Život Cirkvi vo svete 8/2018

Obsah

Rím: Koloseum zažiari „v červenej farbe mučeníkov“

Eucharistický zázrak – 16 mesiacov bez poškodenia

Jezuita Spadaro: Cirkevný trest pre katolícky vysielač ETWN

Protestantská hviezda YouTube sa stala katolíčkou

Práva detí do ústavy? Rodičia pozor na ten signál!

Pápež František priťahuje väčšinu návštevníkov

Pápež určil veľký dar skorumpovanej nemocnici

Nemecko: Biskupi o prijímaní v zmiešaných manželstvách

Nemeckí biskupi chcú hlbší dialóg s východnou Európou

Pôstna homília biskupa: Cirkev – to sú Ježišovi priatelia

Noviny: Zázrak na príhovor Jána Pavla I.

Viedeň: „Debata o krížoch“ opisuje širšie kruhy

Tlač: Dohoda Svätého stolca s Čínou možná do marca

Biskup: „Pripúšťanie k prijímaniu sa stane pravidlom“

Viktor Orbán: „Kresťanstvo je posledná nádej Európy!“

Vatikánsky sudca odsúdený za detskú pornografiu

Kyrill odsudzuje atentát na veriacich v Dagestane

Mexiko: Po vražde kňaza sťahujú aj sestričky

Marx: „O žehnaní homosexuálnych párov som nehovoril“

Biskupi proti Marxovi – nijaké žehnanie homosexuálov!

‚Credo in unum Deum’ a mnohobožstvo

Kardinál Kasper: František je prorocký pápež

Pápež odporúča kňazom v kríze knihu Anselma Grüna

Žaloba proti kardinálovi Pellovi zrejme bezpredmetná!

František: Pavol VI. bude svätorečený tento rok

Kardinál Erdő zdôrazňuje význam náboženstva pre štát

František píše Marxovi a povzbudzuje k ekumenizmu

V Bukurešti bude najväčší pravoslávny chrám na Balkáne

Maďarsko: Cirill Hortobagyi – nový arciopát Pannonhalmy

Semináre kardinála o „Amoris laetitia“ so spornými rečníkmi

Téma duchovných cvičení pápeža: Duchovný smäd

http://sk.radiovaticana.va/news/2018/02/19/p%C3%A1pe%C5%BE_duchovn%C3%A9_cvi%C4%8Denia_medituje_na_t%C3%A9mu_duchovn%C3%A9ho_sm%C3%A4du/1363858

Rím: Koloseum zažiari „v červenej farbe mučeníkov“

Rím, 23.2.20218 (kath.net/KIN) 021 879 – V sobotu 24. februára, zažiari Koloseum v Ríme od 18. 0hodiny červenou farbou. Akcia „Colosseo rosso“ pripomenie krv mučeníkov od doby prvého prenasledovania kresťanov až po súčasnosť. Do červeného svetla sa ponorí aj zničený Kostol sv. Jakuba v irackom Mosule a maronitská katedrála v sýrskom Aleppe. Obe mestá sa stali symbolmi ohrozenia islamistickým terorom a utrpenia kresťanskej menšiny na Blízkom Východe. K akcii sa pripojí aj jedno z najväčších pútnických miest Portugalska, svätyňa Krista Kráľa – „Christo Rey“ v Almade. Iniciátorom akcie je pápežská nadácia „Kirche in Not“.
Na akcii v Ríme sa zúčastní vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. V pozdravnom posolstve vyjadril svoju podporu aj mimoriadny vyslanec pre náboženskú slobodu pri EÚ Ján Figel: „Iniciatívami ako ožiarenie Kolosea sa darí otvárať srdcia ľudí, vzbudiť záujem o náboženskú slobodu a prejaviť viac solidarity s prenasledovanými kresťanmi.
Čo sa týka porušovania slobody svedomia a náboženstva na svete je súčasný stav alarmujúci: Až 75 percent svetovej populácie žije v krajinách, kde sa závažne porušuje toto základné ľudské právo. A táto tendencia sa stále zhoršuje. Médiá a politika tomu nevenujú dosť pozornosti. Toto mlčanie a táto ľahostajnosť pomáhajú tým, ktorí takéto zločiny páchajú a spôsobujú obetiam ešte väčšie škody,“ napísal Figel.
S tým súhlasí aj Paul Bhatti, brat Shahbaza Bhattiho, ktorý ako prvý kresťan mal post ministra pre menšiny v Pakistane: „Tvárou v tvár týmto odvážnym ľuďom nesmieme zotrvať v mlčaní.“ Pre svoje nasedenie proti striktnému zákonu o rúhaní, ktorý zakazoval každú kritiku islamu, bol Shahbaz Bhatti v marci 2011 zavraždený. Jeho tvár bude popri ďalších kresťanských obetiach premietaná na fasádu Kolosea. „Môj brat dal svoj život nielen za práva kresťanov, ale za práva všetkých menšín,“ povedal Paul Bhatti.
„Pozorovať hrdinskú odvahu súčasných mučeníkov je aj povzbudením pre vieru v západnej spoločnosti,“ zdôraznila Magdalena Santoro. Aj jej brat, Andrea Santoro, misionár v Turecku, bol zavraždený. 16-ročný moslim ho zastrelil zozadu, keď sa kňaz modlil po slávení svätej omše. Pri Koloseu si pripomenú aj Santorov osud.
„Môj brat si robil starosti o kresťanov v Turecku, ktorí trpia vážnymi obmedzeniami praktizovania viery. Ale ešte väčšie starosti si robil pre miznutie viery v západnej spoločnosti. Môj brat, keď bol na návšteve v Taliansku, vždy hovoril: ´Vy neviete, čo strácate´“, povedala Magdalena Santoro.
„Kirche in Not“ sa zasadzuje vo vyše 140 krajinách za prenasledovaných kresťanov aj za tých, ktorí trpia núdzou, informuje o situácii v náboženskej slobode a vyzýva k modlitbám za prenasledovaných akciami ako červené Koloseum. V minulých rokoch bola červeno ožiarená aj rímska Fontána di Trevi, Kostol „Sacre Coeur“ v Paríži, Katedrála v Manile aj viaceré pamiatky Londýna. –zg-

Eucharistický zázrak – 16 mesiacov bez poškodenia

Arquata del Tronto, 23.2.2018 (kath.net/pl) 021 878 – Pri veľkom zemetrasení v strednom Taliansku v r. 2016 sa zrútil aj Kostol Nanebovzatia Panny Márie v meste Arquata del Tronto. Pre niekoľkými týždňami našli v troskách kostola trocha odretý ale inak nepoškodený svätostánok a uložili ho s inými umeleckými predmetmi. Teraz svätostánok otvorili – cibórium sa síce zvalilo, no neotvorilo sa. Ukázalo sa, že Najsvätejšia Eucharistia zostala vo farbe, forme aj výzore nezmenená, nekonštatovali nijakú vlhkosť ani pleseň. Informovali o tom talianske noviny „Avvenire“.
Príslušný biskup Giovanni D’Ercole z Ascoli to označil ako „nádej pre všetkých“: „Ježiš bol ako každý iný v zemetrasení, no trosky opustil živý!“
Angelo Ciancotti, farár katedrály Ascoli Piceno, ktorý spravuje aj kostol v Arquate del Tronto, sotva dokázal zadržať slzy, keď hovoril s novinami. Povedal, že spočiatku bol pre neho problém otvoriť zamknutý svätostánok, no potom mu napadlo, kde by mohol byť náhradný kľúčik.
„Cibórium sa zvalilo, ale bolo zatvorené. A Kristovo Telo bolo po vyše jeden a pol roku neporušené ako vo farbe tak aj vo vôni. Nijaké baktérie či pleseň, ako sa to zvyčajne stáva. Pre tých, ktorí veria a pre mňa je to zázrak,“ povedal farár Ciancotti a spontánne citoval z piesne mladých katolíkov: „Ježiš hovorí: ‚Ja som tu, ja som medzi vami. Dôverujte mi.“
Talianske mesto Arquata del Tronto bolo v zemetrasení 30. októbra 2016 tak ako mnohé iné v regióne do veľkej miery zničené. Zemetrasenie o sile 6,6 pripravilo o život asi 300 ľudí. –zg-

Jezuita Spadaro: Cirkevný trest pre katolícky vysielač ETWN

Výzva k cirkevnému trestu z Medzinárodného menového fondu???

Rím, 23.2.2018 (kath.net/LSN/jg) 021 877 – Páter Antonio Spadaro SJ, vydavateľ jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica, preposlal správu na Twitteri, ktorá požaduje cirkevný trest pre katolícky vysielač EWTN, dokiaľ ten nevyhodí svojho moderátora Raymonda Arroya. Spadaro je považovaný za dôverníka pápeža Františka.
Výzva k interdiktu prišla pôvodne od Anthonyho Annetta, asistenta riaditeľa Komunikačného oddelenia Medzinárodného menového fondu. Annett sa odvolal na reláciu „World Over“ z 15. februára, ktorú Arroyo moderoval. Jeho hosťami boli Robert Royal a cirkevný právnik Gerald Murray. V relácii kritizovali prednášku pátra Spadara na americkej Georgetown University, v ktorej chválil diplomaciu pápeža Františka. Ďalšími témami diskusie boli čínska politika Vatikánu a semináre kardinála Blase Cupicha o „Amoris laetitia“ – pozri správu nižšie. Arroyo opakovane kritizoval isté smery vývoja v Cirkvi za pápeža Františka.
Annett označil „útoky“ na Spadara a Cupicha ako „totálnu vojnu“ proti pontifikátu pápeža Františka: „Je na čase vyhlásiť proti EWTN interdikt, dokiaľ sa nerozlúči s Raymondom Arroyom.“ Spadaro Annettovu správu bez komentára postúpil ďalej.
Interdikt je závažný cirkevný trest, ktorý osobu vylúči z prijímania sviatostí a zakáže každú službu pri svätej omši alebo pobožnostiach ako aj udeľovanie sviatostí. –zg-

Protestantská hviezda YouTube sa stala katolíčkou

USA, 22.2.2018 (kath.net) 021 876 – Známa hviezda YouTube Lizzie Estella Reezayová nedávno oznámila, že konvertuje z protestantskej viery na katolícku.
„Chcela by som, aby každý vedel, že nenávidím to, čo sa stalo. Nechcela som sa stať katolíčkou. Iba som si nemyslela, že je katolícka viera nesprávna. Nepáčila sa mi ani nálada katolicizmu. Chcela som všetko iné, ako sa stať katolíčkou,“ povedala Lizzie Potom vyhlásila, že pre ňu je super, že môže tento krok teraz ohlásiť, no mnohí z jej protestantskej rodiny a jej priateľov to teraz budú chápať ako zradu. Ale povedala, že sa cítila zaviazaná stať sa katolíčkou. To má jediný dôvod: „Je to to pravé.“
Lizzie vyrastala v protestantskej cirkvi a vo veku 16 začala pred 8 rokmi so svojím kanálom na YouTube. Od počiatku hovorila stále znova o svojej viere. Na YouTube mala vyše 183 000 priaznivcov, jej videá si pozrelo vyše 34 miliónov ľudí.
Minulý rok sa v rámci štúdia zaoberala Katolíckou cirkvou. K tomu vznikli videá ako „10 lží, ktoré protestanti o katolicizme veria“, alebo „Protestanti navštevujú latinskú omšu. Čo som milovala a čo som nenávidela.“
Na Popolcovú stredu ohlásila, že sa chce stať katolíčkou. V tomto rozhodnutí ju zvlášť ovplyvnilo štúdium cirkevných otcov. Objavila tiež, že náuka Katolíckej cirkvi o reálnej prítomnosti Krista v Eucharistii „je oveľa biblickejšia“, ako si myslela. –zg-

Práva detí do ústavy? Rodičia pozor na ten signál!

Oslabí sa právo rodičov na výchovu detí? Výchova k sexuálnej mnohorakosti a ateistická výchova sú v záujme detí? Náboženstvo je pre deti škodlivé?

Berlín-Wetzlar, 22.2.2018 (kath.net/proMedienmagazin) 021 875 – Ak v Nemecku vznikne veľká koalícia, tak plánuje zakotviť do ústavy detské práva – tak sa to uvádza v koaličnej zmluve. Ale nie je to také dobré, ako to znie. Právom varuje Uwe Heimowski, politický poverenec nemeckej evanjelickej aliancie:
„Ak sa oslabí právo rodičov na výchovu ich detí a rovnováha sa prehupne smerom k štátu, postavia sa práva detí zrazu proti rodičom a tým potenciálne proti blahu detí“.
Ako by to mohlo vyzerať v praxi, ukazuje pohľad do veľa diskutovanej brožúrky pre materské škôlky k sexuálnej mnohorakosti. Tam je interview s Claudiou Kittelovou, vedúcou Monitorovacieho centra Konvencie OSN pre detské práva pri Nemeckom inštitúte pre ľudské práva. K právam detí patrí právo na informáciu.
„K ,informáciám‘ patrí však aj informácia o rodinnej, pohlavnej a sexuálnej mnohorakosti, ktorá všetkým deťom v zariadení ukazuje, že – tak ako sú a žijú – sú súčasťou spoločenstva a nevymykajú sa z neho,“ uvádza Kittelová.

Zlé karty pre rodičov
A Kittelová pokračuje: „Poznatky štúdie Nemeckého inštitútu pre mládež z r. 2015 s názvom ,Coming-out und dann?!‘ jasne ukazujú, že učiť deti o rodinnej a sexuálnej mnohorakosti sa nemôže začať dosť skoro. Rodičia, ktorí v tom majú iný názor, by si mohli v budúcnosti ťahať zlé karty. Nech by totiž formulácia detských práv v ústave bola akákoľvek, bol by to základ pre aktivistov sexuálnej mnohorakosti, ktorí sa už dnes odvolávajú na svoje „práva“. Rodičov by sa tak mohlo pri výchove detí ľahko obchádzať.
Podobným smerom sa uberá rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva. Ten v januári rozhodol, že deti nesmú vynechávať sexuálnu výchovu na základnej škole. Európsky súd podporil súdny výnos Švajčiarskeho spolkového súdu, ktorý rozhodol: „Sporná sexuálna výchova síce zasahuje do výchovných práv rodičov a dotýka sa ich slobody viery a svedomia, no táto výchova je oprávnená.“
Ako rýchlo by aj nemecké súdy vyniesli taký rozsudok, keby boli „detské práva“ v ústave a zainteresované lobistické skupiny by dostali možnosť určovať, čo všetko k týmto právam patrí?

Kto bude definovať záujmy detí?
Hovorca ľavice v parlamente pre deti a mládež, Norbert Müller, nevidí v zakotvení detských práv do ústavy „nijaký zásah do práv rodičov, alebo ochrany rodiny, ale jasné určenie prednosti záujmov detí pri všetkých rozhodnutiach, ktoré sa detí priamo, čo nepriamo týkajú“.
No práve takéto zásahy možno očakávať. Aký obsah majú mať tieto práva detí je zatiaľ otvorené. No človek nemusí byť príliš múdry na to, aby v tom spoznal nebezpečný potenciál, ak štát údajné záujmy detí postaví vyššie ako práva rodičov. Kto bude totiž určovať, čo je v záujme detí a čo nie? Skupiny, ktoré u malých detí predpokladajú živý záujem o sexuálnu výchovu k mnohorakosti sú už veľmi hlasné a vplyvné. Sú aj skupiny, ktoré tvrdia, že ateistická výchova je v záujme detí, pretože náboženstvo je škodlivé!
Kto získa spoločenský vplyv v oblasti citlivých tém, ten sa pokúsi získať aj vplyv na to, aké práva deti majú mať – alebo sa bude odvolávať na práva detí v ústave. Treba sa obávať, že tieto práva sa presadia aj proti vôli rodičov. Ešte dobre, že deti sú ľudia – pretože ľudské práva sú už v ústave zakotvené! Zvláštne práva detí teda nie sú potrebné. –zg-

Pápež František priťahuje väčšinu návštevníkov

Rím, 22.2.2018 (kath.net/KAP) 021 874 – Väčšinu návštevníkov na pápežských audienciách pritiahol pápež František. Doterajší rekord 1,6 miliónov návštevníkov bol v jeho nástupnom roku 2013, v ktorom však aj odstúpil Benedikt XVI. (2005-2013). Vyplýva to z prehľadu talianskeho portálu „TrueNumbers“ uverejneného v stredu. Niečo vyše milióna chcelo vidieť v r. 2006 aj Benedikta XVI. Prehľad sa zakladá na údajoch z Vatikánu a zhŕňa takmer všetky audiencie pápežov vo Vatikáne: generálne audiencie, poludňajšie modlitby aj súkromné audiencie pre skupiny.
Rok 2013 bol pre odstúpenie Benedikta XVI. a voľbu Františka pre vatikánskych návštevníkov mimoriadnym rokom. V nasledujúcich rokoch to bolo: v r. 2014 – 1,2 milióna, v r. 2015 – 0,7 milióna a v r. 2016 – 0,8 milióna.
K Benediktovi XVI. prichádzalo medzi 400 000 až 730 000 ľudí. Ján Pavol II. (1978-2005) mal v posledných rokoch pontifikátu asi pol milióna návštevníkov audiencií.
Poľský pápež mal aj najviac generálnych audiencií ročne. V posledných dvoch rokoch to bolo 48 stretnutí, u Františka 43 a 42 ročne. Benedikt XVI. mal v r. 2006-2012 asi 42 až 45 generálnych audiencií.
Súkromný portál „TrueNumbers/I Veri numeri“ spravuje skupina talianskych žurnalistov a IT expertov. –zg-

Pápež určil veľký dar spornej nemocnici

Rím, 22.2.2018 (kath.net/LSN/jg) 021 873 – Dokumenty cirkvi blízkej americkej nadácie, ktoré dostal portál LifeSiteNews, dávajú pápeža Františka do súvislosti s veľkým darom cirkevnej nemocnici v Ríme, ktorá sa minulý rok dostala do titulkov médií pre šafárenie a korupciu.
Z dokumentov vyplýva, že pápež František osobne žiadal príspevok 25 miliónov dolárov od Pápežskej nadácie (Papal Foundation) pre inštitút „Istituto Dermopatico dell’Immacolata“ (IDI), dermatologickú nemocnicu v Ríme, ktorá patrí Cirkvi. V decembri a januári dostala nemocnica už 13 miliónov dolárov.
Pápežskú nadáciu založili v r. 1988. Je to dobročinná nadácia, ktorá má sídlo pri Filadelfii v USA. Poskytuje finančnú podporu katolíckym nadáciám v rozvojových krajinách na projekty odporúčané Svätým stolcom – no tie zvyčajne nepresahujú sumu 200 000 dolárov.
Nadáciu „Papal Foundation“ riadi kuratórium, ktorého členmi sú všetci v USA sídliaci kardináli. Podľa stanov je najvyšším rozhodovacím grémiom. Členmi kuratória sú aj mnohí biskupi a laici. Laici sú z radov tzv. „stewardov“ – darcov – ktorí sa zaväzujú v rámci desiatich rokov darovať nadácii najmenej milión dolárov, pričom každý rok majú poskytnúť najmenej 100 000 dolárov. Majetok nadácie vzrástol už na viac ako 215 miliónov dolárov.

25 miliónov dolárov
Podľa dokumentov pápežova žiadosť sa v lete 2017 dostala do kuratória cez kardinála Donalda Wuerla, arcibiskupa Washingtonu a predsedu kuratória nadácie. Napriek protestom laikov kuratórium v decembri rozhodlo, že prvý príspevok vo výške 8 miliónov dolárov sa poukáže Svätému stolcu. V januári laici v kuratóriu vyvolali alarm, lebo v tejto veľkej sume videli zneužitie prostriedkov nadácie. No kuratórium poukázalo ďalších 5 miliónov dolárov.
Dňa 6. januára jeden zo „stewardov“, predseda kontrolného výboru nadácie, odstúpil a napísal správu o masívnych protestoch výboru proti daru pre nemocnicu v Ríme. Dar sa poskytol nezákonne a nedostatočne sa preveril. Okrem toho to odporuje cieľom nadácie, ako napísal v odôvodnení odstúpenia.
„Namiesto toho, aby sa pomáhalo chudobným v treťom svete, kuratórium poskytlo finančný dar v dosiaľ nevídanej výške nemocnici, ktorej minulosť je poznačená šafárením, súdnymi obžalobami a insolventnosťou,“ uvádza darca v liste.
Prvá splátka 8 miliónov dolárov sa okrem toho odoslala bez dokumentácie. Neskôr kuratórium dostalo podklady s informáciami v taliančine, ktoré však nemali nijakú bilanciu, nijaké údaje ako sa 25 miliónov dolárov použije, ako sa to vyžaduje u projektov nadácie. Bola tam iba prognóza o očakávanom zisku v budúcich rokoch.

Nemocnica
Nemocnica IDI bola často zapletená do finančných škandálov. V r. 2013 agentúra ANSA, napísala, že polícia zhabala pre korupciu majetok vo sume 6 miliónov eur. V r. 2015 Reuters uviedol, že kardinál Giuseppe Versaldi je podozrivý, z odčlenenia 30 miliónov eur pre detskú nemocnicu a potom to dal to k dispozícii IDI. V r. 2016 ANSA uviedla, že finančná polícia konštatovala horu dlhov – až 845 miliónov eur a daňové podvody vo výške 450 miliónov eur. Až 82 miliónov eur plynulo do iných kanálov, 6 miliónov spreneverili. V r. 2017 bolo podaných 24 žalôb, a 12 ľudia boli odsúdení, niektorí aj na viac rokov väzenia.

List na upokojenie darcov
Dňa 19. januára napísalo predsedníctvo nadácie list darcom. Vyjadruje v ňom nevôľa voči kardinálom Wuerlovi a Dolanovi. Potvrdzuje, že požiadavka prišla priamo od pápeža Františka. „Keby sme boli s pápežom, tak by mu povedali, že nadácia v tomto prípade nemôže pomôcť,“ ako sa uvádza v liste. Nadácia je pápežskou nadáciou, ktorá vždy úzko spolupracovala so Svätým stolcom.
Členovia predsedníctva veľkú nespokojnosť v nadácii ľutujú. Ale nie je v záujme Cirkvi podsúvať niekomu zlú vôľu. Napriek tomu pripúšťajú: „Požiadavka, ktorá je viac ako stokrát vyššia ako naše iné príspevky, si vyžaduje vysoký stupeň schválenia. Ten sa v tomto prípade nedosiahol.“
Kardinál Wuerl sa písomne obrátil na vatikánsky štátny sekretariát a požiadal, aby vzhľadom na tieto okolnosti sa už nepožadovali ďalšie príspevky z Pápežskej nadácie, ako sa píše v liste. –zg-

Nemecko: Biskupi o prijímaní v zmiešaných manželstvách

Ingolstadt-Bonn, 12.2.2018 (kath.net/DBK) 021 872

Biskupská konferencia Nemecka schválila po „rozhodnutí v jednotlivých prípadoch“ prijímanie Eucharistie pre nekatolíckeho partnera po rozhovore s duchovným pastierom, po jeho súhlase s vierou Katolíckej cirkvi, a na ukončenie jeho „závažnej duchovnej núdze“.
Komisie BKN pre ekumenizmus a náuku viery vypracovali príslušný dokument, ktorý nadväzuje na príslušné texty náuky Cirkvi minulých desaťročí až po „Amoris laetitia“ a chápe sa ako pomôcka pre kňazov pre pastoračný rozhovor a posúdenie konkrétnej situácie, aby sa dospelo k zodpovednému rozhodnutiu o možnosti prijímať Eucharistiu pre nekatolíckeho partnera. Kňazom sa tak poskytuje orientácia pre pastoráciu manželstiev s partnermi rôznych vyznaní, ktorí si chcú objasniť, či je pre nich spoločná účasť na Eucharistii v Katolíckej cirkvi možná. Pomôcka predpokladá, že v zmiešaných manželstvách môže byť duchovný hlad po spoločnom prijímaní taký naliehavý, že by to mohlo spôsobiť ohrozenie manželstva partnerom, ktorý tento hlad nemôže utíšiť. Tu môže vzniknúť „závažná duchovná potreba“. Kódex kánonického práva 844 § 4 CIC umožňuje evanjelickému partnerovi pristúpiť k Pánovmu stolu, ak súhlasí s katolíckou vierou o Eucharistii. Preto podľa dokumentu všetci nekatolícki partneri, ktorí po duchovnom rozhovore s kňazom dospeli vo svedomí k rozhodnutiu, že súhlasia s vierou Katolíckej cirkvi a chcú ukončiť „vážnu duchovnú núdzu“ a naplniť túžbu po Eucharistii, smú pristupovať ku svätému prijímaniu. Dôležité je: Hovoríme tu o rozhodnutiach v jednotlivá´ých prípadoch po starostlivom duchovnom rozlišovaní, ako uvádzajú nemeckí biskupi. –zg-

Nemeckí biskupi chcú hlbší dialóg s východnou Európou

Mníchov, 21.02.2018 (KAP/KNA) 021 871 – Nemeckí biskupi chcú viesť hlbší dialóg s kresťanmi strednej a východnej Európy.
„Existujú tu rozdielne teologické a spoločenské chápania,“ ako povedal predseda Komisie pre svetovú Cirkev pri Biskupskej konferencii Nemecka (DBK), arcibiskup Ludwig Schick, v stredu v Ingolstadte. Ako príklady uviedol postoje k manželstvu a sexualite, otázku rozdeľovania utečencov a tému delenia moci v ústavnom poriadku. „Cítime, že pre tento dialóg potrebujeme nové impulzy,“ zdôraznil arcibiskup Schick. „Po páde železnej opony tu bola fáza eufórie. Teraz ide o to, aby sme intenzívnejšie hovorili o rozdielnych postojoch a vyjasnili ťažkosti. Po študijnom dni nemeckých biskupov v Ingolstadte s expertami z Maďarska, Poľska a Česka sa má teraz pokračovať v dialógu na všetkých úrovniach.“
Aj predseda BKN kardinál Reinhard Marx chce tento dialóg podporiť koncom augusta cestou do Gdanska.
Český katolícky teológ Tomáš Halík varoval pred chápaním populizmu ako fenoménu strednej a východnej Európy. Povedal, že ten vidíme aj u amerického prezidenta Donalda Trumpa, v Brexite, ako aj na východe Nemecka. Často je to reakcia na svet, ktorý liberalizmus a globalizácia urobili takým zložitým. To zneisťuje a zastrašuje ľudí, povedal Halík a vyhlásil:
„Populisti by chceli ponúkať nepriateľa ako príčinu tohto strachu,“ povedal vzhľadom na kritické postoje voči utečencom v strednej a východnej Európe. „Vtedy to boli židia, dnes sú to migranti. Dôležité je preto zamyslieť sa nad vlastnou identitou a nad stratami identity, ktoré už nastali. Nostalgia po kresťanskej Európe k ničomu nevedie. To nikdy nebola realita, ale sen romantikov 19. storočia.“ Maďarský religionista András Mate-Tóth sa vyslovil, že dôvody rozdielnych postojov voči utečencom sa musia chápať z hľadiska histórie. „Viac ako 40 rokov komunizmu ešte nie je spracovaných. Ak teraz zaklope príliš veľa ľudí, vyvoláva to strach, že sa znova stratí sebaurčenie. Napriek tomu cirkev v Maďarsku nesmie podporovať politiku strachu a nenávisti.“ Tóth súčasne odsúdil paušálne nálepky pre tú druhú stranu: „Tie sa objavujú v nemeckej tlači o Maďarsku a naopak. No názorové bloky nie sú také uzavreté, ako sa zdajú. Dôležité je chápať citlivé stránky a zranenia toho druhého, aby dialóg mohol viesť k úspechu.“ –zg-

Santiago de Compostela: Pobožnosť po karnevalovom rúhaní

Santiago de Compostela, 21.2.2018 (kath.net/jg) 021 870 – Španielska Arcidiecéza Santiago de Compostela odsúdila „karnevalový prejav“ galského spisovateľa a dramatika Carlosa Santiaga: „Je neprijateľné, aby sa osoba apoštola, ktorý reprezentuje mesto v celom svete a podľa ktorého je mesto známe, bola tak prudko zosmiešnená,“ uvádza sa v stanovisku arcidiecézy.
Carlos Santiago v tradičnom satirickom karnevalovom prejave „pregón“ adresoval viaceré urážlivé a neúctivé poznámky na adresu sv. Jakuba aj Panny Márie.
„Apoštol aj Panna Mária sú hlboko zakorenení v tradícií a živote mesta a všetkých pútnických ciest, ktoré vedú k hrobu sv. Jakuba. Bez nich by sme v mnohých oblastiach spoločnosti kultúry a spirituality neboli tým, čí sme,“ uviedla arcidiecéza.
Arcibiskup Julian Barrio a dómska kapitula pozvali na 17. februára na zmiernu pobožnosť odčinenia do dómu v Santiagu de Compostela.
Panna Mária na stĺpe je milostivý obraz Panny Márie, ktorý sa uctieva v Bazilike v Zaragoze. Podľa tradície sa Panna Mária zjavila v roku 40 po Kristovi sv. apoštolovi Jakubovi a zanechala stĺp ako symbol pravej viery Španielov. –zg-

Pôstna homília biskupa: Cirkev – to sú Ježišovi priatelia

Pasov, 21.2.2018 (kath.net/pbp) 021 869 – Kath.net dokumentuje pastiersky list pasovského diecézneho biskupa Dr. Štefana Ostera SDB k 1. pôstnej nedeli 2018 v plnom znení:

Milé sestry a bratia vo viere,
V našich farnostiach sa normálne pripravujú deti na prvé sväté prijímanie a birmovku veľmi dôkladne. Potom príde slávenie sviatostí s peknou svätou omšou. A teraz si predstavte, že by sme sa v prieskume opýtali mladých:
„Dostal si dar prvého svätého prijímania alebo birmovky. Vieš, že tu ide o život s Ježišom, o priateľstvo s ním, ku ktorému ťa pozýva vo svojej Cirkvi? Cirkev je predsa spoločenstvo Ježišových priateľov. Si teda pripravený teraz žiť tak, ako normálne žije katolík, ktorému je tento vzťah dôležitý? Si teda ochotný v nedeľu chodiť na svätú omšu, aby si prijal Ježiša vo svätom prijímaní? Si ochotný denne sa modliť a pravidelne čítať Sväté písmo? Si ochotný stále znova prijímať dar opätovného zmierenia s Bohom v spovedi? A si ochotný svoju vieru vyznávať aj pred inými mladými?“
Všetci vieme, že takmer 100 percent opýtaných detí a mladých by dalo ako úprimnú odpoveď: „Nie, na to nie som ochotný. Nechcem to a aj keby som to chcel, nemohol by som.“ A veľká väčšina by mohla dodať: „Ani moji rodičia to nerobia, nie je to pre nich ani dôležité. Ako by som to potom mohol robiť a chápal?“
A my všetci, milí bratia, ktorí dnes počúvame tento pastiersky list, vieme, že je tu trend, ktorý roky trvá a nezlepšuje sa, skôr zhoršuje. Stačí len, keď sa tu dnes pri omši poobzeráme. Napriek tomu sú a zostanú naše sviatosti tým najvzácnejším, čo nám bolo darované. Ale mnohí ich už považujú iba za istý druh náboženskej služby pre platcov cirkevných daní, bez toho, že by si to spájali s vlastným zmyslom Cirkvi a jej sviatostí.
A tento zmysel je nasledovný: Ježiš neprišiel na svet v prvom rade, aby nám ukázal, ako sa stať dobrým človekom. Ježiš prišiel, aby nás zachránil a aby nás z našej odcudzenosti Bohu priviedol k sebe domov. On nám chce dať spoločenstvo so sebou a svojím Otcom, aby sme boli oslobodení od hriechu a strachu zo smrti. A aby sme so slobodným, premeneným srdcom pomáhali meniť svet a svetu ukazovať, že Ježiš je bránou k Otcovi. Cirkev je preto spoločenstvom ľudí, ktorí už patria Ježišovi, ktorí ho poznajú a milujú. Cirkev má ten zmysel, že chce Boha, ktorý nás miluje a ktorého aj my milujeme, vďačne oslavovať. Ona má ten zmysel, že všetkým ľuďom pomáha vojsť do tohto spoločenstva lásky s Ježišom a jeho Otcom. A Duch Svätý nám pritom pomáha vydávať o tom svedectvo skrze našu modlitbu, skrze našu reč a konanie, skrze našu službu lásky druhým, najmä chudobným.
To pre nás, milí bratia a sestry, znamená že naša viera je v predovšetkým vzťahom s Ježišom a medzi sebou navzájom. Nejde teda jednoducho o otázku: Chodíš v nedeľu do kostola?. Ide o otázky: Túžiš po priateľstve s Ježišom, a túžiš po spoločenstve tých, ktorí ho už poznajú? A chceš žiť predovšetkým z tohto vzťahu a tohto spoločenstva? A chceš pomáhať, aby aj iní ľudia našli cestu do tohto spoločenstva? To je Cirkev, milí bratia a sestry, a spoločenstvo tých, ktorí spolu s Máriou, jeho Matkou, s apoštolmi a veriacimi všetkých čias patria k Ježišovi.
Ale ako chce Ježiš, aby sme pestovali toto priateľstvo? Jedna z jeho odpovedí je nasledovná: „Dal som za vás svoj život, aby ste mali účasť na mojom živote s Otcom. To je moje Telo, to je moja Krv za vás, toto robte na moju pamiatku.“ Ježiš dáva svoj život za nás! A my môžeme odpovedať tak, že sa spýtame na svoju vlastnú vieru – tešíme sa zo spoločenstva s ním? Pestujeme ho? A dokážeme iným o tejto radosti rozprávať? A o tom, čo Ježiš pre nás znamená?
Milí bratia a sestry, som hlboko presvedčený, že Cirkev u nás sa obnoví alebo bude znova silnejšia, ak stále znova budeme nachádzať cestu do jej srdca – do uzdravujúceho vzťahu s Ježišom, ako jednotlivci a ako spoločenstvo. Myslím, že sa všetci musíme krok za krokom vydať na cestu – pomáhajme si navzájom prehlbovať si vieru. A pomáhajme najmä našim deťom a mladým nájsť priateľstvo s Ježišom. Oni majú právo sa to naučiť a dozvedieť sa to najmä od rodičov a príbuzných. Ale v podstate od nás všetkých, ktorí sme pokrstení a birmovaní.
Chcel by som výslovne povedať, že priateľstvo s Ježišom nie je exkluzívna záležitosť farára alebo farských aktivistov. My iste máme svoju zvláštnu zodpovednosť, ale tá spočíva predovšetkým v tom, že pomáhame všetkým ľuďom, aby sami rástli vo vzťahu s Pánom a urobili ich schopnými vydávať vlastné svedectvo, aby Cirkev skrze nás všetkých žila a rástla. A chcel by som zreteľne vysloviť pre nás všetkých: V zásade je vzťah ku vzkriesenému Pánovi najdôležitejším vzťahom nášho života. To nám on hovorí stále znova. A ubezpečuje nás, že až z tohto vzťahu v nás vyrastie hlboká radosť a dôvera a predovšetkým schopnosť a poslanie milovať blížneho ako seba samého.
Možno to cítite – je skutočne mojou srdcovou záležitosťou – toto srdce Cirkvi stále znova odkrývať. Som presvedčený, že krok k obnove sa týka aj nášho prístupu k pokladu našich sviatostí. Tu nám Ježiš vychádza celkom konkrétne v ústrety a daruje nám stále nanovo spásu. Preto by som chcel urobiť prvý, veľmi zreteľný krok, aby som v budúcich rokoch s vami všetkými premýšľal o obnove sviatosti birmovania v našej diecéze.
Po mnohých úvahách a poradách, po ,mnohých reakciách a intenzívnej modlitbe považujem za potrebné, aby sa mladým poskytovala sviatosť birmovania až vo veku 16. rokov.
Želám si, aby mladí ľudia skrze pomoc nás všetkých mohli získať skúsenosti s naším Pánom a aby sa sami stali schopnými o ňom rozprávať.
Pozývam vás s ďalšími veriacimi premýšľať o tom, ako môžete ako kresťania k tomu prispieť – aj keby ste mali najmä v sebe nanovo objavovať, čo veríme, komu veríme a prečo veríme. Alebo že sa budete za toto modliť a prinášať vlastné skúsenosti. Považujem za dôležité, aby sa mladí slobodne rozhodli pre túto sviatosť a aby kráčali záväzne cestou prípravy na slávnosť birmovania. Chceme si dobre vypracovať vhodnú prípravu na birmovku, ktorá mladým pomôže rásť vo vzťahu k Ježišovi v jeho Cirkvi.
Bude to začiatok našej obnovy príprav na sviatosti. Viete, že dar spovede je veľmi zaznávaný. Alebo že musíme nájsť ďalšie kroky na prehĺbenie predmanželskej prípravy. Všetci viete, že prvé sväté prijímanie je pre mnohých tradičná rodinná slávnosť bez toho, že by rodiny došli do styku s vlastným dôvodom tejto slávnosti! Tieto trendy vývoja nás nútia hlboko sa zamyslieť.
Milí bratia a sestry, toto vnímanie skutočnosti je iba jedna strana. Som súčasne plný vďačnosti a nádeje pre to mnohé, čo v diecéze vidím: toľko ochoty k prehlbovaniu viery, toľko lásky k Cirkvi a dôvery v nášho Boha u mnohých. Toľko angažovanosti v sociálnej oblasti. Za to všetko som veľmi vďačný. Máme ešte takú dobrú pôdu a chceme využiť príležitosť nanovo rozsievať semeno, aby mu Boh mohol dať rásť. A ono môže samozrejme rásť, aj pomaly, aj s neúspechmi, ktoré prídu. Nikto z nás s tým nie je nikdy hotový a už vôbec nie dokonalý.
V tomto zmysle vám zo srdca želám požehnané predveľkonočné obdobie pokánia. Nech budúce týždne nám všetkým pomáhajú pochopiť a prežívať to, že na Veľkú noc skutočne slávime život, vzkriesenie z mŕtvych. A že smieme byť sami pri tom, ak budeme Ježišovi dôverovať. Amen.
Pasov, 1. pôstna nedeľa 2018, Dr. Štefan Oster SDB, pasovský biskup

Noviny: Zázrak na príhovor Jána Pavla I.

Treviso, 21.2.2018 (kath.net/KAP) 021 868 – Blahorečenie pápeža 33 dní – Jána Pavla I. (1978) by sa mohlo priblížiť. Podľa správy novín „La Tribuna di Treviso“ z utorka 15-ročné dievča, ktoré ochorelo na leukémiu, sa má na príhovor tohto pápeža už medzitým oveľa lepšie. Bývalý farár severotalianskej obce Conegliano, Fausto Scapin, sa so spolubratom modlili za uzdravenie dievčaťa. Modlil sa aj v Ríme pri hrobe zosnulého pápeža, ktorý bol v minulosti jeho biskupom.
V októbri farár odovzdal list dievčaťa pápežovi Františkovi. V ňom dievčina opisovala svoj stav a prosila ho, aby sa za ňu modlil. František ju o tom ubezpečil a farárovi povedal, aby robil to isté. Predposlednú nedeľu prijalo dievča sviatosť birmovania. Ak sa jej uzdravenie z leukémie oficiálne potvrdí, mohol by pápež svojho predchodcu blahorečiť. V novembri mu František už prisúdil tzv. „hrdinský stupeň cnosti“. –zg-

Viedeň: „Debata o krížoch“ opisuje širšie kruhy

Viedeň-Frankfurt, 20.2.2018 (KAP) 021 867 – Najnovšia viedenská „debata o krížoch“ pokračuje už aj v Nemecku. V denníku „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ, 19.2.) sa dogmatik z Bochumi Prof. Georg Essen vyslovil za viac prezieravosti v prístupe k náboženským symbolom na verejnosti. Štátny „záväzok neutrality“ sa nesmie prevrhnúť na opak a zmutovať na „štátnu účasť na sekulárnom povedomí“. „Odbúravanie privilégií kresťanstva, ktoré môže byť aj ústavnoprávne podložené, sa nesmie stať bránou pre privilegovanie ľudí bez vyznania.“
Podľa profesora Essena by odstraňovanie náboženských symbolov z verejnosti neprispelo k zrovnoprávneniu, ale k zhoršeniu postavenia veriacich vo verejnosti. „Sekulárnemu povedomiu by sa ušetrila konfrontácia s náboženskými symbolmi. Od náboženského povedomia by sa naproti tomu vyžadovalo nesmieť vnímať verejný priestor, v ktorom ešte žije, ako symbolický horizont vlastného náboženského presvedčenia.“
Prof. Essen reagoval v príspevku na verejný postoj viedenského teológa Jána-Heinera Tücka pod titulkom „Proti bielej stene“ vo FAZ zo 16.2. Tück síce vyjadril pochopenie pre rozhodnutie Viedenskej univerzity odstrániť kríže z posluchární. Súčasne sa však vyjadril, že v ňom zostáva trvalý „zlý pocit“ a uviedol k tomu aj historické, teologické a nábožensko-právne výhrady.
Tück pre „Kathpress“ tiež poukázal na to, že dva kríže z posluchární sa zavesili v kanceláriách Teologickej fakulty. „Fakulta teda má aj oficiálne povolenie z rektorátu zavesiť kríže v kanceláriách a seminárnych miestnostiach – teda niet dôvodu, aby sa vedenie obviňovalo zo „striktne laicistického prístupu“, či dokonca z „náboženskej čistky“. …
„Aj keď považujem rozhodnutie rektorátu za historicky závažné, teologicky povážlivé a nábožensko-právne nevyriešené, treba uznať, že zodpovedá spoločensky zmenenej situácii. Už nežijeme v homogénnych kresťanských spoločnostiach. Kríž už pre mnohých nie je samozrejmosťou, môžu mať k nemu výhrady inoverci a inak zmýšľajúci,“ uviedol viedenský teológ. … –zg-

Tlač: Dohoda Svätého stolca s Čínou možná do marca

Rím, 20.2.2018 (kath.net/KAP) 021 866 – Podľa talianskeho denníka „Corriere della Sera“ by mohlo koncom marca dôjsť k dohode Svätého stolca s Čínou o menovaní biskupov. Pápež František už rozhodol pozitívne, čo sa týka Svätého stolca „bude od konca marca každý deň dobrý na spečatenie dohody s čínskymi autoritami vzhľadom na postup menovania katolíckych biskupov“, citoval denník v nedeľnom vydaní bližšie nemenovaný zdroj z Vatikánu.
V článku sa tiež uvádza, že obe strany postupujú veľmi obozretne, je neistota v tom, kto to z čínskej strany podpíše, kedy a kde. A vždy ešte môžu nastať „prekvapenia v poslednej sekunde“. Nedávno západné aj čínske médiá informovali, že rokovania sú krátko pred dohodou.
Menovanie katolíckych biskupov je hlavným problémom v diplomatických vzťahoch oboch štátov. Peking v tom vidí vnútro-čínsku záležitosť.
Línia Vatikánu znie – „lepšia zlá dohoda ako nijaká dohoda“, ako uviedol anonymný zdroj novín. Peking je po prvý raz ochotný katolíckej Cirkvi priznať, že v náboženských otázkach má čo povedať. „Dnes sú dvere privreté, zajtra by sa mohli zatvoriť a potom bude každý dialóg oveľa ťažší,“ cituje sa anonymný zdroj. Preto je vôľa pakt čoskoro spečatiť. Ako dátum uvádzajú noviny marec zrejme po skončení národného kongresu v Pekingu. Vtedy by mohla prísť do Ríma delegácia, aby objasnila posledné podrobnosti. Aj čínsky prezident Xi Jinping je údajne ochotný túto dohodu potvrdiť.
Ako dôkaz bezprostredne blízkej dohody uvádza denník „nervozitu“ v Taiwane a Japonsku, ako aj to, že USA „to postavilo do pozoru“. Okrem toho je aj ostrá kritika emeritného kardinála Hongkongu Jozefa Zen Ze-kiuna smerom k Vatikánu dôkazom blízkej dohody Pekingu so Svätým stolcom. –zg-

Biskup: „Pripúšťanie k prijímaniu sa stane pravidlom“

Biskup zo švajčiarskeho Churu Mons. Marian Eleganti

Dietikon ZH, 20.2.2018 (kath.net/kath.ch) 021 865 – Diskusia o svätom prijímaní pre rozvedených pokračuje. Návrhom, že v pripustení znovu zosobášených rozvedených k prijímaniu máme istú šancu, potvrdil Daniel Bogner, profesor morálnej teológie na Univerzite vo Freiburgu, že v tejto otázke sú potrebné objektívne kritériá. Uviedol to pomocný biskup zo švajčiarskeho Churu Marian Eleganti v druhom komentári k «Amoris Laetitia». Požiadavku transparentnej metódy však považuje za «sen vzdialený od reality».

Ako všetci, ktorí 8. kapitolu «Amoris Laetitia» vykladajú voľne, hovorí Daniel Bogner v komentári „Znovu zosobášení rozvedení – súdiť objektívne – ale ako??“ o jednotlivých prípadoch. Pripustenie k prijímaniu sa teda má diať vo výnimočných prípadoch – čo je takto stanovené aj v «Amoris Laetitia». No tu si kladieme otázku: Aké pravidlo platí pre väčšinu? Žije väčšina týchto ľudí ako brat a sestra, aby mohli byť pripustení k prijímaniu? Alebo sa vzdáva prijímania, pretože nie je v stave žiť zdržanlivo?

Tím odborníkov má zaručiť istotu procesu
Ani jedno nie je podľa môjho názoru prípadom väčšiny. Trend smeruje k pastoračne sprevádzanému novému sobášu so svätým prijímaním. Pripúšťanie znovu zosobášených rozvedených k prijímaniu sa teda časom stane pravidlom.
Daniel Bogner požaduje «istotu procesu». Tú má zaručiť tím odborníkov. Tým nepriamo potvrdzuje môj názor, že jednotlivé prípady potrebujú objektívne kritériá. Oboje sa však podľa mňa, žiaľ, nedá realizovať. To, že pritom bude «náročnejšie» o otázke prijímania rozhodovať, ako Bogner píše, je iba zatemňovanie tejto skutočnosti.

Transparentná metóda je sen vzdialený do reality
Požiadavka «realizovateľnej, transparentnej metódy», ktorá sa má aplikovať v diecézach, je snom vzdialeným od reality. Bogner chce mať v tíme odborníkov aj psychológov, ktorí už z dôvodu svojej profesionality nemôžu rozhodovať o nijakej morálnej otázke o stave milosti.

Prax bude odporovať náuke Cirkvi
Dogmatik Bogner síce píše: «V nijakom prípade sa nevzdáme platnej náuky o nerozlučiteľnosti manželstva.». Ja si však myslím, že prax tomu bude odporovať. Platné nerozlučiteľné sviatostné manželstvá sa stanú časovo ohraničeným projektom. Ich absolútna sila zväzku, ktorá je v náuke ustanovená, sa podriadi neobjektívnemu rozhodnutiu osôb.

Vážnym nespravodlivostiam by sme sa mali vyhýbať
Mne sa tu vynára zásadná otázka: Nie sú tie miesta v «Amoris Laetitia», ktoré hovoria o neznesiteľnom bremene prehnaných noriem a o prílišnom namáhaní sexuálnej zdržanlivosti – aby sa napr. sexuálnou zdržanlivosťou neohrozovali iné dobrá alebo riskoval rozpad aj druhého zväzku a tým si na seba uvalil človek novú vinu – už podkopávaním doteraz platnej náuky, aj keď má ísť o výnimky?

Preto nie je možné povedať, že všetci, ktorí sa nachádzajú v niektorej takzvanej „iregulárnej“ situácii, žijú v stave smrteľného hriechu, bez posväcujúcej milosti. Obmedzenia nezávisia len od prípadnej neznalosti normy. Subjekt, i keď dobre pozná normu, môže mať veľké ťažkosti pri chápaní „hodnôt, ktoré mravná norma obsahuje“, alebo sa môže nachádzať v konkrétnych okolnostiach, ktoré mu neumožňujú konať inak a robiť iné rozhodnutia bez spáchania novej viny. Ako sa správne vyjadrili synodálni otcovia, „môžu existovať faktory, ktoré obmedzujú rozhodovaciu schopnosť“.
„V určitých situáciách majú osoby veľké ťažkosti konať odlišným spôsobom. […] Pastoračné rozlišovanie, berúc do úvahy správne formované svedomie osôb, sa musí postarať o tieto situácie. Ani dôsledky vykonaných skutkov nie sú nevyhnutne rovnaké vo všetkých prípadoch.“302
Je pravda, že všeobecné normy predstavujú dobro, ktoré sa nikdy nesmie zanedbať ani prehliadať, ale vo svojej formulácii tieto normy nemôžu zahŕňať úplne všetky konkrétne situácie. Zároveň je pre ten istý dôvod potrebné povedať, že to, čo je súčasťou praktického rozlišovania vzhľadom na konkrétnu situáciu, nemôže byť pozdvihnuté na úroveň normy. (AL 8, 301-306)

Kardinál Clemente, lisabonský patriarcha hovorí o závažnej nespravodlivosti, ktorej sa treba vyhnúť pri úpravách o výnimkách. S akými kritériami sa tu má postupovať?

Osebe zlé skutky platia vždy
Encyklika «Veritatis Splendor» pápeža Jána Pavla II. zachováva náuku o osebe zlých skutkoch, ktorú sčasti nie celkom korektným citovaním sv. Tomáša Akvinského učí aj «Amoris Laetitia». Pretože osebe zlé skutky – medzi nimi cudzoložstvo – platia vždy – a preto sa od párov doteraz vyžadovala zdržanlivosť ako predpoklad prístupu ku svätému prijímaniu – je tu zlom s učiteľským úradom doterajších pápežov.
Rovnakým smerom ukazuje nový spôsob prístupu k encyklike «Humanae Vitae» pápeža Pavla VI. vzhľadom na hodnotenie umelej antikoncepcie. „Dubia“ štyroch kardinálov v liste pápežovi požadovali jasnosť práve o tomto zlome s doterajšou náukou, no nedostali nijakú odpoveď.

«Regulárny» a «iregulárny» nie je moralizovanie
A ešte posledné: Doterajšie používanie termínov «regulárny» a «iregulárny» nebolo moralizovaním. Bol to výraz vzdania sa každej formy posudzovania viny a stavu milosti. Jednoducho sa konštatovala «iregulárnosť » vzhľadom na požiadavky Evanjelia a nerozlučiteľnosti manželstva. Aj zrušenie tohto rozlišovania, ktoré prezentoval rakúsky kardinál Christoph Schönborn ako výdobytok a pokrok, predstavuje podľa môjho názoru krok naspäť. –zg-

Viktor Orbán: „Kresťanstvo je posledná nádej Európy!“

Budapešť, 20.2.2018 (kath.net) 021 864 – „Kresťanstvo je posledná nádej Európy. Západ padne a Európa si ani nevšimne, že je prevalcovaná.“ Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán vo výročnom prejave, ako napísali rakúske noviny „Presse“. Čoskoro sa totiž budú v Maďarsku konať parlamentné voľby. Orbánova strana Fidesz by mohla mať dobré šance na absolútnu väčšinu.
Orbán je presvedčený, že masovou migráciou z Afriky by sa mohli stať skutočnosťou najhoršie nočné mory. Kritizoval znova EÚ, ale aj Berlín a Paríž, pretože „tí by chceli, aby Maďarsko prevzalo rovnakú politiku, aby sa tiež stalo prisťahovaleckou krajinou“. „To však vyrovnalo cestu k zániku kresťanskej kultúry a šíreniu islamu. Ak veci pôjdu takto ďalej, naša kultúra, naša identita a naše národy tak ako ich poznáme, prestanú existovať.“
Orbán kritizoval aj sporného miliardára Georga Sorosa. Ten podľa jeho slov podporuje početné mimovládne organizácie, aby tak miliónom utečencov otvoril cestu do Európy. Maďarský premiér tiež ohlásil právne kroky proti Sorosovym organizáciám. –zg-

Vatikánsky sudca odsúdený za detskú pornografiu

Rím, 20.2.2018 (kath.net/KAP) 021 863 – Za obťažovanie 18-ročného chlapca a vlastníctvo detskej pornografie bol odsúdený sudca najvyššieho vatikánskeho súdu na 14 mesiacov väzenia. Ako napísali talianske médiá v pondelok, súd vydal podmienečný trest. Obžalovaný je kňaz z južného Talianska a sudca na odvolacom súde Rímskej róty.
Podľa správ mal tento muž počiatkom marca 2017 v Ríme prenasledovať 18-ročného Rumuna a obťažovať ho a ten sa obrátil na políciu. Pri vyšetrovaní našli policajti v počítači kňaza 80 pornografických obrázkov maloletých.
Rímska róta (Rota Romana) je jedným z troch najvyšších cirkevných súdov a poslednou inštanciou kompetentnou predovšetkým na prípady anulovania manželstiev.
Vatikánsky štátny prokurátor Gian Piero Milano pred dvomi týždňami v príhovore na otvorení vatikánskeho právnického roka spomenul aj dva prípady, v ktorých sa vyšetruje zneužívanie maloletých. Či k tomu patrí aj súčasný prípad nie je jasné, keďže Milano neuviedol mená. Podľa médií Vatikán vyšetruje okrem toho aj prípad kňaza z Neapola podozrivého zo zneužívania. Vatikánsky hovorca Greg Burke potvrdil, že prípad je predložený Kongregácii pre náuku viery. Okrem toho sa vatikánska justícia zaoberá aj prípadom kňaza, ktorý bol pracovníkom na veľvyslanectve Svätého stolca vo Washingtone. Ten je tiež obvinený z vlastníctva detskej pornografie. –zg-

Kyrill odsudzuje atentát na veriacich v Dagestane

Moskva, 20.2.2018 (kath.net/KAP) 021 862 – V ruskej kaukazskej republike Dagestan v pondelok slúžili vo všetkých kostoloch omše za obete atentátu na veriacich vychádzajúcich z kostola. V meste Kisljar 22-ročný muž v nedeľu zastrelil päť žien, ktoré po vešperách opustili pravoslávny Kostol sv. Juraja. V následnej streľbe polícia atentátnika zastrelila. K atentátu sa prihlásili teroristi IS bez udania dôkazov. Noviny citovali kňaza, ktorý počul, ako atentátnik kričal „Allahu Akbar“. Ruský pravoslávny patriarcha Kyrill ostro odsúdil tragický atentát v meste na hranici s Čečenskom: „Tento monštruózny atentát na začiatku pravoslávneho pôstneho obdobia možno považovať za provokáciu, aby sa vyvolala konfrontácia medzi pravoslávnymi a moslimami, ktorí po stáročia v pokoji žijú na Kaukaze,“ vyhlásil patriarcha. V sústrastnom liste príbuzným obetí hovoril Kyrill o „strašnom a cynickom zločine“, ktorý nemožno ničím ospravedlniť.
Ruská pravoslávna cirkev je hlboko znepokojená z tohto krvavého činu a očakáva „dôkladné vyšetrenie zločinu a jeho pozadia“, ako dodal hovorca patriarchu, kňaz Alexander Volkov.
Arcibiskup z Machačkaly, Varlaam Ponomarjov, zdôraznil, že nikomu sa nepodarí zničiť „pokoj a svornosť“ v multinárodnostnej a multikonfesionálnej Republike Dagestan: „Napriek všetkému sme vždy boli a stále sme pravoslávni a naši bratia, ktorí vyznávajú islam, dobrými susedmi a deťmi jedného otca – a budeme nimi vždy.“
Sekretár Eparchie Machačkala, mních Ioann Anisimov, pre agentúru TASS označil obete ako „žiarivé príklady“. Medzi usmrtenými je aj penzionovaná učiteľka, ktorá v minulých rokoch organizovala púte na veľké ruské pravoslávne pútnické miesta a starala sa o chudobnú staršiu ženu, ktorá po bohoslužbách prosila pri bráne o almužnu.
Anisimov poukázal na to, že kostoly napriek ťažkej bezpečnostnej situácii v Dagenstane doteraz neboli strážené, pretože „nik neprišiel na myšlienku, že by tu mohli byť atentáty na veriacich alebo duchovných“. Teraz sa celá eparchia svorne združuje okolo farnosti Kostola sv. Juraja.
Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v pondelok vyhlásil, že je hlboko šokovaný z krutého zločinu, ktorý nemožno ničím ospravedlniť. Povedal, že páchateľ nemal nijaké náboženstvo. Teraz ide o to nájsť ľudí v pozadí atentátu a exemplárne ich potrestať. Je si však istý, že títo ľudia, ak existujú, nemajú nijaké priame či nepriame spojenie s islamom. Na severnom Kaukaze vždy existovala „úzka spolupráca a vzájomné porozumenie“ medzi moslimami a kresťanmi, ako povedal Kadyrov.
Dagestan je mozaikou väčších či menších etník, sčasti pravoslávnych, sčasti islamských. V malom meste Kisljar s 50 000 obyvateľmi žije podľa viedenskej nadácie „Pro Oriente“ 50 percent Rusov, a žijú tu aj Avari, pôvodne kresťanské kaukazské etnikum, ktoré bolo v 16. storočí boli islamizované. –zg-

Mexiko: Po vražde kňaza sťahujú aj sestričky

Mexiko 20.2.2018 (kath.net) 021 861 – Na juhu Mexika možno pozorovať v tejto dobe dramatický vývoj. V meste Chilapa po vražde dvoch kňazov 5. februára sťahujú odtiaľ všetky rehoľné sestričky. Vo vyhlásení diecézy sa uvádza, že rodičov jednej rehoľnej sestry zavraždili drogové bandy a že škola, ktorú sestry spravovali, sa na niekoľko mesiacov zatvorí. Sestričky viedli v Chilape najstaršiu a najobľúbenejšiu školu.
Diecéza apeluje na drogové bandy, aby nezničili jednu z najsvätejších vecí, ktorú v regióne majú a síce výchovu detí a mládeže. –zg-

Marx: „O žehnaní homosexuálnych párov som nehovoril“

Mníchov, 20.2.2018 (kath.net) 021 860 – Mníchovský kardinál Reinhard Marx v utorok na okraj jarného zasadnutia nemeckých biskupov na tlačovej konferencii zaspätkoval a dementoval, že by sa vyslovil za žehnanie homosexuálnych párov. Informovalo o tom „Dómske rádio“. Marx vyhlásil, že v interview pre „Bavorský rozhlas“ len odpovedal na otázku a vtedy povedal, že musí existovať pastoračné sprevádzanie homosexuálov a že v „jednotlivom prípade“ si dokáže predstaviť aj ich „duchovnú podporu“. Predseda Biskupskej konferencie Nemecka ľutoval, že sa teraz „polarizuje“ a že sa vyťahujú „celkom veľké kanóny“. Vraj to nechce ďalej komentovať. Dodal, že biskupská komisia „Pastoračné úlohy“ má za úlohu o tejto téme uvažovať.
O výpovedi kardinála Marxa pre „Bavorský rozhlas“ „Požehnanie homosexuálnych párov je možné“ sa v nemeckej oblasti aj v iných krajinách v katolíckej cirkvi diskutovalo a všeobecne ju aj biskupi chápali ako opatrné otváranie sa žehnaniu homosexuálnych párov. Kardinál Marx teraz po prvý raz využil príležitosť svoj príspevok z 3.2.2018 poopraviť … –zg-

Biskupi proti Marxovi – nijaké žehnanie homosexuálov!

Freiburg-Rottenburg, 19.2.2018 (kath.net) 021 859 – Nemeckí biskupi katolíckych diecéz Rottenburg-Stuttgart a Baden-Württemberg odporujú úvahám predsedu Biskupskej konferencie Nemecka, kardinála Reinharda Marxa, o cirkevnom žehnaní homosexuálnych párov v jednotlivých prípadoch.
Podľa SWR biskup Gebhard Fürst z Diecézy Rottenburg-Stuttgart, vyhlásil, že udeľovanie sviatosti manželstva zostane vyhradené tradičnému manželstvu a poukázal na jeho prirodzenú otvorenosť voči prijímaniu detí.
Hovorca Freiburského arcibiskupa Stephan Burger sa takisto pre SWR vyjadril, že katolícka cirkev odmieta zrovnoprávnenie partnerstiev rovnakých pohlaví s manželstvom, preto im nemôže udeľovať ani požehnanie.
Predseda BKN kardinál Reinhard Marx zverejnil svoje úvahy na túto tému počiatkom februára. Zožal súhlas ale aj odpor – aj emeritný kardinál Rímskej kúrie Paul Josef Cordes verejne vyslovil svoju kritiku a konštatoval: „Návrh kardinála Marxa ignoruje jednoznačné Božie zjavenie.“ Rovnako reagoval pre kath.net aj rakúsky emeritný salzburský pomocný biskup Andreas Laun: „Homosexuálny zväzok nemožno žehnať.“ –zg-

‚Credo in unum Deum’ a mnohobožstvo

Rím, 19.2.2018 (kath.net/as) 021 858 – Človeka znova priviesť k Bohu, novopohanstvo s jeho mnohotvárnym mnohobožstvom, ktorého štruktúru možno spoznať v relativizme, ukázať vieru v jedného Boha: to patrilo k najväčšiemu úsiliu v učiteľskom úrade pápeža Benedikta XVI. a to je jadro teológie Jozefa Ratzingera. Mnohobožstvo, polyteizmus to nepatrí do vzdialeného mýtu. Má to málo spoločného s Jupiterom a Venušou, s Dianou či Minervou – skôr veľa spoločného s príjemnou ľubovôľou v širokej miere pokresťanskom svete. Kresťanstvo sa vidí ako kedysi konfrontované s mnohobožstvom, ktoré sa príťažlivo prezentuje, predkladá „falošné hodnoty, ktoré nás klamú a zákerným spôsobom priťahujú náš egoizmus“, ako to vyjadril pápež František v príhovore na Anjel Pána 18. februára 2018.
Novopohanstvo sa posilňuje na základe jeho zdanlivej nezáväznosti a ako také predstavuje veľkú výzvu pre kresťanstvo oslabené v jeho životnej substancii. „Pomyslime na veľké mocnosti dnešnej histórie,“ povedal Benedikt XVI. dňa 11. októbra 2010 v meditácii na začiatok generálnej kongregácie mimoriadneho zasadnutia Synody biskupov pre Blízky Východ:
„Pomyslime na tie anonymné kapitály, ktoré človeka zotročujú, ktoré už nie sú vecou, ktorá človeku patrí, ale anonymnou mocou, ktorej ľudia slúžia, ktorá ľudí týra, ba dokonca usmrcuje. Oni sú ničivou mocou, ktorá ohrozuje svet.
A potom moc teroristických ideológií. Zdanlivo v Božom mene sa koná násilie, ale to nie je Boh – sú to falošní bohovia, ktorých treba demaskovať, ktoré nie sú Bohom.
A ďalej drogy, táto moc, ktorá ako pažravý netvor vystiera svoj pazúry do všetkých častí sveta a ničí – tie sú božstvom, ale falošným božstvom, ktoré treba zvrhnúť. Alebo aj spôsob života, spôsob, ako sa šíri verejná mienka – dnes sa to tak robí, manželstvo sa už nenosí, zdržanlivosť už nie je cnosť a tak ďalej.“
Bolo by nesprávne chcieť proti polyteistickému tlaku postaviť monoteisticky zamerané vyznanie, ktoré pozná iba to „vzdialené, aj keď božské“ a týmto spôsobom uniká naliehavej otázke o pravde. Tak potom dochádza k vyznávaniu „boha a otca všetkých vyznaní“, u ktorého skutočnosť jeho zjavenia radi zredukujú na schopnosť prebývajúcu v subjekte prijímať ho a uznávať.
Kresťanstvo je historicky ako „nové stvorenie“ udalosťou definitívneho zbavenia moci „bohov“, definitívne uznanie pravého Boha, nie boha vzdialeného, ale Boha, ktorý sa zjavuje ako vzťah so stvorením a človekom. To je, ako vysvetlil Benedikt XVI. pri meditácii žalmu 82, „bolestný proces pádu bohov“: „Dii estis et moriemini sicut homines“ (porovn. Ž 82,6–7). Premena sveta, spoznanie pravého Boha, zbavenie moci síl, ktoré ovládajú svet sa realizuje ako „bolestný proces“.
„V histórii,“ povedal Benedikt XVI., „tento proces zbavovania moci, o ktorom hovorí Zjavenie sv. Jána v 12. kapitole, pokračuje. Hovorí o páde anjelov, ktorí nie sú anjeli, ani nijaké božstvá na zemi. A skutočne prebieha – v časoch ranej Cirkvi, kde vidíme, ako sa krvou mučeníkov všetky tieto božstvá zbavujú moci počínajúc božským cisárom. Je to krv mučeníkov, bolesť, výkrik Matky Cirkvi, ktorá ich zvrháva a tak premieňa svet.“
Niet pochybností – mnohobožstvo v pokresťanskej ére treba spoznať v tom čím je: skvapalnením reality, ktorá labilná, raz veselá, raz zúfalá nachádza potešenie v tom, že je iba kvapalná, bez princípu, bez základov. Pretože ak platí všetko, alebo platiť môže, tak neplatí nič.
„Pane, ďakujem ti, že si ma tak spútal. Občas sa mi stalo, že som tvoje prikázania považoval za namáhavé a svoju vôľu vzhľadom na tvoje príkazy za bezradnú, zlyhávajúcu. No dnes už nemôžem byť dostatočne úzko na teba naviazaný, nie viac ako som a nech si preberiem svoje údy jeden po druhom, nijaký sa nemôže ani trocha od teba vzdialiť. A tak som skutočne pripevnený na kríž, avšak kríž, na ktorom visím, už nie je na nič pripevnený. Pláva voľne po mori.“ Takto citoval Jozef Ratzinger vo svojom „Úvode do kresťanstva“ z „Hodvábnej topánky“ Paula Claudela.
A Ratzinger uvádza: „Pribitý na kríž – kríž však nepripevnený na nič, voľne sa vznášajúci nad priepasťou. Situáciu veriaceho dnešnej doby by sme nemohli naliehavejšie a presnejšie opísať, ako v tomto citáte. Iba uvoľnený trám vznášajúci sa nad ničím ho ako sa zdá drží, ako by sme museli dosiahnuť okamih, keď sa musí potopiť. Iba voľný trám ho viaže k Bohu, ale ten ho pravdaže viaže nevyhnutne a nakoniec vie, že toto drevo je silnejšie ako nič, ktoré pod ním klokoce, no ktoré napriek tomu zostáva hrozivou vlastnou mocou jeho prítomnosti.“
To je nádej – že toto drevo je silnejšie ako nič, ktoré pod ním vrie. –zg-

Kardinál Kasper: František je prorocký pápež

Vatikán, 19.2.2018 (KAP) 021 857 – Emeritný predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov (v rokoch 1999-2012) kardinál Walter Kasper pochválil vedenie pápežského úradu pápežom Františkom a vyjadril presvedčenie, že v ekumenizme „je teologicky viac možné, ako v súčasnosti konáme“. „Vedenie úradu pápežom má v sebe niečo prorocké,“ povedal Kasper v pondelok v interview pre „Kathpress“. „František je prvý pokonštantínsky pápež, pretože neprichádza z oblasti starej Rímskej ríše, ale z južnej hemisféry. Tým uvádza novú epochu Cirkvi – Cirkvi v misionárskom prelome, chudobnej Cirkvi pre chudobných. Zvlášť dobre je to vyjadrené v jeho reči, jeho gestách a jeho štýle vedenia úradu a štýle života,“ povedal Kasper. Františkovi ide o „zásadné smerovanie nanovo vychádzajúce z Evanjelia“. „Ako všetci proroci a sám Ježiš“ pápež tým vyvoláva pohoršenie a je zaznávaný. Jeho reformy kúrie a iných inštitúcií nie sú jeho hlavným úsilím. To sa často zle chápe.
Pápežovo vedenie úradu je „pontifikát veľkých prorockých perspektív“, ktoré František sám nebude môcť všetky doviesť do konca. Kasper, ktorý pápeža spoznal už ako arcibiskupa Buenos Aires, však dúfa, „že jeho impulzy budú mať účinky ďaleko za jeho pontifikát“. „Som za tento pontifikát vďačný,“ vyhlásil kardinál Kasper.
Kasper bol v r. 1989-1999 biskupom nemeckej Diecézy Rottenburg-Stuttgart. Dňa 5. marca oslávi 85. narodeniny.

V ekumenizme je možné viac
V ekumenizme je podľa názoru Kaspera možné robiť viac konkrétnych krokov. Po roku reformácie 2017 je potrebné realizovať jeho plody do „konkrétnych dohôd a zblížení, ktoré budú trvalé“. „Inak sa všetko znova rozplynie,“ povedal kardinál.
Princípom krok za krokom pápeža Františka majú teraz cirkvi „robiť kroky, ktoré sú možné“, povedal Kasper. Podľa jeho názoru „by bolo teologicky možné viac ako v súčasnosti robíme“.
„S Luteránskou cirkvou si síce nie sme napríklad v otázke Eucharistie a náuke o úradoch v cirkvi úplne jednotní, ale predsa veľmi veľmi blízki. Na mnohé teologické práce aj v dialógu s východnými cirkvami sa práši v regáloch, namiesto toho, aby sa cirkvi týchto impulzov skutočne chopili.“
Ideu tzv. „viri probati“ – kňazskej vysviacky v živote skúsených, osvedčených a ženatých mužov – považuje Kasper za možnosť riešenia nedostatku kňazov. Mali by sme „o tom dôkladne a včas rozmýšľať“. Akých ľudí pre aké situácie potrebujeme, ako má vyzerať ich formácia? Možno začať jednotlivými stálymi diakonmi a s nimi vyskúšať model tejto cesty. Rozhodnúť o tom musia biskupi. Pravidlom v Katolíckej forme však zostáva celibátny kňaz, ako povedal Kasper. –zg-

Pápež odporúča kňazom v kríze knihu Anselma Grüna

Vatikán, 19.2.2018 (kath.net/KAP) 021 856 – Pápež František dal svoje rady kňazom v „midlife-crisis“ – kríze stredného veku. Pomôcť môže podľa neho napríklad kniha „Stred života ako duchovná úloha“ kresťanského autora bestsellerov benediktína Anselma Grüna.
Pripomíname, že v júli 2017 vyšla správa, že páter Anselm Grün má očividne deficity v chápaní úradu v Cirkvi a je otázne, či má dostatočnú vieru v reálnu prítomnosť Krista v Eucharistii. Pre portál katholisch.de totiž povedal že vo svojom opátstve vždy výslovne pozýva na sväté prijímanie aj evanjelikov, „ak si netrúfajú“ a hovorí o „spoločnej večeri“ a nie o Eucharistii.
Pápež odporúčal kňazom aj dielo francúzskeho zakladateľa rehole Reného Voillaumea (1905-2003) s talianskym titulom „La seconda chiamata. Il coraggio della fragilita“ (Druhá výzva. Odvaha krehkosti).
František tieto knihy odporúčal na tradičnom stretnutí s kňazmi Rímskej diecézy v Lateránskej bazilike – San Giovanni in Laterano – 15. februára. Vatikánska tlačová kancelária uverejnila prepis rozhovoru.
Práve vo veku 40-50 rokov prichádzajú „zlé pokušenia“ ako povedal pápež. Pre to sa netreba hanbiť, hanbiť sa musí iba pokušiteľ, diabol. Je však dôležité pokušeniam odporovať. Ak kňaz začne robiť „detinskosti“, je to začiatok dvojitého života. Tomu sa treba okamžite postaviť. František odporúčal reagovať humorom a sebairóniou: „Ja, ktorý som si myslel, že som svoj život úplne upísal Pánovi, aký zlý obraz tu prezentujem!“
V takých fázach môže pomôcť a podporiť kňaza aj farnosť a spoločenstvo s Cirkvou. Pápež napomínal najmä mladých kňazov, aby po spovedi uvažovali o príčinách: „Čo ťa k tomuto hriechu dohnalo? Kde spočíva problém?“ Dôležité je neklamať sám seba a nestrácať sa v „sprievodných okolnostiach“, ale život neustále zameriavať na Boha. V úvahách o rôznych životných fázach kňazov radil František k vytrvalej modlitbe.

František píše maily rukou
S internetom a modernými komunikačnými prostriedkami si 81-ročný pápež vie málo rady, ako povedal v rozhovore s rímskymi kňazmi. „Internet a všetky tieto veci – nuž, neviem ako sa používajú. Ja sám ani neviem, ako sa používajú sociálne siete a také veci, ani len mobilný telefón – ja nijaký nemám,“ vyhlásil František.
Povedal, že nie vždy sa darí hovoriť „rečou doby“. To platí najmä pre starších kňazov. No môžeme stále ešte počúvať a podarovať úsmev. Čo sa týka napr. e-mailov našiel osobné riešenie: „Ak musím poslať e-mail, napíšem ho rukou, dám ho sekretárovi a ten ho odošle,“ prezradil František.
Pápež sa s kňazmi svojej diecézy stretol 15. januára a asi hodinu sa s nimi rozprával s vylúčením verejnosti. Témou boli výzvy pre kňazov v rôznych fázach života. František potom ešte aj viac ako hodinu spovedal. Po stretnutí pápež ešte mimo programu navštívil Pápežský kňazský seminár a naobedoval sa tam so 70 bohoslovcami. –zg-

Žaloba proti kardinálovi Pellovi zrejme bezpredmetná!

Melbourne, 19.2.2018 (kath.net) 021 855 – Hlavný bod obžaloby v rámci obvinenia zo zneužívania voči austrálskemu kardinálovi Pellovi zrejme odpadol. Informovala o tom agentúra „LifeSiteNews“. Na nedávnom súdnom vypočúvaní v Melbourne sa to očividne objasnilo. Podľa toho sú teraz aj zo strany obžaloby pochybnosti o hlavnom svedkovi Damianovi Dignanovi, ktorý v januári zomrel. Po obvineniach Dignana sa tiež prihlásili o slovo aj iné osoby a vypovedali v prospech kardinála!
Dignan tvrdil, že George Pell sa ho mal pred 40 rokmi v bazéne „nemorálne dotýkať“. Tento hlavný svedok mal však v minulosti početné problémy so zákonom a prichytili ho aj opitého za volantom. Dignan obvinil aj iných učiteľov. Bizarné na tom je, že tieto obvinenia potvrdil aj jeho spolužiak, bývalý drogový díler, ktorý stál už tiež stál pred súdom a bol odsúdený.
Kardinál George Pell viackrát vyhlásil, že je nevinný a povedal, že sa bude pred všetkými obvineniami brániť pred súdom. Proces proti Pellovi sa má konať v marci a šance, že Pell pred súdom dokáže svoju nevinu teraz zreteľne stúpli. –zg-

František: Pavol VI. bude svätorečený tento rok

Vatikán, 19.2.2018 (kath.net/ KAP) 021 854 – Pápež Pavol VI. (1963-78) bude svätorečený ešte v tomto roku. Oznámil to pápež František kňazom a diakonom Rímskej diecézy: „Pavol VI. bude tento rok svätý. Proces svätorečenia Ján Pavla I. (1978) ešte prebieha,“ povedal František. Potom vyzval duchovných, aby sa za neho a za emeritného pápeža Benedikta XVI. modlili.
Nedávno Kongregácia pre kauzy svätých uznala ďalší zázrak na príhovor Giovanniho Battistu Montiniho – Pavla VI., ktorý bol po jeho blahorečení v r. 2014 potrebný na svätorečenie. Definitívne rozhodnutie o kanonizácii a jej dátum sú v kompetencii pápeža.
V druhom polroku 2018 si na mnohých miestach pripomenú 40. výročie úmrtia Pavla VI. Giovanni Battista Montini – neskorší pápež Pavol VI. – sa narodil 26. septembra 1897 v Brescii. Po krátkej pastorácii pôsobil vyše tri desaťročia na vatikánskom štátnom sekretariáte, od r. 1937 ako substitut – sekretár pre vnútorné záležitosti – a dôverník štátneho sekretára Eugenia Pacelliho, neskoršieho pápeža Pia XII. V tejto funkcii sa počas druhej svetovej vojny za obsadenia Nemcami podstatne postaral o úkryty pre židovských utečencov v cirkevných budovách Ríma.
V r. 1954 menoval Pius XII. Montiniho za arcibiskupa Milána. V najväčšej diecéze Európy získal pastoračné skúsenosti. Po smrti Jána XXIII. bol 21. júna 1963 v piatom kole volieb na konkláve zvolený za pápeža. –zg-

Kardinál Erdő zdôrazňuje význam náboženstva pre štát

Viedeň, 18.2.2018 (kath.net/ KAP) 021 853 – Maďarský prímas kardinál Péter Erdő vyzdvihol význam spojenia práva, svetonázoru a náboženstvom živenej morálky na zvládnutie spoločenských problémov v modernom štáte. Na konferencii Spoločenstva katolíckych väzenských duchovných Rakúska vo Viedni na tému „Náboženstvo v sekulárnej spoločnosti“ ostrihomský arcibiskup 15. februára poukázal na nebezpečia morálneho relativizmu a zdôraznil potrebu úlohy Cirkvi v sekulárnom štáte.
Príkladom toho sú bývalé komunistické krajiny, najmä Sovietsky zväz. Po zrútení sa systému, ktorý chcel vymeniť náboženstvo a morálku za marxisticko-leninskú ideológiu vzniklo „kultúrne a etické vákuum“, ktoré ohrozovalo fungovanie štátu a práva. Je preto samozrejmé, že politickí vodcovia v niektorých týchto krajinách dnes „vidia relativistické ideológie ako menej atraktívne a namiesto toho sa pokúšajú nanovo zriadiť kultúrne a náboženské základy spoločnosti,“ ako povedal kardinál.

Otrasená dôvera v štát
Bez základu v prirodzenom práve a bez (náboženského) svetonázoru je „ťažké orgánom štátu rozhodovať, čo je pre človeka dobré“, ako povedal Erdő. „Ak sa vzdáme idey prirodzeného práva a ak je viera v racionalitu sveta oslabená, vyvstáva otázka, na čom sa právo a zákony zakladajú.“ Následkom je v niektorých štátoch pozorovateľný „poľutovaniahodný“ no „pochopiteľný“ jav „otrasenia dôvery“ v právo a štát. To vzniká najmä, „keď odkloniac sa od kresťanského skôr optimistického pohľadu neveríme, že ľudia sú schopní sami spoznať objektívne smernice správneho správania iba zo sveta“. Aj väčšina môže „robiť nesprávne alebo škodlivé rozhodnutia, zvlášť ak je aj pojem verejného blaha neistý“.
Erdő pripomenul, že spoločnostiam sa po stáročia vládlo s pochopením, že morálny zákon sa zakladá na transcendentných realitách. „Isté organické spojenie práva, morálky a náboženstva zostalo charakteristické pre západné spoločnosti až do osvietenstva,“ povedal kardinál. Aj v osvietenských predstavách s odvolaním sa na ľudským rozumom spoznateľné prirodzené právo existovala „svetonázorová legitímnosť“ zákonov, ktoré boli v tomto ohľade židovsko-kresťanskému chápaniu morálky ešte dosť blízke.
Od 19. storočia však idea prirodzeného práva stratila pre mnohých presvedčivosť a nasledovalo oddelenie práva od prirodzenej morálky. „Tým sa vzťah náboženstva, Cirkvi a dokonca svetonázoru ku štátu v zásade stáva problémom.“
Toto oddelenie viedlo čiastočne ku strašným zneužívaniam, pripomenul Edrő nacizmus. Viditeľné to bolo napríklad v norimberských procesoch po vojne, kde nebolo jednoduché odsúdiť obžalovaných, ktorí konali podľa „platných ale nemorálnych právnych noriem“.

Kolísajúce sa základy demokracie
Na fungovanie práva sú potrebné svetonázorové a etické základy, ktoré v spoločnosti prijmú relatívne široké kruhy, ako zdôraznil kardinál. Historická skúsenosť učí, že štát nedokáže sám vytvoriť takéto základy iba prostriedkami moci, ako povedal vzhľadom na komunistický svet. Dnes nové ústavy mnohých bývalých komunistických krajín, medzi nimi aj Maďarska, výslovne uvádzajú význam cirkví ako faktorov tvoriacich a nesúcich hodnoty v spoločnosti.
Erdő poukázal na to, že v západnom svete dnes oslabujú demokraciu antropologické základy. „Demokracia západného druhu totiž predpokladá, že politici a strany svoje programy zostavia rozumne a budú argumentovať tak, že zrelí a zodpovední voliči sa potom rozhodnú na základe racionálnych argumentov. To všetko dnes znie ako utópia. Obraz skutočnosti sa totiž stal príliš komplikovaný.
Pozadie tohto vývoja tvorí podľa kardinála vedecký pokrok. S razantným rozvojom informatiky, psychológie, biológie, genetiky nedokáže ani právny ani morálny rozmer držať krok. To platí aj „pre komplikované procesy hospodárstva, kde vo verejnej mienke rovnako vládne dojem, že právo a morálka pokrivkávajú za reálnymi situáciami“. Ani touto situáciou sa však nesmieme nechať unaviť a naďalej hlásať zásadné morálne princípy, ako napomínal kardinál Erdő. Nové možnosti a situácie sa musia naďalej skúmať z hľadiska morálky, aj keď sa to niekedy deje s oneskorením.
Celková situácia vyžaduje od človeka veľa v demokratickom aj politickom ohľade. Problémy sú preto najmä v dôvere, ktorú občania musia dať zvoleným stranám. „Je potrebná vysoká miera dôvery v program strany, aby zvolené grémium mohlo konať s dôverou spoločnosti.“ Pomôcť tu môže podľa kardinála najmä židovsko-kresťanská idea prozreteľnosti. „Židovsko-kresťanské dedičstvo obsahuje presvedčenie, že existuje dobroprajný Stvoriteľ, ktorý chce s človekom komunikovať.“ Odhliadnuc od zásadného morálneho spôsobu pohľadu dáva nám to niečo ešte dôležitejšie – a síce dôveru pre jednotlivca a pre spoločenstvo: „Slabosť nášho poznania teda nie je dôvodom, aby sme sa vzdali hľadania pravdy a úsilia o správne konanie zodpovedajúce realite.“ –zg-

František píše Marxovi a povzbudzuje k ekumenizmu

Vatikán, 18.02.2018 (KAP) 021 852 – V liste katolíckemu kardinálovi Reinhardovi Marxovi a evanjelickému biskupovi Heinrichovi Bedford-Strohmovi v Nemecku sa pápež František poďakoval za ich ekumenickú angažovanosť a súčasne ich povzbudil, aby v tom ďalej pokračovali. Oficiálny list s dátumom 31.1.2018 sa nachádza v najnovšom nemeckom vydaní vatikánskeho týždenníka „L’Osservatore Romano“.
Staré predsudky v jubilejnom roku reformácie a „bolestná história oddelenia“ prešli v „znovu nájdené spoločenstvo v ekumenickom dialógu“, ako sa píše v ďakovnom liste pápeža. František v liste zvlášť ocenil rôzne dokumenty konsenzov, ktoré obe cirkvi v r. 1999 až 2017 podpísali.
„Na základe ekumenického dialógu a na národnej a medzinárodnej úrovni starostlivo vypracovaných dokumentov konsenzu môžeme dnes hľadieť do budúcnosti plní dôvery.“ V budúcnosti bude „spor 16. storočia ukončený“ a dôvody vzájomného odsudzovania „do veľkej miery zaniknú“, ako napísal František.
Pápež súčasne napomenul, že trvalosť tohto dialógu nie je samozrejmá. Preto je potrebné „prihliadať na to, aby sa už neupadlo naspäť za dosiahnuté porozumenie“. Kresťania „na ceste k plnej viditeľnej jednote“ sú preto pozvaní navzájom sa posilňovať v trpezlivom teologickom dialógu. „Nemožno viesť ekumenický dialóg, keď zostaneme stáť,“ napísal pápež. Je skôr „príkazom tejto hodiny spoločne dosiahnuté prehlbovať a pokračovať ďalej“.
Konkrétne témy v dialógu medzi katolíkmi a protestantmi ako je spoločné prijímanie u zmiešaných manželstiev alebo hľadanie spoločného chápania úradu kňaza, pápež v liste nespomínal. –zg-

V Bukurešti bude najväčší pravoslávny chrám na Balkáne

Bukurešť, 17.2.2018 (kath.net/ KAP) 021 851 – Ekumenický patriarcha Bartolomej I. bude koncelebrantom posviacky nového rumunského pravoslávneho kláštora – „národnej katedrály“ v Bukurešti. Oznámil to rumunský patriarcha Daniel podľa pravoslávnej agentúry „Basilica“. Stavebné práce katedrály sú podľa patriarchu ukončené na 80 percent. Slávenie posviacky katedrály sa bude konať päť dní – 25. až 30. novembra.
Nová patriarchálna katedrála bude najväčším pravoslávnym chrámom Balkánu, väčší ako Hagia Sophia v Konštantínopole a Katedrála sv. Sávu v Belehrade. Bude mať kapacitu 6000 veriacich. Komplex zahrňuje aj dva pútnické hotely a veľkú vývarovňu kuchyňu pre chudobných. Stavba sa začala v r. 2007.
Patriarcha Daniel pozval ekumenického patriarchu na posviacku už na koncile na Kréte. Pozvané sú aj hlavy iných autokefálnych cirkví. Medzi koncelebrantmi bude zrejme aj moskovský patriarcha Kyrill I. Katedrála bude zasvätená Vzkrieseniu Krista a sv. Ondrejovi.
V Rakúsku odliate zvony nainštalujú od augusta do októbra. Koncom októbra sa namontujú kríže na kupoly katedrály ako aj bronzové portály na hlavných vchodoch. –zg-

Maďarsko: Cirill Hortobagyi – nový arciopát Pannonhalmy

Vatikán-Budapešť, 16.02.2018 (KAP) 021 850 – Benediktín Cirill Hortobagyi sa stal novým arciopátom Pannonhalmy v Maďarsku. Kapitula rehole Slobodného benediktínskeho arciopátstva zvolila doterajšieho 58-ročného predstaveného kláštora za arciopáta 6. januára. Pápež František voľbu potvrdil a Vatikán ju oznámil 16. februára. Páter Hortobagyi je 87. opátom opátstva založeného v r. 996 a súčasne ordinárom oblastného opátstva Pannonhalma a v novej funkcii aj členom Biskupskej konferencie Maďarska. Vysviacka opáta sa bude konať 21. marca v Pannonhalme.
Arciopát Cirill je nástupcom arciopáta biskupa Asztrika Várszegiho (72), ktorý bol na čele najvýznamnejšieho maďarského opátstva 27 rokov a na ďalšie obdobie 9 rokov už nie je k dispozícii. Arciopát Varszegi sa v r. 1991 postaral o zachovanie a obnovu duchovných, kultúrnych, aj hospodárskych základov opátstva. Od r. 1996 je Pannonhalma svetovým kultúrnym dedičstvom. V r. 2012 znovu otvorili aj baziliku po rozsiahlej renovácii.
Nový arciopát sa narodil 22. februára 1959 v Nagytslya na severovýchode Maďarska. Zmaturoval na benediktínskom gymnáziu v Pannonhalme v r. 1977 a vstúpil do kláštora Pannonhalma. Po vojenskej službe v r. 1979 až 1983 študoval na Teologickej vysokej škole sv. Gerharda v Pannonhalme. V r. 1983-1988 študoval biológiu a geografiu na Univerzite Eötvösa Loranda v Budapešti. Odvtedy vyučuje na kláštornom gymnáziu benediktínov v Pannonhalme, ktorého bol v r. 1994-1996 aj riaditeľom. Učil aj rehoľné právo a kláštornú spiritualitu na Inštitúte sv. Gerharda Teologickej vysokej školy „Sapientia“ v Pannonhalme.
V r. 1985 zložil páter Cirill slávnostné sľuby a v r. 1986 bol vysvätený za kňaza. V r. 1989-1992 bol novicmajstrom. Od r. 1991 bol predstaveným arciopátstva a od r. 1993 aj zástupcom arciopáta Varszegiho v oblasti financií.
Pred 1000. jubilejným rokom Pannonhalmy v r. 1996 viedol páter Cirill renovačné práce opátstva. Nový arciopát inicioval mnohé ekonomické iniciatívy ako program „Kláštorné produkty Pannonhalmy“, ktorého cieľom je skúmanie starých kláštorných receptúr a vývoj produktov. Bol zodpovedný aj za vypracovanie dlhodobých turistických plánov arciopátstva. Doma aj v zahraničí mal prednášky z ekonomiky a etiky, aj o príprave tradičnej kultúry liečivých rastlín.

Duchovné centrum
Pannonhalma je centrom cirkevného a duchovného života v Maďarsku. Opátstvo pomenované po sv. Martinovi z Tour (316-397), kde dnes žije a pôsobí 50 benediktínov, je popri Ostrihome najdôležitejším duchovným centrom krajiny.
V kláštornom gymnáziu s internátom študuje 340 žiakov a spravuje sa tam aj domov seniorov pre duchovných. Ku kláštoru patria viaceré hospodárske a výrobné podniky. Niekoľko rokov je opátstvo aj členom rakúskeho združenia „Klösterreich“ – (Ríša kláštorov). Pannonhalma má jednu z najväčších benediktínskych knižníc s asi 300 000 zväzkami kníh – medzi nimi sú cenné rukopisy a staré tlače. –zg-

Semináre kardinála o „Amoris laetitia“ so spornými rečníkmi

Chicago, 16.2.2018 (kath.net/CNA/jg) 021 849 – Kardinál Blase Cupich, arcibiskup Chicaga, pozval rad amerických biskupov na semináre o exhortácii „Amoris laetitia“. Majú sa konať vo februári na troch katolíckych kolégiách. Séria seminárov má názov „New Momentum Conferences on Amoris laetitia“ (Konferencie o Amoris laetitia s novou hybnou silou) a má mať „program ušitý na mieru“, ktorý vysvetľuje, prečo pápežský dokument ponúka „nové impulzy pre morálnu formáciu a pastoračnú prax“. Toto sa uvádza v liste kardinála Cupicha, ktorý uverejnila agentúra CNA.
Semináre sa orientujú konferenciou o „Amoris laetitia“ na Boston College v októbri 2017, na ktorom sa zúčastnil aj Antonio Spadaro SJ, vydavateľ jezuitského časopisu „La Civiltá Cattolica“. Kath.net o tom informoval v správe 11.10.2017 s názvom „Ľudia v iregulárnych vzťahoch môžu žiť v milosti“.
Na konferenciách sa zúčastní asi 20 biskupov a spolu s teológmi sa majú zaoberať rôznymi témami z „Amoris laetitia“. Tieto semináre sa majú konať na univerzitách Notre Dame University a Santa Clara University, ako aj na Boston College.
Medzi pozvanými teológmi je Kate Wardová, profesorka na Marquette University. Wardová bola v r. 2012-2015 v predsedníctve organizácie „Call for Action“, ktorá sa zasadzuje za vysviacku žien, schvaľuje „homosexuálne manželstvo“ a žiada nový postoj Cirkvi k antikoncepcii. V r. 2006 až 2009 bola aj v predsedníctve mládežníckej „Call for Action“.
Ďalšou účastníčkou je Natália Imperatori-Lee, teologička z Manhattan College. Zúčastnila sa už aj na podujatí v októbri 2017 na Boston College. Vtedy vyhlásila, že Katolícka cirkev laikov „infantilizuje“ tým, že kňazi fungujú ako „strážcovia dverí“ ku sviatostiam, teda určujú prístup ku sviatostiam. Povedala, že kňazi by mali byť skôr „opatrovateľmi“, ktorí laikov sprevádzajú na ich „sviatostnej ceste“.
V interview v r. 2015 teologička označila Prof. Richarda McBriena z Notre Dame University za svojho mentora. V správe „National Catholic Reporter“ sa McBrien zaraďuje do „progresívnej“ skupiny. McBrien sa zasadzuje za vysviacku žien, zrušenie povinného celibátu, za morálnu oprávnenosť antikoncepcie a decentralizáciu Cirkvi.
Aj Mons. Jack Alesandro, cirkevný právnik americkej Diecézy Rockville Center v štáte New York bol účastníkom už bostonskej konferencie o „Amoris laetitia“ v októbri 2017. V prednáške tvrdil, že posynodálny dokument rozvíja ideu, že sviatostné manželstvá sa v priebehu času stanú „sviatostnejšie“ a tým „menej rozlučiteľné“. Ďalej vyvodil z „Amoris laetitia“ aj nové hranice platnosti konsenzu sviatostného manželstva. Pápežský dokument podľa neho pripomína, že vstup do sviatostného manželstva si vyžaduje v porovnaní s nesviatostným zväzkom mimoriadne schopnosti a rozhodnosť vôle. Sudcovia v procese o nulite manželstva preto musia konštatovať, či obaja partneri boli v čase uzavretia manželstva tohto rozhodnutia schopní. Partneri musia byť v stave spoločne v manželstve rásť, ak toho rastu nie sú schopní, alebo nie sú k tomu ochotní, tak si nemyslí, že je manželstvo platné, v každom prípade nie v kresťanskom duchu, ako vyhlásil Alesandro.
Pre cirkevných právnikov je ťažké svojho „právnického ducha“ nastaviť na lásku, ak sa ich myslenie stalo príliš „legislatívne“, čo znamená, že ich duch je „sekularizovaný“, ako vyhlásil Alesandro.

Kardinál Cupich mal 9. februára v Cambridgi (VB) prednášku o „Amoris laeititia“ a zastával názor, že pápež František chce etablovať „nový pastoračný nábeh“ pre rodiny. Mnohí jeho exhortáciu zle chápu, pretože nechcú, alebo nemôžu vnímať „súčasnú realitu“ rodín „v celej jej komplexnosti“. Pápež zaviedol rad „hermeneutických princípov“, ktoré pripravia „zmenu paradigiem“ v cirkevnej práci s rodinami, ako povedal kardinál.
„Jeden z aspektov zmeny paradigiem je odvrátenie sa od autoritatívneho a paternalistického prístupu k ľuďom, ktorý spočíva v predpisoch, ktorý sa nazdáva, že má všetky odpovede, že dokáže jednoducho odpovedať na zložité problémy, a ktorý si myslí, že všeobecné pravidlá okamžite prinesú do vecí jasnosť, alebo že náuku Tradície možno bez podmienok aplikovať na mimoriadne výzvy u párov a rodín,“ vyhlásil kardinál Cupich.

Zaoberal sa aj významom rozhodnutia vo svedomí v otázkach partnerstva a povedal: „Hlas svedomia – hlas Boha – … by mohol posilniť potrebu žiť v určitom odstupe od cirkevného chápania ideálu, ale súčasne povolávať človeka k novým stupňom rastu a novým rozhodnutiam, ktoré umožnia lepšiu realizáciu ideálu.“
Mnohí kritici „Amoris laetitia“ zle chápu, pretože nevidia problémy a otázky z celkového pohľadu. Obmedzujú svoj pohľad na „idealistické chápanie manželstva a rodiny“ a nevšímajú si realitu dnešných ľudí,“ ako tvrdil kardinál Cupich. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *