25. nedeľa cez rok C

Robte si priateľov z nespravodlivej mamony, aby vás, až sa pominie, prijali do večných príbytkov.
Kto je verný v najmenšom, je verný aj vo veľkom, a kto je nepoctivý v malom, je nepoctivý aj vo veľkom. Ak ste teda neboli verní v nespravodlivej mamone, kto vám zverí pravé bohatstvo? A ak ste neboli verní v cudzom, kto vám dá čo je vaše?
Nijaký sluha nemôže slúžiť dvom pánom; pretože buď jedného bude nenávidieť a druhého milovať, alebo jedného sa bude pridŕžať a druhým bude opovrhovať. Nemôžete slúžiť aj Bohu aj mamone.
Lk 16,1-13

 

Správcu obžalovali…, že rozhadzuje – To, čo mám, nie je moje. Som iba správca. Vždy, keď zhŕňam pre seba, „rozhadzujem“ majetok svojho Pána. A tento jeho premrhaný majetok „volá“ k nemu (ako krv Ábelova, porov. Gen 4,10) a „ obžalúva ma“ u neho.

Čo to počúvam o tebe? – Pán je vždy náchylný veriť v dobro človeka, ktorého „stvoril na svoj obraz (Gen 1,27)“ a „neverí vlastným ušiam“, keď sa dozvedá o ľudskej zlobe.

Čo budem robiť? – Presne túto otázku si kládol aj boháč z podobenstva pred pár týždňami (Lk 12,17 z 18. nedele C). On ale nenašiel správnu odpoveď a zúfalo začal zhŕňať ešte viac. Správca z dnešného podobenstva však pochopil situáciu a miesto zhromažďovania konečne začína rozdávať.

Kto je verný v najmenšom… – Všetky dobrá, čo ako hodnotné, sú v porovnaní s večnými dobrami iba tým najmenším. Vernosť v ich spravovaní znamená pochopiť, že sú iba prostriedkami a deliť sa o ne. Nevernosť znamená urobiť si z nich cieľ a zhromažďovať ich, takže sa stanú prekážkou, ktorá nás oddeľuje od druhých.

Verní v nespravodlivej mamone … – príkladom tejto vernosti je Zachej. Nespravodlivo zhromaždená mamona sa mu stala príležitosťou k tomu, aby preukázal dobro druhým, a tak dokázal, že Pánovi naozaj uveril .

..kto vám dá čo je vaše ? – Čo sa týka časných dobier, sme iba ich správcami. Ale večné dobrá, tie sú naozaj naše!

 

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *