Sám Boh stačí – Svätá Terézia z Avily ma naučila dôverovať Bohu

Čo je pre rodičov najhoršia nočná mora? Keď zistíte, že dieťa berie drogy alebo prepadáva v škole? Keď sa dozviete, že syn alebo dcéra má chronický zdravotný problém, ktorý ohrozuje život? Keď vidíte, že syn alebo dcéra ešte stále býva doma, hoci by už mali byť dávno nezávislí? Keď vám uprostred noci niekto zavolá a povie vám o zranení alebo niečom horšom?

Mal som telefonát. Zavolali mi práve vtedy, keď sa naša rodina chystala na leto, ktoré malo byť pre nás osobité. Naplánovali sme si dve promočné slávnosti – jednu z vysokej školy a jednu z lekárskej fakulty – a ja som odišiel z vojenského letectva do dôchodku. Konečne sme mali navždy pokoj s poplatkami za vysokú školu!

8. júna sa naša oslavná nálada zrútila. O 1:20 v noci mi zazvonil telefón. Prijal som hovor a očakával som zlé správy o 90-ročnej svokre. Počul som však hlas priateľky nášho najmladšieho syna Jeremyho. Telefonovala z pohotovosti, ktorá sa nachádzala tisíc kilometrov od nás. Povedala mi, že Jeremyho postrelili. Nejaký muž so zbraňou ich prepadol a olúpil, keď sa vracali domov z práce.

Nespomínam si, ako som tú zlú správu povedal manželke. Nedokázal som normálne fungovať alebo myslieť. Šok, ochrnutie: neviem opísať svoju skúsenosť. Cítil som sa úplne naruby.

Samozrejme, manželka i ja sme nemohli spať. Asi o 3:00 nad ránom nám Jeremy zavolal z domu. Ruku mal v šatke, ale žil a dokonca žartoval, že potrebuje pomoc, aby sa dostal do kúpeľne. Jeho zmysel pre humor ostal rovnaký. Ale ja som bol veľmi rozrušený a vyľakaný. Zovretý strachom.

Už dlho sa zvyknem modliť jednu modlitbu zo svojej obľúbenej modlitbovej kartičky. Je známa ako „záložka“ svätej Terézie z Avily. Našli ju po jej smrti. Bola napísaná na kúsku papiera v breviári. Znie takto:

Nech ťa nič neznepokojuje, nech ťa nič neľaká.

Všetko sa pomíňa, Boh sa nemení.

Trpezlivosť dosiahne všetko.

Kto má Boha, tomu nič nechýba.

Sám Boh stačí.

Keď som každý deň uvažoval o slovách svätej Terézie, veľmi mi to pomohlo v čase núdze. V istom zmysle som uvažoval o Ježišových slovách, ktoré mohli byť inšpiráciou pre jej modlitbu: „Nech sa vám srdce nestrachuje“ (Jn 14, 1).

Celé týždne po postrelení syna som mal však problém prijať myšlienky zo svojej obľúbenej modlitbovej kartičky. Mal som strašnú nespavosť a medzi jednou a druhou ráno som sa prebúdzal. Strach a obavy odsunuli nabok môj každodenný zvyk čítať a modliť sa.

Všetko pomíňa. Ako by mohol pominúť môj stav úzkosti, keď som sa nedokázal uvoľniť a odpočinúť si? Ako povedal jeden kňaz, pri traumatických udalostiach ”trvá desať minút niekoho rozrušiť ale desať rokov ho upokojiť.”

Boh je moja skala..

Nakoniec som zistil, že svätá Terézia má pravdu: všetko pominie. Postupne som opäť premýšľal o jej záložke, najmä o strednej časti: „Boh sa nemení.“ Túto pravdu som si hlbšie uvedomoval až vtedy, keď som sa sústredil väčšmi na Boha a jeho prisľúbenia než na tú traumatickú udalosť. Teraz viem, že bez ohľadu na to, aký dážď, vietor alebo blesk príde do môjho života, Boh sa nikdy nemení. Je tu pre mňa a vždy sa môžem spoľahnúť na jeho lásku, milosrdenstvo a dar pokoja. Upokojuje a utešuje ma poznanie, že my môžeme zakolísať, ale Boh nikdy.

Keď som uvažoval o modlitbovej kartičke, opäť som upriamil svoju pozornosť na to jedno, na čom najviac v živote záleží. „Kto má Boha, tomu nič nechýba,“ napísala svätá Terézia. „Boh sám stačí.“ Prišiel som na to, že nech sú iné veci akokoľvek dobré, nemôžu ma preniesť cez obdobie krízy. V noci, keď postrelili môjho syna sa pre mňa rozpadla akákoľvek ilúzia, že pred tragédiou nás ochráni to, že sa budeme usilovať byť peknou, normálnou rodinou.

Keď sa usilujem dôverovať Bohu, osobitne si vážim všetko, čo mi poukazuje na Neho. Jedna lekcia v kurze Cursillo ma naučila, že „izolovaný kresťan je ochrnutý kresťan“. Viem, že nebudem mať úspech, ak budem chcieť kráčať sám, a som vďačný za protilieky na ochrnutie – Cirkev, sviatosti, denný ruženec, Písmo a duchovné čítanie.

A som vďačný aj za príležitosti na radosť. Jednu som mal do dvoch rokov po streľbe, keď sa Jeremy oženil so svojou snúbenicou v našom farskom kostole. Viete si predstaviť, aký bol jeden z mojich svadobných darov: ženích i nevesta dostali kópiu mojej obľúbenej modlitbovej kartičky!

Trpezlivosť dosiahne všetko

Stále sa však v živote stávajú veci, ktoré sú neplánované a smutné. Rozprávková romantika sa niekedy končí. Po troch rokoch sa manželstvo môjho syna skončilo rozvodom a záložka svätej Terézie bola opäť užitočná. Znova som premýšľal o jej posolstve, že „všetko sa pomíňa“, ale „Boh sa nemení“…

Hoci sa uzdravil, dotyk môjho syna so smrťou zanechal na mne svoju stopu. Moja manželka a ja sa už nesmejeme na filmoch a televíznych show, ktoré sa sústreďujú na násilie. Keď ideme okolo cintorína, dosť nás to rozruší – pripomína nám, čo sa takmer stalo – a ja musím neustále pracovať na tom, aby som nebol rozrušený alebo vyľakaný. Stále zisťujem, že pravdy na záložke svätej Terézie ma upokojujú a sústreďujú. Teraz ich nosím na iPade a často uvažujem o ich význame.

Modlitbovú kartičku som dal mnohým priateľom a kolegom, ktorí prežívali rôzne trápenia. Všetci ju s vďačnosťou prijali bez ohľadu na svoje vierovyznanie. Postupom času som čoraz vďačnejší, že svätá Terézia dostala inšpiráciu zložiť túto jednoduchú, duchovne nadčasovú modlitbu na záložku.

Zdroj: John F. Butler, Obrázok: Pinterest

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *