29. nedeľa cez rok C

Rozpovedal im podobenstvo, ako sa treba stále modliť a neochabovať…
Lk 18,1-8
Treba sa stále modliť… – Modlitba nie je činnosť, ktorá strieda iné činnosti, ale klíma, v ktorej sa má odohrávať každá iná činnosť a z ktorej všetko vychádza.

…a neochabovať – modlitba je svojou podstatou akoby chvíľou „ochabnutosti“, pretože sa vzdávame svojej aktivity, aby sme uvoľnili priestor Božiemu pôsobeniu. Ponúkame svoje „nič“ a očakávame „všetko“. Čas modlitby je časom „prázdnoty“, ktorá čaká na Božie naplnenie. Hrozí nám však, že tento priestor naplníme svojími falošnými predstavami Boha ako „nespravodlivého sudcu, ktorý sa ľudí nehanbí“. Modlitba je ako biele plátno, na ktoré premietame svoje zlé predstavy o Otcovi, ktorý miesto chleba, ryby či vajca dáva svojim deťom kameň, hada alebo škorpióna (por. Lk 11,11).

Ale on dlho nechcel… – Boh nevypočúva naše túžby po veciach, aby sa v nás zrodila túžba po ňom. Cieľom modlitby nie je dosiahnuť, aby Boh zmenil svoj postoj voči nám, ale aby sme my zmenili svoj postoj voči nemu a prešli od zištnej túžby po Božích daroch, ktoré neprichádzajú, k nezištnej túžbe po samotnom Darcovi, ktorý chce prísť. A môže prísť len vtedy, keď po ňom túžime.

… aby ma neudrela po tvári… – Zlý sudca nechce prísť do bližšieho kontaktu so svojimi prosebníkmi, Boh naopak túži po tom, aby naša modlitba bola ako Jakubov zápas „na telo“, a aby sme ho „nepustili, kým nás nepožehná“ (porov. Gen 32,23-33).

Evanjelium 27. nedele začínalo prosbou apoštolov: „daj nám väčšiu vieru.“ Pán nás učil o viere, ktorá dáva veľký zmysel aj malým veciam. Evanjelium 28. nedele končilo slovami: „Tvoja viera ťa uzdravila.“ Pán nás učil o viere, ktorá uzdravuje a zároveň zaväzuje k zodpovednosti za druhých. Dnešné evanjelium zakončuje: „Ale nájde Syn človeka vieru na zemi, keď príde?“ Pán v nás chce vzbudiť vieru, ktorá má podobu túžby – neuhasiteľnej túžby nie po Božích daroch, ale po samotnom Darcovi.

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *