vedie ho a kráča s ním. Rád by som povedal, že pastier by mal mať vôňu svojich oviec; ale aj vôňu Božiu, nezabudnite! Aj Božia vôňa.

Zdroj: Aleteia.pl, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *