Sv. Rita, patrónka nemožného

Svätá Rita z Cascie bola pokorná a svätá žena, ktorá žila v 15. storočí. Počas života i po smrti sa silnou príhovornou modlitbou prihovárala za tých, ktorí to najviac potrebovali.

Po smrti na tuberkulózu spájali sv. Ritu takmer okamžite s viacerými zázrakmi. Spisovateľ Bert Gezzi napísal: „Tri dni po jej smrti Doménico Angeli, notár z Cascie, zaznamenal hneď jedenásť zázrakov. Odvtedy je všeobecne známa ako zázračná príhovorkyňa s nespočetnými zázrakmi, ktoré sa dejú na jej príhovor, najmä vo veľmi ťažkých, zvláštnych a dokonca nemožných situáciách. Napriek tomu bola Rita oficiálne kanonizovaná až v roku 1900. Udiali sa tri úžasné zázraky, ktoré pripravili cestu pre jej kanonizáciu, dokazujúc, že ​​veriaci sa bez pochybností môžu modliť k tejto mocnej svätici. Tu sú spomínané tri zázraky, tak ako sú uvedené v oficiálnom dekréte o kanonizácii.

Prvý zázrak hovorí o príjemnej vôni vychádzajúcej z ostatkov svätice. Tento jav potvrdili mnohí svedkovia a tiež dôveryhodná tradícia, takže pochybnosti o tejto skutočnosti by boli absurdné. Navyše nie je možné uviesť prirodzenú príčinu vône vychádzajúcej z jej tela. Tento zázrak je doložený výskumom, ktorý spracovali tí najkvalifikovanejší odborníci. Okrem toho sa táto vôňa rozptyľuje spôsobom, ktorý presahuje bežné zákony prírody. Preto sme presvedčení, že vôňa má pôvod v božskej intervencii.

Ďalším zázrakom sa stala Elizabeth Bergaminiová, mladá dievčina, ktorej hrozila strata zraku kvôli kiahňam. Lekári skonštatovali, že stav dieťaťa je tak závažný, že lekárska veda nemá naň žiaden prostriedok. Rozhodli sa vziať ju preto do augustiniánskeho kláštora v Cascii a v bolesti a žiali prosili svätú Ritu za svoju dcéru, ktorej slepota sa medzitým vážne rozvinula. Po príchode do kláštora bolo dieťa oblečené v šatách rehole na počesť sv. Rity. O štyri mesiace neskôr vykríkla Elizabeth, že vidí. Spolu so sestrami okamžite začala ďakovať Bohu, ktorý vykonal zázrak skrze sv. Ritu.

Tretí zázrak sa stal Cosimo Pelligrinimu, trpiacemu chronickou katarálnou gastroenteritídou a hemoroidným postihnutím v takom rozsahu, že neexistovala žiadna nádej na uzdravenie. Vrátil sa v jeden deň z kostola, a bol tak oslabený svojou neznesiteľnou chorobou, že sa ocitol blízko smrti. Lekári, ktorí boli k nemu privolaní, mu nariadili, aby prijal posledné pomazanie. A to aj prijal. Keď ležal v posteli v agónii smrti, zrazu sa mu zazdalo, že vidí svätú Ritu, ako ho pozdravuje. Následne po tomto videní sa mu vrátila sila a chuť do jedla a vo veľmi krátkom čase dokázal robiť prácu s mladíckou silou, hoci bol už niekoľko rokov dôchodcom. Mal totiž 70 rokov.

 

Tu je tradičná modlitba k svätej Rite za príhovor v nemožných situáciách

Ó, svätá patrónka núdznych, svätá Rita, ktorej prosby Boh takmer nikdy neodmietne. On ťa vďaka tvojmu vnútornému bohatstvu obdaroval mnohými milosťami a preto ťa nazývame Pomocníčkou v bezradnosti a v neriešiteľných situáciách. Svätá Rita, tak pokorná, čistá, ponižovaná, trpezlivá, ty si tak plná útrpnej lásky k ukrižovanému Ježišovi, ktorý ti dopraje všetko, čo od neho žiadaš, a kvôli ktorému sa všetci s istotou obraciame na teba. Skloň sa k našej prosbe a v mene tvojho ctiteľa a prosebníka ju predostri pred Boží majestát. Buď k nám štedrá tak, ako si aj vždy bola v toľkých nádherných prípadoch. Pre väčšiu slávu Boha, pre šírenie úcty k Tebe a pre útechu tých, ktorí ti dôverujú.

Sľubujeme ti, že ak nám Boh udelí tú milosť, o ktorú tu prosíme, budeme ti preukazovať svoju priazeň, budeme ťa  chváliť a navždy ti spievať piesne chvál. Spoliehajúc sa na tvoje zásluhy a mocný príhovor pred Ježišovým Najsvätejším Srdcom ťa prosíme, aby si nám vyprosila tieto milosti [tu povedzte, o čo prosíte]. Oroduj za nás, svätá Rita, aby sme sa stali hodnými Kristových prisľúbení.

 

Prečo sa svätia ruže sv. Rity?

Jedna z legiend hovorí, že v treskúcej zime roku 1457, už ako ťažko chorá, sv. Rita poprosila spolusestru o ruže a figy. Tá sa na prekvapenie všetkých vrátila s kvitnúcimi ružami a zrelými figami. V augustiniánskych komunitách sa vždy na jej sviatok, 22. mája, svätia Ruže svätej Rity.

Daľšia legenda dopĺňa informácie, že onou spolusestrou bola príbuzná sv. Rity, ktorú poprosila, aby zo záhrady jej domu priniesla ruže a figy. Príbuzná skutočne v strašnej zime našla v záhrade dve rozkvitnuté ruže a jednu zrelú figu. Figa bola symbolom jej manžela a dve ruže symbolom ich dvoch synov.

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *