20. nedeľa cez rok A

Žena prišla k nemu, poklonila sa mu a povedala: „Pane, pomôž mi!” On jej odpovedal: „Nie je dobré vziať chlieb deťom a hodiť ho šteňatám.” „Áno, Pane,” vravela ona, „ale aj šteňatá jedia odrobinky, čo padajú zo stola ich pánov.” Vtedy jej Ježiš povedal: „Žena, veľká je tvoja viera!“
Viď Mt 15,21-28

 

Ako je možné, že Ježiš, ktorý sa inokedy nezdráha odpovedať ani na zákerné otázky tých, ktorí ho chcú podchytiť v reči (viď Mt 22,15-33), teraz neodpovedá ani slovo kanaánskej žene, ktorá prosí o zmilovanie? Dôvod je možno ten, že Ježiš nechce tejto žene odpovedať slovami, pretože on sám je jediným Slovom, ktoré jej môže dať odpoveď. A reakcia ženy na Ježišovu poznámku o chlebe, deťoch a šteňatách dokazuje, že je schopná a pripravená túto odpoveď, toto Slovo, prijať. Ježiš prirovnal Izraelčanov k deťom, Kanaánčanov k šteňatám a svoje pôsobenie k chlebu. Žena veľmi trefne prirovnáva svoju žiadosť k odrobinke, ktorá iba mimovoľne padá zo stola. Aký úžasný musí byť tento chlieb, ak je oslobodenie dcéry od zlého ducha v porovnaní s ním iba odrobinkou! A aký bohatý a dobrý musí byť tento hostiteľ, ak z jeho stola padajú takéto odrobinky! Kanaánska žena práve vyznala svoju vieru v tento Chlieb a v tohto Hostiteľa. Napriek hroznému trápeniu v jej rodine je vyslyšanie jej prosby iba odrobinkou v porovnaní s veľkosťou Pána, v ktorého verí a na ktorého sa upriamuje.
Ak sa zdá, že Pán neodpovedá ani slovo na naše úpenlivé prosby a modlitby, nie je to azda preto, že trváme na tom, aby nám dal len odrobinky, kým on by nás rád nasýtil Chlebom, ktorým je on sám?

 

BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *