Kde je Cirkev najviac prenasledovaná?

Prehľad desiatich krajín, v ktorých je najsilnejšie prenasledovanie kresťanov.

(RNS2-jan8) Open Doors USA’s 2015 “World Watch List.” For use with RNS-CHRISTIAN-PERSECUTION, transmitted on January 8, 2014, Photo courtesy of Open Doors
(RNS2-jan8) Open Doors USA’s 2015 “World Watch List.” For use with RNS-CHRISTIAN-PERSECUTION, transmitted on January 8, 2014, Photo courtesy of Open Doors

Na celom svete je kvôli viere prenasledovaných zhruba 100 miliónov kresťanov. Kresťania patria medzi najprenasledovanejšiu náboženskú skupinu na svete. Kresťanská organizácia Open Doors (Otvorené dvere) na svojich stránkach pravidelne informuje, v ktorých štátoch sú kresťania najviac prenasledovaní a diskriminovaní. Nižšie nájdete aspoň prvú desiatku najviac prenasledovaných krajín na svete. Nechceme Vás však len zahltiť ďalšou vlnou informácií. Našim cieľom a túžbou je povzbudiť nás všetkých k modlitbám. Najväčšou zbraňou a silou je v tejto chvíli práve modlitba. Môžete si vybrať jednu krajinu a pravidelne sa za ňu modliť. Aj na kolenách môžete zmeniť svet.

Pozitívnou správou je, že v mieste najväčšieho prenasledovania, existuje aj živá, rozrastajúca sa Cirkev.

1. Severná Kórea

Prenasledovanie a útlak je zo strany silnej diktátorskej komunistickej vlády. Populácia: 24,5 mil., kresťanov: 300 tisíc.

2. Somálsko

Najväčší útlak je zo strany islamských extrémistov, v menšej miere sú to spory kmeňov a organizovaná korupcia. Kresťania v Somálsku sú prevažne konvertiti moslimského pôvodu. Populácia: 10,2 mil., kresťanov cca 1 tisíc!*

3. Irak

Prenasledovanie je zo strany islamských extrémistov, ktorí túžia po náboženskej očiste v krajine. Prajú si urobiť krajinu čisto islamskou. Populácia: 30,3 mil., kresťanov: 330 tisíc.

4. Sýria

V tejto krajine sú tri zdroje prenasledovania: islamský extrémizmus, totalitná paranoja a organizovaná korupcia. Takmer polovica vzbúrencov bojujúcich v Sýrii vyšla z prostredia bojovníkov džihádu a nekompromisných a agresívnych islamistov. Populácia: 21,1 mil., kresťanov 1,7 mil.

5. Afganistan

Prevládajúcou hnacou silou perzekúcie je islamský extrémizmus a v menšej miere kmeňové spory a organizovaná korupcia. Populácia: 30,4 mil., kresťanov: niekoľko tisíc.

6. Sudán

Je prvýkrát v prvej desiatke prenasledovaných krajín. Hlavný útlak je zo strany islamských extrémistov, ako aj paranoja v diktatúre. Populácia: 30,8 mil., kresťanov: okolo 20%.

7. Irán

Tu je to opäť islamský extrémizmus a naviac arogancia tradičnej cirkvi, ktorá sa snaží presadiť len tú svoju jedinú, vytlačiť protestantov a zhabať im majetok. Niektorí vedúci zasahujú do politiky. Populácia: 71,1 mil., kresťanov: 450 tisíc.

8. Pakistan

Hlavným zdrojom prenasledovania je znovu islamský extrémizmus a v menšej miere organizovaná korupcia. Populácia: 182,2 mil., kresťanov: 5,3 mil.

9. Eritrea

Hlavným zdrojom je vládna paranoja, islamský extrémizmus a arogancia niektorých cirkví. Populácia: 5 mil., kresťanov: 2,8 mil.

10. Nigéria

Hlavná perzekúcia je zo strany islamského extrémizmu. Populácia: 170 mil., kresťanov: 88 mil.

Zdroj: Open Doors

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *