Prvé sväté prijímanie aj napriek rakovine alebo milión za šancu na život

8.- ročný Staś Ossowski z Osieczny v provincii Pomorskie nemohol prijať  prvé sväté prijímanie a zažiť ho obklopený svojimi rovesníkmi a spolužiakmi, pretože má vysoké štádium rakoviny. Pomohol však kňaz, ktorý zorganizoval obrad iba pre neho.

8-ročný Stašu sa nemohol pripojiť k svojim priateľom a spolužiakom ani v príprave a ani na samotnej sv. omši kvôli zlému zdraviu. Chlapec sa na konci minulého roka začal cítiť zle. Príznaky, ktoré mal, boli podobné chrípke: vysoká horúčka, bolesť hlavy, nevoľnosť. Na odstránenie infekcie sa použili vhodné lieky. Nikto nepredpokladal niečo vážnejšie. Chrípka však nemôže trvať neobmedzene.

Rodičia sa začali obávať najmä preto, že ďalšie antibiotiká podané ich synovi nepomohli. V marci lekári našli príčinu zlého stavu dieťaťa.

Diagnóza však bola ako rozsudok smrti: neuroblastóm 4.stupňa, malígny nádor, ktorý napadol kosti lebky, panvy a kostnej drene. Choroba sa rýchlo šírila. Chlapec bol prevezený do nemocnice v Bydgoszci a potom bol prepravený do Gdaňsku. Stále prechádza intenzívnou chemoterapiou.

Otec Wandtka spomína: emócie boli obrovské

Pre kňaza Tadeusza Wandtku z farnosti Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Osiecznej bolo prvé sväté prijímanie pre chlapca veľkým momentom. Ako pripustil v rozhovore, kňaz sám mal oči zaliate slzami počas svätej omše v deň prvého sv. prijímania pre Stašu. „Kázanie bolo najťažšie v mojom živote. Bol som viac nervózny a uplakaný, ako v priebehu svojej primičnej svätej omše,“ hovorí kňaz.

Rodina Ossowskich žije priamo vo farnosti. Otec Stašu je vo farskej rade a je zapojený do rôznych aktivít vo farnosti. Chlapec sa pripravoval na prijatie sviatosti od začiatku školského roka v rámci svojej triedy počas hodín náboženstva a ďalších stretnutí v kostole.  Bol veľmi zodpovedný a svedomitý pri príprave takej dôležitej udalosti v živote každého katolíka. Rodina Stašu je veľmi nábožná a ako otec Wandtka hovorí, rodičia i babička sa starajú o dobrú výchovu detí.

Celá trieda prišla na Stašovu sv. omšu

Kvôli potrebe kontinuálnej hospitalizácie bol chlapec zriedka doma, takže sa nemohol spolu so svojimi rovesníkmi pripraviť na prijatie sviatosti. Bol tiež neprítomný, keď jeho priatelia a spolužiaci prijali svoje prvé sväté prijímanie v katolíckej cirkvi. Kňaz a jeho rodičia však plánovali, že akonáhle  sa dostane z nemocnice, príjme sviatosť Eucharistie.

„Rozhodol som sa, že akýkoľvek deň alebo noc to bude, budem sláviť svätú omšu pre neho a dám Stašovi prvé sväté prijímanie. V očiach chorého dieťaťa som počas toho dôležitého momentu videl skutočnú, autentickú radosť“ – spomína emóciami premožený kňaz Tadeusz Wandtka. Všetko sme pripravili, vyzdobili kostol, pozvali rodinu a priateľov, kúpili darčeky a kvety. Na tento ceremoniál, ktorý sa konal 3. mája, prišla aj celá trieda malého bojovníka. Nechýbali ani fotografie zo slávnosti.

Stašu stále bojuje za svoj život

Rodičia a lekári stále bojujú za Stašov život, no na tento účel sú potrebné finančné prostriedky. Každý sa domnieva, že boj o život prinesie očakávané výsledky a Stašu bude mať možnosť vychutnať si plnosť života ako každé zdravé dieťa svojho veku. Na svojom profile matka chlapca, Regina Ossowska, informuje, že existuje šanca, že Stašu môže žiť.

Môžete si prečítať príbeh Stašu Ossowskiho na webovej stránke Nadácie Siepomaga . Môžete tiež preukázať podporu a darovať peniaze na liečbu chlapca, ktorá sa v Poľsku žiaľ v plnej výške nehradí. „Cena za túto liečbu je milión zlotých, ale ide o život môjho dieťaťa,“ hovorí matka. „Môžem mu získať aspoň 50% šancu na život, dať mu šancu vyrásť, zabudnúť na to, že je teraz v pekle, a neskôr šancu založiť si rodinu. Bohužiaľ, imunoterapia sa v Poľsku neprepláca a jej náklady sú nepredstaviteľne vysoké. Prosím Vás o pomoc, bez ktorej by moje dieťa tento boj nevyhralo. Som matka a každá matka bude robiť čokoľvek a pýtať sa kdekoľvek, ak je v stávke život jej dieťaťa.“

Úžasnou pomocou je určite aj príhovorná modlitba, ktorá nepozná hranice štátov.

Zdroj:pl.aleteia.org

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *