Život Cirkvi vo svete 13/2019

Obsah

Pápež cestuje do Maroka 30. – 31. marca 2019

Nadal kňazovi, že odmietol homosexuálne „manželstvo“

Venezuelský arcibiskup: Deti spia do obeda, aby len raz jedli

Prečo nesmeli veriaci bozkať „rybársky prsteň“?

Všetky redaktorky vatikánskych novín podali výpoveď

Azylanta neprijali, lebo bránil kresťanstvo!

Arcibiskup odmietol dieťa homosexuálov v katolíckej škole

Teológ chce súd na spory s Vatikánom

Nemecko: Útok na svätú omšu?

Argentína: Vyše 2 miliónov ľudí na Pochodoch za život

USA: Liberálny jezuitský časopis kritizuje pápeža

Kardinál Pell je ‚obetným baránkom za zločiny zopár kňazov’

Biskupka: Briti a Európania majú veľa spoločné

Francúzsko: Ďalšie útoky na katolícke kostoly

Deväť čilských diecéz bez biskupa

Rakúsko: Pôstne pobožnosti k Svätej hlave

Kanada: Muž počas omše pobodal kňaza

Vatikán nemá dôkazy o diakonkách

USA: Biskup kritizuje rozhodnutie nemeckých biskupov

Vatikán vyšetrí kauzu biskupa blízkeho pápežovi

Nastrčené a pravé dôvody zatracovania Viktora Orbána

„Veď kdeže je národ taký mocný, ktorý by mal svojich bohov tak blízko, ako je Pán, náš Boh, kedykoľvek k nemu voláme. A kde je národ taký slávny, ktorý by mal také spravodlivé prikázania a ustanovenia, ako sú všetky tieto zákony, ktoré vám ja dnes predkladám?!
Len dávaj veľký pozor na seba a na svoju dušu a nezabudni na veci, ktoré si videl na vlastné oči, nech nevymiznú z tvojho srdca cez celý tvoj život, ale pouč o nich svojich synov a svojich vnukov.“ (Dt 4, 7-9)

+ V USA zomrel biskup so slovenskými koreňmi Mons. Jozef Adamec

Dňa 20. marca 2019 zomrel vo veku 83 rokov Mons. Jozef Viktor Adamec, emeritný biskup diecézy Altoona-Johnstown v USA. Bol organizátorom duchovného a národného života Slovákov v USA. Ako kňaz bol inkardinovaný do Nitrianskej diecézy.

Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2019-03/zomrel-biskup-jozef-adamec-usa-biskup-so-slovenskymi-korenmi.html

Pápež cestuje do Maroka 30. – 31. marca 2019

Vatikán, 27.3.2019 (RV) 024 715 – Svätý Otec František v dňoch 30. – 31. marca 2019 uskutoční apoštolskú cestu do Maroka. Prinášame harmonogram tejto v poradí 28. zahraničnej apoštolskej cesty pápeža Františka. Údaje zodpovedajú aktualizovanej verzii z 25. marca.
Program pápeža Františka bude sústredený len v hlavnom meste Rabat, čím sa na podnet zo strany marockých úradov jeho návšteva uľahčí. Predbežný plán prv uvažoval aj s návštevou najväčšieho marockého mesta Casablanca.
Svätý Otec odletí z rímskeho letiska Fiumicino v sobotu 30. marca o 10.45 hod. a na medzinárodnom letisku Rabat-Salé pristane o 14.00 hod. Časové pásmo je rovnaké pre obe krajiny, let teda aj v reálnom čase potrvá 3 a štvrť hodiny.
V prvý deň čaká Svätého Otca privítacia ceremónia na priestranstve Hassanovej mešity, stretnutie s predstaviteľmi verejného a diplomatického života, návšteva Mauzólea Mohammeda V. a zdvorilostná návšteva kráľa Mohammeda VI. v jeho sídle.
Vo večerných hodinách pápež František zavíta do Inštitútu Mohammeda VI. pre imámov, kazateľov a kazateľky. Jeho sobotný program sa uzavrie stretnutím s migrantami v priestoroch diecéznej Charity.
Nedeľu 31. marca Svätý Otec začne návštevou vidieckeho sociálneho centra, ďalej sa v Rabatskej katedrále stretne s kňazmi, zasvätenými osobami a s členmi Ekumenickej rady cirkví. Popoludní bude celebrovať svätú omšu na štadióne, po ktorej sa rozlúči s krajinou.
Počas cesty pápež prednesie dva príhovory, jednu homíliu, jeden pozdrav a úvodné slovo pri modlitbe Anjel Pána.

Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2019-02/papez-frantisek-maroko-harmonogram.html

Venezuelský arcibiskup: Deti spia do obeda, aby len raz jedli

Viedeň, 27.3.2019 (KAP) 024 714 – Na stále kritickejšiu humanitárnu situáciu vo Venezuele upozornil predseda biskupskej konferencie krajiny, arcibiskup José Luis Azuaje Ayala z Maracaiba. Okrem potravinovej krízy je tam totálny rozpad infraštruktúry ako ukazuje výpadok elektriny ako aj hrozivá zdravotná situácia – podvýživa 300 000 detí.
Matky nechajú deti spať až do obeda, aby vystačili s jedným jedlom denne. Mnohé hľadajú potravu v kontajneroch. To sú dosiaľ nevídané scény, ako povedal arcibiskup Azuaje v stredu vo Viedni. Arcibiskup je aj riaditeľom Charity Južnej Ameriky a vo Viedni je na stretnutí Svetového zväzu Charity Caritas internationalis.
„Príčinou biedy 30 miliónov obyvateľov krajiny je podľa arcibiskupa politika Nicolasa Maduru. Ten premenil krajinu na totalitný štát, kde ľudia musia slúžiť vláde a nie naopak. Ľud je utláčaný, najmä opozícia, ku ktorej patrí 90 percent obyvateľstva. Ak vypadne infraštruktúra ako teraz elektrický prúd, to postihne aj prívod vody, telefóny, školy ako aj pracovné miesta. Vláda to zvádza na zlyhanie servisu zariadení, no zrejme ide o Madurovu stratégiu na kontrolu ľudí,“ povedal arcibiskup Azuaje.
Vo Venezuele bohatej na prírodné zdroje je však hlad stálym veľkým problémom. Regály v supermarketoch sú zväčša prázdne a to málo produktov si kvôli hyperinflácii nemožno dovoliť vzhľadom na minimálnu mzdu 4,50 eur mesačne pri cenách ako napr. v Rakúsku. Maduro stále nepúšťa humanitárnu pomoc do krajiny.
Obyvatelia prežívajú iba pomocou známych zo zahraničia alebo veľkej solidarity medzi sebou a pomocou Charity. Asi 150 000 detí dostáva od nej pomoc za ťažkých podmienok pomocníkov napr. pašovaním potravín horskými cestami z Kolumbie a podplatením paramilitantných stráží.
Z krajiny ušlo už 3,5 milióna Venezuelčanov. Mnohí utečenci zamrzli na ceste do Kolumbie cez hory vo výškach 4000 metrov. Cirkev podporuje ľudí ako môže – útulkami, migračnými centrami, vydávaním jedál – napr. meste Cucula vydajú denne vyše 8000 obedov – no aj právnym poradenstvom, ako povedal arcibiskup.
„Nikto nevie, ako sa to skončí. Venezuelčania nechcú násilie, no nespokojnosť rastie a núdza tiež, ako aj organizované rabovanie a násilné strety.“
Občiansku vojnu však považuje arcibiskup skôr za nepravdepodobnú. „Zbrane má vo Venezuele iba armáda. A vláda používa proti demonštrantom aj paramilitantné skupiny, ktoré porušujú ľudské práva opozície.“ –zg-

Prečo nesmeli veriaci bozkať „rybársky prsteň“?

Rím, 27.3.2019 (kath.net/rn) 024 713 – Čo si zapamätáme z návštevy pápeža Františka v talianskom pútnickom mieste Loreto v pondelok? Keď pozrieme na sociálne siete diskutuje sa tam najmä o videu , na ktorom vidno, ako pápež František potriasa ruky viacerým veriacim a očividne zabraňuje tomu, aby mu niekto pobozkal prsteň. Stále znova odťahuje ruku predtým, než by veriaci mohli pobozkať ruku a prsteň.
Šéf spravodajstva EWTN Raymond Arroyo k tomu na Twitteri napísal: „Myslím si, že pápež vidí pobozkanie prsteňa ako nadmerné vyvýšenie svojej osoby a preto sa pri tomto geste cíti nepríjemne.“
Menej problémov má František s inými znameniami náklonnosti ako selfie či objatia. Vatikán sám komentár k tomuto podať odmietol.
„Rybársky prsteň“ sa považuje za pápežský biskupský prsteň. Nazývajú ho tak podľa gravírovaného znázornenia zázračného Petrovho rybolovu. Vyryté je do neho aj meno pápeža. Novozvolenému pápežovi ho odovzdá hneď po zvolení camerlengo – pápežský komorník a po jeho smrti ho rozlomia. V minulosti slúžil na spečatenie pápežských dokumentov.
Video dolu na: http://www.kath.net/news/67444
Všetky redaktorky vatikánskych novín podali výpoveď
Vatikán, 27.3.2019 (kath.net) 024 712 – Rozruch vo Vatikáne! Všetky redaktorky časopisu „Donne Chiesa Mondo“ (Ženy Cirkev Svet), mesačnej prílohy vatikánskych novín „L´Osservatore Romano“ podali výpoveď. Oznámila to šéfredaktorka „Donne Chiesa Mondo“, Lucetta Scaraffia, v otvorenom liste pápežovi Františkovi, ako informuje nemecký „Spiegel“. Ako odôvodnenie žurnalistka uviedla, že vo Vatikáne je údajne kampaň, ktorou ju diskreditovali a chceli ju postaviť pod priamu kontrolu mužov. Táto šikana sa mala zväčšovať po tom, čo ženský časopis informoval o zneužívaní mníšok kňazmi.

„Bol som mŕtvy a pristál som v pekle“

Atlanta, 26.3.2019 (kath.net) 024 711 – O nezvyčajnom zážitku klinickej smrti informoval Američan Matthew Botsford v interview pre BILD.
Pred reštauráciou v americkej Atlante trafila Botsforda guľka a 27 dní ležal v umelej kóme. Na ceste do nemocnice Matthewa trikrát oživovali. Podľa jeho rozprávania bolo zrazu všetko čierne.
„Nachádzal som sa v akejsi obrovskej priepasti, visel som s vystretými rukami ako pri ukrižovaní pripútaný reťazami na skalnej stene a podo mnou bola nekonečná priepasť. Bol tam aj zápach hnijúceho mäsa. Okrem toho sa v temnote objavovali páry očí a pazúry, ktoré mi trhali kožu z tela. Vedel som, že nemôžem nič robiť na ukončenie tohto utrpenia, lebo som bol mimo času. Bol som vo večnosti.“
Matthew je presvedčený, že bol v istom druhu priepasti pekla.
„Plný beznádeje, bez myšlienok na niečo dobré, iba týranie, beznádej, strach a zloba proti mne.“
Neskôr prišlo vykúpenie – veľká mužská ruka si prerazila cestu cez temnotu a uchopila ho okolo pása. Reťaze odpadli a zmizla aj čierňava. Bol privolaný znova naspäť do života a je presvedčený, že mu pomohli modlitby jeho ženy. „Čo som sa naučil je, že peklo a nebo sú skutočné miesta a náš vzťah k Božiemu Synovi Ježišovi určuje náš cieľ.“ –zg-

Azylanta neprijali, lebo bránil kresťanstvo!

Londýn, 26.3.2019 (kath.net) 024 710 – Vo Veľkej Británii odmietli žiadosť konvertitu z Iránu, pretože pri pohovore spomenul, že kresťanstvo je pokojné náboženstvo a islam je čiastočne ochotný k násiliu. Anglické orgány k tomu vyhlásili, že „to nie je v súlade s našim politickým zameraním“. A vyhlásili, že Biblia obsahuje pasáže násilia! Pritom poukázali o. i. na Ježišove slová: „Neprišiel som priniesť pokoj, ale meč.“ Preto britské orgány neverili argumentácii konvertitu, keď povedal, že kresťanstvo je mierumilovné. Muž z Iránu sa proti rozhodnutiu odvolal.
Anglické orgány už viackrát odmietli žiadosti o azyl s podivuhodnými odôvodneniami. K výpovedi iného žiadateľa o azyl, ktorý poukázal na to, že Ježiš nemá pozemského otca vyhlásili, že to nesúhlasí, pretože jeho otcom bol Jozef. –zg

Nadal kňazovi, že odmietol homosexuálne „manželstvo“

El Paso, 28.3.2019 (kath.net/LSN/jg) 024 709 – Video z r. 2011 ukazuje amerického demokratického kandidáta na prezidenta Beta O’Rourkeho v konfrontácii s katolíckym kňazom o uznaní tzv. homosexuálneho „manželstva“.
O’Rourke bol členom mestskej rady v meste El Paso (Texas). Rada diskutovala o uznaní partnerstiev rovnakých pohlaví, čo by znamenalo, že homosexuálne partnerstvo zrovnoprávnia s manželstvom. Súčasťou diskusie bolo aj vypočutie verejnosti. Katolícky kňaz Michael Rodriguez sa s odvolaním sa na Katechizmus Katolíckej cirkvi vyslovil proti uznaniu homosexuálnych partnerstiev.
O’Rourke nereagoval na obsah argumentov kňaza. Konštatoval, že je sám katolícky pokrstený a tak aj vyrastal. Teraz považuje za svoju povinnosť poukazovať na „morálne zlyhanie Cirkvi“!
Cirkev obvinil, že je spoluvinná na šírení HIV/AIDS, lebo odmieta používanie kondómov. Ďalej ju obvinil zo zlyhania pri zneužívaní detí. A potom sa útočne oboril na kňaza, ako tu môže stáť a bez mihnutia oka tvrdiť niečo proti uznaniu homosexuálnych partnerstiev.
Rodriguez odpovedal, že krízu v Cirkvi spôsobilo ľudské zlyhanie, duchovných, ktorí nežijú v súlade so svojím sľubom a náukou Cirkvi. Tam, kde sa toto dodržiava, Cirkev rozkvitá, ako zdôraznil kňaz. –zg-

Rakúsko: Reformy a hroziaca vzbura kňazov

Linec, 25.3.2019 (kath.net/rn) 024 708 – Plánovaná štrukturálna reforma rakúskej Lineckej diecézy vyvolala rozhorčenie u kňazov aj laikov. Čo sa plánuje? Biskup Manfred Scheuer a jeho grémiá by chceli úplne zrušiť farské štruktúry a všetky dekanáty a zriadiť 35 „hlavných fár“. Týmto farám má byť priradených po 14 farností, ktoré môže viesť aj laik! Farnosti, kde je vyše 1600 veriacich, majú viesť kňazi, ktorí už nie sú farármi – alebo aj laici! Ani „hlavné fary“ sa neobsadia iba jedným farárom. Bude mu po boku pastoračné predsedníctvo (so šéfom laikom) a správna rada. Cirkevno-právne vedie „hlavnú faru“ ešte teoreticky farár, no de facto s ním bude spolurozhodovať celý „tím“. „Vedľajšie fary“ povedie tím 6 duchovných pastierov, z toho 4 majú mať v kompetencii liturgiu, hlásanie viery, charitu a spoločenstvo. Touto umelou „veľko-farnosťou“ zavádza administrácia navyše, ktorá stojí peniaze a vytvára sa umelá farnosť, ktorá už nebude mať veľký kontakt s obyvateľstvom. Okrem toho je veľmi nejasná otázka vedenia. Začína sa to tým, že už teraz sa v nemálo farnostiach v nedeľu zavádza iba bohoslužba slova, hoci sú k dispozícii kňazi!
Bude okrem toho ťažké nájsť 35 kňazov, ktorí by chceli viesť tieto „hlavné fary“. Už teraz je stále menej kňazov, ktorí sú ochotní viesť dekanát.
Mnohé hlasy v Lineckej diecéze varujú pred novou štruktúrou, medzi nimi aj mnohí farári. Istý katolík dobre oboznámený s diecézou pre kath.net povedal, že túto veľkopriestorovú koncepciu sa musí odmietnuť a dať prednosť koncepcii menších priestorov: „Skúsenosti z Nemecka ukazujú, že v týchto podmienkach sa pokles počtu veriacich oveľa viac zvyšuje, lebo kňazov to neodbremení, ako sa sľubovalo, ale majú ešte viac gremiálnych zasadnutí.“ Kritizuje sa tiež, že u veľkého počtu kňazov sa tým skracuje ich trojnásobná služba – vedenia farnosti, zodpovednosti za hlásanie viery a náuky a udeľovania sviatostí – a zredukuje už iba na tretí bod. „To odporuje ako chápaniu kňaza v zmysle 2. vatikánskeho koncilu, ako aj všetkým cirkevným dokumentom našej doby.“
Znalec diecézy poukazuje na situáciu v Nemecku, kde sa realizovalo niečo podobné. „Tam bolo nie menej ale ešte viac zasadnutí, nastala veľká byrokracia a kontrola. Kňazi boli okrem toho pri každom rozhodnutí v menšine. To celé nie je odbremenenie kňazov, ale v podstate zbavenie kňazov svojprávnosti! Taký systém iste nenapomáha ani kňazské povolania. Kňazi určite nebudú usilovať o post farára manažéra, ani nesamostatného vikára.“
Kritizuje sa aj to, že farskí vikári už nemajú zodpovednosť za farnosti a kňazi strácajú kompetencie rozhodovania. Kňazi by chceli menšie farnosti. Majú zostať doterajšie farnosti a farské spoločenstvá s najviac 4 farami. Tam je aj možnosť, že zostanú zachované osobné vzťahy medzi veriacimi a farármi.
Nedostatok kňazov v Lineckej diecéze je aj tak iba teoretický a očividne sa umelo produkuje. Nemálo kňazov zo zahraničia by bolo okamžite ochotných diecéze pomôcť. No vedenie diecézy si to neželá. Jasné však je, že mnohí kňazi a laici diecézy plánované reformy nechcú a už plánujú podpisové akcie. Dokonca myslia na bojkotovanie cirkevného príspevku.
Lineckú diecézu čakajú teda búrlivé dni a mohlo by dôjsť až k veľkej vzbure kňazov a laikov ante portas. –zg-

Arcibiskup odmietol dieťa homosexuálov v katolíckej škole

Kansas, USA, 25.3.2019 (LifeSiteNews) 024 707 – „Katolícka cirkev musí udržať morálnu pravdu uprostred spoločenského oslavovania sexuálneho hriechu, čo dnes prebieha,“ povedal arcibiskup Joseph Naumann z amerického Kansas City v štáte Kansas.
Biskup takto vysvetľoval, že stojí za svojím kňazom, ktorý odmietol prijať do arcidiecéznej školu dieťa nekatolíckych rodičov rovnakého pohlavia.
Arcibiskup povedal, že skutočné šťastie nachádzame v objatí Božej vôle pre nás a to zahrňuje jeho plán manželstva a sexuality a zdôraznil:
„Vieme, že cesta pravého šťastia a trvalej radosti je plniť Božiu vôľu a žiť cnostným životom. Preto musí Cirkev hlásať morálne pravdy s jasnosťou a láskou.
V marcovom vydaní arcidiecéznych novín „The Leaven“ (Kvas) arcibiskup napísal:
„Farské školy existujú, aby pomáhali katolíckym rodičom formovať deti v katolíckej viere a že svedectvo a príklad dospelých sú najsilnejším vplyvom na morálnu formáciu detí V kultúre, ktorá oslavuje ´manželstvo´ rovnakých pohlaví ako kultúrny pokrok a povzbudzuje gejov, aby boli hrdí na ich životný štýl, musí naša Cirkev pevne hlásať morálnu pravdu.“
Petícia podporujúca postoj arcidiecézy dosiahla už 20 000 podpisov. –zg-

Teológ chce súd na spory s Vatikánom

Nijaká oddanosť Magistériu Cirkvi!?

Bonn, 26.03.2019 (KAP/KNA) 024 706 – Nemecký katolícky teológ Benedikt Kranemann požaduje právnu inštanciu na zabezpečenie slobody teologického výskumu.
„Potrebný je nezávislý súd, na ktorý sa môžu obrátiť všetci tí, ktorí sa pre svoju vedeckú prácu dostanú do problémov so Svätým stolcom“, napísal liturgik z Erfurtu v príspevku pre portál katholisch.de v Bonne v utorok. „Tento súd musí pracovať transparentne. Ak by naďalej neexistoval, je všetka diskusia o skutočnej slobode teologickej vedy zbytočná.“
Kranemann potom ostro kritizoval časti apoštolskej konštitúcie pápeža Františka „Veritatis Gaudium“ (Radosť pravdy) o práci cirkevných univerzít a fakúlt. V tam formulovaných normách sa od teológie vyžaduje „postoj oddanosti voči učiteľskému úradu Cirkvi“. „To, že sa má veda vyznačovať ‚oddanosťou‘ voči komukoľvek, je podivuhodné očakávanie“, vyhlásil Kranemann. „Teológia, ktorá pracuje v moduse oddanosti je v zmysle dnešného chápania vedy úplne neakceptovateľná. Ak by sa to naozaj realizovalo, vykatapultovalo by to teológiu zo sveta vedy.“
Dlhý zoznam predpisov, pri ktorých stojí v popredí kontrola teológie, vidí Kranemann v rozpore s požiadavkou pápeža Františka v prvej časti „Veritatis Gaudium“, ktorá chce otvorenosť teológie pre veľké otázky súčasnosti. „V pápežovom úvode je vyjadrený záujem Cirkvi o otvorenú teológiu a jej slobodu, ktoré inak často chýbajú. Súčasne teológovia, ktorí túto slobodu využijú, sa dnes dostávajú stále znova v Cirkvi do problémov.“
Pápežský dokument vyvoláva od jeho vydania počiatkom roka 2018 medzi vysokoškolskými teológmi trvalé diskusie. „Ak sa požaduje otvorená teológia, ktorá ide až na hranice, tak tomu musí zodpovedať aj duchovná otvorenosť v Cirkvi, aby stále nedochádzalo k hraničným konfliktom medzi akademickým a cirkevným inštitucionálnym svetom. Radosť z pravdy musí preto platiť tam aj tu,“ vyhlásil teológ z Erfurtu.“ –zg-

Nemecko: Útok na svätú omšu?

Komentár Peter Winnemöller

Linec, 25.3.2019 (kath.net) 024 705 – Teraz je zasa rad na svätej omši. Človek by naozaj mohol dospieť k názoru, že „apokalyptická armáda“ vyslala svojich jazdcov v podobe nemeckých teológov… Potom, čo prvý útok v podobe „synodálnej cesty“ nemeckých biskupov vyvolal strach a hrôzu, teraz pokračuje v ničivom diele „teologická pechota“.
Nemecký liturgik z Erfurtu, Benedikt Kranemann, v prednáške vysvetlil, ako aj liturgia Cirkvi prispieva k tzv. zneužívaniu! Nuž nie je to nič nové. Utrpenie Cirkvi s kriminálnym zneužívaním katolíckymi kňazmi zneužívajú mnohé sily mimo v Cirkvi aj v nej pre svoju agendu.
A teraz je teda rad na svätej omši. A je rad aj na tých pravoverných kňazoch, ktorí sú najmenej v nebezpečí, že by sa stali zločinnými.
Katolícka agentúra KNA cituje Kranemanna absurdnou otázkou: „Do akej miery denne slávená liturgia formuje chápanie úradu a úlohy najmä kňazov?“ A že to možno prispieva k tomu, že ľudia si vyvíjajú oproti iným ľuďom fantázie moci a tie aj žijú až po poškodenie svojej telesnej a duševnej integrity“!!!
Tak toto človek musí najprv stráviť … Najneskôr od Svetových dní mládeže v Kolíne 2005, na ktorých Benedikt XVI. Eucharistiu a eucharistickú poklonu nanovo posunul do centra, už aj posledný ťuťmák pochopil, že obnova Cirkvi môže vychádzať iba z Eucharistie. Slávenie svätej omše teraz vystaviť útokom s využitím zneužívania je samo osebe v našej situácii akosi logické.
Zmätenie ľudí vyvolané v neposlednom rade 50-ročným výpadkom katechézy, viedlo k tomu, že liturgická prax v nemeckých farnostiach je na bode mrazu. Akurát tak 10% katolíkov chodí v nedeľu na svätú omšu. Omše v pracovné dni sú tak málo navštevované, že by sa namiesto o príspevkoch do zvončeka malo skôr premýšľať o „bolestnom“ pre kňazov, ktorí tu zostávajú verní. Okrem toho pastoračné reformy kňazom stále viac sťažujú denne sláviť svätú omšu! Avšak tam, kde sú takéto ostrovy, kde liturgický život prekvitá, tam je aj rozkvet viery a života z prikázaní.
Toto sa však chce zničiť. K ničivému teologickému chápaniu svätej omše, aké prejavuje Kranemann, sa pridáva aj prinajmenšom trápny logický prelom. Už aj tak miznúca eucharistická prax má vraj napomáhať zneužívanie detí, lebo „svätá omša vytvára nezdravé hierarchické obrazy moci a úlohy duchovných“! K tomu už naozaj netreba nič dodávať!
O stave teológie na nemeckých vysokých školách si aj tak nemusíme robiť nijaké ilúzie.
Útok na svätú omšu, ktorú II. vatikánsky koncil označuje ako „prameň a vrchol celého kresťanského života“, je napriek tomu prekvapujúci. No udivovať nás to nemusí.
O to viac treba prosiť kňazov, aby slávili omše, kde je to len možné, každý deň. Sv. pápež Ján Pavol II., ktorému vďačíme za encykliku „Ecclesia de Eucharistia“, kňazov stále znova vyzýval denne celebrovať omšu. A svätému pápežovi treba iste dôverovať viac ako nemeckému teológovi!

Argentína: Vyše 2 miliónov ľudí na Pochodoch za život

Buenos Aires, 25.3.2019 (kath.net) 024 704 – V Argentíne sa viac ako dva milióny ľudí vo vyše 200 mestách zúčastnili na Pochodoch za život. Pochody sa konali cez víkend vzhľadom na Deň nenarodeného dieťaťa 25. marca. Len v hlavnom meste Bueonos Aires sa na Pochode za život zúčastnilo 300 000 ľudí. Potrat je v Argentíne zakázaný, výnimky tvoria prípady po znásilnení a pri ohrození života matky. Deň nenarodeného dieťaťa sa v Argentíne slávi od r. 1988. –zg-

USA: Liberálny jezuitský časopis kritizuje pápeža

Washington D.C., 25.3.2019 (kath.net) 024 703 – Americký liberálny jezuitský časopis „America“ vyjadril jasnú kritiku na adresu pápeža Františka pre jeho prístup ku škandálu zneužívania. Páter Thomas Reese, bývalý vydavateľ časopisu, Františka obvinil, že krízu zneužívania až do minulého roka nepochopil a že doteraz stále nevydal jasné pravidlá cirkevno-právneho postupu proti biskupom.

„František vyzval k transparentnosti. Skutočný test tejto etiky príde s vyšetrovaním toho, ktorí ľudia vo Vatikáne o Theodorovi McCarrickovi vedeli. Zverejnia sa výsledky vyšetrovania?“ napísal páter Reese.
Podľa pátra „to bude pre oboch ostatných pápežov veľmi nepríjemné, ak sa v správe bude konštatovať, že Vatikán vedel už pred jeho menovaním za arcibiskupa Washingtonu, že McCarrick mal sex so seminaristami“.
V ďalšom príspevku aj súčasní vydavatelia časopisu kritizujú Františka, že nezaviedol jasné pravidlá a cirkevno-právne procesy u biskupov sú úplne netransparentné a mnoho závisí od osobných rozhodnutí pápeža a píšu:
„Ako proces tak aj komunikácia sa musia zlepšiť, aby sa u Božieho ľudu znova dostavila dôvera v Cirkev.“
Časopis kriticky pripomenul aj to, že Vatikán na jeseň amerických biskupov zdržal pred tým, aby zaviedli vlastné pravidlá vzhľadom na zodpovednosť biskupov v prípadoch zneužívania. Odôvodnil to tým, že sa nemôže predchádzať summitu vo Vatikáne. A potom sa ani na summite nedospelo k jasným záverom! Kritizovalo sa aj neprijatie odstúpenia francúzskeho kardinála Philippe Barbarina, lebo sa nevysvetlilo, prečo odstúpenie nebolo prijaté. –zg-

Kardinál Pell je ‚obetným baránkom za zločiny niekoľkých kňazov’

Bývalý miništrant Katedrály v Melbourne: „Veď bolo až 20 svedkov obhajoby, ktorí poskytli kardinálovi Pellovi na daný čas alibi!“

Melbourne, 25.3.2019 (kath.net/LSN/jg) 024 702 – „Kardinál George Pell bol pre porotu obetným baránkom, ktorý bol odsúdený za zločiny kriminálnikov medzi kňazmi.“ Vyhlásil to John Macaulay, bývalý miništrant v Katedrále sv. Patrika v Melbourne a známy kardinála Pella v interview a Raymondom Arroyom z EWTN.
„Stála cirkev pred súdom?“ pýtal sa Arroyo.
„Áno a nielen hierarchia,“ odpovedal Macaulay. „Laickí katolíci takisto cítia nálady nepriateľské voči Cirkvi. Na sociálnych médiách a v masových médiách sú za skutky malého počtu duchovných rovnako diskreditovaní!“
Kardinál Pell bol uznaný za vinného v decembri 2018 za sexuálne zneužitie dvoch chlapcov. Skutok sa mal stať v nedeľu v r. 1996 po svätej omši o 11 hod. v sakristii. Macaulay bol v neskorých 90. rokoch miništrantom v Katedrále sv. Patrika v Melbourne. Potvrdil, že kardinál Pell po svätej omši bol vždy pred katedrálou a zdravil veriacich.
„Výpoveď jediného svedka obžaloby nepovažujem za presvedčivú. Veď bolo okrem neho až 20 svedkov obhajoby, ktorí poskytli kardinálovi Pellovi na daný čas alibi! Normálne by toto alibi stačilo na oslobodenie obžalovaného!“ povedal Macaulay.
Zdôraznil, že ako občan Austrálie je z tohto rozsudku zdesený. Ako katolík to však očakával, pretože „Pell bol už 20 rokov hromozvodom proti-katolíckych nálad“.
V r. 1996 prichádzali prívrženci homosexuálneho hnutia každú nedeľu s dúhovými šerpami na svätú omšu! Kardinál Pell vyhlásil, že im neudelí sväté prijímanie, pretože počas svätej omše realizovali politický protest. Ten prípad vyvolal titulky v médiách. Odvtedy bol kardinál Pell v tlači stigmatizovaný ako „arci-konzervatívny“ a ako „netvor“!
„Rozsudok proti Pellovi sa formoval dvadsať rokov a nemal by austrálskych katolíkov prekvapiť,“ poznamenal Macaulay a dodal: „Je šokujúce, že právny systém austrálskeho štátu Victoria odsúdi obžalovaného na základe nepotvrdenej výpovede jediného svedka.“ –zg-

Biskupka: Briti a Európania majú veľa spoločné

Berlín, 24.03.2019 (KAP/KNA) 024 701 – Niekoľko dní pred pôvodne plánovaným brexitom 29. marca anglikánska biskupka z Londýna Sarah Mullallyová, zdôraznila spoločné črty Britov a Európanov:
„Mali by sme spoznať, že máme viac spoločného ako toho, čo nás delí,“ povedala v nedeľu v kázni v evanjelickom Berlínskom dóme.
„Diskusie o brexite znamenajú, že mnohí Londýnčania žijú s hlbokým pocitom neistoty. Odhalili sa hlboké rozkoly v našej spoločnosti a teraz sme konfrontovaní s pretrvávajúcim politickým procesom, ktorý riskuje ďalšie prehlbovanie týchto rozkolov. Bolo len málo období v našom živote, ktoré by boli polarizujúcejšie a znepokojujúcejšie,“ povedala biskupka.
Teologička pripomenula biblické rozprávanie o Kainovi a Ábelovi.
To ukazuje, že ľudia už od počiatku „odvrhovali od seba svojich najbližších“. „Vtedy nebol nijaký skupinový nátlak, nebolo na koho urobiť dojem, ani od koho vymáhať peniaze, či krajinu. No bola tu jedna osoba, ktorá na tú druhú začala žiarliť. Písmo nám hovorí, že to bol od počiatku náš boj.“
„Kresťania sú však povolaní nasledovať príklad Boha, ako milované deti kráčať cestou lásky tak, ako nás miloval Kristus a dal sa za nás ako vhodná obeta pred Bohom. Kresťania sú vyzvaní, aby každému ukazovali Božiu lásku – Briti ako aj Európania.“
„Milovať našich blížnych ako seba samých od nás vyžaduje nielen mať súcit s inými, ale vyzýva nás to uznať, že iní vrátane našich nepriateľov môžu byť nositeľmi empatie s nami. V našej empatii musíme rozpoznávať vzájomnosť tak, aby obe strany v tom našli hodnotu.“
Evanjelická cirkev Berlín-Brandenburg- Sliezske Horné Lužicko (EKBO) a Diecézy Londýn a Chichester Anglikánskej cirkvi pestujú oficiálne partnerské vzťahy. Dňa 31. marca plánuje zasa berlínsky evanjelický biskup Markus Dröge cestovať do Londýna, aby v Katedrále sv. Pavla mal homíliu na bohoslužbe. –zg-

Francúzsko: Ďalšie útoky na katolícke kostoly

V roku 2018 nahlásili vo Francúzsku až 1063 protikresťanských deliktov!

Paríž, 24.3.2019 (kath.net/jg) 024 700 – Séria znesväcovania chrámov vo Francúzsku očividne pokračuje. Portál breitbart.com informuje, že na Kostol St. Sulpice, jeden z najväčších a najvýznamnejších chrámov Francúzska v Paríži, zaútočili 17. marca podpaľači. Oheň vypukol v nedeľu krátko po svätej omši o 12. hodine. Podľa médií polícia predpokladá založenie požiaru a hľadá páchateľov.
Dňa 10. marca bol znesvätený a veľmi poškodený aj Kostol sv. Vincenta de Naitre vo Vienne.
Podľa správy Liberté politique 80 percent zo znesvätených sakrálnych zariadení vo Francúzsku tvoria kresťanské kultové miesta. Ministerstvo vnútra oznámilo, že v r. 2018 sa nahlásilo 541 antisemitských deliktov, 100 antimoslimských deliktov ale až 1063 protikresťanských deliktov! –zg-

Deväť čilských diecéz bez biskupa

Pápež prijal odstúpenie čilského kardinála Ezzatiho

Vatikán, 24.3.2019 (kath.net/KAP) 024 699 – Kardinál Ricardo Ezzati Andrelo (77), ktorý je pod tlakom pre škandál zneužívania v katolíckej cirkvi Čile, sa vzdal vedenia arcidiecézy Santiago. Pápež František prijal v sobotu jeho odstúpenie, ako oznámil Vatikán. Prechodným vedením arcidiecézy poveril pápež kapucína Celestina Aosa Braca, doteraz biskupa z Copiapa v severnom Čile.
Salezián kardinál Ezzati sa v januári dožil 77 rokov. Práve u kardinálov je nezvyčajné, že pápež prijme povinné ponúknuté odstúpenie vo veku 75 rokov až neskôr.
Obete zneužívania obviňujú Ezzatiho aj jeho predchodcu kardinála Francisca Errazuriza, že roky chránil zneužívateľov a naťahoval vyšetrovanie. Ezzati to odmieta.
V piatok súd v Santiagu de Chile odmietol Ezzatiho žiadosť na zastavenie procesu v súvislosti s jeho obvineniami, ako informoval portál „Vatican News“ v sobotu. Kardinál teda požiadal svojich právnikov, aby sa obrátili na štátnu prokuratúru s vyhlásením a vybavili zákonné formality. Podľa médií ide o. i. o prípad bývalého kancelára Arcidiecézy Santiago, Oscara Munoza Toleda, ktorého obviňujú zo zneužívania a ktorý bol v lete 2018 zatknutý. …
Kardinál Ezzati pochádza z Talianska, v r. 1959 prišiel do Čile a vstúpil do noviciátu saleziánov. V r. 1996 ho pápež Ján Pavol II. menoval za biskupa Valdivie, v r. 2010 ho pápež Benedikt XVI. vyvolil za arcibiskupa Santiaga de Chile. František ho v r. 2014 povolal do kolégia kardinálov.

Mimoriadny pápežov vyslanec v Čile
Pápež poslal minulý rok do Čile na spracovanie prípadov zneužívania mimoriadnej vyslanca a všetkých biskupov povolal do Vatikánu. Vrátane kardinála Ezzatiho prijal pápež odstúpenie už ôsmych biskupov Čile. Okrem toho prepustil dvoch v zahraničí žijúcich čilských biskupov pre zneužívanie z duchovného stavu.
Menovaním biskupa Aosa za apoštolského administrátora v Santiagu je teraz deväť z 27 čilských diecéz a prelatúr vakantných. Ide o San Felipe, Valparaiso, Santiago, Rancagua, Talca, Chillan, Osorno, Puerto Montt a arcidiecézu hlavného mesta Santiago.
Celestino Aos Braco sa narodil v Španielsku v r. 1945 a v 18. rokoch vstúpil do Rehole kapucínov. Študoval psychológiu v Barcelone a Santiagu de Chile. V Čile pôsobil aj na cirkevných súdoch. Pápež František ho 25. júla 2014 menoval za biskupa Diecézy Copiapo.
Sídlo arcibiskupa Santiaga je však z právneho hľadiska vakantné. –zg-

Rakúsko: Pôstne pobožnosti k Svätej hlave

Obrázok: https://www.google.com/search?rlz=1C1AVNA_enSK590SK659&q=St+Egid+Klagenfurt&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjr542z5pzhAhUJbFAKHXUDDkcQsAR6BAgJEAE&biw=1276&bih=598&dpr=1.25#imgrc=uMVx1MYGi-aF8M:

Klagenfurt, 23.3.2019 (KAP) 024 698 – V Rakúsku v korutánskych farnostiach slávia v týchto dňoch „Pobožnosti ku Svätej hlave“, čo je stáročná jedinečná duchovná tradícia. Bohoslužby, ktoré sa konajú viac dní za sebou, majú meditačné homílie k Pôstnemu obdobiu, vzdávajú úctu tŕním korunovanej Kristovej hlave a majú aj mimoriadne hudobné stvárnenie.
Pôvod majú tieto pobožnosti v mestskej Fare sv. Egídia v Klagenfurte, kde sa už 270 rokov uchováva milostivý obraz tŕním korunovanej hlavy Ježiša nad hlavným oltárom. Na pripomienku záchrany pred morom rozhodli sa v r. 1750 zaviesť každoročné pobožnosti k „Svätej hlave“. Konajú sa ešte aj dnes medzi 4. Pôstnou nedeľou a pondelkom po 5. Pôstnej nedeli.
V Kostole sv. Egídia bude tento rok mať homílie pobožností ku „Svätej hlave“ od 31. marca do 8. apríla rektor pre púte cisterciánskeho kláštora Heiligenkreuz vo Viedenskom lese, Stephan Neulinger OCist. Pobožnosti sa začínajú ružencom a meditatívnou hrou na organe a o 19. hod sa slávi svätá omša. S viacerými opátmi a em. arcibiskupom Aloisom Kothgasserom ako kazateľom sa zasa konajú pobožnosti vo Wolfsbergu.
Ďalšie pobožnosti budú aj v iných farnostiach. Z Villachu, kde sa koná pobožnosť so známym rakúskym spovedníkom pátrom Bernhardom Vosickým, OCist, ich bude prenášať od 31. marca do 7. apríla o 18. hod. aj „Rádio Mária“. –zg-

Kanada: Muž počas omše pobodal kňaza

Montreal, 23.3.2019 (KAP) 024 697 – V najväčšom kanadskom chráme v Montreale – v Bazilike oratória sv. Jozefa – bol počas svätej omše pobodaný katolícky kňaz. Počas televíziou prenášanej rannej svätej omše v piatok sa zrazu muž v krypte baziliky vrhol na 77-ročného rektora chrámu Claude Groua a viackrát ho bodol ostrým predmetom, predtým, než mohli veriaci zasiahnuť.
Kňaz je v nemocnici a podľa polície a cirkvi nebol smrteľne zranený. Médiá uviedli, že polícii známy 26-ročný páchateľ po čine neušiel, ale zostať bez pohybu stáť a ho polícia zatkla. Jeho motívy zatiaľ nie sú známe.
Kanadský premiér Justin Trudeau označil tento čin ako „strašný útok“ a zaželal kňazovi skoré uzdravenie.
„Všetci sme šokovaní z tohto aktu násilia, ktorý bol spáchaný na mieste venovanému pokoju,“ uviedol arcibiskup Montrealu Christian Lepine na webovej stránke arcidiecézy. Súčasne sa poďakoval polícii, zdravotníkom a veriacim za ich zásah. „Povzbudzujem všetkých, aby sa modlili a zostali pokojní.“ –zg-

Vatikán nemá dôkazy o diakonkách

Vatikán, 22.3.2019 (kath.net) 024 696 – Vatikánska komisia na vyšetrenie úradu diakoniek očividne nedokázala objaviť nijaké historické dôkazy o existencii diakoniek. Oznámil to nemecký profesor teológie Peter Hünermann s odvolaním sa na Teologickú komisiu Biskupskej konferencie Nemecka pre „LifeSiteNews“.
Komisiu zvolal pápež František v r. 2016 a svoju správu odovzdala pápežovi už v polovici roka 2018! Pre Hünermanna je nezverejnenie tejto správy pápežom znamením toho, že s výsledkom nesúhlasí.
Teológ poukázal aj na výpovede známej profesorky teológie Marianne Schlosserovej, študentky Prof. Jozefa Ratzingera, ktorá v komisii pracovala a aj ďalšieho jej člena Prof. Karla-Heinza Menkeho.
Prof. Hünermann, ktorý bol pred emeritovaním vedúcim katedry na Univerzite v Tübingene tiež predpokladá, že kardinál Ladaría, prefekt Kongregácie pre náuku viery postoj komisie zdieľa.
Prof. Hünermann sám sa pritom už dlhšie vyslovuje za ženy diakonky. -zg-

USA: Biskup kritizuje rozhodnutie nemeckých biskupov

„Má sa hlasovať o poklade viery?!“

Bonn, 22.3.2019 (kath.net) 024 695 – „Očividne sa má hlasovať o základných prvkoch depositum fidei ako navrhlo niekoľko nemeckých biskupov.“ Napísal zo Mons. Joseph Strickland, americký biskup z Tyleru (štát Texas) na Twitteri k správe, že nemeckí biskupi ohlásili „synodálny proces“ o celibáte a sexuálnej morálke. Biskup to označil ako vec, ktorá „vzbudzuje veľké starosti“.
Biskup Strickland patrí k biskupom, ktorí výslovne podporili Manifest viery kardinála Gerharda L. Müllera. –zg-

Vatikán vyšetrí kauzu biskupa blízkeho pápežovi

Buenos Aires, 22.3.2019 (kath.net/KAP) 024 694 – V prípade biskupa Rímskej kúrie, ktorého obviňujú zo zneužívania seminaristov, Vatikán podľa médií začal v jeho bývalej diecéze v Argentíne vyšetrovanie. Ako napísali noviny „El Tribuno“ 21. marca na internete v severo-argentínskom Orane vypočúvajú katolíckych seminaristov, ktorí obviňujú bývalú hlavu diecézy zo sexuálnych útokov. Tieto svedectvá svedkov, ktorých zhromaždil biskup Carlos Sanchez z Tucumanu, majú slúžiť ako základ budúceho cirkevného procesu.
Ide o obvineného biskupa Gustavca Zanchettu, vysokopostaveného pracovníka vatikánskej správy majetku. Dnes 55-ročného biskupa menoval v jednom zo svojich prvých personálnych rozhodnutí pápež František v júli 2013 za biskupa Oranu. Po tom, čo v auguste 2017 odstúpil z vedenia diecézy, povolal ho pápež v decembri na zvlášť vytvorený post asesora správy majetku Svätého stolca.
Ako dôvod odstúpenia Zanchettu Vatikán uvádzal problémy s miestnym klérom. Biskupa obvinili z autoritatívneho správania, no „vtedy nebolo jediné obvinenie zo sexuálnych útokov“, ako povedal vatikánsky hovorca Alessandro Gisotti v januári 2019. Súčasne potvrdil, že nové vedenie Diecézy Oran zhromažďuje svedkov sexuálneho zneužívania. Dvaja v´bývalí generálni vikári kňazského seminára sa sťažovali vo Vatikáne na Kongregácii pre biskupov a Vatikán teraz začal predbežné vyšetrovanie. Jeden z vikárov vyhlásil, že Vatikán dostal od neho tieto informácie už v r. 2015!
Zanchetta zatiaľ nebude vykonávať svoju činnosť vo Vatikáne. Údiv vyvolalo, že Zanchetta sa zúčastnil s pápežom na duchovných cvičeniach v Ariccii juhovýchodne od Ríma. Exercície v Pôstnu dobu sú zvyčajne vyhradené úzkemu okruhu vedúcich predstaviteľov Svätého stolca. Vatikánu. –zg-

Nastrčené a pravé dôvody zatracovania Viktora Orbána

Prof. Hubert Gindert

Bonn, 22.3.2019 (kath.net/Blog Forum Deutscher Katholiken) 024 693 – Manipulujú nás médiá? Mediálne kampane stálym opakovaním upevňujú želaný obraz. Sú na to mnohé príklady. Jedným z nich je maďarský premiér Viktor Orbán. Orbánovi sa vyčíta, že neustále porušuje „európske hodnoty“. Konkretizuje sa to hraničným plotom proti masovej migrácii a obmedzovaním „slobody vedy“ na Sorosom financovanej univerzite Central European University (CEU). Toto obvinenie sa spája aj s antisemitizmom, lebo Soros je žid.

Kto je George Soros?
Gregor Peter Schmitz uverejnil v nemeckých novinách Augsburger Allgemeine Zeitung (AZ) 29.11.18 portrét s titulkom: „Štátny nepriateľ č. 1“. „George Soros je jedným z najbohatších ľudí, ale on chce byť viac – politický misionár.“
Soros hovorí: „Chcel by som prevrhnúť svet.“… a Schmitz dodáva: „Už v mladom veku mu bolo jasné, že sa musí merať s ľuďmi ako Leonardo da Vinci alebo Albert Einstein. Ľuďmi, ktorí niečo menia.“ Kto ho určil za meniteľa sveta? Kto ho zvolil? Nikto! Sú to peniaze, ktoré jemu – 25-násobnému miliardárovi – dávajú prostriedky na robenie politiky.
Soros „je jedným z gewieftesten špekulantov všetkých čias … jeho zaujíma robiť peniaze pre jeho pravú misiu – politickú filozofiu,“ píše Schmitz, ktorý pred piatimi rokmi s ním napísal knihu.
Čo je „politická filozofia“ Georgea Sorosa? Maďar Soros študoval v Londýne u Karla Poppera, vynálezcu „otvorenej spoločnosti“. Takú „otvorenú spoločnosť“ vidí Soros očividne u Baracka Obamu a Hilary Clintonovej. „Soros patrí k najväčším sponzorom amerického volebného boja. Koľko peňazí Soros okrem toho pumpuje do mimovládnych organizácií, pomoci v rozvojových krajinách v spojení s „reprodukčným zdravím“ – konkrétne potratom, sa neuvádza. Soros sa oslavuje ako „jeden z najväčších dobrodincov sveta“, lebo po desaťročia vkladal miliardy do nadácií vo východnej Európe, Rusku a EÚ, ale aj v USA na integráciu chudobných a menšín. „Chce napomáhať otvorenú a liberálnu spoločnosť.“ Je to spoločnosť autonómnej morálky, slobodná od etických záväzkov a „tlakov“.
Kto myslí inak ako Soros, patrí k nepriateľom – tak ako Viktor Orbán, ktorého v článku označujú ako „autokrata“ alebo ako Donalda Trumpa. Obaja boli demokraticky slobodne zvolení. Musia robiť politiku v právnom štátne, ktorý „autokracii“ vyhradzuje hranice. „Hraničné ploty“ máme aj s „Čínskym múrom“, „Rímskymi limes“, v Izraeli a v USA na mexickej hranici. Je legitímne právo štátu chrániť si hranice a riadiť prisťahovalectvo. Maďarsko pomáha prenasledovaným kresťanom v ich domovinách.
„Delegácia biskupov melkitskej katolíckej cirkvi počiatkom marca navštívila maďarskú vládu, aby sa poďakovala za pomoc. Orbán im dal k dispozícii 24 miliónov eur pre prenasledovaných kresťanov.
Sloboda vedy nie je neobmedzená. Proti čomu zatvorenie CEU smeruje, to sa z médií nedozvieme – hádam proti nevedeckej ideológii gender? Kto kritizuje Sorosa nemusí byť ani antisemita.
Viktora Orbána kritizujú samozvaní strážcovia „európskych hodnôt“, odkedy dostal 2/3 väčšinu a s ňou dal 25. apríla 2011 krajine novú ústavu. Odvtedy je Maďarsko trvalo sledované a napádané z EÚ.
Kritici z EÚ ústavu kritizujú – liberálna frakcia (ALDE) v Európskom parlamente kritizovala o. i. „chýbajúcu ochranu pred diskrimináciou pre vek a sexuálnu orientáciu, ustanovenia na ochranu života, ktoré sú v podstate zákazom potratov, prílišné zdôrazňovanie hodnôt ako viera, spoločenstvo a národ voči jednotlivcovi, zakotvenie tradičnej rodiny a kresťanstva ako základu maďarského národa, ako aj oklieštenie práv ústavného súdu“. S kritikou liberálov súhlasia aj sociálni demokrati, zelení a ľavičiari v EP.
Preambula ústavy má titul „Národné vyznanie“. Je v nej prvá veta maďarskej hymny „Nech Boh žehná Maďarsko!“ Je tam vyhlásenie „členov maďarského národa“. Definujú sa ako eticko-kultúrny národ, ktorý preberá „zodpovednosť za všetkých Maďarov“. Zdôrazňuje sa hrdosť na predkov a nimi vytvorené duchovné poklady a poukazuje sa na to, že maďarský národ po stáročia Európu bránil a talentami a usilovnosťou rozmnožoval spoločné hodnoty Európy. Maďarský národ sa zaväzuje zachovávať dedičstvo, jazyk, maďarskú kultúru aj kultúru v Maďarsku žijúcich národností. Ako podstatné štátne ciele sa uvádzajú: dôstojnosť človeka, pokoj, bezpečnosť, poriadok, pravda a sloboda. Štát má občanom slúžiť a pomáhať chudobným. Preambula si ctí sv. Štefana, ktorý „maďarský štát pred 1000 rokmi postavil na pevné základy a maďarskú vlasť urobil súčasťou kresťanskej Európy“. „Štátna kontinuita je stelesnená „svätou korunou“. Preambula vyzdvihuje úlohu kresťanstva pri udržaní národa. Zdôrazňuje „zodpovednosť pred Bohom a človekom“. Ako najdôležitejšie spoločenské opory sa uvádzajú – rodina a národ. Zdôrazňuje sa, že na prekonanie „morálnych otrasov“ v 20. storočí je potrebná „duchovná a duševná obnova“.
Je jasné, že v Nemecku, kde zaviedli „manželstvo pre všetkých“ a kde sa pripravujú zákony na náhradné materstvo pre lesbické páry, nová maďarská ústava pôsobí ako červená šatka pre býka.

Výsledky Orbánovej politiky od r. 2010:
• Pôrodnosť vzrástla z 1,20 na 1,50.
• Počet potratov klesol o tretinu zo 40 449 na 28 500.
• Počet rozvodov klesol o štvrtinu z 23 873 na 18 600.
• Počet sobášov stúpol o 42%!

Tieto úspechy sa dosiahli materiálnou pomocou rodinám s deťmi.
A Viktor Orbán ohlásil ďalšie príspevky a výhodné pôžičky pre rodiny. Tieto úspechy sa v médiách zamlčujú. Aj to je súčasť manipulácie.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *