Je sviečkovanie okultné?

Otázka:

Dobrý deň, už dlhšiu dobu pátram a skúmam, či sviečkovanie  teda používanie telových sviečok na liečebné účely náhodou nespadá do okultizmu. 

Ide o typ sviečky skrutenej bavlny napustenej vcelym voskom, ktorá sa zapáli na hornom okraji a priloží na boľavé miesto – kĺby, reuma, brucho, cysty, myomy,…atď. Predajcovia týchto sviečok vysvetľujú princíp liecenia tak, že na základe kominoveho efektu sa vyťahujú z tela zápaly a usadeniny z orgánov, odstraňuju sa staré zvyšky vírusov a baktérií. Liečba je považovaná za prírodnú,  tak ako liečba bylinkami, že si človek môže sám uľaviť od bolesti, žiadna chémia, samoliecba tela, tak neviem či je to vhodné používať z hľadiska viery alebo sa jedná o jednu z množstva okultnych praktík. Liečba sa má používať ako doplnková.Ďakujem za odpoveď. Prípadne viem poslať foto a viac informácií na doplnenie.

Odpoveď:

Pri hľadaní odpovede na otázky, či je niečo okultné,

je potrebné si ujasniť niekoľko skutočností.

1. Či konkrétny spôsob liečenia zodpovedá prirodzenosti a či je spôsobilý priniesť želaný efekt. Či nie je v protirečení s poznatkami vedeckej medicíny.

2. Ak spôsob liečenia nie je spôsobilý sám o sebe priniesť želaný efekt ale nie je s tým spojené niečo duchovné, jedná sa iba o podvod. Pôsobiť tam môže placebo efekt – sugestívny nestály účinok, ktorý po nejakom čase pominie.

3. Ak napriek nespôsobilosti liečebnej metódy priniesť zdravie jej užívateľ verí, že tam pôsobí nejaká moc, hoci sa bežne vie, že tam nemá čo pôsobiť, z náboženského hľadiska hovoríme, že ide o poveru.

4. Ak ten, kto určitú liečebnú metódu vymyslel alebo ju používa, spája s jej užívaním symboly, zariekania, zasvätenia alebo symbolické úkony, ktorými vyjadruje, že ráta s pôsobením nejakej vyššej duchovnej energie, možno neznámej alebo skrytej, hoci ju nemusí považovať za osobu, hovoríme o okultizme. 

5. Pripisovať prirodzeným veciam nadprirodzenú moc, ktorú im Boh nedal ani z prirodzenosti ani pri požehnaní je tiež povera a prehrešenie sa proti pravej úcte, ktorú máme mať voči Bohu.

Čiže ak niečo nie je prirodzene spôsobilé liečiť, ešte to samo osebe neznamená, že je to okultné. Je to skôr nerozumnosť. To je zrejme aj prípad používania sviečky. Ak by sviečka mala moc takto liečiť, asi by túto metódu používali v každej nemocnici.

Ja som sa konkrétne s takýmto typom liečenia nestretol. 

Pavol Hucík

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *