Život Cirkvi vo svete 29 * 2014

Obsah

 

Rakúsko: Konanie opáta kláštora Melk oznámili na Kongregácii pre náuku viery

Bangladéš: Po prvý raz útok na katolícke rehoľníčky – brutálne ich zbili

Zapatero žiada vytvorenie ‚globálnej náboženskej autority‘!

V Mosule značkujú domy kresťanov znakom „N“

Ukrajina: «Klíma zastrašovania a strachu»

Cirkev Anglicka „vyháňa diabla“ z krstného obradu

Kardinál: Prijímanie pre znovu zosobášených rozvedených nebude

Maďarsko: Opátstvo Pannonhalma má nové centrum pre turistov

Reaguje Izrael primerane?

Biblia preložená do ďalších siedmych jazykov

Anglicko: Anglikánska cirkev dostane biskupky

Futbal nadobúda stále viac náboženské črty … ?

Pápež sľúbil riešiť celibát kňazov a potierať pedofíliu v Cirkvi

Biskup Hanke: Vieru nezatlačovať do súkromia

Drewermann mal exercície u benediktínov z Melku!

Šejk Al-Kaídy vyhlasuje rozsudok „fatva“ proti kalifátu ISISu

Gaza: Kresťania sa obávajú útokov radikálnych moslimov

Kardinál Meisner víta menovanie arcibiskupa Woelkiho

Prepošt kritizuje predčasné oznámenie voľby arcibiskupa Kolína

Innsbruck: Diecéza vylučuje obľúbeného kňaza z výuky náboženstva 

 

Rakúsko: Konanie opáta kláštora Melk oznámili na Kongregácii pre náuku viery
Opát kláštora Melk pozval Drewermanna, aby mal exercície pre benediktínov.

Tento suspendovaný kňaz, ktorý vystúpil z Cirkvi, denne slávil aj svätú omšu!

Opát tiež kritizuje biskupov a vôbec nerieši nezriadenosti v kláštore.

 

St. Lambrecht/ Vatikán/Melk, 18.7.2014 (kath.net/jg) 017 213 – Eugen Drewermann (na obr.) viedol tento rok exercície pre benediktínov z rakúskeho Kláštora Melk pri Dunaji. Konali sa od 29. júna do 2. júla 2014 v Benediktínskom opátstve St. Lambrecht. Drewermann mal za štyri dni exercícií zinkasovať honorár 8000 eur! Hoci bol v roku 1992 ako kňaz suspendovaný a v r. 2005 dokonca vystúpil z Katolíckej cirkvi, mal tam okrem toho dokonca denne sláviť svätú omšu!!!  Drewermanna mali pozvať opát Georg Wilfinger a páter Jeremia Eisenbauer. Eisenbauer je členom voči Rímu kritickej „Iniciatívy farárov“ Helmuta Schüllera.

Kath.net sa na túto záležitosť pýtal v Kláštore Melk už pred niekoľkými dňami, no doteraz nedostal odpoveď.

Eugen Drewermann prednášal od r. 1979 na Katolíckej fakulte v nemeckom Paderborne. V r. 1991 mu arcibiskup Johannes Joachim Degenhardt stiahol povolenie prednášať na katolíckej inštitúcii.

Aféra okolo exercícií Eugena Drewermanna pre benediktínov rakúskeho kláštora viedla k oznámeniu na Kongregácii pre náuku viery. Veriaci informovali prefekta kongregácie, kardinála Gerharda Müllera, listom o exercíciách Eugena Drewermanna na pozvanie opáta Gerharda Wilfingera.

List, ktorý má kath.net k dispozícii spomína aj ďalšie pochybenia opáta z Melku. Ten mníchov, ktorí pozvanie Drewermanna kritizovali, jednoducho „umlčal“. „Wilfinger prezentuje na verejnosti málo katolícky postoj a pravidelne kritizuje biskupov St. Pöltenu a Viedne. Na druhej strane vôbec nereaguje na nezriadenosti týkajúce sa jeho kláštora. Jeden z mníchov kláštora žije so ženou a potvrdil to aj v médiách. Sťažnosti zo strany veriacich opát Wilfinger jednoducho ignoruje,“ uvádza sa v liste.

Diecéza St. Pölten na otázku kath.netu v tejto veci reagovala mailom:

„Kláštory nepatria do diecézy a preto nie sú podriadené biskupovi. Biskup Küng preto nemá právo usmerňovať predstavených kláštora. Koho opát pozve a koľko za to zaplatí, je jedine jeho vecou,“ ako nám odpísal diakon Markus Riccabona, vedúci Referátu pre komunikáciu pri Diecéze St. Pölten. –zg-

 

Bangladéš: Po prvý raz útok na katolícke rehoľníčky – brutálne ich zbili

 

Viedeň, 18.7.2014Wien (kath.net/KIN) 017 212 – V Bangladéši po prvý raz cielene zaútočili na katolícke rehoľníčky. „Asi 50-60 ozbrojencov zaútočilo 7. júla o 2. hodine rannej na misijnú stanicu Boldipukur a síce na faru, na kláštor sestier a na zdravotné stredisko,“ povedal biskup Sebastián Tudu z Dinajpuru pre katolícku nadáciu „Kirche in Not“. „Útok bol masívny a trval 1,5 hodiny. Útočníci sestry brutálne zbili. Podrobnosti zatiaľ nevieme. Momentálne sú sestry v lekárskej starostlivosti v Dhake. Dvere do fary vylomili, farára ohrozovali a vylúpili. Kláštor sestier riadne spustošili. Útočníci opustili misijnú stanicu, až keď prišla polícia,“ informoval biskup Tudu. Podľa jeho slov podobný útok v Diecéze Dinajpur ani v celom Bangladéši sa zatiaľ neudial.

„Toto nemá obdobu, pretože rehoľníčky si v Bangladéši veľmi ctia. Útok bol zjavne cielený a plánovaný pokus o zastrašenie. Na rehoľníčky a kňazov sa útočí, lebo sa zasadzujú za znevýhodnených a za menšiny. Polícia prípad vyšetruje. Sľúbila, že prípad objasní,“ povedal biskup Tudu. Podľa jeho slov došlo v jeho diecéze už viackrát k útokom na kresťanov. Útočilo sa na dediny, kde bývajú katolíci, zaútočilo sa na viacerých mužov. „A útok prežil aj seminár a seminaristi. Neustále sa tvrdilo, že pozadím sú spory o pozemky a vlastníctvo. Seminár preto preložili do inej diecézy. Najnovší útok sa však očividne celkom cielene zameriava proti zasadzovaniu sa katolíkov za najchudobnejších v krajine,“ povedal biskup z Dinajpuru. V jeho diecéze pôsobí 45 kňazov a viac ako 100 sestier, ktoré podľa slov biskupa teraz žijú v strachu. –zg-

 

Zapatero žiada vytvorenie ‚globálnej náboženskej autority‘!

 

´Ekumenický´ dialóg svetových náboženstiev, či svetových ´vyznaní´ ???

Madrid, 17.7.2014 (kath.net/pl) 017 211 – Bývalý španielsky socialistický premiér José Luis Rodríguez Zapatero žiada vytvorenie „globálnej náboženskej autority“. Malo by sa podľa neho usilovať o „trvalú alianciu všetkých náboženstiev“, tak ako OSN predstavuje alianciu civilizácií. Táto aliancia by sa mala zakladať na dvoch pilieroch – rešpektovaní náboženskej mnohorakosti, pokoja a slobody a na odsúdení všetkého násilia. Zapatero to vyhlásil na sympóziu o úlohe medzináboženského dialógu, ako informoval „Religión Digital“.

Zapatero zastáva názor, že nijaké náboženstvo si nesmie „exkluzívne“ nárokovať, že jeho presvedčenia sú tie jediné pravé. Jedinou pravdou podľa neho je „sloboda, úcta voči všetkým vyznaniam“. „Neexistujú nijakí kacíri, títo ľudia majú skôr iné myslenie, alebo zastávajú iné idey, oni sa zbavujú nenávisti a fanatizmu,“ ako vyhlásil.

Španielsky politik hovoril v tejto súvislosti o tzv. „ekumenickom dialógu“ medzi náboženskými vodcami všetkých vierovyznaní. Bolo by to „veľmi želateľné“, ako vyhlásil ďalej Zapatero, pretože tento dialóg svetových náboženstiev sa vedie aj s feministickými organizáciami, pretože „náboženstvá majú problém s právami žien“.

Pozn.: Voľbu pojmov, ktoré Zapatero vzhľadom na svetové náboženstvá používa – ako „vyznania“ a „ekumenizmus“ – možno považovať prinajmenšom za nezvyčajnú! –zg-

 

V Mosule značkujú domy kresťanov znakom „N“

 

Predstavitelia kalifátu nariadili verejným predstaviteľom zastaviť akúkoľvek pomoc kresťanom

 

Bagdad, 17.7.2014 (ZENIT/RV/KNA) 017 210 – Na irackom území ovládnutom džihádistickými ozbrojencami Islamského štátu Iraku a Levantu sa aj pre malé zbytky tamojších kresťanov situácia stále zhoršuje. Podľa slov vikára Chaldejského katolíckeho patriarchátu v Bagdade Mons. Shlemona Warduniho, v meste Mosul: „Predstavitelia islamského kalifátu nariadili verejným predstaviteľom zastaviť akúkoľvek pomoc vo forme potravín či plynu aj tým málo kresťanom, ktorí ešte v meste zostali, tiež šiítom a Kurdom. Za prestúpenie tohto zákazu hrozí trest na základe práva šaría.“

Podľa agentúry Zenit militanti značkujú domy kresťanov znakom „N“, prvým písmenom slova „nazarat“, po arabsky „kresťan“. Všetky opustené domy boli skonfiškované. Tí kresťania, ktorí ešte zostali vo svojich domoch, sú vystavení zastrašovaniu, aby sa buď stali moslimami, alebo zaplatili tzv. daň za ochranu „jizia“, ktorú stanovuje zmluva o ochrane „dhimma“. Ozbrojenci v Mosule obsadili aj budovu chaldejského biskupstva a vyvesili na nej svoju zástavu.

V dedinách, ktoré prichýlili kresťanov na úteku, vládne humanitárna kríza. „Ako iracký Caritas robíme, čo môžeme, ale chýbajú nám prostriedky. Aj studne, ktoré sme vybudovali v spolupráci s UNICEF-om, sa ukazujú ako nedostatočné. Naliehavo potrebujeme pomoc, je horúce ročné obdobie a potrebná je voda a potraviny i každá pomoc, ktorá môže priniesť úľavu v utrpení všetkého obyvateľstva“ povedal Mons. Warduni.  Vatikánsky veľvyslanec v Iraku, arcibiskup Giorgio Lingua, nedokázal požiadavky dane za ochranu ani potvrdiť ani vyvrátiť. Poukázal na humanitárnu núdzovú situáciu v dedinách obývaných kresťanmi, ktorí prijal utečencov z Mosulu. Chýba im pitná voda a elektrický prúd, ako povedal apoštolský nuncius. -jb-, -zg-

 

Ukrajina: «Klíma zastrašovania a strachu»
Povstalci na Ukrajine zabíjajú a unášajú duchovných.

 

Bonn/Kyjev, 17.7.2014 (kath.net/Oliver Hinz-KNA) 017 209 – Na východnej Ukrajine sa množia útoky na duchovných. Iba deň po prepustení gréckokatolíckeho kňaza separatisti znova odvliekli ďalšieho farára. Rímskokatolícky kňaz Viktor Vonsovič (39) cestoval v utorok autom zo svojej farnosti v Donecku do 40 km na sever vzdialeného mesta Gorlivka, aby tam slávil bohoslužby. Keď ho ozbrojení separatisti na kontrolnom bode pred bránami Gorlivky, mesta s 250 000 obyvateľmi, zatkli, rýchlo ešte stihol zavolať mobilom emeritnému biskupovi Mariánovi Buczekovi.

Vonsovičovi nepomohol ani jeho kňazský odev, ani potvrdenie o jeho povolaní, ako povedal biskup. Farárovi už odvtedy na mobil volať nemožno. Prečo ho uniesli, nie je známe.

Kyjevom ako «teroristi» označovaní proruskí povstalci mali od apríla uniesť už viac ako 200 civilistov na východe krajiny. Pozorovatelia OSN hovoria o «klíme zastrašovania a strachu», ktorú separatisti vytvorili zabíjaním, únosmi rukojemníkov a mučením.

Po referende, ktoré usporiadali v máji, vyhlásili «Doneckú ľudovú republiku», ktorú nijaký štát na svete doteraz neuznal. V bojoch medzi povstalcami a ukrajinskými vojakmi došlo podľa vlády v Kyjeve už o život takmer 500 civilistov.

V masovom hrobe v bývalej bašte rebelov Slovjansku objavili vyšetrovatelia aj mŕtvoly dvoch diakonov turíčneho hnutia a dvoch dospelých detí jedného z duchovných. Bojovníci «Doneckej ľudovej republiky» sa týchto štyroch zmocnili už 8. júna počas bohoslužieb, ako povedal hlavný biskup turíčnej cirkvi, Mychailo Panochko. Spoluväzeň, ktorý unikol, informoval, že duchovných mučili a 9. júna zavraždili. Viac ako mesiac ich rodiny podľa biskupa dúfali, že nezvestní ešte žijú a že ich prepustia. Povstalci duchovných obvinili z podpory ukrajinskej armády, čo sa v Doneckej republike považuje za zločin. Rýchlo rastúce turíčne hnutie má na Ukrajine už 3000 farností.

Pre gréckokatolíckeho kňaza Tichona Kulbaku, ktorého zadržiavali separatisti, sa rukojemnícka dráma skončila ešte pomerne dobre. Po 12 dňoch 42-ročného kňaza v pondelok prepustili. Gréckokatolícka cirkev vyhlásila, že «teroristi» si kládli ako podmienku prepustenia, že Kulbaka «Doneckú republiku» opustí a neodhalí podrobnosti o zajatí. Duchovný bol jedným z organizátorov každodenných modlitieb za pokoj na hlavnom námestí v Donecku. Separatistov viackrát kritizoval.

Útokmi sú postihnuté najmä menšie spoločenstvá a Ukrajinská pravoslávna cirkev nezávislá od Moskovského patriarchátu. Tú separatisti v ústave „Doneckej ľudovej republiky“ prakticky vyhlásili za štátne náboženstvo. V máji však bol na kontrolnom bode zastrelený kňaz Moskovského patriarchátu, očividne povstalcami.

Celoukrajinská Rada cirkví a náboženských spoločenstiev apelovala minulý týždeň na povstalcov, aby vzdali svoj boj. Vzhľadom na vývoj na východe Ukrajiny «vyzývame všetkých, ktorí ilegálne vlastnia zbrane, aby ich zložili a zastavili krviprelievanie», uvádza sa vo vyhlásení predsedu rady, komisárskej hlavy Moskve vernej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, metropolitu Onufriho. Všetci ľudia dobrej vôle «by mali prispieť k tomu, aby všetci rukojemníci boli prepustení, vrátane duchovných».

Rada súčasne znova varovala pred rozdelením Ukrajiny: »Boh dal krajine nezávislosť. My nie sme oprávnení dovoliť odtrhnutie jej časti, pretože to je hriech pred Bohom a budúcimi generáciami nášho národa«, zdôrazňujú cirkevní predstavitelia. Riešenie konfliktu je však v nedohľadne. –zg-

 

Cirkev Anglicka „vyháňa diabla“ z krstného obradu

 

Londýn, 17.7.2014 (kath.net) 017 208 – Anglikánska Cirkev Anglicka na nedávnej generálnej synode rozhodla, že diabol sa v krstnom obrade už spomínať nebude. Informovala o tom agentúra RNS.

Doteraz sa bolo treba zriecť „diabla a všetkých jeho skutkov“. V novej formule sa od rodičov a krstných rodičov požaduje iba, aby sa odvrátili od hriechu a odmietli zlo. Podľa  RNS to vyvolalo kritiku vo vnútri anglikánskej cirkvi.

Peter Stanford, autor knihy „The Devil: A Biography“ (Diabol. Biografia) pre BBC poukázal na početných skúsených exorcistov Cirkvi. Zdôraznil, že si teda treba položiť otázku, čo by tí teraz mali robiť, keď sa diabla už nemá spomínať.

„Povieme teraz, že diabol je iba symbol a že nie je reálny? A ak áno – čo je potom s Bohom?,“ povedal Stanford. –zg-

 

Kardinál: Prijímanie pre znovu zosobášených rozvedených nebude

 

Mníchov, 16.7.2014 (kath.net) 017 207 – Prefekt vatikánskej Kongregácie pre náuku viery, kardinál Gerhard Müller, naďalej vylučuje pripustenie znovu zosobášených rozvedených ku svätému prijímaniu. Kardinál Müller to oznámil 16. júla pre evanjelickú spravodajskú agentúru „epd“.  Prefekt v tomto období pred synodou biskupov kritizoval pritom aj „zúženie diskusie na otázku pripustenia k prijímaniu“. Poukázal aj na „principiálnu nerozlučiteľnosť“ manželstva.

„V prípade ‚stroskotania‘  existuje možnosť ‚oddelenia od stola a postele’“, to zodpovedá „trocha občianskemu rozvodu“. „Prijímanie Najsvätejšej Eucharistie po opätovnom sobáši je však vylúčené,“ zdôraznil prefekt. A to ani nie je „nijaké žalovateľné právo“. Kardinál Müller vidí v súčasnosti nebezpečenstvo, „že zo sviatostí sa urobí jablko sváru vo vnútrocirkevnom boji a v zápase o ďalšie smerovanie Cirkvi medzi zásadovými  konzervatívcami a samozvanými ´pružnými´“. Prefekt dodal, že vo všeobecnosti sa aj vo vnútri Cirkvi podstata manželstva už často úplne nechápe. Na manželstvo sa často hľadí už iba ako na „rozlučiteľnú spoločenskú zmluvu“. –zg-

 

Maďarsko: Opátstvo Pannonhalma má nové centrum pre turistov

 

Budapešť, 16.7.2014 (KAP) 017 206 – Maďarské benediktínske opátstvo Pannonhalma rozšírilo svoju ponuku pre turistov o centrum na bývalom majeri Meiereihof, To bolo posvätené minulý týždeň za prítomnosti ministra úradu kancelára Jánosa Lazara, ako oznámilo arciopátstvo. Veľký projekt, v ktorého rámci sa zriadila aj krajinská výstava, pripravili pre turistov s nákladmi 5,6  miliónov eur z fondov EÚ a maďarského štátu.

 

Nový objekt má regionálne výstavisko s priestormi na výstavy aj na viacúčelové podujatia. Výstava v troch miestnostiach je venovaná kultúre latinského kresťanstva v stredoveku, pokladu kláštora, ako aj vinohradníctvu. Vinárenskej kultúre Panónie je venovaná odborná výstava v 422 metrov dlhých systémoch pivníc.

Na multimediálnej výstave sa návštevníci môžu ďalej oboznámiť s históriou „Benediktínskeho mníšskeho spoločenstva na Martinskej hore“ od jeho založenia v r. 996 do roku 2014, pričom opátstvo využíva možnosti smartfónu s videami a ozvučením. Turistický balíček služieb obsahuje aj gastronómiu, obchod so suvenírmi a ďalšie predajné miesta.

Arciopátstvo Pannonhalma (predtým Györszentmárton/Martinsberg) asi 20 kilometrov južne od hlavného mesta provincie Györu patrí od r. 1996 do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. –zg-

 

ISIS zničila údajný hrob proroka Jonáša

 

Ninive, 16.7.2014 (kath.net/idea) 017 205 – Od počiatku júna kontroluje teroristická skupina „Islamský štát v Iraku a Sýrii“ (ISIS) severnú irackú provinciu Ninive. Teraz podľa vlastných údajov zničila údajný hrob starozákonného proroka Jonáša. Bojovníci ISISu nafilmovali svoj čin a video dali na „Youtube“ (Na snímke výber z videa).

Nemecký profesor teológie Herbert H. Klement (Sprockhövel) pre Evanjelickú spravodajskú agentúru „idea“ povedal, že Jonáš bol podľa biblickej tradície síce vyslaný ako prorok do Ninive. No niet nijakého dôkazu, že tam aj zomrel, alebo bol pochovaný. Iba podľa islamu sa tam prorok nachádzal na konci svojho života.

Prof. Klement, ktorý pôsobí na Teologickej vysokej škole v švajčiarskej Bazileji nezávislej od štátu a na Evanjelickej teologickej fakulte v belgickom  Leuvene, hovorí: „Obrazoborci ISISu zničili predovšetkým islamské pamätné miesto. Ide o vnútroislamské kultúrne pohoršenie. Pre biblickú archeológiu nemá miestna tradícia Jonášovho hrobu v Ninive nijaký význam.

ISIS vyhlásila na územiach, ktoré kontroluje, kalifát – teda islamský „Boží štát“ a presadzuje náboženský zákon šaría. –zg-

 

Reaguje Izrael primerane?

 

Wetzlar, 16.7.2014 (kath.net/idea) 017 204 – Neprejde jediný deň bez toho, žeby na Izrael nedopadli rakety islamistickej teroristickej skupiny Hamas. Reakciou na to Izrael cielene ostreľuje zariadenia v Gaze, v ktorých predpokladá  sklady zbraní. Pritom bolo usmrtených už vyše 190 ľudí – medzi nimi mnohí civilisti a deti. Aj pozemná ofenzíva je možná. Reaguje Izrael primerane?

 

PRO

Kto chce posúdiť, či Izrael reaguje primerane, musí sa zamyslieť nad tým,  akým meradlom sa má konanie židovského štátu merať. Úlohou štátu Izrael je chrániť svojich obyvateľov. Ak je táto úloha meradlom, je tu zmiešaná odpoveď.

Rakety na Izrael dopadajú naďalej. Podľa dohody z Osla má Izrael kontrolovať vonkajšie hranice vrátane Palestínskej autonómie. Napriek tomu vlastnia islamisti v Pásme Gaza už viac ako 10 000 rakiet. Ani Izraelu sa nepodarilo zmeniť postoj jeho susedov. Zničenie Izraela je naďalej vyhlásenou vôľou väčšiny Palestínčanov. V tomto Izrael nekonal primerane, možno dokonca zlyhal. Na druhej strane dosiahol Izrael úžasné výsledky pri ochrane svojho civilného obyvateľstva. Desiatky tisícov rakiet prekvapujúco dokázali narobiť len málo škody. Je možné, že je v dohľade koniec raketovej éry.

Predpokladám, že vôľa, stanovenie cieľov, schopnosti alebo prostriedky  islamistických organizácií neprídu do úvahy ako meradlo pre konanie Izraela. Inak by si musel totiž napísať na vlajky cieľ – zničenie Palestínčanov – a usmrtiť toľko civilistov, ako je len možné.

Ak násilný zločinec stojí zoči voči svojej obeti, sú akademické úvahy o primeranosti alebo proporcionalite nemorálne. Vtedy je úlohou každého štátoprávneho bezpečnostného aparátu zabrániť mu všetkými prostriedkami vo vykonaní jeho úmyslov. Kto otvorene vyhlasuje genocídne ciele, musí sa mu prevažujúcim násilím včas v ich realizácii zabrániť.

Autor, Johannes Gerloff (Jeruzalem) je korešpondent Kresťanského zväzu médií (KEP) na Blízkom Východe.
KONTRA

Odkedy sa začali izraelské vojenské útoky proti Hamasu v Pásme Gaza, došlo k veľkému ničeniu a nesmiernemu utrpeniu. Zomrelo vyše 190 – väčšinou nevinných – Palestínčanov. Je nepochybné – s ostreľovaním Izraela raketami začal Hamas. Izrael reaguje a napáda vybrané ciele. No veľmi dúfame, že Izrael s vystreľovaním rakiet čoskoro prestane. Aj keď sa to stane, my, arabskí kresťania, budeme naďalej pociťovať účinky tejto eskalácie. Bude viac obetí, viac nenávisti a zavládne väčšia beznádejnosť – na oboch stranách. Pretože tieto ohyzdné násilné činy napätie vo Svätej zemi len zosilnili.

Na jednej strane stojí židovská majorita, z ktorej väčšina podporuje odvetné útoky, na druhej strane sa vytvára izraelsko-arabská menšina, ktorá útoky odmieta. Súčasný vývoj znepokojuje nás, izraelských Arabov. Máme strach pred rastúcim rasizmom, pred množiacimi sa predsudkami a väčšou diskrimináciou. A prirodzene si robíme veľkú starosť o našich priateľov a príbuzných na západnej časti a v Pásme Gaza.

 

Ako môžeme my kresťania reagovať na toto násilie a nenávisť?

Po prvé sa musíme modliť za vedúcich politikov na oboch stranách. Oni musia kráčať cestou pokoja a nie vojny. Po druhé je dôležité modliť sa za tých, ktorí stratili príbuzných. Po tretie musíme prosiť o múdrosť pre kresťanských vodcov, aby sa im podarilo byť nástrojmi pokoja a zmierenia v tejto ťažkej situácii. A nakoniec sa musíme sa odhodlať odvážne sa zasadzovať pred Bohom za to, aby sa našlo spravodlivé politické riešenie.

Autor – pastor Azar Ajaj – je riaditeľom Evanjelického teologického seminára v Nazarete. –zg-

 

Biblia preložená do ďalších siedmych jazykov

 

Kompletné Sväté písmo je k dispozícii v 511 jazykoch, Nový zákon v 1295 jazykoch

 

Stuttgart, 16.7.2014 (KAP) 017 203 – Kompletné vydanie Svätého písma bolo preložené do ďalších siedmych jazykov. Z nich sa tromi hovorí v Afrike, dvomi v Ázii a po jednom v Latinskej Amerike a Európe, ako oznámila nemecká Biblická spoločnosť v utorok v Stuttgart s odvolaním sa na Svetovú biblickú spoločnosť.

Nová Biblia vyšla v jazyku mandinka, ktorý sa používa v Gambii, Mali, Guiney-Bissau a v Senegale. Ďalším jazykom krio sa hovorí predovšetkým v Sierra Leone. Jazyk šilluk používa kmeň v južnom Sudáne. Oba nové preklady Biblie pre Áziu sa týkajú Indie a Malajzie – jazykom kokborok sa hovorí v indickom štáte Tripura a jazyk murut sa používa vo vnútrozemí ostrova Borneo.

Celé Sväté písmo je preložené aj pre ľud Toba, ktorý žije na severe Argentíny a juhu Bolívie. Jazykom udmurt sa hovorí v európskej časti Ruska a patrí do ugrofínskej jazykovej skupiny.

Sväté písmo je podľa Biblickej spoločnosti v úplnej verzii preložené teraz do 511 jazykov. Nový zákon je navyše preložený do 1295 jazykov a teda vcelku je Biblia k dispozícii v 1806 jazykoch. Jednotlivé časti Svätého písma majú však veriaci ešte aj v ďalších 844 jazykoch.

Vedci predpokladajú, že na svete je až 6900 živých jazykov. –zg-

 

Anglicko: Anglikánska cirkev schválila úrad biskupky

 

Vatikánske noviny: Rozhodnutie o biskupkách sťažuje ekumenizmus 

 

York, 15.7.2014 (KAP) 017 202 – Anglikánska „Cirkev Anglicka“ otvorila úrad biskupa aj pre ženy. Generálna synoda v pondelok odhlasovala dvojtretinovou väčšinou biskupov, duchovných a laikov povolenie vysviacky biskupiek. Prvé vysviacky žien by boli podľa pozorovateľov možné ešte do konca tohto roka.

Z biskupov hlasovalo 37 synodálnych otcov za prijatie tohto uznesenia a len 2 boli proti a 1 sa zdržal. U duchovných bolo 162 hlasov za biskupky, 25 proti a 4 sa zdržali. Laici hlasovali 152 hlasmi za biskupky, 45 bolo proti a 5 sa zdržali.

O tejto otázke sa v Anglikánskej cirkvi roky viedla široká diskusia. V novembri 2012 schválenie biskupiek tesne stroskotalo u laikov. Neodhlasovanie úradu biskupiek sa vtedy stretlo v britskej verejnosti a politike s výsmechom a kritikou.

Súčasné schválenie tejto otázky na synode sa umožnilo zavedením výnimočných smerníc. Farnosti, ktoré farárky alebo biskupky odmietajú, majú mať napriek tomu nárok na pastoráciu mužmi farármi či biskupmi.

 

Vnútro-cirkevné a ekumenické napätia

Tretina anglikánskeho kléru v Anglicku je medzitým už ženského rodu. Štátna cirkev sa v r. 1992 s veľmi tesnou väčšinou rozhodla pre pripustenie žien do kňazstva, čo sa po prvý raz realizovalo v r. 1994. Už povolenie vysviacky žien priviedlo anglikánske spoločenstvo na okraj rozkolu a vyvolalo veľkú vlnu prestupov do Katolíckej cirkvi. Vtedy konvertoval dokonca tretí najvyšší predstaviteľ anglikánskej cirkvi – biskup Graham Leonard z Londýna (1921-2010) a stal sa jednoduchým katolíckym farárom.

Odvtedy otázka vysviacky žien pôsobí rozkol medzi liberálmi a konzervatívcami. Napriek tomu stále viac národných anglikánskych cirkví vo svete povoľuje vysviacky žien za biskupky. Iba v septembri 2013 nasledovali krajiny Írsko, Wales, Južná India a Austrália.

Súčasné rozhodnutie „Cirkvi Anglicka“ ako materskej cirkvi ekumenické vzťahy s katolíkmi a najmä s pravoslávnymi rozhodne neuľahčí. Aj keď je ďalšia vlna konverzií nepravdepodobná, vidia predreformátorské cirkvi v otvorení úradu biskupa pre ženy ako odpad od tradície.

Emeritný predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, kardinál Walter Kasper, hovoril už v r. 2008 o novej „prekážke zmierenia Katolíckej cirkvi a Cirkvi Anglicka“ – dvoch cirkví, ktoré si boli ešte niekoľko rokov predtým teologicky pozoruhodne blízke.

Anglikánska cirkev má na svete asi 77 miliónov členov. Mimo Anglicka existuje 38 anglikánskych národných cirkví v 26 provinciách – medzi nimi v USA, Austrálii a – s rastúcim významom – vo viacerých afrických krajinách. Hlavou Anglickej materskej cirkvi je kráľovná ako svetská hlava cirkvi. Duchovnou hlavou je prímas Cirkvi Anglicka, ktorý je aj čestnou hlavou anglikánskeho svetového spoločenstva – je to arcibiskup z Canterbury a v súčasnosti je ním Justin Welby (58).

 

Katolícka cirkev chce pokračovať v dialógu

Povolenie biskupiek je „prekážkou na ceste k jednote“ katolíkov a anglikánov, vyhlásil katolícky biskup zodpovedný za dialóg a anglikánmi Bernard Longley v stanovisku. Arcibiskup Birminghamu však zdôraznil, že katolícki biskupi krajiny budú naďalej usilovať o pokračovanie dialógu s anglikánskou cirkvi v súlade s Druhým vatikánskym koncilom.

„Úcta a vzájomné počúvanie sú teraz pre dialóg zvlášť dôležité,“ ako zdôraznil Longley a uviedol: „Beriem na vedomie, že mnohí anglikáni sa naďalej pridržiavajú úprav o úrade biskupa bežných u katolíkov a pravoslávnych.

 

Vatikánsky žurnalista: „Doktrinálna priepasť“

Z hľadiska šéfredaktora vatikánskych novín „L´Osservatore Romano“, Giovanniho Máriu Viana, „anglikánske schválenie biskupiek podstatne sťažuje  ekumenický dialóg“. „Ale určite neznamená jeho koniec,“ ako povedal tento cirkevný historik pre denník „La Stampa“ z utorka a zdôraznil:

„Doktrinálna priepasť medzi anglikánmi a katolíkmi sa tým veľmi prehĺbila. To platí aj pre vzťah medzi Anglikánskou cirkvou a pravoslávím. Okrem toho rozhodnutie generálnej synody z pondelka ešte prehĺbi aj priepasť vo vlastných radoch Cirkvi Anglicka. Mnohí anglikáni najmä na južnej pologuli povolenie vysviacky žien na úrad biskupa odmietajú.“

Aby sa ekumenický dialóg udržal živý, to podľa Viana závisí najmä od osobných a každodenných priateľstiev kresťanov rôznych vyznaní. Aj vzťah medzi pápežom a anglikánskym prímasom sa už od pápeža Jána XXIII. (1958-1963) zintenzívnil. Súčasný prímas a arcibiskup z Canterbury, Justin Welby, len nedávno vyjadril svoju blízkosť k pápežovi Františkovi a jeho veľké ocenenie. –zg-

 

Futbal nadobúda stále viac náboženské črty … ?
Rio de Janeiro, 15.7.2014 (kath.net/idea) 017 201 – Spravodajstvo okolo finále majstrovstiev sveta vo futbale – zápasu Nemecko – Argentína (1:0) v Brazílii preberalo stále znova výrazy prepožičané zo sveta náboženstva. Tak reportér nemeckej televízie ARD Tom Bartels sa k obrazom 30 metrov vysokej sochy Ježiša „Krista Spasiteľa“ vo večernej žiare slnka v Rio de Janeiru pýtal: „Kto bude dnes spasiteľom Nemecka?“ Aj správy iných médií o štvrtom titule majstra sveta pre Nemecko mali silné náboženské podtiene. Noviny BILD mali titulok: „Nemecko v raji.“ Bulvárny plátok sa súčasne poklonkoval brankárovi Máriovi Götzemu titulkom: „Götze, ty futbalový boh.“ Podobne v novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Vykupiteľ Götze“. Pre „Süddeutsche Zeitung“ znamená toto víťazstvo „Šťastie na večnosť“. Aj v zahraničí boli podobné titulky. Talianske noviny „Corriere della Sera“ vidia „Nemecko v raji“, pre české „Právo“ je „Nemecko vo futbalovom nebi!“.

Médiá v Argentíne sú naproti tomu úplne nešťastné z porážky svojho mužstva. „Boh sa nezjavil“, napísali noviny „Cronica“ pod obrázok argentínskej útočníckej hviezdy Lionela Messiho, do ktorého krajina vkladala všetky nádeje. Boha spomínala aj bývalá brazílska futbalová hviezda Pelé po tom, čo Nemecko porazilo Brazíliu 7:1: „Iba Boh dokáže vysvetliť túto hrôzu.“

 

Stane sa štadión „farnosťou“?

Stane sa futbal novým náboženstvom Nemcov? Evanjelický farár pôsobiaci na štadióne „Frankfurter Commerzbank-Arena“, Eugen Eckert, to nechce vylúčiť. Medzi „zápasom života“ a futbalovým zápasom sú podľa neho mnohé paralely: „Kedy hrám neférovo? Ako sa znova vymaním z ofsajdu? Ako sa vysporiadam s porážkami, ako s chvíľami úspechu? Všetko, z čoho pozostáva život, možno nájsť aj na futbalovom ihrisku.“ Spolu s ním 50 000 divákov si pozrelo v „Commerzbank-Arena“ prenos finále. Gól Nemecka prežívali všetci ako „uľahčenie a vykúpenie“.

Eckert poukázal na poznatok cirkevného otca sv. Augustína (354–430): „Nepokojné je moje srdce, kým nespočinie v tebe, Bože.“ Tento nepokoj prežívame pri futbale ako aj v živote, ako povedal Eckert, Ďalej uviedol, že futbalu sa oveľa lepšie ako cirkvi darí integrovať ľudí s cudzineckými koreňmi. To je pre spoločnosť, ktorá pozostáva už iba z individualistov, veľmi dôležité. A kladie otázku, prečo sa cirkvi nedarí týmto ľuďom srdečne povedať: „Sme šťastní, že ste u nás.“ Eckert ráta s tým, že oduševnenie z víťazstva na MS 2014 bude mladých ľudí sprevádzať po celý život: „Robí človeka šťastným, že to mohol prežiť.“

 

Na štadióne: Bezdomovec vedľa primára

Podobne ako Eckert vidí aj vedúci športovej misionárskej organizácie SRS (Športovec volá športovca), Hans-Günter Schmidts (Altenkirchen/Westerwald), spoločné rysy medzi vierou a futbalom: „Na štadióne je to, ako by to malo byť aj vo farnosti Ježiša Krista: Tu už niet nijakých spoločenských tried. Tu stojí bezdomovec vedľa primára.“

Oduševnenie pre futbal v Nemecku má čosi do činenia s túžbou po identite. S futbalom sa dokáže identifikovať každý, „pretože každý už raz stál na trávniku a kopal do lopty.“

Schmidts si želá trocha viac z oduševnenia na futbale aj pri bohoslužbách: „Na štadióne si už hodinu vopred. Na bohoslužby dobehneš v poslednej minúte.“

A v neposlednom rade píše futbal sám históriu: Nadaní športovci z najchudobnejších pomerov sa dokážu vypracovať celkom nahor. Taká kariéra dáva fanúšikom snívať. Schmidts ráta s tým, že eufória v Nemecku z titulu majstra „sa už po niekoľkých dňoch opäť rozplynie“. No nadšenie pre futbal bude naďalej rásť: „Stále viac ľudí chodí na štadióny. Futbal je nás športom číslo jedna.“ –zg-

 

Pápež sľúbil riešiť celibát kňazov a potierať pedofíliu v Cirkvi

 

Rím,14.7.2014 (Autor:Flickr.com/M.Mazur/Creative Commons –

juml ČTK/red – christnet.cz – 017 200

 

PápežFrantišek sa bude zaoberať celibátom kňazov, ale zdôraznil, že si to vyžiada viac času. V rozhovore, ktorý 14. júla uverejnil taliansky denník „La Repubblica“, tiež odsúdil sexuálne násilie proti deťom. Takisto vraj povedal, že medzi duchovnými sú podľa jeho odborníkov asi 2 percentá pedofilov. O túto formuláciu sa následne rozprúdili spory. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi podľa BBC upozornil na to, že noviny citovali pápežove slová nepresne.

Na túto formuláciu reagoval na Facebooku aj kardinál Dominik Duka a  preklad korigoval:

Ako pracujú novinári: práve vyšlo na Novinkách.cz z údajného zdroja BBC, že pápež František uviedol, že každý 50. kňaz je pedofil, teda že 2% kňazov, biskupov a kardinálov sú pedofili. Keby sa niekto obťažoval pozrieť sa na  stránky „La Repubblica“, kde rozhovor vyšiel, zistil by, že pápež povedal, že 2% pedofilov sú kňazi … Čo sú úplné iné počty, neviem ale, či pochopiteľné pre našich novinárov.

Na otázku, či sa katolícki kňazi budú smieť ženiť, pápež odpovedal, že ich celibát bol zavedený 900 rokov po smrti Ježiša a že v niektorých východných cirkvách pod záštitou Vatikánu sa kňazi môžu ženiť. „Existuje tu skutočný problém, ale nie je prvoradý. Vyžiada si to čas, ale sú riešenia a ja ich nájdem,“ povedal bez ďalšieho upresnenia.

Pedofíliu v Cirkvi označil za „lepru“ týkajúcu sa vraj 2 percent duchovných, vrátane biskupov a kardinálov. Podľa tejto bilancie by sa pedofília týkala zhruba 8000 z celkového počtu kolem 414 000 kňazov. „Považujem tento stav za neznesiteľný,“ zdôraznila podľa webu BBC hlava Rímskokatolíckej cirkvi. František sľúbil „postaviť sa tomu s prísnosťou, akú si to vyžaduje“.

Podľa Lombardiho pápežova citácia o pedofiloch nie je presná. Tiež povedal, že rozhovor s „La Repubblica“ nebol skutočným rozhovorom v pravom slova zmysle, hoci bol naplnený „zmysel i duch“ konverzácie. Okrem iného uviedol, že z diskusie s pápežom sa neurobila nahrávka a že František potom nekontroloval, či sú odpovede v novinách presné.

Rímsky spravodajca BBC David Willey k tomu poznamenal, že pápežove výroky „len tak spontánne“ často sprevádzajú nejasnosti či nezrovnalosti. Je to vraj preto, že chce oproti svojmu predchodcovi prejaviť ústretovejší prístup Cirkvi, čo však niekedy medzi jeho mediálnymi poradcami vyvoláva zdesenie.

 

Biskup Hanke: Vieru nezatlačovať do súkromia
            Eichstätt, 14.7.2014 (kath.net/KNA) 017 199 – Kresťania sa podľa slov biskupa nemeckého Eichstättu Gregora Máriu Hankeho (foto) nesmú nechať zredukovať iba na podnájomníkov spoločnosti alebo štátu. Pri bohoslužbách na záver sviatku sv. Willibalda v nedeľu v Eichstätte sa postavil proti pokusom obmedziť kresťanskú vieru na súkromnú sféru či na úzky priestor kostola.

Biskup súčasne kritizoval požiadavku v rámci umelého pojmu rovnosti pristupovať ku všetkým náboženstvám rovnako:

«Tu sa používa pojem rovnosti, ktorý všetko zrovnáva do jednej roviny, ktorý historicky rozvinuté fakty a pozitívne plody kresťanskej tradície celkom popiera.» Cieľom takýchto požiadaviek je všetky náboženstvá zo strany štátu považovať za rovnako bezvýznamné, «aby sa tak už nemusela brať do úvahy verejné blaho napomáhajúca kresťanská tradícia». Z tejto nadhodnoty však spoločnosť profituje dodnes.

Podľa biskupa Hankeho mnohí kresťania interpretujú otvorenosť Cirkvi voči svetu nezriedka ako «kresťanstvo „light“, ktoré nie je nápadné, ktoré si nikto nevšimne a tak viac či menej všade vo svete, v spoločnosti, v okruhu známych bez problémov prejde, pretože máme strach, že nebudeme moderní». Kresťanstvo „light“ sa považuje ako otvorené voči svetu, pretože pre nikoho neznamená výzvu. Tým vzniká stále znova aj nebezpečenstvo pre kresťanov v dialógu so svetom.

 

Sv. Willibald spoločník sv. Bonifáca

Týždeň sv. Willibalda (5. až 13. júla) sa konal pod heslom «Vyraziť do sveta s vierou». Na bohoslužbách a podujatiach sa zúčastnilo podľa diecézy viac ako 3500 veriacich.

Sv. Willibald (okolo r. 700-787) bol prvým biskupom  Eichstättu. Pochádzal z južného Anglicka a po dlhších púťach do Ríma a Jeruzalema sa pripojil ku sv. Bonifácovi a podporoval jeho misijnú prácu v Germánsku. Ten ho v r. 740 aj vysvätil za kňaza. Čoskoro na to položil Willibald základný kameň Eichstättského biskupstva. Willibald zomrel 7. júla a je pochovaný v eichstättskom dóme. –zg-

 

Šejk Al-Kaídy vyhlasuje rozsudok „fatva“ proti kalifátu ISISu

 

Amman, 13.7.2014 (KAP) 017 198 – Prominentný jordánsky šejk Al-Kaídy vyhlásil rozsudok „fatva“ proti fundamentalistickými militantmi ISISu vyhlásenému islamskému kalifátu. Ako informoval denník „Jordan Times“ cez víkend, tento jeden z duchovných vodcov Al Kaídy – šejk Issam Barkavi Abu Mohammed Al-Makdissi – vyhlásil cezhraničný „Islamský štát v Iraku a Sýrii“ vo svojom rozsudku za „nulitný“ a vyzval moslimov, aby ISIS bojkotovali.

Šejk Al-Makdissi v rozsudku „fatva“ uverejnenom už v piatok vyhlásil kalifát ISISu za nelegitímny. Odsúdil používanie násilia na zriadenie islamského štátu: „Ten musí byť bezpečným miestom pre všetkých moslimov a nemôže sa zakladať na ohrozovaní, strachu a násilných útokoch. Krviprelievaním a zastrašovaním sunitskí militanti projekt kalifátu znetvorili.“

Podľa správ Al-Makdissi sa stal v júni cieľom nevydareného útoku  bojovníkov ISISu a dostáva od tejto skupiny hrozby usmrtenia.

Prívrženci kalifátu ISISu vyhlásili rozsudok Al-Makdissiho za neviažuci a odsudzujú ho ako propagandu. Skupina džihádistov vystupujúca po názvom ISIS (Islamský štát v Iraku a Sýrii) a ISIL (Islamský štát v Iraku a Levante) koncom júna vyhlásila v tomto regióne kalifát a svojho vodcu Abu Bakr al-Baghdadiho za kalifa.

Po veľkej ofenzíve kontroluje ISIS už veľké časti severného Iraku a postupuje vpred aj v Sýrii. Podľa médií jordánsky kráľ Abdullah II., sa obáva, že by skupina mohla rozšíriť svoj vplyv aj na jeho krajinu. Požiadal preto o medzinárodnú podporu. –zg-

 

Gaza: Kresťania sa obávajú útokov radikálnych moslimov

 

Vatikán, 13.7.2014 (kath.net/KNA) 017 197 – Kresťania v Pásme Gazy sa kvôli izraelskému bombardovaniu obávajú útokov moslimských extrémistov. Vzhľadom na násilie voči kresťanom v iných krajinách regiónu tu toto nebezpečenstvo existuje, ako povedal páter Jorge Hernandez, farár v Gaze, v sobotu pre «Rádio Vatikán». «Kresťania majú dvojaký strach. Počas noci izraelské ostreľovanie neprerušene pokračovalo,» povedal Hernandez. «Nemôžeme opustiť svoje domy.» Najhoršia by bola, podľa jeho slov, pozemná invázia Izraela. Hamas vyhlásil pohotovosť svojich oddielov. Prítomnosť Cirkvi je však pre kresťanov veľkou útechou. Na zostane po boku svojich ľudí. –zg-

 

Kardinál Meisner víta menovanie arcibiskupa Woelkiho
Kolín, 12.7.2014 (kath.net/KNA) 017 196 – Menovanie berlínskeho kardinála Rainera Máriu Woelkiho za nového kolínskeho arcibiskupa jeho predchodca kardinál Joachim Meisner (foto) privítal. «Myslím si, že z možností, ktoré sa ponúkali, je toto jedna z najlepších», povedal emeritný arcibiskup v piatok pre Kolínske dómske rádio. Súčasne vyjadril radosť nad tým, že toto povolanie nového arcibiskupa «prebehlo tak rýchlo».

Kardinálovi padne zmena z Berlína do Kolína ľahšie, ako jemu samého pred 25 rokmi, ako povedal Meisner. Pretože Woelki «prichádza opäť naspäť domov». «Okrem toho pred 25 rokmi ešte existoval Berlínsky múr. »

Podľa slov kardinála Meisnera mohol Woelki za tri roky ako arcibiskup  Berlína nadobudnúť pre svoje úlohy v Kolíne hodnotné skúsenosti. «Berlín bol pre neho exkurziou do pastorácie v diaspore, do politického centra našej krajiny.»

Rainer Mária Woelki bol v rokoch 1990 až 1997 Meisnerov tajný sekretár. Od r. 2003 bol pomocným biskupom Kolína a potom v r. 2011 bol menovaný za arcibiskupa v Berlíne. –zg-

 

Prepošt kritizuje predčasné oznámenie voľby arcibiskupa Kolína

 

Kolínske arcibiskupstvo 850. jubileum privezenia telesných pozostatkov «sv. Troch Kráľov»

Kolín, 12.7.2014 (KNA) 017 195 – Kolínsky dómsky prepošt Norbert Feldhoff (foto) reagoval rozhnevane na predčasné oznámenie mena nového kolínskeho arcibiskupa. V piatok pred žurnalistami hovoril o «nezodpovednej indiskrétnosti» zo strany krajských vlád.

«Investigatívny žurnalizmus si vážim», povedal Feldhoff (74). «Ten demokracia potrebuje. Ale tu nebolo nijaké bezprávie na vyšpehovanie. Tu zvíťazila chtivosť po senzácii nad úctou a rešpektovaním ľudsky rozumných postupov a slávení. Je to pre mňa iste vec, ktorá nás rozhorčuje. Myslím si, že Katolícka cirkev má zmysel pre formu, pre štýl. To sa chúťkami po senzácii ničí. Odhaľuje sa niečo, čo sa vlastne už vôbec odhaliť nedá», povedal prepošt.

Vyjadril sa tak pri prezentácii nového diela o výskumoch sarkofágu Trojkráľovej svätyne v Kolíne. Kunsthistorička Dorothee Kemper «odhaľuje» v trojzväzkovom diele doteraz neznáme a netušené fakty okolo sarkofágu z 12. storočia, ktorý sa považuje za najväčší a najbohatšie zdobený svojho druhu.

Dňa 23. júla slávi Kolínske arcibiskupstvo 850. jubileum privezenia telesných pozostatkov ako «sv. Troch Kráľov» uctievaných biblických mudrcov z Východu. Oslavy budú prebiehať po celý rok s programom slávností mesta a slávení arcibiskupstva pod heslom «Bohato obdarovaný». –zg-

 

Innsbruck: Diecéza vylučuje obľúbeného kňaza z výuky náboženstva

 

Kňaz hovorí na hodinách náboženstva aj o nebi a pekle. Deti sú nadšené, vedenie diecézy už menej – kňaza suspendovalo za „predpotopné“ názory!!! Teraz hrozí vzbura farnosti aj starostu.

 

Innsbruck, 11.7.2014 (kath.net/rn) 017 194– Veľké rozčúlenie v Innsbruckej diecéze. Vedenie diecézy suspendovalo z výuky náboženstva obľúbeného kňaza v Stansi. Jeho previnenie bolo „očividné“, pretože na hodinách náboženstva hovoril aj o posledných veciach človeka, o nebi, očistci a pekle. Mimochodom o témach, ktoré aj pápež František každý týždeň rozoberá. Podľa Jozefa Stocka, vedúceho Biskupského školského úradu diecézy, kňaz neviedol „pre deti vhodnú, životu blízku“ výuku náboženstva, ako napísali noviny „Tiroler Tageszeitung“ (TT). Diecéza však zrejme vystavila účet bez Božieho ľudu, pretože ten bol s kňazovou výukou náboženstva rozhodne veľmi spokojný, ako oznámil starosta Stansu Michael Huber pre TT. „Tento kňaz, učiteľ náboženstva a farský spolupracovník dokázal deti znovu oduševniť pre vieru,“ ako povedal starosta. „Okrem toho mal veľmi ľudský prístup k deťom a zvýšil počet miništrantov.“

Zvlášť brizantné je, že kňaza informovali, že ho „zbavujú povinnosti“ vyučovať náboženstvo od r. 2014/2015 iba krátko pred prázdninami. „Ako správcovia školy sa cítime nahnevaní a obídení. A týmto obišli aj faru,“ hovorí starosta rozhorčene a Biskupskému školskému úradu v liste napísal:

„Vaším postupom sa do obce vniesol nepokoj, takže tento jednostranný postup nemožno v nijakom prípade akceptovať.“

Na Jozefa Stocka, vedúceho Biskupského školského úradu to urobilo len malý dojem. On odsudzuje výuku náboženstva kňaza ako „predpotopnú“. Dôkazy tohto však neexistujú. Poukázal iba na údajne „mimoriadne spiatočnícky príklad“ ako aj z Mária Roggendorfu a potom tvrdil, že tu sa „rysuje obraz rodiny, ktorý už nezodpovedá našej dobe“.  –zg-

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Sedembolestná Matka, plná milosti, všetkým, čo sa k tebe utiekajú, ochotne otváraš svoju materinskú náruč. Prosíme ťa, pre rany a krv Ježiša Krista, tvojho milovaného Syna a nášho Vykupiteľa a tiež pre bolesti tvojho materinského Srdca, aby si nám biednym hriešnikom vyprosila skutočnú kajúcnosť a odpustenie našich hriechov.

Ukáž, že si dobrou Matkou a ujmi sa celého ľudstva. Vyhľaď neveru a bludy, vypros nám milosť vytrvalosti a pravej lásky k Bohu a k blížnym. Zjednoť kresťanských predstaviteľov krajín a vypros nám skutočný pokoj. Zachovaj pod svojou materinskou ochranou nášho Svätého Otca, biskupov a kňazov. Odvráť od našej vlasti všetky nepokoje, nenávisť a každé zlo. Dovoľ, aby sme spočívali v živote i vo smrti v tvojom materinskom Srdci, kým nedosiahneme večnú radosť a slávu v nebi. Amen.

 

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *