Zjavenie Panny Márie a sv. Jozefa v Cotignac, II. časť

Jozef zostáva záhadným človekom a súčasne modelom viery a dôvery v Boží plán spásy. Hoci v mnohých situáciách mlčí, jeho pomoc v ťažkých situáciách je neoceniteľná. Zoznámte sa s málo známym zjavením svätého Jozefa v Cotignac, vo Francúzsku.

Svätý Jozef – tichý muž

Svätý Jozef veľa nehovoril. Evanjelisti mu venujú iba 26 veršov, a to sv. Lukáš a sv. Matúš. V Biblii nenájdeme žiaden rozhovor sv. Jozefa s Máriou alebo Ježišom.

No všetko čo sa okolo neho i v jeho živote dialo boli dôležité veci a udalosti. Dokonca aj k nemu prichádza anjel a nariaďuje mu, aby prijal Máriu a Ježiša pod svoju ochranu, neskôr, aby ušiel do Egypta pred pomstou kráľa Heroda. Poukazovaním na Boha ako na zdroj milosti a jeho milovaného syna sa sám stratil v tieni.

Odhaľuje sám seba, poukazuje na niečo dôležité

Zatiaľ sa o jednom z prvých zjavení svätého Jozefa nehovorilo veľa, zjavenie uznané cirkvou bolo zjavenie Svätej rodiny v Brazílii, konkrétne na brazílsko-argentínskej hranici v rokoch 1994-1998, ktoré sa udialo v malom mestečku v Provence.

Práve tam sa 7. júna 1660 zjavil Svätý strážca Márie a Ježiša francúzskemu pastierovi. Gaspard Ricard pásol stádo na kopci Bessillon. Bolo horúco a mladý muž bol unavený a vyčerpaný smädom. V jednom momente uvidel muža, ktorý ukázal na skalu a povedal iba pár slov: „Ja som Jozef. Zdvihni skalu a pi.“

Gaspard zaváhal. Kameň bol ťažký a bolo by treba oveľa viac chlapov, aby ho presunuli, no napriek všetkému poslúchol a čuduj sa svet kameň presunul. Videl zdroj, z ktorého vytekala voda. Do troch hodín od tohto stretnutia sa pramienok stal fontánou s množstvom vody. Odvtedy ľudia prichádzali na toto miesto a začali sa diať zázraky a mnohé uzdravenia.

Miesto uznané kráľom

Stojí za to pridať „drobnosť“, že v blízkosti tohto nádherného miesta (na Mount Verdaille) pred sto rokmi sa zjavila aj láskavá Panna Mária.

Vo sviatok sv. Jozefa, 19. marca 1661 Ľudovít XVI., vyhlásil patronát sv. Jozefa robotníka vo Francúzsku. Kráľ tiež opätovne  zasvätil Francúzsko ochrane Panny Márie.

„Zdroj živej vody“, ktorý trvá navždy

Na mieste prameňa bolo postavené oratórium, ktoré viedli kňazi z Kongregácie sv. Filip Neri. Predtým sa starali o svätyňu Panny Márie v Cotignac.

Po vypuknutí Veľkej francúzskej revolúcie 1789-1799 a v dôsledku spoločenských a náboženských zmien, ktoré nastali jej vplyvom boli kňazi vyhnaní z kláštora a kaplnky, ktorá bola postavená vedľa neho. Kaplnka nebola zničená, ale kláštor rokmi spustol v ruiny.

Od roku 1977 žijú vedľa svätyne sestry benediktínky, ktoré majú súhlas rímskej Kongregácie pre klérus, a boli nútené opustiť kláštor v Alžírsku.

Teraz sa miesto zjavenia Panny Márie a svätého Jozefa spája s pútnickou cestou, ktorú dychtivo navštevujú davy veriacich. Prameň ešte stále nevyschol, aj keď od tohto nádherného stretnutia uplynulo niekoľko storočí.

Musíte dôverovať

Posolstvo svätého Jozefa cez francúzskeho pastiera bolo jednoduché: musíte dôverovať a odstrániť kameň, hoci z ľudského hľadiska sa to môže zdať nemožné a iracionálne. Skvelé skutky vyžadujú prvý krok, je potrebné vyvinúť úsilie a obrátiť sa k Bohu.

A napriek skutočnosti, že sv. Jozef v Cotignac použil tak málo slov, povedal veľa. Opäť svojím postojom poukázal na Toho, ktorý je večným „zdrojom živých vôd“:

Ježiš jej odvetil: „Každý, kto pije túto vodu, bude znova smädný. Ale kto sa napije z vody, ktorú mu ja dám, nebude žízniť naveky. A voda, ktorú mu dám, stane sa v ňom prameňom vody prúdiacej do večného života.“(Jn 4, 13-14)

 

zdroj: preklad www.verim.sk z Dariusz Dąbrowski, „Mary a Józef z Cotignac“, „Nasz Dziennik“, 7. februára 2018, č. 31; „Cotignac.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *