Život Cirkvi vo svete 33 * 2013

Obsah

 

Farár v Káhire: S Moslimským bratstvom sa rozprávať nedá

Egypt: OSN zalarmované po útokoch na kresťanov

Škótsko: Vysoké finančné odškodnenie za ‚homofóbiu’

‚Medzi Benediktom XVI. a Františkom nie je deliaci múr‘

Gänswein: Nanebovzatie Panny Márie nie je mýtus

USA: Pastori zatknutí za verejné čítanie Svätého písma

Nórsko: Trojnásobný počet katolíkov

Exorcista: Diabol je dnes aktívnejší ako kedykoľvek predtým

Bankový lupič kapituluje pred ‚efektom František‘

Pápež František zasvätí svet Fatimskej Panne Márii

Pápež je predsa liberál … či nie?

„Kirche in Not“: Kresťanský „exodus“ zo Svätej zeme

Kardinál: Obraz pápeža Františka v médiách ‚príliš dobrý‘

Arcibiskup Schick vyzýva k vedomému sláveniu Eucharistie

Kubánsky kardinál prosí o skoré blahorečenia Romera

Boxer Dimitrenko: «Desatoro nie je staromódne»

USA: Tajomný kňaz sa našiel – slová o záchrane však on nevyslovil!

Tlač: Pápež o tweetoch poradkyne Vatikánu

Nemecko: Zapletenie zelených do pedofílie je väčšie, ako sa zdalo

Viktória – „Secret Angel“ – uvádza na trh kresťanskú módu

Nemecko: Prvý sobáš homosexuálov v Evanjelickej cirkvi

Rakúsko: Polícia prehľadala kancelárie „gloria.tv“ vo Viedni!

Fínsko: Katolícka cirkev bude mať čoskoro osem farností

USA: Tajomný kňaz pomáha záchrancom

‚Mierniť utrpenie a dokonca aj uzdravenie je možné a hodné úsilia‘

A potom som sa sama stala kresťankou!

Kate Uptonová: Áno, som veriaca a som na to hrdá

Rusko: Zhrozenie nad vraždou kňaza

Biskup Laun: „Ruky, ducha a srdce preč od Varovania

 

Farár v Káhire: S Moslimským bratstvom sa rozprávať nedá

 

 Rozšírený analfabetizmus – veľký problém

 

Vatikán, 17.8.2013 (kath.net/KNA) 016 232 – Moslimskí bratia nie sú podľa slov káhirského farára Joachima Schroedela možnými partnermi rozhovorov na nastolenie novej vlády.

„Každý politik na Západe, ktorý hovorí, že treba viesť rozhovory a zapojiť aj Moslimské bratstvo, ten nemá – s dovolením – ani tušenia, kto vlastne moslimskí bratia sú,“ povedal tento Nemec v interview pre Rádio Vatikán. „Islamisti zo zrušených táborov, nie sú ochotní k rozhovorom, a ani vodcovia Moslimského bratstva.“

Analfabetizmus je podľa názoru duchovného pastiera, ktorý sa v krajine stará o nemeckých katolíkov, dôležitým dôvodom tejto ťažkej situácie. „Vyše polovica z 90 miliónov Egypťanov nemá ukončené školské vzdelanie. Túto masu je jednoduché manipulovať.“ V súčasnosti je situácia v Káhire podľa jeho slov skôr pokojná. V meste sa zatiaľ neútočilo ani na kostoly.

Schroedel obhajuje väčšinu moslimov. Mnohí z nich mu povedali, že odsudzujú násilie voči kresťanom a vyjadrili svoj hnev na Moslimské bratstvo. Jeho samého, ktorý často chodí v sutane po meste, si moslimovia vážia, ako povedal. „Ľudia tu aj vedia, kto je kňaz a každý moslim má pred tým rešpekt, pretože kňaz sa považuje za Božieho muža.“ –zg-

 

Egypt: OSN zalarmované po útokoch na kresťanov

 

Káhira-Ženeva, 16.8.2013 (kath.net/KAP) 016 231 – Spojené národy sú zalarmované z útokov na kostoly a kresťanské zariadenia v Egypte.

„Nezávislé vyšetrovania sú naliehavo potrebné, aby sa vyšetrili tragické udalosti v Káhire a útoky na náboženské menšiny,“ žiadali mimoriadni poradcovia OSN pre ochranu pred genocídou národa, Jennifer Welshová a Adam Dieng, v piatok v Ženeve.

„Násilníci musia byť volaní na zodpovednosť. Všetci Egypťania musia konať zodpovedne a zdržiavať sa násilia ako výrazu ich problémov, najmä útokov na náboženské menšiny a zariadenia, alebo verbálnych vyjadrení či správania, ktoré by mohli napätia zostriť. Ak sa neprijmú opatrenia na ochranu kresťanských spoločenstiev, bude hroziť nebezpečenstvo stále viac rastúceho násilia,“ uvádzajú poradcovia. „Egypt, ktorý stojí na rázcestí, musí teraz prednostne zabezpečiť rešpektovanie ľudských práv všetkých ľudí, nezávisle od ich politickej či náboženskej príslušnosti.“

 

Čierna streda 

„Kopti vždy platia cenu za nešváry v krajine,“ vyhlásila koptská iniciatíva „Mládežnícka únia Maspero“ v piatok na Facebooku. Po zrušení protestných táborov islamistov políciou útoky na kostoly, domy a obchody vo vlastníctve kresťanov pokračovali.

Od stredy úplne vypálili a zničili už 32 kostolov – medzi nimi koptské, katolícke, pravoslávne a evangelikálne, 8 poškodili čiastočne. Okrem toho 2 kresťanské školy, viaceré knižnice, fary a konventy ako aj kresťanské bytové domy, obchody, hotely i dopravné prostriedky úplne vypálili a zničili, ako informuje pozorovateľské centrum. Medzi vyše 600 mŕtvymi, ktorých si vyžiadali útoky v stredu, boli aj početní kopti.

 

Jednotlivé signály nádeje

Stále znova sú však aj signály nádeje. Podľa egyptského spravodajského portálu „Youm7“ z piatka, moslimskí občania vo viacerých provinciách vytvorili ľudské ochranné štíty okolo kresťanských kostolov. Je za tým hnutie „Rytieri poľa“ a to vyhlásilo, že treba zabrániť, aby útočníci zneužívali islam.

Podobné skúsenosti má aj farár nemecky hovoriaceho katolíckeho spoločenstva v Káhire, Joachim Schroedel: „Miestni známi moslimovia ho neustále ubezpečujú, že útoky na kresťanské Božie domy ľutujú, pretože „to nie je všeobecná mienka moslimov“, ako povedal kňaz pre Rádio Vatikán v piatok. Situácia v Káhire je vo všeobecnosti „pokojná“ a pouličné nepokoje sa obmedzujú na niekoľko málo štvrtí. Podľa Schroedela, ktorý háji nasadenie armády, Egypt teraz potrebuje „veľkú mieru trpezlivosti, tolerancie a pokojamilovnosti“. Jasné je, že moslimské bratstvo bude naďalej smútiť za stratou svojej moci. Politici na Západe nemajú „ani tušenia, kto vlastne moslimskí bratia sú“.

 

„Západ situáciu posudzuje úplne nesprávne“

Ostrejšie tóny smerom k Európe a USA adresoval vo štvrtok Rafic Greiche, tlačový hovorca Biskupskej konferencie Egypta, v rozhovore s nemeckou sekciou nadácie „Missio“. Západ v Egypte zlyhal, chápe situáciu úplne nesprávne a Moslimskému  bratstvu venoval príliš veľa naivnej dobrej vôle. „Som šokovaný,“ vyhlásil Greiche, „že Európa a USA po vážnych a očividne koordinovaných celoegyptských útokoch islamistov na kresťanské kostoly a zariadenia v stredu k tomu sotva zaujali postoj: ochrana náboženskej slobody nehrá pre Západ nijakú úlohu.“

Útoky na kresťanské zariadenia sú podľa neho následok vypratania moslimských protestných táborov v Káhire vojskom a políciou. Moslimskí bratia však hrozia „všetkým Egypťanom, nielen kresťanom“. „Hrozia umierneným moslimom, konzervatívcom, liberálom aj ľavičiarom“. Hovorca BKE, ktorý vydáva aj kresťanský týždenník v Káhire, obhajoval výnimočný stav vyhlásený egyptskou prechodnou vládou. O hroziacej občianskej vojne podľa neho nemôže byť v súčasnosti ani reči.

 

Kresťania ako obetné baránky

Odborník na islam a Egypt Matthias Vogt označil útoky na kresťanské kostoly ako „nie náhodné“. Islamisti a moslimskí bratia robia kresťanov zodpovedných za stratu moci po tom, čo napríklad koptský pravoslávny pápež Tawadros II. po páde prezidenta Mursiho 3. júla bol spoločne s generálom  Abdelfattahom al-Sissi Mursisom v televízii a vyzýval k pokoju a jednote. O dva dni neskôr vyzval ich duchovný vodca, Mohamed Badie, Tawadrosa verejne k tomu, aby sa nemiešal do politiky. Pápež patriarcha, ktorého meno je na anonymnom zozname smrti, na to zrušil verejné stredajšie audiencie.

Ako Vogt ďalej uviedol, počiatkom augusta Ayman al-Zawahiri, z Egypta pochádzajúci nástupca Usamu bin Ladína vo vedení Al Kaídy, kresťanov Egypta obvinil, že zosnovali komplot s USA proti vláde Moslimského bratstva a na juhu Egypta chcú vraj založiť kresťanský štát.

„Úplne nepodložené tvrdenie,“ ako povedal expert na islam, no napriek tomu viedlo v hornom Egypte k vtrhnutiu do kostolov, k útokom na kresťanské obydlia a k zavraždeniu dvoch kresťanov – z toho jedného 10-ročného dievčatka – islamistami.

Armáda a prechodná vláda urobili vážne chyby že od pádu Mursiho prenasledujú Moslimské bratstvo ako za čias Hosniho Mubaraka,“ povedal Vogt, ale súčasne konštatoval:

„Kresťania sa však nesmú stať obetným baránkom za chyby vlády a armády. Moslimskí bratia a islamisti si chcú rozdúchavaním nenávisti na kresťanov získavať prívržencov. Hrozí, že vzhľadom na súčasné udalosti im to aj vyjde.“

 

„Sme bratia“

Ešte v stredu večer vyzval koptský katolícky biskup v Minii, Boutros Kamal Fahim, k zmiereniu Egypta. V liste na internete apeloval na moslimov, aby sa vrátili k jednote a pokoju a pripomenuli si spoločné hodnoty ako pokrok, pokojne susedstvo a dialóg. „Podpaľovanie kostolov nerieši nijaké problémy, ani nedokáže spáliť lásku a príslušnosť kresťanov k Egyptu, ani ich donútiť, aby moslimských bratov nenávideli alebo im odopreli odpustenie,“ zdôraznil Fahim. „Niet boja proti islamu. Sme bratia.“

Kresťania v Egypte platia „vysokú cenu za to, že Egypt túži po slobode, demokracii a po modernom štáte“. Vyhlásil to Kiryllos William, koptský katolícky biskup z mesta Assiut, v piatok pre Rádio Vatikán. V tomto biskupskom sídelnom meste bol v stredu úplne zničený františkánsky kláštor ako aj pravoslávny, protestantský a adventistický kostol.

„Teraz platíme cenu za našu krajinu, Egypt. Stavby možno znova postaviť a sloboda je oveľa dôležitejšia ako budova,“ povedal biskup.

Aj na celom svete vyzvali mnohí predstavitelia cirkví k nastoleniu pokoja,  zmierenia a spravodlivosti. Okrem pápeža Františka, ktorý vo štvrtok vyzval svet k modlitbám za Egypt, pripomenul aj generálny sekretár Svetovej rady cirkví Olav Fykse Tveit v Ženeve realizovanie multináboženskej a multikultúrnej spoločnosti, ktoré sa Egyptu v minulosti podarilo. „Je naozaj možné, aby všetci ruka v ruke budovali lepšiu budúcnosť,“ uviedol Tveit. –zg-

 

 

 

Škótsko: Vysoké finančné odškodnenie za ‚homofóbiu’

 

Edinburgh, 16.8.2013 (kath.net/LSN/jg) 016 230 – V Škótsku odsúdili muža na finančné odškodnenie vo výške 40 000 libier, lebo lesbickú bojovníčku za „manželstvo“ rovnakých pohlaví na „Twitteri“ označil ako „nebezpečenstvo pre deti“.

Jaye Richards-Hillová zažalovala Davida Shuttletona za zlovoľné ohováranie na zaplatenie odškodného a súdny spor vyhrala.

Podľa správ poslal Shuttleton správu aj premiérovi Škótska a jeho zástupkyni, aby ich varoval pred Richards-Hillovou. Richards-Hillová je poradkyňou škótskeho ministra školstva.

„Je to absolútny škandál, že homosexuáli majú v našej spoločnosti takú veľkú moc. Je to škandalózne zneužívanie práva,“ uviedol Shuttleton doslova. Rozsudok plánuje napadnúť. –zg-

 

‚Medzi Benediktom XVI. a pápežom Františkom nie je deliaci múr‘

 

Freiburg , 15.8.2013 (kath.net/pl) 016 229 – Vzťah medzi Svätým Otcom Františkom a prefektom Pápežského domu je vynikajúci: „Je to tak, že bývam u pápeža Benedikta a pracujem pre pápeža Františka. Medzi nimi nie je nijaký deliaci múr, ale to, čo ja robím, je mostom.“ Povedal to arcibiskup Georg Gänswein vo štvrtok na recepcii mesta Freiburg, ako to dokumentujú noviny „Badische Zeitung“. Arcibiskup Gänswein mal v katedrále vo Freiburgu homíliu. Pochádza z Freiburského arcibiskupstva a má naďalej pevné putá so svojím rodiskom. …

„Takéto funkcie mosta by sa mali vnímať tam, kde sme ich nehľadali, tam, kde niekomu boli dané,“ ako vysvetlil ďalej. „V tejto funkcii, v tejto úlohe sa vidím a v tejto úlohe sa vidím aj pre budúcnosť. Výpovede novín „Badische Zeitung“ v minulých článkoch, podľa ktorých medzi Gänsweinom a pápežom Františkom „nesedí chémia“, posudzuje Gänswein s humorom slovami: „Všetko mediálny folklór“.

Arcibiskup využil príležitosť, aby sa vyjadril aj k tlačou veľmi zdôrazňovanému údajnému rozdielu medzi pápežom Benediktom XVI. a pápežom Františkom: „Nemyslite si, že v Ríme je to teraz úplne inak. Je to odlišné, čo sa týka štýlu, je mnohé inak, čo sa týka ťažísk, ale v podstate, v obsahu, v kontinuite, zostáva všetko naďalej katolícke.“

K špekuláciám, či existuje možnosť, že prevezme jedno z uvoľňujúcich sa  biskupských sídiel v Nemecku – v tlači s spomínajú napríklad biskupstvá Freiburg a Kolín – arcibiskup Gänswein povedal, že s touto otázkou sa vôbec nezaoberá. „Úlohy, ktoré som mal a mám, mi boli pridelené. Ja som o nijakú z nich neusiloval a tak je to aj teraz. Som v Ríme, mám v Ríme svoj domov a mám musím robiť to, čo som od pápeža Františka dostal zverené.“ –zg-

 

Gänswein: Nanebovzatie Panny Márie nie je mýtus

 

Freiburg, 15.8.2013 (kath.net/KNA) 016 228 – Katolícka náuka o vzatí Panny Márie do neba s telom nie je pre arcibiskupa Georga Gänsweina (foto) nijaký mýtus. „Táto pravda viery bola od počiatku vložená do Božieho zjavenia,“ ako povedal arcibiskup Gänswein vo štvrtok v katedrále vo Freiburgu na svätej omši na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie. Túto dogmu, teda záväzný článok viery o Márii, vyhlásil pápež Pius XII. V r. 1950. Arcibiskup pripustil, že dnes táto náuka na Západe «skôr mnohým zavadzia».

„Táto dogma vypovedá, že Boh miluje celého človeka a nie iba jeho dušu. To, čo v živote človeka rástlo a dozrievalo, je nepominuteľné. Nič z toho, čo je človeku vzácne a cenné, smrťou nezaniká,“ zdôraznil preto arcibiskup Gänswein.

Arcibiskup Zollitsch pozval Gänsweina pochádzajúceho z Čierneho lesa, aby na tejto svätej omši mal homíliu.

Arcibiskup Gänswein (57) pôsobí vo Vatikáne od r. 1985. O rok neskôr prešiel na Kongregáciu pre náuku viery, kde si ho v roku 2003 povolal jej prefekt, kardinál Joseph Ratzinger, za súkromného sekretára. Po tom, čo bol kardinál Ratzinger v r. 2005 zvolený za pápeža, ponechal si ho ako súkromného sekretára naďalej. Počiatkom roku ho Benedikt XVI. menoval za arcibiskupa. V súčasnosti je súkromným sekretárom emeritného pápeža a súčasne prefektom Pápežského domu. –zg-

 

USA: Pastori zatknutí za verejné čítanie Svätého písma

 

Murieta, 15.8.2013 (kath.net/pl) 016 227 – V USA boli zatknutí dvaja muži, pretože na verejnosti hlasno čítali zo Svätého písma. Bolo to vo februári 2011 v Murriete v Kalifornii. Teraz stáli obaja evanjelickí pastori pred súdom. Príslušný súd v utorok obžalovaných oslobodil.

Obaja pastori Brett Coronado a Mark Mackey so sprievodom začali v Muriette pred dopravným úradom skoro ráno pri začiatku práce misie. Stáli na verejnom parkovisku a Mackey začal hlasno čítať zo Svätého písma. Krátko na to ho bezpečnostná služba požiadala, aby sa išiel modliť niekam inam. Oslovení odvetili, že v zmysle článku „First Amendment“ americkej ústavy to majú právo robiť a pokračovali v čítaní z Biblie. Krátko na to policajt obom odobral Biblie, pastorom dali na ruky putá a zatkli ich. Policajt oboch informoval, že nesmú kázať pred „nedobrovoľným publikom“. Oboch o niečo neskôr opäť prepustili.

Súd v rozsudku v utorok necitoval argumenty obžaloby. Podľa údajov obhajcov pastorov obžaloba podľa chápania súdu neobsahovala nijaký dostatočný dôvod na to, aby ich klienti spáchali nejaký delikt.

Článok „First Amendment“, teda dodatočný článok ústavy Spojených štátov, schválili v r. 1791 a ten zakazuje kongresu zavedenie zákonov, ktoré obmedzujú slobodu názoru, tlače, zhromažďovania alebo právo podávania petícií. Ďalej zakazuje zavedenie štátneho náboženstva a zvýhodňovanie, či znevýhodňovanie jednotlivých náboženstiev pred zákonom. Najvyšší súd USA viackrát rozhodol, že „First Amendment“ má platnosť nielen pre kongres, ale aj pre jednotlivé štáty USA. –zg-

 

Nórsko: Trojnásobný počet katolíkov 

Oslo, 14.8. 2013 (kath.net/KAP) 016 226 – Počet katolíkov v Nórsku v ostatných ôsmych rokoch sa takmer strojnásobil. Ako vyhlásil biskup z Osla, Bernt Ivar Eidsvig (foto), v pondelok pre kolínske „Dómske rádio“ vzrástol počet zaregistrovaných katolíkov zo 42 000 na 110 000. Dôvodom je predovšetkým vysoký počet prisťahovalcov a utečencov. Tí tvoria asi 90 percent nórskych katolíkov, ako povedal biskup Eidsvig.

Rastie aj dopyt po katolíckych svätých omšiach: každý piaty veriaci navštevuje pravidelne svätú omšu. Biskup kritizoval, že na tento počet je príliš málo kňazov a príliš málo finančných prostriedkov. Ak bude Nórsko ďalej prijímať gastarbeiterov z krajín ako Poľsko alebo Litva, bude počet katolíkov naďalej rásť. „Potom v budúcich piatich rokoch otvoríme aj ďalšie kostoly.“

„V súčasnosti reagujeme na tento trend mnohorakými pastoračnými ponukami na každej fare, pretože napríklad katolíci z Poľska očakávajú poľskú omšu,“ hovorí biskup Eidsvig. Pochvalne sa vyjadril o vzťahu k počtom oveľa silnejšej reformovanej cirkvi, ktorá im často dáva napríklad k dispozícii budovy. –zg-

 

Exorcista: Diabol je dnes aktívnejší ako kedykoľvek predtým

 

Rím/Kisslegg, 14.8.2013 (kath.net/idea) 016 225 – „Cirkev musí ukončiť svoje veľmi rozšírené mlčanie o existencii diabla a pekla.“ Požaduje to čestný prezident Medzinárodného združenia exorcistov, páter Gabriele Amorth. Tento najväčší taliansky exorcista pôsobí v Rímskej diecéze od r. 1986. Nedávno vyšla v nemeckom vydavateľstve Christiana (Kisslegg/Allgäu) kniha s interview o živote tohto 88-ročného pátra pod názvom „Memoáre exorcistu – Môj boj proti satanovi“. V ňom zastáva názor, že satanské pôsobenie a oslobodenie od démonickej posadnutosti nie sú nijaké relikty z minulosti. V nijakom prípade ich nesmieme obmedzovať iba na Ježišovu dobu:

„Satan je dnes aktívnejší ako kedykoľvek predtým a pokúša sa čo najväčší počet duší vohnať do večnej smrti. Aj dnes platí poverenie Ježiša vyháňať diablov a uzdravovať. Mlčanie Cirkvi o diablovi viedlo k tomu, že v krajinách ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Španielsko a Portugalsko niet nijakých alebo takmer nijakých exorcistov. Vo formácii a vzdelávaní v rámci Cirkvi táto téma nie je na programe. To je dôvod, prečo veľký počet kňazov a biskupov už viac neverí v diabla a v exorcizmus.“

„Démoni sa stali chráneným druhom a na exorcistov sa hľadí ako na kriminálne živly. Satan sa smie uprostred kresťanov Katolíckej cirkvi pohybovať, ako sa mu páči.“

 

Okultizmus je vstupnou bránou pre satana

Páter Amorth výslovne varuje predtým, aby sme sa zaoberali mágiou, okultizmom a špiritizmom. To sú vstupné brány pre satana. Štatistiky hovoria o 14 miliónoch Talianoch, ktorí konzultujú vykladačov kariet a veštcov. Sú aj početné prípady, v ktorých sa ľudia zasväcujú diablovi. Iba v Taliansku sa odhaduje počet satanských siekt na viac ako 800 – každá s 15 až 20 členmi.

Podľa údajov exorcistu dokonca aj vo Vatikáne existujú prívrženci  takýchto skupín: „Sú to kňazi, biskupi aj kardináli.“ Pápež Benedikt XVI.  (pontifikát od r. 2005 do februára 2013) bol o tom informovaný. Ako bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery prijal združenie exorcistov: „Mal veľmi pekný príhovor, v ktorom náš apoštolát pochválil a povzbudil nás.“ Pápež Ján Pavol II. (1920-2005) „sa veľmi často a podrobne vyjadroval o diablovi a o exorcizme“.

 

70 000 exorcistických sedení

Páter Amorth podľa vlastných slov viedol viac ako 70 000 exorcistických sedení. Počet oslobodzovaných osôb vyčísliť nedokáže. Denne ich nebolo viac ako päť. Počas svojho pôsobenia sa stretol s viac ako 100 posadnutými, ktorých diabol úplne ovládol. Okrem toho to boli „trýznenia démonmi“. Pritom postihnutý trpel napríklad medicínsky nevysvetliteľnými bolesťami, nutkaním kliať, alebo neschopnosťou sa modliť, či navštíviť kostol. Zo skúsenosti exorcistu:

„Čím dlhšie sa diabol zahniezďuje, tým nadobúda hlbšie korene a o to ťažšie a dlhšie je vyslobodzovanie človeka.“ U najťažších prípadoch dochádza na počiatku oslobodzovania k výbuchom násilia takej intenzity, „že potrebujem šesť alebo sedem ľudí, ktorí mi pomáhajú dostať pod kontrolu reakcie posadnutého diablom“. Asistenti sprevádzajú exorcizmus aj modlitbami. Okrem laických pomocníkov sa na tom zúčastňujú kňazi, ktorí zbierajú skúsenosti a chcú robiť pokroky ako exorcisti. Nevyhnutným predpokladom oslobodenia od démonických vplyvov je podľa Amortha to, aby postihnutý dokázal odpúšťať: „Je nemožné oslobodiť osoby, ktoré proti niekomu chovajú hnev a nedokážu tieto pocity prekonať.“

Na otázku ako ho jeho služba zmenila, kňaz povedal: „Výkon úradu exorcistu ma posilnil vo viere, v modlitbe a samozrejme aj v láske.“ –zg-

 

Nanebovzatie Panny Márie v Roku viery

 

Bamberg, 14.8.2013 (kath.net/bbk) 016 224 – Bavorský arcibiskup Ludwig Schick vyzval veriacich, aby sa denne modlili k Božej Matke:

„Každému človeku, ktorému želáme dobré, by sme mali darovať jednu modlitbu Zdravas Mária“, povedal arcibiskup pri príležitosti slávnosti Nanebovzatia Panny Márie, ktoré je v katolíckom Bavorsku sviatočným voľným dňom.

„Každodennou modlitbou k Panne Márii ako Anjel Pána alebo desiatok ruženca sa Rok viery stane úspešným v prospech blaha a spásy ľudí.“

„Zdravas Mária“ sa obracia na Božiu Matku, ktorá nás vedie k Ježišovi, „požehnanému plodu jej života“. V tomto zmysle sa môžu manželské páry modliť „Zdravas Mária“ za seba vzájomne, aby viedli svoje manželstvo v Kristovej láske. Rodičia môžu tak napomáhať vieru svojich detí a starí rodičia duchovný život svojich vnukov,“ odporúčal arcibiskup a pokračoval:

„Mária je Matka veriacich, ale aj pochybujúcich a hľadajúcich, Matka zblúdených a neveriacich, ba ešte viac: Ona je milujúca Matka všetkých ľudí. Pretože všetkých miluje, chce všetkých priviesť k Ježišovi. Ona vie, že každý človek v ňom nájde pokoj duše a silu milovať blížneho, prekonávať zlo a zasadzovať sa za spravodlivosť a pokoj. V spojení s Ježišom nájde človek plnosť života vo viere a nádeji, ako aj dokonalé naplnenie v nebi.“ –zg-

 

Bankový lupič kapituluje pred ‚efektom František‘

 

Herne, 14.8.2014 (kath.net) 016 223 – „Dobrý človek by mal predtým, než zomrie, byť očistený.“ Vyhlásil to bankový lupič v pondelok na krajskom súde v nemeckom Bochumi. Informovali o tom noviny „Westdeutsche Allgemeine Zeitung“. Tento 44-ročný Talian sa krátko po zvolení pápeža Františka prihlásil na švajčiarskej polícii a vyznal svoje zlé skutky. Okrem iného v roku 1998 dvakrát prepadol sporiteľňu Herne.

S bremenom minulosti sa už nedokázal vyrovnať, ako vysvetlil obžalovaný: „To všetko je veľkou záťažou. Z roka na rok to bolo horšie.“ V pamäti sa mu zvlášť hlboko vryla jedna žena, ktorá sa v panike pokúšala pred ním chrániť svoje dieťa. –zg-

 

Pápež František zasvätí svet Fatimskej Panne Márii

 

Fatima, 13.8.2013 (kath.net) 016 222 – Pápež František 13. októbra zasvätí svet Fatimskej Panne Márii. Oznámila to svätyňa vo Fatime. Na toto zasvätenie sveta poputuje známa  mariánska socha z Fatimy do Ríma. Fatima je jedným z najvýznamnejších katolíckych pútnických miest sveta. V období medzi mesiacmi máj a október 1917 sa tu konali mariánske zjavenia. Dňa 13. mája 1930 vyhlásil biskup Diecézy Leiria Msgr. Giuseppe Alves Correia da Silva za vierohodné a povolil verejnú úctu k Fatimskej Božej Matke vo Fatime.  –zg-

 

 

Pápež je predsa liberál … či nie?

 

Médiá prezentujú pontifikát pápeža Františka ako protipól pontifikátu Benedikta XVI.

Sú médiá v správnej línii? Americký bloger Pat Archbold túto otázku preskúmal.

 

Irondale, 13.8.2013 (kath.net/jg) 016 221 – V prezentácií mnohých médií je pápež František presným opakom svojho predchodcu, píše Pat Archbold v blogu. Najmä jeho výpovede k ženám, homosexuálom a iným „horúcim témam“ na spiatočnom lete z Ria de Janeiro ukázali, ako „blahodarne“ sa František odlišuje od svojho doktrinálneho predchodcu.

Teraz si túto skutočnosť musia uvedomiť aj katolíci, ktorí vidia kontinuitu medzi Benediktom a Františkom, pokračuje Archbold. A tá ukazuje, že pápež je skutočne liberálny. Desať výpovedí to dokazuje, píše bloger a uvádza nasledovné citáty:

 

Pápež nahodil jemný kurz voči islamu:

  1. „Je pravda, že moslimský svet nemá celkom nepravdu, keď kritizuje západný svet kresťanskej tradície za jeho morálnu dekadenciu a manipuláciu života.

Povzbudzuje homosexuálov:

  1. „Treba dôrazne oľutovať, že homosexuálne osoby boli objektom zlého ohovárania a násilných činov a naďalej sú. Takéto spôsoby správania si zaslúžia, aby ich pastieri Cirkvi odsúdili, všade, kde sa dejú.“

Zasadzuje sa za chudobných:
3. „Mnohým mladým ľuďom dnes chýba nádej. Sú plní pochybností vzhľadom na otázky, ktoré sa v zmätenom svete stále naliehavejšie vyskytujú, a často sú neistí, akou cestou sa vydať, aby našli odpovede. Vidia chudobu a nespravodlivosť a naliehavo sa usilujú nájsť riešenia.“
Odsudzuje chamtivosť po majetku – falošného boha

4. „No ak sme chamtiví, ak odmietame podeliť sa s tým, čo máme s hladujúcimi a chudobnými, tak robíme zo svojho majetku falošného boha. Koľké hlasy v našej materialistickej spoločnosti nám hovoria, že šťastie možno nájsť v tom, keď vlastníme toľko majetku a luxusných výrobkov, ako sa len dá! To však znamená, že z majetku robíme falošného boha. Namiesto aby prinášal život, prináša smrť.“

Je pokorný a svoj úrad nadmerne nezdôrazňuje.
5) „Autorita pápeža nie je neohraničená“

6) „Páni kardináli zvolili mňa, jednoduchého a skromného robotníka v Pánovej vinici. Utešuje ma skutočnosť, že Pán dokáže pracovať a pôsobiť aj s nedostačujúcimi nástrojmi. Predovšetkým dôverujem vo vaše modlitby.“

Zdôrazňuje úlohu ženy v Cirkvi:
7) „Pre ženu je teologicky a antropologicky dôležité, aby stála v centre kresťanstva. Skrze Máriu a iné sväté ženy stojí ženský element v srdci kresťanského náboženstva.“
Veriť v neo-pelagiánov, dokázať si zaslúžiť ich cestu do neba cvičením sa v zbožnosti namiesto lásky k blížnemu:
8) „Ak v mojom živote úplne chýba dotyk s Bohom, tak v tom druhom môžem vidieť vždy iba toho druhého a nedokážem v ňom spoznať božský obraz. Ak však príklon k blížnemu zo svojho života úplne vynechám a chcem byť iba ,zbožný’ a konať iba svoje ,náboženské povinnosti’, potom usychá aj vzťah k Bohu. Potom je iba ,korektný’, ale bez lásky. Iba moja ochota priblížiť sa blížnemu, prejaviť mu svoju lásku, ma robí citlivého aj voči Bohu. Iba služba blížnemu mi otvára oči pre to, čo Boh pre mňa robí a ako ma miluje.“
Jeho záujmom je aj ochrana životného prostredia:
9. „Ak chceme prežiť, musíme rešpektovať vnútorné zákony stvorenia, tejto Zeme, musíme tieto zákony spoznávať a aj ich v poslušnosti dodržiavať. Táto poslušnosť voči hlasu Zeme, hlasu bytia, je teda pre naše budúce šťastie dôležitejšia ako hlasy tohto okamihu, želania tohto okamihu. To je prvé kritérium, ktoré sa treba naučiť: že bytie samotné, naša Zem, k nám hovorí a že my musíme počúvať, ak chceme prežiť a rozlúštiť posolstvo Zeme.“

Dokonca odmieta kapitalizmus:
10. „Alarmujúce sú napätia a ohniská konfliktov, ktorých príčina spočíva v rastúcej nerovnosti medzi bohatými a chudobnými, ako aj v dominantnosti egoistickej a individualistickej mentality, ktorá sa vyjadruje aj v neregulovanom finančnom kapitalizme.“

 

Tieto citáty ukazujú radikálnu zmenu kurzu od línie predchádzajúcich pápežov.  V tejto analýze je iba jeden problém, ako píše Archbold na záver: Všetky tieto citáty pochádzajú bez výnimky od Benedikta XVI.!

 

Pramene:
1) 6. marec 2002
2) List biskupom Katolíckej cirkvi o pastorácii homosexuálnych osôb (1986)
3) Posolstvo pápeža Benedikta XVI. austrálskemu ľudu a mladým pútnikom na Svetových dňoch mládeže 2008
4) Stretnutie s mladými v Darlinghurste – Svetové dni mládeže 2008

5) Joseph Ratzinger: „Duch liturgie“
6) Požehnanie „Urbi et orbi“, 19. apríl 2005
7) Joseph Ratzinger: „Boh a svet“
8) Encyklika Deus caritas est
9) Stretnutie pápeža Benedikta s klérom Diecéz Belluno-Feltre a Treviso,  24. júl 2007
10) Posolstvo pápeža Benedikta XVI. k Svetovému dňu pokoja, 1. január 2013

 

 

„Kirche in Not“: Kresťanský „exodus“ zo Svätej zeme

 

Jeruzalem, 13.8.2013 (KAP) 016 220 – O stále rastúcom „kresťanskom exoduse zo Svätej zeme“ hovorila nemecká katolícka nadácia „Kirche in Not“ pri návšteve na katolíckej fare v Bir Zaite v Izraelom okupovanom Západnom Jordánsku. Židovské sídliská a kontrolné body obmedzujú slobodu pohybu a autonómiu kresťanských Palestínčanov, ako aj prístup k základnému zásobovaniu vodou či elektrinou, povedal katolícky farár v Bir Zaite, Lous Hazboun, pre „Kirche in Not“.

Aj z hospodárskeho hľadiska kresťania vo Svätej zemi trpia chýbajúcou autonómiou. Politiku obchodu aj cenovú politiku určuje Izrael, občas bez  ohľadu na podniky kresťanskej menšiny. Ak je napríklad nadbytok úrody olív, „naše trhy zaplavia, čo naším farmárom ničí ceny“, hovorí farár v Západnom Jordánsku, ktorý dúfa v riešenie založené na dvoch štátoch, ako výsledku súčasných rokovaní Izraela s Palestínčanmi: „Slobodný národ potrebuje vlastný štát.“

Vybudovanie múru má negatívne účinky predovšetkým pre kresťanov žijúcich v Západnom Jordánsku, ktorí nachádzali prácu v Izraeli. Obmedzenia mobility viedli u mnohých k nezamestnanosti, čo zasa bráni plánovať budúcnosť a zakladanie rodiny. Dôsledkom je vysoký počet vysťahovalcov –najmä mladých ľudí.

„Kirche in Not“ navštívila aj ekumenické centrum „Inter-Church-Center“, ktoré sa z Jeruzalema zasadzuje za práva kresťanov vo Svätej zemi. Zo súčasných 2 miliónov palestínskych kresťanov „žije iba 20 percent v oblastiach tvoriacich dnešný Izrael a na okupovaných územiach, zvyšok je roztrúsený po svete,“ hovorí Yusef Daher z tohto centra. V Izraeli žije v súčasnosti 150 000 kresťanov, ďalších 50 000 žije vo východnom Jeruzaleme, v Západnom Jordánsku a v Pásme Gaza. –zg-

 

Kardinál: Obraz pápeža Františka v médiách ‚príliš dobrý‘
Sydney, 13.8.2013 (kath.net/pl) 016 219 – Spôsob, akým médiá prezentujú pápeža Františka, je „príliš dobrý, aby mohol vytrvať“. Poukázal na to kardinál George Pell, arcibiskup z austrálskeho Sydney a člen 8-člennej poradnej komisie kardinálov, ktorú si pápež František povolal. Austrálsky kardinál sa tak vyjadril pre britské noviny „Catholic Herald“ pri spiatočnom pohľade na Svetové dni mládeže v Riu. Pápež František „si však vydobyl pevné miesto v srdci mladých katolíkov“, povedal kardinál Pell.

„František nie je vynikajúci teológ ako pápež Benedikt, ale veľký kazateľ“, povedal Pell pri inej príležitosti pre diecéznu internetovú sieť „Xt3“. „On získava na obľube tým, že je autentický a sympatický.“ –zg-

 

Arcibiskup Schick vyzýva k vedomému sláveniu Eucharistie

 

Bamberg/Vierzehnheiligen, 13.8.2013 (kath.net/bbk) 016 218 – Bavorský arcibiskup Schick (foto) vyzval kňazov a veriacich, aby si pred každým slávením Eucharistie obnovili vieru v Krista.

„Piesne a gestá musia to, čo veríme, slávime a chceme prijať, podčiarkovať a viesť nás ku Kristovi,“ povedal arcibiskup Schick v pondelok pri posviacke novej kaplnky v Materskom dome sestier sv. Františka vo Vierzehnheiligene.

„Pred každou svätou omšou by si mali všetci zúčastnení v tichu a modlitbe uvedomiť, že Ježiš Kristus od aktu pokánia cez hlásanie slova až po sväté prijímanie a Choďte v mene Božom je ten, kto koná a kto je tu najdôležitejší.“

„Eucharistia nie je našou ale jeho vecou,“ zdôraznil arcibiskup. „Liturgické predpisy chcú urobiť Krista stredobodom a musia sa preto dodržiavať. Pri stvárňovaní Eucharistie sa musíme vyhýbať všetkému, čo bráni obsahu a cieľu svätej omše. Eucharistia je v prvom rade stretnutie so živým Kristom, ktorý tvorí naše kresťanské bytie a formuje spoločenstvo kresťanov v Cirkvi.“

„On nám odpúšťa naše hriechy na začiatku Eucharistie, hovorí k nám v slovách čítaní a evanjelia, v Hostii k nám vchádza, aby nás premenil na človeka, akým bol on,“ povedal arcibiskup Schick. Potom pripomenul sv. Kláru, ktorá si veľmi cenila dôstojné slávenie Eucharistie s hlbokou vierou. Povedal, že sa zobrazuje s Monštranciou v ruke, ako aj s Ježišom na ramene, čo znamená, že skrze Eucharistiu prijala Ježiša Krista ako Vykupiteľa a Spasiteľa, človeka a brata, ktorého nasledovala a ktorému sa stala podobnou v živote a pôsobení.

„Eucharistia premieňa chlieb a víno na Kristovo Telo a Kristovu Krv a tým sa aj my premieňame do podoby Ježiša Krista a žijeme ako on,“ zdôraznil arcibiskup Schick. –zg-

 

Kubánsky kardinál prosí o skoré blahorečenia Romera

 

El Salvador, 13.8.2013 (kath.net/KAP) 016 217 – Kubánsky kardinál Jaime Ortega y Alamino v Salvadore prosil o skoré blahorečenie arcibiskupa Oskara Romera Arnulfa zavraždeného v r. 1980.  „Pri tomto slávení cítime ho (Romera) veľmi blízko a prosíme Boha, aby bol čoskoro povýšený k úcte na oltári,“ povedal Ortega, ktorý prišiel do Arcidiecézy San Salvador ako pápežský vyslanec na oslavy 100. výročia jej založenia. Na oslavách sa zúčastnil aj viceprezident Salvadora, Sanchez Ceren, kardinál Oskar Andreas Rodriguez Maradiaga z Hondurasu, a prišli aj početní biskupi zo Strednej Ameriky.

Vatikánska dikastéria arcibiskupa Vincenza Pagliu nedávno potvrdila, že proces blahorečenia dostal nový impulz. Vatikán začal proces blahorečenia arcibiskupa Romera, zastreleného 24. marca 1980, v r. 1996 po tom, čo bol ukončený diecézny proces prebiehajúci od r. 1990 v Salvadore. V minulých rokoch očividne nedošlo k nijakému pokroku. Arcibiskup Paglia sám hovoril v r. 2011 o „istej pomalosti“. Ako príčinu uviedol pokusy o politické manipulovanie Romera.

 

„Duchovný ukazovateľ cesty národa“

Romero je naozaj aj naďalej skutočne v politike prítomný. Pred dvomi týždňami prezident Salvadora, Mauricio Funes, v interview pre rozhlas povedal, že je „veľmi šťastný, že proces blahorečenia teraz postupuje rýchlejšie“. „Romero je duchovným ukazovateľom cesty národa“, ako vyhlásil tento prvý ľavicový prezident krajiny.

Dva mesiace predtým, 23. mája, sa Funes stretol s pápežom na súkromnej audiencii. „Povedzte ľudu Salvadora, aby nestratil vieru. Biskup Romero bude blahorečený,“ povedal mu vraj František. Funes odovzdal pápežovi malý kúsok látky z rúcha, ktoré mal Romero na sebe v čase zavraždenia.

Do objektívov kamier sa dostal Romerov obraz ostatný raz na Svetových dňoch mládeže koncom júla v Riu de Janeiro, keď tento biskup, zavraždený pred 23 rokmi, hľadel na pápeža pri jeho návšteve vo favele Varginha z obrovského transparentu.

Romero bol známy ako obhajca práv chudobných a utláčaných aj za hranicami Strednej Ameriky. Pozadie jeho vraždy dodnes nie je úplne objasnené. –zg-

 

Prezident Salvadora dáva pápežovi v máji 2013 relikviu arcibiskupa Oskara Romera

 

 

Boxer Dimitrenko: «Desatoro nie je staromódne»

 

Hamburg, 13.8.2013 (kath.net/KNA) 016 216 – Hamburský profesionálny boxer Alexander Dimitrenko (31) sa orientuje Desatorom. Tieto predpisy nie sú „v nijakom prípade staromódne“, ako povedal pre magazín «Himmel & Elbe», cirkevnú prílohu novín «Hamburger Abendblatt» z utorka. «Sú to aj zákony našej spoločnosti. Nikto nechce, aby mu zobrali jeho ženu a aby sa o ňom zle hovorilo.»

Pre tohto evanjelického kresťana patrí telesný a duchovný tréning spolu. «Ak nie si dôkladne vytrénovaný, nepomôže ti ani modlitba», hovorí  Dimitrenko. Tento Ukrajinec pravidelne navštevuje bohoslužby v evanjelickom kostole slobodnej cirkvi v Hamburgu. V r. 2010 sa stal majstrom Európy v ťažkej váhe. –zg-

 

USA: Tajomný kňaz sa našiel – slová o záchrane však on nevyslovil!

 

„Nezvyčajné bolo to, čo sa stalo po udelení sviatosti pomazania chorých! … Nepovedal som, že úsilie záchranárov bude teraz úspešné, ani že obeť nehody bude možné vyslobodiť. To nevyšlo z mojich úst, ale až DVAJA ľudia to počuli! Záchranári sa potom s novu nádejou pustili do vyrezávania obete nehody!“

 

Center, 13.8.2013 (kath.net/pl) 016 215 –  Veľká záhada sa vyriešila: Katolícky kňaz prišiel k dopravnej nehode a 19-ročnej žene zakliesnenej v aute udelil pomazanie chorých a rozhrešenie, zatiaľ čo záchranári bojovali o jej život. Jeho prítomnosť sa pociťovala ako výslovne utešujúca a podporná, no nikto nevedel, kto to je. Napriek veľkým obavám sa podarilo Katie Lentzovú z trosiek auta vyslobodiť. Záchranári  urobili aj 80 dokumentačných fotografií, ale na žiadnej nebolo vidno kňaza. O jeho identite sa v katolíckom svete šírili dohady. A mnohí sa pýtali: Išlo o zjavenie? Možno o anjela?

Teraz však tento „anjel“ – kňaz svoju identitu odhalil. Farár Patrick Dowling (foto), kňaz z Diecézy Jefferson City, bol na spiatočnej ceste zo svätej omše, ktorú slúžil, po diaľnici sa priviezol k nehode a ako ostatní najprv stál v kolóne, ako sám povedal podľa „Catholic News Agency“. Keď sa priblížil k miestu nehody, odstavil auto a opýtal sa šerifa, či je potrebný kňaz. Šerif dovolil, aby Dowling išiel k zakliesnenej mladej žene.

„Keď sa mladá žena opýtala, či sa môžem pomodliť za to, aby ju prestala bolieť noha, urobil som to. Poprosila ma, aby som sa modlil nahlas, to som krátko urobil … Keďže záchranári potrebovali miesto a neocenili by odpútavanie, ustúpil som nabok a ticho som sa modlil ruženec, až kým tú dámu nevyslobodili z auta“ a kým ju nedopravili do čakajúcej helikoptéry. Medzitým udelil obeti nehody pomazanie chorých a rozhrešenie. Predtým, než odišiel, podal šerifovi ruku a poďakoval sa mu. Dodal, že musí obdivovať pokoj každého zúčastneného, každý pracoval „s harmóniou švajčiarskych hodiniek“.

Pre neho samotného, vysvetlil ďalej Dowling, to patrilo k normálnym povinnostiam kňaza.

 

„Trocha nezvyčajné vlastne bolo iba to, čo sa stalo po udelení sviatosti pomazania chorých: Udelil som pomazanie chorých a rozhrešenie, no nepovedal som ďalej ani jediné slovo. Nepovedal som nič o tom, že úsilie záchranárov bude teraz úspešné, ani že obeť nehody bude možné z vozu vyslobodiť. To nevyšlo z mojich úst, ale až DVAJA ľudia to počuli! Záchranári sa s novou nádejou pustili do vyrezávania obete nehody z nesmierne pevných kovových častí trosiek Mercedesu.“

 

Dowling pripomenul, že už predtým sa „mnohí mnohí ľudia“ modlili za záchranu a uzdravenie Lentzovej, „očividne som bol súčasťou reakcie na tieto modlitby“, citovala agentúra „Catholic News Agency“ kňaza ďalej. Ako informoval portál „Fox News“ Lentzová sama požiadala záchranárov o modlitbu a hneď na to sa objavil kňaz.

Kňaz pochádzajúci z Írska pôsobí v súčasnosti vo väzenskej pastorácii a stará sa o španielsky hovoriace obyvateľstvo Diecézy Jefferson City.

Katie Lentzová je so zlomenými rebrami a nohami v nemocnici, ale už je mimo ohrozenia života. Túto vážnu nehodu spôsobil 26-ročný opitý vodič.

Tlač: Pápež hovorí o tweetoch poradkyne Vatikánu

 

Rím, 12.8.2013 (KAP) 016 214 – Podľa talianskych médií tweety, ktoré písala vatikánska poradkyňa Francesca Immacolata Chaouqui sa postarali o debatu vo Vatikáne. Pápež František chcel o tomto prípade hovoriť v pondelok so štátnym sekretárom kardinálom Tarcisiom Bertonem, ako informoval denník „Corriere della Sera“.

František povolal túto 30-ročnú poradkyňu v oblasti komunikácie v júli do novej komisie, ktorá má preveriť vatikánsku Správu majetkov. Pred svojím menovaním Chaouquiová viackrát vyjadrila svoje názory o dianí vo Vatikáne v tweetoch. Kardinála Bertoneho okrem iného obvinila, že je „skorumpovaný“ a okrem toho písala o kontaktoch s investigatívnym žurnalistom Gianluigim Nuzzim, ktorý zohral kľúčovú úlohu v škandále „vatileaks“. V sobotu potom  Chaouquiová svoj profil na Twitteri zatvorila.

Podľa správ sa jej povolanie do 8-člennej komisie postaralo o prekvapenie vo Vatikáne. Nemenovaní kritici vyjadrili pochybnosti o kompetencii Talianky Chaouquiovej pre túto úlohu. Je jedinou ženou v komisii. Právnička, ktorá bola aktívna v združení katolíckej mládeže, pracuje v Podniku hospodárskej kontroly Ernst & Young Italia. Predtým bola zamestnaná v medzinárodnej právnickej kancelárii Orrick, Herrington & Sutcliffe. –zg-

 

Nemecko: Zapletenie zelených do pedofílie je väčšie, ako sa zdalo

 

Frankfurt/Berlín, 12.8.2013 (kath.net/KNA) 016 213 – Zelení sa podľa správy tlače z r. 1980 vo svojom prvom základnom programe vyslovili za rozsiahlu legalizáciu sexuálnych vzťahov dospelých s deťmi a závislými osobami. Požiadavky skupín homosexuálov a pedofilných združení zrušiť paragrafy 174 a 176 trestného zákonníka však nepadli na úrodnú pôdu iba u zelených. Ako uvádzajú politológovia z Göttingu Franz Walter a Stephan Klecha v príspevku pre denník «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) z pondelka, v r. 1980 hlasovala aj mládežnícka organizácia Strany slobody FDP za zrušenie kriminalizovania sexuálnych vzťahov dospelých s deťmi a závislými osobami.

Už celé mesiace sa vedci v Göttingu okolo Waltera z poverenia strany Bündnis 90/Die Grünen (Zväzok 90/Zelení) usilujú rekonštruovať «rozsah, kontext a účinky pedofilných požiadaviek v prostredí Nového sociálneho hnutia ako aj Strany zelených». Stranu stále znova kritizovali, že jej prví členovia – ako Daniel Cohn-Benditov – pedofíliu bagatelizovali a organizáciám ako «Nemecké štúdie a pracovné spoločenstvo pedofílie» (DSAP) poskytovali politickú platformu.

Viaceré miestne zelené zväzy podľa novín na začiatku 80. rokov si osvojili požiadavku vyňať pedofíliu z trestného zákonníka, ako napríklad zelení v Rheinland-Pfalzi, Brémach, Hamburgu a Berlíne. Zmena myslenia nastala až po roku 1985. Pod vplyvom feministiek ako Alice Schwarzerová a dištancovania sa homosexuálov od pedofilnej scény, ustúpila pôvodná požiadavka do úzadia. Formálne však požiadavku legalizácie pedofílie zrušili až počas spájania sa zelených s východonemeckým Zväzkom 90 v roku 1993.

Ako informuje FAZ ďalej, vedci pri rešeršiach narazili na stopy aj v Strane slobody FDP. V r. 1980 hlasovali aj «Nemeckí mladí demokrati», mládežnícka organizácia FDP, za zmenu zákonníka v prospech pedofilov. Vtedajší generálny sekretár FDP Günter Verheugen považoval podľa správy revíziu paragrafov 174 a 176 za možnú. FDP však vtedy o tom nerozhodla.

Podľa novín táto správa vedcov bola dôvodom stiahnutia kandidatúry  hessenskej političky FDP Dagmar Döringovej (53) vo Wiesbadene. Predsedníčka Liberálnych žien Hessenska ako 20-ročná sa v knižnom príspevku zasadzovala za legalizovanie pedofílie a informovala o skúsenostiach s deťmi. Vtedy študovala v Berlíne na univerzite a od r. 1979 do 1982 bola aktívna v DSAP (Nemecká sociálnodemokratická robotnícka strana).

Špičkový kandidát zelených Jürgen Trittin odmietol volanie po centre pre  obete pedofilných členov strany. «Nepoznám nikoho, kto tvrdí, že v Strane zelených existovalo systematické sexuálne zneužívanie», povedal Trittin pre «Welt am Sonntag». Možné trestné činy „sa nemajú priraďovať štruktúram strany, ale jednotlivcom“. CSU na to obvinila zelených z ututlávania a žiadala ospravedlnenie. –zg-

 

Viktória – „Secret Angel“ – uvádza na trh kresťanskú módu

USA, 12.8.2013 (kath.net) 016 212 – Bývalá top modelka  Kylie Bisuttiová teraz navrhuje kresťanskú módu pod značkou „Bohom inšpirovaná móda“. Informuje o tom denník „Die Presse“. Známa modelka Viktória ponúka vo svojom butiku vlastné kolekcie odevov s biblickými citátmi. „Módou pre mužov, žena a deti je ľahké šíriť kresťanské posolstvá,“ ako je presvedčená.  Pred nejakým časom Bisuttiová z dôvodu svojej viery ukončila spoluprácu so značkou Dessous. V r. 2009 sa vtedy 19-ročná presadila medzi 10 000 konkurentkami. V máji vydala aj knihu „I’m No Angel. From Victoria’s Secret Model to Role Model“ [Nie som anjel. Od Viktóriinho Secret Modelu k príkladu iným]. Touto knihou chcela bývalá modelka odovzdať ľuďom posolstvo:

„U krásy nejde o to, ako vyzeráme. Ide o to, čo je v tvojom srdci. To je vôbec to najdôležitejšie.“

Rozhodujúcou pre jej úspech bola skúsenosť pri fotografovaní pre mužský časopis, keď jej fotograf prikázal, aby si vytiahla top hore a pre titulnú stránku zapózovala tak, akoby nemala nohavičky. V tej chvíli mala Biscuttiová vnuknutie: „Platia ma za to, aby som sa vyzliekala a provokatívne pózovala, aby som dráždila mužov. Tak som prestala robiť modelku šatstva. Cítila som sa ako kus mäsa.“

O deň neskôr oznámila Bisuttiová svojej agentke, že už nechce robiť modelku bielizne. „Uvedomila som si, že ženám vysielam falošné posolstvo vzhľadom na ich sebavedomie a obraz o vlastnom tele.“ –zg-

 

Nemecko: Prvý sobáš homosexuálov v Evanjelickej cirkvi

 

Mainz, 11.8.2012 (KAP) 016 211 – V nemeckom Hessensku po prvý raz homosexuálny pár nielenže požehnali, ale aj cirkevno-právne písomne tento sobáš potvrdili. V sobotu v Seligenstadte pri Offenbachu „si povedali svoje áno“ pri bohoslužbách dvaja na radnici zosobášení muži, ako informovala  nemecká katolícka spravodajská agentúra KNA.

Tento krok sa považuje za sporný dokonca aj vo vnútri evanjelickej cirkvi: „Podľa môjho názoru sa tu Sväté písmo zneužíva a prispôsobuje duchu doby,“ povedal Eberhard Hoppe zo Zväzu evanjelického spoločenstva Herborn v sobotu pre nemeckú televíziu ARD. „Biblia jasne hovorí, že manželstvo je určené jedine pre vzťah muža a ženy.“

Prezident Evanjelickej cirkvi v Hessensku a Nassau, Volker Jung, však tento sobáš bránil. Vyhlásil, že Biblia naozaj hodnotí homosexualitu ako chorobu a hriech, ale to je časovo podmienené. My si myslíme, že homosexualita patrí k stvoreniu a že sa musíme venovať ľuďom, ktorí svoju homosexualitu chcú žiť zodpovedne,“ povedal Jung.

Už v júni Synoda Evanjelickej cirkvi v Hessensku a Nassau (EKHN) rozhodla o širokom zrovnoprávnení požehnávania homosexuálnych párov so sobášom muža a ženy. Tým sa už desať rokov možné požehnávanie homosexuálnych párov potvrdzuje teraz aj ako oficiálny úkon. V úprave synody schválenej veľkou väčšinou sa okrem iného uvádza:

„Dnes vychádzame z toho, že orientácia na rovnaké pohlavie patrí k prirodzeným životným podmienkam. Homosexualitu možno považovať za súčasť stvorenia.“ –zg-

 

Rakúsko: Polícia prehľadala kancelárie „gloria.tv“ vo Viedni!

 

Viedeň, 10.8.2013 (kath.net) 016 210 – Vo Viedni pred niekoľkými dňami polícia urobila domovú prehliadku v priestoroch prevádzkovateľa internetovej webovej stránky „gloria.tv“. V sobotu o tom informovali noviny „Kronen-Zeitung“. Podľa správy polícia vyšetruje dvoch duchovných z Horného Rakúska a Viedne. Vznesené obvinenia proti nim sú veľmi vážne. Podľa „Krone“ ide o článok s pravicovo-radikálnymi ako aj protižidovským a protigejovským obsahom, ktoré sa uverejnili na webových stránkach „kreuz.net“ a „gloria.tv“.

V Nemecku a aj vo Švajčiarsku už v tejto veci prebiehajú dlhší čas vyšetrovania. Teraz zasihala aj justícia v Rakúsku. Pri domovej prehliadke vo Viedni pritom situácia eskalovala. Podľa novín „Krone“ sestra príslušného kňaza sa pokúsila vymazať údaje z počítača a zabrániť polícii zhabať počítač. Jeden policajt bol pritom zranený.

Štátna polícia v súčasnosti vyhodnocuje zabavený počítač ako aj zabezpečený dôkazový materiál. Podozriví podľa novín boli stiahnutí z kostolov, avšak zatiaľ sú obvinení na slobode. –zg-

 

Fínsko: Katolícka cirkev bude mať čoskoro osem farností

 

Helsinki, 10.8.2013 (kath.net) 016 209 – Vo Finsku má vzniknúť nové katolíckej spoločenstvo. Plánuje sa k tomu kúpa bývalého luteránskeho dreveného kostola, ktorý má slúžiť ako centrum ôsmych farností v krajine. Biskupa Helsínk Teemu Sippa, o tom informoval generálny sekretár Diela sv. Bonifáca nemeckých katolíkov, Msgr Georg Austen, pri návšteve Fínska s cieľom realizácie projektu.

„Počet katolíkov vo Fínsku zreteľne vzrástol,“ vyhlásil biskup Sippo. V rokoch 2003 až 2013 vzrástol ich počet z 8000 na 12 400. Dôvodom je rast migrantov za prácou aj utečencov z katolíckych krajín, ako aj konverzie luteránov na katolícku vieru. „Teraz sa pokúšame postarať sa o to, aby všetci katolíci mohli v nedeľu navštíviť bohoslužby,“ povedal biskup pri prehliadke nového kostola v Kuopio.

Rast počtu katolíkov sa pociťuje najmä v mestách stredného Fínska. Farnosť Jyväskylä, ktorá má priemer 800 km, obsahuje viaceré veľkomestá ako Kuopio. „Farský život možno v tejto situácii stále ťažšie organizovať a aj odovzdávanie viery deťom trpí veľkými vzdialenosťami“, zdôrazňuje biskup Sippo.

Farár z Jyväskylä každý víkend precestuje až 2000 km, aby na ôsmych miestach aspoň raz mesačne odslúžil katolícku omšu a deti a mládež vyučoval náboženstvo. „Na zabezpečenie náboženstva na školách privádzajú rodičia deti raz mesačne v sobotu do 320 km vzdialeného farského centra v Jyväskylä.

„Kúpa a zariadenie kostola je pre malú fínsku cirkev v diaspore veľkým finančným problémom. Sme radi, že nás nemecká nadácia podporí,“ poďakoval sa biskup Sippo Msgr Austenovi za solidaritu nemeckých katolíkov. …

Helsinská diecéza sa rozprestiera po celom Fínsku. Žije tu 12 400 katolíkov, teda 0,2 percenta obyvateľstva na rozlohe 338 000 štvorcových km. Dve farnosti sú v Helsinkách a okolí, po jednej je v Turku, Tampere, Jyväskylä, Kouvole a v severofínskom Oulu.

Luteránska cirkev s dvomi tretinami obyvateľstva a fínska pravoslávna   cirkev sú štátne cirkvi. Asi 20 percent obyvateľstva je bez vyznania.  –zg-

 

Foto: Biskup Teemu Sippo (vpravo), a Msgr Georg Austen pred kostolom  Meemistö Kuopio.

© Herrmann, Bonifatiuswerk

 

USA: Tajomný kňaz pomáha záchrancom

 

Center, USA, 9.8.2013 (kath.net/jg) 016 208 – Záchranná služba a rodina postihnutej hľadajú kňaza, aby sa mu poďakovali za jeho podporu počas vyslobodzovania obete nehody. Takýto oznam vysielal v USA miestny spravodajský vysielač KHQA.

Dňa 2. júna mala 19-ročná Katie Lentzová vážnu dopravnú nehodu v blízkosti mesta Center v americkom štáte Missouri. Po frontálnej zrážke s protiidúcim vozidlom bola s viacerými zlomeninami zakliesnená v aute. Záchrancovia sa 45 minút pokúšali o jej vyslobodenie z auta, no bez úspechu. Kov auta bol pre ich nástroje príliš silný. Záchrancovia hovorili, že jej stav sa zhoršil a jej život je v ohrození. Asi o 15 minút neskôr požiadala Lentzová záchrancov o spoločnú modlitbu.

V tej chvíli sa na mieste nehody zrazu objavil katolícky kňaz. Bol viditeľne oblečený ako kňaz a mal so sebou olej na pomazanie, spomína si vedúci záchrannej služby Raymond Reed. Modlitba kňaza mala na Katie Lentzovú aj na záchrancov upokojujci účinok. Vyzval ich, aby zachovali pokoj a ubezpečil ich, že mladú ženu sa podarí z auta vyslobodiť. Krátko na to prišli na miesto  nehody ďalší záchrancovia s inými nástrojmi. Tým sa podarilo Katie úspešne vyslobodiť.

Keď bola na ceste vrtuľníkom do nemocnice, chceli sa záchrancovia kňazovi poďakovať. No toho už nemohli nikde nájsť. Nikto na mieste nehody si nedokázal náhle zmiznutie kňaza vysvetliť. Diaľnica bola niekoľko sto metrov v oboch smeroch uzavretá. V blízkosti neboli nijakí chodci ani zaparkované vozidlá.

„Radi by sme ho našli a poďakovali sa mu,“ povedal Reed pre KHQA. „Keď prídeme ako prví na miesto nehody, nikdy nevieme presne, čo nás čaká. Máme mnohé vozidlá a intenzívne školenie. No v tomto mimoriadnom prípade mám pocit, že tu boli rozhodujúce viera a zázrak,“ dodal vedúci záchranárov. –zg-

 

‚Mierniť utrpenie a dokonca aj uzdravenie je možné a hodné úsilia‘

 

Mníchov, 9.8.2013 (kath.net) 016 207 – „Z lekárskeho hľadiska krátke vyjadrenia pápeža Františka k správaniu sa k homosexuálnym mužom v Cirkvi si vyžadujú objasnenie, pretože v zmysle ‚gej je okej‘ niektoré sily to falošne interpretujú.“  Konštatuje to bavorský Zväz katolíckych lekárov (BKÄ) vo vyhlásení. Vlastným problémom nie sú ani tak tzv. zväzky, ale „to sexuálne v konaní a v typickom myslení a cítení homosexuálov“. Homosexualita sa preto nemôže považovať za „neškodný sklon“. BKÄ požaduje zmenu myslenia v „správaní sa Cirkvi a lekárov“.

„Dnes existujú špecifické medicínske, psycho-terapeutické a duchovné podpory a terapie. Zmierňovanie utrpenia ba dokonca aj uzdravenie sú možné a hodné úsilia. Homosexuálni bohoslovci nemajú byť vylúčení, ale má sa im ponúknuť pomoc. Cirkev a lekári majú spoločne čeliť masívnym protiútokom ideológov a politikov, ktorí o. i. zabraňujú odbornej pomoci pre homosexuálov,“ konštatuje Gero Winkelmann, hovorca Zv§zu kaotlíckych lekárov. –zg-

 

A potom som sa sama stala kresťankou!

Linz, 9.8.2013 (kath.net) 016 206 – „Ako presvedčená ľavičiarka a lesbická profesorka som kresťanmi totálne pohŕdala.“ Tak začína svoje napínavé svedectvo Rosaria Champagne Butterfieldová, ktorá sa nedávno obrátila, a toto jej svedectvo bolo uverejnené v blogu „Bez Boha nič nemá zmysel“. Butterfieldová rozpráva, že predtým jej meno „Ježiš“ vždy zostalo trčať v hrdle a on jej akosi úplne sťahoval hrdlo. „Bolo úplne jedno ako tvrdohlavo som sa pokúšala ho akosi pochopiť. Tí, čo sa k tomuto menu priznávali, vyvolávali môj hnev a súčasne môj súcit.“ Rosaria bola na najlepšej ceste ako profesorka angličtiny a výskumu feminizmu stať sa skutočne radikálnou a okrem toho zapálenou prívrženkyňou filozofií Freuda, Hegela, Marxa a Darwina. Pôvodne lesbická profesorka chcela potom skúmať „politiku nenávisti“ veriacich pravičiarov voči homosexuálom. „Aby som to mohla urobiť, musela som si prečítať tú knihu, ktorá podľa mojej mienky toľkých ľudí vykoľajila: Bibliu. Pri hľadaní učiteľa a znalca Písma, ktorý by ma pri mojich rešeršiach podporil, začala som svoj prvý útok na nesvätú Trojicu: Ježiš, republikánska politika a patriarchát, vo forme článku v miestnych novinách o Promise Keepers.“

Ako reakciu dostala v r. 1997 mnoho listov, súhlasných aj nenávistných. Jeden list, ktorý však dostala, bol od farára Reformovanej syrakúzskej presbyteriánskej cirkvi. Bol to dobrotivý a súčasne vyzývajúci list. Ken Smith kládol otázky ako: „Ako ste dospeli k svojmu hľadisku? Odkiaľ viete, že máte pravdu? Veríte v Boha?“ On článok nekomentoval, ale žiadal Butterfieldovú, aby svoje teórie doložila dôkazmi. „Nevedela som, ako mám na to reagovať a list som odhodila. Neskôr v noci som ho však opäť vylovila z koša a položila znova na písací stôl, kde na mňa týždeň zazeral,“ píše potom. „Konfrontoval ma s priepasťou medzi oboma svetonázormi a požadoval na to odpoveď. Ako intelektuálka postmoderny som zvyčajne argumentovala z historicko-materialistickej perspektívy – ale kresťanstvo je iný, nadprirodzený svetonázor! Kenov list – bez jeho vedomia – roztrieštil integritu mojej rešerše.“

Začal sa proces premýšľania. Nakoniec profesorka prijala pozvanie pastora. Butterfieldová chcela toto stretnutie využiť na ďalšie rešerše, no všetko prišlo inak. Spriatelila sa s pastorom a jeho rodinou. „Oni nereagovali tak, akoby ich tieto témy rozhovoru pošpiňovali. Nesprávali sa ku mne ako k vydedencovi. Keď sme spolu jedli, modlil sa Ken spôsobom, o akom som nikdy predtým nepočula. Jeho modlitby boli vrúcne a dôverné.“

Pastorov obraz Boha na ňu urobil silný dojem. Butterfieldová začala čítať Bibliu. Jej lesbická partnerka ju varovala. „Čítanie Biblie ťa zmení“. Ona zašepkala: „A čo ak to všetko je pravda? A čo, ak Ježiš je skutočne vzkriesený Pán? A čo, ak sme všetci uviazli v kaši?“

Isté nedeľné ráno vstala Butterfieldová potom z postele svojej milenky a odvtedy pravidelne navštevovala kostol Syrakúzskeho reformovaného presbyteriánskeho spoločenstva. Zápasila s otázkou, či chce homosexualitu naozaj chápať z pohľadu Boha. „V ten večer som sa modlila, aby mi Boh dal ochotu počúvnuť predtým, než by som chápala. Modlila som sa dlho – až do svitania. Keď som sa pozrela do zrkadla, vyzerala som ako predtým. Ale keď som sa z perspektívy Biblie zahľadela do svojho srdca, položila som si úprimnú otázku: som naozaj lesba, alebo mám iba falošnú identitu? Ak Ježiš dokáže svet rozseknúť vo dvoje a morok oddeliť od duše [porovn. Hebr 4,12] nebol by potom schopný vyniesť na svetlo moju pravú identitu? Kto som ja? Kým mám byť v Božích očiach?“

O niekoľko dní neskôr dospela ku viere v Ježiša Krista. „Ježiš triumfoval, a ja som bola zlomená. Moje obrátenie sa podobalo zrážke vlakov. V celej svojej slabosti som verila, že keď Ježiš dokázal zvíťažiť nad smrťou, dokáže dať do poriadku aj môj život. Bol vo mne hlboký zmätok. Nechcela som stratiť všetko, čo mi bolo milé a drahé. Bolo to však, akoby Boží hlas spieval nádejuplnú radostnú pieseň lásky medzi troskami môjho rozbitého sveta.“

Nakoniec sa Rosaria rozišla s lesbickou partnerkou a neskôr sa vydala. Dnes žije s manželom v Severnej Karolíne. –zg-

 

Kate Uptonová: Áno, som veriaca a som na to hrdá
USA, 9.8.2013 (kath.net) 016 205 – Americká topmodelka Kate Uptonová sa v septembrovom vydaní módneho časopisu „Elle“ priznáva k svojim náboženským hodnotám a vyznáva: „Áno, som veriaca a som na to hrdá.“ Informovala o tom agentúra „FoxNews“. Na prstoch má vytetovaný kríž. Tým by chcela vyjadriť svoju úctu k Bohu. Pre časopis „Elle“ rozpráva o svojom zvláštnom zážitku pri fotografovaní pred istým časom. Normálne nosí vždy krížik, ktorý dostala od matky ako dar. Pri fotografovaní sa niekto začal z krížika vysmievať a povedal: „Prečo nosíš krížik? Zdá sa, že si nejaká zbožná.“ Potom jej krížik pred fotografovaním odobrali. Updonová bolo z toho veľmi zarazená. „To celé mi jasne ukázalo, že by som vždy chcela nosiť krížik.“

Kate Uptonová pochádza z Floridy. V modelingu pôsobí od r. 2008. Prelom sa jej podaril v oblasti športovej módy v časopise „Sports Illustrated Swimsuit Issue“. Tam bola v rokoch 2012 a 2013 na titulnej strane tohto časopisu s módou plaviek. –zg-

 

Rusko: Zhrozenie nad vraždou kňaza

 

Moskva, 9.8.2013 (kath.net/KAP) 016 204 – Ruská verejnosť je zhrozená z vraždy 75-ročného ruského pravoslávneho kňaza Pavla Adelgeima, ostrého kritika súčasného kurzu štátu a cirkvi. Kňaza v pondelok ubodal smrti 27-ročný študent v Pskove. Patriarcha Cyril I. (foto) zdôraznil svoj zármutok nad vraždou Adelgeima, ktorý sa stal „obeťou svojej pastoračnej povinnosti“, ako informovala ekumenická nadácia „Pro Oriente“ vo štvrtok. Guvernér Pskova, Andrej Turčak, povedal, že vražda kňaza je vždy útokom na základy morálky, etiky a viery.

Okruh Adelgeimových priateľov v stanovisku zdôraznil, že život tohto kňaza bol poznačený dôsledným bojom za pravdu, ako ju on chápal. Neohrozene vystupoval proti štátnym aj cirkevným autoritám. Minulý rok sa Adelgeim zviditelnil svojím volaním po miernom súde pre punkovú skupinu „Pussy Riot“. V interview kňaz povedal, že medzi Ruskou pravoslávnou cirkvou a občianskou spoločnosťou sa črtá konfrontácia. Vyslovil sa za to, aby dievčatá nestrčili do väzenia, ale aby si s nimi sadli a vysvetlili im, že v kostole sa nemá organizovať nijaké vystupovanie, ale má sa tam modliť k Bohu.

Adelgeim bol ostrým kritikom blízkeho vzťahu vedenia cirkvi s vedením v Kremli. Súčasne sa zastával väčšej nezávislosti duchovných na farách. Žurnalistom zdôraznil, že cirkev nemôže byť vedená „vertikálnou autoritou“, u nej ide oveľa viac o „duchovnú jednotu a náboženské spoločenstvo na základe tradície a slobody“.

 

Krvavý čin duševne narušeného?

Tento krvavý čin sa stal v pondelok večer v Kostole sv. Konštantína a sv. Heleny v Pskove. Podľa svedkov útočník kričal, že diabol mu prikázal kňaza zabiť. Po čine sa Sergej Pšelincev dvakrát bodol do hrudi, než ho premohli a odviezli do nemocnice.

Pavel Adelgeim, narodený v r. 1937, bol za stalinizmu s matkou vyhnaný do Kazašskej republiky. Tam sa vzbudil jeho záujem o cirkev. Študoval teológiu v Kyjeve a v r. 1964 bol vysvätený za kňaza. Za údajné „hanobenie sovietskej moci“ bol  v r. 1969 zatknutý a odsúdený na 3 roky do tábora. Pri nehode tam stratil jednu nohu. Od r. 1976 slúžil v Eparchii Pskov a bol tam jednou z ústredných postáv náboženského hnutia obrody. Stále sa však vyskytovali problémy s hierarchiou. Preto ho v r. 2008 odvolali z úradu farára jednej z najvýznamnejších farností Pskova. –zg-

 

Biskup Laun: „Ruky, ducha a srdce preč od Varovania

 

Komentár rakúskeho pomocného biskupa zo Salzburgu Msgr. Andreasa Launa k širiacim sa posolstvách Varovania. Varovania spájajú svoju hodnovernosť s hrozbou pekla, otvorene či implicitne spochybňujú autoritu Cirkvi, ich zásadnou tendenciou je nahnať ľuďom strach, nie dôveru a nádej! To všetko nie je katolícke!

 

 

Linz, 9.8.2013 (kath.net) 016 203

 

Nezriedka ma v ostatnom čase oslovujú dobrí ľudia a naliehajú na mňa, aby som vzal späť svoje „varovanie pred Varovaním“. Istý milý priateľ mi dal k tomu celý štós kníh, ktoré by som si mal prečítať, zjavne, aby ma presvedčil.

Teraz som dostal mail s ostatnými „varovaniami“ ako dodatok. Dobre, tým sa pre mňa stáva ľahším zopakovať: „Ruky, ducha a srdce preč od Varovania! Aspoň niektoré dôvody pre varovanie pred Varovaním:

 

Každému, kto považuje Varovanie za falošné, Varovanie hrozí peklom. Ja toto Varovanie odvolávam, nie je mi jasné, prečo by pochybnosti o tomto Varovaní mali byť nemorálne a nie oveľa skôr dielo zdravého rozumu!

Boh si vyvolil, uvádza sa tam, pokorných k tomu, „aby jeho varovania sprostredkovali ľuďom“! Ale Evanjelium nie je „varovaním“, ale radostnou zvesťou a iba nepriamo aj istým varovaním.

Posolstvá anonymnej írskej ženy a matky – „Márie Božieho milosrdenstva“ – si nárokujú, že sú „jedinečné svojho druhu, aké kedy nejaký prorok sprostredkoval ľudstvu“. Veľkým posolstvom ľudstvu bol Ježišov príchod a založenie jeho Cirkvi!

Je to vraj „posledná misia“ pred návratom Krista! Varovanie sa tvári, akoby vedelo, že hodina konca časov prišla – hoci Ježiš jasne povedal opak! Odporovať Duchu Svätému je hriech! Správne, ale otázkou tu predsa je, či Varovanie skutočne prichádza od „Ducha Svätého“! Odpoveď znie: Určite nie, „takto“ Boh nehovorí, ani si takto neprotirečí!

Kritika, že posolstvá nezodpovedajú Svätému písmu, sa zavrhuje – akoby Cirkev nebola pravou vykladateľkou Svätého písma! Všetci heretici tvrdia, že Sväté písmo chápu lepšie ako Cirkev!

Cirkev sa v mne predloženom texte dvakrát identifikuje s farizejmi a zákonníkmi vtedajšej doby! A teda opäť: útok na Cirkev a jej výklad!!!

V pososltve z 9.4.2013 sa uvádza, že sú svätí kňazi, ktorí pracujú proti Varovaniu, ale budú potrestaní pre svoju „pýchu“, ktorá im dáva presvedčenie, že vedia viac, ako sám Ježiš! – Taký nezmysel, zasa raz sa preskočí otázka, kto to je, kto tu hovorí! Práveže nie Ježiš, ale samozvaná „prorokyňa“.

Pápeža Františka nazýva „falošným prorokom“. Tým by bol napadnutý aj pápež Benedikt, pretože pápeža Františka od počiatku bez výhrad uznáva a sľúbil mu poslušnosť!

Dňa 9.7. Varovanie tvrdí, že uznanie Cirkvou nie je dôležité … Znova sa popiera Cirkev a jej úloha!!! Zvlášť nezmyselné, pretože zjavenia (Fatima a. i.), na ktoré sa Varovanie tu a tam odvoláva, išli vždy pokornou cestou podriadenia sa úsudku Cirkvi.

Zvlášť zlým a falošným je Varovanie z 22. júla, ktoré tvrdí, že pápež „musí“ zostať až do svojej smrti pápežom, a pápež František privolá zničenie a je podvodník! Kto však videl a počul tú veľkú lásku, ktorá oboch týchto mužov spája a vidí, že medzi pápežom Benediktom a pápežom Františkom ani v náuke niet najmenšieho rozkolu, vie aké hlúpe, aké zlovoľné, aké falošné toto tvrdenie je!

Rovnako falošné je tvrdenie, že 3. fatimské tajomstvo bolo sflašované – to by predsa zasiahlo pápeža Benedikta, ktorý bol vtedy za to zodpovedný a o tom aj písal. V skutočnosti vraj predpovedalo, že do Vatikánu vtiahla Satanova sekta! Ak by to bolo pravdivé, znamenalo by to, že Satan dnes hlása najhlbšie pravdy Ježišovho zjavenia – ako to robí pápež František, veď si len prečítajme jeho príhovory! Ale Ježiš hovorí (Lk 11,17-18): „Každé kráľovstvo vnútorne rozdelené spustne a dom na dom sa zrúti. Ak je aj Satan vnútorne rozdelený, akože obstojí jeho kráľovstvo?“ To by platilo aj tu – aký vnútorný rozpor!

A tak ďalej, a tak ďalej! Dosť dôvodov varovať pred Varovaním. Prirodzene, že sú v ňom obsiahnuté aj pravé myšlienky, ale zlá polievka sa nestane dobrou, keď ukážeme, že obsahuje aj dobré prísady. Zostáva nepožívateľnou!

Ako zhrnutie možno povedať: Tieto „Varovania“ vynášajú mnohé morálne súdy nad všetkými, ktorí im neveria, pritom neustále ignorujú legitímne nároky zdravého rozumu! Nielen viera nás zaväzuje, aj používanie rozumu je Božím prikázaním! Varovania spájajú svoju hodnovernosť s hrozbou pekla, otvorene či implicitne spochybňujú autoritu Cirkvi, ich zásadnou tendenciou je nahnať ľuďom strach, nie dôveru a nádej! To všetko nie je katolícke!

Viem, že medzi prívržencami Varovania sú aj milí ľudia plní dobrej vôle. Ale takí sú aj v slobodných cirkvách, v sektách, vlastne všade! Správne a pravdivé vety vo Varovaní nedokazujú, že by tiež neboli nebezpečné a to preto, lebo odvádzajú od Ježišovej Cirkvi a dušu vedú zlým smerom. Preto opakujem svoje „varovanie pred Varovaním“. –zg-

Bližšie informácie:  http://jezis-kristus-varovanie.webnode.sk/varovanie/

 

 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

 

 

 

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen.

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *