„Božská pripomienka, aby som nezabudla na svoj ruženec“

„Nie je problém, hovorím Vám, bez ohľadu na to, aké ťažké sa to zdá, čo by sme nemohli vyriešiť modlitbou Svätého ruženca.“

Svedectvo: Patti Armstrong, spisovateľka, manželka, matka

V mojej tridsiatke som si nebola vôbec istá, ako sa vôbec modliť ruženec. Kam patrí Otče náš a kde a koľko Zdravas´ Mária. Modlila som sa túto modlitbu myslím len dvakrát v živote pred mnohými rokmi. V jeden deň to bolo, keď som sa nachádzala v dome smútku s triedou svojich spolužiakov – šiestakov, pred rakvou otca jedného spolužiaka. V útržkoch pamäte stále cítim moje unavené a otlačené kolená a premýšľam nad tým, koľko ďalších Zdravas´ to ešte bude.

Ďalšia moja spomienka je z našej obývačky, kde  som kľačala ako dieťa s rodičmi a piatimi súrodencami. Možno moji rodičia boli inšpirovaní filmami Piesne Bernadetty o zjavení Panny Márie v Lurdoch alebo Zázrak Panny Márie z Fatimy. V oboch zjaveniach nás Božia Matka požiadala, aby sme sa modlili denne ruženec. Nie som si istá, či naša rodina dokončila celý ruženec skôr, ako moja matka vyhlásila, že je to neúspešný experiment. Kľačať v kruhu v tesnej blízkosti jeden vedľa druhého, kde bolo príliš neodolateľné, aby sme sa neustále nesnažili vzájomne sa rozosmievať. O niekoľko rokov neskôr, keď som čakala naše štvrté dieťa, som narazila na knihu o mariánskych zjaveniach. Odvtedy sa vo mne zakorenila snaha modlitby ruženca našej Najsvätejšej Matky.

Denný ruženec

Povedala som si, že to skúsim a budem sa denne modliť ruženec. Nedarilo sa mi. Ale niekoľko týždňov po narodení nášho štvrtého dieťaťa, na jar 1990, som plánovala prelomiť kruh.

„Som tak unavená. Neexistuje žiadny spôsob, ako budem môcť zostať hore, aby som sa modlila ruženec, „povedala som si, keďže naše dieťa odmietalo spať dlho do noci.“

V tej chvíli som počula, ako nejaká kniha spadla na posteľ z police. Ležala som opačným smerom. Predtým, ako som sa otočila, povedala som si: „Pozor na to, určite je to Biblia, budem sa cítiť vinná, že sa nemodlím ruženec.“ Namiesto toho to bola práve kniha s obrázkom požehnanej matky na obálke, ktorá ma pôvodne inšpirovala modliť sa ruženec.

„Wow!“ Myslela som si: „Aká náhoda!“ Bola som náhle úplne ostražitá, bez únavy, aby som sa mohla modliť svoj ruženec.

Počas tejto doby môj manžel vstával o 4 hodine ráno do práce, preto chodieval spať skôr do hosťovskej izby. Zdieľam úžasnú „náhodu“ s ním a staršími deťmi.

O pár nocí neskôr sa náš malý novorodenec opäť nedal veľmi dlho uspať. Stále som myslela na svoj ruženec, ale keď som sa konečne dostala do postele, pomyslela som si: „Neexistuje spôsob, ako by som mohla ostať hore, aby som sa dnes večer pomodlila ruženec. V žiadnom prípade!“

V tej chvíli, pred našimi očami, tá istá kniha vypadla z police na posteľ. Opäť pristála s obrazom požehnanej Matky tvárou hore. Bola som ohromená. Vôbec som sa nepohla a kniha aj tak s veľkou silou vypadla! V tej chvíli som si uvedomila, že ani jedna situácia s knihou nebola len náhoda. Nemala som ani túto noc vôbec žiadny problém modliť sa ruženec.

„Prečo si myslíš, že sa to stalo?“ náš 5-ročný Luke sa ma druhý deň ráno opýtal.

Vysvetlila som mu svoje myšlienky. „V Biblii sa hovorí, že po Poslednej večeri, v Getsemanskej záhrade, Ježiš požiadal svojich apoštolov, aby zostali a modlili sa s ním. Verím, že Boh ma žiadal, aby som nespala, ale aby som zostala a modlila sa môj ruženec. Myslím, že je to tak silné, že Boh nechcel, aby som o to prišla.

Prečo sa modlíš ruženec?

„Prečo sa modlíš k Panne Márii?“ Častá otázka pre katolíkov. Je to meditácia o Kristovom živote, v ktorom tiež žiadame Máriu o príhovor. Keď sa prihovorila na Svadbe v Káne, Ježiš vykonal svoj prvý zázrak. Od začiatku prišiel Ježiš cez Máriu, aby prišiel k nám a mohli sme nájsť bezpečný prechod a príhovor tým, že prejdeme cez ňu k jej Synovi.

Zdravas´ Mária je modlitba zameraná na Ježiša. „Raduj sa, milosti plná, Pán s tebou.“ Pán je Ježiš. „Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho Ježiš.“ Ježiš opätovne a Písmo nám hovorí, že všetky pokolenia budú blahoslaviť Máriu.

„Svätá Mária, Matka Božia,“ Ježiš je Boh. „Pros za nás hriešnych, teraz i v hodine smrti našej. Amen. „Požiadanie Matky Ježišovej, aby sa za nás modlila, je dobrá a svätá vec, ktorá stojí za to, aby sme sa usilovali.

V 13. storočí svätý Dominik, zakladateľ Dominikánov, svedčil, že ho Božia matka poučila v zjavení, aby sa takto modlil ako protijed pre kacírstvo a hriech. Zjavila pätnásť sľubov svätému Dominikovi a Blaženému Alanovi pre tých, ktorí sa modlia ruženec, vrátane mnohých milostí, špeciálnej ochrany a bohatého milosrdenstva.

„Ruženec je silná zbraň, pred ktorou démoni utekajú. Ak si želáte pokoj vo vašich srdciach, vo svojich domovoch a vo vašej krajine, zhromaždite sa každý večer, aby ste sa modlili ruženec. Nech neprejde ani jeden deň bez toho, aby ste sa ho nepomodlili, bez ohľadu na to, ako zaťažení môžete byť s mnohými starosťami a problémami.“ (Pápež Pius XI.)

Sestra Lucia z Fatimy nám povedala: „Nie je problém, hovorím Vám, bez ohľadu na to, aké ťažké sa to zdá, čo by sme nemohli vyriešiť modlitbou Svätého ruženca.“

So svätým ružencom budeme zachránení. Budeme sa posväcovať. Budeme uzdravený cez nášho Pána a získame spásu pre mnoho duší.“

Zdroj: „A Divine Reminder Not to Skip My Rosary“, ncregister.com

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *