8 podivuhodných zázrakov sv. Ruženky z Limy

1. Ochrana mesta Lima pred holandským korzárom Jorisom Spitbergom

V roku 1615, tvárou v tvár bezprostrednému nebezpečenstvu vyplienenia holandským pirátom Jorisom Spitbergom, sv. Ruženka  poskytla ochranu mestu Lima. Spitberga najalo Holandsko, aby vzal vicekráľovstvo Peru útokom.

Po porážke vojsk miestokráľa Marquésa de Montesclaros v bitke pri Cerro Azul 18. júla 1615, holandský korzár pokračoval v ceste do El Callao. Jeho plánom bolo vylodiť sa tam a vydrancovať Limu s pomocou 300 mužov, ktorí sa s ním plavili na šiestich lodiach pod jeho vedením. Keď holandský korzár dorazil do El Callao, šírili sa zvesti, že napadne kláštor Santo Domingo, aby znesvätil sviatosť oltárnu (pretože bol kalvín) a ukradol jeho poklady.

Mladá Ruženka, 29-ročná, odhodlane utekala do chrámu, aby vlastným telom chránila oltár a posvätnú Eucharistiu. Bola ochotná zomrieť pri obrane katolíckych hodnôt, a tak vytrvalo na mieste prosila o ochranu Limy Ružencovú Pannu Máriu. Spilbergen sa rozhodol nevylodiť sa v El Callao ani nezaútočiť na mesto Lima. Pokračoval v ceste do Paity a Acapulca a už sa nevrátil. Obyvatelia Limy pripisovali zázrak činu a modlitbám svätice.

2. Dážď voňavých ruží pred pápežom Klementom IX.

Toto je jeden z najznámejších zázrakov svätice z Limy. Podľa legendy bol pápež Klement IX. skeptický voči silám a zázrakom sv. Ruženky a chcel ju vyskúšať skôr, ako ju povýši k úcte na oltár.

Po vypočutí si príbehov o jej zázrakoch najvyšší veľkňaz povedal: „Hm! Patrónka Peru a svätica! A s ružami? Nech na môj stôl pršia ruže, ak je to všetko pravda.“ Potom začala na pápežov stôl padať spŕška ruží, ktorá ho ohromila. Takto potom schválil jej kanonizáciu a mladá Isabel Flores de Oliva bola premenovaná na Santa Rosa de Lima.

3. Cez obraz Dieťaťa Ježiš uzdravovala chorých

Ďalším zo zázrakov, pre ktorý vzrástol zápal „Limeños“ smerom k sv. Ruženke, bolo uzdravenie chorých pomocou obrazu Ježiška, ktorého nazývala „malé doktorské dieťa“ a ku ktorému sa denne sa modlila.

Podľa príbehov o týchto zázrakoch bola Santa Rosa ctiteľkou Dieťaťa Ježiša a vo svojom dome mala obraz Božského Dieťaťa. Chorí k nej prichádzali hľadať liek alebo útechu pre svoje neduhy. Ich uzdravenie vždy láskavo zverila „malému doktorovi“. Odtiaľ sa katolícka viera v Božské Dieťa rozšírila po celom kontinente.

4. Ochrana filipínskeho ľudu a jeho záchrana počas druhej svetovej vojny

Ďalším z príbehov o Santa Rose je zázrak, že sa zjavila pre niekoľko stoviek Filipíncov utekajúcich z japonského obliehania počas vojny.

Stalo sa tak počas japonskej okupácie Filipínskych ostrovov v okolí mesta Bucol, neskôr premenovaného na Santa Rosa Laguna. Zatiaľ čo jednotky cisárskej armády postupovali blízko tohto miesta, objavila sa peruánska svätica a zaviedla Filipíncov do neďalekého chrámu, kde im ponúkla prístrešie a jedlo.

Hovorí sa, že do kostola vo farnosti Santa Rosa ich viedla krásna dáma oblečená v čierno-bielom rúchu. Keď bola vo vnútri, ponúkla im veľa rýb a ryže. Vďační vysídlenci padli na kolená, keď vstúpili do chrámu a spoznali jej obraz, ktorý predsedal oltáru. Neskôr do kostola dorazili japonské jednotky. Dôstojníci, ktorí viedli čatu, sa pokúsili vojsť na koňoch, ale bolo to márne, pretože zvieratá kládli odpor.

5. Rozhovory so zvieratami

Ďalšou zo záhad okolo života tejto svätice je, že mala dar hovoriť so  zvieratami a to dokonca tak, že ju poslúchali, ako aj sv. František z Assiský, sv. Martin de Porres a sv. Anton Paduánsky.

Hovorí sa, že vtáky, hospodárske zvieratá a dokonca aj komáre poslúchli. Tvrdila, že sa normálne kamaráti so zvieratami a iba ich žiada, aby chválili Boha. Podľa legendy, ako dieťa počula svoju matku hovoriť, že zabije kohúta, ktorého mala, pretože nespieval. Práve vtedy dievčatko prikázalo kohútovi spievať a ten to urobil, čím sa vyhol jeho odsúdeniu.

6. Mystické manželstvo s Ježišom

Uzavrela mystické manželstvo s Pánom Ježišom v kláštore Santo Domingo de Lima. Tento zázrak je známy aj ako „mystické zasnúbenie“ medzi Ježišom Nazaretským a Santa Rosa de Lima. Stalo sa tak v roku 1617 počas Kvetnej nedele; mala 31 rokov. Keď Santa Rosa nedostala žiadnu palmu, myslela si, že Boh sa na ňu hnevá pre nejakú urážku. Išla do ružencovej kaplnky, kde plakala a prosila Ježiša o odpustenie a On odpovedal: „Ruža môjho srdca, chcem ťa za manželku.“ Ona odpovedal Pánovi, že bude jeho najpokornejšou otrokyňou.

7. Kvety pre radosť

Dom, v ktorom bola vychovaná a bývala, bol postavený v roku 1728. Je to svätyňa s malou záhradou, ktorá uchováva ďalšiu zo svojich záhad a zázrakov. V tomto sade starostlivo pestovala a milovala svoje rôznofarebné kvety s nádhernou vôňou a krásou, ktorá nemá obdoby. Kvety tam spontánne vykvitli na žiadosť sv. Ruženky.

8. Zázrak starého citrónovníka

Starý citrónovník, ktorý podľa svedectva usušil diabol nahnevaný, pretože mu Ruženka nevenovala pozornosť v jednom z mnohých pokusov pokúšať ju, v detstve oživila a on naďalej prinášal chutné ovocie. Oddaní ctitelia si však chceli časť citrónovníka ponechať a trhali z neho listy a konáre, až kým nezostal úplne „nahý.“ Zo stromu sa zachoval iba kmeň ako svedok zázračnej skutočnosti.

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *