Život Cirkvi vo svete 01/2017

Obsah

Rakúsko: Spustošili štyri pútnické kaplnky

František prijíma obete zemetrasenia

„Pápež predkladá u rozvedených jasnú líniu“

Nemecko: Seriály pripravujú prijatie incestu!

Rakúsko: Rast odchodu azylantov

Pápež odvolal aj slovenského kňaza

Biskup Laun o ‚Amoris Laetita‘ a ‚dubia‘

Kyjev: Separatisti majú vrátiť kostoly

Nemecko: Podpaľačstvo v kostole na Silvestra

IS: Útok v Istanbule – akcia proti kresťanom

Čínska podzemná cirkev: Stretnutie štátnej cirkvi – ‚divadlo‘

Sporný McDonald pri Vatikáne otvorený

Rakúsko: Kurz za návrat kresťanských utečencov

Kritik islamu žiada odpovede od Merkelovej

Veľká Británia: Moslimská pokladníčka víno nepredá!

Rakúsko: Azylant bodol lektorku

Atentátnik z Berlína smrť kresťanom ohlásil

Kardinál Rylko – nový arcikňaz Santa Maria Maggiore

Švédsko: Gender aj pri odhŕňaní snehu???

USA: Dolan prehovorí pri uvedení Trumpa do úradu

Nemecký kardinál: ‚Amoris laetitia‘ – nijaká nová náuka

Rakúsky biskup: „Náuku Cirkvi synoda zmenila“

Vatikán podporil Merkelovú v utečeneckej politike

Eskalácia okolo Rádu maltézskych rytierov

Kardinál Brandmüller: Nijaká korektúra pápeža

Arcibiskup Woelki – ‚červený kardinál‘ Berlína

„Ja som moslim! Čo ste vy?“

Cirkev nie je politický predvoj vlády

„Pápežovi ´fanúšikovia´ sa od neho dištancujú“

František na Vianoce navštívil Benedikta XVI.

Francúzsky prímas ľutuje škandál zneužívania

Schönborn v otázke utečencov už ‚obozretnejší‘

IS uverejňuje zoznam kostolov pre útoky

Nemecko: Moslim kritizuje jasličkovú hru

Viedenské farské listy: Vtelenie Boha – heréza

Kasper: ‚Amoris laetitia‘ je celkom jasná

Pápež priblížil reformu Rímskej kúrie

Naša príloha
2017: Štyri jubileá na dvoch frontoch

Kto sú vlastne traja králi?

Kresťania po celej planéte si pripomínajú sviatok Zjavenia Pána – Troch kráľov. Patrí k najstarším kresťanským sviatkom, ktorý sa slávi od 3. storočia. Ústrednou témou sviatku je udalosť, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho Syna všetkým národom. Traja mudrci z Východu putovali do Betlehema – možno na ťavách – pokloniť sa malému Ježišovi a priniesli mu vtedy najdrahšie a najvzácnejšie dary – zlato, kadidlo a myrhu – ako vyznanie a poklonu ako Spasiteľovi sveta.
Podľa legiend to boli mudrci a neskôr boli považovaní za svätcov z ďalekého Východu. Podľa historických predpokladov boli prvými pohanmi, ktorí uverili v Ježiša, v jediného Spasiteľa ľudstva. K Ježišovi ich viedla viera v jediného Božieho Syna a žiarivá Betlehemská hviezda, ktorá sa zastavila nad betlehemskou maštaľou, kde sa narodil malý Ježiško. Mudrci mu vzdali poklonu a darovali zlato, kadidlo a myrhu.
Myrha bola kedysi veľmi drahá, mala hodnotu zlata. Vzťahuje sa na ňu veľmi veľa historických vysvetlení. Je symbolom Zeme a moslimovia veria, že myrha pochádza z Mekky a preto je svätá. V kresťanstve môžeme veľmi často s myrhou vidieť Máriu Magdalénu. Často sa používa aj ako prísada ku kadidlu.
Tradičným zvykom býva, že kňaz napíše na dvere výraz v tvare C+M+B, čo znamená Christus mansionem benedicat – Boh nech žehná tento dom. Od 12. storočia sa to vykladalo aj ako mená Gašpar, Melichar a Baltazár. Sprievodní koledníci spestrujú svoj príchod scénkou o Troch kráľoch a sviatočnými piesňami.

* * * * * * *

Rakúsko: Spustošili štyri pútnické kaplnky

Linec, 5.1.2017 (kath.net) 020 035 – V Rakúsku v minulých dňoch spustošili v okrese Braunau v regióne Innviertel štyri kaplnky. Škody vyčíslili na 30 000 eur, ako informoval denník „Kurier“. Podľa polície boli všetky miesta činu veľmi odľahlé. Z pútnických miest vyniesli modlitebné knižky, obrazy a drevené predmety a spálili ich. Dreveného Krista strhli z kríža a ukradli. Soche sv. Barbary zrazili hlavu. Nie je jasné či ide o jedného alebo viac páchateľov, polícia prípady vyšetruje viacerými smermi. Günter Schiefegger z okresného policajného veliteľstva v Braunau pre APA povedal: „Môže to byť katolík rovnako ako moslim.“ –zg-

František prijíma obete zemetrasenia

Vatikán, 4.1.2017 (KAP) 020 034 – Vo štvrtok prijal pápež František 800 Talianov zo stredného Talianska – oblasti zemetrasenia, väčšina evakuovaných. Pricestovali 14 autobusmi z Umbrie. Od mimoriadnej audiencie s pápežom Františkom očakáva arcibiskup Arcidiecézy Spoleto-Norcia, Renato Boccardo, útechu a nádej, ako povedal pre portál „Umbria24“. Na audienciu boli pozvaní obyvatelia oblasti silného zemetrasenia v auguste a októbri 2016 ako aj záchrancovia, členovia civilnej obrany a hasiči.
V sobotu, 14. januára pápež František okrem toho v kaplnke vatikánskeho Domu sv. Marty pokrstí osem detí, ktoré sa narodili po zemetrasení v Amatrice a Accumoli. Zemetrasenie si vyžiadalo 300 obetí na životoch a 40 000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Na sviatok Krstu Pána 8. januára pápež ako zvyčajne pokrstí novorodencov zamestanancov Vatikánu v Sixtínskej kaplnke.
František podnikol už v októbri prekvapujúcu návštevu v Amatrice. Do veľmi vážne poškodeného malého mesta pricestoval neohlásene. Sprevádzal ho biskup Pompili a v škole sa pol hodinu porozprával s deťmi. Chcel tým ukázať, že je ľuďom blízko, ako povedal na záver. „Od prvej chvíle som cítil, že musím prísť,“ povedal František. Dodal, že „blízkosť a modlitba“ sú jeho spôsoby ako dodať postihnutým nádej. –zg-

„Pápež predkladá u rozvedených jasnú líniu“

Rím, 4.1.2017 (KAP) 020 033 – V spore okolo prístupu k znovu zosobášeným rozvedeným obhajoval kardinál Lorenzo Baldisseri, generálny sekretár dvoch synod biskupov o rodine, postoj pápeža Františka. „Jeho dokument Amoris laetitia predkladá jasnú líniu,“ povedal pre vatikánske noviny „L´Osservatore Romano“ zo stredy. Baldisseri sa tak vyjadril pri konferencii v talianskom Civitavecchia. Ako vieme, štyria kardináli vyzvali pápeža otvoreným listom k väčšej jasnosti v tejto téme.
Generálny sekretár synod biskupov o manželstve a rodine povedal, že mimoriadne situácie sa musia „zahrnúť do rozlišovania v ich jednotlivej osobitosti“. Cieľom musí byť integrácia týchto ľudí do života Cirkvi, „podľa možností, prekonanej cesty a modalít každého jednotlivca“.
Kardinál Baldisseri ďalej zdôraznil, že tento postoj bol vedúcou líniou aj na zhromaždeniach biskupov v r. 2014 a 2015: Rozhodovanie o jednotlivých prípadoch namiesto „suchých teologických alebo formálnych otázok“. Kardinál súčasne zdôraznil, že normy Cirkvi sa nezmenili a berú do úvahy aj „tradičné morálne úvahy“.
V diskusii o pápežskom dokumente „Amoris laetitia“ z apríla 2016 ide predovšetkým o prístup ku katolíkom, ktorí sa po rozvode civilne znova zosobášili. Sporné je, či sú vo výnimočných prípadoch pripustení ku sviatosti zmierenia a prijímania.
Predbežné vyvrcholenie dosiahol spor v novembri uverejnením listu štyroch kardinálov, ktorí žiadali od pápeža viac jasnosti. Po tom, čo pápež na ich list neodpovedal, zverejnili ho. To sa kritizovalo ako nelojálne, iní to privítali ako legitímny dotaz pápežovi.
Kardinál Baldisseri sa v prednáške prípadu priamo nedotkol. Povedal, že priebeh procesu zisťovania názorov v Cirkvi na dvoch synodách a v záverečných dokumentoch až po „Amoris laetitia“ bolo realizáciou toho, čo si pápež predstavuje pod synodalitou. –zg-

Nemecko: Seriály pripravujú prijatie incestu!

Berlín, 4.1.2017 (kath.net – blog Mathias von Gersdorff) 020 032 – Televízne seriály sú už dlho jedným z najdôležitejších nástrojov ideologického boja proti manželstvu a rodine. Nielenže stabilné a morálne príkladné manželstvá sa prakticky v seriáloch nevyskytujú. Televízne seriály robia stále aj propagandu bizarným sexuálnym praktikám, alebo alternatívnym „formám partnerstiev“, aby ich postupne spoločnosť prijala.
Podľa tohto vzoru sa napríklad prezentovali tzv. „mydlové opery“ – zvlášť obľúbený formát televíznych seriálov – ktoré normálne manželstvá systematicky prezentovali ako podliehajúce krízam a stroskotané, zatiaľ čo páry homosexuálov boli prezentované ako neustále priateľské, ochotné pomáhať a najmä všetkými cenené.
Najnovšie sa televízia usiluje demolovať ďalšie tabu. To, čo bolo ešte pred niekoľkými rokmi nemysliteľné, sa v seriáloch objavuje stále častejšie – incest!
V nemeckej televízii bol najznámejším prípadom incestu vzťah umeleckej postavy Jasmíny k jej vlastnému otcovi v seriáli „Dobré časy, zlé časy“. Celé mesiace boli o tomto prípade titulky v časopisoch pre mládež a televíznych publikáciách. A tento vzťah nebol vôbec jediným prípadom.
Ľúbostné vzťahy medzi súrodencami nachádzame v „Games of Thrones“ (Hry trónov), v historickom seriáli „Rím“, v „Borgiovcoch“, v „Another Period“, Weinberg, House M.D. a „Staré peniaze“.
V seriáloch „Boston Legal“ a „American Horror Story“ majú matka so synom dlhoročnú aféru. Vzťahy medzi strýkom a neterou nachádzame v „Banshee“. Incest medzi otcom a dcérou sa vyskytuje aj v seriáli o vampíroch „Angel“. V seriáli „The X-Files“ je dokonca hneď celá rodina žijúca v inceste.
Zasa raz sa ukazuje, ako mocne sa nasadzuje televízia ako zbraň kultúrnej revolúcie, aby útočila na manželstvo, rodinu a kresťanské základy spoločnosti. –zg-

Rakúsko: Rast odchodu azylantov

Viedeň, 3.1.2017 (KAP) 020 031 – Zreteľný nárast návratu azylantov do vlasti sa prejavil aj v poradenských centrách rakúskej charity. Kým v r. 2015 podporovala charita 2000 azylantov pri návrate domov, v r. 2016 ich bolo už vyše 3500. Charita reagovala rozšírením ponúk: Od 1. januára 2017 sú poradenské centrá okrem Horného Rakúska, Viedne, Vorarlbergu, Salzburgu a Steiermarku už aj v Tirolsku a Dolnom Rakúsku Zintenzívnila sa aj pomoc pri reintegrácii vo domovských krajinách azylantov.
V r. 2016 to boli najmä Iránci, Iračania a Afganci, ktorí ponuku využili. 2235 Afgancov, 783 Iračanov a 241 Iráncov dostalo minulý rok zamietnutie azylu. Mnoho času im nezostáva – do 14 dní musia Rakúsko opustiť. Poradne zvažujú sociálne a osobné perspektívy, poskytujú obsiahle informácie o priebehu návratu a možnostiach v domovine.
Za želaním návratu nestojí iba zamietnutie azylu, ale často rodinné problémy a nespokojnosť so situáciou v Rakúsku, ako povedal Michael Hajek z Charity pre „Kathpress“. Ak sa klient rozhodne pre návrat, poradné centrum to zorganizuje. Kto dobrovoľne odcestuje má šancu na pomoc sumou 370 eur, štát preberá aj cestovné náklady. Náklady na odsun musí azylant hradiť sám. V európskom porovnaní funguje rakúsky systém veľmi dobre, ako povedal Hajek. .

Podpora sa nekončí na letisku
Charita podporuje aj reintegráciu vo vlasti azylantov kontaktmi s mimovládnymi organizáciami a ich zapojením do špeciálnych reintegračných programov a iných opatrení. Tie sa realizujú v 40 krajinách. Spolupracuje sa aj s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) a Európskou reintegračnou sieťou (ERIN). Rakúska Charita je aj členom „Európskej siete organizácií reintegračnej podpory“ (ERSO). Jej cieľom je ponúkať optimálnu podporu na mieru.
Klienti dostanú v priemere 3000 eur v peniazoch a vecných príspevkoch, ktoré investujú najmä do podnikania či vzdelania. Charita ich sprevádza ešte ďalší rok.
V r. 2016 odsunuli z Rakúska 9755 utečencov. Z toho 5292 odišlo dobrovoľne a 4463 nútene. Z nútene odsunutých bolo 2332 osôb umiestnených v EÚ a 2131 osôb v tretích štátoch. To je o 29 percent odsunov viac ako rok predtým. –zg-

Pápež odvolal aj slovenského kňaza

Pápež František očividne dal odstrániť z Kongregácie pre náuku viery troch kňazov – aj slovenského! Kardinál Müller tým údajne nie je potešený.

Rím, 3.1.2017 (kath.net) 020 030 – Pápež František dal v minulých dňoch očividne odstrániť troch kňazov, dlhoročných spolupracovníkov Kongregácie pre náuku viery. Informoval o tom vatikánsky expert Marco Tosatti na webovej stránke. Kňazi pochádzajú zo Slovenska, Francúzska a Mexika. Príkaz odstrániť troch dlhoročných pracovníkov mal byť sprostredkovaný od pápeža priamo prefektovi kongregácie kardinálovi Gerhardovi L. Müllerovi úplne bez vysvetlenia. Podľa Tosattiho Müller nebol z toho príkazu potešený, pretože išlo o troch veľmi dobrých spolupracovníkov.
Prefekt kongregácie sa preto pokúšal o rozhovor s pápežom. Podľa Tosattiho sa audiencia viackrát odložila. Pri konečne uskutočnenej audiencii Tosatti citoval kardinála Müllera slovami:
„Vaša Svätosť, dostal som tieto listy, ale ešte som v tom nič nepodnikol, pretože tieto osoby patria k najlepším pracovníkom môjho dikastéria. Čo urobili?“ Odpoveď pápeža Františka mala znieť nasledovne:
„A ja som pápež a ja nemusím uvádzať nijaké dôvody mojich rozhodnutí. Rozhodol som, že musia opustiť Kongregáciu pre náuku viery a tak ju oni majú opustiť.“
O dôvodoch prepustenia sa teraz vo Vatikáne špekuluje. Je možné, že sa jeden z kňazov pri rozhovore vyjadril trocha kriticky o pápežovi Františkovi. Prítomný pracovník a priateľ pápeža o tom neskôr Františka informoval. Po tom malo nasledovať vyhodenie kňazov. –zg-

Biskup Laun o ‚Amoris Laetita‘ a ‚dubia‘

Vatikán, 3.1.2017 (kath.net/Onepeterfive) 020 029 – Rakúsky biskup Andreas Laun (foto) je pomocným biskupom v Salzburgu. (Už navštívil aj Slovensko a mal tu prednášku – pozn. prekl..) Je profesorom morálnej teológie na Filozoficko-teologickej vysokej škole „Benedikta XVI.“ pri kláštore Heiligenkreuz pri Viedni. Je členom oblátov sv. Františka Saleského. Kath.net uverejňuje jeho interview pre magazín „One Peter Five“.

Maike Hicksonová: Ste jedným zo signatárov Vyznania sa k nezmenenej náuke Cirkvi o manželstve a k jej neprerušenej disciplíne, ktoré má už viac ako 30 000 podporovateľov. Prečo ste sa rozhodli tento dokument podpísať? Ktoré aspekty apoštolskej exhortácie Amoris Laetitia sú vo vašich očiach protirečivými výkladmi?
Biskup Laun: Prečítal som si starosti štyroch kardinálov a súhlasím s nimi! A okrem toho poznám dobre najmä kardinálov Meisnera a Caffarru a viem, akí sú kompetentní! S nimi som v dobrej spoločnosti!
Vidíte nejaké cestu pre znovu zosobášených rozvedených, aby mohli prijímať sviatosti bez zmeny života – že by žili ako brat a sestra?
Biskup Laun: „Žiaľ“ nie! Bol by som rád, keby som im mohol uviesť ľahšiu cestu. Ale ide o pravdu a nie o moje pocity. S milosrdenstvom nemá táto vecná otázka nič do činenia. Bol by mohol sv. Ján Krstiteľ Herodesovi ženu jeho brata „milosrdne dovoliť?“
Duchovný sprievodca, na ktorého pápež kladie veľký dôraz, je v úlohe lekára, ktorý stanovuje diagnózu a pritom pacientovi neurobí nijakú službu, ak chorobu zahovorí peknými rečami, ako by to rád chcel, hoci pozná jej nebezpečenstvo.
Štyria kardináli Brandmüller, Meisner, Caffarra a Burke predložili pápežovi päť otázok – dubia – vzhľadom na Amoris Laetitia a keďže nedostali odpoveď, list zverejnili. Kardinálov za to kritizovali a obvinili z nelojálnosti voči pápežovi. Ako posudzujete ich správanie?
Biskup Laun: Správanie sa kardinálov je službou náuke Cirkvi! V histórii je veľa príkladov kritiky pápeža. Má prebiehať v zmysle „morálky každej kritiky“: zdvorilo, vecne, spravodlivo, riadené láskou a veľkým porozumením voči kritizovanému, pretože každá kritika viac či menej bolí.
Boli by ste tieto dubia tiež podpísali?
Biskup Laun: Áno, po opätovnom prečítaní a možno po rozhovore s najmenej jedným zo štyroch kardinálov – by som to podpísal!
Poznáte iných biskupov či kardinálov, ktorí sympatizujú so štyrmi kardinálmi, ale neodvážia sa to verejne priznať?
Biskup Laun: Nie, ale bolo by istou hanbou, keby niekto zo strachu neprehovoril! Mlčanie, hovorí sv. Gregor Veľký, môže byť hriechom a Otto Habsburský povedal, že zbabelosť je hlavným neduhom našej doby!
Má podľa vás kardinál alebo biskup dovolené verejne vyjadriť kritiku Svätého Otca a ak áno, za akých podmienok. Aké hodnoty sa pri takom kroku – ktorý musí byť prirodzene dôkladne premyslený – majú zvažovať?
Biskup Laun: Každý človek má právo na takú kritiku: Ak pápež napr. hovorí o témach, ktoré nepatria do jeho kompetencie. Presnejšie: on sa môže prirodzene vyjadriť ku všetkým možným oblastiam, ale musí zostať jasné, kedy hovorí ako pápež, alebo len ako človek, ako každý iný – teda napr. o otázke viery, či morálky alebo o klimatických zmenách! Pius XII. napríklad hovoril raz veľmi kompetentne o včelách, ale k tomu prirodzene nemohol požadovať súhlas viery. Kritika sa môže týkať aj osobného života pápeža, ako to bolo v prípade sv. Kataríny Sienskej. Vtedajší pápež bol dostatočne pokorný, aby kritiku prijal!
Myslíte si vzhľadom na veľkú morálnu krízu v Cirkvi a mimo nej, keď už veľa ľudí nežije podľa kresťanskej morálky, že je správne znižovať mierky morálnych zásad? Alebo by mali byť ľudia skôr vyzvaní k obráteniu tým, že sa im ukážu negatívne následky morálne nezriadeného života?
Biskup Laun: Pápež môže rovnako málo morálne mierky znižovať ako zvyšovať – tak ako nemôže zmeniť fyzikálny zákon. Morálne zákony sú Božie zákony, alebo nepatria ako iba ľudské zákony k morálke ako takej. Pre dobrú katolícku morálku je dôležité vysvetliť jej Boží pôvod a ukázať, že katolícka morálka obrazne povedané „je postojom človeka prislúchajúcim jeho druhu“, na rozdiel od zvierat a na základe jeho pochopenia a uznania!
Ako má Katolícka cirkev viesť túto diskusiu a kde je vôbec ešte prítomné blaho detí – v otázke manželstva ako aj v otázke ochrany života? Majú Ježišove slová „Nechajte maličkých prísť ku mne“ dnes ešte vôbec význam?
Biskup Laun: Najlepšia katechéza a náuka spočíva v poukaze na príklady a svedectvá, ktoré pomáhajú Božie písmo vo vlastnom srdci (sv. Pavol) správne čítať.
Ježiš nemal prednášky a nenapísal zložité knihy, ale predovšetkým v dialógu provokoval vlastné myslenie a pochopenie. K téme pochopenie uvediem citlivý príklad antikoncepcie: Kto pochopil, ako antikoncepcia poškodzuje aj lásku a nadobudol skúsenosť s radou Cirkvi, vie, prečo pápež Pavol VI. napísal Humanae vitae a aký dobrý je život po tejto náuke aj pre lásku, aj keď je to súčasne ťažké. Ale to existuje aj v iných situáciách, pri ktorých nasledujeme Božie prikázania! –zg-

Toto interview vyšlo najprv v angličtine v magazíne Onepeterfive. Kath.net ďakuje za možnosť uverejniť ho v nemčine.

Kyjev: Separatisti majú vrátiť kostoly

Kyjev-Viedeň, 3.1.2017 (kath.net/KAP) 020 028 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo zabratie cirkevných budov na obsadených územiach východnej Ukrajiny a na Kryme. Viaceré Božie domy ukrajinskí pro-ruskí separatisti zatvorili, citovala ukrajinská Služba náboženských správ „RISU“ cez víkend kyjevský „Inštitút pre náboženskú slobodu“.
Krátko pred Vianocami bolo toto porušovanie náboženskej slobody témou stretnutia na ministerstve sídliacej Rady pre spoluprácu s náboženskými organizáciami, rovnako ako už 14. decembra na OBSE vo Viedni.
Separatisti zakázali prevádzku evangelikálneho kostola „Hlas nádeje“ v krymskom hlavnom meste Bachtčysaraj ako aj kostola cirkvi Adventisti siedmeho dňa v Horlivke v Donecku, ako informovala „RISU“.
„Teraz chceme na medzinárodnej úrovni na OBSE, v OSN, či na Rade Európy neustále pripomínať otázku znovunastolenia práv veriacich v obsadených oblastiach Ukrajiny – dovtedy, kým sa všetky kostoly a modlitebne v Donbase a na Kryme nevrátia veriacim,“ povedal riaditeľ kyjevského inštitútu Alexander Zajec, na stretnutí na ministerstve.
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej predsedníctvo od r. 2017 prevzalo Rakúsko, sa na Ukrajine angažuje od r. 2015 s 1000- členným personálom vojenskej pozorovateľskej misie. Dohliada sa pritom na často nedodržiavané prímerie medzi ukrajinskou armádou a pro-ruskými separatistami.
Rakúsky minister zahraničných vecí Kurz začal v utorok dvojdňovú „návštevu frontu“ na východe Ukrajiny vo funkcii predsedu OBSE so zastávkami v Dnipre (býv. Dnjepropetrovsku) a Mariupole. Ohlásil intenzívne zameranie sa na boj proti radikalizácii a extrémizmu.
Chce byť ústretový voči Rusku a zasadiť sa za lepšie vzťahy medzi EÚ a Ruskom, ako povedal minister v pondelok v rakúskom rozhlase. K tomu by bolo potrebné aj postupné uvoľňovanie sankcií EÚ voči Rusku, pokiaľ by bolo splnené body „Minskej agendy“. –zg-

Nemecko: Podpaľačstvo v kostole na Silvestra

Mainz, 3.1.2017 (kath.net) 020 027 – V neskoré popoludnie na Silvestra vypukol požiar v katolíckom Kostole sv. Petra a sv. Pavla v nemeckom Lindenfelsi (Diecéza Mainz). Okoloidúci náhodou zbadali ohnivú žiaru v kostole a zavolali hasičov. Požiar vychádzal od jasličiek, plamene siahali do výšky dvoch metrov, kostol bol silne začiernený sadzami. Hasiči dostali požiar rýchlo pod kontrolu. No keby boli hasiči zavolaní iba o niečo neskôr, bolo by došlo podľa odborníkov „k veľkému požiaru“, ako informoval portál „echo-online.de“. Hasiči najprv nepredpokladali založenie požiaru, neskôr však úsudok zmenili. Hovorkyňa policajného prezídia Južného Hesenska povedala, že prípad vyšetrujú ako „závažné založenie požiaru“. Doteraz však nemajú nijakú stopu. Kostol bol otvorený po celý deň, takže mal k nemu každý prístup.
Škody sa pre silné zadymenie vyšplhali na päťmiestnu sumu. Kostol musí zostať predbežne zatvorený. Farár skupiny farností Fürth-Lindenfels Peter Johannes Xuan Hai Dang povedal, že sa treba poradiť o tom, či bude kostol po renovácii znova denne otvorený. Barokový kostol z r. 1745 je najstarším zachovaným chrámom mesta Lindenfels. –zg-

IS: Útok v Istanbule – akcia proti kresťanom

Istanbul, 02.01.2017 (KAP/KNA) 020 026 – „Islamský štát“ (IS) sa 2. januára prihlásil k teroristickému útoku na nočný klub „Reina“ v Istanbule. Na internete označuje svoj brutálny čin výslovne ako akciu proti kresťanom. Doslova sa tam píše: „V pokračovaní požehnanej operácie Islamského štátu proti ochrancovi kríža Turecku jeden z hrdinských vojakov kalifátu udrel na nočný klub, kde nazaréni (kresťania) slávia svoj polyteistický sviatok. Zaútočil ručnými granátmi a automatickou zbraňou a ich oslavu zmenil na smútok.“
Pri útoku na silvestrovskú oslavu v jednom z najväčších nočných klubov Istanbulu bolo usmrtených najmenej 39 ľudí a 70 zranených podľa tureckých médií previezli do nemocníc. Po útočníkovi sa pátra.
IS vo vyhlásení oproti svojim zvyčajným výrokom hovorí explicitne o kresťanoch – nie o „neveriacich“. Tým teroristická organizácia reaguje aj na konflikt v Turecku, kde sa v týždni pred silvestrovskými oslavami v štátom určených piatkových kázňach silvestrovské oslavy výslovne odsudzovali ako neislamské a nemorálne. Po atentáte predseda štátneho Úradu pre náboženstvo – Diyanet – Mehmet Görmez, sa poponáhľal útok odsúdiť ako „barbarský“ a neislamský“.
Turecké vojenské oddiely už týždne bojujú v severnej Sýrii proti IS a podporujú aj boj o opätovné ovládnutie Mosulu v severnom Iraku. Takzvaný kalif IS, Abu Bakr al-Bagdádi, vyzval k útokom v Turecku.
Boje o severosýrske mesto al-Bab, ktoré kontroluje IS, sú prudké a pre tureckú armádu plné strát. V týždni pred Vianocami bolo len v jeden deň zabitých 14 vojakov samovražedným atentátnikom IS pred mestom al-Bab. Turecko reagovalo zosilnenými leteckými náletmi a pritom ho podporuje ruské vojenské letectvo. –zg-

Čínska podzemná cirkev: Stretnutie štátnej cirkvi – ‚divadlo‘

Peking, 1.1.2017 (kath.net/KAP) 020 025 – Kritiku stretnutia vláde vernej čínskej katolíckej cirkvi vyjadrili zástupcovia podzemnej cirkvi vernej pápežovi. To, že ministerstvo vyžaduje od Vatikánu „flexibilitu a pragmatizmus“ nie je dobrým znamením pre dialóg Pekingu s Rímom, citoval Vatikánu blízky portál „AsiaNews“ 29. decembra anonymného kňaza. Stretnutie bolo „presne naštudované bábkové divadlo“, povedal v severnej Číne pôsobiaci „páter Peter“ z podzemnej cirkvi. Pozitívne signály od režimu ten týždeň nevyšli.
Na stretnutí „Vlasteneckého združenia čínskych katolíkov“ požadoval Yu Thengsheng, člen politbyra, od katolíckej cirkvi priznanie sa k „socializmu s čínskou tvárou“. Tým sa chápe hospodárska liberalizácia bez politických reforiem. Cirkev sa má pridať „k správnemu smeru vývoja“ a katolíci majú „bez vonkajšieho vplyvu napomáhať socializmus a patriotizmus“.
Už na začiatku stretnutia žiadal Wang Zuo-an z ministerstva pre náboženské otázky od Vatikánu na zlepšenie vzťahov „flexibilné a pragmatické konanie“. Potom bude Čína ochotná ku konštruktívnym rozhovorom. Niekoľko dní predtým Vatikán opatrne požiadal o „znamenie“, že čínskym katolíkom sa poskytne dôvera v bilaterálny dialóg a nádej na budúcnosť v jednote a harmónii.

Pripravení presne ako „herci“
Toto nádejné znamenie pápežovi sa však nevydalo, ako povedal páter Peter, ktorý sa v Pekingu zúčastnil na stretnutí ako pozorovateľ. Kňaz sa odvolal zvlášť na voľbu predsedu Biskupskej konferencie Číny: Biskup Ma Yinglin bol v r. 2006 po menovaní za biskupa pre provinciu Yunnan Vatikánom exkomunikovaný. No ako predseda bol napriek tomu znova zvolený. Účastníci na pódiu ako aj publikum boli vopred presne pripravení ako „herci, až po inštrukcie, kedy majú zdvihnúť ruky“! Všetko riadia nie cirkevní predstavení, ale politickí mocnári, ako povedal kňaz.
Mimoriadne sa kritizovalo, že prítomní biskupi „sa zapredali komunistom“ a v príhovoroch bez kritiky prevzali slovník režimu ako „nezávislosť, autonómia, samospráva“. „Vlastenecké združenie“ sleduje naďalej svoj cieľ cirkvi nezávislej od Vatikánu.

Sporné menovanie biskupov
Vatikán a Čína neudržujú diplomatické styky už od r. 1951. Katolíci v Číne sa rozdelili do dvoch skupín – vernej režimu a podzemnej vernej Rímu. Tá druhá je vystavená represáliám, viacerí biskupi a kňazi sedia vo väzení. Podľa oficiálnych údajov má katolícka cirkev v Číne 5,7 milióna členov, podľa neoficiálnych až 12 miliónov.
Menovanie biskupov je už dlho hlavným sporným bodom medzi Vatikánom a Čínou. Vláda trvá na rozsiahlej kontrole katolíckej cirkvi. Po dlhšej pauze boli čínski biskupi od r. 2007 menovaní po dohode s Vatikánom. Od r. 2011 sa však Peking vrátil ku starej praxi a menuje biskupov bez povolenia z Ríma. –zg-

Sporný McDonald pri Vatikáne otvorený

Rím, 1.1.2017 (kath.net/KAP) 020 024 – Sporná filiálka rýchleho občerstvenia McDonald pri Vatikáne je dokončená. Podľa jej pracovníčky americký Fast-Food otvoria v piatok na Troch kráľov popoludní. Rozhodnutie vatikánskej správy nehnuteľností Apsa, prenajať priestory McDonaldovi, vyvolalo spory.
Budova, v ktorej prízemí reštauráciu otvorili, je iba 100 metrov od Vatikánskeho štátu. V dome bývajú viacerí kardináli. Jeden z nich napísal podľa talianskych médií sťažnosť pápežovi. Okrem toho jeden kardinál Rímskej kúrie verejne kritizoval reťazec rýchleho občerstvenia. Pútnikom a turistom sa tak ponúkajú jedlá, ktoré podľa názoru „nemálo lekárov a odborníkov na výživu negarantujú zdravie konzumentov a kvalitatívne sú na míle vzdialené od tradičnej rímskej kuchyne,“ ako uviedol emeritný kardinál kúrie Elio Sgreccia v interview pre denník „La Repubblica“.
Vedúci vatikánskej správy nehnuteľností, kardinál Domenico Calcagno, prenájom obhajoval. Nevidí v tom nič negatívne. Všetko prebehlo v zmysle zákona. O sťažnostiach pápežovi nič nevie.
Podľa novín „La Repubblica“ dostáva Vatikán za 538 metrov štvorcových lokálu mesačne nájomné 30 000 eur. McDonald’s sa k tomu nevyjadril.
Na Via della Conciliazione, ktorá vedie priamo na Námestie sv. Petra, nedávno otvoril predajňu aj ďalší americký reťazec. V priestoroch doterajšieho saleziánskeho kníhkupectva predáva svoje produkty Hard Rock Cafe. Suveníry s nápisom Vatikán tam však nedostať. Reťazec má v sortimente iba suveníry Hard Rock Cafe Rím. –zg-

Rakúsko: Kurz za návrat kresťanských utečencov

Viedeň, 31.12.2016 (kath.net/KAP) 020 023 – Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastián Kurz ubezpečil, že Rakúsko sa zasadzuje za dobrovoľný návrat kresťanských utečencov zo Sýrie a Iraku. Minister to oznámil v liste rakúskemu Spoločenstvu katolíckych združení (AKV) 14. novembra. AKV požiadalo ministra, aby podporil „Výzvu duchovných hláv kresťanských cirkví v severnom Iraku“ (Erbil, 1. nov. 2016) a tak umožnil rýchly návrat kresťanských utečencov do ich 2000-ročných oblastí osídlenia v Sýrii a Iraku. Minister s tým súhlasil.
„Chcel by som ubezpečiť, že Rakúsko podporuje príslušné medzinárodné úsilie o dobrovoľný návrat“, napísal Kurz predsedovi AKV Helmutovi Kukackovi. „Treba sa postarať o to, aby boli dané predpoklady na ich ochranu a bezpečný a dobrovoľný návrat. Rakúsko v tom už úzko spolupracuje s medzinárodnými programami a podporuje najmä zabezpečovanie stability v rozvojových programoch OSN – UNDP podstatným príspevkom.“
Návrat vyhnaných bol aj hlavnou témou návštevy Kurza v júli v severnom Iraku a rozhovorov s politikmi Kurdistanu. Minister poukázal na to, že Ján Figel, mimoriadny splnomocnenec EÚ pre náboženskú slobodu, chce vypracovať odporúčania na ochranu náboženských menšín na Blízkom Východe. „Sme s ním a príslušnými miestami v EÚ v kontakte a dohodneme ďalšie iniciatívy v tomto zmysle,“ napísal minister Kurz. … –zg-

Kritik islamu žiada odpovede od Merkelovej

Berlín, 31.12.2016 (kath.net/idea) 020 022 – Kritik islamu Hamed Abdel-Samad z Berlína v otvorenom liste vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a ministra Thomasa de Maizièra (CDU), aby podnikli opatrenia na ochranu nemeckých občanov. Abdel-Samad patrí podľa jeho vydavateľstva „Droemer Knaur“ v Mníchove k najvyprofilovanejším islamským intelektuálom v nemeckej oblasti.
„Čas hájenia sa skončil: Kalendárové múdrosti a neustále varovanie pred stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD) už nestačia na zachovanie vnútorného pokoja v krajine.“ Napísal to ako reakciu na teroristický útok v Berlíne 19. decembra, keď terorista nákladným autom zabil 12 ľudí a 53 zranil. Atentátnik, 24-ročný Tunisan Anis Amri, bol zastrelený 23. decembra v Miláne.
V liste formuloval tento nemecko-egyptský politológ a publicista osem otázok, napr.: Ako sa môže už trestaný islamista v Nemecku tak dlho pohybovať a pripravovať svoj čin „bez toho, že by polícia mala čo najmenšie tušenie o jeho plánoch“.

Merkelová len manažuje problémy, ktoré vytvorila.

Ďalej Abdela-Samada zaujíma:
Koľko miliónov eur sa v Nemecku používa na sledovanie islamistov, čo sa stane s 12 mešitami, ktoré Amri navštevoval, a v ktorých sčasti vystupoval ako imam, koľko islamistov pri otvorených hraniciach v septembri 2015 do Nemecka pricestovalo, koľko trestných činov spáchali ľudia, ktorí ako „hľadajúci ochranu“ v ostatných 15 mesiacoch prišli do Nemecka, koľkí z pokojných utečencov sa už učia nemecky, majú pracovné miesto a koľkí sú frustrovaní a sú „krátko pred radikalizáciou“.
Uviedol, že nepochybuje, že Merkelová mala „dobré úmysly“, keď minulý rok otvorila hranice: „Ale dobré úmysly nechránia pred zodpovednosťou za zlyhanie. Kedy konečne preberiete zodpovednosť? Prečo si myslíte a prečo si toľkí v tejto krajine myslia, že ste jedinou alternatívou? Merkelová nerieši, ale iba manažuje problémy, ktoré sčasti sama vytvorila. Na záver kladie Abdel-Samad otázku, či si kancelárka naďalej myslí, že islam je súčasťou Nemecka.

Gauland: Moslimovia sa musia prispôsobiť
Podpredseda strany AfD, Alexander Gauland, povedal, že moslimovia sú vyzvaní sa v Nemecku prispôsobiť:
„Množia sa náznaky, že náš spôsob života v Nemecku sa plazivo podkopáva. Falošnými ohľadmi voči islamskej menšine sa stále viac vzdávame západných kresťanských hodnôt. To vedie v kombinácii s ešte stále nekontrolovaným prisťahovalectvom moslimov do Nemecka k islamsky formovanej spoločnosti.“
„Svätý Martin sa stáva ´sviatkom svetiel´, na verejných miestach sa už nestavajú vianočné stromčeky, na niektorých školách sa nevarí bravčové mäso a moslimské dievčatá oslobodzujú z výuky plávania. Je úplne absurdné len tak jednoducho sa vzdávať častí našej kultúry z dôvodov, ktoré s nami nemajú nič spoločné.“ –zg-

Veľká Británia: Moslimská pokladníčka víno nepredá!

Londýn, 31.12.2016 (kath.net) 020 021 – Lee Saundersa odmietli pri pokladni, lebo chcel okrem vianočných darčekov kúpiť aj víno. Informoval o tom britský denník „The Sun“. Zamestnankyňa „Tesca“ v londýnskom predmestí Feltham, ktorá mala na hlave moslimskú šatku, požiadala Saundersa, aby sa prešiel k inej pokladni. Jej predstavený zasiahol a vyzval pokladníčku, aby otca troch detí obslúžila. Supermarketový reťazec „Tesco“ sa neskôr Leeovi ospravedlnil a vysvetlil mu, že pokladníčka ho neobslúžila z „náboženských dôvodov“. Podľa Leea sa očividne neskôr ospravedlnila aj pokladníčka.
„Tesco“ poukázalo na to, že pokladníčka bola nasadená pri pokladni interného kiosku, kde sa normálne alkohol nepredáva. Podľa hovorcu supermarketu v budúcnosti už nepožiada zákazníka, aby prešiel k inej pokladni, ale kolegu, aby zákazníka obslúžil.
Podľa rakúskeho denníka „Österreich“ vo Veľkej Británii sa teraz o tomto prípade diskutuje. Predavačku následne preložili do hračkárstva. „Tesco“ je jedným z najväčších svetových obchodných reťazcov so sídlom vo Veľkej Británii. –zg-

Rakúsko: Azylant bodol lektorku

Linz, 30.12.2016 (kath.net) 020 020 – Ďalší incident s azylantom v Rakúsku! Afganec (22) sa úplne rozzúril kvôli Svätému písmu. Informoval o tom „OE24“. Azylant 21. decembra vo Vöcklamarkte v okrese Vöcklabruck zaútočil na 50-ročnú lektorku nožom, ako oznámilo riaditeľstvo polície Horného Rakúska.
Žena chcela azylantom predniesť čítanie zo Svätého písma, na čo muž úplne nepríčetný na ňu zaútočil nožom na maslo. Žena mala našťastie na sebe hrubý zimník, čo bodnutie stlmilo a uchránilo ju od ťažkého zranenia. Muža zatkli a dopravili do cely. –zg-

Atentátnik z Berlína ohlásil smrť kresťanom

Berlín, 30.12.2016 (kath.net/ idea) 020 019 – Atentátnik z Berlína, Tunisan Anis Amri (24), na videu z tohto roku vraždu kresťanov vopred ohlásil. Podľa správy „Bild am Sonntag“ povedal: „Moja správa kresťanom … My prídeme, aby sme vás, vy svine, zaklali. Vyzývam všetkých moslimov sveta: Ó, bratia moji, tiahnite do džihádu po Božom chodníku a dopomôžte tomuto náboženstvu k víťazstvu!“ Video ho ukazuje na moste v berlínskom Severnom prístave.
Muž potom 19. decembra vtrhol ukradnutým nákladným autom na vianočné trhy pri pamätnom Kostole cisára Williama, zabil 12 ľudí a zranil 53 – sčasti ťažko. Po čine ušiel do Talianska, kde ho zastrelil policajt. –zg-

Kardinál Rylko – nový arcikňaz Santa Maria Maggiore

Rím, 30.12.2016 (kath.net/ KAP) 020 018 – Kardinála Stanislava Rylka (71), bývalého predsedu Pápežskej rady pre laikov, menoval pápež František za arcikňaza Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme. Vatikán to oznámil 28. decembra. Kardinál Rylko nahrádza španielskeho kardinála Santosa Abrila y Castellu (81), ktorý sa v pápežovom zastúpení staral o baziliku od r. 2011.
Poliak Rylko bol od r. 2003 do augusta predsedom Pápežskej rady pre laikov a je zodpovedný o. i. aj za organizáciu Svetových dní mládeže. Od 1. septembra založil František nový centrálny orgán pre laikov, rodinu a život a Rylko v úrade skončil.
Jednou z najdôležitejších úloh nového arcikňaza je vedenie slávení patrocínia 5. augusta na Pannu Máriu Snežnú. Pápežská bazilika si v tento deň pripomína legendu svojho založenia v r. 358. Panna Mária sa vtedy zjavila rímskemu kupcovi a jeho žene a sľúbila im, že sa splní ich túžba mať syna, ak sa na jej počesť postaví kostol na mieste označenom napadaným snehom. Ten istý sen mal vtedajší rímsky biskup Liberius. Na nasledujúci deň mala byť najvyššia vyvýšenina na vŕšku Eskvilín pokrytá snehom a kostol potom postavili.
Pre Boží dom v blízkosti železničnej stanice sa okrem označenia „Santa Maria della Neve“ (Panna Mária snežná) presadil aj názov „Santa Maria Maggiore“ pre skutočnosť, že je najväčším z vyše 40 mariánskych chrámov Ríma. Nachádza sa ako jedna zo štyroch pápežských bazilík v exteritoriálnom vlastníctve Svätého stolca a je jednou zo siedmych pútnických chrámov Ríma.
Pápež František sa zvykne pred zahraničnými cestami pomodliť u ikony uctievanej v bazilike „Salus populi Romani“ a po návrate sem položiť suvenír. -zg-

Švédsko: Gender aj pri odhŕňaní snehu???

Štokholm, 30.12.2016 (kath.net) 020 017 – Vo švédskej metropole Štokholm nastal rozruch okolo nariadenia v zmysle genderu. V meste sa totiž najnovšie „rovnoprávne“ – teda v zmysle genderu – odhŕňa už aj sneh! Konkrétne to znamená, že najprv sa odhŕňajú chodníky a cyklotrasy a až neskôr diaľnice. Podľa Daniela Helldena mestského radcu pre dopravu zo Strany zelených sa znevýhodňujú ženy, pretože tie používajú skôr chodníky.
Keď napadalo v novembri najviac snehu za ostatných 100 rokov, postaral sa nový poriadok „Chodci najprv“ o zlyhanie dopravy. Pre nové nariadenie tak nastal chaos trvajúci celé dni. –zg-

USA: Dolan prehovorí pri uvedení Trumpa do úradu

Washington, 29.12.2016 (KAP) 020 016 – New Yorský arcibiskup Timothy Dolan sa ako zástupca Katolíckej cirkvi zúčastní uvedenia do úradu Donalda Trumpa vo Washingtone. Cíti sa poctený, že bude môcť pri tejto slávnosti v Kapitole predniesť čítanie a že sa bude môcť modliť k Bohu za npovú hlavu štátu a za krajinu, ako povedal kardinál pre „Catholic News Service“ 28. decembra. Spolu s Dolanom sa na akte 20. januára zúčastnia ďalší piati náboženskí predstavitelia. O deň neskôr sa plánuje vo washingtonskej Národnej katedrále medzináboženská pobožnosť.
Kardinál Dolan prijal Trumpa a jeho protivníčku Hillary Clintonovú 20. októbra na dobročinnom obede jeho arcidiecézy „Al Smith Dinner“. Bolo to posledné spoločné vystúpenie oboch kandidátov pred voľbami. Vo volebnom boji kardinál varoval pred Trumpovými plánmi migračnej politiky. Neustále však vyjadroval želanie po voľbách zostať v kontakte s oboma stranami.
Podľa portálu „International Business Times“ sú dvaja z duchovných – pastorka spriatelená s Trumpom Paula Whitová z „New Destiny Christian Center“ ako aj biskup Wayne T. Jackson zo spoločenstva „Great Faith Ministries International“ zástancovia teológie úspechu (prosperity theology). Podľa nej je obchodný úspech viditeľným dôkazom Božej priazne.
Pri voľbe náboženských predstaviteľov sa prihliadalo na rozdielnosť, ako povedal predseda komisie pre uvedenie do úradu, Tom Barrack. Chceme tak zdôrazniť veľký význam, ktorý má náboženská viera „pre náš multikultúrny pulzujúci národ“. Ďalší prítomní budú: evangelikálni pastori Samuel Rodriguez a Franklin Graham – syn kazateľa Billyho Grahama – ako aj rabín Marvin Hier, predseda a zakladateľ Centra Simona Wiesenthala a ako kardinál Dolan kritik Trumpa. –zg-

Nemecký kardinál: ‚Amoris laetitia‘ – nijaká nová náuka

Mníchov, 29.12.2016 (kath.net) 020 015 – Predseda Biskupskej konferencie Nemecka, kardinál Marx, sa v interview pre KNA vyjadril, že Františkovu „Amoris laetitia“ nevidí ako „nejakú novú náuku“. Podľa Marxa chcel tým pápež „vhrnúť nový pastoračný pohľad na realitu“. Pre mníchovského arcibiskupa ide o „formovanie a rešpektovanie rozhodnutia jednotlivca vo svedomí“.
Marx sa v rozhovore nevyjadril k tomu, či nemeckí biskupi k tomu vydajú spoločný dokument. Len pred niekoľkými dňami rakúsky diecézny biskup Benno Elbs v súvislosti s „Amoris laetitia“ tvrdil, že tu ide o zmenu náuky Cirkvi. –zg-

Rakúsky biskup: „Náuku Cirkvi synoda zmenila“

Viedeň, 28.12.2016 (kath.net) 020 014 – Rakúsky diecézny biskup z Vorarlbergu, Benno Elbs, ktorý sa zúčastnil synody biskupov o rodine v Ríme, v interview pre denník „Presse“ vyhlásil, že v zákaze prijímania sviatostí pre rozvedených sa iste zmenila aj náuka Cirkvi. Doslova biskup Elbs povedal:
„Náuka Cirkvi je do tej miery zmenená, že sú tu otvorené dvere. To ľudia robili aj predtým, ale teraz môžu tak povediac s požehnaním pápeža robiť rozhodnutia vo svedomí. To je ďalší podstatný vývoj. Pre mňa je nepodstatné, či je to napísané v poznámke pod čiarou, alebo nie. Celý dokument dýcha tým duchom, že jednotlivý človek vo svojom svedomí nájde cestu, ako zaobchádzať so situáciami života.“
Doteraz zneli oficiálne výpovede nemálo účastníkov synody, že ostatnou synodou biskupov o rodine sa náuka Cirkvi nezmenila. –zg-

Vatikán podporil Merkelovú v utečeneckej politike

Rím, 28.12.2016 (kath.net/ KAP) 020 013 – Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin podporil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú (CDU) v jej politickom kurze utečeneckej politiky. Merkelová sa dostala pod tlak kvôli „veľmi populistickým útokom, ktoré by radi zablokovali každé prijímanie utečencov“, ako povedal hlavný pápežov diplomat pre taliansky denník „Corriere della Sera“ z 23.decembra. A Parolin dodal: „V tejto chvíli je potrebná odvaha.“
Katolícka cirkev je za prijímanie utečencov, to sa ale musí postaviť zoči voči realite. Cirkev si je existujúcich ťažkostí dobre vedomá. Dôležitý je však zásadný postoj: „Ak je to postoj otvorenosti, možno nájsť aj cesty, ako problémy riešiť. Ak však prevažuje postoj opevňovania sa, je koniec, tam už niet nijakej cesty,“ povedal Parolin.
Štátny sekretár odporoval aj téze vojny náboženstiev. „Neprebieha nijaká vojna náboženstiev,“ vyhlásil Parolin. Aby sme sa presne tomuto vyhli, Cirkev sa nikdy nenechá zatiahnuť do hry tých, „ktorí chcú používať túto logiku“. „Cirkev namiesto toho vždy hovorila o tom, že náboženstvá sa zneužívajú ako nástroje boja“, povedal Parolin. –zg-

Eskalácia okolo Rádu maltézskych rytierov

Rím, 28.12.2016 (kath.net/red/af/pb) 020 012 – Nové obsadenie postu veľkého kancelára Suverénneho rádu maltézskych rytierov vyvoláva prudké diskusie v cirkevných kruhoch a rozladenie v ráde aj vo Vatikáne.
Okrem iného ide o to, že diela rádu ako napríklad Maltézski rytieri International, ktoré sú zapojené do humanitárnej pomoci OSN a mnohých mimovládnych organizácií v krízových oblastiach na celom svete, rozdávali aj kondómy a orálnu antikoncepciu – postup nezlučiteľný s náukou Cirkvi. Mali existovať aj projekty napríklad v Kongu, pri ktorých sa po znásilnení poskytovala potratová pilulka. Prvý prípad sa mal vyskytnúť v Afrike už pred mnohými rokmi. No prípady sa opakovali a trvajú dodnes. Maltézski rytieri dostávajú za svoje aktivity aj medzinárodné finančné príspevky, ako napríklad za projekt v r. 2013 až 2016 v rámci záchrany detí „Save the Children“, kde išlo o sumu 2,1 milióny dolárov pre „Globálny fond boja proti HIV a AIDS“.
V tejto súvislosti vydal nezávislý Lepanto Institute v USA pôsobiaci v oblasti hnutia pro-life rozsiahlu správu o medzinárodných aktivitách rádu. Tam sa uvádzalo, že rytieri spolupracujú ako partneri s organizáciami OSN aj pri rozdeľovaní kondómov a antikoncepcie. Dokonca sa uvádza inzerát, kde rytieri hľadajú pracovníka so skúsenosťami poradenstva používania antikoncepcie.
Zodpovedný za tieto medzinárodné aktivity bol Albrecht slobodný pán von Boeselager, prezident „Malteser International“. V r. 2014 ho zvolili za nového veľkého kancelára rádu. Keď vyšli najavo predchádzajúce aktivity rádu z doby jeho vedenia nezlučiteľné s náukou Cirkvi knieža a veľmajster rádu, Frá Matthew Festing viackrát požiadal Boeselagera, aby odstúpil. Boeselager mal dokonca niektoré svoje aktivity zatajovať.
K tomu sa priťažujúco pridáva, že Boeselager zložil špeciálny sľub poslušnosti voči predstavenému. Pre rytiera pod týmto sľubom je odmietnutie prosby, či naradenia predstaveného závažným pochybením voči regulám rádu. Keď viackrát odmietol odstúpiť, bol suspendovaný a vedenie rádu zvolilo nového veľkého kancelára. Boeselager a jeho spojenci, najmä z Nemecka a Rakúska, začali intervenovať. Z Vatikánu vyšla správa, že v tom sa aktivizoval najmä kardinál Marx. Spočiatku boli úspešní, lebo tesne pred Vianocami bola zriadená „vatikánska vyšetrovacia komisia“. Podľa „ABC-News“ sa skladala najmä z ľudí okolo Boeselagera.
Zaujímavé na tom je, že Vatikán je v Ráde maltézskych rytierov reprezentovaný stálym zástupcom menovaným pápežom a tým je patrón rádu – kardinál Raymond Burke. Veľký kancelár má funkciu ako minister vnútra aj zahraničia nezávislého subjektu národného práva – Rádu rytierov -a nie je to funkcia súvisiaca so spiritualitou rádu. Iba pre ňu si môže Vatikán de facto nárokovať kompetencie. Všetky ostatné oblasti rádu sú nezávislé. Bolo by to, akoby sa Vatikán miešal do vládnych záležitostí štátu. Preto veľmajster rádu Vatikán na to jasne upozornil a pre nedostatok kompetencie vyšetrovaciu komisiu priateľsky odmietol.
A Boeselager si dokonca privolal pomoc právnikov z Bonnu, ktorí v agresívnom liste pohrozili redakcii kath.net, aby predchádzajúcu správu odvolal – ak nie hrozili vysokou pokutou. Pritom kath.net neuvádzal nič iné, ako dokázané skutočnosti s renomovanými svedkami v ráde a vo Vatikáne.
Nakoniec zostáva otázka, prečo Albrecht von Boeselager napriek odvolaniu nechce brať na vedomie svoje suspendovanie a naďalej sa označuje ako veľký kancelár. Veľký majster rádu, Frá Matthew Festing, vyzval preto pred Vianocami všetkých členov rádu a najmä malú skupinu v nemeckej oblasti, ktorí sa stavajú za Boeselagera a útočia na rozhodnutie vedenia, aby prejavili lojalitu a akceptovali toto rozhodnutie. –zg-

Kardinál Brandmüller: Nijaká korektúra pápeža

Rím, 28.12.2016 (KAP) 020 011 – Nemecký kardinál Walter odmietol očakávanie verejnej „korektúry“ pápeža. Kardinál Raymond Leo Burke, ktorý spolu s Brandmüllerom, Meisnerom a talianskym kardinálom Caffarom žiadali od pápeža Františka listom vysvetlenie otázok morálnej náuky, nehovoril o nijakej možnej verejnej korektúre, ani nevyslovil nijaké ultimátum, ako vyhlásil Brandmüller pre internetovú stránku „Vatican Insider“.
Kardinál ďalej povedal, že predpokladá, že Burke musí dostať „bratské napomenutie“ za zatvorenými dverami a v láske k blížnemu – „in camera caritatis“. Burke vyslovil svoj názor „v úplnej autonómii“, jeho názor však iste môžu zdieľať aj iní kardináli, ako povedal Brandmüller.
Nemecký kardinál a bývalý predseda Pápežskej komisie historikov pokračoval, že kardináli naďalej očakávajú pápežovu odpoveď na svoj list k dokumentu „Amoris laetitia“. Ak ju nedostanú, mohlo by sa to v širokých kruhoch Katolíckej cirkvi považovať za odmietanie jasného a zreteľného súhlasu s definovanou katolíckou náukou. Účelom otázok pápežovi bolo napomáhať diskusiu vo vnútri Cirkvi a presne to sa teraz deje, ako povedal Brandmüller.
Požiadavka pápežovho objasnenia vznikla z vnútro-cirkevnej diskusie o pripustení znovu zosobášených rozvedených ku sviatostiam. Kardináli Burke, Brandmüller, Joachim Meisner a Carlo Caffarra poslali otázky pápežovi v septembri. V novembri list zverejnili s odôvodnením, že nedostali odpoveď. –zg-

Pápežovo posolstvo Urbi et Orbi:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20161225005

Arcibiskup Woelki – ‚červený kardinál‘ Berlína

Kolín, 27.12.2016 (kath.net) 020 010 – Katolícky publicista Martin Lohmann v novom vydaní „Junge Freiheit“ ostro kritizoval kolínskeho kardinála Rainera Máriu Woelkiho. Jeho obvinenie znelo. Woelki sa nechal svojím predchodcom kardinálom Meisnerom horlivo podporovať a „teraz ako taký Oidipus sa zdá byť hnaný panickou mániou, aby ho len pre všetko na svete neuvádzali jedným dychom s ním“. Ako „stranícky čierneho“ pomocného biskupa ho stiahli z Berlína do Kolína a podľa Lohmanna ho tam importovali už ako „červeného kardinála“.
Lohmann potom kritizoval, že mediálne účinne necháva za každého utopeného utečenca v celej diecéze zvoniť zvony, zrušil napomínajúce zvonenie za usmrcovanie nenarodených detí a gratuloval k výročiu časopisu emancipovaných žien, ktorý sa veľmi vyslovuje za usmrcovanie nenarodených. Woelki má averziu voči pokojnému „Pochodu za život“ a odôvodňuje to „zlými nepravdami“. Lohmann tiež kritizuje, že pre Woelkiho nie je nijakou námahou prispôsobovať sa duchu doby. „Nemálo ľudí si želá duchovné impulzy od najvyššieho pastiera diecézy a menej politických trikov,“ píše Lohmann a pripomína „volebné heslo“ Woelkiho „Nos sumus testes“ – My sme svedkovia. „Koho alebo čoho nie je vždy jasné. Nielen vtedy, keď zasa raz pranieruje jemu sa nepáčiace presvedčenia ako „populizmus“, sa tento nositeľ purpuru javí pre mnohých sám ako „ostro červený – populista,“ ako píše Lohmann na záver.

Kardinál Woelki rád počúva techno-hudbu
Kolínsky kardinál Rainer Mária Woelki pri šoférovaní rád počúva techno-hudbu. Povedal to v interview pre „Kölner Stadtanzeiger“. „Alebo jednoducho takú tvrdú hudbu. Teda techno.“ Občas počúva aj rozhlasovú hru alebo informačné relácie. Klasiku pri šoférovaní nepočúva, to mu hrozí, že zaspí. „To je príliš nebezpečné. Preto počúvam radšej niečo rázne. Niečo, čo zvyšuje krvný tlak,“ povedal kardinál Woelki. –zg-

„Ja som moslim! Čo ste vy?“

Berlín, 27.12.2016 (kath.net) 020 009 – „Ja som moslim! Čo ste vy?“ Po tejto otázke zmlátili na druhý vianočný sviatok uprostred Berlína na Potsdamskom námestí pravoslávnych kresťanov zo Srbska a Čiernej Hory. Informoval o tom denník „Tagesspiegel“. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania sa incident stal okolo 5.20 hod. ráno, keď piati muži takto oslovili na ulici muža po návšteve klubu a pýtali sa ho na jeho vieru. Z toho sa vyvinula verbálna roztržka, neskôr k tomu prišli ďalší moslimovia, ktorí spoločne začali biť návštevníkov klubu. –zg-

Cirkev nie je politický predvoj vlády

Linec, 27.12.2016 (kath.net – Martin Wind) 020 008 – Cirkev nie je nijaký politický predvoj vlády. V Biblii sa píše „Pripravte cestu Pánovi“. Nikde tam nestojí napísané: „Vyrovnajte chodníky vláde“. Čo sme po teroristickom útoku radikálneho moslima v Berlíne na vianočných trhoch s 12 obeťami od niektorých biskupov počuli, znie žiaľ sčasti inak. Niektoré výpovede znejú menej v zmysle útechy a ubezpečenia, ako skôr v zmysle výzvy k „pokoju v spoločnosti“:
„Je však dôležité, tento strach prekonať a nepoddávať sa úmyslu páchateľov zasievať do našej spoločnosti strach a nenávisť (!),“ vyhlásil okrem iného biskup Dr. Franz-Josef Overbeck, skrze tlačovú kanceláriu svojej diecézy na internete. Je ohromujúce, že sa využívajú pojmy ako „nenávisť“ a „rozkol“. Tu vzniká žiaľ dojem, že medzi tým sa sotva niečo nachádza. Pôsobí to takmer akoby sa zrelým kresťanom podsúvalo, že sa nechali strhnúť práve k tejto negatívnej reakcii. A Overbeck to v nijakom prípade neadresuje teroristom.
Je tu celá škála citových podnetov, ktoré sa dostavujú u ľudí vzhľadom na teror moslimských fanatikov: zhrozenie, zdesenie, smútok, depresia, rezignácia, chuť konať. Skrátka celá negatívna variácia ľudských emócií. A tieto emócie sú prípustné!
Takéto emócie ako biskup Cirkvi neutíšime frázami o strachu a nenávisti. Príliš sa vrývajú do sŕdc a vyvolávajú odpor. Ľudia musia smieť reagovať emocionálne – aj s odmietaním. Všetko iné by bolo proti prirodzenej povahe. Ako s takýmito pocitmi zaobchádzať? Katolíci poznajú Radostnú zvesť a poznajú vysoké nároky na svoj prístup k blížnym. Spravidla vedia, že prvé vzplanutie citov a reakcií by mali vo svetle kresťanskej lásky k blížnemu zvládnuť v únosnej miere a že Ježiš učil „láske k nepriateľom“.
To nie je potrebné v hodine, keď ešte sme pod dojmom čerstvých brutálnych udalostí, vsúvať do popredia vyhlásenia. A už vôbec nie v reči fráz, ktorú poznáme z politiky. Moralizujúco dvíhať ukazovák v takých situáciách, v ktorých ľudia hľadajú skôr útechu a orientáciu a očakávajú to od hodnostárov, môže skôr pôsobiť negatívne a viesť k odcudzeniu.
Ani predseda Biskupskej konferencie Nemecka (DBK) a mníchovský arcibiskup, kardinál Reinhard Marx, sa nevyhol formulácii spoločensko-politickej výzvy: „V tejto ťažkej hodine pre mesto Berlín a našu krajinu, musíme ako spoločnosť stáť spolu a držať spolu.“ Tak to čítame na internetovej stránke DBK. To pôsobí kantorsky, pôsobí to viac štátnicky ako pastoračne. Nevyhneme sa tu žiaľ podozreniu, že biskupi sa obávajú, že by kresťania vzhľadom na brutálny teror dospeli k úvahám, ktoré by mohli viesť k spoločenským zmenám. A preto: „Pokoj je prvou občianskou povinnosťou!“
No čo by bolo na zmenách také zlé? Je morálne zavrhnutiahodné z konkrétnej hrozivej situácie poukázať na zodpovednosť a označiť nesprávne smery vývoja? Bola by to už „nenávisť“, bol by to „rozkol“ a bola by to nedostatočná súdržnosť?“. Byť katolíkom je politické – v celom rozmere. A tak je dobré, ak katolíci zaujmú postoj, to je ich dobré demokratické právo. To môže byť pre zodpovedných v politike nepohodlné. Je to však legitímne. Predčasne odsudzovať údajné zlé reakcie a napomínať kresťanský ľud, to nepatrí do kázne. Skôr by sa mali výzvy hodnostárov nasmerovať na zodpovedných v politike: Skôr ich konanie a nekonanie je tým, čo vyvoláva spoločenský nepokoj, rozkol, nenávisť a strach. Ľudu však patrí seriózna pastorácia a hlásanie Dobrej zvesti – práve teraz v čase Vianoc, keď slávime vtelenie nášho Boha, pravého a jediného Boha lásky a pokoja. –zg-

Čína: Konferencia vláde vernej cirkvi

Peking, 27.12.2016 (KAP) 020 007 – Vláde verná oficiálna katolícka cirkev v Číne sa zasadá po prvý raz po šiestich rokoch. Informovali o tom ázijské médiá v pondelok s odvolaním sa na hovorkyňu ministerstva zahraničných vecí v Pekingu. Cieľom trojdňovej konferencie od 27. decembra je „činnosť katolíckej cirkvi do čínskej spoločnosti a kultúry ďalej integrovať,“ ako sa uvádzalo. Krajina je voči Vatikánu ústretová „s dobrou voľou“ a usiluje o „dobré bilaterálne vzťahy“, ako uviedla hovorkyňa.
Vatikán a Čína neudržiavajú od r. 1951 nijaké oficiálne vzťahy. Neoficiálne rozhovory sa naposledy znova zintenzívnili. Katolíci v Číne sú od 50. rokov rozdelení na dve skupiny – na režimu verné „Vlastenecké združenie katolíkov“ a Rímu vernú podzemnú cirkev. Tá druhá je vystavená štátnym represáliám, viacerí biskupi a kňazi sedia vo väzení. Podľa oficiálnych údajov má katolícka cirkev v Číne 5,7 miliónov členov, podľa neoficiálnych údajov asi 12 miliónov.
Menovanie biskupov je už dlho sporným bodom medzi Vatikánom a čínskym štátom. Vatikán si nárokuje právo biskupov slobodne určovať, Čína to odmieta ako miešanie sa do vnútorných záležitostí. Vláda nástojí na rozsiahlej kontrole nad katolíckou cirkvou. Po dlhšom prerušení boli čínski biskupi od r. 2007 spravidla svätení po dohode Vatikánu a vlády. Od r. 2011 sa Peking znova vrátil k starej praxi a ordinuje biskupov bez povolenia Ríma. –zg-

„Pápežovi ´fanúšikovia´ sa od neho dištancujú“

Rím, 27.12.2016 (kath.net) 020 006 – „František pôsobí stále viac osamelý, zničený odporom v Rímskej kúrii a nedostatočnou odvahou na zmeny v prostredí základne Cirkvi.“ Takto kriticky opisuje nemecký magazín „Spiegel“ vo vianočnom článku vystupovanie pápeža Františka.
„Toho Bergoglia, ktorého si v r. 2013 zvolili, mnohí vo Františkovi v r. 2016 už nespoznávajú“, cituje magazín dôverného známeho pápeža. Rímsky korešpondent „Spiegela“ Walter Mayr potom vyhlásil, že teraz už dokonca aj pápežovi prívrženci si od neho udržujú odstup.
Podľa magazínu aj minulý Svätý rok v Ríme čo do počtu návštevníkov veľmi sklamal očakávania a prestavba kúrie napreduje iba zdráhavo. Z jednotlivých dikastérií hlásia „čistý chaos“.
Kriticky hľadia vo Vatikáne podľa magazínu aj na neprerušenú zhovorčivosť pápeža, najmä preto, že konzumentom médií a svojmu publiku podsúva v ostatnom čase „sklon ku koprofágii“ t. j. k živeniu sa exkrementami. To odcudzuje dokonca aj Františkových prívržencov.
Podľa magazínu „Spiegel“ Františkovi už nezostáva veľa času na zmeny, pretože maximálna doba, ktorú si sám nariadil, čoskoro uplynie.
V najužšom kruhu mal František už sebakriticky vyhlásiť:
„Nie je vylúčené, že vojdem do histórie ako ten, kto spôsobil rozkol v Katolíckej cirkvi.“
V magazíne sa vyjadril aj kardinál Brandmüller. Povedal, že pri téme „znovu zosobášení rozvedení ide o podstatu – a síce o jadro toho celého, o celú náuku viery“. Brandmüller kritizoval, že pápež a kardinál Kasper majú sklon k zrieďovaniu ústredných prikázaní katolíckej viery a prenechávať ich výklad miestnym cirkvám. To veľmi zasahuje celú všeobecnú Cirkev. „Kto považuje za zlučiteľnú pretrvávajúcu manželskú neveru so svätým prijímaním, je heretik a vyvoláva schizmu.“ Sväté písmo nie je podľa slov kardinála Brandmüllera nijaká samoobsluha: „My sme podľa apoštola sv. Pavla správcovia Božích tajomstiev, ale nie oprávnení s nimi ľubovoľne disponovať.“ –zg-

František na Vianoce navštívil Benedikta XVI.

Vatikán, 26.12.2016 (kath.net/KAP) 020 005 – Pápež František vykonal vianočnú návštevu u Benedikta XVI. V piatok, 23. decembra, sa František vydal na návštevu svojho 89-ročného predchodcu do jeho obydlia vo Vatikánskych záhradách, aby mu vyjadril tradičné blahoželania k Vianočným sviatkom. „Toto gesto zapadá do jednoduchosti každodenných vzťahov medzi Svätým Otcom sa emeritným pápežom,“ oznámil Vatikán v na Štedrý deň. –zg-

Francúzsky prímas ľutuje škandál zneužívania

Paríž, 26.12.2016 (KAP/KNA) 020 004 – Lyonský kardinál Philippe Barbarin pripustil chyby v prístupe k sexuálnemu zneužívaniu vo svojej diecéze. „Skutočne som sa príliš neskoro zobudil,“ povedal francúzsky prímas vo vianočnom interview pre noviny „Le Parisien“. Keby som sa bol s obeťami stretol skôr, bol by som si musel povedať: Musím okamžite konať,“ povedal kardinál Barbarin.
Lyonského arcibiskupa na jar vyšetrovali za neohlásenie sexuálnych útokov v jeho diecéze. V auguste štátna prokuratúra vyšetrovanie prípadu zastavila, pretože nenašla poukazy na trestný čin z jeho strany.
Kňaz arcidiecézy mal sexuálne obťažovať či zneužiť viac ako 60 skautov. Kňaza už trestne stíhajú – paralelne s tým sa má začať aj cirkevno-právne vyšetrovanie. Barbarin v interview povedal, že pre týchto „vnútorne zničených ľudí“ muselo byť „nesmierne rozhorčujúce“ , že ten muž, ktorý im spôsobil také bezprávie, mohol naďalej zostať kňazom.
Začiatkom novembra francúzski biskupi kolektívne poprosili o odpustenie za škandály zneužívania. Parížsky arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois, požiadal zástupne za 115 prítomných biskupov o odpustenie za „chýbajúcu odvahu a snahu pliagu sexuálneho zneužívania v cirkvi riešiť“. „Výpovediam obetí sme pripisovali príliš málo váhy,“ povedal kardinál a hovoril o „ignorancii a ľahostajnosti“.

Varovanie pred „Front National“
Arcibiskup Barbarin v denníku „Le Parisien“ súčasne vyzval svojich rodákov k zodpovednému rozhodovaniu vo voľbách. „Nestačí byť rozhorčený a považovať politikov za mravne upadnutých,“ povedal lyonský kardinál. Francúzi, ktorí chcú dať hlas pravicovo-populistickej strane „Front National“ – Národný front – by si mali položiť otázku, čo je to správne pre blaho krajiny. „Mali by hlasovať za tých politikov, ktorí napomáhajú pokoj, bezpečnosť, zamestnanosť, vzdelanie a úctu k najmenším v spoločnosti. Máme právo protestovať, ale musíme krajinu aj budovať,“ povedal kardinál. –zg-

Schönborn v otázke utečencov už ‚obozretnejší‘

Viedeň, 24.12.2016 (kath.net/KAP) 020 003 – Kardinál Christoph Schönborn priznal zmenu myslenia v otázke utečencov. Bol ako mnohí iní prekvapený veľkým počtom žiadateľov o azyl a vo svojich vyhláseniach „sa stal medzitým obozretnejším“, ako povedal 23. decembra večer v spoločnom interview s evanjelickým biskupom Michaelom Bünkerom v rakúskej televízii. Namiesto toho, aby sme utečencov prijímali, musíme najprv usilovať o pomoc na mieste, aby utečenci mohli znova žiť vo svojej vlasti. Prinajmenšom nádej na možnosti ich návratu vidí v súčasnosti v Iraku.
Rakúsko núdzu utečencov podľa viedenského arcibiskupa prežívalo „na etapy“. Začalo sa to silným zhrozením nad smrťou 71 ľudí v chladiacom voze na diaľnici v lete 2015 a spontánnou „intenzívnou ochotou pomáhať“.
On sám hovoril ako mnohí experti spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou „Wir schaffen das“ – my to dokážeme – ako povedal kardinál. Veď Rakúsko si konečne v novšej histórii poradilo aj s utečencami z Maďarska, Prahy, či po vojne v Bosne.
V ďalšom priebehu sa však v spoločnosti rozšíril pocit presilenia z „neuveriteľného počtu utečencov“. Schönborn: „Museli sme zakúsiť: To už presahuje naše kapacity a možnosti.“ Problém dostal inú dimenziu a preto sú potrebné európske riešenia, ako zdôraznil viedenský arcibiskup. –zg-

IS uverejňuje zoznam kostolov pre útoky

USA, 23.12.2016 (kath.net) 020 002 – Islamistickí teroristickí militanti IS zostavili zoznam kostolov v USA a ďalších krajinách, na ktoré sa má počas vianočných sviatkov zaútočiť. Informoval o tom „Focus“-Online“ s odvolaním sa na „News-Page – Vocativ“. Hrozbu uverejnili na internete 21. decembra. V správe sa hovorí o tom, že militanti chcú využiť bojovníkov v jednotlivých krajinách na to, aby sa „kresťanský Nový rok zmenil na krvavý hororový film“.
Zaútočiť sa má aj na známe hotely, kaviarne, ulice, trhy a verejné miesta. Zoznam kostolov je veľmi obsiahly – sú tam tisíce kostolov v USA, ale aj v Kanade, Francúzsku a Holandsku. –zg-

Nemecko: Moslim kritizuje jasličkovú hru

Langenholtensen, 23.12.2016 (kath.net/idea) 020 001 – Ako má učiteľka na základnej škole pristupovať ku kritike moslimského otca voči plánovanej jasličkovej hre? Na to reagovala pastorka Luitgardis Parasie z Langenholtensen pri Northeime v príspevku pre severonemecký nemecký rozhlas NDR. Pastorka pôsobí v rozhlase ako „expertka na pomoc v živote“ a zaujíma stanovisko k otázkam svedomia, ktoré vyslovujú poslucháči.
Moslim sa sťažoval, že učiteľka chcela s tretiakmi na Vianoce naštudovať jasličkovú hru. Vyhlásil, že Nemecko je sekulárny štát. Nacvičovanie vianočného príbehu je „neprípustným misionárstvom“, vyhlásil otec.
Pastorka reagovala, že je nesprávne informovaný. Aj keď cirkev a štát sú v Nemecku oddelené, tak napriek tomu ide o kresťansky formovaný štát: „Základné chápanie kresťanstva považujem za naliehavo potrebné, ak tu chceme integrovať ľudí z iných kultúrnych okruhov.“ Ani tragédiu „Faust“ Johanna Wolfganga von Goetheho (1749–1832) či Vianočné oratórium Johanna Sebastiána Bacha (1685–1750) nemožno pochopiť bez Biblie. Vianočný príbeh patrí podľa pastorky ku všeobecnému vzdelaniu.
A ďalej pastorka uviedla: „Možno bude pre moslimského otca nápomocné, že v aj Koráne existuje ´variant´ vianočného príbehu: „Ak napriek tomu nechce, aby jeho dieťa v hre vystupovalo, tak sa preto iste nájde iné riešenie,“ znela rada pastorky učiteľke. –zg-

Viedenské farské listy: Vtelenie Boha – heréza

Viedeň, 23.12.2016 (kath.net) 020 000 – „Prosím, teraz sa nezľaknite: Predstava ‚vtelenia‘ Boha je heréza – viera nepodložená Svätým písmom. Ani v Starom, ani v Novom zákone nie je reč o tom, že Boh sa stal človekom.“ Toto celkom vážne tvrdí Prof. Regina Polaková, profesorka praktickej teológie a religionistického výskumu na Viedenskej univerzite vo vianočnom vydaní Farských listov viedenskej Dómskej fary, za ktoré je zodpovedný dómsky farár Toni Faber. Polaková dokonca napísala, že predstava, že všemohúci Boh prišiel na Vianoce na svet vo forme dieťaťa, pochádza z „pohansko-helénskych predstáv“ z teofánie, čo však „nezodpovedá skúsenosti biblických autorov“. Pre Polakovú sú Vianoce šancou tejto „pohanskej viere sa odnaučiť“. –zg-

Kasper: ‚Amoris laetitia‘ je celkom jasná

Vatikán, 23.12.2016 (kath.net/KAP) 019 999 – Nemecký kardinál Rímskej kúrie Walter Kasper (83) bránil teologický postoj pápeža Františka proti listu štyroch kardinálov. V rozhovore pre Rádio Vatikán bývalý predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov 22.decembra povedal, že z jeho hľadiska je Františkova exhortácia „Amoris laetitia“ jasná. Štyria kardináli, medzi nimi kardinál Joachim Meisner, poslali pápežovi písomné „dubia“, teda teologické pochybnosti o „Amoris laetitia“. “
Každý kardinál smie pápežovi predkladať pochybnosti, ako zdôraznil Kasper. „Či bol dobrý nápad to aj zverejniť, je iná otázka, o tom by som pochyboval.“ Z jeho hľadiska je pápežov dokument jasný. „Veď existujú dodatočné vysvetlenia samého pápeža, ako list argentínskym biskupom, či vyhlásenia kardinála rímskeho vikára. „Tam sa jasne podáva, čo pápež myslí a ako to chápe.“
Okrem toho sa ukázalo, že neexistuje nijaké protirečenie voči výpovediam pápeža Jána Pavla II. (1978-2005), ako povedal Kasper ďalej. „Ide o homogénny vývoj. To je môj postoj – v tomto ohľade pre mňa nijaké pochybnosti – ‚dubia‘ – nie sú.“
V novembri uverejnený list poslali štyria kardináli pápežovi Františkovi a Kongregácii pre náuku viery s prosbou o objasnenie piatich otázok. Išlo o sväté prijímanie pre znovu zosobášených rozvedených a ďalšie zásadné otázky morálky a disciplíny sviatostí. Jeden zo signatárov listu, americký kardinál Raymond Leo Burke, ohlásil „formálnu korektúru“ pápeža, ak František požiadavku nesplní.
Kasper zdôraznil, že dúfa, „že sa z toho neodvodia nijaké rozkoly a nepriateľstvá, ale že sa o tom bude rozumne hovoriť a predkladať argumenty“. Pápež podľa neho už pre objasnenie to potrebné urobil. –zg-

Pápež priblížil reformu Rímskej kúrie

Pápež František priblížil ciele, princípy a doterajšie kroky reformy Rímskej kúrie, ktorú začal pred viac ako tromi rokmi. Urobil tak 22. decembra na predvianočnom stretnutí s členmi kúrie, počas ktorého im poprial aj k Vianociam.

Vatikán, 22.12.2016 (www.cirkev.cz) 019 998 – Ako pápež František uviedol, sviatky sú slávnosťou „milujúcej Božej pokory“. Boh prišiel na zem ako bezbranný a krehký človek, aby k nemu „mohol mať človek dôveru, mohol sa k nemu priblížiť, mohol cítiť, že na neho Boh myslí a miluje ho“. Cirkev sa stále reformuje, uviedol pápež, a reforma je znamením toho, že Cirkev žije.
Cieľ prebiehajúcej premeny, ktorú František začal pred viac ako tromi rokmi na podnet kardinálov, je podľa neho dvojaký: aby bola kúria stále v súlade s Dobrou zvesťou, „ktorá sa musí hlásať všetkým, predovšetkým chudobným, posledným a vylúčeným ľuďom“, a so znameniami časov, a aby slúžila lepšie svojmu účelu, ktorým je pomoc pápežovi.
Hlavným nástrojom reformy tak nie sú noví ľudia, ale ľudia „duchovne obnovení“. „V skutočnosti nestačí len trvalá formácia; je potrebné obrátenie a neustále očisťovanie. Bez zmeny mentality by úsilie vyšlo nazmar.“ To platí nielen pre kúriu, ale aj pre všetkých, ktorí chcú, aby ich služba Cirkvi priniesla ovocie. K reforme je treba veľa modlitby, ako uviedol pápež, ktorý toto slovo niekoľkokrát zopakoval.
František tiež predstavil kritériá, ktoré reformu sprevádzajú:

Dôraz na jednotlivcov (osobné obrátenie): Akákoľvek zmena štruktúr bude podľa pápeža neúčinná, pokiaľ nebude sprevádzaná osobným obrátením. Obrátenie jednotlivca zasa posilňuje obrátenie celého spoločenstva.
Pastoračný rozmer (pastoračné obrátenie): Každý pracovník by mal pestovať silný zmysel pre pastoráciu, predovšetkým voči tým, s ktorými sa stretáva každý deň. „Nech sa nikto necíti prehliadaný a nech sa s nikým sa nezachádza zle. Naopak nech každý zakúsi, predovšetkým tu, dobrú starostlivosť Dobrého pastiera,“ uviedol pápež, podľa ktorého sa za každým papierom nachádza živý človek. Spiritualita služby a spoločenstva je najlepším liekom proti pokušeniu ambicií alebo rivality.
Misijný rozmer (kristocentrizmus): Každá služba v Cirkvi má za cieľ, aby sa Dobrá správa priniesla do celého sveta. Bez autentického ducha evanjelia a vernosti Cirkvi a osobnému povolaniu sa akákoľvek štruktúra rýchlo skazí.
Racionalizácia: Na základe princípu, že všetky vatikánske úrady sú si rovné, je nutné lepšie tieto dikastériá usporiadať, aby sa lepšie zdôraznili kompetencie každého z nich.
Funkčnosť: Zlúčenie podobných úradov slúži lepšej funkčnosti a koordinácii jednotlivých zložiek.
Modernosť (aktualizácia) znamená schopnosť „čítať znamenia časov“. Reforma reaguje na výzvu Druhého vatikánskeho koncilu, aby jednotlivé služby zodpovedali aktuálnym potrebám Cirkvi.
Striedmosť: V rámci reformy je nutné zjednodušiť systém úradov, napríklad niektoré z nich zlúčiť.
Subsidiarita.
Synodalita: Práca kúrie musí byť synodálna. Zníženie počtu úradov umožňuje, aby sa ich predstavitelia mohli pravidelne stretávať s pápežom. Väčší dôraz je tiež treba klásť na spoločné kongresy vo vnútri dikasterií.
Katolicita: Výber pápežových spolupracovníkov musí odrážať katolicitu (všeobecnosť) Cirkvi. Zamestnanci tak majú pochádzať z rôznych častí sveta a majú byť i z radov diakonov, laikov, mužov i žien. „Majú byť pozorne vybraní na základe svojho bezúhonného duchovného a morálneho života i profesionálnej kompetentnosti,“ povedal František. Je vhodné tiež prijať viac laikov do oblastí, kde sú kompetentnejší než kňazi, a zdôrazniť úlohu žien a laikov v živote Cirkvi i vo vedení úradov. Zvláštna pozornosť má byť tiež venovaná začleneniu viacerých kultúr.
Profesionálnosť: Každé dikastérium má mať svoje stratégie trvalej formácie, aby pracovníci „nehrdzaveli“ a neupadali do rutiny. Je tiež nutné definitívne opustiť prax „promoveatur ut amoveatur“ (povýšiť niekoho s cieľom sa ho zbaviť).
Postupnosť (rozlišovanie): Pracovník rozlišuje a postupuje v etapách, ako napríklad zavedenie zmeny na skúšku, úpravy a pod.
V ďalšej časti príhovoru pápež František uviedol dvadsať krokov, ktoré sa už v oblasti reformy vykonali: napríklad reorganizácia systému financií a ich účinnej kontroly, ustanovenie Komisie na ochranu maloletých, zriadenie Sekretariátu pre komunikáciu či úradu pre rodinu, laikov a život.

(zdroj: Tlačové stredisko Svätého stolca)

Naša príloha

2017: Štyri jubileá na dvoch frontoch

Dr. Michael Hesemann.

Berlín, 29.12.2016 (kath.net) 019 997 – Je to náhoda? Alebo sa v zvláštnych náhodách skrýva rukopis Božej prozreteľnosti? A ak áno, čo nám chce tým Boh povedať? Túto otázku si kladú mnohí katolíci, keď pomyslia na podivuhodné stretnutie hneď štyroch veľkých jubileí na budúci rok.
Ako prvé je tu jubileum reformácie, ktoré je pre našich evanjelických bratov také dôležité, že vyzváňajú hneď na celú „Lutherovu dekádu“. Dňa 31. októbra 1517, mal podľa legendy Martin Luther vlastnoručne priklincovať 95 téz na portál zámockého kostola vo Wittenbergu. Pritom je viac ako otázne, či tieto „údery kladivom, ktoré zneli celou Európou“ a stali sa „symbolom reformácie“, vôbec existovali. Rozšírili sa až po jeho smrti, ako dokázala historička. Nijaká správa to nespomína ani len náznakom. Ani Luther sám, ktorý vo svojich rozhovoroch pri stole dôkladne opisuje každý aspekt svojho života, to ani jediný raz nespomína. Až Melanchthon, jeho učený spolubrat to spomína v biografii po Lutherovej smrti. Možno ho k tomu inšpirovala vo Wittenbergu zvyčajná akademická prax používať kostolné brány ako „tabuľu“. Potom by boli za priklincovanie téz zodpovední pedeli a nie univerzitný profesor Dr. Martin Luther.
V skutočnosti Luther 31. októbra napísal iba list arcibiskupovi Albrechtovi von Brandenburg v Mainzi, ktorý možno čo do poníženosti sotva prekonať. Čo najponíženejšie ho prosí o to, aby zrevidoval svoje Instructio kazateľom odpustkov, najmä prehorlivému dominikánovi Johannesovi Tetzelovi, pretože je zavádzajúce. K originálu, ktorý sa dnes nachádza v Ríšskom múzeu v Štokholme, priložil ešte svoje rukou písané „dišputácie“ (tézy). V liste pápežovi Levovi X. z mája 1518 Luther zdôraznil, že doteraz „vysokých hodnostárov Cirkvi“ napomenul iba „privatim“.
Až keď na list Albrechtovi nedostal odpoveď, dal svoje tézy vytlačiť a tie sa expresne rozšírili – trafil proste nerv doby. O dva roky, v lete 1520, reagoval Luther na hrozivú bulu pápeža definitívnym zlomom s Rímom.
No nielen luteráni slávia v r. 2017 veľké jubileum, ale aj slobodomurári. Na sviatok sv. apoštola Jána, 24. júna 1717, sa v Londýne stretli zástupcovia štyroch starých slobodomurárskych lóží v zadnej miestnosti hostinca „Goose and Gridiron Ale House“ aby založili „Zjednotenú veľkú lóžu Anglicka“, ktorá bola súčasne prvou veľkou lóžou sveta. Pôvod slobodomurárstva je nejasný. Sami tvrdia, že vyšli zo stavebného baraku pre murárov pri Šalamúnskom chráme, pravdepodobný je skôr vznik z murárskych cechov stredoveku. Po prvý raz nachádzame pojem „Free Masons“ v dokumentoch katedrály v anglickom Exeteri z roku 1396.
V r. 1537 sa označil ako „Free Masons“ murársky cech v Londýne, čo sa odvodzuje od „Freestone Masons“. V protiklade k „Roughstone Masons“ (murári hrubých kameňov) boli zodpovední za jemnejšie práce na stavbe. Podobné kamenárske bratstvá existovali od 11. storočia aj na európskej pevnine. Tvorili sprisahané spoločenstvo, ktoré svoje technické znalosti žiarlivo strážilo pred konkurentami. No až v Anglicku sa baraky pre murárov očividne stali strediskami prívržencov gnostických siekt, možno potomkov manichejských katarov, ktorí ušli pred prenasledovaním z európskeho kontinentu na britské ostrovy.
Slobodomurárstvo sa rozšírilo do Francúzska a od r. 1733 aj do Talianska, kde sa stalo zbernou baštou antiklerikálnych síl v rámci osvietenstva. V r. 1737 bola založená aj prvá nemecká lóža. Pápeža Klementa XII. to všetko podnietilo, aby v bule „In eminenti apostolatus specula“ v r. 1738 dal slobodomurárstvo do kliatby. Dodnes je katolíkom pod trestom exkomunikácie zakázané vstúpiť do lóže.
Hoci vysokopostavení slobodomurári mali dokázateľne účasť na americkej a francúzskej revolúcii, ako aj na talianskom hnutí odporu, každá prezentácia ich úlohy pri formovaní histórie sa rýchlo vytlačila do oblasti sprisahaneckých teórií. Aj otvorené výzvy do boja proti pápežovi a Cirkvi sa radi relativizujú. To, že si však aj najvyššie politické a cirkevné kruhy robili starosti pre vplyv lóží, exemplárne ukazuje dokument, ktorý objavili vo vatikánskom tajnom archíve v spisoch mníchovskej nunciatúry. Išlo o rukopis vtedajšieho kolínskeho arcibiskupa, kardinála Felixa von Hartmanna apoštolskému nunciovi v Mníchove, arcibiskupovi Eugenovi Pacellimu (neskoršiemu pápežovi Piovi XII.) z 8. novembra 1918. Kardinál von Hartmann, bol osobným priateľom cisára Williama II.
Ten však, ako napísal Hartmann, má teraz „veľkú starosť“. Cisárovi verný člen berlínskej veľkej lóže informoval monarchu o plánoch slobodomurárskeho Veľkého orientu, najprv „zosadiť všetkých monarchov“, aj nemeckého cisára, „a potom zničiť Katolícku cirkev a konečne zriadiť svetovú republiku pod vedením amerického veľkého kapitálu z trosiek doterajšej občianskej spoločnosti … Boľševizmus mal byť vonkajším nástrojom, aby sa dosiahli tieto ciele“. Možno aj toto varovanie prispelo k tomu, že Pius XII. ako pápež povojnových rokov sledoval šírenie komunizmu v Európe s veľkou starosťou po tom, čo bol porazený ešte nebezpečnejší nacionálny socializmus.
A to nás vedie k tretiemu veľkému jubileu roka 2017 a tým je storočnica zjavení Panny Márie vo Fatime. Práve v osudovom roku 20. storočia sa Božia Matka zjavila na severe Portugalska 13. v mesiaci od mája do októbra trom jednoduchým pastierikom. Iba v auguste bolo zjavenie „preložené“ na 19. po tom, čo slobodomurársky okresný starosta deti 13. augusta proste uniesol a zatvoril.
Bol to rok boľševickej októbrovej revolúcie v Rusku a nového poriadku na Blízkom Východe: 2. novembra 1917 Veľká Británia „Balfourskou deklaráciou“ rozhodla o založení židovského štátu v Palestíne, 9. decembra 1917 pripadol Jeruzalem Britom. A práve v tomto roku zjavila Panna Mária deťom Lucii, Hyacinte a Františkovi svoj plán pre 20. storočie – svoj prostriedok proti vojnám a katastrofám, ktoré sme my ľudia sami našimi hriechmi a bezbožnosťou spôsobili.
Čoskoro, ako povedala Mária 13. júla 1917 vo Fatime, sa prvá svetová vojna skončí. Ale ak bude ľudstvo naďalej urážať Boha, bude nasledovať ešte hroznejšia vojna. Tú využije Rusko, aby „svoje herézy rozšírilo po svete a vyvolalo vojny a prenasledovanie Cirkvi“. Svätý Otec musí veľa trpieť – vo vízii Tretieho fatimského tajomstva deti videli dokonca atentát na pápeža – a „rôzne národy budú zničené“. Až keď pápež zasvätí Rusko jej Nepoškvrnenému Srdcu, krajina sa obráti a svetu bude darované obdobie pokoja.
Všetko sa stalo tak, ako bolo predpovedané. Po atentáte 13. mája 1981 sv. Ján Pavol II. veril, že on bol pápežom posolstva z Fatimy a 25. marca 1984 vykonal Máriou požadované zasvätenie nielen Ruska, ale celého sveta. Lucia, ktorá jediná ešte žila – zomrela až v r. 2005, iba niekoľko týždňov pred „fatimským pápežom“ – potvrdila, že tým splnil želanie Márie. A prisľúbený zázrak sa stal. V priebehu roka sa skončila studená vojna, ktorá svet ešte v r. 1983 priviedla takmer na prah tretej svetovej vojny. Michail Gorbačov sa stal novým „silným mužom“ Sovietskeho zväzu a vpísal „glasnosť“ a „perestrojka“ na svoje vlajky.
Iba o päť rokov neskôr padli múry, ktoré delili Európu, po siedmych rokoch bol Sovietsky zväz históriou. V novom Rusku prebehlo podivuhodné obrátenie ateistického štátu. Dnes sa vyše 80 % Rusov hlási k pravoslávnej viere, ruská cirkev prežíva znovuzrodenie, ktoré pápež František vo februári 2016 ocenil v spoločnom vyhlásení s ruským patriarchom Kyrilom I. ako „ešte nikdy nevídanú obnovu kresťanskej viery“: „Za štvrťstoročie sa vybudovali desaťtisíce kostolov, ako aj stovky kláštorov a otvorili sa teologické školy“.
No už pápež Benedikt XVI. pri návšteve vo Fatime 13. mája 2010 vyhlásil: „Kto si myslí, že prorocká misia Fatimy sa skončila, ten sa mýli.“ Nie nadarmo pápež František, ktorý bol zvolený práve vo fatimský deň – 13. marca 2013 – vložil svoj pontifikát pod ochranu Fatimskej Božej Matky. Už pred rokom ohlásil, že na oslavy sto rokov od zjavení vo Fatime, chce prísť do Portugalska. Nijaká iná udalosť 20. storočia tak výrazne nedokazuje, že Boh aj dnes zasahuje do histórie. Ale aj to, že je to sám človek, ktorý svojimi modlitbami môže ovplyvniť históriu. Tým fatimské posolstvo vyvracia aj náuku Martina Luthera, ktorý popiera existenciu slobodnej vôle a verí v predestináciu. Viera, Sväté písmo a milosť samotné teda nestačia – človek si môže a musí Božiu milosť zaslúžiť svojimi skutkami a modlitbami.
To nepochopil nikto lepšie ako sv. Maximilián Kolbe (1894-1941), ktorého „Militia Immaculatae“ (dnes aj mariánska iniciatíva) bude na budúci rok sláviť storočnicu. Kolbe, syn nemeckého tkáča a poľskej matky vstúpil po mariánskom zjavení k františkánom v r. 1910. Keď v r. 1917 študoval v Ríme teológiu, stal sa svedkom osláv 200-ročnice slobodomurárov, ktoré vyvrcholili do satanistickej procesie na Námestí sv. Petra. Bratia lóže niesli vlajku s nápisom:
„Satan musí vládnuť vo Vatikáne a pápež musí byť jeho otrokom“,
ktorá ukazovala archanjela Michala v pazúroch démona. K tomu spievali satanovu hymnu talianskeho básnika, slobodomurára a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Giosuéa Carducciho. V nej sa oceňoval aj reformátor z Wittenbergu: „Tak ako Martin Luther zhodil svoju mníšsku kutňu, tak aj ty, duch človeka, zhoď svoje reťaze.“
Otrasený týmto bohorúhavým divadlom sa Kolbe rozhodol so šiestimi bratmi proti „bojovému zväzku satana“, slobodomurárstvu, založiť mariánske rytierstvo. A 16. októbra 1917, iba tri dni po poslednom zjavení a spektakulárnom slnečnom zázraku vo Fatime a 9 dní pred vypuknutím októbrovej revolúcie v Petrohrade založil „Rytierstvo Nepoškvrnenej“. Jeho cieľom bolo dennou modlitbou, nosením a šírením „zázračnej medaily“ a oddanosťou Božej Matke vrúcne vyprosovať obrátenie všetkých heretikov a schizmatikov, najmä slobodomurárov. V r. 1918 pápež Benedikt XV. požehnal túto iniciatívu, ktorá v r. 1927 dostala cirkevno-právny štatus „arcibratstva“. V Poľsku potom Maximilián Kolbe založil v Niepokalanówe katolícke vydavateľstvo, ktoré dostalo na misijnej ceste do Japonska v r. 1930 prvú zámorskú pobočku.
Po vpáde Nemcov so Poľska v r. 1939 poskytol páter 2300 židom a mnohým poľským a ukrajinským katolíkom v misijnom centre útočisko. Keď to nacisti v r. 1941 zistili, odviezli ho do Osvienčima. Tam položil život za nevinného otca rodiny, ktorý mal byť popravený – po 14 trýznivých dňoch v „bunkri hladu“ mu dali injekciu s jedom. Rytier Božej Matky sa stal mučeníkom a dnes sa považuje za jedného z najväčších svätcov 20 storočia. Jeho hnutie zmierilo po vojne národy.
Podarí sa mu aj v našej dobe v službe Márii zvíťaziť nad mocou Zlého? Isté je iba to, že na oboch stranách sa budú v r. 2017 sláviť jubileá. To by malo byť kresťanom napomenutím spoznať „znamenia doby“ – a reagovať na ne jasným priznaním sa k Božej Matke, ktorá nám už v r. 1917 ukázala cestu ku Kristovmu pokoju. –zg-
Dr. h.c. Michael Hesemann je historik a spisovateľ v oblasti cirkevných dejín. Za jeho objav neznámych dokumentov vo vatikánskom tajnom archíve o genocíde Arménov dostal čestný doktorát od Akadémie vied Arménska v októbri 2016. Krátko pred Vianocami vyšla jeho 42. kniha: „Posledné fatimské tajomstvo“ (Rottenburg 2016).

* * * * * * *

K Duchu Svätému: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sedembolestná Matka, plná milosti, všetkým, čo sa k tebe utiekajú, ochotne otváraš svoju materinskú náruč. Prosíme ťa, pre rany a krv Ježiša Krista, tvojho milovaného Syna a nášho Vykupiteľa a tiež pre bolesti tvojho materinského Srdca, aby si nám biednym hriešnikom vyprosila skutočnú kajúcnosť a odpustenie našich hriechov.
Ukáž, že si dobrou Matkou a ujmi sa celého ľudstva. Vyhľaď neveru a bludy, vypros nám milosť vytrvalosti a pravej lásky k Bohu a k blížnym. Zjednoť kresťanských predstaviteľov krajín a vypros nám skutočný pokoj. Zachovaj pod svojou materinskou ochranou nášho Svätého Otca, biskupov a kňazov. Odvráť od našej vlasti všetky nepokoje, nenávisť a každé zlo. Dovoľ, aby sme spočívali v živote i vo smrti v tvojom materinskom Srdci, kým nedosiahneme večnú radosť a slávu v nebi. Amen.

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen. Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

Modlitba za Svätého Otca
Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *