Radostný ruženec 10/99

1.Zvestovanie

K tej, ktorú Boh zahrnul osobitnou milosťou, keď ju uchránil od dedičného hriechu, prichádza anjel, aby jej oznámil ešte väčšiu milosť. Boh od nej chce, aby sa stala matkou jeho Syna. Mária počúva anjelove slová: „Bohu nič nie je nemožné.“ S vierou sa dáva k dispozícii Bohu.

2.Navštívenie Alžbety

Po pozdrave, ktorý jej poslal Boh po anjelovi do Nazareta – „Zdravas Mária,…“ – prichádza pozdrav od príbuznej: „Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života.“ Alžbeta pod vplyvom Ducha Svätého vzdáva poklonu Ježišovi v lone Panny Márie. Prosme Ducha Svätého, aby aj nám pomohol stretnúť Ježiša na našich každodenných cestách.

3.Narodenie

Mária plne dôveruje Bohu a dielu, ktoré v nej a cez ňu vykonal. Ale zároveň prežíva radosti matky v extrémnom nedostatku a chudobe. Viac ako kedykoľvek predtým sa musí oprieť o svoju vieru.

4.Obetovanie v chráme

Ježiš, maličký chlapček, je obetovaný v chráme. V tom istom chráme, z ktorého neskôr vyženie obchodníkov, v chráme, ktorý raz nahradí On sám. Vzdáva úctu chrámu Izraela a nevynáša nad ním súd, hoci jeho samého ľud neskôr odsúdi.

5.Nájdenie Ježiša v chráme
Ježiš sa odpútal od svojich rodičov. Chce tým naznačiť, že sa musí predovšetkým starať o veci Otcove. Len čo urobí toto prorocké gesto, vracia sa poslušne so svojimi rodičmi domov. Ježišova veľkosť sa najviac prejavuje v jeho poslušnosti.

S láskavým dovolením Inštitútu Nepoškvrneného Srdca Panny Márie
www.maria.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *