Sv. Školastika: Požiadala som o to Boha a on mi vyhovel

Dvojčatá často zdieľajú rovnaké záujmy a nápady s rovnakou intenzitou. Preto nie je prekvapením, že Školastika a jej brat-dvojča Benedikt založili náboženské komunity vo vzdialenosti iba niekoľkých kilometrov od seba.

Školastika a Benedikt, ktorí sa narodili v roku 480 bohatým rodičom, vyrastali spolu, kým Benedikt neodišiel zo stredného Talianska do Ríma, aby pokračoval v štúdiu.

O ranom živote Školastiky nie je známe prakticky nič. Založila náboženské spoločenstvo pre ženy neďaleko Monte Cassino v Plombariole, päť míľ od miesta, kde jej brat spravoval kláštor.

Dvojčatá sa navštevovali raz za rok na farme, pretože ženy nemali vstup do kláštora povolený. Tieto časy trávili diskusiami o duchovných záležitostiach.

Podľa svätého Gregora Veľkého strávili brat a sestra posledný spoločný deň v modlitbe a rozhovore. Školastika cítila, že jej smrť je blízko, a prosila Benedikta, aby s ňou zostal do nasledujúceho dňa.

Odmietol jej žiadosť, pretože nechcel stráviť noc mimo kláštora, čím by porušil svoje vlastné pravidlo. Školastika sklonila hlavu v modlitbe a prosila Boha, aby nechal jej brata zostať. Zrazu sa strhla silná búrka, ktorá zabránila Benediktovi a jeho mníchom vrátiť sa do opátstva.

Benedikt zvolal: „Boh ti odpusť, sestra. Čo si to urobila?“

Školastika odpovedala: „Požiadala som ťa o láskavosť a ty si odmietol. Požiadala som o to Boha a on mi vyhovel.“

Brat a sestra sa nasledujúce ráno po noci strávenej v teologickej diskusii rozišli. O tri dni neskôr, keď sa Benedikt modlil vo svojom kláštore, videl, ako duša jeho sestry stúpa k nebu v podobe bielej holubice. Mníchom oznámil smrť svojej sestry a nechal ich priniesť jej telo do kláštora a pochovať ju v hrobke, ktorú si pre seba pripravil. Krátko nato ju nasledoval v smrti.

Svätá Školastika, oroduj za nás!

Zdroj: modlitba.sk, CarlosMartins, Obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *