Pane, odzbroj ich. A odzbroj i nás.

„Pane, odzbroj ich. A odzbroj i nás.“ (Seigneur, désarme-les. Et désarme-nous). Biskupi Paríža šíria text modlitby o pokoj, ktorý bol napísaný v duchu Tibhirine – v duchu trapistických mníchov, ktorí boli v tejto alžírskej lokalite zavraždení moslimami v roku 1996 /pozri film O bohoch a ľudoch/. Autorom tejto modlitby je brat Dominique Motte z dominikánského kláštora v Lille.

Modlitba znie:

„Odzbroj ich! Vieme, že toto extrémne násilie je hrozivým každodenným chlebom v Iraku, Sýrii, Palestíne, Stredoafrickej republike, v Sudáne, Eritrii, Afgánistane a teraz zasiahlo aj nás.

Odzbroj ich, Pane, a daj, nech medzi nimi povstanú proroci, ktorí vykričia svoje rozhorčenie a hanbu nad tým, ako znetvorili obraz človeka a obraz Boha.

Odzbroj ich, Pane, a pomôž nám, ak je to nutné a pretože to nutné je, aby sme využili všetky prostriedky na odhodlanú ochranu nevinných. Avšak bez nenávisti.

Odzbroj však aj nás, Pane, vo Francúzsku, na Západe, aby sme neospravedlňovali začarovaný kruh pomsty a zároveň sa poučili z dejín. Daj nám, Pane, schopnosť počúvať prorokov vedených Tvojím Duchom. Nedovoľ, aby sme upadli do zúfalstva, aj keď sme zmätení šírením zla v tomto svete.

Odzbroj nás a daj, aby sme sa neopevňovali za zatvorenými dverami, hluchí a slepí, aby sme sa neskrývali za privilégiá, s ktorými sa nechceme deliť.

Odzbroj nás podľa vzoru svojho milovaného Syna, ktorého logika je ako jediná na úrovni udalostí, ktoré nás zasiahli: „Neberú mi môj život. Ja sám ho dávam.“

trapisticki mnisi z alzirska
Originálny záber mučeníkov z Tibhirine, Alžírsko
Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *