Obraz Panny Márie Guadalupskej neustále udivuje svojou zázračnosťou

Slávny obraz Panny Márie Guadalupskej, ktorý je k videniu v meste Mexico City, konkrétne v bazilike nazvanej Bazilika de Guadalupe, patrí ku vzácnym katolíckym artefaktom. Jeho vznik a hlavne zachovalosť budí aj po stáročiach úžas u veriacich i ateistov.

Na rozdiel od Turínskeho plátna, v ktorom bolo uložené telo Pána Ježiša a o ktorého autenticite mnohí vedci pochybujú, tu pozorné skúmanie potvrdilo pravosť aj vek diela. Overovanie prebiehalo v kozmických laboratóriách NASA – najmodernejšími vedeckými metódami! Ani tie však nepriniesli odpoveď na základnú otázku: Akým spôsobom obraz Panny Márie Guadalupskej vznikol a prečo farby ani po bezmála päťsto rokoch vôbec nevybledli, ani sa nezmenili?

Ruže rozkvitli v mraze

Všetko začalo v decembri 1531, kedy išiel skoro ráno starý indián Juan Diego Cuauhtlatoatzin zo svojej osady na svätú omšu. Keď došiel k úpätiu kopca Tepeyac, začul prenádherný spev. Potom, čo zastal, počul, že na neho niekto zhora volá. Vyšiel teda až na samý vrchol kopca.

Tam stála vznešená pani tmavej pleti, predstavila sa ako Matka Božia a žiadala ho, aby povedal biskupovi, že má na tomto mieste postaviť kostol a zasvätiť jej ho.

Biskup ale historke člena „menejcenného“ národa neuveril. Lenže Juan mal videnie, že na mieste, kde zjavenie uvidel, natrhal ruže. Hoci bol december a mrzlo len tak praskalo, našiel ich veľa, pozbieral ich do plášťa a ešte kvitnúce priniesol skeptickému biskupovi.

Keď ich pred ním chcel vysypať, vytvorili pred ich užasnutými zrakmi na vnútornej strane plášťa – tilmy obraz svätice. Ona chcela, aby miesto bolo nazývané Guadalupe.

Plášť je stále ako nový

Prečo práve týmto slovom, to je záhada (je aztécke, nie španielske), nie je to však jediná záhada. Chudobný indiánsky plášť, ktorý je utkaný z rastliny agáve a ktorý sa mal podľa všetkých prírodných zákonov najneskôr po 40 rokoch rozpadnúť, je aj po takmer 500 rokoch úplne zachovalý.

Nenesie stopy ťahov štetcom, farby sú stále svieže, aj keď bol stáročia nezarámovaný a vystavený dymu kadidiel a sviečok, dotykom zbožných pútnikov aj ďalšiemu znečisteniu.

Oči ukrývajú postavy zúčastnených

Výskum v roku 1962 odhalil v očiach Panny Márie siluetu nálezcu, Juana Diega, ale aj postáv prekladateľa a biskupa, prítomných u scény vysypania kvetov z plášťa. Zástupca firmy Kodak potom vyhlásil, že obraz sa oveľa viac podobá fotografii ako maľbe!

To len podnietilo záujem vedcov. Tí po skúmaní každého detailu dospeli k záveru, že nie je možné logicky vysvetliť nielen samotné dielo, ale aj fakt, že stále ešte existuje.

Obraz Panny Márie Guadalupskej má teplotu tela

A nielen to. Zachovalo si pôvodnú sviežosť. Je dokonca vytvorené tak, že využíva hrubý vzor tkaniny k docieleniu priestorovej hĺbky tváre. Oční špecialisti zistili, že sietnica reaguje na svetlo rovnako ako u ľudského oka! To ale ešte nie je zďaleka koniec záhad.

Teplota plátna zodpovedá ľudskému telu, pod opaskom znázorňujúcim tehotenstvo sú fonendoskopom zreteľne počuteľné údery srdca dieťaťa v maternici. Teplota tkaniny, na ktorej je obraz, je stále 36,6 stupňov, čo je teplota zdravého človeka. V oblasti pása Panny Márie namerali pulz 115 úderov za minútu, čo zodpovedá pulzu ľudského plodu.

Farby sa nedotýkajú plátna

Videozáznam potom na tom istom mieste ukázal pohyb plodu krátko pred pôrodom! Na zistenie pôvodu farieb bol použitý laser aj ďalšie prístroje. Podľa analýz sa na Zemi vôbec v žiadnej forme nevyskytujú, navyše sú tesne nad plátnom, bez  toho, že by sa ho dotýkali! Tajomstvo Máriinho obrazu sa ešte prehĺbilo, keď dr. Richard Kuhn, nositeľ Nobelovej ceny v odbore chémie, konštatoval, že vlákna obrazu neobsahujú žiadne známe minerálne, rastlinné, zvieracie alebo syntetické farbivá. Farby tvoria úplne hladký povrch ako na fotografii, akoby látka reagovala ako film, na ktorý boli obraz a farby nanesené tajomným pôsobením priamo na jednotlivé vlákna. To je jedinečný, úplne nevysvetliteľný fenomén.

Nakoniec vedci kapitulovali a priznali, že to, ako obraz Panny Márie Guadalupskej v Mexiku vznikol, aj to, že stále existuje, nie je možné vysvetliť nijak inak ako zázrakom alebo pôsobením mimozemských síl.

Zdroj: Fatym.cz, Podle Le Chardonnet z Léonart: Le ciel, assuré par Maria, magazin.travelportal.cz, Obrázky: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *