Tarotové karty a ich nebezpečný vplyv

Veštenie pomocou tarotových kariet alebo iných predmetov je vždy vážnym porušením prvého prikázania a prejavom nedôvery v Boha. Tento hriech otvára človeka pre pôsobenie démonických síl. Veštenie z tarotových kariet sa rozšírilo v osemnástom storočí, okrem iného aj v slobodomurárskych bratstvách. Podľa slobodomurárov pochádza tarot zo staroegyptských presvedčení, ale spája sa aj so židovskou kabalou. Je to syntéza mnohých okultných a ezoterických tradícií. K jeho rozvoju prispeli známi slobodomurári, okultisti a satanisti. Tarot sa nazýva Satanova biblia.

Otec Aleksander Posacki uvádza: „Nie je náhoda, že v štruktúre tarotu existujú nekresťanské alebo dokonca protikresťanské tradície. Boli zaznamenané a odovzdané ďalej. Toto nahromadenie zlých symbolov vytvára určitú moc, ktorú mnoho ľudí cíti.“

Symbol v činnosti týchto duchovných tradícií je realistický. Ovplyvňuje a mení vedomie, alebo ho skôr otvára silám neznámeho pôvodu. Táto symbolika je úvodná (iniciačná). Je to posolstvo špecifickej, ale temnej spirituality.

Exorcisti varujú

Exorcisti jednoznačne varujú pred veštením, zdieľajúc svoje skúsenosti zo svojej služby. Otec Andrzej Grefkowicz, exorcista Varšavskej arcidiecézy, učí: „Účinnosť veštcov nie je ani prirodzenou ľudskou zručnosťou […], ani nepochádza od Boha […]. Takže kto siahne po veštení, vrátane tarotu, siahne po satanovi. […] Za svoje „služby“ musí bohužiaľ draho zaplatiť. Človek platí útlakom, posadnutosťou, niekedy chorobami a nakoniec obmedzením vlastnej slobody. A najvážnejším dôsledkom je strata vzťahu s Bohom.“

Páter Grefkowicz vysvetľuje, že miera duchovného zotročenia človeka závisí od toho, do akej miery si človek, ktorý používa veštenie, uvedomuje, koho vlastne oslovuje.

„Použitie tarotových kariet jasne naznačuje, že máme do činenia s diabolským činom.“ V tomto mieste je potrebné hovoriť o vedomejšom čine vôle, a teda o vážnejších následkoch. Tiež by som rád dodal, že u ľudí, ktorí sa zaoberali tarotom, samotné pálenie kariet spravidla nestačí na ukončenie tejto „kapitoly“ ich života. Hlavnou príčinou zla nie sú karty, ale karty, ktoré sú za nimi. V takýchto situáciách človek často potrebuje modlitby za oslobodenie kombinované s osobnou cestou obrátenia, to znamená obrátením sa na Krista.“

Na druhej strane otec Posacki, ktorý sprevádzal osobu, ktorá chce opustiť tarotové karty, zdôrazňuje, že táto prax zahŕňa spiritualistické mechanizmy. „Je to forma dôvery v nesprávneho boha, uctievanie božstiev,“ upozorňuje kňaz.

Svedectvá bývalých výrobcov tarotov

Niet pochýb o tom, že tarotové karty sú nástrojmi zlého. Svedectvá ľudí, ktorí sa zaoberali týmto typom veštenia, túto skutočnosť potvrdzujú.

Veronika osvetľuje satanove mechanizmy pôsobenia, ktorým sa kedysi sama poddala: „ Karty nefungujú. Sú len nástrojom na zotročenie človeka. Zlý duch je inteligentný, pozoruje, vie, v akej oblasti môže konať a kde si je istý úspechom.

Funguje to aj u iných ľudí. Niekoho môže zotročiť tretími stranami a vytvoriť tak sieť závislostí. Používa viditeľný nástroj (t. j. Tarot), všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii, a ostatných ľudí, a prinúti danú osobu, aby presne dodržiavala jeho pokyny. Funguje to v malých krokoch, aby sa neprejavil plne. Osoba náchylná na čítanie tarotov teda získa určitý obsah a zlý duch ju bude pokúšať a klamať. Bude chcieť, aby niekto ako osol nasledoval mrkvu, aby nemohol žiť bez tarotu. Tarot je pokyn, ktorý má konať, naprogramovaný zlým duchom.

Skúsenosti Kasie s tarotom – pôvodne to vyzeralo pozitívne – sa pre ňu skončili veľmi bolestivo: „Moje dobrodružstvo s tarotom trvalo päť alebo šesť rokov. Vtedy to bolo dobrodružstvo! Ľudia prišli, poklonili sa, vždy sa na mňa usmiali a ja som im veštila. Strácala som samu seba, pretože moja rodina nefungovala a v dôsledku toho sa rozpadla. Moje manželstvo sa rozpadlo kvôli tarotu. […]

Nastáva bod, keď niekedy nechcete rozložiť karty a ste unavení, povedia: „Vezmi si ma! Zober ma von! Stav sa, uvidíš! Možno sa niečo dozvieš! «. Niekedy sa stávalo, že som vstala uprostred noci, keď bol manžel preč, pretože sme sa pohádali a o jednej ráno som skontrolovala, ako ďalej žiť … Niekedy ma to unavovalo, ale pomaly sa stali mojou posadnutosťou, mojou slepotou … “.

Kasia si konečne uvedomila, aká vysoká je cena za uzatváranie zmlúv so zlými duchmi: „Tarot sa bohužiaľ„ mstí “ľuďom, ktorí ho opustia. Príkladom toho môžu byť moje skúsenosti – rozpadnuté manželstvo a trápenie mojej dcéry “.

Celina, ktorá zdieľala svoje svedectvo, priamo hovorí, že impulz k práci s tarotom pre ňu podnietil zlý duch: „Cítila som, že ma niečo začína ovládať a obmedzovať. Táto vec mi naznačila, že sa znova spojím s ľuďmi, keď k nim pôjdem s tarotovými kartami. Keď budem vedieť čítať, spriatelím sa.“

„Vzťah“ s kartami

Existujú rôzne balíčky tarotových kariet a tiež rôzne spôsoby ich čítania. „Účinnosť“ veštenia závisí od osoby, ktorá píše tarot, a od osoby, ktorá kladie otázky. Nestačí sa naučiť symboliku jednotlivých kariet a ich interpretáciu. Odborníci na túto tému tvrdia, že musíte stráviť čas meditáciou nad kartami, rešpektovaním ich, vytvorením „vzťahu“ s nimi a uctievaním. Potom veštenie nadobúda účinnosť a veštec získava schopnosť čítať karty lepšie a presnejšie.

Ľudia, ktorí používali tarot, si všimli, že v určitom okamihu sa s kartami začína zaobchádzať nie ako s predmetom, ale ako s osobou. Začnú „rozprávať“, človek sa na nich čoraz viac naviaže a bude na nich stále viac závislý. Existuje situácia, keď sa človek, hoci aj v malicherných veciach, nedokáže sám rozhodnúť, vždy si musí vypýtať karty.

Ľudský prístup ku kartám musí byť zásadný pre ich účinnosť. Človek, ktorý dáva tarotu rešpekt a dôveru, dostáva údajne pravdivé odpovede a človek, ktorý tarot ignoruje a neverí mu, veštenie zlyhá.

Odkiaľ tieto znalosti pochádzajú?

Môžete si myslieť, že čítanie budúcnosti z náhodne usporiadaných kariet je buď hra, alebo výmysel, nebyť skutočnosti, že niektorí čitatelia tarotu vedia veci, ktoré by možno bežne nevedeli.

Niektorí hovoria, že tarot funguje silou strážnych duchov, duchovných sprievodcov, astrálnych entít atď. V skutočnosti sú za týmito kartami démoni, ktorých jediným účelom je prerušiť vzťah človeka s Bohom. Vzbudzujú u človeka zvedavosť na skryté veci, vytvárajú dojem, že človek môže poznať budúcnosť a dokonca nad ňou vládnuť, a tiež dávajú pocit nadradenosti nad ostatnými ľuďmi.

Také poznanie a moc sú zdanlivým dobrom, ktoré je dymovou clonou pre duchovné nebezpečenstvo, do ktorého človek vstupuje. Zlí duchovia sú inteligentnejšie bytosti ako ľudia a ich jediným účelom je odsúdiť človeka.

Veštenie je známe už od staroveku, preto je v Písme. existuje mnoho pasáží, ktoré zakazujú tento typ praxe ako protiklad k viere v jedného Boha.

Už v prvých biblických knihách existuje zákaz: „Neobracajte sa na vyvolávačov duchov a na veštcov. Nevypytujte sa ich, poškvrnili by ste sa tým. Ja Pán, som váš Boh!“ (Levitikus,19,31).

Slová z ďalšej knihy sú formulované rovnako jednoznačne a silne: „Keď prídeš do krajiny, ktorú ti dá Pán, tvoj Boh, varuj sa napodobňovať ohavnosti tamojších národov! Nech niet medzi vami nikoho, kto by kázal svojmu synovi alebo dcére prejsť ohňom, aby sa očistili, alebo kto by sa vypytoval hádačov, dával pozor na sny a na znamenia; nech niet čarodejníkov, zaklínačov, nikoho, kto by sa radil duchov alebo veštcov, alebo by sa pýtal mŕtvych na pravdu. Všetky tieto veci sa ošklivia Pánovi a pre tieto nešľachetnosti ich vyhubí. Buď dokonalý a bezúhonný pred Pánom, svojím Bohom! Tie národy, ktorých krajinu zaujmeš, počúvajú čarodejníkov a hádačov, ale tebe to Pán, tvoj Boh, nedovolil.“ (Deuteronómium 18, 9-14)

„Lebo toto hovorí Pán zástupov, Boh Izraela: Nech vás nezavedú vaši proroci, ktorí sú medzi vami, ani veštci; ani nepočúvajte svoje sny, ktoré sa vám prisnijú, pretože vám falošne prorokujú v mojom mene; neposlal som ich, hovorí Pán.“ (Jeremiáš 29,8-9)

„Lebo bôžikovia hovorili naprázdno a všetci videli klamstvo, vykladajú márne sny, potešujú daromne. Preto odtiahli ako stádo, sú pokorení, lebo niet pastiera.“ (Zachariáš 10,2)

„Vtedy mu Ježiš povedal: „Odíď, satan, lebo je napísané: »Pánovi, svojmu Bohu, sa budeš klaňať a jedine jemu budeš slúžiť.“ (Matúš 4,10)

Na druhej strane, v Skutkoch apoštolov je príbeh, ktorý ukazuje, že za veštením je zlý duch: „Keď sme sa šli zasa modliť, stretli sme akúsi dievčinu, ktorá mala vešteckého ducha a veštením prinášala svojim pánom veľký zisk. Chodila za Pavlom a za nami a vykrikovala: „Títo ľudia sú služobníkmi Boha, Najvyššieho, a zvestujú vám cestu spásy.“ A robila to mnoho dní. Pavla to dohnevalo, obrátil sa a povedal duchu: „V mene Ježiša Krista ti rozkazujem, aby si z nej vyšiel!“ A v tej hodine vyšiel. Keď jej páni videli, že im zanikla nádej na zisk, chytili Pavla a Sílasa a zavliekli ich na námestie pred vrchnosti.“ (Skutky 16,16-19)

Za vešteckými schopnosťami ženy je zlý duch, takže keď je od neho v mene Ježiša Krista oslobodená, stráca svoje nadprirodzené schopnosti. Zlý duch hovorí pravdu o poslaní apoštolov, aby sa stali dôveryhodnými. Toto je dnes jeho záludná operácia. Démon chce človeka presvedčiť, že stojí za to využiť jeho „pomoc“, a preto vyzerá, že dar veštenia pochádza od Boha a že má slúžiť ľuďom a ich blahu.

Učenie Cirkvi

Cirkev, verná učeniu Pána Ježiša, dôsledne varuje pred veštením a mágiou, pričom poukazuje na zlé dôsledky takýchto praktík: „Boh môže svojim prorokom alebo iným svätým zjaviť budúcnosť. Správny kresťanský postoj je však dôverne sa zveriť Prozreteľnosti do budúcnosti a odmietnuť všetku nezdravú zvedavosť, ktorá sa jej týka. […]

Veštenie a mágia

2115 Boh môže zjaviť budúcnosť svojim prorokom alebo iným svätým. Ale správny postoj kresťana, čo sa týka budúcnosti, spočíva v tom, že sa s dôverou odovzdáva do rúk Prozreteľnosti a zrieka sa každej nezdravej zvedavosti v tomto ohľade. Nepredvídavosť však môže byť nedostatkom zodpovednosti.

2116 Treba odmietnuť všetky formy veštenia: uchyľovanie sa k satanovi alebo k zlým duchom, vyvolávanie mŕtvych alebo iné praktiky, o ktorých sa mylne predpokladá, že „odhaľujú“ budúcnosť.46 Používanie horoskopov, astrológia, čítanie z ruky, výklad predpovedí alebo osudov, jasnovidectvo a uchyľovanie sa k médiám prejavujú vôľu mať vládu nad časom, nad dejinami a nakoniec nad ľuďmi a zároveň túžbu nakloniť si skryté mocnosti. Sú v protiklade s úctou a rešpektom spojenými s láskyplnou bázňou, ktoré sme povinní mať jedine voči Bohu.

2117 Všetky praktiky mágie alebo čarodejníctva, ktorými si človek chce podmaniť skryté mocnosti, aby ich postavil do svojich služieb a dosiahol nadprirodzenú moc nad blížnym – hoci aj preto, aby mu získal zdravie –, vážne odporujú čnosti nábožnosti. Tieto praktiky sú ešte odsúdeniahodnejšie, keď sú spojené s úmyslom škodiť druhému, alebo keď sa pri nich uchyľuje k zásahu zlých duchov. Aj nosenie amuletov si zasluhuje výčitku. Špiritizmus je často spojený s vešteckými a magickými praktikami. Preto Cirkev upozorňuje veriacich, aby sa ho chránili. Uchyľovanie sa k tzv. tradičným spôsobom liečenia neoprávňuje ani vzývanie zlých mocností, ani zneužívanie dôverčivosti iných.“(KKC 2115, 2116, 2117).

Drž sa ďalej od hriechu

Tarotové karty, prvky veštenia a okultnej symboliky dnes nájdete dokonca aj v detských hrách a v počítačových hrách. Veštenie je oficiálne registrované povolanie v Poľsku a v mnohých ďalších krajinách. Takéto služby sú ponúkané aj vo virtuálnom svete – veštenie získate len kliknutím myšou na PC. Univerzálna dostupnosť a niekedy zábavná atmosféra veštenia klamú. Porušenie Božieho prikázania, žiť v hriechu nie je pre človeka nikdy dobré.

Boh je jediným zdrojom dobra, šťastia a nadprirodzenej posväcujúcej milosti. V Ježišovi Kristovi je plnosť Božej milosti a zjavenia. Každý môže v Kristovej cirkvi používať najcennejšie duchovné poklady: sviatosť Eucharistie a pokánia, čítanie Biblie a modlitbu. Toto sú zdroje nevyhnutné pre duchovný rozvoj a spásu každého človeka. Vďaka nim sa neustále dejú najväčšie a najkrajšie zázraky v histórii ľudstva.

Zdroj: Démonické tarotové karty, Monument 2019, Milujciese

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *