Fulton Sheen prorocky varoval pred krízou kresťanstva

New York City, 14.8.2018 (kath.net/jg) 022 701 – Arcibiskup Fulton Sheen už v r. 1974 ohlasoval úpadok kresťanstva ako princíp poznačujúci západnú kultúru v hospodárstve, politike a spoločnosti. Pripomína to Joseph Pronechen v článku amerických katolíckych novín National Catholic Register.

Arcibiskup Sheen videl Západ na konci štvrtej päťsto rokov trvajúcej epochy dejín Cirkvi: Cirkev sa nerozvíja kontinuálne, ale prežíva dramatické rozmachy a úpadky. Na konci každej epochy stál úpadok, z ktorého sa vyvinul nový začiatok.“ Príčinou úpadku našej doby je „duch sveta“, ako uviedol Fulton Sheen a varoval:

Tento duch vyžaduje prispôsobenie a kto sa vzpiera, bude poznačený znamením. Veľkým nebezpečím súčasnosti je prispôsobovanie sa svetu. Toto je doba skúšky, v ktorej kresťania, ktorí naďalej dôverujú Bohu a nie svetu, sa dostanú do situácie menšiny. Správnou reakciou kresťanov je väčšia ochota pustiť sa do vnútorného boja proti hriechu. To kresťania zanedbali. Kto si znova nastolil vnútorný pokoj a nadobudol správny vzťah s Bohom, môže prispievať k vonkajšiemu pokoju v spoločnosti a medzi národmi.“  -zg-

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *