Uzdravenie nenarodených detí

Pavol VI.
Pápež Pavol VI., vlastným menom Giovanni Battista Montini (1897-1978)

Pápež Pavol VI., ktorý bol na Petrovom stolci v rokoch 1963-1978, bude už túto nedeľu svätorečený pápežom Františkom na námestí svätého Petra. Stal sa patrónom nenarodených a duševne trpiacich.

Cesta k blahorečeniu

Bývalý vodca Katolíckej cirkvi sa priblížil o krok bližšie k blahorečeniu, keď lekárska komisia Kongregácie pre kauzy svätých uznala uzdravenie, ktoré nemôže byť opísané nijako inak ako nebeský zázrak Boha skrze tohto muža.

Uzdravenie sa týkalo nenarodeného dieťaťa v Kalifornii z roku 1990. Počas tehotenstva matka vypočula od lekárov správu, že našli u jej nenarodného dieťaťa postihnutie, ktoré malo za následok poškodenie mozgu a navrhli je potrat. Matka odmietla a rozhodla sa odovzdať svoje dieťa v dôvere príhovoru Pavla VI., pápeža, ktorý napísal v roku 1968 encykliku „Humanae Vitae“.

„Dieťa sa narodilo bez akýchkoľvek vád. No istotu či je dieťa úplne zdravé a bez akýchkoľvek problémov mohli mať lekári len vtedy, keď dieťa dosiahne pubertu,“ uvádza Vatican Insider.

Zo zoznamu hlásených prípadov uzdravení, ktoré postulátor kauzy Pavla VI. Antonio Marrazzo obdržal, si vybral práve jeden prípad, ktorý klinické testy preukázali ako „nevysvetliteľný“. Dňa 20. decembra 2012 pápež Benedikt XVI. uznal  hrdinské čnosti Pavla VI. a uzavrel tak prvú fázu kanonického procesu. Pre proces blahorečenia je požadovaný jeden zázrak.
Páter Marrazzo pochvalne povedal pre Vatikánsky rozhlas, že k „skutočne mimoriadnej a nadprirodzenej udalosti došlo vďaka príhovoru Pavla VI.“ Toto uzdravenie bolo úplne v súlade s magistériom Pavla VI., ktorý napísal „Humanae Vitae“ na obranu ľudského života, ale tiež na obranu rodiny, pretože dokument hovorí o manželskej láske, teda nielen o nenarodenom živote. Toto uzdravenie zapadá do Montiniho spôsobu myslenia.“

Pokiaľ ide o zázraky na príhovor Pavla VI., veľmi úzko súvisia s Humanae Vitae. Zázraky potvrdzujú, že embryo je človek. Zároveň potvrdzujú 14 odsek v ktorom sa uvádza, že interrupcia je „absolútne vylúčená […] dokonca i z terapeutických dôvodov.“

Debata ohľadom tejto Pápežovej kauzy zosilnela za uplynulé roky, s lekármi boli vymieňané lekárske posudky až po konečný verdikt.

Cesta k svätorečeniu

Kardináli a biskupi, ktorí sú členmi vatikánskej Kongregácie pre kauzy svätých, počas  zasadania jednomyseľne potvrdili nevysvetliteľnosť uzdravenia nenarodeného dieťaťa na príhovor blahoslaveného pápeža Pavla VI.

Matka v piatom mesiaci tehotenstva sa k zosnulému pápežovi začala modliť za uzdravenie svojho dieťaťa krátko po tom, čo pápež František v októbri 2014 vyhlásil Pavla VI. za blahoslaveného.

Ženu, ktorá pochádza z okolia Verony, lekári upozornili na ruptúru placenty, ktorá ohrozovala život jej aj samotného dieťaťa. Napokon všetko dobre dopadlo a 25. decembra dievčatko oslávilo už tretie narodeniny.

Krátko predtým nevysvetliteľnosť zázračného uzdravenia potvrdila aj teologická komisia Kongregácie pre kauzy svätých, ktorá tak odobrila predchádzajúce rozhodnutie lekárskeho konzília.

Uvedieme tiež skutočnosti z obetavého života tohto hrdinského človeka, ktoré nie sú až tak známe a to fakt, že pápež Pavol VI. trpel za posledných 10 rokov početnými depresiami. Tie boli do značnej miery spôsobené posmechom ktorého sa mu dostalo po celom svete, pretože nezmenil pohľad Cirkvi na hriešnosť umelej antikoncepcie v encyklike Humanae Vitae z roku 1968. Tiež bol intenzívne deprimovaný veľkým množstvom žiadostí na laicizáciu od liberálnych kňazov. Vo Vatikáne tí, ktorí išli okolo jeho dverí, občas začuli jeho plač. Veril, že jeho utrpenie má veľký zmyslel a odhodlane spájal svoj kríž s Kristovým. Ku koncu svojho života ešte veľmi trpel artritídou, no aj tak odriekavo stále nosil svoju kajúcu košeľu.  Veríme, že sa stane verným spoločníkom prolife aktivistov, ľudí trpiacich depresiami a nepochopením.

Priebeh beatifikačného procesu.

  • 11.5.1993 – kardinál Camillo Ruini, vikár Jána Pavla II. pre Rímsku diecézu, oznámil začatie diecéznej fázy procesu blahorečenia
  • október 2012 – teologická komisia Kongregácie pre kauzy svätých odobrila závery diecéznej fázy procesu (tzv. positio)
  • 10.12.2012 – positio odobrili biskupi a kardináli z kongregácie
  • 20.12.2012 – Benedikt XVI. promulgoval dekrét o hrdinských cnostiach Pavla VI.
  • 12.12.2013 – lekárska komisia Kongregácie pre kauzy svätých potvrdila nevysvetliteľnosť uzdravenia počatého dieťaťa, ku ktorému došlo v roku 2001 v Kalifornii
  • 18.2.2014 – zázračné uzdravenie potvrdila teologická komisia
  • 6.5.2014 – pozitívne stanovisko k zázračnému uzdraveniu zaujali biskupi a kardináli z Kongregácie pre kauzy svätých
  • 9.5.2014 – František promulgoval dekrét o zázraku vykonanom na príhovor Pavla VI. a stanovil dátum jeho blahorečenia na 19.10.2014
  • 14.10.2018 – svätorečenie

Zdroj: http://www.lifenews.com/2013/12/16/miracle-healing-of-unborn-child-brings-pope-paul-vi-closer-to-sainthood

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *