Život Cirkvi vo svete 36/2017

Obsah

+ Zomrel emeritný biskup Mons. Štefan Vrablec

Bogota: Vyše 1,3 mil. ľudí na omši s pápežom

Kolumbia: Venezuelskí biskupi pápežovi o „priostrení krízy“

Tawadros II.: ‚Neexistuje nijaké homosexuálne „manželstvo“

Expertka: O ničivých prvkoch pudu

Severná Kórea: Arcibiskup za dialóg bez podmienok

Bioetička o nebezpečnej manipulácii génov

Bavorsko dá ústavne preveriť „manželstvo pre všetkých“

+ Zomrel kardinál Carlo Caffarra

‚Google je najmocnejší podnik v histórii’

Španielsko: Arcibiskup posiela filozofa do dôchodku

Kardinál Duka kritizuje Lidl za barbarské konanie

Svätý Ján Pavol II. k islamu a migráciám

Regensburg: Emeritný pápež Benedikt dostane pamätník

Správca katolíckeho portálu odsúdený za štvanie

Rakúsko: Ďalší útok na cirkev

Kolumbijská rehoľníčka rapuje pre pápeža

Prečo dnes Cirkev neevanjelizuje moslimov?

Vatikán: Migrantov chrániť pred obchodom s ľuďmi

Kardinál Schönborn odhalil sochu kardinála Migazziho

Kardinál Sarah: ‚Iba vo svetle cirkevnej morálky‘

Prúdy utečencov by mohli destabilizovať EÚ

Imam salafista vyzýva k „prepadu Ríma“

V Nemecku je 60 sýrskych bojovníkov islamistických milícií

Rím: Utečenci pri omši ohrozovaní extrémistami

Pápež: Vyhýbať sa strachu a nenávisti

+ Zomrel kardinál Cormac Murphy-O’Connor

Mariazellská slávnosť vo Viedni

Lidl odstraňuje kríže z kostolov na obaloch

Rím: Farár kandiduje v komunálnych voľbách

Čile: Cirkev proti homosexuálnemu ‘manželstvu’

Švajčiarsko: Zakázali pochod za život!

Listy abdikácie pápeža Pavla VI.

USA: Potratová politika môže stáť demokratov hlasy

Chce Boh druhé manželstvo?

Naša príloha
Kardinál Burke: Ako prekonať „zmätok a omyly“ v Cirkvi

+ Zomrel emeritný biskup Mons. Štefan Vrablec

Nitra, 2.9.2017 (RV) 021 076 – Vo veku 92 rokov zomrel v piatok 1. septembra emeritný pomocný biskup bývalej Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy a titulárny tasbalstký biskup Mons. Štefan Vrablec. Dlhoročný spolupracovník slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu z čias svojho pôsobenia v Taliansku skonal v kláštore Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v Nitre. Informácie o pohrebných obradoch budú zverejnené neskôr.
Tesne pred životným jubileom 90 rokov sa slovenskej redakcii Vatikánskeho rozhlasu podarilo s Mons. Štefanom Vrablecom urobiť rozhovor, v ktorom si zaspomínal na svoje pôsobenie v slovenskom Ústave sv. Cyrila a Metoda v Ríme a na návrat na Slovensko. Interview 21. februára 2015 pripravil páter Jozef Bartkoviak SJ.

Apoštolská cesta Františka do Kolumbie 6.-11. septembra 2017

Viac na: http://sk.radiovaticana.va

Bogota: Vyše 1,3 mil. ľudí na omši s pápežom

Bogota, 8.9.2017 (KAP) 021 075 – Pápež František na svätej omši v kolumbijskej Bogote vyzval kolumbijskú spoločnosť k novému spoločnému začiatku. Ľuďom v Kolumbii by sa mohlo podariť „stať sa skutočne živou, spravodlivou a solidárnou spoločnosťou, ak budú počúvať Božie slovo a prijmú ho“, povedal vo štvrtok na svätej omši na záver prvého dňa svojej návštevy v krajine. Podľa správy mesta sa na nej v Parku Simona Bolivara zúčastnilo vyše 1,3 milióna veriacich.
V homílii poukázal na rybolov Petra ako na povzbudzujúci príklad pre Kolumbijčanov. Tak ako rybár, ktorý napriek mnohej práci nič nechytil, mohli by sa Kolumbijčania zdržiavať nekonečnými diskusiami a vyrátavať stroskotané pokusy. Tak ako kedysi Galilea je aj Kolumbia veľmi bohatou krajinou – no zatienenou nespravodlivosťou, korupciou, bezohľadnosťou a „temnotou smädu po pomste a nenávisti“. Peter však zanechal všetko za sebou, aby sa zmenil na nového rybára – s veľkým úspechom. Podobne boli aj v Kolumbii ľudia, ktorí sa najprv chytili „iniciatív mieru a života“.
„V Bogote a Kolumbii je na ceste veľké spoločenstvo, povolané stať sa robustnou sieťou, ktorá zhromaždí všetkých v jednote,“ zdôraznil pápež. Vyzval k zvláštnemu nasadeniu za ochranu života, predovšetkým ak je to slabý človek – v matkinom lone, ako dojča, ako starý, chorý a vyhraničený.

V parku Simona Bolivara v r. 1986 aj pápež Ján Pavol II. (1978-2005) slávil veľkú svätú omšu. Vtedy bola v centre spomienka na katastrofu v Armere. Mesto bolo v novembri 1985 lavínou bahna a skál takmer celé vymazané z mapy, zomrelo 25 000 ľudí.

Arcibiskup Salazar o nasadení cirkvi za pokoj
O záväzku cirkvi Kolumbie zasadzovať sa za zmierenie v krajine hovoril arcibiskup Bogoty Ruben Salazar Gomez na konci svätej omše pred pápežom: „Chceme sa venovať najmä ochrane života, obetiam nespravodlivosti a násilia, ako aj chudobným, chorým, slabým a zraniteľným v spoločnosti. Dôrazne budeme ďalej bojovať za to, aby sa spravodlivosť a pokoj presadili.“
Miliónom ľudí chýbajú dokonca základné veci v živote na život v dôstojnosti ako potraviny, zdravie, práca, strecha nad hlavou, či vlastný pozemok, ako povedal arcibiskup. „Evanjelium je v tejto situácii ako balzam – prináša útechu, nádej a pokoj a povzbudzuje k solidárnemu nasadeniu sa za budúcnosť krajiny.“
Po svätej omši sa pápež František stretol s oboma kolumbijskými kardinálmi Baltazarom Porrasom Cardozom a Jorgem Urosom Savinom, ako aj s tromi biskupmi a krátko si s nimi podiskutoval.
Ku špekuláciám o stretnutí pápeža s venezuelskými biskupmi Vatikán už predtým zdôraznil, že nijaké formálne stretnutie sa konať nebude.
Kardinál Urosa podľa médií krátko pred omšou vyhlásil, že chce pápeža informovať o „skutočne zúfalej situácii vo Venezuele“. Pritom poukázal na humanitárnu krízu ale povedal tiež, že chce osloviť aj „vážnu politickú situáciu“. Venezuelský prezident Nicolas Maduro robí všetko, aby tam zriadil totalitný a marxistický systém, ako povedal Urosa.
Pápež František na ceste do Kolumbie sám v stredu vyzval k modlitbám za Venezuelu. Krajina musí nájsť cestu k „dobrej stabilite“ a dialógu so všetkými, ako povedal žurnalistom. Počas letu nad Venezuelou poslal zvyčajný pozdravný telegram prezidentovi. No odkláňajúc sa od štandardných formulácií napomenul v ňom národnú jednotu a právny štát. Madurovi napísal, že sa modlí, „aby všetci v krajine vyrovnávali cesty solidarity, spravodlivosti a svornosti.“

Pápež: „Som veľmi zraniteľný“
Keď pápež v papamobile opustil Park Simona Bolivara smerom k nunciatúre, boli veriaci čakajúci na omšu aj 12 hodín, prekvapení ešte ohňostrojom, za ktorým nasledoval koncert so známymi umelcami Kolumbie.
Ako už pri príchode aj vo štvrtok večer pápeža pred nunciatúrou čakala masa ľudí, medzi nimi seniori, študenti, hudobníci a postihnutí. Isté dievčatko zo skupiny žien s Downovým syndrómom odovzdalo pápežovi posolstvo, v ktorom ho prosilo, aby sa „zraniteľnosť“ uznala ako „atribút ľudstva“.
Pápež viditeľne dojatý sa poďakoval a vyznal sa: „Ja som sám veľmi zraniteľný. Všetci sme zraniteľní.“ Vyzval, aby sa zraniteľnosť rešpektovala a pristupovalo sa k nej s nežnosťou. Tak môže táto ľudská vlastnosť prinášať plody pre iných, ako povedal. –zg-

Kolumbia: Venezuelskí biskupi pápežovi o „priostrení krízy“

Bogota, 8.9.2017 (KAP) 021 074 – Skupina biskupov z Venezuley informovala predsa pápeža vo štvrtok v Bogote o „priostrení krízy“ v ich krajine. Ako vyplýva zo správy Biskupskej konferencie Venezuely, František pri krátkom strentutí mimo oficiálneho programu vyjadril svoju „blízkosť venezuelskému ľudu“ a svoju starosť zo súčasnej krízy Povedal, že dianie tam dôkladne sleduje a je si ťažkej situácie vedomý.
Biskupi pápeža ubezpečili, svojím nasadením za ľud, najmú za najchudobnejších. Vyjadrili starosť, že tisíce Venezuelčanov opúšťajú krajinu a pápežovi tiež oznámili, že národy Latinskej Ameriky ako aj ich biskupské konferencie majú prejavujú veľkú solidaritu s nimi. A témou stretnutia bolo aj ústavne zhromaždenie zvolané Madurom a prenasledovanie opozície, hrozby kňazom a rehoľníkom ako aj postoj sociálnych médií.
Pápež biskupov požiadal a povzbudil ich, aby ľud naďalej sprevádzali ako doteraz a zasadzovali sa za obranu ľudských práv.
V skupine biskupov z Venezuely boli kardináli: Jorge Urosa Savino a Baltazar Porras Cardozo, a biskupi José Luis Azuaje, Mario Moronta a Jesus Gonzalez de Zarate.
Kardinál Urosa už predtým žurnalistom povedal, že pápežovi chcú opísať „skutočne zúfalú“ humanitárnu situáciu Venezuely. „Niektorí ľudia jedia odpad – iní zomierajú, lebo nie sú lieky,“ ako povedal.
Venezuelská delegácie sa s inými zahraničnými biskupmi zúčastnila svätej omše s pápežom na pozvanie Biskupskej konferencie Kolumbie.

Kardinál: Maduro ignoruje prosby pápeža
Venezuelský kardinál Jorge Urosa svoju vládu obvinil z vedomého porušenia dohody s Vatikánom: „Pápež prezidenta Madura požiadal, aby prestal s násilím, aby nezvolával ústavné zhromaždenie a rešpektoval národné zhromaždenie, ale Maduro ignoruje tieto „dohody“. „Madurova vláda je diktatúra, lebo anuluje parlament a nahradila ho protiústavným orgánom,“ povedal arcibiskup Caracasu pre denník „El Tiempo“ vo štvrtok. –zg-

Tawadros II.: ‚Neexistuje nijaké homosexuálne „manželstvo“

Sydney, 8.9.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 073 – Koptský pápež Tawadros II. jasne odmietol všetky pokusy biblicky legitimovať „homosexuálne manželstvo“:
„Kto číta Bibliu, nenájde v Starom, ani v Novom zákone nijakú formu manželstva pre rovnaké pohlavia. Boh stvoril človeka ako muža a ženu. Tí založili prvú rodinu s otcom, matkou a deťmi,“ povedala hlava koptských pravoslávnych kresťanov na tlačovej konferencii na letisku v Sydney.
Pri stretnutí s asi 1000 mladými Tawadros II. tieto slová zopakoval. Svojich poslucháčov vyzval, aby sa pri nadchádzajúcom hlasovaní o „homosexuálnom manželstve“ zasadili „za to správne“. –zg-

Expertka: O ničivých prvkoch pudu

Zürich, 7.9.2017 (kath.net) 021 072 – Mozog sa denne, prevažne v spánku, zbavuje asi siedmych gramov spotrebovaných proteínov a nahradzuje ich novo vyprodukovanými. Každoročne vyplavené množstvo „odpadových látok“ zodpovedá asi dvojnásobnej hmotnosti mozgu. Tento poznatok je dôležitý pri liečbe Alzheimerovej, či Parkinsonovej choroby, keď sa škodlivé proteíny dostatočne neodstraňujú a hromadia v mozgu.
Možno toto preniesť aj na duševné sily ako myslenie a cítenie, keďže tieto schopnosti sú geneticky podmienené a sú aj sčasti podvedome riadené? A na čom spoznáme, že isté erupcie z podvedomej oblasti duše sú škodlivé prvky (ako závisť, lakomstvo, nezdravá ctižiadostivosť) a naše správanie „automaticky“ spoluurčujú?
Myslia sa pudy, o ktorých existencii vieme iba málo (alebo nechceme vedieť), lebo pôsobia v skrytosti. Tie od vekov v nás aj mimo nás robia neplechu – nedokážeme ich „vykoreniť“, iba si ich dokázať uvedomiť, no už aj to pomáha.
Príkladom z evanjelií, čo sa stane, keď pomsta a sexuálny pud majú v sebe niečo ničivé a postihnutí si ich síce uvedomujú, no pretože im chýba pomoc na ich zvládnutie, dokonajú svoje ničenie. Pozri Evanjelium sv. Matúša 14,3-10:
Herodes totiž Jána chytil, sputnal ho a vrhol do väzenia pre Herodiadu, manželku svojho brata Filipa, lebo mu Ján hovoril: „Nesmieš s ňou žiť!“ A chcel ho zabiť, bál sa však ľudu, lebo ho pokladali za proroka. No v deň Herodesových narodenín tancovala dcéra Herodiady v kruhu hostí a Herodesovi sa tak zapáčila, že jej pod prísahou sľúbil dať všetko, čo si bude žiadať. Ona na návod svojej matky povedala: „Daj mi tu na mise hlavu Jána Krstiteľa.“ Kráľ sa zarmútil, ale pre prísahu a kvôli spolustolujúcim rozkázal, aby jej ju dali. A tak dal Jána vo väzení sťať.
V tej chvíli teda, keď dcéra Herodiady vyslovila svoje želanie, kráľ sa zarmútil. Zasiahla ho ľútosť a ľútosť zahnala jeho túžbu po zle. Bol to iba ľudsky poznačený akt bez náboženského náhľadu do viny, ako v zmysle „také niečo sa nerobí“, alebo viac? Nevieme to.
Sociológ Dávid Riesman rozlišuje vo svojom klasickom diele „Osamelá masa“ zvnútra vedených a zvonka vedených ľudí. Zvonka vedení ľudia sú pudovejší, náchylnejší na choroby a agresiu a nechávajú sa ovplyvňovať skôr sociálnymi sieťami a trendami. Často im chýba „primárna socializácia“, to znamená od rodičov naučené formy správania, ako vzájomná pomoc, ohľaduplnosť, empatia, zdvorilosť, čestnosť – tak zvané „kardinálne sociologické cnosti“ – všetko vlastnosti formujúce charakter.
Oproti tomu zvnútra vedený človek si od rodičov naučené cnosti hlboko vryl a pokúša sa po celý život vytrvať v princípoch a hodnotách, ktoré si stanovil ako ciele. A tak je to dobre, pretože iba tak je možné spolunažívanie s druhými ľuďmi.
Ale stačí to? Skúsenosť ukazuje, že aj zvnútra vedení ľudia s dobrými charakterovými vlastnosťami môžu podľahnúť „útokom“ (dráždeniam) najsilnejšieho pudu – toho sexuálneho – ba dokonca s ničivým účinkom. Takéto „útoky“ sú totiž často zmiešané s láskou, a preto sú zvlášť komplikované a bolestivé.
Podľa náuky Španielky sv. Márie z Agredy (17 stor.) tu sa luciferský pokušiteľ veľmi dobre vyzná, preto práve v tejto oblasti ľudí pokúša a často má aj úspech.
Príklad z vedeckých prominentov: Mária Curie (1867-1934) patrí k význačným osobnostiam histórie vedy. Ako prvá žena dostala Nobelovu cenu. Bez jej výskumov rádioaktivity by 20. storočie prebiehalo inak.
Bola vydatá za Pierra Curie, tiež nositeľa Nobelovej ceny. V r. 1910 sa zaľúbila do o päť rokov mladšieho fyzika a priateľa svojho muža, Paula Langevina – vysokého muža s vojenským držaním tela a prenikavým pohľadom. Langevin bol ženatý a mal štyri deti. No Márii sa posťažoval, že týmto manželstvom urobil „katastrofálnu chybu“. Chýba mu nežnosť u jeho ženy. Mária ho vraj priťahuje, „ako svetlo“ …“. V júli 1910 aféra prenikla na verejnosť, keď Paulova žena Jeanne poverila detektíva, aby oboch sledoval. S jeho pomocou sa podarilo získať listy dokazujúce, že Paul a Mária sú milenci. Paul Márii napr. napísal: „Bolo by také dobré, keby sme mohli dosiahnuť slobodu, vidieť sa tak často ako nám to naše rôzne práce dovolia, spoločne pracovať, robiť túry, alebo cestovať, ak budeme chcieť. Medzi nami sú hlboké spoločné rysy, ktoré potrebujú iba napomáhajúce okolnosti, aby sa mohli rozvinúť … Inštinkt, ktorý nás spolu zviedol, bol taký silný … čo všetko by z tohto pocitu mohlo vzniknúť?…“ (Porovn. Barbara Goldsmith, Piper-München-Zürich, 2010, str. 164-165)
Takto sme dostatočne zdokumentovali, že aj Bohu zasvätené osoby, ktoré sa označujú ako „vedené Ježišom“, nedokážu v niektorých prípadoch odolať sexuálnemu pudu. Ale majú preto postihnutí svoj „status“ bez boja prijať – alebo ako C. G. Jung, zakladateľ analytickej psychológie, hovorí, to ničivé v pude – ktoré je tiež len formou lásky – do svojej osobnosti integrovať a síce tak, aby sme s ním uzavreli kompromisy, istý druh „pokojného spolužitia?

JEŽIŠ poznal tajomnú silu Zlého a jeho nemorálnu logiku, ale aj naše slabosti. A skutočne. My, psychológovia, môžeme ľuďom pomôcť uvedomiť si mnohé, ale „hlavnú prácu“ a síce to škodlivé zbaviť sily, dokáže iba ON. Pritom máme k dispozícii bohaté „bojové prostriedky“ ako ľútosť, pokánie, modlitbu.
Švajčiarka Dr. phil. Martha von Jesensky je religionistka, psychologička a praktizujúca katolíčka. Mala dlho vlastnú prax v Zürichu, teraz je v dôchodku.

Severná Kórea: Arcibiskup za dialóg bez podmienok

Seoul, 7.9.2017 (KAP/KNA) 021 071 – Za dialóg so Severnou Kóreou bez predbežnej podmienky sa vyslovil predseda Biskupskej konferencie Kórey, arcibiskup Hyginus Kim Hee-jong. „S predbežnými podmienkami sa dialóg nevydarí,“ povedal Kim pre tlačovú službu ACI. Správanie sa severo-kórejského vedenia v Pjöngjangu vysvetľuje arcibiskup z Gwangju ako pokus rokovať s USA ako rovný s rovným. „Pre to chcú Severokórejčania demonštrovať svoju silu.“ Viac ako reálnu hrozbu vníma správanie sa severu ako túžbu po silnejšom, dynamickejšom dialógu.
Arcibiskup z juhozápadu Južnej Kórey pritom dúfa v sprostredkovanie náboženských predstaviteľov a aj Vatikánu. O tom, že pápež František poveril sprostredkovaním salvádorského kardinála Rosu Chaveza sa dozvedel iba z médií, ako povedal Kim a dodal: „Ani kardinál sám, ani nunciatúra toto poverenie doteraz nepotvrdili. Veľmi dúfam, že sa niekomu podarí vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreou zlepšiť.“ –zg-

Bioetička o nebezpečnej manipulácii génov

Tieto metódy môžu spôsobiť mutácie v ďalších generáciách!

Viedeň-Washington, 6.9.2017 (KAP) 021 070 – Za účelom rastu akcií farmaceutických firiem sa pri výskume génov stále častejšie prenáhlene uverejňujú senzačné výsledky a sľubujú nové terapie – hoci sa pri bližšom vedeckom a etickom pohľade neosvedčia. Túto kritiku vyslovila bioetička Susanne Kummerová v stredu v diskusii o génovej manipulácii embryí. Riaditeľka Viedenského bioetického inštitútu IMABE pritom spomenula počiatkom augusta uverejnenú jasavú správu o „metóde génových nožníc“, ktorá sa už koncom mesiaca zasa spochybnila.
Biológ Shoukhrat Mitalipov z Oregonskej univerzity zdravia a vedy v odbornom časopise „Nature“ informoval, že sa mu podarila prvý raz génová manipulácia v ľudských embryách bez ďalších nežiadúcich mutácií v embryonálnom genotype. Gén zodpovedný za slabé srdce možno vraj tzv. metódou CRISPR/Cas9 odstrániť a nahradiť príslušnou bezchybnou časťou DNA bez negatívnych alebo nežiadúcich mutácií, ako napísal. Všetky zmeny v embryonálnom genotype majú údajne dediť aj nasledujúce generácie.
No o niekoľko týždňov vyjadrili vedci skúmajúci kmeňové bunky masívne pochybnosti. Fakt, že vedci gén choroby už nemohli nájsť, neznamená priamy dôkaz korektúry! Napísala skupina vedcov okolo experta Dietra Egliho tiež v „Nature“. Metóda CRISPR dokáže síce vyrezať defektný gén, no nenahradili ho, ako tvrdili, „zdravým“, čím bolo embryá „ťažko poškodené“.

Preteky o patenty
Biomedicínske výsledky výskumu musia byť už o krátky čas relativizované či dokonca odvolané a to je následok „pretekov o čas, peniaze a patenty“, ako povedala viedenská bioetička pre „Kathpress“. Pri tomto druhu vedy sa vedome nepripúšťa nijaká otvorené etická diskusia. „Pred dvomi rokmi sme boli ešte zdesení čínskymi zásahmi do idioplazmy ľudí, teraz už také starosti nemajú,“ konštatovala bioetička.
Pri súčasných „zlatokopoch“ už ani bezpečnostné predpoklady nehrajú úlohu. Metóda CRISPR/Cas9 by mohla naozaj spôsobiť mutácie, ktoré sa prejavia možno až v ďalších generáciách, povedala expertka! Naši potomkovia by potom museli žiť s touto genetickou záťažou.
„V neposlednom rade sú početné eticky kritické otázky samozrejmou súčasťou terapie idioplazmy. K tomu patrí problém využívania žien ako dodávateliek stoviek vajíčkových buniek na tieto pokusy, alebo aj fakt, že zámerná produkcia a ničenie embryií na čisto výskumné účely je eticky neprijateľné!“ povedala expertka.
Ostrú kritiku vyslovila bioetička aj o „dizajne embryí“. Na americkú štúdiu vyprodukovali vedome embryá s kmeňovými bunkami, nositeľmi chorôb. Aj to je dizajnové dieťa – pričom manipulácia v tomto prípade nepriniesla nijaké zlepšenie, ale embryám dodala určitú dedičnú chorobu. Tu ide vždy o zásadnú myšlienku produkovať s úmyslom genetickej manipulácie.
V konečnom dôsledku vedú túto metódu ad absurdum, lebo jej výsledok možno dosiahnuť aj bez manipulácie idioplazmy. Opísanú selekciu bolo možné dosiahnuť aj predimplantačnou diagnostikou jednoduchšie, aj keď aj toto je eticky sporné.
Mitalipov nakoniec priznal, že nemohol podiel mutácie u embryí s chorobami znížiť na nulu, ale iba z 50 na 27,6 percent. –zg-

Bavorsko dá ústavne preveriť „manželstvo pre všetkých“

Mníchov, 6.9.2017 (kath.net) 021 069 – Bavorská krajinská vláda poverila dvoch právnikov, aby preverili rozhodnutie nemeckého parlamentu, ktorý nedávno schválil „manželstvo pre všetkých“. Informoval o tom Bavorský rozhlas. Augsburský profesor práva Ferdinand Wollenschläger má preveriť, či je zákon v súlade s ústavou a profesorka Dagmar Coesterová-Waltjenová z Göttingenu ho zhodnotí z hľadiska medzinárodného práva. Potom bavorská vláda rozhodne, či podá žalobu proti „manželstvu pre všetkých na nemecký ústavný súd v Karlsruhe. Bavorský šéf štátnej kancelárie Marcel Huber (CSU) kritizoval rozhodnutie nemeckého parlamentu o „manželstve pre všetkých“, že to bola „akcia hej-rup“.
Podľa rozhlasu predseda strany zelených Ludwig Hartmann označil toto preverovanie zákona právnikmi ako „predvolebný ťah“.
Zákon schválil nemecký „Bundestag“ koncom júna. Povoľuje zavedenie „manželstva“ pre partnerstvá rovnakých pohlaví od 1. októbra.
Mníchovský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Nemecka, kardinál Reinhard Marx, sa už v júli vyjadril, že podporuje úvahy bavorskej vlády o podaní žaloby na ústavný súd. Nezávisle od jej výsledku považuje žalobu dobrú „pre právny zmier v Nemecku“.
Preverenie zákona na ústavnom súde žiadal aj arcibiskup z Bambergu, Ludwig Schick. –zg-

+ Zomrel kardinál Carlo Caffarra

Rím, 6.9.2017 (kath.net/KAP) 021 068 – Kardinál Carlo Caffarra (foto), emeritný arcibiskup Bologne, zomrel náhle v stredu vo veku 79 rokov. Kardinál Caffarra – v r. 2003-2015 arcibiskup Bologne – sa naposledy postaral o rozruch ako kritik pápežskej exhortácie „Amoris laetitia“. Spolu s nedávno zosnulým kardinálom Joachimom Meisnerom a kardinálmi Raymondom Leo Burkem a Walterom Brandmüllerom podpísali list pápežovi Františkovi, v ktorom vyjadrili pochybnosti – dubia – kvôli tomu, že exhortácia obsahuje dvojznačnosti v otázkach prístupu k znovu zosobášeným rozvedeným. Kardinál Caffarra bol odborníkom na teologické otázky manželstva a rodiny.
Carlo Caffarra, sa narodil v r. 1938 v Bussete v údolí rieky Po, vysvätený za kňaza bol v r. 1961. Po promócii z cirkevného práva na rímskej univerzite Gregoriana sa špecializoval na morálnu teológiu. Od r. 1965 pôsobil ako docent vo Fidenzii a Parme. V r. 1974 ho pápež Pavol VI. povolal do Medzinárodnej teologickej komisie. Pápež Ján Pavol II. ho v r. 1981 poveril vedením Pápežského inštitútu Jána Pavla II. pre štúdium manželstva a rodiny na Lateránskej univerzite.
V r. 1995 sa Caffarra stal arcibiskupom Arcidiecézy Ferrara-Comacchio. V decembri 2003 sa stal arcibiskupom Bologne. Pápež Benedikt XVI. ho v r. 2006 menoval za kardinála. V r. 2015 prijal pápež František jeho odstúpenie a jeho nástupcom sa stal Matteo Zuppi. –zg-

‚Google je najmocnejší podnik v histórii’

Washington D.C., 6.9.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 067 – Niekoľko obrovských technologických podnikov ovláda výmenu tovarov, peňazí a informácií cez internet. Google a jeho dcérska Youtube, Facebook a PayPal majú vo svojej komerčnej oblasti takmer monopolné postavenie. V tejto pozícii sú schopné manipulovať verejnú diskusiu a zabraňovať slobodnej neobmedzovanej výmene názorov, ako píše Doug Mainwaring v komentári pre LifeSiteNews.
V modernej spoločnosti sme na využívanie služieb týchto podnikov prakticky odkázaní. Sociálna sieť alebo vyhľadávač môžu podobne ako verejné zásobovanie vodou tvoriť prirodzený monopol. Preto sa nám tu kladie otázka, či by nebola primeraná ich regulácia podobne ako pri podnikoch s verejným zásobovaním, navrhuje Mainwaring.

Ľavicová liberálna kultúra podnikania technologických podnikov v ostatnej dobe opakovane prejavuje svoje netolerantné tendencie. Až po úspešnej žalobe proti podniku v r. 2008 bolo organizáciám na ochranu života možné uverejňovať reklamu kritickú k potratu na Googli.
Len pred niekoľkými týždňami dal Google výpoveď pracovníkovi, ktorý v internom príspevku kritizoval politiku genderu prostredníctvom vedeckých argumentov.
V USA známy televízny komentátor Tucker Carlson z televízie „FoxNews“ sa z tohto dôvodu vyslovil za reguláciu podnikov ako je Google. Mainwaring ho cituje slovami:
„Google je najmocnejší podnik vo svetovej histórii. Cez tento portál prebieha veľká časť informácií, ktoré používame v zamestnaní aj v súkromí. Google môže teda určovať realitu!“
Jeho dcérska firma – videová platforma Youtube – zasa znemožnila kanálu evangelikálneho kazateľa Dr. Michaela Browna zarobiť peniaze pomocou 900 videí. Brown zastáva konzervatívne názory o islame, témach hnutia LGBT a iných.
V júli tohto roka Facebook zablokoval viac ako dve desiatky stránok katolíckych organizácií a osôb. Blokádu síce po krátkom čase bez odôvodnenia znova zrušil, no zostala nám z toho nepríjemná trpká príchuť, ako píše Mainwaring.
Aj PayPal vylúčil niektoré konzervatívne stránky z prijímania darov po tom, čo ich ľavicové skupiny pohanili ako „nenávistné stránky“. PayPal okrem toho ohlásil, že odmietne platby na stránky, ktoré zaraďuje ako „pravicovo-extrémistické“. Podnik však na dopyt spravodajskej stanice CNN nebol ochotný oznámiť pre to svoje kritériá.
„Od r. 1890 sú v USA zákonné úpravy na zabezpečenie slobodnej a otvorenej súťaže medzi podnikmi. Existujúce zákony by sa museli iba rozšíriť, aby sa trh držal otvorený pre idey a umožnil sa slobodný tok informácií,“ píše Mainwaring. –zg-

Španielsko: Arcibiskup posiela filozofa do dôchodku

Granada, 6.9.2017 (kath.net/jg) 021 066 – Mons. Javier Martinez Fernandez, arcibiskup španielskej Granady poslal rakúskeho profesora filozofie a dlhoročného člena Pápežskej akadémie pre život, Jozefa Seiferta, do dôchodku kvôli kritike pápežskej exhortácie „Amoris laetitia“. Prof. Seifert pôsobil v ostatných rokoch na Inštitúte filozofie Edity Steinovej v Granadskom arcibiskupstve. Informoval o tom blog „One Peter Five“.
Arcibiskup Martinez sa odvolal na článok, ktorý Prof. Seifert uverejnil v auguste pod názvom „Môže čistá logika zničiť celú morálnu náuku Katolíckej cirkvi?“ Článok škodí jednote Cirkvi, mätie veriacich a šíri „nedôveru voči Petrovmu nástupcovi“, ako uviedol arcibiskup. „Článok preto neslúži pravde viery, ale svetským záujmom,“ obvinil arcibiskup Martinez Prof. Seiferta.
Prof. Seifert napísal už v r. 2016 v článku, že „Amoris laetitia“ stavia náuku Cirkvi čiastočne na hlavu. Arcibiskup Martinez ho na to vylúčil z pôsobenia na arcibiskupskom kňazskom seminári.
V terajšom článku sa Seifert vzťahuje na čl. 303 „Amoris laetitia“. Tam sa doslova uvádza:
„Svedomie môže spoznať nielen to, že nejaká situácia objektívne nezodpovedá všeobecnému pozvaniu evanjelia; môže tiež úprimne a čestne spoznať to, čo je v danom momente ušľachtilou odpoveďou, ktorú možno ponúknuť Bohu a objaviť s určitou morálnou istotou, že práve toto je darovanie, ktoré sám Boh žiada uprostred konkrétnej zložitosti ohraničení, i keď to ešte naplno nezodpovedá objektívnemu ideálu. V každom prípade pamätajme na to, že toto rozlišovanie je dynamické a musí vždy zostať otvorené pre nové etapy rastu a nové rozhodnutia, ktoré ideál umožnia uskutočniť plnším spôsobom.“
Odsek sa vzťahuje na osoby v neregulárnych životných situáciách. To sa v morálnej náuke Cirkvi považuje za ťažký hriech. Prof. Seifert si kládol otázku, či tento odsek neotvára dvere tomu, že by sa mohli aj ďalšie zlé konania za istých okolností morálne schvaľovať, aj keď celkom „nezodpovedajú objektívnemu ideálu“. Odpoveď necháva otvorenú a chce pápežovi poukázať na možné dôsledky jeho formulácie. –zg-

Kardinál Duka kritizuje Lidl za barbarské konanie

Praha-Viedeň, 4.9.2017 (KAP) 021 065 – Veľký protest vo viacerých európskych krajinách sa teraz zdvihol proti obchodnému reťazcu Lidl. Reťazec vymazal kríže na obrázkoch pravoslávnych kostolov svojich gréckych produktov už aj v Rakúsku a Nemecku (Pozri správu nižšie).
Na Lidl sa teraz sype kritika na sociálnych sieťach. V Česku kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup, verejne protestoval proti „bezpríkladnému aktu“. Vzhľadom na konanie reťazca, ktorý „údajne odstránil kríže pre politickú korektnosť“, sa pridáva k tým, ktorí „prejavili svoje sympatie Grécku“, ako napísal kardinál Duka v otvorenom liste gréckemu veľvyslancovi v Prahe uverejnenom na webovej stránke.
Je súčasťou našej vlastnej obchodnej politiky „dodržiavať náboženskú a politickú neutralitu“, vyhlásil najprv Lidl, po prvých kritických reakciách z Belgicka. Teraz Lidl reaguje na mnohé rozhnevané komentáre a výzvy k jeho bojkotovaniu na sociálnych médiách.
„Niet pochýb, tu sa stala chyba, je nám to ľúto,“ ozvalo sa v pondelok v správe na Facebooku na rakúskom „Lidl Österreich“. „Hnev ľudí chápeme a ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí sa cítia naším konaním rozhnevaní.“
Lidl sa síce ospravedlnil, no nezbavíme sa „trpkej príchuti, že v akom svete to vlastne žijeme“, uviedol kardinál Duka k tejto kauze a zdôraznil:
„Viem, že práve v Grécku, kde absolútna väčšina obyvateľstva sú praktizujúci pravoslávni kresťania, je také niečo nekultúrnym a barbarským konaním. Teraz ešte ide len o falšovanie fotografií, no treba sa obávať, že neskôr môže dôjsť aj k odstráneniu skutočných krížov aj na kostoloch! Európska civilizácia má viaceré korene, pričom grécka demokracia a filozofia je jedným z najdôležitejších. Ich neznalosť, ignorovanie a potláčanie ich vonkajšej viditeľnosti svedčí o prioritách, aké majú niektorí priemyselníci.“ –zg-

Svätý Ján Pavol II. k islamu a migráciám

Rím, 5.9.2017 (kath.net/as) 021 064 – „Ecclesia in Europa“ – postsynodálna apoštolská exhortácia z 28. júna 2003, ktorou pápež Ján Pavol II. zhrnul výsledky Synody biskupov o Európe 2002 – nie je iba syntézou prác synody. Oveľa viac je to dokument pápežského učiteľského úradu, ktorý podáva prorocké pohľady na osud kontinentu a prezentuje dramatickú situáciu a to napriek tomu, že Európu formovalo kresťanstvo tak, „že do nej vrylo niektoré zásadné hodnoty. Dokonca aj európska moderna, ktorá dala svetu demokratický ideál a ľudské práva, čerpá vlastné hodnoty z jej kresťanského dedičstva.“ Pápež neúnavne vyzýval Európu, aby sa starala o svoju pravú identitu a znovu ju nadobudla.
Východisko a centrum dokumentu tvorila nádej vyvierajúca z už dokonaného Kristovho víťazstva:
„Kniha zjavenia obsahuje povzbudenie veriacim: napriek akémukoľvek vonkajšiemu zdaniu, a hoci ani jeho účinky zatiaľ nevidieť, Kristovo víťazstvo už prišlo a je definitívne. Z toho vyplýva zásadný postoj prijímať životné udalosti s hlbokou dôverou, ktorá pramení z viery v Zmŕtvychvstalého, prítomného a účinkujúceho v dejinách.
Ján Pavol II. sa zameral aj na dva aspekty, ktoré sú dnes zvlášť aktuálne: dialóg s inými náboženstvami a pritom s islamom, ako aj na rastúci jav migrácií a pravý rozmer „kultúry prijímania“, ktorá sa nestráca v ideológii migracionizmu.

Kath.net uverejňuje odseky z „Ecclesia in Europa“ (28. Juni 2003), v ktorých sa pápež Ján Pavol II. zaoberá problémom islamu a migrácie:

V dialógu s ostatnými náboženstvami

55. „Tak ako v celej úlohe novej evanjelizácie, aj so zreteľom na ohlasovanie evanjelia nádeje je nevyhnutné začať prehĺbený a inteligentný medzináboženský dialóg, najmä dialóg s judaizmom a s islamom. „Ak sa tento dialóg bude chápať ako prostriedok vzájomného poznania a obohacovania, nebude stáť v protiklade k misii ad gentes, ale bude sa v mnohom spájať s ňou, dokonca bude jej výrazom.“
Pri osvojovaní si tohto dialógu nepôjde o to, dať sa zajať „mentalitou ľahostajnosti, ktorá je, žiaľ, aj medzi kresťanmi veľmi rozšírená a ktorá má korene často v nesprávnych teologických predstavách a je poznačená náboženským relativizmom, vedúcim k domnienke, že ‚jedno náboženstvo má takú istú cenu ako druhé.“

57. Takisto je dôležité začať lepšie poznávať ostatné náboženstvá, aby sme mohli nadväzovať bratský rozhovor s ľuďmi, ktorí k nim patria a žijú v dnešnej Európe. Osobitne dôležitý je korektný vzťah k islamu. Tento dialóg, ako si to v ostatných rokoch viac ráz zreteľne uvedomili európski biskupi, sa musí viesť „rozumným spôsobom, s jasnými predstavami o jeho možnostiach a hraniciach, ako aj s dôverou k Božiemu zámeru spasiť všetky svoje deti“. /103/ Okrem iného je potrebné uvedomiť si značný rozdiel medzi európskou kultúrou, s jej hlbokými kresťanskými koreňmi, a moslimským myslením.
V tejto súvislosti treba tých kresťanov, ktorí žijú v dennom kontakte s moslimami, náležite pripravovať na objektívne poznanie islamu, aby sa mohli s ním vyrovnávať. Takúto prípravu musia dostať najmä seminaristi, kňazi a všetci pastorační spolupracovníci. Napokon je celkom prirodzené, aby Cirkev, ktorá žiada od európskych inštitúcií podporovanie náboženskej slobody, mohla nástojiť aj na rovnakom zabezpečovaní náboženskej slobody v krajinách s inou náboženskou tradíciou, kde sú kresťania v menšine.
V tom súvise „je pochopiteľné prekvapenie a pocit frustrácie u tých kresťanov, ktorí napríklad v Európe prijímajú veriacich iných vyznaní a dávajú im všetky možnosti vykonávať ich kult, pričom praktizovanie kresťanského náboženstva je zakázané práve v tých krajinách, kde títo veriaci majú väčšinu a ich viera je vyhlásená za štátne náboženstvo“. Ľudská osoba má právo na náboženskú slobodu a všetci ľudia na celom svete „musia byť slobodní pred akýmkoľvek nátlakom, či už zo strany jednotlivcov, alebo zo strany spoločenských skupín, ako aj pred akoukoľvek inou ľudskou mocou“.

K problémom rastúcich migračných prúdov

101. Zoči-voči problému migrácie je v hre schopnosť Európy vytvoriť priestor formám inteligentného prijatia a pohostinstva. Univerzálna predstava všeobecného dobra si vyžaduje potrebu rozšíriť pohľad tak, aby sme mali na zreteli potreby celej ľudskej rodiny. Jav globalizácie predpokladá otvorenosť a spoluúčasť, ak má byť zdrojom solidárnej účasti všetkých na produkcii a výmene dobier, a nie zdrojom vylučovania a odstrkovania niektorých.
Každý sa musí usilovať o rozvoj vyspelej kultúry prijímania druhých, ktorá ráta s rovnakou dôstojnosťou všetkých ľudí a so záväznou solidárnosťou s najslabšími, a preto je potrebné každému prisťahovalcovi zaručiť základné práva. Verejné úrady sú zodpovedné za riadenie prisťahovaleckých vĺn s ohľadom na potreby všeobecného blaha. Prijímanie migrantov sa vždy musí robiť s dodržiavaním zákonov, a preto, ak je to nevyhnutné, sa musí spájať s potláčaním jeho zneužívania.

102. Rovnako potrebné je postarať sa o vypracovanie možných foriem pravej integrácie prisťahovalcov legálne prijatých do spoločenských a kultúrnych štruktúr rozličných európskych národov. Integrácia si vyžaduje neupadať do ľahostajnosti voči univerzálnym ľudským hodnotám a zachovávať osobitné kultúrne dedičstvo každého národa. Pokojné spolunažívanie a recipročná výmena vnútorných bohatstiev umožní budovať takú novú Európu, ktorá vie byť spoločným domovom, ktorá vie každého prijať, v ktorej nikto nebude diskriminovaný a v ktorej sa všetci budú posudzovať a zodpovedne žiť ako členovia jednej veľkej rodiny. –zg-

Regensburg: Emeritný pápež Benedikt dostane pamätník

Regensburg, 5.9.2017 (KAP/KNA) 021 063 – V bavorskom Regensburgu odhalia 12. septembra pred bránou kostola Schottenkirche St. Jakob pamätník emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Oznámila to tlačová kancelária Regensburskej diecézy v utorok. Je to dielo umelca Jozefa Michaela Neustiftera. Na slávnostné odhalenie pamätníka sa očakáva aj súkromný sekretár emeritného pápeža, arcibiskup Georg Gänswein, ktorý prečíta pozdravný príhovor. Predtým sa budú v Kostole sv. Jakuba sláviť pontifikálne vešpery s regensburským biskupom Rudolfom Voderholzerom, ktorý pamätník požehná. Hudobne akciu stvárni chlapčenský zbor v z Regensburg – „Dómski vrabci“.
Pamätník tvorí štylizovaný dom z bronzu, ktorý stojí na čiernej žule. Pri prezentovaní modelu na jar povedal Voderholzer, že motív domu sa vykryštalizoval po dlhších spoločných úvahách. S tým možno spojiť množstvo tém teologických, biografických a vhodných pre toto miesto. Okrem iného k tomu prispela aj doktorská práca 23-ročného Jozefa Ratzingera o sv. Augustínovi s názvom „Ľud a Boží dom“. V Starom zákone sa zasa nachádza tento pojem v trojakom význame. Môže označovať budovu, mať zmysel „rodiny“ alebo v spojení „Boží dom“.
Neustifter vysvetlil, že pápež Benedikt na počiatku svojho úradu stále znova poukazoval na Benedikta z Nursie a zdôrazňoval jeho význam pre duchovnú situáciu dnešných dní. Povedal, že sv. Benedikt je zásadným základom vo vzťahu k jednote Európy a dôrazným poukazom na neodmysliteľné kresťanské korene „našej kultúry“. Dodal, že sv. Benedikt z Nursie je patrón Európy a tak v nás vyvoláva myšlienky aj na „Dom Európy“. Neustifter vytvoril aj Benediktov pilier pre rodisko emeritného pápeža Marktl am Inn a sochu Benedikta XVI. pre pútnické miesto Altötting.

Benedikt XV. a Regensburg
Benedikt XVI. sa pri návšteve Bavorska v r. 2006 zastavil na tri dni – 11.-13. septembra – v Regensburgu. S mestom má zvláštne spojenie: žije tu jeho brat, bývalý dómsky kapelník Georg Ratzinger, tam prednášal v r. 1969 až 1977 ako profesor teológie na univerzite, tam sú pochovaní jeho rodičia a sestra Mária. Tam písal v r. 2006 pri poslednom návrate do rodiska aj históriu svojou „Regensburskou prednáškou“ o islame na univerzite, čím sa postaral o medzinárodný rozruch.
Keď Benedikt 11. septembra okolo 20 hodiny za súmraku pristál na areáli Kasární Nibelungov, tisíce ľudí zaplnili ulice. V meste začali zvoniť všetky zvony celých 15 minút. Jeho prijatie bolo snáď emotívnejšie ako predtým v Mníchove a Altöttingu. Mnohí ľudia celé hodiny vydržali na horúcom slnku.
Plánovala sa slávnostná svätá omša na Islinger Felde, ekumenické vešpery v dóme, prednáška na vysokej škole a rozhovory v malom kruhu, ale bolo miesto aj na celkom súkromné chvíle s bratom Georgom v jeho byte na ulici Luzengasse, pri rodinnom hrobe a v bývalom sídle pápeža „domčeku“ v Pentlingu.
Svätá omša bola veľkou výzvou pre bezpečnosť a logistiku. Na dĺžke 10 km uzavreli diaľnicu A3, aby vytvorili miesto pre autobusy, prispôsobili zvláštne vlaky. –zg-

Správca katolíckeho portálu odsúdený za štvanie

Viedeň, 5.9.2017 (KAP) 021 062 – Správca rakúskeho katolíckeho internetového portálu „kreuz-net.at“ bol v utorok na Viedenskom krajskom súde odsúdený na trest odňatia slobody na 4 mesiace za „štvanie“. Informovala o tom tlačová agentúra „Austria Presseagentur“ (APA) po súdnom konaní. Trest určil súd na skúšobnú dobu tri roky podmienečne. Rozsudok ešte nie je právoplatný.
Predmetom procesu bol príspevok proti homosexuálom z decembra 2015. Hovorilo sa v ňom o. i. o tom, že syfilis je „Boží trest“ pre „homosexuálnych smilníkov“. Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný.
Pri procese jeho obhajca Kurt Kadavy podľa agentúry APA vysvetlil, že výraz „homosexuálny smilník“ nie je „stupeň nepriateľstva“, ale v „katolíckej súvislosti je smilstvo teologický pojem, ktorý znamená závažné hriešne konanie a síce pohlavný styk mimo sviatosti manželstva“.
Výraz „homosexuálny“ sa pred tento pojem priradilo iba na upresnenie, ako uviedol obžalovaný. „Boží trest“ je zasa v zmysle katolíckej morálnej teológie dôsledok ťažkých hriechov. „Kto za svojho života nerobí pokánie, nenájde cestu do večného života,“ povedal obžalovaný. Pripustil, že: „Príspevok je účelový, niet pochýb. Trestný však nie je.“ Otázku, či napísal príspevok sám, nechcel správca portálu ani na viacnásobné otázky sudcu zodpovedať.
„Ak nevidíte, že je to znevažujúce a ak nechápete, že štát túto skupinu ľudí pred tým musí chrániť, nezostáva nám nič iné, ako vás odsúdiť,“ vyhlásil podľa APA sudca Gerald Wagner. „Je úplne nepochybné, že tu ide o skutok znevažujúceho ponižovania homosexuálnych mužov. Nechápem, ako možno ľuďom paušálne želať syfilis,“ povedal sudca.
Internetový portál „kreuz-net.at“, aj pod názvom „kreuz-net.info“, podľa vlastných informácií „šíri katolícke správy“. Ide o súkromnú internetovú stránku.
Už predtým v r. 2012 sa dostala do pozornosti rakúskej a nemeckej ochrany ústavy internetová stránka s podobným názvom „kreuz.net“ pre antisemitské a homofóbne príspevky. Štátna prokuratúra vo Viedni vtedy vyšetrovala anonymného správcu stránky. Aj vedúci Referátu pre médiá Biskupskej konferencie Rakúska, Paul Wuthe, žiadal v novembri 2012 zablokovanie stránky. Povedal, že to je výzva pre justíciu a musí začať konať. O niekoľko týždňov neskôr, začiatkom decembra, sa portál prekvapujúco stratil z internetu. Krátko na to vznikla počiatkom roka 2013 na adrese „kreuz-net.at“ nová stránka s názvom „kreuz-net.info“. Vlastníkom média, vydavateľom a redaktorom sa zdá byť teraz odsúdený muž. –zg-

Rakúsko: Ďalší akt útoku na cirkev

Graz, 5.9.2017 (kath.net) 021 061 – „Šok vo farskom spoločenstve St. Johann im Saggautal sedí hlboko. Na pútnickej ceste v obci Harla v sobotu 2. septembra objavili rozbité Kristovo telo na kríži krížovej cesty.“ Napísala to tlačová kancelária Diecézy Graz-Seckau v tlačovom vyhlásení a pripojila aj fotografiu. Miestny farár Johann Puntigam je stále ešte zdesený: „To, že vyrabujú pokladničky v kostole sa vyskytne, ale tento rozmer násilia na Kríži s Kristom je šokujúco nový.“ –zg-

Kolumbijská rehoľníčka rapuje pre pápeža

Bogota, 5.9.2017 (kath.net/KAP) 021 060 – Pri svojej návštev Kolumbie od 6.- 11. septembra bude vo štvrtok v Bogote počúvať rapový spev katolíckej rehoľníčky. Sr. Mária Valentína de los Angeles (28, foto) zaspieva pápežovi pieseň „Demos el primer paso“ (Urobme prvý krok) spolu so skupinou 20 kolumbijských muzikantov. Oficiálna pápežská hymna obsahuje prvky rapu, kolumbijskej hudby „vallenato“, cirkevného spevu ako aj tanečnú časť.
Vystúpeniu pred pápežom vďačí rehoľníčka národnej televíznej speváckej súťaži v minulom roku. Odvtedy je sestra „sor Cristina Colombia“ vo svojej vlasti slávna. Jej cieľom je „byť dobrou mníškou a robiť hudbu“, pričom poslucháči nemajú milovať jej hlas, ale Ježiša, ako vyhlásila Mária Valentína v interview. Jej vyhovujú všetky hudobné žánre, dokiaľ majú „pekný a hlboký obsah“, pričom najviac má rada rap: „Rap človeku nejde z hlavy. A keď obsahuje hlbokú pravdu vtelenia Krista tak je ešte presvedčivejší.“
Per rehoľný život sa rozhodla vo veku 17 rokov, keď sa po ťažkej chorobe pečene zrazu a nevysvetliteľne uzdravila, čo pripisuje Božiemu pôsobeniu. Svojej láske k hudbe –predtým hrala na gitare v rokovej skupine – sa však mladá žena nevzdala. Vo svojom spoločenstve, v r. 2004 založenom „Comunicadoras Eucaristicas del Padre Celestial“ (Eucharistickí sprostredkovatelia nebeského Otca), hrá na gitare a ukuleli a k bielomodrému rehoľnému rúchu nosí najradšej tenisky.
Hudba a evanjelizácia sociálnymi médiami patria k pevnej súčasti skupiny „Comunicadoras“. Mária Valentína založila so sestrami aj vlastnú skupinu na vlastnom kanáli YouTube. Tanečné piesne ako „Yo le canto“ sa rýchlo rozšírili a v medzinárodných médiách sa objavili komentáre ako „najveselšie mníšky sveta“.
„Comunicadoras“ nie sú pritom v Južnej Amerike rozhodne jediné. Aj v rokovej skupine „Siervas del Plan de Dios“ (Služobnice Božieho plánu) sú výlučne rehoľníčky a svojimi textami šíria vieru. Aj peruánska skupina, ktorá uverejnila už štyri albumy a milióny videoklipov, už hrala pre pápeža – minulý rok v mexickom meste Ciudad Juarez. –zg-

Prečo dnes Cirkev neevanjelizuje moslimov?

(www. Duše a hvězdy) 4. 9. 2017 Dr. Radomír Malý 021 059
Túto otázku položila redakcia poľského katolíckeho webu pch24.pl biskupovi z kazašskej Astany Mons. Athanasiovi Schneiderovi. Odpovedal nasledovne:
„Toto je dôsledok relativizmu, ktorý prenikol hlboko do cirkevných štruktúr. Konštitúcia II. vatikánskeho koncilu Lumen Gentium v čl. 16 uvádza, že s moslimami uctievame toho istého Boha:
… Plán spásy zahŕňa aj tých, ktorí uznávajú Stvoriteľa, a medzi nimi predovšetkým moslimov, ktorí tvrdia, že sa pridŕžajú Abrahámovej viery a spolu s nami sa klaňajú jedinému, milosrdnému Bohu, ktorý bude v posledný deň súdiť ľudí. Boh však nie je ďaleko ani od ostatných, ktorí v tieňoch a obrazoch hľadajú neznámeho Boha, „veď on dáva všetkým život, dych a všetko“ (Sk 17, 25 – 28) a ako Spasiteľ chce všetkých ľudí spasiť (porov. 1 Tim 2, 4). Lebo tí, ktorí bez vlastnej viny nepoznajú Kristovo evanjelium a jeho Cirkev, ale s úprimným srdcom hľadajú Boha a pod vplyvom milosti sa snažia skutkami plniť jeho vôľu, poznávanú hlasom svedomia, môžu dosiahnuť večnú spásu. Božia prozreteľnosť neodopiera prostriedky potrebné na spásu ani tým, ktorí bez vlastnej viny ešte neprišli k jasnému poznaniu Boha a usilujú sa, nie bez Božej milosti, správne žiť. Lebo všetko, čo je u nich dobré a pravdivé, Cirkev pokladá za prípravu na evanjelium34 a za dar toho, ktorý osvecuje každého človeka, aby mal napokon život. Lenže ľudia, oklamaní zlým duchom, sa neraz stratili vo svojich myšlienkach a Božiu pravdu zmenili na lož, slúžiac skôr stvoreniam ako Stvoriteľovi (porov. Rim 1, 21 a 25), alebo žijú a zomierajú na tomto svete bez Boha a tak sa vystavujú krajnému zúfalstvu. Preto Cirkev pamätá na Pánov príkaz: „Hlásajte evanjelium všetkému stvoreniu“ (Mk 16, 15), a na Božiu slávu a spásu všetkých sa horlivo stará o rozvoj misií.

Katolícka cirkev však učí, že Boh je trojjediný: Otec, Syn a Duch Svätý. Moslimovia však toto kategoricky popierajú a pokladajú za rúhanie. Neuctievame teda s nimi v žiadnom prípade rovnakého Boha.
Cirkev preto počínajúc koncilom až do súčasnosti v tomto podlieha bludu relativizmu, ktorý hovorí: Všetky náboženstvá majú svoju cestu k Bohu, v každom z nich môže byť človek spasený. To je však ťažká zrada Krista, ktorý povedal, že iba On je Cesta, Pravda a Život. Túto zradu de facto vyhlasujú koncilové dokumenty Lumen gentium a Nostra aetate aj náuka pokoncilovej cirkvi na tému ekumenizmu a vzťahu k nekresťanským náboženstvám.
A nezáleží na tom, či sa tejto zrady dopúšťajú pápeži, kardináli, biskupi, kňazi, či veriaci. Tí všetci sú poslaní, aby ľuďom – vrátane moslimov – hlásali, že niet inej spásy než v Ježišovi Kristovi. Pokiaľ to nerobia a relativisticky učia, že aj v iných náboženstvách možno dosiahnuť spásu, tak sa dopúšťajú ťažkého hriechu nemilosrdenstva voči nim. Ak katolícka hierarchia tvrdí, ako sa to začalo na koncile, že moslimovia uctievajú spolu s nami toho istého Boha, tak de facto nerešpektuje ich právo počuť zvesť o Ježišovi Kristovi ako o jedinom Spasiteľovi – a to je závažné.“
Podľa pch24.pl 28.8.2017 (youtoube) napísal Dr. Radomír Malý

Vatikán: Migrantov chrániť pred obchodom s ľuďmi

Viedeň, 4.9.2017 (KAP) 021 058 – Vatikán vyzval spoločenstvo štátov, aby v boji proti obchodu s ľuďmi lepšie chránil jeho obete. Zvlášť azylanti a migranti, ktorí kvôli bezpečiu riskujú životy, potrebujú cielenú pomoc, aby sa nedostali do pascí Mafie, ako žiadal páter Michael Czerny SJ, druhý sekretár vatikánskeho Zariadenia pre celostné napomáhanie človeka v pondelok v OSN vo Viedni.
Pašerákom ľudí sa príliš zľahčuje „využívať zúfalstvo migrantov a azylantov“, povedal jezuita na konferencii „Bezpečná migrácia“. Mnohí migranti nemajú k dispozícii bezpečné trasy a tak sú prevádzači ich jedinou voľbou. Tí však často používajú praktiky obchodu s ľuďmi, čo je mimoriadne zlé, ako zdôraznil zástupca Vatikánu.
„Ľudia s iregulárnym štatusom, alebo bez papierov sú často ohrození vykorisťovaním a zotročením. Aj chudoba, nezamestnanosť, nevzdelanosť, či ženské pohlavie sú rizikovými faktormi obchodu s ľuďmi. A rozhoduje aj dopyt v krajinách – napr. v oblasti prostitúcie, ako aj otázka, či sa dodržuje zákonná minimálna mzda.“
Páter Czerny pripomenul štatistiky OSN za r. 2016 – 51 percent obetí obchodu s ľuďmi boli ženy, 21 percent muži, 20 percent dievčatá a 8 percent chlapci. „Obchod s ľuďmi patrí k najväčším priemyselným odvetviam na svete,“ zdôraznil jezuita. „Týka sa to 46 miliónov ľudí, ako obetí nútenej práce, núteného sobáša, prostitúcie a iných foriem. Obchod s ľuďmi je globálny jav, ktorého potlačenie nijaká krajina nezvládne sama. Je potrebná mobilizácia taká veľká ako jav samotný.“
„Naliehavo potrebné je vyšetrovanie obchodníkov s ľuďmi lepšie koordinovať na národnej a medzinárodnej úrovni,“ zdôraznil páter. „Treba výmenu údajov medzi štátmi, ako aj lepšiu ochranu obetí a dôslednejšie stíhanie a trestanie páchateľov. Postihnutí potrebujú najmú psychologickú pomoc, rehabilitáciu a možnosť zostať v krajine legálne tak dlho, ako to vyžaduje uzdravenie ich traumy.“ –zg-

Kardinál Schönborn odhalil sochu kardinála Migazziho

Budapešť, 4.9.2017 (KAP) 021 057 – Rakúsky kardinál Christoph Schönborn odhalil a požehnal v sobotu 2. septembra v maďarskom biskupskom meste Vác sochu kardinála Christopha Antona von Migazziho (1714-1803). Socha stojí na námestí pred biskupským palácom. Kardinál Migazzi bol menovaný za arcibiskupa Vácu v r. 1756. V r. 1757-1803 bol arcibiskupom Viedne a v r. 1762-1785 administrátorom vo Váci, kde dal o. i. postaviť biskupský palác. Jeho iniciatívy podstatne prispeli k dnešnej architektúre mesta.
Na slávnostnej omši s kardinálom Schönbornom v katedrále sa zúčastnil o. i. Bence Rétvari, parlamentárny štátny sekretár ministerstva pre kult (EMMI), Attila Fördös, starosta Vácu, zástupcovia Nadácie kardinála Migazziho, jeho rodinní príslušníci a členovia Rádu rytierov Svätého hrobu v Jeruzaleme. Koncelebrantom bol diecézny biskup Miklós Beer.
Christoph Bartolomej Anton gróf von Migazzi sa narodil 14. októbra 1714 v Triente. Študoval v Ríme na inštitúte Collegium Germanicum a po vysviacke sa stal kanonikom v Bressancone a Triente. Od r. 1745 bol sudcom Rímskej róty vo Vatikáne. V r. 1751 bol menovaný za koadjutora v Mechelne a titulárneho arcibiskupa Cartagine. Slúžil cisárovnej Márii Terézii ako vyslanec v Madride a v r. 1756 dostal od pápeža titul arcibiskup pre Vác. V r. 1757 sa stal arcibiskupom Viedne a Diecézu Vác viedol do r. 1785 ako administrátor.
Po uvedení do úradu viedenského arcibiskupa založil Migazzi v r. 1758 Viedenský kňazský seminár. V r. 1760 sa stal predsedom Dvornej študijnej komisie, ktorú založila Mária Terézia na reformu školstva. V r. 1761 ho pápež Klement XII. menoval za kardinála s titulárnym chrámom Santi Quattro Coronati.
Počas Migazziho pôsobenia dosiahlo Viedenské arcibiskupstvo dnešné rozmery. V r. 1783 dostala Viedeň východné fary z Diecézy Györ/Raab, v r. 1784 sa k tomu pridali fary štvrte pod horou Manhartsberg (Weinviertel) a v r. 1785 pribudol južný región, ktorý predtým patril do Diecézy Wiener Neustadt.
Kardinál Migazzi zomrel 14. apríla 1803 vo Viedni. Bol pochovaný v biskupskej hrobke Dómu sv. Štefana. V r. 1894 po ňom nazvali vo viedenskej štvrti Meidling (12. obvod) Námestie Migazziho. –zg-

Kardinál Sarah: ‚Iba vo svetle cirkevnej morálky‘

Rím, 4.9.2017 (kath.net) 021 056 – Rímsky kardinál Robert Sarah, prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, sa v novinách „Wall Street Journal“ kriticky vyjadril k najnovším vyjadreniam sporného pátra jezuitu Jamesa Martina. Páter, ktorý stále znova v príspevkoch útočí na náuku Cirkvi o homosexualite, bol v apríli menovaný za poradcu pre vatikánske médiá. V jeho nedávno vydanej knihe tieto tézy znova podčiarkol.
Kardinál Sarah kritizoval, že Martin si nekladie otázku pravdy pri téme homosexualita a že autentické a katolícke približovanie sa Cirkvi k tejto téme sa môže diať iba vo svetle cirkevnej morálky.
„Ako matka sa Katolícka cirkev usiluje chrániť deti pred ohrozením hriechom, to je výraz pastoračnej lásky k blížnemu. Príťažlivosť rovnakých pohlaví nie je nutne hriešna, aj keď je v protirečení s ľudskou povahou. Ale vzťahy rovnakých pohlaví sú ťažkým hriechom a ohrozujú blaho všetkých, ktorí na tom majú účasť,“ napísal kardinál.
Kardinál Sarah zdôraznil, že Katolícka cirkev dlží túto pravdu členom komunity gejov a že aj kňazi, ktorí vystupujú v mene Cirkvi, majú túto zložitú a ťažkú tému oslovovať.
„Tí, ktorí hovoria v mene Cirkvi, musia zostať verní nemeniteľnej Kristovej náuke. Iba v živote v harmónii s Božím poriadkom stvorenia nájdu ľudia hlboké a trvalé naplnenie,“ povedal kardinál Sarah.
Potom pripomenul svedectvo ľudí, ktorí pociťujú homosexuálne tendencie, ale tomuto pokušeniu v poslušnosti Evanjeliu nepodliehajú.
Kardinál v príspevku poukazuje na novú knihu Mattsona s názvom „Prečo sa nemôžem nazvať gejom: Ako som ovládol svoju sexuálnu realitu a našiel pokoj“, ku ktorej napísal predslov a zdôraznil:
„Príklady týchto ľudí si zaslúžia rešpekt a pozornosť, pretože oni nás učia, ako lepšie prijímať a sprevádzať bratov a sestry v autentickej pastoračnej láske k blížnemu.“ –zg-

Prúdy utečencov by mohli destabilizovať EÚ

Viedeň, 4.9.2017 (kath.net) 021 055 – „Možno očakávať, že prúdy migrácie aj do Európy budú naďalej silnieť.“ Ukázala to bezpečnostná analýza rakúskej armády, ako napísal denník „Krone“. Zvlášť kritická je situácia v zóne Sahel (južnej Sahare). V oblasti, dvakrát tak veľkej ako Európa, žije asi 130 miliónov ľudí. Mnohí sú salafisti. „Možno očakávať, že migračné prúdy vcelku aj do Európy naďalej veľmi zosilnejú. Pre ďalšie dve desaťročia sa rysuje temný obraz,“ uvádza štúdia. Varuje, že prúdy utečencov by mohla narásť na niekoľko miliónov. Primárne by to postihlo najmä južnú Európu. No to by bola výzva pre všetky štáty EÚ a mohlo by to predstavovať potenciálnu destabilizáciu doteraz nevídaných rozmerov.“
V štúdii sa kritizujú aj obchodné praktiky EÚ a USA voči Afrike, pretože export ničí domáce poľnohospodárstvo vysoko subvencovanými nadbytočnými agrárnymi produktami. Rozmery subvencií občas prekračujú rozvojovú pomoc. „Európske agrárne exporty s lacnými kuracími krídelkami, subvencovaným mliečnym práškom a zeleninovými konzervami zaplavujú africké trhy a privádzajú domácich sedliakov o existenciu,“ uvádza štúdia. –zg-

Imam salafista vyzýva k „prepadu Ríma“

Rím, 4.9.2017 (kath.net) 021 054 – Salafistický imam Abu Qatada Al-Filastini vyzýva na internete k „prepadu Ríma“. Informoval o tom rakúsky denník „Krone“.
„Naši rivali akceptujú iba zničenie. Alebo my alebo oni. Ak vyzdvihneme a prijmeme vlajku pravého islamu, nefalšovanú verziu, v ktorej nemoslimovia pred moslimami kapitulujú, vyzdvihneme tým islam slávy a islamský štát,“ vyhlásil imam na videu.
Hovorí tam o islame, ktorý „obsahuje šľachetné proroctvá o dominancii vlajky moslimov vo svete a o islame, a ktorý prepadne Rím“. „To by bol slávny islam. Ak prijmeme pravú verziu islamu a budeme jej veriť, môže to mať iba jeden výsledok: Konfrontáciu! Naša dnešná vojna je vojnou islamu proti neveriacim a sunitov proti kacírom. To je moje heslo,“ vyhlasuje šejk. –zg-

V Nemecku je 60 sýrskych bojovníkov islamistických milícií

Berlín, 4.9.2017 (kath.net) 021 053 – Až 60 bojovníkov sýrskej islamistickej milície prišlo podľa správy magazínu „Spiegel“ do Nemecka medzi utečencami. Tento oddiel bojoval v sýrskej občianskej vojne najprv na strane Slobodnej sýrskej armády a potom prešiel do Frontu Nustra blízkemu Al Kaide. Podľa magazínu, ktorý sa odvoláva na poznatky bezpečnostných orgánov, členovia skupiny Liwa Kwais al-Karni prišli ako utečenci. Skupina sa zúčastnila aj rôznych masakrov zajatých civilistov a sýrskych vojakov. V Nemecku beží už 25 vyšetrovaní proti nim, no v krajine je aj ďalších 30. Mnohí neboli ešte bez pochýb identifikovaní, alebo vystopovaní. Spolkový úrad pre ochranu ústavy na to založil komplex projektovej skupiny. –zg-

Rím: Utečenci pri omši ohrozovaní extrémistami

Rím, 3.9.2017 (KAP) 021 052 – Pravicoví extrémistickí demonštranti v kostole v Ríme ohrozovali afrických utečencov. Asi 35 Eritrejčania slávili v sobotu ráno v katolíckom kostole pri Via Tiburtina na východe mesta svätú omšu, keď sa pred bránou zhromaždili militantní pravičiari, ako napísal denník „Corriere della Sera“ (online) a iné médiá. Utečenci, väčšinou ženy a deti, zo strachu pred útokmi zostali dobrú hodinu v kostole. Po tom, čo Červený kríž, ktorý sa o utečencov stará, zavolal pomoc pod ochranou polície ich v autobusoch odviezli do ubytovne.
Pracovník Červeného kríža, Giorgio de Acutis, povedal, že medzi demonštrantmi neboli miestni. Išlo o „osoby, ktoré chceli siať nenávisť a netoleranciu“, ako povedal. Podľa novín patrilo 20 extrémistov zjavne do organizácie „Rím Rimanom“.
Už v utorok a stredu došlo pri ubytovni utečencov vo štvrti Tiburtino III k napätiam. Mladý Eritrejčan hádzal na deti kamene po tom, čo ho vyprovokovali. Na to sa zhromaždili desiatky rozhnevaných obyvateľov pred ubytovňou. Eritrejčana bodla jedna žena železnou tyčou do chrbta. Čelí obvineniu z ublíženia na zdraví. –zg-

Pápež: Vyhýbať sa strachu a nenávisti

Predstavitelia katolíckej cirkvi, protestantstva, budhizmu, konfúcianizmu, taoizmu a šamanizmu prišli na mezináboženskú púť do Ríma a požiadať pápeža o modlitbu a pomoc

Vatikán, 2.9.2017 (RV– CZ) 021 051
„Vyhýbať sa verbalizovaniu strachu a konať gestá odporujúce rétorike nenávisti“ – vyzýval Petrov nástupca na stretnutí s 20-člennou u delegáciou predstaviteľov rôznych kórejských náboženských vyznaní, združených v rámci Kórejskej republiky v tzv. Národnej rade náboženských predstaviteľov (Korean Council of Religious Leaders).
Juhokórejská mezináboženská delegácia zopakovala návštevu z roku 2011, keď ju prijal Benedikt XVI. S pápežom Františkom sa stretli už pred tromi rokmi v Soulu počas jeho návštevy Južnej Kórey. Predstavitelia katolíckej cirkvi, protestantstva, budhizmu, konfúcianizmu, taoizmu a šamanizmu prišli na mezináboženskú púť a – ako niektorí povedali pre médiá – chceli pri tej príležitosti tiež požiadať pápeža o modlitbu a pomoc v súvislosti so súčasnou napätou situáciou Kórejskom polostrove.
Príhovor pápeža Františka, ktorého menom všetkých pozdravil predseda Biskupskej konferencie Južnej Kórey, arcibiskup Kim Hee-jong, bol celý zameraný na problematiku mezináboženského dialógu:
„Ako viete predovšetkým od Druhého vatikánskeho koncilu sa Katolícka cirkev neúnavne snaží kráčať po nie vždy ľahkých cestách dialógu a podporovať najmä ten so stúpencami iných náboženstiev. […] Mezináboženský dialóg skladajúci sa z kontaktov, stretnutí a spolupráce je drahocenná a bohumilá úloha. Je to vyzvanie smerujúce k obecnému dobru a pokoju.“
Potrebujeme dialóg otvorený a súčasne úctivý, povedal pápež. Jedine tak bude plodný. Svet na nás hľadí a vyzýva ku spolupráci v rôznych oblastiach, akými sú posvätná dôstojnosť človeka; hlad a chudoba sužujúca doteraz príliš mnoho ľudí; odmietanie násilia, najmä ak sa pácha so znesväcovaním Božieho mena a hanobením religiozity; korupcia, ktorá sa sýti nespravodlivosťou a morálny úpadok; kríza rodiny, ekonomiky, ekológie a v neposlednom rade i nádej.
„Máme teda pred sebou veľmi dlhú cestu, ktorou treba kráčať spoločne s pokorou, vytrvalosťou, bez zvyšovania hlasu, ale s vyhrnutými rukávy, a rozsievať nádejnú budúcnosť, ktorá pomáha človeku, aby bol ľudskejší, budúcnosť, ktorá počuje volanie mnohých, ktorým sa hnusí vojna a úpenlivo prosia o väčšiu harmóniu medzi ľuďmi a komunitami, medzi národmi a štátmi. V tomto zmysle sa od náboženských predstaviteľov požaduje, aby otvárali, uľahčovali a sprevádzali procesy vedúce k dobru a zmiereniu pre všetkých. Sme povolaní byť zvestovateľmi pokoja, teda hlásať a stelesňovať nenásilný štýl pokoja jednak slovami vyhýbajúcimi sa verbalizovaniu strachu, a jednak gestami odporujúcimi rétorike nenávisti.“
Pápež František sa nezmienil o aktuálnej situácii na Kórejskom polostrove. No spolu s vďačnou spomienkou na svoju púť do „krásnej kórejskej krjainy“ na záver náboženským predstaviteľom povedal, že „neprestáva milovanému kórejskému ľudu vyprosovať u Boha dar mieru a bratského zmierenia“. (mig)

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=26301

+ Zomrel kardinál Cormac Murphy-O’Connor

Vatikán, 2.9.2017 (RV) 021 050 – Vo veku 85 rokov zomrel v piatok 1. septembra emeritný arcibiskup Westminsteru kardinál Cormac Murphy-O’Connor. Blízky priateľ pápeža Františka skonal v kruhu rodiny a priateľov v londýnskej nemocnici.
Svätý Otec v kondolenčnom telegrame súčasnému arcibiskupovi Westminsteru kardinálovi Vincentovi Nicholsovi, si „s vďačnosťou“ spomína na kardinálovu „vzácnu službu“ Cirkvi v Anglicku a vo Walese, na jeho „neochvejnú oddanosť Evanjeliu a chudobným“ a na jeho „prezieravé úsilie v napredovaní ekumenického a medzináboženského porozumenia“. „Ušľachtilú dušu“ kardinála pápež odporúča do Božieho milosrdenstva.
Kardinál Murphy-O’Connor prijal červený biret v roku 2001 spolu so súčasným pápežom Františkom, vtedajším arcibiskupom Buenos Aires. Vo Veľkej Británii bol považovaný za vplyvnú verejnú osobnosť. Vybudoval si priateľský vzťah s vtedajším arcibiskupom Canterbury Rowanom Williamsom, pravidelne sa stretával s moslimskými lídrami v krajine.

Mariazellská slávnosť vo Viedni

Viedeň, 2.9.2017 (KAP) 021 049 – „Európa trpí nielen terorom, ale predovšetkým stratou solidarity.“ Zdôraznil to emeritný linecký biskup Ludwig Schwarz (rodák z Mostu pri Bratislave) v sobotu večer na Mariazellskej slávnosti vo viedenskom Dóme sv. Štefana. V tejto súvislosti pripomenul aj ohrozovanie života – na jeho počiatku a na jeho konci, keď sa na mnohých miestach uvažuje o eutanázii, alebo sa už realizuje.
Biskup Schwarz zdôraznil, že hrozby poznačili aj prostredie mariánskych zjavení vo Fatime pred 100 rokmi. Vyjadril starosť nad tým, že mnohí nechcú posolstvo obrátenia počúvať a preto sa medzičasom v Európe vytvorilo „osvietené novopohanstvo“ ako hlavný prúd – mainstream – a povedal: „Pápež Benedikt XVI. právom charakterizoval zabudnutie na Boha ako základné zlo Európy. Jadrom fatimského posolstva je, že človek sa nemôže sám spasiť, to je v našej dobe jasnejšie ako kedykoľvek predtým.“
Tradičná Viedenská mariazellská slávnosť predchádza spravidla sviatok Mariazellského patrónstvo (8. septembra). Viedenský Dóm sv. Štefana je už dlhú dobu spojený s úctou k Božej Matke v Mariazelli. Tu sa začala pútnická tradícia z Viedne do Mariazellu pred takmer 400 rokmi, tu vznikali aj neskoršie Mariazellské spolky procesií viedenských fár.
Na umožnenie uctievania Božej Matky z Mariazellu aj v dóme a aby sa tým, ktorým nie je možná púť do Mariazellu umožnilo priblížiť atmosféru pútnického miesta, slúži sa vždy počiatkom septembra v Chráme sv. Štefana svätá omša so sviečkovou procesiou. Ústrednú úlohu pritom zohrávajú viedenské pútnické združenia. –zg-

Lidl odstraňuje kríže z kostolov na obaloch

Berlín-Viedeň, 2.9.2017 (kath.net) 021 048 – Nemecký diskontný reťazec Lidl pri ostatnom gréckom týždni očividne vymazal z obalov všetkých produktov kríže. V tomto týždni sa ponúkali špeciálne produkty z Grécka napr. Moussaka, Feta, Tzatziki alebo taštičky zo syrového cesta. Medzi inými je na obale produktu „Epidanous“ zobrazený dovolenkový ostrov Santorini. Tam normálne vidíme západ slnka a mnohé modrobiele kostoly a domy. Lidl teraz vymazal všetky kríže na kostoloch z originálnych obrázkov ako informovala belgická spravodajská platforma „RTL Info“. Hovorca Lidlu v Belgicku podľa správy „Chipu“ vysvetlil: „Zásadne sa vyhýbame používaniu náboženských symbolov. Tým chceme zdôrazniť našu neutralitu.“

Santorini zvažuje právne kroky proti Lídlu
Nemecký supermarket Lidl čelí pre odstránenie krížov veľkej kritike. Komunálna vláda na ostrove Santorini vyjadrila rozhorčenie nad prístupom reťazca k symbolu ostrovu:
„Naša kultúrna história a naše kultúrne dedičstvo sú denne reprezentované našimi pamätníkmi, naším náboženstvom a krásou našej krajiny a to by malo byť v každom prípade a každým rešpektované.“
Vláda teraz dokonca zvažuje právne kroky proti Lidlu.
Kritika prišla aj od Giovanniho Ferrettu, hodnostára katolíckej cirkvi na ostrove: „Je veľmi smutné, že to došlo až tak ďaleko, že v kresťanskej krajine sa zakrýva naše náboženstvo!“ –zg-

Rím: Farár kandiduje v komunálnych voľbách

Rím, 2.9.2017 (kath.net/ KAP) 021 047 – Nezvyčajná kandidatúra v mestských voľbách sa postarala o veľký rozruch v Ríme: Don Francesco De Donno (71), 36 vikár a farár v Ostii, chce kandidovať vo voľbách starostu. Vyvolalo to veľké diskusie aj preto, že kňazský úrad nie je v zmysle cirkevného práva zlučiteľný s politickými aktivitami. Rozhodol sa dočasne nezaoberať sa duchovnými úlohami, akonáhle bude kandidatúra právne záväzná, ako oznámil De Donno v piatok pre Kathpress. Rozhovory s generálnym vikárom Ríma, pomocným biskupom Angelom De Donatisom, prebiehajú. Vikariát zatiaľ nijakú reakciu na to nevydal.
„Doteraz je iba prerušená moja činnosť farára – vikára v Kostole sv. Moniky, neskôr to bude platiť pre všetky duchovné aktivity,“ vyhlásil De Donno. Prácou vo farnosti a pre miestnu Charitu dobre pozná podľa svojich slov svoju štvrť a jej ťažkosti.
„Municipio X“, rímska pobrežná štvrť Ostia, je od r. 2015 kvôli infiltrácii Mafiou spravovaná komisársky. Toto politické vakantné miesto chce ako nestranícky kandidát slobodného zoznamu rád naplniť, ako povedal De Donno. S právne záväznou kandidatúrou ráta na jeseň 2017, voľby by mohli nasledovať počiatkom r. 2018. Kvôli prechodnej správe štvrte nie sú presné údaje ešte jasné.
V zmysle cirkevného práva majú kňazi zakázané preberať verejné úrady: „Klerikom sa zakazuje prevziať verejné úrady, s ktorými je spojená účasť na vykonávaní občianskej moci“ (kán. 285 §3 CIC). Dočasné suspendovanie a neskoršie opätovné ujatie sa duchovných úloh De Donnom by boli z hľadiska cirkevného právnika Markusa Graulicha možné: „Ak bude zvolený a bude sa aj v úrade príslušne správať – napr. dodržiavať celibát – tak sa môže neskôr opäť vrátiť.“ –zg-

Čile: Cirkev proti homosexuálnemu ‘manželstvu’

Santiago de Chile, 2.9.2017 (kath.net/ KAP) 021 046 – Katolícka cirkev v Čile kritizuje návrh zákona o zavedení homosexuálneho „manželstva“ odchádzajúcej prezidentky Michelle Bacheletovej.
„Dôležitým cieľom manželstva je počatie detí, ku ktorému v homosexuálnom zväzku per se nemôže dôjsť,“ povedal biskup z Punta Arenas, Bernardo Bastres Florence, v stredu pre portál elpinguino.com. „Homosexuálnym vzťahom sa v zásade nesmie odriekať láska, no je otázne, či sa táto žije v dokonalej forme,“ povedal biskup Bastres. Jasné odmietnutie signalizoval okrem toho pre skoré čiastočné legalizovanie potratu v Čile. „Život musí zostať absolútnou hodnotou, zdôraznil biskup.
Prezidentka Bacheletová odôvodnila svoju iniciatívu tým, že „staré predsudky nesmú byť silnejšie ako láska“. V apríli 2015 už legalizovalo Čile registrované partnerstvo. A navrhuje sa aj ich možnosť adopcie detí, ako povedala prezidentka, ktorá skončí v úrade v marci 2018. V novembri 2017 budú voľby nového prezidenta.
Iba pred týždňom prekonal toľko napádaný zákon o legalizovaní potratu poslednú prekážku. Ústavný súd odmietol dve žaloby, ktoré mali zákon v poslednej minúte zastaviť. Tým je potrat v Čile legálny pri ochorení plodu, pri znásilnení a ohrození života matky. Bacheletová sa vo volebnom boji veľmi zasadzovala za tento zákon. –zg-

Švajčiarsko: Zakázali pochod za život!

Modlite sa slobodní Švajčiari, modlite sa!

Sachseln, 1.9.2017 (kath.net) 021 045 – Uskutočnenie akcie „Modli sa za život“ v Deň pokánia a modlitieb je pre očakávané proti-demonštrácie nezlučiteľné s kantonálnym zákonom o pokoji vo sviatočný deň.“ Takto odôvodnila vládna rada Obwaldenu rozhodnutie z 31. augusta 2017 proti Pochodu za život. Takže je jasné, modlitbový pochod v St. Niklausene a Flüeli-Ranft je naozaj zakázaný! Organizátori sú sklamaní. Obce Kerns a Sachseln odmietli potrebné povolenie na „Pochod za život 2017“.
Plánovali sa modlitby v kaplnke Betánie, modlitbový pochod zo St. Niklausenu do pútnického miesta Flüeli-Ranft a ekumenická bohoslužba vo Flüeli s účasťou arcibiskupa Jeana-Claudea Périsseta ako oficiálneho delegáta Biskupskej konferencie Švajčiarska.
Vládna rada odmietla sťažnosť „aj vzhľadom na jubilejný rok ‚600 rokov sv. Niklausa z Flüeʻ pre veľký počet očakávaných pútnikov.“ Uviedla, že „Pochod za život“ síce neohrozuje verejný priadok, no je rušivým potenciálom očakávaných proti-demonštrácií ľavicových skupín“! Voči tým nie je vraj schopná vysloviť zákaz, keďže by išlo o spontánne akcie a tak nie je možné ich zakázať.
„To, že sa podujatie nemôže uskutočniť pre prípadné narušenie ľavicovou radikálnou menšinou je svedectvo úbohosti,“ vyhlásili organizátori pochodu. Chcú sa obrátiť na súd. Okrem toho vyzvali na 17. september k modlitbám v celej krajine. Prvé ponuky alternatívnych modlitbových akcií už prichádzajú na internet a je tam výzva:
„Každý sa má modliť, na každom mieste – či v prírode, v rodine, v spoločenstve alebo v kostole! Za právo na život a za našu slobodu. Modlite sa slobodní Švajčiari, modlite sa!“ –zg-

Listy abdikácie pápeža Pavla VI.

Vatikán, 31.8.2017 (kath.net/CNA Deutsch) 021 044 – Po tom, čo sa zistilo, že pápež Pavol VI. napísal dva listy svojej abdikácie pre prípad, že už nebude môcť vykonávať svoj úrad, vypukla diskusia o tom, či by to cirkevno-právne vôbec bolo platné.
Taliansky kardinál Giovanni Battista Re (83) potvrdil, že mu sv. pápež Ján Pavol II. tieto dva listy ukázal. Mali zabrániť, aby bola Cirkev ochromená pápežom neschopným vykonávať úrad. Kardinál Re je o. i. emeritný prefekt Kongregácie pre biskupov.
„Pavol VI. si robil starosti, že budúca nevládnosť by mu mohla zabrániť vykonávať úrad,“ potvrdil kardinál. Paul VI. V rozhovore pre noviny „La Stampa“ vyhlásil: „Oba listy sú napísané rukou. Nespomínam si na dátum, ale išlo o posledné roky života pápeža Montiniho. Myslím si, že to bolo koncom 60. rokov.“
Pavol VI. – Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, bol pápežom od r. 1963 až do r. 1978, keď zomrel.
Vatikanista Andrea Tornielli pripomína, že Pavol VI. chcel byť pripravený na stratu duchovných schopností, lebo v novembri 1967 bol v plnej narkóze v improvizovanej operačnej sále v pápežských komnatách operovaný na prostatu.
„Čo by sa stalo, keby napríklad zostal dlhší čas v kóme? Preto sa rozhodol napísať dva listy abdikácií,“ komentoval Tornielli. „Nachádzame sa tu pred historicky veľmi rozdielnym prípadom, ako pri abdikácii pre starobu alebo stratu síl, ako sa to v dejinách Cirkvi stalo po prvý raz vo februári 2013 gestom Benedikta XVI.“
Odstúpenie rímskeho pápeža sa v r. 1917 pribralo do Kódexu kánonického práva a je aj v súčasne platnom KKP od r. 1983.
V prvom liste Pavol VI. vyhlásil svoje odstúpenie a v druhom prosil štátneho sekretára „pro tempore“, aby naliehal na kardinálov, aby prvý list prijali.
Oba listy sa uchovávajú v archíve Štátneho sekretariátu Vatikánu, ale súkromný sekretár Pavla VI., Pasquale Macchi, ktorý zomrel v r. 2006, mal kópiu.
Biskup Macchi už v r. 2001 v knihe „Pavol VI. v jeho vlastných slovách“ odhalil, že pápež také dokumenty má v písacom stole. Mons. Ettore Malnati, priateľ Dona Macchiho, tiež potvrdil existenciu dokumentov a povedal, že vtedajší kardinál Joseph Ratzinger o nich vedel. Mons. Malnati informoval, že to bolo v októbri 2003 a popísal jeho reakciu:
„Spomínam si, že kardinál Ratzinger povedal asi toto: ´To je veľmi múdra vec, ktorú by mal urobiť každý pápež.´“

Úvahy iných pápežov
Pred Pavlom VI. už aj iní pápeži uvažovali o odstúpení: „Pius XI. premýšľal o možnosti vzdať sa služby v prípade choroby, zatiaľ čo Pius XII. určil podobné pre prípad deportácie nacistami: ´Ak by ma mali uniesť, tak budete mať kardinála Pacelliho, nie pápeža´“, napísal Tornielli a dodal:
„Je tiež zvláštne, že Ján Pavol II. tieto dokumenty kardinálovi Reovi ukázal, pretože mal Parkinsonovu chorobu a pre zhoršenie zdravia tiež zvažoval možnosť odstúpenia.“
Pápež František rovnako viackrát poukázal na možnosť vzdať sa pápežského úradu a dokonca sa Benediktovi XVI. poďakoval, že túto cestu emeritných pápežov otvoril.“
František povedal v júni tohto roku pri ad limina návšteve biskupov Panamy: „Pápež príde. Prídem ja alebo iný, ale pápež príde.“ –zg-

USA: Potratová politika môže stáť demokratov hlasy

Washington D.C., 31.8.2017 (kath.net/jg) 021 043 – Liberálna potratová politika by mohla stáť Demokratickú stranu USA pri voľbách do kongresu 2018 dôležité hlasy a zabrániť, že dosiahne väčšinu v Dome reprezentantov. Hovorí to Kristen Dayová, predsedníčka „Demokratov USA za život“ podľa správy Washington Times.
Na strednom východe USA majú kandidáti strany lepšie šance, lebo pri potratoch zaujímajú striktnejší postoj. V súčasnosti sa táto oblasť celkom prenecháva republikánom. Liberálna línia vedie k tomu, že potenciálni voliči demokratov, ktorí sú proti potratu, nepôjdu do volieb. To by ich stálo hodnotné počet hlasov, ako hovorí Dayová.
Ben Ray Lujan, predseda Demokratické kongresového výboru pre volebnú kampaň (DCCC), minulý mesiac vyhlásil, že strana nebude od svojich kandidátov vyžadovať priznanie sa k liberálnej potratovej politike a tak zožne veľa odporu.
Ľavicové liberálne skupiny vyzvali k bojkotu darov DCCC a radili darcom, aby poskytli financie iba tým, ktorí sa zasadzujú za liberálnu potratovú politiku. Cecile Richardsová, šéfka potratovej organizácie „Planned Parenthood Federation of America, to vidí rovnako, ako napísal denník Washington Times. –zg-

Chce Boh druhé manželstvo?

Vatikán, 1.9.2017 (kath.net) 021 042 – Na začiatku exhortácie „Amoris laetitia“ (AL) poukazuje pápež František na to, že „nie všetky doktrinálne, morálne alebo pastorálne diskusie musia byť vyriešené zásahmi magistéria“(AL 3). „Z toho by sa mohlo odvodiť, že dokumentom nechce hlásať novú náuku odchyľujúcu sa od doterajšej línie. Napriek tomu sa AL chápe ako niečo nové, ako zreteľná zmena najmä v prístupe k znovu zosobášeným rozvedeným.“ Kardinál Kasper v interview pre „Zeit“ povedal: „Pápež nemení ani jedinú náuku a predsa mení všetko“ (28.4.2016). Medzitým niektoré biskupské konferencie vyvodili úplne odlišné závery z „Amoris laetitia“. Zmätok okolo významu tohto dokumentu je zjavný.
Rozdielne interpretácie sa týkajú najmä kapitoly VIII a odseku o „iregulárnych situáciách“. Toto označenie je možno oprávnené v tom, že sa viaceré rozdielne situácie chcú priviesť do jedného menovateľa, no má to aj veľkú nevýhodu. Zľahčuje správanie, kde ide o závažné morálne pochybenia a síce o predmanželský sex, o druhé manželstvo a partnerstvá rovnakých pohlaví (porovn. KKC 2353, 2357, 2384, 2391).
Doteraz boli spory hlavne o tom, aké dôsledky má mať toto správanie na pripustenie ku sviatostiam zmierenia a Eucharistie. Teraz známy filozof Prof. Dr. Josef Seifert vniesol do diskusie ďalší brizantný aspekt. V príspevku pre filozofický internetový časopis „Aemaet“ nastolil otázku, či v AL 303 je výpoveď, „ktorá so sebou prináša ako logický dôsledok zničenie celej katolíckej morálnej náuky“ (Aemaet 6, č. 2 (2017) str. 5).

Ide o vety:
„Avšak toto svedomie môže spoznať nielen to, že nejaká situácia objektívne nezodpovedá všeobecnému pozvaniu evanjelia; môže tiež úprimne a čestne spoznať to, čo je v danom momente ušľachtilou odpoveďou, ktorú možno ponúknuť Bohu a objaviť s určitou morálnou istotou, že práve toto je darovanie, ktoré sám Boh žiada uprostred konkrétnej zložitosti ohraničení, i keď to ešte naplno nezodpovedá objektívnemu ideálu. V každom prípade pamätajme na to, že toto rozlišovanie je dynamické a musí vždy zostať otvorené pre nové etapy rastu a nové rozhodnutia, ktoré ideál umožnia uskutočniť plnším spôsobom.“

Ak vzťahujeme túto pasáž na „iregulárne situácie“, ktoré sú predmetom AL 301, tak obsahuje napr. posúdenie správania „znovu zosobášených rozvedených“ výpoveď, že dokážu vo svedomí objaviť, či smú ďalej ako praví manželia spolu žiť, lebo to „Boh sám žiada“.
Ak by prikázanie „Nenarušíš manželstvo!“ v jednotlivých prípadoch nemalo platiť – tak sa Prof. Seifert pýta, či by potom v citovanej vete nemuseli aj všetky ostatné prikázania a všetky závery koncilu a cirkevné dokumenty o zlom konaní stratiť svoju platnosť? „Nemuseli by potom podľa logiky eutanázia, samovražda a pomoc pri samovražde, lži, krádeže, krivé prísahy, popieranie a zrada Krista, ako je tá sv. Petra, alebo vražda za istých okolností a po starostlivom rozlišovaní byť dobré a chvályhodné na základe komplexnosti konkrétnej situácie? (str. 7).
Text AL 303 takéto závery naznačuje. Je tam prakticky tvrdenie, že Boh v istých prípadoch chce napr. pokračovanie „druhého manželstva“. To je oveľa viac ako len tvrdenie, že individuálne zavinenie konajúceho možno za istých podmienok umenšiť. Ak „Boh sám uprostred konkrétneho mnohovrstvového stavu ohraničení“ niekedy „požaduje“ niečo, čo Cirkev už vždy považovala za ťažký hriech, tak je celá morálna náuka Cirkvi nanič. Ak vezmeme text AL 303 doslovne, vyplývajú z toho skutočne nepredvídateľné dôsledky.
Žiaľ, výpovede AL sú v závažnom rozsahu nejasné, dvojznačné a odporujú si. To platí pre 303. Veta 3 tohto odstavca na jednej strane obsahuje výpoveď, že svedomie môže spoznať, že situácia objektívne nezodpovedá požiadavkám Evanjelia. Na druhej strane má svedomie „úprimne“ a s akousi „istotou“ dokázať spoznať, že Boh podporuje správanie, ktoré „ešte naplno nezodpovedá objektívnemu ideálu“ (AL 303, veta 4). Teda môže byť, že Boh od niektorých manželov nepožaduje vernosť, ale manželskú neveru? Možno pápežovi podsúvať, že formuláciou AL 303 chce v konečnom dôsledku popierať existenciu zlých skutkov a chce uviesť situačnú etiku, ktorá nakoniec znehodnotí všetky Božie prikázania?
Aby sme pápežovi a/alebo jeho „tvorcovi AL“ ušetrili obvinenie, že prevracajú Božiu vôľu v jej opak, mohli by sme začať od vety 4 v AL 303, kde sa nehovorí o „absolútnej“, či „objektívnej“ morálnej istote, ale iba o „určitej“ morálnej istote. Výpoveď o objavení Božej vôle v ťažkej životnej situácii tak má subjektívny dopad. Vetu teda možno vyložiť aj tak, že nemá predstavovať vieroučnú objektívnu výpoveď pápeža, ale iba možné (a neisté) subjektívne presvedčenie vo svedomí príslušných ľudí. V zásade v tom vidieť – iste nešikovne formulovaný – poukaz na problematiku „blúdiaceho“ svedomia.
No taký výklad by nebol súhlasom pre rozvedených pokračovať v „manželstve“. Rešpektovať totiž sa nemá každé rozhodnutie vo svedomí, ale – ak je objektívne nesprávne (AL 303 – 3) – iba „neprekonateľne“ mýliace sa svedomie (KKC 1793). Neprekonateľný však pre katolíkov nemôže byť omyl v neprípustnosti druhého manželstva už preto, lebo Evanjelium a tradičná náuka sú v tomto bode úplne jednoznačné (Mt 5, 31 f.; 19, 4 ff.; Mk 10, 10 ff.; Lk 16, 18; 1 Kor 7, 10 f.; KKC 1614, 1615, 2336). Katolícka náuka o nerozlučiteľnosti manželstva nie je ani dobre stráženým tajomstvom, ale je všeobecne známa. Je to priam jedinečný znak v porovnaní s iným náboženstvami a svetonázormi. Vyhovárať sa pri nerozlučiteľnosti manželstva na „neznalosť“, by bolo preto úplne nevierohodné.
K tomu sa pridáva, že pápež František sám žiada: „Cirkev sa nijakým spôsobom nesmie vzdať predkladania plného ideálu manželstva, Božieho projektu v celej jeho veľkosti. … Mať pochopenie pre výnimočné situácie nikdy neznamená ukrývať svetlo najplnšieho ideálu ani predkladať menej, než Ježiš človeku ponúka (AL 307).
Ak teda v procese „rozlišovania“ a preverovania „poľahčujúcich okolností“ (vgl. AL 301, 302 u. 305) sa hovorí o náuke Cirkvi o manželstve a tým aj, že každé „druhé manželstvo“ Božiemu prikázaniu odporuje, nemôže byť možno teoreticky mysliteľný omyl v tomto bode nikdy neprekonateľný.
Nech to vezmeme z akejkoľvek strany: „znovu zosobášení rozvedení“ , ktorí chcú pokračovať v „manželstve“ bez zohľadnenia Familiaris Consortio 84, vedome a trvalo porušujú Božie prikázanie. Sú v stave ťažkého hriechu. To nemôže Boh chcieť. Ak by to podľa AL 303 mohol chcieť, bola by celá morálna náuka Cirkvi bezpredmetná. Preto je potrebné, aby pápež vzhľadom na formuláciu AL 303 urobil objasňujúcu korekciu. –zg-

Autor, Rainer Beckmann, je sám rozvedený, no žije sám. Rešpektuje a bráni náuku Cirkvi o manželstve. K tézam kardinála Kaspera zaujal postoj v najnovšej knihe „Evanjelium manželskej vernosti“.

Naša príloha
Kardinál Burke: Ako prekonať „zmätok a omyly“ v Cirkvi

LOUISVILLE, Kentucky, 8.8.2017 (LifeSiteNews, Pete Baklinski) 021 041

Prekonať krízu
Americký kardinál Raymond Burke na stretnutí fóra „Church Teaches Forum“ v americkom Louisville v štáte Kentucky 22. júla vyložil rad praktických spôsobov, ako môžu katolíci usilujúci sa o vernosť Cirkvi, na súčasnú cirkevnú krízu reagovať:

Modlite sa za rast viery v nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je pre nás živý v Cirkvi a nikdy nás neprestáva učiť, posväcovať a viesť, a ktorého náuka sa nemení.
Dôkladnejšie študujte náuku viery v Katechizme Katolíckej cirkvi a buďte pripravení brániť túto náuku pred každým falošným učením, ktoré by nahlodávalo vieru a tým aj jednotu Cirkvi.
Schádzajte sa na prehlbovanie viery svojej viery a na vzájomné povzbudzovanie.
Uchyľujte sa k blahoslavenej Panne Márii a hľadajte jej materský príhovor.
Často počas dňa vzývajte príhovor svätého Michala archanjela.
Denne sa modlite ku svätému Jozefovi najmä ako postrachu zlých duchov, za pokoj Cirkvi, za jej ochranu pred každým zmätkom a rozdelením, ktoré sú vždy dielom satana“.
Modlite sa za pápeža, najmä na príhovor sv. Petra.
Modlite sa za kardinálov Cirkvi, aby boli skutočnou pomocou Svätému Otcovi pri výkonu jeho úradu.
Zachovajte si pokoj pre svoju vieru v Krista, ktorý nedovolí, aby brány pekelné Cirkev premohli.
Zachovajte si predovšetkým vieru v pápežský úrad a lásku k nástupcovi sv. Petra, pápežovi Františkovi.

Kardinál Burke vyzval katolíkov, aby sa „nestarali, či je táto doba apokalyptická či nie, ale zostali verní, veľkomyseľní a odvážni v službe Kristovi v jeho mystickom tele, Cirkvi“. „Vieme predsa, že posledná kapitola príbehu tejto doby je už napísaná. Je to príbeh o Kristovom víťazstve nad hriechom a jeho najzhubnejším plodom, večnou smrťou. […] Na nás je, aby medzitým sme spolu s Kristom napísali kapitoly svojou vernosťou, statočnosťou a veľkodušnosťou ako jeho praví spolupracovníci, ako praví Kristovi vojaci a aby sme boli služobníci dobrí a verní, ktorí čakajú, až sa otvoria dvere pri príchode ich Pána.“

„Zmätok, rozdelenie a omyl“ v Katolíckej cirkvi, ktoré vychádzajú od „pastierov“ dokonca na najvyšších úrovniach, možno naznačujú, že žijeme v poslednej dobe, ako povedal karidnál. Podľa jeho názoru sa naša doba „realisticky javí ako apokalyptická doba“. „Vo svete a v Cirkvi prežívame veľmi ťažkú dobu.“
Kardinál Burke, ktorý je jedným z popredných expertov na kánonické právo, popísal, ako sa zlám, ktoré dnes spustošená západná kultúra obecne prijíma, darí infiltrovať aj do Cirkvi, a to od pastierov k ovciam.
„Zmätok a omyl, ktoré ľudskú kultúru vedú po ceste smrti a deštrukcie, však teraz prenikli aj do Cirkvi, takže sa približuje kultúre, a pritom sa nezdá, že by si uvedomovala vlastnú identitu a poslanie a jasne a odvážne hlásala evanjelium života a Božej lásky radikálne sekularizovanej kultúre,“ uviedol kardinál. Ako príklad citoval nedávne výroky predsedu nemeckej biskupskej konferencie kardinála Reinharda Marxa, ktorý povedal, že legalizácia „manželstiev“ rovnakých pohlaví v Nemecku cirkev príliš nezaujíma. Cirkev by sa namiesto toho mala viac zaujímať o to, čo Marx nazval „netoleranciou voči osobám trpiacim homosexuálnymi sklonmi“.

Mlčiaci pastieri
Kardinál Burke, jeden zo štyroch signatárov dubií žiadajúcich pápeža Františka, aby vyjasnil nejednoznačnosti vo svojej náuke, povedal, že je mnoho pastierov, ktorí už v skutočnosti zverených veriacich nevedú. „Nech už z akéhokoľvek dôvodu, mnohí pastieri mlčia o situácii, v ktorej sa Cirkev nachádza, alebo jasnosť cirkevnej náuky vymenili za zmätok a omyl, o ktorých sa mylne domnievajú, že úplný kolaps kresťanskej kultúry riešia efektívnejšie.“
Kardinál vyhlásil, že jasným znamením, že Cirkev vo svojom poslaní vážne zlyháva, je pre neho skutočnosť, že už nie je cieľom nepriateľských útokov svetských médií. „Pred časom sa jeden kardinál v Ríme vyjadril, že je dobré, že sekulárne média už neútočia na Cirkev, čo tak zúrivo robili za pontifikátu pápeža Benedikta XVI. Odpovedal som, že pre mňa je súhlas sekulárnych médií naopak znamením, že jasné a odvážne svedectvo Cirkvi pre spásu sveta vážne zlyháva.“
Kardinál si zvlášť si všimol to, že sekulárne média stavajú tých, ktorí sú verní večnej katolíckej náuke do protikladu s pápežom Františkom a jeho „pastoračnou“ agendou. Obvinil „sekulárne hlasy“ z toho, že pápeža Františka propagujú ako „reformátora, ktorý je revolucionárom, t. j. realizuje reformu Cirkvi pomocou rozchodu s Tradíciou, s pravidlom viery (regula fidei) a so zodpovedajúcim pravidlom práva (regula iuris).“
„Pokiaľ ide o časté vyjadrenia pápeža Františka, vzniklo populárne presvedčenie, že každý výrok Svätého Otca treba prijímať ako pápežské učenie či magistérium. Oznamovacie prostriedky si z vyhlásení pápeža Františka radi vyberajú tak, aby na tom mohli demonštrovať, že v Katolíckej cirkvi prebieha revolúcia a jej učenie v niektorých kľúčových otázkach viery a hlavne mravov sa radikálne mení.“

„Papolatria“
Kardinál poznamenal, že keď sa pápež pravidelne rozhoduje „prehovoriť rázne v lietadlách, v spravodajských reláciách, alebo pri spontánnych vyjadreniach pre rôzne skupiny“, situácii tak nijako nepomáha. Povedal, že katolíkom, ktorí chcú zostať verní Kristovi a Cirkvi, už naložil, že sa musia naučiť rozlišovať medzi „slovami človeka, ktorý je pápežom, a slovami pápeža ako Kristovho námestníka na zemi.“
„Pápež František sa často rozhoduje hovoriť v prvej zmienenej úlohe ako človek, ktorý je pápežom. Aj v dokumentoch, ktoré v minulosti predstavovali slávnostnejšiu náuku v skutočnosti jasne konštatuje, že nejde o náuku magistéria, ale o jeho vlastné myšlienky,“ povedal kardinál. „Avšak ľudia zvyknutí na odlišný spôsob vyjadrovania pápeža chcú z každého jeho výroku akosi urobiť súčasť magistéria. To odporuje rozumu i odvekému chápaniu Cirkvi. Je skrátka mylné a pre Cirkev škodlivé prijímať každé vyhlásenie Svätého Otca ako vyjadrenie pápežovej náuky alebo magistéria.“
Kardinál Burke už predtým povedal o pápežovej kontroverznej exhortácii „Amoris laetitia“ z r. 2016, že nejde o akt magistéria, ale o „osobné úvahy pápeža“. Rôzni biskupi a kardináli túto exhortáciu interpretovali ako povolenie civilne rozvedeným a znovu zosobášeným katolíkom žijúcim v cudzoložstve pristupovať k svätému prijímaniu. Taký výklad odporuje predchádzajúcej náuke Cirkvi.
Kardinál povedal, že rozlišovanie medzi „slovami pápeža ako človeka a slovami pápeža ako Kristovho námestníka na zemi“ je kľúčové k tomu, aby sme prejavovali najvyššiu úctu úradu Petrovho nástupcu a pritom zostali verní večnej náuke katolíckej viery. „Bez tohto rozlišovania by sme ľahko stratili úctu k pápežstvu, alebo sa nechali zviesť k myšlienke, že pokiaľ nesúhlasíme s osobnými názormi muža, ktorý je pápežom, musíme opustiť spoločenstvo Cirkvi.“ Varoval katolíkov, aby neupadli do „papolatrie“, keď sa s každým slovom, ktoré pápež prednesie, zachádza, ako by išlo o náuku, „napriek tomu, že sa vykladá v rozpore so slovom samotného Krista o nerozlučiteľnosti manželstva.“
Každý pápežov výrok je podľa kardinála Burkea treba chápať „v kontexte trvalej náuky a praxe Cirkvi, inak by do jej tela prenikol zmätok a rozdelenie na veľkú škodu pre duše i pre evanjelizáciu sveta“. „Veriaci nemôžu nasledovať teologické názory, ktoré protirečia náuke v Svätom písme a posvätnej Tradícii a potvrdené riadnym magistériom, a to ani keď tieto názory sa v Cirkvi široko prijímajú a pastieri Cirkvi ich nekorigujú, ako je ich pastierskou povinnosťou.“
Kardinál varoval katolíkov trpiacich súčasnou situáciou v Cirkvi, aby ani nepomysleli na schizmu, teda, že by sa oddelili od Katolíckej cirkvi s pápežom v čele v nádeji, že vytvoria lepšiu cirkev.
„V našom myslení ani konaní nesmie byť miesto pre schizmu, čo je vždy a všade zlé. Schizma je plodom svetského spôsobu myslenia, presvedčenia, že Cirkev je v našich rukách, namiesto v rukách Kristových. Cirkev v našej dobe veľmi potrebuje očistu od akéhokoľvek druhu svetského zmýšľania.“ –zg- Preklad do češtiny L. Cekotová

http://www.duseahvezdy.cz/2017/08/31

* * * * * * *

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *