Dva poháre pre sv. Mikuláša

Bol muž, ktorý veľmi túžil po synovi. Modlil sa k svätému Mikulášovi a prosil ho o pomoc, aby mu Boh dal syna. Muž sľúbil, že syna privedie do kostola a spolu nechajú na oltári v kostole sv. Mikuláša pekný zlatý pohár. Narodil sa syn, a keď bol dosť starý, muž objednal veľmi pekný zlatý pohár. Hotový pohár bol taká výnimočný, že muž neuniesol, aby sa ho vzdal. Tak objednal druhý pohár.

Keď sa plavili do kostola svätého Mikuláša, chlapec s vzácnym pohárom spadol do vody. Žiaľ, stratil sa, voda ho vtiahla a nenašiel sa. Naplnený žiaľom, muž pokračoval do kostola. Keď prišiel k oltáru, položil na oltár druhý – náhradný pohár. Práve keď ho položil, spadol na podlahu. Znova pohár postavil na oltár a ten opäť spadol, tentoraz ešte ďalej od oltára. Po tretí raz ho položil na oltár; opäť spadol, tentokrát ešte ďalej ako predtým.

Ľudia boli ohromení a prišli si pohár pozrieť. Zakaždým, keď bol položený na oltár, odletel, akoby bol odhodený. Ako sa pozerali, syn, ktorý spadol do mora, prišiel do kostola a niesol pôvodný originálny pohár. Rozprával, ako spadol do vody, klesol pod vlny, až kým neprišiel svätý Mikuláš, aby mu pomohol.

Otec sa zaradoval a položil oba zlaté poháre na oltár. Tentoraz zostali oba na mieste – pravý i náhradný pohár.

Zdroj: Život sv. Mikuláša biskupa zo Zlatej legendy od Jacobusa de Voragine (1275)

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *