Mystické návštevy Pátra Pia u chlapca s leukémiou

V priebehu rokov sme všetci počuli príbehy o mimoriadnych zázrakoch svätého Pátra Pia ktoré, premieňajú srdcia a mysle mnohých, ktorí počuli o jeho fenomenálnych daroch, milostiach, sile a neochvejnej viere.

Jeden príbeh však zostáva akoby nedotknutý: príbeh Pátra Pia a malého Briana.

Tento dojemný príbeh bol pôvodne napísaný na konci knihy Anne McGinn Cillis: The Story Padre Pio a Little Anglican Boy.

Anne McGinn bola jednou z duchovných dcér Pátra Pia a kanadskou katolíckou spisovateľkou.

Sila vytrvalej modlitby

Malý Brian sa narodil Johnovi a Maureen, anglikánskemu páru žijúcemu v anglickom Liverpoole. Krátko po jeho narodení bol Brian pokrstený za kresťana v anglikánskej cirkvi. Vždy bol radostným a živým dieťaťom.

Keď však mal Brian dva roky, život sa pre túto rodinu neočakávane zmenil.

Počas dvojtýždňovej rodinnej dovolenky začal Brian vyzerať unavený a slabý. Nakoniec sa zistila príčina zhoršujúceho sa zdravotného stavu Briana: Brian mal leukémiu a zostalo mu len 6 mesiacov života. Brianova matka, ktorá bola zúfalá a plná úzkosti, sa obrátila k modlitbe a začala horlivo žiadať svojich priateľov, aby sa modlili za jej syna.

Po modlitbe „Otče náš“ a po prvom naučení sa povedať „Zdravas Mária“, Brianova matka urobila poslednú prosbu.

„Pat,“ povedala starej priateľke, „je tu ešte niečo iné, čo by sme sa mohli modliť?“

„Modlite sa k Pátrovi Piovi,“ odpovedala jej priateľka. Bolo to v roku 1971 a hoci Páter Pio zomrel v roku 1968, príbehy o jeho zázrakoch sa šírili ako požiar.

„Kto je Páter Pio?“ spýtala sa Maureen. Jej priateľka však jednoducho odpovedala: „Len sa modli.“

Napriek tomu, že o Pátrovi Piovi nič nevedeli, veľká časť Brianovej rodiny sa obrátila na tohto veľkého svätého, stigmatizovaného mnícha a zázračného orodovníka a zúfalo hľadala jeho mocný príhovor.

Tajomný návštevník

Jednu noc prijal Brian nečakaného návštevníka. Ako týždne plynuli, Brian opakovane hovoril o neznámom človeku, ktorý ho pravidelne navštevoval. Ale nikto toho človeka okrem malého nevidel.

Nakoniec Maureen kontaktoval brat jej dobrej priateľky, Eddie, ktorý bol seminaristom  Oblates of the Virgin Mary at San Vittorino neďaleko Ríma. Počul o Brianových tajomných stretnutiach a chcel hovoriť s dieťaťom.

„Brian, možno by si sa mal toho muža opýtať na jeho meno, nabudúce, keď k tebe príde,“ povedal Eddie raz Brianovi. A malý tak urobil.

Jedného dňa sa Brianova matka spýtala svojho syna, či pozná už meno cudzinca a Brian odpovedal: „Ach áno … Povedal, že sa volá Páter Pio.“

„Má dlhé hnedé šaty a má diery vo svojich rukách a nohách,“ vysvetlil Brian.

Od tejto chvíle prenikla Brianovu izbu krásna vôňa kadidla.

Podľa Eddieho, Maureen povedala, že sa podobá „ krásnemu parfému, ktorý máte v katolíckej cirkvi“ alebo kadidlu použitému počas požehnania.

Brianova prehĺbená viera a žiariaci medailón

Pre mladého chlapca bol Brianov rast viery obrovský: vyvinul si silnú oddanosť k Panne Márii a ku krížu – dvom z veľkých oddaností sv. Pia.

„Mami, milujem ťa viac ako ktokoľvek iný na celom svete,“ raz povedal Brian svojej matke: „Ale svoju Pani milujem ešte viac.“

Jedného dňa vzal Eddie so súhlasom Brianových rodičov dieťa do františkánskeho kláštora. V okamihu, keď Brian uvidel v rohu kostola veľký kríž, bol pritiahnutý k tomuto miestu a začal podrobne rozjímať o tajomstvách Kristovho utrpenia.

„Keď tí zlí muži ukrižovali Ježiša, Eddie, išli ešte k zadnej časti kríža a zahli tam klince, aby to viac bolelo?“ opýtal sa Brian.

Ako trojročný mohol Brian pochopiť krutosť Kristovho utrpenia s takým detailom – darom, ktorý sa dostal iba mystikom v priebehu storočí. Brian bol úplne zahalený do Božej lásky.

Pri inej príležitosti dala Maureenina priateľka Pat malému Brianovi plastikovú sochu Panny Márie Lurdskej, ktorá bola naplnená svätenou vodou. Čoskoro nato požiadal Brian svoju matku o zlatý medailón okolo krku, aby ho mohol umiestniť okolo krku sochy.

„Mami, daj mi ten medailón.“ Chcem to pre svoju pani, “povedal Brian.

Zlatý medailón zvyčajne svietil v noci.

Napriek mnohým pokusom Brianovho otca posúvať sochu po miestnosti, aby sa vyhodnotilo, či to bolo len spôsob, akým svetlo dopadlo na medailón, ten vždy žiaril.

Brianove skúšky

Jedného dňa sa Eddie rozhodol podrobiť Briana skúške tým, že mu ukázal dva obrázky kapucínskych bratov a obraz Pátra Pio, aby zistil, či to bol alebo nebol Páter Pio navštevujúci dieťa.

Eddie pre ChurchPOP povedal: „Prvýkrát som mu ukázal modlitebnú knižku s obrázkom kapucínskeho kňaza a požiadal ho, aby ho poznal. Odpovedal „Nie.”

Po niekoľkých minútach som mu ukázal inú fotku rovnakej veľkosti s rovnakou otázkou. Opäť odpovedal „Nie“.

„Nechal som niekoľko minút prejsť, položil som na stôl rovnako veľký obrázok Pátra Pia, bez toho, aby som čokoľvek povedal.“ Videl obrázok a povedal: „To je muž, ktorý ma prichádza navštevovať. To je Páter Pio.“

„Potom som ho jemne vyzval a povedal som:“ Povedal si, že toho muža nepoznáš. „Odpovedal: „Ach, Eddie, toho druhého som nepoznal. Ale toto je Páter Pio.“

„Týmto veľmi jasne identifikoval Pátra Pia. Bol som spokojný, že skutočne videl Pátra Pia!”

Jedného dňa, keď bol Brian opäť s Eddiem, narazili na rodinu, ktorá sa modlila za Briana. Sedemnásťročné dievča, ktoré nebolo známe nikomu v miestnosti a ktoré počulo o Brianovom príbehu, si pomyslelo: „Ak skutočne vidí Pátra Pia, nech pobozká krucifix.“

Malý Brian sa zdvihol, prišiel k stolu, vzal krucifix a pobozkal ho.

Brian, nebojácny tvárou v tvár smrti

Brian bol majákom nádeje a zdrojom inšpirácie pre mnohé ďalšie deti bojujúce s leukémiou.

Jeho vnútorná sila a vytrvalosť šokovali jeho lekárov. Jeden lekár povedal: „Pani D., niečo alebo niekto udržuje dieťa nažive. Určite by mal byť mŕtvy.“ Počas posledných týždňov Brian rozdával stovkám ľudí okolo seba zázračné medaily.

Pre malého Briana bola smrť iba bránou k brehom večnosti. Čím viac sa zdravie trojročného chlapca zhoršovalo, tým bližšie sa cítil ku Kristovi a vášnivejšie hovoril o Panne Márii.

„Mamička … Budeš musieť požiadať otca, aby ti dal ďalšieho malého chlapca … “ Raz povedal Brian. „Páter Pio mi povedal, že už čoskoro príde, aby ma vzal k Panne Márii.“

Keď bol malý Brian v posledných dňoch na svojej mučivej posteli smrti, jednou z jeho posledných požiadaviek bolo, aby sa socha Panny Márie Lurdskej presunula bližšie k miestu, kde ju mohol vidieť.

Brianova matka padla na kolená a úplne sa odovzdala do Božej vôle: „Ježišu, ak ho naozaj chceš, potom ti ho dám. Ale len mi daj znamenie!“ Hneď potom sa na Briana zniesli dva lúče svetla, naposledy sa nadýchol a pokojne zomrel.

Aj keď bol život mladého Briana krátky, dosiahol tento malý chlapec vysoký stupeň svätosti v troch rokoch. Prostredníctvom zázračných stretnutí Briana s Pátra Pia toto dieťa objavilo hlboké uznanie Kristovej obety za nás na Kalvárii a hľadalo neustálu ochranu pod plášťom Panny Márie.

Slovami Anne McGinn Cillis, pôvodnej autorky tohto mocného príbehu, možno príbeh malého Briana „vyjde na celom svete, vo všetkých jazykoch, ako svedectvo v týchto zlých časoch, o viere v zázraky, o rýchlych odpovediach na modlitby, o účinnosti oddanosti nádhernej  Matke Božej a ako prísľub nepochybnej existencie večného života.

Zdroj: churchpop, Obrázok: tamtiež

Zdieľať

One thought on “Mystické návštevy Pátra Pia u chlapca s leukémiou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *