Život Cirkvi vo svete 23/2018

KBS: Posolstvo na Deň posväcovania kňazov

Írsko: Dlhé rameno Georga Sorosa

Lupič zlomil 100-ročnej žene väzy na ceste do kostola

Kardinál pripomína ateistickému premiérovi službu ľudu

Kardinál s hnevom proti vatikánskym pracovníkom

„Wir sind Kirche“ teraz odhalilo svoju tvár

Rumunsko: Salvatoriáni horliví v sociálnej práci

Maďarsko: „Ľudový biskup“ Beer za „viri probati“

Kardinál s globalistami na tajnej schôdzke ‘Bilderbergu’

Nemecko: Holorub kláštorov pokračuje

Pápež povyšuje svojho dôverníka na arcibiskupa

Rehoľníčka zomrela vo veku takmer 111 rokov

Nemecký biskup a viedenský teológ kritizujú Vatikán

Müller: ‚Zatiahli brzdu krátko pred priepasťou…‘

‚Marx vládol biskupskej konferencii ‚v barokovej sláve‘

Arcibiskup po páde z koňa na Božie Telo v nemocnici

Argentína: Futbalisti neprišli na audienciu u pápeža!

USA: Najvyšší súd dal za pravdu kresťanskému pekárovi

Poľsko: Najväčšie stretnutie mladých v Európe

Pápež hovorí s poľským premiérom o utečencoch

Praha: Zlé následky pre cirkev – cena za novú vládu

+ Zomrel nikaragujský kardinál Miguel O. Brava

Bohorúhavá torta spôsobuje rozruch v Argentíne

O poslednom tabu

Cirkevný právnik: Kardinál Marx v Cirkvi ‚poškodený‘

Nemecko: Vatikán biskupom znova odmietol intercommunio

Berlín: Polícia strieľala na muža s nožom v dóme

Betlehem: Útok nožom na katolíckeho kňaza

Söder: Pápež je „veľká morálna autorita vo svete“

Pápež vydáva jasný signál Ruskej pravoslávnej cirkvi

Austrália: Nový administrátor pre Arcidiecézu Adelaide

Poľsko: Procesia na Božie Telo spája milióny

Teologička: Tón diskusie o vysviacke žien sa zostruje

Kardinál Woelki: Tu ide o život a o smrť !

Koniec kultúrneho katolicizmu v Írsku

Kresťania Západu zvlášť kritickí voči islamu

Teológ: Debata o „Humanae vitae“ musí pokračovať

Psychológ: „Homosexuálna ideológia infiltrovala Cirkev“

* * * * * * *

Boh dovolil sv. Terézii Avilskej, aby počas agónie uvidela jeho svätosť tak, ako ju vidia anjeli a svätci v nebi. To jej spôsobilo takú hrôzu, že keď sestry videli, ako sa chveje a je rozrušená, s plačom sa jej spýtali: „Matka, čo sa ti stalo? Určite sa nebojíš smrti po toľkých pokániach a prehojných horkých slzách?“ Sv. Terézia odpovedala, že sa nebojí smrti. Sestry sa pýtali: „Bojíš sa svojich hriechov? Pekla?“ Sv. Terézia odvetila, že nie. Potom povedala: „Ó sestry moje! Je to Božia svätosť. Môj Bože, zmiluj sa nado mnou!“ (365 dní s dušami v očistci, Zachej 2014)

KBS: Posolstvo na Deň posväcovania kňazov

Bratislava, 18.5.2018 (TK KBS) 022 346
„Deň posväcovania kňazov, ktorý sa slávi na slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho nám ponúka príležitosť zastaviť sa na chvíľu v Pánovej prítomnosti a pripomenúť si naše stretnutie s ním, aby sme si upevnili svoje poslanie v službe Božiemu ľudu.“
Na Deň posväcovania kňazov to píše v posolstve Kongregácia pre klerikov. Jej slovenský preklad prináša na svojej stránke www.kbs.sk Konferencia biskupov Slovenska.
„Drahí kňazi, potrebujeme byť denne, zakaždým znovu premieňaní Pánom, ktorý nás povolal. Nechať sa „vyviesť hore“ a ostať s ním „osamote“, to nie je povinnosť nášho úradu, vonkajšia praktika alebo neužitočné strácanie času, ktorý by sme mohli venovať povinnostiam našej služby, ale je to tryskajúci prameň, ktorý v nás vyviera, a má zabrániť tomu, aby naše ´tu som´ vyschlo a vyprahlo. Keď uvažujeme o evanjeliovej scéne premenenia Pána, môžeme si všimnúť tri malé kroky, ktoré nám pomôžu potvrdiť naše rozhodnutie pre Pána a obnoviť náš kňazský život: vystúpiť hore, nechať sa premeniť, byť svetlom pre svet,“ píše sa v dokumente, ktorý je možné nájsť TU.
Tento mimoriadny deň v roku zaviedol sv. Ján Pavol II. Venovaný je intenzívnej modlitbe za kňazov.

Írsko: Dlhé rameno Georga Sorosa

Komentár: Johannes Graf

Dublin, 8.6.2018 (kath.net/jg) 022 345 – „Skutočne som kresťan a síce rímskokatolícky a preto neočakávam, že ‚história’ bude niečo iné ako ‚dlhá porážka’ – hoci obsahuje niektoré príklady a okamihy definitívneho víťazstva.“ Mnohým ochrancom života táto veta po írskom referende hovorí z duše. Je z listu anglického spisovateľa Johna R.R. Tolkiena z r. 1956 a bola teda napísaná ešte pred kultúrnou revolúciou 60. rokov.
Všetko iné ako jasné hlasovanie za zrušenie dodatku írskej ústavy, ktorým sa v r. 1983 uznalo právo na život nenarodeným, by bolo naozaj veľkým prekvapením. Prívržencom liberálneho zákona o potrate sa podarilo v bývalej katolíckej krajine 2/3 väčšinou v rámci generácie zmeniť ochranu života na potrat.
Bez detailov o politickej situácii Írska chcem upozorniť na niektoré body, ktoré by mohli osvetliť tento vývoj.

Prípad Halappanavar
Dňa 28. októbra 2012 zomrela 31-ročná Savita Halappanavar v univerzitnej nemocnici v Galway na otravu krvi liečená prostriedkom odolným voči antibiotikám. Halappanavar utrpela septický potrat. Jej tragický prípad médiá opísali tak, akoby jej smrť zapríčinili zákony, ktoré zakazujú potrat. Ešte pred presným určením príčiny smrti sa hlasno požadovalo uvoľnenie potratového zákona! No vyšetrenia ukázali, že zdravotnícky personál urobil viaceré chyby a neskoro sa určila diagnóza. … To však už nezohralo úlohu, ako ani fakt, že Írsko je medzi krajinami vo svete, ktoré majú najnižšiu úmrtnosť matiek!
Požiadavky potratového hnutia dostali svoju tvár, ktorá sa použila aj v r. 2018. Kampaň vyhlasovala dojímavý príbeh: Mladá vzdelaná žena musela zomrieť, lebo Írsko zakazuje potrat!

Dlhodobá kampaň
Tieto pozorovania vedú k ďalšiemu rozhodujúcemu faktoru. Kampaň na zrušenie dodatku ústavy bola očividne dlho pripravovaná! V r. 2016 uverejnila internetová stránka DCLeaks.com dokumenty, z ktorých má vyplývať, že nadácia miliardára Georga Sorosa chce na celom svete bojovať proti zákazu potratu. Írsko hrá v tejto dlhoročnej stratégii dôležitú úlohu, lebo úspech Sorosom podporovaných prívržencov potratu v Írsku „by mohol mať účinky na iné katolícke krajiny Európy ako Poľsko a dodať potrebný dôkaz, že zmeny sú možné aj vo veľmi konzervatívnych krajinách,“ uvádza sa doslova v dokumente.
Miliardárove nadácie „Open Society“ podporujú organizácie ako „Amnesty International“, „Abortion Rights Campaign“ a „Irish Family Planning Association“ v ich nasadení za zrušenie dodatku ústavy v Írsku. To bolo možné čítať v dokumentoch. „Amnesty International Irland“ bola v decembri 2017 odsúdená na vrátenie daru 137 000 eur, ktoré dostala od Sorosovej organizácie. Dôvod: Dar porušuje prísne írske zákony proti financovaniu politických kampaní zo zahraničia. Amnesty odmietla dar vrátiť a tvrdila, že peniaze použila na účely v zmysle zákona. Rovnako odsúdená „Abortion Rights Campaign“ však vrátila 25 000 eur nadácii „Open Society Foundation“.
Už deň po hlasovaní – ešte pred tým, než boli spočítané všetky hlasy! – uverejnila „Amnesty International Irland“ na webe stanovisko, dosť podobné stratégii „Open Society Foundation“:

„Výsledok hlasovania je následok desaťročia trvajúcich kampaní občianskych skupín a aktivistov. Dnešné hlasovanie je posolstvom pre Severné Írsko, Salvador, Poľsko a iné krajiny, v ktorých boj pokračuje, že zmena je možná.“ …

Tieto iniciatívy sa začali všetky už pred rozhodnutím vypísať referendum na zrušenie dodatku ústavy! Dlho pred hlasovaním boli nálady v krajine ovplyvňované istým smerom a tak sa vytýčili cesty k úspechu. Počas volebnej kampane 2018 prieskumy neustále ukazovali jasný súhlas ľudí so zrušením ochrany života v ústave.
Kampaň proti jeho zrušeniu bola finančne a organizačne očividne menej účinná. Rozhodnutie Google, nepovoliť reklamu k referendu, ju postihla silnejšie ako opačný tábor, ktorý mal navyše za sebou všetky veľké médiá. Žiadna strana v parlamente sa nezasadzovala za zachovanie dodatku ústavy.
Katolícka cirkev mala svojou sieťou farností infraštruktúru na protiváhu. Biskupi sa opakovane jasne vyslovili za zachovanie ochrany života. No najneskôr po jasnom schválení homosexuálneho „manželstva“ v máji 2015 bolo jasné, že cirkev stratila svoju váhu v írskej spoločnosti. Oslabená škandálmi a sekularizáciou musí prežívať, že reči o katolíckom Írsku sú minulosťou. …

Hnutie ochrany života v USA v ostatných dekádach ukázalo, že premena je možná. Potrat je tam síce naďalej legálny, no v mnohých štátoch USA sa potrat obmedzuje. Poskytuje sa pomoc tehotným ženám v núdzi, potratové kliniky musia zatvárať brány, počet potratov klesá. Za to patrí vďaka množstvu aktivistov a organizácií na ochranu života. Povedomie o vývoji embrya od počatia, o problémoch a následkoch potratu pre matky, otcov a spoločnosť sa vzmáha. Už aj prezident Trump a jeho viceprezident sa vyslovujú tak jasne za život ako ešte nikdy predtým, no za slovami nasledujú aj ich činy. Zmena je teda možná – oboma smermi. –zg-

Lupič zlomil 100-ročnej žene väzy na ceste do kostola

Derby, 8.6.2018 (kath.net) 022 344 – Nedávno sa dožila požehnaných 100 rokov – Zofija Kaczanová pochádzajúca z Poľska. Teraz zomrela vo Veľkej Británii v Derby, kam sa nasťahovala po druhej svetovej vojne po tom, čo bola ako mladá žena odvlečená na nútené práce do Nemecka. Zomrela na následky prepadu lupiča, pri ktorom jej muž zlomil väzy.
Zofija Kaczanová chcela ako každý deň navštíviť poľskú svätú omšu v jej Kostole sv. Maximiliána Kolbeho v Nottinghamskej diecéze. Tu sa zozadu k nej priblížil lupič, zrazil ju na zem a ušiel s jej kabelkou. Privolaná polícia kvalifikovala zranenia ako ľahšie, zlomený krk si všimli až neskôr. Už dlhšie ovdovená žena zomrela niekoľko dní po prepade v nemocnici na následky zranení.
Podozrivý muž (39) sedí vo vyšetrovacej väzbe. Britské a poľské médiá citeľne šokovane o tom podávajú správy. –zg-

Kardinál pripomína ateistickému premiérovi službu ľudu

Vatikán-Madrid, 7.6.2018 (kath.net/KAP) 022 343 – Predseda Biskupskej konferencie Španielska, kardinál Ricardo Blazquez, v mene biskupov gratuloval k zvoleniu novému premiérovi Pedrovi Sanchezovi, ako informovali „Vatican News“ v stredu. Sancheza poslanci v pondelok zvolili za nástupcu vyslovením nedôvery zvrhnutého Mariana Rajoya.
„Ubezpečujeme vás o našej modlitbe, aby vám Boh dal svoje svetlo a svoju silu na plnenie veľkej úlohy, ktoré španielsky ľud od vás očakáva – služby verejnému blahu, zabezpečeniu blahobytu a sociálnej súdržnosti. Nech naša krajina zažíva pokoj, spravodlivosť, slobodu a verejné blaho pre všetkých občanov,“ napísal kardinál.
Kardinál Blazquez premiéra ubezpečil, že biskupi „chcú úprimne spolupracovať s legitímnymi orgánmi štátu, aby lepšie slúžili verejnému blahu.“
Španielski biskupi sa obávajú proticirkevného kurzu novej vlády. Sanchez signalizoval, že bude brať málo ohľadu na cirkevné záležitosti. Menovanie 46-ročného socialistu za premiéra skrýva vzhľadom na potreby katolíckej cirkvi podstatný konfliktný potenciál.
Sanchez v piatok priviedol k pádu premiéra Rajoya hlasovaním o nedôvere a v sobotu kráľ Filip VI. prijal jeho prísahu premiéra.
Španielski biskupi si robia starosti, že Sanchez nanovo podchytí mnohé body svojho volebného programu. Tento ekonóm stále znova zdôrazňuje, že je „presvedčený ateista“! Pri prísahe ako prvý premiér v demokratickej histórii Španielska neprisahal na Bibliu, ale iba na španielsku ústavu! Ani zvyčajný kríž s Kristom pri tejto ceremónii v paláci Zarzuela na jeho prosbu nepriniesli.
Sanchez považuje náboženstvo za súkromnú vec. Nielenže schvaľuje odstránenie všetkých náboženských symbolov zo škôl a inštitúcií. Chce navyše náboženstvo vyškrtnúť aj z učebných plánov a vyhlasuje:
„Náboženstvo patrí do kostola a nie do školy!“
Nový premiér chce vyrubiť cirkvi aj väčšie dane a škrtnúť jej finančné dotácie.
Už ako opozičný líder sa nový premiér zasadzoval za to, aby sa legalizovala eutanázia. Minulý rok podal v parlamente aj návrhy, ktoré majú maloletým transsexuálom od 16 rokov umožniť bez súhlasu rodičov hormonálnu terapiu a zmenu mena!
Kroky, ktoré by sa cirkvi mohli pozdávať, chce Sanchez urobiť v sociálnej politike. Ohlásil, že sa zosilní boj proti chudobe detí v krajine. Novými zákonmi chce podporiť rovnoprávnosť mužov a žien a zrušiť konzervatívnou vládou zavedené zostrenie zákonov o cudzincoch. Univerzálny zdravotnícky systém, ktorý Rajoy v r. 2012 zrušil a ktorý zaručoval zdravotnú starostlivosť všetkým ľuďom aj ilegálnym prisťahovalcom, chce nový premiér znova zaviesť. Rovnako chce zaviesť viaceré antikorupčné zákony. –zg-

Kardinál s hnevom proti vatikánskym pracovníkom

Bonn, 7.6.2018 (kath.net) 022 342 – Kardinál Walter Kasper, bývalý predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, v príspevku pre internetový Portál katolíckej cirkvi v Nemecku v súvislosti s listom kardinálovi Marxovi z Vatikánu reagoval s hnevom na informácie, ktoré unikli z Vatikánu. Ostro kritizoval, že list „osobne adresovaný“ kardinálovi Marxovi prenikol práve do „takých médií“, ktoré sú známe „kritickým postojom k pápežovi“. Týmto tvrdením očividne myslel na rakúsky kath.net , na nemecké katolícke noviny „Tagespost“ a na talianskych vatikánskych žurnalistov, ktorí list dostali.
Kasper to dáva do súvislosti s „radom vatileaks“ (únikov z Vatikánu) a hovorí o „porušení lojality pracovníkov kúrie“. Tvrdí, že tým „sa poškodila autorita nemeckých biskupov, aj Rímskej kúrie i pápeža, ako aj povesť Cirkvi a medzi veriacimi sa spôsobilo zmätenie“.
„Treba očakávať, že vinníci budú braní na zodpovednosť a že budú musieť rátať s konzekvenciami,“ vyhlásil Kasper hnevlivým tónom.
Je zaujímavé, že bývalý prefekt v oblasti ekumenizmu sa v minulosti nikdy nevyjadril k tomu, keď sa interné listy Biskupskej konferencie Nemecka pravidelne dostávali k liberálnemu redaktorovi Joachimovi Frankovi do novín „Kölner Stadtanzeiger“.
„Človek môže o kath.nete povedať mnoho, ale v každom prípade sa redakcia usiluje o férovosť.“ (Slová kardinála Kaspera v r. 2016)

„Wir sind Kirche“ teraz odhalilo svoju tvár

Mníchov, 7.6.2018 (kath.net) 022 341 – „Oficiálna dogmatická náuka o premenení (transsubstanciácii) chleba a vína na Telo a Krv Ježiša Krista je už z dôvodov biblickej exegézy takto neudržateľná.“
Toto tvrdí sporné – „hnutie cirkevného ľudu“ – „Wir sind Kirche“ v tlačovom vyhlásení v reakcii na list prefekta Kongregácie pre náuku viery, Ladariu, kardinálovi Reinhardovi Marxovi k návrhu prijímania pre protestantov v „jednotlivých prípadoch“.
„Wir sind Kirche“ (My sme Cirkev) médiami rado označované ako tzv. „hlas základne veriacich“ píše:
„Oficiálna dogmatická náuka o transsubstanciácii je už neudržateľná, aj keď sa ešte stále menšina nemeckých biskupov vehementne stavia proti ďalšiemu viditeľnému znameniu ekumenizmu, hoci z Vatikánu prišiel signál k ekumenickému otvoreniu sa v otázke Pánovej večere a Biskupská konferencia Nemecka podala konkrétne návrhy. Preto „Wir sind Kirche“ apeluje na všetkých katolíkov a katolíčky, aby udržiavali už dávno vyskúšanú a aj kardinálom Woelkim vo výnimočných prípadoch povolenú prax, aby evanjelickí partneri dostávali sväté prijímanie. Už dlho nestačí iba sa za ekumenizmus modliť, ale musia sa urobiť konkrétne kroky aj v otázke Pánovej večere a úradov.“
V správe sa výslovne pripomína, že a) katolícke chápanie Eucharistie sa odmieta a b) že diskusia o Eucharistii sa má využiť na reformu úradov v Cirkvi, čo pri „Wir sind Kirche“ znamená degradáciu cirkevnej hierarchie v prospech masívneho nadhodnotenia laikov v cirkvi.
Pozoruhodné je v tlačovej správe aj to, že sa dokonca spomína kath.net, lebo naša redakcia uverejnila list ako prvá a nedržala sa neexistujúcej cirkevnej mediálnej „hierarchie“: „Treba sa opýtať aj na cirkevno-politické motívy redakcie kath.net , ktorá uverejnila interný list, ktorý neprináša nové aspekty štyri hodiny pre vaticannews.va.“ –zg-

Rumunsko: Salvatoriáni horliví v sociálnej práci

Temešvár, 07.06.2018 (KAP) 022 340 – Rehoľa salvatoriánov si pripomína 100. výročie smrti svojho zakladateľa pátra Františka Jordana (1848-1918). V Rakúsku pôsobí 23 pátrov v troch sídlach. K rakúskej provincii však patrí aj „externá pobočka“ v západorumunskom Temešvári. Salvatoriáni v Rakúsku pôsobia najmä vo farskej pastorácii, v Rumunsku sa k tomu pridáva sociálny rozmer. Spolu s charitou prevádzkujú nočný útulok pre bezdomovcov, dom pre ženy v núdzi, detský denný stacionár, hospic, dom seniorov. Majú aj farmu – poľnohospodársky sociálny projekt – kde môžu žiť a pracovať bezdomovci.
Úlohou salvatoriánov je „približovať Ježiša Krista ľuďom moderným a pochopiteľným hlásaním viery ako Spasiteľa a uzdravovateľa. S tým je neoddeliteľne spojená aj solidarita s chudobnými a vytlačenými na okraj spoločnosti,“ hovorí páter Jozef Wonisch, provinciál salvatoriánov a predstavený kláštora v Temešvári.
Prvý salvatorián, páter Berno Rupp (1935-2017) prišiel do Temešváru začiatkom 90. rokov po skončení komunizmu. Chudobu tam spoznal cez deti na uliciach, ktorí žili v šachte kanálov pred kostolom salvatoriánov. Začal sa o nich starať v kláštore. Zorganizoval vydávanie stravy a humanitné dodávky do Temešváru. Od r. 1998 začal s charitou zakladať zariadenia pre ľudí v núdzi. Aby jeho dielo pokračovalo, založili „Nadáciu pátra Berna“.
Sami by pátri sociálnu a duchovnú prácu nezvládli, lebo kláštor v centre mesta má iba štyroch stálych členov. Páter Wonisch prichádza raz do mesiaca. Mladí pátri István Barazsuly a Marton Gál sa starajú o pastoráciu a prácu s mládežou. Fara „Elisabethstadt“ v Temešvári je živá a príťažlivá aj pre nemálo pravoslávnych kresťanov. Viac ako 85 % Rumunov je pravoslávnych, katolíci tvoria asi 6 %, v západnom Rumunsku je ich o niečo viac. Temešvárska diecéza má 70 000 katolíkov.
V pivnici kláštora zriadili pátri klub pre mládež a plánujú podľa rakúskeho vzoru aj poskytovať možnosť žiť a pracovať v kláštore hlavne pre mladých, ktorí chcú pátrov podporovať. Kláštor prevzali po páde komunistického režimu v r. 1989 v dezolátnom stave. Odvtedy sa postupne renovuje.
Salvatoriáni plánujú aj vzdelávací dom a orientačné kurzy 16-17 ročných pre absolventov škôl, aby našli vhodné povolanie. Podporu očakávajú najmä od nového katolíckeho biskupa Temešváru Józsefa-Csabu Pála (62), ktorý bude vysvätený v auguste.
Páter Wonisch zdôrazňuje, že chcú prispievať k stlmeniu veľkého vysťahovalectva z Rumunska do západnej Európy. Doma zostávajú starí, sociálne slabí a mnohé nezaopatrené deti.
Páter Marton túto drámu ilustruje: „V mojej triede v gymnáziu bolo 35 žiakov. Zostali piati.“ S týmto vývojom sa nemožno zmieriť, ako hovorí provinciál: „Chceme povzbudzovať mladých, aby zostali v krajine. Ako zodpovední kresťania sa majú zasadzovať za budovanie rumunskej spoločnosti.“ –zg-

Maďarsko: „Ľudový biskup“ Beer za „viri probati“

Budapešť, 6.6.2018 (KAP) 022 339 – Veľa pozornosti v Maďarsku vyvoláva v súčasnosti interview diecézneho biskupa Vácu, Miklósa Beera, pri príležitosti jeho 75. narodenín 1. júna. V zmysle cirkevného práva podal pápežovi aj ponuku odstúpenia. V interview pre blogový portál „www.szemlelek.blog.hu“ sa biskup Beer v súvislosti s rastúcim nedostatkom kňazov vyslovil za zrušenie povinného celibátu. Podľa jeho názoru by sa mohli stať katolíckymi kňazmi aj osvedčení ženatí muži – viri probati.
K úspechom svojho úradu považuje biskup rozšírenie okruhu, ktorý koná službu v Cirkvi. „Tento proces sa začal zavedením stálych diakonov. Máme viac ako 30 stálych diakonov, z ktorých viacerí samostatne vedú farnosti,“ zdôraznil biskup. Svätených akolytov má biskup 500 a hovorí:
„To znamená, že v cirkevných spoločenstvách sa niečo hýbe a tak pomaly za sebou zanechávame slepú uličku klerikalizmu. Okrem toho rastie počet rodinných spoločenstiev a duchovných hnutí. Nezabudnime ani na naše služby charity a naše cirkevné školy.“
Biskup ľutuje, že nemá dostatok času na osobné rozhovory s farármi: „To je veľmi dôležité, aby cítili, že nie sú odkázaní sami na seba.“
Na otázku, akou cestou sa má Cirkev v budúcnosti vydať, sa Beer odvolal na slová pápeža v turíčnej homílii: „Musí sa zmeniť všetko!“
„To znamená, že sa nemôžeme uspokojiť s organizovaním cirkevných slávností. Musíme v našej vlastnej rodine, v našom okolí žiť a pôsobiť ako kresťania. Prejavujme okolo nás žijúcim ľuďom našu kresťanskú lásku. Kresťanmi sme tým, že sa o seba staráme.“
Biskup Beer ďalej zdôraznil, že prácu žien v Cirkvi si treba vysoko vážiť. „Ženy by však nemali byť svätené za kňazky. Mojím vrúcnym želaním je svätenie za kňazov vhodných ženatých mužov po príslušnom vzdelaní. Každý by mal nájsť svoju úlohu a povolanie v Cirkvi. Z hľadiska histórie Cirkvi treba duchovné povolania nanovo premyslieť. Povolania ‚mních‘ a ‚kňaz‘ by sa mali oddeliť. Dôvod mnohých nedorozumení spočíva v tom, že sa tieto dve povolania spolu miešajú. Veľmi dúfam, že sa náš pohľad v tomto smere vyjasní,“ dodal biskup Beer. –zg-

Kardinál s globalistami na tajnej schôdzke ‘Bilderbergu’

Parolin bude prvým hosťom z Vatikánu, ktorý sa kedy zúčastnil na stretnutí skupiny Bilderberg!

Turín, 6.6.2018 (LifeSiteNews) 022 338 – Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin sa tento týždeň stretne s elitami globalistov zo západnej Európy a Ameriky na schôdzke za zatvorenými dverami. Medzi iným prediskutujú rast populistov v Európe a voľby v USA. Kardinála Parolina, (63) pozvali na tohoročné stretnutie globalistov skupiny „Bilderberg“ 2018 do talianskeho Turína.
Stretnutia skupiny Bilderberg slúžia ako fórum svetových elít od r. 1954 na rozvíjanie ich vízie sveta. Prítomní môžu voľne používať informácie z diskusií. Nikto však nesmie odhaliť, kto čo povedal. Na týchto stretnutiach sa zúčastňujú vysoko postavení ľudia ako David Rockefeller, Bill Gates, Bill a Hillary Clintonoví, Angela Merkelová, Tony Blair, Emma Bonino, Pierre Elliott Trudeau.
Tento týždeň bude 128 účastníkov z 23 krajín diskutovať o 12 témach: populizmus v Európe, nerovnosť, budúcnosť práce, umelá inteligencia, USA pred voľbami, voľný obchod, vodcovstvo USA vo svete, Rusko, kvantové operácie na počítačoch, Saudská Arábia a Irán, svet ‘po pravde’ a bežné udalosti.
Minulý rok bol tzv. populizmus na 8. mieste programu, tento rok je na 1. mieste. Od minulého stretnutia boli vlády kritizované ako populistické zvolené v Česku aj v Taliansku.
Podľa vlastnej literatúry je účelom každoročného stretnutia Bilderbergu „pestovať dialóg medzi Európou a Severnou Amerikou“. Niektorí vatikánski pozorovatelia sú zvedaví, či Parolin prednesie špeciálne posolstvo pápeža Františka účastníkom stretnutia. Od svojho zvolenia v r. 2013, pápež František podporuje globalistické záujmy ako klimatické zmeny a ciele OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja.
Parolin bude prvým hosťom z Vatikánu, ktorý sa kedy zúčastnil na stretnutí skupiny Bilderberg! Kardinál je jedným z najvplyvnejších predstaviteľov Rímskej kúrie a vatikánski pozorovatelia ho považujú za menovaného na podporu úspešného pontifikátu Františka. Parolin ubezpečil, že náuka pápeža Františka v „Amoris laetitia“ predstavuje posun paradigiem v Cirkvi. Čínsky kardinál Zen ho kritizoval za vatikánsky „samovražedný obchod“ s Čínou. A bol zapojený aj do najatia pro-homosexuálnej advokátskej kancelárie, aby presadila zatvorenie katolíckej webovej stránke kritizujúcej pápeža Františka. Kritici stretnutí nadácie Bilderbergu sú presvedčení, že jej stretnutia podkopávajú demokraciu.
„Prísne tajné každoročné stretnutia skupiny Bilderberg Group sa každým rokom dôkladnejšie sledujú,“ ako povedal Daniel McAdams pre LifeSiteNews. McAdams je výkonným riaditeľom „Inštitútu Rona Paula pre pokoja a blahobyt“. „Títo globalisti z Bilderbergu opovrhujú ľuďmi mimo elity a zvlášť odmietajú národnú suverenitu a ľudové hlasovanie. Ich direktívny prístup ‘my vieme čo je pre vás najlepšie’ skôr zraňuje tých najchudobnejších vo svete, ako by im pomáhal,“ hovorí Mc Adams.
Medzi tými, ktorí chcú vyjadriť svoje názory na „populizmus“ a iné témy sú: historička a žurnalistka Anne Applebaumová, jej manžel, poľský politik Radoslav Sikorski, šéf Banky Anglicka Mark Carney, diplomat Henry Kissinger, žurnalistka Peggy Noonan z Washington Post, bývalý britský kancelár štátnej pokladnice George Osbourne, šéf RyanAir Michael O’Leary, belgický premiér Charles Michel … a kardinál Parolin.
Podľa McAdamsa je kardinál Parolin nezvyčajnou voľbou hosťa:
„Rímsko-katolícka cirkev je pravou globálnou organizáciou a vďaka za to, že nie je globalistickou organizáciou. Pozvanie kardinála Parolina na tohoročné stretnutie by síce nemuselo nutne vyvolať našu nevôľu, no mali by sme chápať, že skupina Bilderberger a podobné skupiny sú často nevolenou elitou, ktorá je skôr proti náuke Cirkvi, ako by ju schvaľovala.“
McAdams povedal, že miliardár Bill Gates je pravidelným účastníkom stretnutí a poukázal na jeho odpor voči katolíckej náuke o živote a rodine:
„Jeho názory sú oveľa viac proti-katolícke, ako si dokážeme predstaviť! Pred niekoľkými rokmi sa Gates otvorene vyjadril, že dokáže znížiť svetovú populáciu o celú miliardu!“
Gates hlása aj svoje teórie ako zastaviť klimatické zmeny, ktoré ako verí spôsobuje človek. Čo odporúča?
„Použitím nových vakcín, zdravotnej starostlivosti a reprodukčnými zdravotnými službami by sme mohli znížiť populáciu až o 15 percent,“ citoval McAdams Gatesa. „To znamená zabíjať detičky, aby sa dosiahol jeho cieľ znížiť uvoľňovanie oxidu uhličitého.“
McAdams by rád vedel, či Parolin navštívi stretnutie na evanjelizáciu svetových elít, alebo aby sa s nimi spájal:
„Ak by kardinál Parolin navštívil schôdzku, aby nekompromisne obhajoval katolícky postoj vo veciach života a princípov subsidiarity, boli by sme potešení, že ‘rozvinul vlajku’ na inak nepriateľskom teritóriu. Avšak ak je jeho jediným účelom potľapkať si po pleciach s elitami a tak poskytnúť garanciu legitímnosti podujatiu, ktoré podkopáva naše katolícke princípy, tak by sme hľadeli na jeho účasť veľmi negatívne,“ uzavrel McAdams.
Hovorca Bilderbergu pre LifeSiteNews povedal, že ich hostia sú volení ako súkromní jednotlivci, nie ako predstavitelia ich firiem. „Stretnutia Bilderbergu vždy predstavovali veľkú rozmanitosť sektorov, prostredí a názorov,“ napísal mediálny tím Bilderbergu. „Pre nás je kľúčovou otázkou, či účastníci prispejú zaujímavou perspektívou nezávisle od svojho postavenia.“

Nemecko: Holorub kláštorov pokračuje

Spiritualita mníchov a mníšok sa už nezdá arcibiskupstvu hodná podpory!

Reutberg, 6.6.2018 (kath.net) 022 338 – Po zrušení kláštora Altomünster pokračuje Mníchovská arcidiecéza s podobne pochybnými metódami v rozbíjaní kláštora františkánok v horno-bavorskom Reutbergu. A to hoci kláštor podporuje veľké hnutie verejnosti a hoci sa nazbierali státisíce eur na jeho sanáciu. A hoci viaceré rehole ponúkli personálnu podporu. Je to škandál nad škandál: Najprv mníšky zbavili práv, potom ich rodinkárstvom obrali o pol milióna eur. Prečo kontrolóri zlyhali? A čo vie príslušný arcibiskup o tomto dianí?
„Pochválený buď Ježiš Kristus“, začala sr. Melánia svoj list na Mníchovské arcibiskupstvo a napísala:
„Je tu úmysel v našom kláštore všetko udržať a robiť, čo tam ctihodné sestry aj predtým robili, a síce s hlbokou zbožnosťou a eucharistickým životom sa starať o to, aby svätá Kristova tvár v tomto svete mohla znova zažiariť. Prirodzene že podľa príkladu sv. Pavla sa budeme živiť prácou vlastných rúk.
Generálnej predstavenej ide o zachovanie a využitie kláštora Reutberg. Založený bol v r. 1618 a leží na malom vŕšku. Veriaci navštívia najprv barokový kostol, menej zbožní kláštornú piváreň s výhľadom na hory pri povodí rieky Isar. Spoločenstvo sr. Melánie – Matky od svätého kríža – prosilo, aby z filiálok v Mníchove a Tanzánie mohlo vyslať sestry, aby zabezpečili pretrvanie kláštora Reutberg. Vlastne ponuka, ktorú nemožno odmietnuť. No arcidiecéza to vidí inak – nezáujem. A to je iba časť podivuhodného správania, ktoré byrokracia mníchovského kardinála Marxa prejavila.
Už roky bojujú ľudia v Sachsenkame o záchranu svojho kláštora. Občianska iniciatíva starostu, farára, členov farskej rady, vedcov, veriacich sa nespočetne angažovala perspektívnymi koncepciami. Zozbierali státisíce eur na sanáciu kláštora. Schválila to dekanátna rada. S kláštorom by sme stratili špeciálne miesto, ktoré stáročia žilo a prinášali požehnanie, ako povedal hovorca iniciatívy Ulrich Rührmair. „Po rokoch politiky „vykrvácania tam sú už iba dve sestry – a kláštor teraz musí konečne dostať férovú šancu, aby sa zotavil. My sme obrovská masa katolíckych kresťanov z regiónu a sme po generácie s kláštorom spojení. Kláštor by naďalej mohol prinášať požehnanie a byť kryštalizačným bodom ľudovej zbožnosti v celom regióne – keby ho nechali a podporovali.“
Podobne ako rozbitie vyše 400-ročného kláštora Altomünster, jediného centra Rehole sv. Brigity v Nemecku, sa aj v prípade Reutbergu prejavuje jeden model – spiritualita mníchov a mníšok sa už nezdá aparátu cirkvi hodná podpory! Mnoho peňazí plynie naproti tomu do budovania stále ohromnejšieho správneho aparátu cirkvi a vzdelávacích centier, ktoré svoj program stále viac zlaďujú so sekulárnym programom ľudových vysokých škôl.
Prístup k „zomierajúcemu spoločenstvu“ – ako sa vyjadrila hovorkyňa kardinála – sa ukazuje o to bezohľadnejší, akonáhle ide o ženský kláštor. Pritom je tento postup proti inštrukcii pápeža „Cor Orans“ . Podľa nej je povinnosťou kláštora sa pri prestarnutí spojiť do federácie. Chrániť sa tak majú najmä tie kláštory, ako napísal katolícky magazín „Alfa y Omega“, ktoré by sa mohli stať ľahkou korisťou majetných záujemcov. Reutberg je historická budova, má cenné umelecké poklady a vlastní 145 hektárov lesov a pozemkov, čo by pripadlo Mníchovskému arcibiskupstvu.
V príspevku pre „Christ und Welt“ napísal žurnalista o svojich dňoch v kláštore. Žasol nad „maličkou celou, latinskými modlitbami chvál, tajomným sledom spevu, modlitieb, státia, kľačania a klaňania sa“. Aj z mníchov, keď „po modlitbe zostali jednoducho na kolenách a čítali si v Biblii“, a v čiernych benediktínskych kutniach ruky pod škapuliarom kráčali po krížovej chodbe“. Žurnalista – neveľmi zbožný – si zobral so sebou knihu kardinála Saraha „Sila ticha“. Čítal si žalmy, pozoroval ukrižovaného Ježiša:
„A zrazu s ním začínam hovoriť, najprv opatrne, formulkami modlitieb z detstva, potom stále slobodnejšie, odvážnejšie, úprimnejšie. ‚Stat crux dum volvitur orbis’ tak znie motto kartuziánskej rehole: Kríž stojí pevne, zatiaľ čo sveta sa točí.“ V siedmy deň sa bojazlivo pýtam: „Ako to dokážem, aby som moju blízkosť k Bohu znova nestratil?“ Páter mi radí: „Dodržiavam formálne modlitby, modli sa každý deň desať minút, choď v nedeľu do kostola a aspoň raz za rok na spoveď a predovšetkým: Daj si tú námahu. Ježiš sa pre teba obetoval, on dal za teba svoju krv, on ju nechce naspäť, ale on chce, aby si si dal tú námahu, aby si zostal jeho priateľom.“

Treba si tieto veci pripomínať, aby sme si uvedomili, význam kláštorov. Možno sú priatelia mníšskeho života romantici. Ale to, že sa nehodia do doby sa im hovorilo už pred 2000 rokmi. Možno aj pred 1000 rokmi, keď írsko-škótsky benediktín Winfried, nazývaný Bonifác, „apoštol Nemcov“ z poverenia pápeža zakladal kláštory bez konca po celej zemi ako sieť fixných bodov aby tu boli pre Boha a ľuďom dodávali oporu, aby boli svetlom na vrchu, keď sa v dolu v dolinách zotmie.
Množstvo ľudí nachádza v dobe zabúdajúcej na Boha útechu, oporu, kotvu v živote. Veriaci, pochybovači, kňazi, biskupi ako Joseph Ratzinger, pre ktorého pravidelné exercície v kláštore Scheyern bolo existenciálne dôležité. V epoche, keď kresťanská viera sa vyparuje a niet povolaní, nemožno udržať všetky kláštory. Ale či to nie je práve veľký dôvod stáročným opátstvam, korunovačným klenotom ich krajín, v ťažkej dobe dať šancu a mocne ich podporiť? Pripomenúť si, že kontemplácia mníchov nie je len zábavka, ale nevyhnutná služba pre Boha, Kristovu Cirkev, pre ľudí. Dominikáni, františkáni, augustiniáni, benediktíni, cisterciáni a všetky ostatné rehole dali Cirkvi nekonečne veľa. Nie je na čase niečo im vrátiť? … –zg-

Napísali o nás:
Kňaz ako pionier strednej Európy

Bratislava – Eisenstadt, 6.6.2018 (Martinus – Katolícke noviny Eisenstadtskej diecézy) – 022 337
V znamení dnes znova aktuálneho budovania mostov medzi „východnou“ a „západnou“ Európou vyznamenal rakúsky diecézny biskup Eisenstadtu Mons. Ägidius J. Zsifkovics (na obr. v strede) slovenského farára z Čuňova v pohraničnom trojuholníku troch krajín Slovenska-Rakúska-Maďarska, Mariána Červeného, (na obr. vľavo) Strieborným rádom sv. Martina.
Erich Leitenberger, hovorca Biskupskej konferencie a bývalý šéfredaktor Kathpressu, pri odovzdaní rádu pri príležitosti 40. výročia vysviacky farára, pripomenul biskupovi Zsifkovicsovi, že M. Červený sa v panónskej oblasti s rôznymi kresťanskými tradíciami už roky usiluje o budovanie európskych kontaktov. Pred rokmi nadviazal kontakty aj s kardinálom Franzom Königom, zakladateľom nadácie „Pro Oriente“, spolu-inicioval „púť troch krajín“ do známeho dolnorakúskeho mariánskeho pútnického miesta Frauenkirchen a mnohými stretnutiami ponad hranice umožnil aj cesty na pašiové hry v St. Margarethen. Takéto kontakty realizuje Červený aj ako farár.
Biskup Zsifkovics: „Čuňovo je tak povediac ‚Európa v malom‘, čo treba chrániť a napomáhať. Je zrejme málo farností, kde veriaci hovoria toľkými jazykmi ako tu: slovensky, chorvátsky, maďarsky a nemecky.“
Biskup Zsifkovics vyznamenal Rádom sv. Martina aj cirkevného hudobníka Ivana Maasza, rodáka z Čuňova (na obr. vpravo), ktorý pôsobí v oblasti 50 rokov. Poďakoval sa mu za účinkovanie na púťach Chorvátov do Györu alebo na „púti troch krajín“ do Frauenkirchenu, ale aj za udržiavanie chorvátskeho jazyka a kultúry.
Čuňovo patrí ako Rusovce a Jarovce – ku skupine dedín, ktoré sú dnes pripojené k Bratislave, a ktoré až v r. 1947 po uzavretí Parížskej mierovej dohody Maďarsko odovzdalo Československu. Mnohé jazyky sa vysvetľujú tým, že sú až dodnes živými svedkami osídlenia Chorvátov v celej vtedy maďarskej oblasti (aj v Dolnom Rakúsku a na južnej Morave) a majú korene v 16. storočí. Veľké časti oblasti boli po vpáde osmanských armád v r. 1529 a 1532, po epidémiách a hospodárskych krízach spustnuté. Šľachtické rodiny Batthyany, Erdödy, Nadasdy, ktoré tu mali veľké pozemky sa preto rozhodli vyzvať svojich ľudí k presídleniu do západného Uhorska. Chorváti si priniesli aj svoju starú slovanskú cirkevnú kultúru, ktorá časom zmizla. V období baroka rozkvitla v tejto oblasti nielen chorvátska národná literatúra, ale aj ľudová zbožnosť Chorvátov bola posilnená novými pútnickými kostolmi ako Frauenkirchen (chorvátsky: Svetica za Jezerom – na obr.)

Farár Marián Červený patrí medzi známe kňazské osobnosti Slovenska. Veľký význam mali jeho stretnutia s kardinálom Franzom Königom prostredníctvom krajana farára Mons. Františka Škodu. Škoda vykonal pioniersku prácu, keď bol kardinál König prezidentom vtedajšieho Pápežského sekretariátu pre neveriacich. Farár Červený si získal náklonnosť kardinála, lebo si privlastnil jeho presvedčenie, že od Jalty vládnuce rozdelenie európskeho kontinentu treba prekonať kontinuálnou a citlivou „politikou malých krokov“. Červený bol často hosťom u kardinála a kontaktami so špičkovými osobnosťami politického a kultúrneho života Slovenska sa mu darilo iniciovať udalosti, pri ktorých viedenský arcibiskup mohol vystupovať v slovenskej verejnosti ako „muž dialógu“. Tomuto „mužovi dialógu“ bola venovaná aj dizertácia M. Červeného.
Vyvrcholením aktivít dialógu kardinála Königa na Slovensku iniciovaných farárom Červeným bol 13. október 1998. V Primaciálnom paláci v Bratislave sa konal pri príležitosti 40. výročia menovania Franza Königa za kardinála slávnostný koncert „40 ruží pre kardinála Königa“. Farár Červený vtedy pripomenul, že kardinál König rok predtým – 25. novembra 1997 – v Primaciálnom paláci ukázal, ako „vedie cesta do Európy skrze strednú Európu“– mnohé roky predtým, než boli štáty východnej Európy prijaté do EÚ. –zg-

Pápež povyšuje svojho dôverníka na arcibiskupa

Vatikán, 6.6.2018 (kath.net/KAP) 022 336 – Pápež František menoval jedného zo svojich najbližších dôverníkov za nového arcibiskupa Arcibiskupstva La Plata v Argentíne. Ako Vatikán oznámil v sobotu, doterajší rektor Katolíckej univerzity v Buenos Aires, arcibiskup Victor Manuel Fernandez (55), sa stane najvyšším pastierom druhej najvýznamnejšej diecézy jeho vlasti. Je nástupcom arcibiskupa Hectora Rubena Aguera, ktorý sa vzdal úradu pre vek.
Medzinárodne známym sa stal Fernandez ako najdôležitejší tvorca dokumentov pápeža. Návrhy mnohých textov pápeža pochádzajú od neho a teologicky sú si obaja veľmi blízki.
Po kňazskej vysviacke v r. 1986 a štúdiu na Gregoriane v Ríme bol Fernandez docentom teológie v jeho domovskej diecéze Rio Cuarto. Od r. 1993 už učil na Katolíckej univerzite Argentíny (UCA) a v Rio Cuarto mal ešte na starosti pastoráciu, katechetické projekty a hnutie charizmatickej obnovy. V r. 2007 ho Benedikt XVI. menoval za účastníka na plenárnom zasadnutí Konferencie latinskoamerických biskupských konferencií (CELAM) v Aparecide. Tam pôsobil ako teologický poradca Biskupskej konferencie Argentíny pod kardinálom Jorge Mariom Bergogliom. V r. 2011 sa stal rektorom UCA.
Odkedy univerzita konci apríla oznámila jeho rezignáciu, očakávalo sa jeho menovanie za arcibiskupa La Platy. Tam bude progresívny dôverník pápeža nástupcom skôr konzervatívneho arcibiskupa Aguera. –zg-

Rehoľníčka zomrela vo veku takmer 111 rokov

Bonn, 06.06.2018 (KAP/KNA) 022 335 – Jedna z najstarších rehoľníčok sveta zomrela niekoľko dní pred 111. narodeninami. Ako oznámila nemecká verzia tlačovej služby CNA v stredu, zomrela španielska misionárka Victoria de la Cruz Garcia z Kongregácie sestier poklony Najsv. Sviatosti a lásky k blížnemu v Tokiu na infarkt.
Sestra Victoria sa narodila 24. júna 1907 v Malage. V r. 1936 prišla po dvoch mesiacoch plavby do Japonska, kde prežila druhú svetovú vojnu a útoky na Hirošimu a Nagasaki. Do poslednej chvíle denne sledovala správy v tlači anglicky aj japonsky. Zažila desiatich pápežov a dve svetové vojny. Ako misionárka pracovala vo viacerých školách v Japonsku a bola aj predstavená. Japonská vláda ju za jej nasadenie vyznamenala. Naposledy žila v zariadení pre chudobné ženy.
Podľa portálu „katholisch.de“ je v súčasnosti najstaršou rehoľníčkou sveta Francúzka sr. André Randonová z Rehole vincentínok so 114 rokmi. Druhou najstaršou je poľská sestra Cecylia Roszaková s vekom 110 rokov a 3 mesiace. –zg-

Nemecký biskup a viedenský teológ kritizujú Vatikán

Bonn-Wien, 06.06.2018 (KAP) 022 334 – Vo výzve „Odozva na neopísateľný vývoj“ predseda Komisie pre ekumenizmus pri Biskupskej konferencii Nemecka (DBK), biskup Gerhard Feige z Magdeburgu, kritizoval Vatikán:
„Je úplne nepochopiteľné, ako sa Rím správal v nemeckom spore o sväté prijímanie,“ povedal a hovoril o „dvojakej morálke“.
„Na sväté prijímanie sa kladú najvyššie nároky a tvrdí sa dokonca o jeho nemožnosti a súčasne sa uznávajú nespočetné výnimky a bez všetkého sa tolerujú, ako povedal biskup a odvolal sa priamo na kardinála Woelkiho.
Ten cez víkend vyhlásil, že evanjelickí manželskí partneri katolíkov vo výnimočných prípadoch môžu dostať sväté prijímanie, pričom táto otázka patrí výlučne do duchovnej pastorácie, duchovného sprevádzania a individuálnemu rozhodnutiu vo svedomí veriacich. Pastoračne odôvodnené výnimky sa však nesmú stať normami, ako vyhlásil kardinál Woelki. Podľa „nepísaného pravidla Katolíckej cirkvi“ príslušným ľuďom však prijímanie neodmietne.
Biskup Feige kritizoval aj zmenu postoja na špici Cirkvi od 3. mája. Pri rozhovore vo Vatikáne sa v ten deň hovorilo, že nemeckí biskupi majú nájsť podľa možnosti „jednomyseľnú úpravu“. O mesiac neskôr sa to „očividne skrze samotného pápeža“ znova odvolalo. „Sklamanie mnohých je veľké a škody sa zatiaľ nedajú odhadnúť,“ povedal biskup Feige a dodal:
„Obeťami sú najmä zmiešané manželstvá. Som s vami. Nedajte sa odradiť, zachovajte si lásku a vernosť, dôverujte Božiemu milosrdenstvu a kráčajte cestou, ktorú vám Kristus ukazuje.“

„Strata tváre pre Marxa“
„Pápež František predsa len nie je až taký progresívny, ako si mnohí myslia,“ komentoval kauzu viedenský teológ Körtner pre Evanjelickú tlačovú službu (epd). Po rozhodnutí Vatikánu proti návrhu nemeckých biskupov žiadal viac zmyslu pre realitu v ekumenizme. „V roku jubilea reformácie tu očividne na mnohých miestach boli nedostatky. František najprv sám prispel k tomu, aby sa spochybnila rímska centrálna moc,“ ako sa vyjadril teológ. „A teraz uťahuje uzdu a rovnako ako jeho predchodcovia a rysuje červenú líniu, keď ide o podstatu vieroučných otázok. Tak teraz možno po začiatočnom nadšení z Františka, ktoré bolo aj u evanjelikov, konečne znova nastupuje triezvosť, ktorú ekumenizmus potrebuje,“ uviedol Körtner.
„Mnohé nádeje sa upierali k pápežovi Františkovi. Teraz však v rámci niekoľkých dní tieto veľké očakávania poriadne stlmil. Aj pri audiencii s nemeckými zástupcami Svetového luteránskeho zväzu v pondelok šliapol na pápež na ekumenickú brzdu,“ vyhlásil teológ.
Rímske rozhodnutie o svätom prijímaní však neznamená len pre kardinála Reinharda Marxa „stratu tváre“, ako dodal Körtner. „Je trápne aj pre vedenie Evanjelickej cirkvi v Nemecku (EKD), ktorá sa celkom spoľahla na mníchovského arcibiskupa Marxa. –zg-

Müller: ‚Zatiahli brzdu krátko pred priepasťou…‘

Rím, 6.6.2018 (kath.net) 022 333 – Nemecký kardinál Gerhard Ludwig Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, kritizoval, že rázne slovo pápeža v spore o sväté prijímanie pre protestantov prišlo príliš neskoro:
„Tu sa zatiahla núdzová brzda krátko pred priepasťou. No vlak sa aj tak vykoľajil, pretože Rím reagoval príliš neskoro a príliš váhavo. Teraz pôjde o to, aby sa vlak znova starostlivo nasadil na koľaje,“ povedal kardinál Müller podľa správy novín „Spiegels“. Podľa kardinála je téza, že toto je porážka kardinála Marxa, nesprávna: „Iba keď poznáme katolícku vieru, budeme toto rímske rozhodnutie interpretovať teologicky a nie cirkevno-politicky.“ –zg-

‚Marx vládol biskupskej konferencii ‚v barokovej sláve‘

Mníchov-Berlín, 6.6.2018 (kath.net)022 332 – „Dostal signál stop: kardinál Marx, ktorý doteraz vládol v barokovej sláve biskupskej konferencii. Teraz je jasné: Rímu sa to nepáči.“ Tak reagovali berlínske noviny „Berliner Tagesspiegel“ na list Kongregácie pre náuku viery mníchovskému kardinálovi Marxovi v súvislosti so svätým prijímaním pre protestantských manželských partnerov katolíkov. Podľa novín je to aj v liste arcibiskupa Ladaríu celkom jasné. „Svätý Otec má veľkú starosť o to, aby v Biskupskej konferencii Nemecka aj naďalej vládol duch biskupskej kolegiality.“ Marxovi, ktorého obdobie v úrade sa končí v r. 2020, musí podľa novín „niečo napadnúť, ak má záujem o opätovné zvolenie“. –zg-

Arcibiskup po páde z koňa na Božie Telo v nemocnici

Rím, 6.6.2018 (kath.net/KAP) 022 331 – Taliansky arcibiskup z Brindisi, Domenico Caliandro (70), musí po páde z koňa počas procesie na Božie Telo zostať v nemocnici. Zlomil si dve rebrá a vymkol stavec chrbtice, aj plece a má ranu na nose, ako napísali internetové noviny „Piazza Salento“ v utorok. Arcibiskup v nedeľu pri tradičnej jazde na koni s Najsvätejšou sviatosťou skĺzol z koňa a padol na zem. Magazín pre jazdcov na koni „Cavallo“ predpokladal po analýze videa, že bol uvoľnený sedlový remeň. Kôň na vine nebol.
Procesia, pri ktorej arcibiskup z Brindisi nesie Monštranciu s Hostiou na koni cez mesto, sa koná od roku 1254. Pôvod má tradícia v stroskotaní Ľudovíta IX. (1214-1270) pri návrate z nešťastnej krížovej výpravy. Francúzsky kráľ mal so sebou na palube konsekrovanú Hostiu na adoráciu a tak biskup Pietro (vor 1236-1267) jazdil k stroskotanej lodi na juh od Brindisi, aby Kristovo Telo zachránil a uchoval. Táto udalosť sa neskôr spojila s procesiou na Božie Telo. Biskup Pietro mal zrejme mulicu, či koňa plaváka, preto sa pri procesii v Brindisi používa vždy sivý kôň. –zg-

Video: Pád arcibiskupa z koňa

Argentína: Futbalisti neprišli na audienciu u pápeža!

Vatikán, 5.6.2018 (KAP) 022 330 – Zmätok okolo pápežskej audiencie pre argentínsku futbalovú jedenástku: Vatikánsky hovorca Greg Burke avizoval na stredu návštevu futbalového výberu na svetové majstrovstvá vo futbale a o pol hodinu neskôr to zasa odvolal. „Tešíme sa na nich, keď znova prídu s pokálom,“ dodal Burke v tvíte v utorok.
Počiatkom mája z Argentíny pochádzajúci pápež ešte osobne hovoril o návšteve svojho tímu z vlasti. „Argentínsky výber príde sem, stavia sa u nás,“ povedal na okraj generálnej audiencie argentínskemu žurnalistovi. Dňa 22. mája argentínske noviny „Clarin“ označili 3. jún ako dátum audiencie, no v ten deň sa nijaké stretnutie nekonalo.
Dôvod zmätenia termínu zostáva nejasný. Argentínske veľvyslanectvo pri Svätom stolci, ktoré malo audienciu organizovať, nijaké vysvetlenie neposkytlo. Podľa neformálnej informácie z Vatikánu vyšlo odrieknutie audiencie od futbalového tímu. Hráči nemali byť krátko pred zápasmi rozptyľovaní.
Argentína nastúpi v Rusku proti Islandu, Chorvátsku a Nigérii. Prvý zápas bude 16. júna proti Islandu v Odkrytej aréne v Moskve. –zg-

USA: Najvyšší súd dal za pravdu kresťanskému pekárovi

Washington D.C., 5.6.2018 (kath.net/jg) 022 329 – Najvyšší súd USA v pondelok v rozsudku konštatoval, že kresťanský pekár Jack Phillips nie je povinný pripraviť svadobnú tortu na „homosexuálnu svadbu“. Siedmi z deviatich najvyšších sudcov hlasovali za rozsudok, dvaja boli proti.
Najvyšší súd tým zrušil rozsudok súdu v štáte Colorado. Ten rozhodol, že pekár Phillips musí tortu upiecť, aj keď je to proti jeho náboženskému presvedčeniu.
Rozhodnutie najvyššieho súdu nemožno však chápať tak, že podnikateľom je všeobecne povolené z náboženských dôvodov nepôsobiť pri „homosexuálnom sobáši“, ako sa uvádza v správe FOXNews. Rozsudok sa vzťahuje na „protináboženskú tendenciu“ v rozhodovaní Komisie pre ľudské práva štátu Colorado, ktorú súd štátu v rozsudku presadzoval.
Zásadne odmietavý postoj voči náboženstvu, ktorý sa prejavuje v rozhodnutí komisie, odporuje prvému dodatku ústavy USA. Ten požaduje, aby sa zákony aplikovali spôsobom neutrálnym voči náboženstvu. Protináboženský postoj zo strany štátu nesmie byť faktorom pri vyrovnaní medzi všeobecným záujmom a náboženskou slobodou, ako uvádza najvyšší súd.
Najvyšší súd nasledoval princíp, „že tolerancia ide oboma smermi“. Komisia pre ľudské práva v Colorade netolerovala Phillipsove náboženské presvedčenie, ako konštatoval Michael Farris z Aliancie obrany slobody (ADF) po rozsudku. ADF pekára pred najvyšším súdom zastupovala.
Prípad sa začal v júli 2012, keď si chcel homosexuálny pár u Phillipsa objednať svadobnú tortu. Phillips to odmietol a odvolal sa na svoje náboženské presvedčenie. Ponúkol im iné produkty. Muži zažalovali pekáreň za porušenie antidiskriminačného zákona. Tento rok bol zákon z r. 2008 rozšírený o diskrimináciu pre sexuálnu orientáciu. –zg-

Poľsko: Najväčšie stretnutie mladých v Európe

Lednica, 5.6.2018 (kath.net/Poľská biskupská konferencia) 022 328 – Až 85 000 mladých sa v sobotu zúčastnilo na 22. stretnutí mladých na poliach pri jazere Lednica pod heslom „Ja som“. Poľský prímas, arcibiskup Wojciech Polak, zdôraznil, že je veľmi šťastný, že mládež zasa prišla v takom veľkom množstve do Lednice. Metropolita Gniezna potom povedal:
„Som rád, že môžeme prichádzať sem ako k prameňu. Páter Jan nám rozprával, že je možné predstaviť si Krista, ktorý ako v Galileji kráča po vode a príde aj sem na vody jazera Lednica. Vychádzame Ježišovi v ústrety, aby sme dnes hlasne povedali: „Pane, tu som!“
Svätú omšu celebroval arcibiskup Wojciech Polak, homíliu mal arcibiskup Grzegorz Ryś. Zdôraznil, že v centre Cirkvi stojí človek a povedal:
„Ježiš hovorí: Ja som pri tebe, ty si v strede, ja som zameraný na teba, hľadím ti do duše, nehľadím iba na povrch. Pozerám sa, čo tvoja choroba robí spôsobuje tvojej duši. To znamená človeka postaviť od centra – viedieť jeho dušu, zachrániť jeho dušu, vidieť jeho vnútro, jeho želania, jeho sny, jeho nádeje, ktoré sa trieštia, pretože mnohé veci nemôže robiť. Ježiš vidí jeho život. Prišiel, aby ho zachránil. Prišiel, aby mal život,“ povedal metropolita Łódźe.

Stretnutie mládeže na poliach Lednice sa začalo procesiou s relikviami. Zúčastnil sa na nej aj poľský prezident Andrzej Duda, poľský prímas arcibiskup Wojciech Polak a predseda Biskupskej konferencie Poľska arcibiskup Stanisław Gądecki. Z príležitosti 100. výročia opätovného získania nezávislosti Poľska rozdal poľský prezident účastníkom poľské zástavy.
Prezident sa poďakoval mladým za to, že od neho zástavy prijali: „ďakujem vám, že sme prichádzate a modlíte sa, ako nás zaväzuje naša tradícia už 1050 rokov na tomto jedinečnom mieste – kde bije historické srdce našej domoviny.“
Stretnutie mládeže LEDNICA 2000 je najväčším každoročným stretnutím katolíckej mládeže Poľska aj zo zahraničia na poliach pri jazere Lednica v blízkosti Gniezna a Poznańe. Toto miesto sa zvolilo, lebo podľa historických správ krst Poľska sa konal na ostrove Ostrów Lednicki. Iniciátorom stretnutia bol v r. 2015 zosnulý dominikán páter Jan Góra OP. Na lednidckých poliach sa nachádza Brána tretieho tisícročia a Dom sv. pápeža Jána Pavla II. kde sa zhromažďujú spomienky na pápeža. Každý rok sa na podujatí zúčastní od 80 000 do 150 000 mladých ľudí.
Stretnutie sa končí tradičným prechodom cez Bránu tretieho tisícročia. –zg-

Pápež hovorí s poľským premiérom o utečencoch

Vatikán, 4.6.2018 (KAP) 022 327 – Pápež František prijal v pondelok na audiencii poľského premiéra Mateusza Morawieckého. V rozhovore išlo aj o prijímanie utečencov ako aj angažovanosť Poľska pre utečencov z Ukrajiny a Blízkeho Východu, ako Vatikán oznámil. Pohľad sa zameral aj na celkovú situáciu v Európe. Po rozhovore s pápežom medzi štyrmi očami sa premiéra s delegáciou stretol aj so štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom a vatikánskym sesktretárom pre zahraničie, arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom.
Ďalšie témy rozhovoru boli rodinná politika a životné prostredie. Išlo najmä o ďalšiu konferenciu OSN o klíme v decembri v Katoviciach. A hovorilo sa aj o etických témach.
Mateusz Morawiecki je poľským premiérom od 12. decembra 2017 ako nástupca Beaty Szydlovej. Predtým bol jej zástupcom a ministrom financií a hospodárstva v jej kabinete.
Niektorí poľskí biskupi sa v priebehu minulého roka v téme migranti opatrne dištancovali od vlády. Aj v prudkej diskusii vlády a opozície o ústavných reformách napomínali k vecnosti a férovému dialógu. –zg-

Praha: Zlé následky pre cirkev – cena za novú vládu

Praha, 4.6.2018 (KAP/KNA) 022 326 – Český prezident Miloš Zeman nanovo poverí v stredu premiéra Andreja Babiša zostavením vlády. Nová vláda má byť s podporou komunistov a ich frakčný šéf Pavel Kováčik pokračuje v anti-katolíckom kurze. Po prvý raz od prevratu v Československu v r. 1989 budú mať komunisti opäť ruku v moci. Bez nich by nový menšinový kabinet strany ANO premiéra Babiša a sociálnych demokratov von ČSSD nemal väčšinu v dolnej komore. Babiš, v súčasnosti premiér bez dôvery parlamentu, získal po tuhých mesiace trvajúcich rokovaniach sociálnych demokratov ČSSD za koaličných partnerov. Síce ešte prebieha rozhodovanie členov ČSSD o vstupe do koalície, ale už sa rysuje väčšina pre zväzok s Babišovým ANO.
Táto koalícia v parlamente je však závislá od Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), následníckej strany komunistickej KSČ, ktorá sa nikdy úplne nedištancovala od svojej minulosti. KSČM si kladie rad požiadaviek, bez splnenia ktorých nezdvihne ruku za menšinovú vládu ANO a ČSSD.
Strana kritická voči EÚ a Nato okrem iného požaduje aj návrat českých vojakov zo zahraničia. A v nijakom prípade nesúhlasí s vyslaním oddielov do Baltickej oblasti a teda do susedstva Ruska. Na jej zozname sú aj požiadavky na zvýšenie minimálnej mzdy a dôchodkov, alebo zníženie už aj tak nízkych príspevkom pacientov pre nemocnice.
Posledné eso vytiahli komunisti z rukáva minulý víkend: Menšinovú vládu podporia len vtedy, ak sa rozsiahle reštitúcie od r. 1950 „znárodneného“ majetku cirkví zdania, ako povedal Pavel Kováčik v televíznej diskusii.
Konkrétne ide o náhradné platby cirkvám za vyvlastnený majetok, ktorý už neexistuje a nemôže sa vrátiť. Ide o sumu za roky namáhavo vypočítanú štátom a cirkvami – bez ohľadu na infláciu – vo výške do 4 miliárd eur, ktorá sa cirkvám zaplatí v priebehu 30 rokov.
Príslušný reštitučný zákon bol schválený v r. 2013. Táto suma je 59 miliárd korún – 2,3 miliardy eur. Má sa vyplácať v splátkach do roku 2043. Paralelne k týmto platbám sa majú príspevky štátu na platy kňazov a iné výdavky do roku 2030 znížiť na nulu.
Zdanenie ešte nevyplatených splátok sociálni demokrati sčasti schvaľujú. ČSSD mala podobné požiadavky už pred rokmi. A premiér Babiš nemá nič proti zdaneniu splátok cirkvám.
Novela reštitučného zákona sa nachádza v druhom – predposlednom – čítaní v parlamente. Cirkvi, ústavní sudcovia a nemálo politikov sociálnych demokratov však považujú ďalšie otvorenie kauzy reštitúcií za protiprávne. Komunisti však trvajú na tom, aby sa o zdanení rozhodlo ešte pred hlasovaním o dôvere vláde.
Či novelu reštitučného zákona ústavný súd schváli, je otázne. Aj väčšina sociálnych demokratov v senáte je proti zmene zákona. Frakčný šéf ČSSD Petr Vicha varoval, že komunisti by inak „mohli prísť so všetkým možným, aby vydierali vládu“. Problémom je, že veto senátu vyžaduje väčšinu 101 z celkových 200 hlasov. ANO, ČSSD a KSČM majú spolu vyše 108 hlasov a majú za sebou prezidenta kritického voči cirkvám a veľkú väčšinu ateistických Čechov. –zg-

+ Zomrel nikaragujský kardinál Miguel O. Brava

Vatikán 4.6.2018 (RV) 022 325 – Pápež František zaslal kondolenčný telegram v súvislosti so smrťou kardinála Miguela Obanda Brava. Nazýva ho v ňom „obetavým pastierom, ktorý v priebehu rokov s veľkodušnou vernosťou venoval svoj život službe Bohu a Cirkvi“.
Emeritný arcibiskup Manague kardinál Miguel Obando Bravo, člen rehole saleziánov, zomrel v nedeľu 3. júna vo veku 82 rokov. Patril medzi výrazné osobnosti latinskoamerickej Cirkvi.
Ako sa uvádza v tlačovom komuniké Konferencie biskupov Nikaraguy, kardinál Miguel Obando Bravo sa narodil v roku 1926. Za kňaza bol vysvätený ako 32-ročný, po absolvovaní formácie u saleziánov a po dokončení štúdií teológie a psychológie.
V roku 1970 bol menovaný za arcibiskupa diecézy Managua a o 15 rokov neskôr ho Ján Pavol II. kreoval na kardinála. V roku 2005 sa zúčastnil na konkláve, ktoré zvolilo Benedikta XVI. za 265. nástupcu sv. Petra a v tom istom roku sa z dôvodu veku zriekol funkcie arcibiskupa Managuy.
Po smrti kardinála Miguela Obanda Brava tvorí kardinálsky zbor 212 kardinálov, z ktorých 115 má právo voliť.

Bohorúhavá torta spôsobuje rozruch v Argentíne

Buenos Aires, 4.6.2018 ( http://traditioninaction.org ) 022 324 – V dňoch 24.-28. mája 2018 sa konal v Buenos Aires Festival moderného umenia (Feria de Arte Contemporanea de Argentina – FACA).
Dvaja argentínski „umelci“ – Emiliano Paolini a Rita Marianela Perelliová – vyrobili tortu v tvare tela nášho Pána Ježiša Krista ako súčasť výstavy.
Keď minister kultúry v Buenos Aires, Enrique Avogrado, prechádzal po výstave, Paolini sa vysmieval z Najsvätejšej Eucharistie a pozval ministra aj prezidenta festivalu, aby prišli a jedli Kristovo telo. Bohorúhavý výsmech bol prijatý s úsmevmi a obaja prijali kúsky torty a jedli.
Katolíci v Argentíne boli rozhorčení a navrhli petíciu, aby Avogrado rezignoval. Teraz má petícia už 28 000 podpisov. Môžete sa pripojiť.
Dvaja „umelci“ majú vo svojom repertoári dlhý zoznam rúhaní ako možno vidieť na obrázkoch 6-10. Medzi inými je to aj ich prezentácia Panny Márie z Lujana, patrónky Argentíny ako bábiky Barbie. Vzhľadom na tento dlhý zoznam by sme radi vedeli, či nie sú náhodou satanisti?
Ako sa to stáva, týchto dvoch „umelcov“ prijal aj pápež František na generálnej audiencii na Námestí sv. Petra a darovali mu tú Barbie – Máriu. Dar prijal pápež Bergoglio so srdečným úsmevom a Paolini scénu nafilmoval, aby legitimizoval svoje „dielo“ tvárou v tvár kritike katolíkov. Tento pápežov postoj iba povzbudil pár, aby pokračoval vo svojom bohorúhaní …

O poslednom tabu

Klaus Kelle

Kolín, 4.6.2018 (kath.net/“Denken erwünscht – der Kelle-Blog“) 022 324 – Na slávnosť Božieho Tela bolo na mojom profile na Facebooku naozaj rušno. Verte či neverte – išlo zasa raz o prudkú diskusiu o celibáte. Nechajme dnes raz bokom, či je to zmysluplná vec pre katolíckych kňazov alebo budhistických mníchov (ako si myslím), alebo či je to veľmi zlé a nepriaznivé pre telo. K tomu sa už vymenili všetky argumenty.
Mojou témou dnes je: Prečo sa cítia toľkí ľudia povolaní iným predpisovať, ako majú žiť … Myslím, že by som nikdy neprišiel na nápad evanjelickému alebo ateistickému známemu predpisovať, že by v budúcnosti mal žiť zdržanlivo. Čo týchto ľudí podnecuje? Čo je ich do toho? Veď manželstvá a partnerstvá sa tiež často nevydaria. Tam je potom veľa utrpenia, bolesti a sĺz. Nechceme od toho žijúcich v celibáte ušetriť?
Vezmime si na príklad tzv. „uniknutého pustovníka“, teda človeka, ktorý sa s civilizáciou vedome dobrovoľne rozlúčil. A to natrvalo. Odsťahuje sa niekam do lesov, či do tretieho sveta a žije tam bez klímy, tečúcej vody a médií. Chceme aj tomu nanútiť „šťastie“? Myslím si, že to by nikto neurobil. Prečo aj?
Alebo si vezmime tie páriky „swinger-pairs“, ako sa to dnes volá. Rozhodnú sa dobrovoľne k tomu, že sa budú stretávať s inými, aj cudzími ľuďmi, aby mali spolu sex. Nuž nič pre mňa, ale oslovili by ste známych, čo to robia a povedali im: „Hej, nechajte to predsa, to sa nepatrí! No keby ste to povedali, boli by vaši partneri rozhorčení: „Si normálny? To je MÔJ život, ja si s ním robím čo JA chcem.“
A tým sa dostávame k poslednému tabu v našej ach tak pestrej a mnohorakej spoločnosti. Prečo nedokážeme akceptovať, že sa muži, a v reholiach aj ženy, slobodne rozhodnú k tomu, že budú usilovať o celibátny život, teda že sa vzdajú partnera, rodinného šťastia a sexu aby mohli žiť podľa svojho presvedčenia a slúžiť vyššiemu cieľu? V tomto prípade sedem dní v týždni a 24 hodín denne byť tu pre iných ľudí, pre ich problémy a starosti. Čo je na tom také zavrhnutiahodné? Čo je do toho ľudí, ktorí tak žiť nechcú?
Iba ešte pripomeniem: Katolíckym kňazom sa nikto NEMUSÍ stať. A ak chce byť niekto farárom, tak to môže aj v evanjelickej cirkvi. Prečo sa toľkí cítia povolaní katolíckych kňazov k ich údajnému šťastiu nútiť?
V diskusii pred niekoľkými rokmi na Kolínskej univerzite povedal raz istý kňaz, z konzervatívnej prelatúry „Opus Dei“:
„Čoskoro sa už nebude nikto v našej spoločnosti sobášiť. Ale katolícki kňazi, tí to teraz majú musieť!? …“ –zg-

Cirkevný právnik: Kardinál Marx v Cirkvi ‚poškodený‘

Bonn, 4.6.2018 (kath.net) 022 323 – Nemecký cirkevný právnik Thomas Schüller označil rozhodnutie pápeža z pondelka ako „krok naspäť pre ekumenizmus“. František v pondelok jasne odmietol Marxov plán umožniť podávanie Eucharistie protestantským manželským partnerom katolíkov. „My, Nemci, sme zasa raz stroskotali s úsilím niečo vyjasniť,“ vyhlásil profesor z Münsteru pre Nemeckú tlačovú agentúru DPA. Posolstvo pápeža interpretuje nasledovne: „Veľa pripusťte – ale nepýtajte sa ma! Pretože to potom musíme urobiť oficiálnym.“ –zg-

Nemecko: Vatikán biskupom znova odmietol intercommunio

Vatikán, 4.6.2018 (kath.net) 022 322 – Vatikán aj po rozhovore s kardinálom Marxom, kardinálom Woelkim a ďalšími nemeckými biskupmi v Ríme znova odmietol sporný dokument Biskupskej konferencie Nemecka (BKN) o spoločnom prijímaní Eucharistie v konfesionálne zmiešaných manželstvách. Oznámil to prefekt Kongregácie pre náuku viery, arcibiskup Luis F. Ladaría, predsedovi BKN kardinálovi Reinhardovi Marxovi, oficiálnym listom v nemeckom jazyku s dátumom 25. mája. Arcibiskup Ladaría Marxovi vyhlásil, že 11. mája, ako aj 24. mája o tom s pápežom Františkom hovoril. Po rozhovoroch by chcel s „výslovným súhlasom pápeža“ dať na vedomie niektoré body.
Ponajprv sa oceňujú „mnohoraké ekumenické snahy Biskupskej konferencie Nemecka“. No list, ktorý zaznamenáva rozhovor z 3. mája 2018, ukazuje, že nemecký návrh nadhadzuje rad otázok, ktoré sú podstatného významu. „Svätý Otec preto dospel k názoru, že dokument nie je zrelý na uverejnenie.“ Ladaría tu hovorí o príručke nemeckých biskupov s názvom:
„S Kristom kráčať – na stope jednoty. Konfesionálne zmiešané manželstvá a spoločná účasť na Eucharistii. Pastoračná príručka Biskupskej konferencie Nemecka.“
Prefekt Kongregácie pre náuku viery uvádza tri „podstatné dôvody“ odmietnutia príručky. V otázke pripustenia evanjelických kresťanov v zmiešaných manželstvách ide o tému, ktorá sa týka viery Cirkvi aj celej všeobecnej Cirkvi. Okrem toho má táto otázka „účinky na ekumenické vzťahy k iným cirkvám a cirkevným spoločenstvám“, ktoré nemožno podceňovať. Potom sa doslova cituje bod 3 nasledovne:
„Téma sa týka práva Cirkvi, predovšetkým výkladu kánonu 844 CIC. V tomto sú v niektorých častiach Cirkvi otvorené otázky, preto boli už príslušné dikastériá Svätého stolca poverené, pripraviť skoré objasnenie týchto otázok. Zvlášť sa zdá byť vhodné úsudok o naliehavých vážnych situáciách duševnej núdze prenechať diecéznemu biskupovi.“
Ladaría potom ešte výslovne poukázal na to, že Svätému Otcovi veľmi leží na srdci, „aby v Biskupskej konferencii Nemecka zostal živý duch biskupskej kolegiality“. –zg-

Berlín: Polícia strieľala na muža s nožom v dóme

Berlín, 4.6.2018 (kath.net) 022 321 – Istý muž sa v nedeľu popoludní oháňal nožom v evanjelickom dóme v Berlíne a verbálne útočil na prítomných ľudí. Bezpečnostný personál zavolal okolo 16. hodiny políciu a odviedol do bezpečia asi 100 ľudí v chráme.
Medzi políciou a podozrivým mužom došlo ku konfrontácii v oblasti oltára. Polícia najprv muža vyzvala, aby odložil nôž, potom nasadila slzný plyn – všetko bezúspešne. Jeden policajt potom na muža vystrelil a zranil mu nohy. Muža museli neskôr operovať. Ľahko zranený policajnou guľkou bol aj jeden policajt.
Podozrivého zatkli – išlo o 53-ročného muža z Rakúska. Polícia však islamistický či teroristický útok vylúčila. Predseda cirkevného dómskeho kolégia, Volker Faigle, bol incidentom šokovaný, ako napísali noviny „Tagesspiegel“. –zg-

Betlehem: Útok nožom na katolíckeho kňaza

Betlehem, 4.6.2018 (kath.net) 022 320 – V Betleheme zaútočili nožom na rehoľného kňaza v habite a ťažko ho zranili v oblasti brucha. Kňaz chránil niekoľkých turistov, ktorých obťažovali dvaja moslimskí Palestínčania. Keď mužov napomenul pre ich správanie vytiahol jeden z nich z vrecka nohavíc nôž a prekvapivo na kňaza zaútočil. Informovali o tom rakúske noviny „Krone“ na základe správ izraelskej tlače.
Bezpečnostná kamera incident zaznamenala. Palestínčania mali predtým aj sexuálne obťažovať kresťanskú pútničku. Betlehem je súčasťou Palestínskej autonómnej oblasti. Na videu bezpečnostnej kamery vidno, že zranený kňaz bol pravdepodobne františkán, alebo kapucín. –zg-

Söder: Pápež je „veľká morálna autorita vo svete“

Vatikán-Mníchov, 2.6.2018 (kath.net/pl) 022 319 – „Návšteva pápeža je vždy niečím mimoriadnym a pápeža možno dokonca snáď označiť ako neoficiálneho hovorcu kresťanstva. Pápež je veľká morálna autorita vo svete,“ povedal bavorský premiér Markus Söder (CSU) na videu pre video-portál bavorskej vlády „Bayern“.
Najprv sa tento praktizujúci evanjelik stretol s pápežom Františkom. „U Františka cítiť spokojnosť, pre môj postoj a moje priznanie sa ku kresťansky formovanej spoločnosti, ale pre aktuálne politické prínosy ako príspevky na opatrovanie a pre rodiny, a že sa chceme starať o chudobných a slabých v spoločnosti,“ ako povedal premiér.
Potom bavorský premiér navštívil aj emeritného pápeža Benedikt XVI. Odovzdal mu pozdravy z Bavorska a prijal aj pozdravy pre Bavorov doma.
„Benedikta XVI. som zažil a vnímal ako duchovne sviežeho a horlivo som sa s ním porozprával o rôznych témach.“
Podľa novín „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ premiér Söder povedal, že emeritný pápež výslovne privítal rozhodnutie o krížoch. S Františkom o výnose o zavesení krížov nehovoril. No na Štátnom sekretariáte počul „veľkú spokojnosť z iniciatív kresťanského vyznania aj navonok“, ako povedal, ako aj pre príspevky pre rodiny a na opatrovanie ľudí. Ide o vyznanie, ktoré máme ako kresťania vydávať navonok, aby sme motivovali aj iných, aby zostali kresťanskí, ako povedal Söder, a to leží na srdci aj Františkovi. –zg-

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) u Františka a Benedikta XVI.

Pápež vydáva jasný signál Ruskej pravoslávnej cirkvi

Vatikán, 3.6.2018 (kath.net/KAP) 022 318 – Nezvyčajne jasne potvrdil pápež František svoju vôľu napomáhať ekumenizmus s Ruskou pravoslávnou cirkvou a jej patriarchom Kyrilom I.
„Cesta jednoty je jedinou cestou, ktorá nám sľubuje niečo bezpečné, cesta rozkolu nám prináša iba vojnu a ničenie“, povedal pápež v krátkom príhovore k ruskej pravoslávnej delegácii, ktorý Vatikán uverejnil v sobotu.
„Jediný patriarcha v Moskve, v Rusku, je ten váš,“ ubezpečil František delegáciu, ktorá pod vedením metropolitu Hilariona, vedúceho Úradu Moskovského patriarchátu pre zahraničie, bola od pondelka do stredy na návšteve Talianska. Krátko pred návratom do Ruska skupinu prijal aj František.
V príhovore František jasne odmietol každý uniatizmus, teda misie medzi nekatolíckymi kresťanmi. „Ak by to niektorí katolícki veriaci – či už laici, kňazi alebo biskupi – propagovali, tak hovorím: To už nefunguje, to už je preč.“ Prirodzene sa musia s Rímom spojené východné cirkvi, ktoré vznikli v minulých storočiach rešpektovať. Dnes však to už nie je cesta k jednote, ako povedal pápež.
František však rovnako jasne vyzval Ruskú pravoslávnu cirkev ku konkrétnym krokom v ekumenizme. Ako príklady uviedol modlitbu, charitatívnu aktivitu alebo púte. „Aj keď sa treba naďalej radiť o teologických rozdieloch, nesmieme čakať, kým niekedy nebude vo všetkých rozdieloch náuky zhoda.“
Ako jasné zreteľné ubezpečenie pravoslávnej cirkvi pápež povedal: „Katolícke cirkvi v Rusku sa nesmú miešať do vnútorných záležitostí Ruskej pravoslávnej cirkvi, rovnako ako do politiky.“ To je jeho postoj aj postoj Svätého stolca, ako povedal pápež. Na záver vyzval pravoslávnych ako aj katolíckych veriacich k vzájomnej modlitbe za seba. „To sestry a bratov oboch cirkví zblíži.“ –zg-

Austrália: Nový administrátor pre Arcidiecézu Adelaide

Vatikán, 3.6.2018 (KAP) 022 317 – Pápež František menoval pre austrálsku Arcidiecézu Adelaide apoštolského administrátora. Reagoval tak na rozsudok súdu, ktorý uznal arcibiskupa Philipa Wilsona vinného zo zamlčiavania prípadov zneužívania kňazom. Wilson (67) minulý týždeň vyhlásil, že nebude vykonávať úrad a preverí odôvodnenie súdu. Pre správu svojej arcidiecézy urobil všetky potrebné opatrenia, ako dodal.
Pápež teraz tomu zodpovedajúc menoval biskupa z Port Pirie, Gregoryho O’Kellyho (76) za apoštolského administrátora „sede plena“. Tým sa O’Kelly z právneho hľadiska stáva zástupcom pápeža a má všetky právomoci na vedenie arcidiecézy Adelaide. Nemôže však zaviesť proces proti doterajšiemu biskupovi.
Biskupa Wilsona súd 22. mája uznal vinným, že v 70. rokoch ako kňaz neudal polícii zneužitie chlapcov duchovným. Wilsonovi právnici v obhajobe podľa médií uviedli, že vtedy sa zneužívanie ešte nepovažovalo za ťažký zločin, ktorý treba oznámiť. –zg-

Poľsko: Procesia na Božie Telo spája milióny

Poľsko, 2.6.2018 (kath.net) 022 316 – „Prezentujme na sociálnych médiách obraz o tom, ako prežívame slávnosť Kristovho tela a Krvi v našich krajinách. Zdieľajme obrázky a filmy z procesií.“ K tomu pozval v piatok hovorca Biskupskej konferencie Poľska, farár Pawel Rytel-Andrianik. Minulý rok spojila táto iniciatíva 5 miliónov Poliakov. „Dúfam, že to bude tak aj tento raz,“ povedal Rytel-Andrianik. „Ak chce niekto vidieť, ako sa prezentujú procesie v Poľsku, tak nech sa prihlási na #Procesja. Ján Pavol II. povedal, že viera sa posilní, keď sa odovzdáva ďalej,“ pripomenul hovorca biskupov. Potom pozval zdieľať skúsenosti z viery na Facebooku a na Twitteri.
„Slávnosť Božieho Tela je verejným svedectvom našej viery. Môžeme to robiť aj na sociálnych médiách, keď budeme zdieľať obrázky a filmy na #Procesja. Týmto spôsobom vytvoríme obraz toho, ako my túto slávnosť prežívame v našej krajine,“ zdôraznil hovorca.
Ďalej uviedol, že slávnosť Božieho Tela je moment, v ktorom katolíci prichádzajú v procesiách na ulice našich miest, aby sa klaňali Ježišovi a meditovali o tajomstve prítomnosti Ježiša v Najsvätejšej Oltárnej sviatosti. „To nie je demonštrácia, ale veľká modlitba celej Cirkvi, ktorá zjednocuje mnohých ľudí, ktorí prichádzajú do spoločenstva, aby sa klaňali Ježišovi a pozývali ho do svojho každodenného života. Procesie predsa prechádzajú okolo našich bytov, pracovísk a zábavných podnikov. Môžeme teda povedať, že slávnosť Božieho Tela má zdôrazniť Božiu prítomnosť vo všetkých našich záležitostiach. Môžeme sa o túto skúsenosť deliť aj na sociálnych médiách, keď budeme na slávnosť aj v oktáve uverejňovať obrázky a filmy z procesií.“
Hovorca dodal, že podobné iniciatívy boli vždy veľmi obľúbené a ukázali, že užívatelia majú potrebu zdieľať skúsenosti viery. „Okrem toho tí, ktorí sa procesie nemôžu zúčastniť, sa s ňou môžu spojiť duchovne,“ povedal hovorca poľských biskupov. –zg-

Teologička: Tón diskusie o vysviacke žien sa zostruje

Bonn, 02.06.2018 (KAP/KNA) 022 315 – Tón v diskusii o možnej vysviacke žien sa podľa nemeckej teologičky z Münsteru Dorothey Sattlerovej „zostril“. V nedávnom príspevku prefekta Kongregácie pre náuku viery v „L´Osservatore Romano“ bola podľa nej „citeľná istá hrozba, že ľudia, ktorí argumentujú inak, sa sami dostávajú mimo Cirkvi založenej na spoločenstve s Kristom“. Povedala to pre portál katholisch.de v sobotu v Ríme. A vraj v liste nevidí nijaké nové argumenty.
Pred niekoľkými dňami potvrdil Vatikán odmietnutie kňazskej vysviacky žien. O tom rozhodol neomylný učiteľský úrad Cirkvi, ako zdôraznil prefekt kongregácie, arcibiskup Luis Ladaría.
Teologička nevidí nijakú bezprostrednú príčinu na tento príspevok vo vatikánskych novinách, ako vyhlásila. Argumentácia sa sústreďuje na to, že „Ježiš Kristus je muž“, zatiaľ čo predchádzajúce príspevky boli diferencovanejšie, ako uviedla. „Dôležité by teraz bolo vstúpiť do intenzívneho teologického dialógu,“ zdôraznila teologička, ktorá je prívrženkyňou kňazskej vysviacky žien. –zg-

Kardinál Woelki: Tu ide o život a o smrť !

Kolín, 1.6.2018 (kath.net) 022 314 – Kolínsky kardinál Rainer Maria Woelki na slávnosť Božieho tela na pontifikálnej svätej omši v kolínskom dóme dramatickými slovami bránil Najsvätejšiu Eucharistiu a dotkol sa aj diskusie o svätom prijímaní pre protestantských manželských partnerov katolíkov:
„Tu ide o život a smrť. Tu ide o smrť a vzkriesenie. Tu ide o večný život. Tu ide o Krista, tu ide o Cirkev a o Božie zjavenie. Preto musíme zápasiť o nájdenie správnej cesty. Nie nejakej cesty, ale cesty Pána, ktorý nás usmerňuje a vedie. Iba on sám je cesta, pravda a život.“
Kolínsky kardinál znova odmietol tvrdenia, podľa ktorých poslal list do Ríma za chrbtom kardinála Marxa:
„Ja hovorím so Svätým písmom – otvorene a slobodne som vystupoval a napísal som a povedal som to, čo bolo treba napísať a povedať, úplne verejne. Hovorím ešte raz: My tu v Nemecku nežijeme na ostrove blažených, my nie sme nijaká národná cirkev.“
Na záver homílie kardinál Woelki dostal v kolínskom dóme veľký potlesk od veriacich.
Naproti tomu v nemeckom Essene diecézny biskup Franz-Josef Overbeck sa subtílnym spôsobom vyslovil za povolenie podávať Eucharistiu aj protestantom. Biskup bez dôkazov tvrdil, že pápež Ján Pavol II. podnietil obmedzené otvorenie svätého prijímania! Podľa biskupa Overbecka „v súčasnosti ešte nemôže byť všeobecné pripustenie protestantov k svätému prijímaniu“. No potom sa biskup pokúsil akoby psychologickým trikom predsa len uvoľnenie prijímania verbálne predať. Povedal totiž, že spoločné sväté prijímanie bude možné, ak v manželstve „je v hre duševné blaho manželov“. Chcel by ale pre to „teologicky zodpovedné riešenie“.
Zaujímavý v súvislosti s nemeckým sporom o Eucharistiu je reč jeho vlastnej diecéznej tlačovej kancelárie, ktorá v súvislosti so siedmymi biskupmi, ktorí sa vo veci prijímania protestantských manželských partnerov katolíkov obrátili na Rím, hovorila o „porazených biskupoch“! –zg-

Koniec kultúrneho katolicizmu v Írsku

Dublin, 2.6.2018 (kath.net/jg) 022 313 – Referendum o legalizácii potratu v Írsku ukázalo, že katolícka viera v Írsku sa rozkladá a kedysi veľká a mocná cirkev krajiny je už len tieňom jej niekdajšej veľkosti. Napísal to americký kňaz Dwight Longenecker v článku na svojej internetovej stránke.
Dôvod poklesu vplyvu katolíckej viery v Írsku môže spočívať v jeho úzkom spojení s národnou identitou v minulých časoch. Keď bolo Írsko súčasťou Spojeného kráľovstva, patril katolicizmus k írskej identite, s ktorou sa Íri dištancovali od neobľúbených Britov. Longenecker to označuje ako „kultúrny katolicizmus“
„Keď sa vzťah s Veľkou Britániou zlepšil, uvoľnilo sa aj silné írske národné povedomie a s ním aj katolícke povedomie. V spojení so zlou katechézou, kultúrou privilégií a mocou klerikov, finančnou a morálnou korupciou niet divu, že írsky katolicizmus poľavil,“ ako píše Longenecker.
„Miznutie kultúrneho katolicizmu je súčasne však aj šancou. Cirkev bude menšia, ale živšia a pripomenie si to pravé katolícke,“ dúfa Longenecker. –zg-

Kresťania Západu zvlášť kritickí voči islamu

Washington, 1.6.2018 (KAP) 022 312 – Odkresťančovanie Európy pokračuje, lebo stále menej ľudí na Západe sa považuje za kresťanov. Hovorí to štúdia „Byť kresťanom v Európe“ amerického inštitútu „Pew Research Center“ (PEW). Až 91 % z 24 599 telefonicky opýtaných z 15 západoeurópskych krajín bolo pokrstených a 81 percent kresťansky vychovaných. Iba 71 % však je naďalej členmi cirkvi a iba 22 % chodí pravidelne (najmenej raz do mesiaca) na svätú omšu.
V názoroch na rôzne spoločenské témy sa ukázali veľké rozdiely medzi tromi skupinami: návštevníkmi kostolov, nepraktizujúcimi kresťanmi a ľuďmi bez vyznania. Negatívne názory na prisťahovalcov a náboženské menšiny ako moslimov alebo židov boli hlavne u ľudí, ktorí sa označovali ako kresťania. Asi 54 % praktizujúcich kresťanov v Rakúsku (v EÚ v priemere 40 %) sa vyslovilo za „stlmenie prisťahovalectva“, zatiaľ čo tento podiel bol u nepraktizujúcich kresťanov 37 % a u ľudí bez viery 28 %.
V západnej Európe vidí polovica kresťanov islam „ako zásadne nezlučiteľný s národnou kultúrou a jej národnými hodnotami“. Tretina by nebola ochotná prijať moslimov ako členov rodiny (u ľudí bez viery 11 %). Negatívne názory na moslimov boli skôr u katolíkov ako u protestantov. Asi 54 % praktizujúcich a 48 % nepraktizujúcich kresťanov súhlasilo s výpoveďou: „Náš národ nie je dokonalý, ale naša kultúra je iným nadradená.“

Aj nepraktizujúci vychovávajú deti nábožensky

Keď ide o potrat a homosexuálne manželstvo, ukázali sa praktizujúci kresťania vo všetkých krajinách zreteľne „konzervatívnejší“ ako nepraktizujúci alebo ľudia bez viery. Nápadné však bolo, že nielen praktizujúci kresťania vychovávajú deti v kresťanskej viere, ale aj prevažná väčšina nepraktizujúcich kresťanov. Ľudia bez viery vychovávajú deti väčšinou bez náboženstva.
V otázkach viery sa ukázalo, že na rozdiel od pravidelných návštevníkov kostola, ktorí väčšinovo – 64 % – zastávajú v Biblii opísaný obraz Boha, kresťania na papieri väčšinou veria iba v akúsi „vyššiu moc“ (51 %) alebo duchovnú silu. Asi 63 % neveriacich v Európe predpokladá, že veda robí náboženstvo nepotrebným. Aktívni kresťania väčšinou zdôrazňujú dôležitú sociálnu úlohu cirkví a angažujú sa aj spoločensky v charitatívnych akciách, kým neveriaci sa skôr aktivizujú v športových spolkoch.
Najviac praktizujúcich kresťanov v západnej Európe je v Taliansku (40 %). V Portugalsku je to (35 %), Írsku (34 %), Rakúsku (28 %), Švajčiarsku (27 %) a Nemecku (22 %). „Papierových kresťanov“ je najviac vo Fínsku (68 %), vo Veľkej Británii a Dánsku je to 55 % a v Rakúsku 52 %. V protestantských krajinách ako Holandsko je to dnes 48 %, v Nórsku 43 %, Švédsku 42 %, Belgicku 38 % a v Dánsku a Španielsku 30 %. –zg-

Teológ: Debata o „Humanae vitae“ musí pokračovať

Salzburg, 01.06.2018 (KAP) 022 311 – Prehĺbenú debatu, ktorá bude pokrokom, čo sa týka pápežského dokumentu „Amoris laetitia“ ako aj encykliky pápeža Pavla VI. „Humanae vitae“ z r. 1968 si želá rakúsky teológ morálky Martin Lintner.
„V téme sexualita a rodina zaznamenáva Cirkev už 50 rokov veľkú stratu dôvery, ktorá sa teraz jasne ukázala pri dvoch synodách o rodine,“ povedal predseda medzinárodného združenia pre morálnu teológiu a sociálnu etiku v interview pre Spoločnú redakciu katolíckych novín.
V hodnotení encykliky „Humanae vitae“ sa expert prednášajúci v juhotirolskom Bressancone neprejavil jednoznačne. Na jednej strane ide o „odvážne vyjadrenie proti negatívnym smerom vývoja“ s poukazmi, ktorým sa dlhý čas nevenovalo pozornosť a ktoré teraz podchytila „Amoris laetitia“, ako je celostná odovzdanosť manželskej lásky, ohľad partnerov na cítenie a oprávnené túžby toho druhého a aj problém úplného oddelenia sexuality od plodenia – spojený s odporúčaním prirodzeného plánovania rodičovstva, teda sledovaním plodných dní ženy.
„Paul VI. tiež právom varoval pred štátom nariadenou reguláciou pôrodnosti. Spájať rozvojovú pomoc s reguláciou počatia, považujem naozaj za závažný zásah do slobody príslušných rodín,“ povedal Lintner. V otázke zodpovedného demografického vývoja ide oveľa viac o „spravodlivé rozdeľovanie potravín, trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, prekonanie chudoby, šance na vzdelanie žien a ich rovnoprávnosť v rozvojových a iných krajinách,“ zdôraznil teológ. Aj „Humanae vitae“ zastáva zodpovedné rodičovstvo, čoho sa potom pápež František chytil s nie šťastným porovnaním, aby katolícki rodičia nemali toľko detí, ako je len možné – „aby sa nemnožili ako králiky“, ako povedal v r. 2015.
„Ohrozenia, ktoré spomína Pavol VI. sú naďalej aktuálne,“ povedal Lintner. Avšak kladie si otázku, „či odmietnutie umelej regulácie pôrodnosti je na to odpoveď a či každá umelá antikoncepcia kategoricky predstavuje porušenie dôstojnosti človeka“.
Prístup Cirkvi k sexualite formoval ďalej pápež Ján Pavol II. svojím výkladom sexuálneho aktu ako istého druhu „úplného odovzdania sa manželov“ a síce „nielen telesne, ale vzhľadom na celého človeka“. Umelá antikoncepcia sa v tomto kontexte javila ako „opätovné ubratie tohto úplného odovzdania“, keďže sa pritom vylučuje schopnosť plodenia príp. počatia. Rodičia, ktorí berú antikoncepciu podľa tohto názoru „fušujú Božej prozreteľnosti do jej diela“ a bránia realizácii vôle Stvoriteľa stvoriť človeka, ako to vyjadril Lintner.
Sčasti tu vznikli „podivuhodné“ postoje vzhľadom na viaceré vznikajúce problémy ako napr. aids. „Cirkev narážala na stále viac neporozumenia so svojím totálnym odmietaním kondómov. S Benediktom XVI. to spoznal aj učiteľský úrad a označil používanie prezervatívov na zabránenie infekcie ako prvý krok k prevzatiu zodpovednosti“, vyhlásil teológ.
Martin Lintner v knihe „Od Humanae vitae po Amoris laetitia – história spornej náuky“ (Tyrolia, 168 str.) načrtol, ako došlo k encyklike z r. 1968 a aké následky mala. Preto je dôležité, uvažovať o histórii vzniku a pôsobenia „Humanae vitae“, ako znie názor autora. –zg-

Psychológ: „Homosexuálna ideológia infiltrovala Cirkev“

„Homosexuálna ideológia tvrdí, že homosexualita je prirodzený inštinkt a manželstvo, kde sú si partneri verní a nepoužívajú antikoncepciu, je neprirodzené a v protiklade k ‚Humanae vitae’.“

Rím, 1.6.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 310 – „Homosexuálna ideológia tvrdí, že homosexualita – vrátane jej inherentnej polygamie – je prirodzený inštinkt, že manželstvo, v ktorom sú si partneri verní a nepoužívajú antikoncepciu, je neprirodzené a stojí tak v diametrálnom protiklade k ‚Humanae vitae’.“ Povedal to holandský psychológ Dr. Gerard van den Aardweg na podujatí „Rome Life Forum“, ktoré zorganizovala organizácia „Voice of the Family“ (Hlas rodiny).
„Homosexuálne manželstvo sa západnému svetu predalo ako rozšírenie konzervatívnych, ba dokonca kresťanských hodnôt! V skutočnosti homosexuálna ideológia odmieta manželstvo z postoja žiarlivosti a rebélie. Homosexuálna ideológia do istej miery infiltrovala Cirkev a jej cieľom je odstránenie jej hlavnej prekážky – encykliky ´Humanae vitae´. Neverte propagande veľkodušného, verného, milujúceho sa homosexuálneho manželstva!“ varoval van den Aardweg. „To nie je nič iné ako trik, aby sa mohol lepšie predať homosexuálny sex.“
„Dôležitým priekopníkom normalizácie homosexuality bol Alfred Kinsey (1894-1956). Kinsey v polovici 20. rokov pracoval na tom, aby odstránil morálne štandardy spoločnosti a normalizoval homosexualitu, pedofíliu a incest. Pre neho bolo manželstvo, v ktorom sú si partneri po celý život verní, neprirodzené. Zasadzoval sa za legalizáciu potratu a považoval antikoncepciu, masturbáciu, cudzoložstvo a prostitúciu za zdravé,“ povedal van den Aardweg, ktorý výsledky Kinseyovho výskumu označil ako sfalšované.
„Simone de Beauvoirová bola ďalším vplyvným hlasom proti manželstvu a materstvu a zástankyňou antikoncepcie a potratu.“ Van den Aardweg ďalej pripomenul homosexualitu de Beavoirovej a dodal, že ako mnohé lesbické ženy ani ona nikdy nepocítila túžbu po dieťati.
Rozšírené prijímanie homosexuality v spoločnosti samotné je už krokom proti „Humanae vitae“. Ak sa sexuálne vzťahy medzi ľuďmi rovnakých pohlaví verejne oslavujú a takým vzťahom sa prisúdi štatus „manželstva“, tak je každý sterilný heterosexuálny vzťah v porovnaní s tým normálny. To zatemnilo vnímanie mnohých ľudí najmä mladej generácie, čo sa týka krásy vernej pre deti otvorenej manželskej lásky v porovnaní s problémami vzťahov, v ktorých partneri používajú antikoncepciu.

Kritika Cirkvi
Van den Aardweg kritizoval v prednáške aj Katolícku cirkev. „Tá je primálo kritická voči tézam homosexuálneho hnutia o homosexuálnych sklonoch. Už v r. 1975 Kongregácia pre náuku viery prevzala homosexuálne dogmy vrodenej homosexuality a ich nemeniteľnosti. Obe veci nie sú vôbec vedecky dokázané,“ povedal van den Aardweg, ktorý homosexualitu ráta k duševným chorobám.
„Aj Katechizmus Katolíckej Cirkvi z r. 1992 zastáva podľa jeho názoru nesprávne chápanie homosexuality ako „komplexného, hlbokosiahleho mystéria prírody, čo je triumfom homosexuálnych normalizátorov,“ ako povedal psychológ.
„Rétorika najnovších cirkevných dokumentov vytvára atmosféru, v ktorej sa zdá byť takmer nekresťanské, keď odmietame homosexuálne praktiky,“ kritizoval van den Aardweg. Ako príklad uviedol predbežnú správu vatikánskej Synody biskupov o rodine z r. 2014.
„Pokusy zmeniť náuku ´Humanae vitae´, ktoré sa podnikajú v rámci Cirkvi, sú v podstatnej miere presadzované homosexuálnymi kňazmi,“ varoval psychológ. „Škandály zneužívania ukázali, že medzi kňazmi a seminaristami možno nájsť nadproporcionálny podiel homosexuálov. Mnohí z nich urobili kariéru. V Cirkvi existujú homosexuálne siete aj na vysokých úrovniach, ktoré sledujú cieľa normalizácie homosexuality,“ tvrdil van den Aardweg.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *