Slávnosť Panny Zjavenia Pána – Troch kráľov

Kde je ten novonarodený židovský kráľ? Videli sme jeho hviezdu na východe a prišli sme sa mu pokloniť.
Mt 2,1-12

 

Keď sa za čias kráľa Herodesa v judejskom Betleheme narodil Ježiš, prišli do Jeruzalema mudrci od východu a pýtali sa: „Kde je ten novonarodený židovský kráľ?“ – Súradnice času i miesta sú udané, ale sú málo platné, ak sa ľudia vo svojom srdci nespýtajú: „Kde je ten novonarodený kráľ?“. Aj my máme „súradnice“, ktoré vedú ku Kristovi, ale ak sa sami nespýtame: „Kde je?“, zostaneme ako veľkňazi a zákonníci ľudu . Ich oči síce blúdili po svätých písmach, ale ich srdce sa nevydalo na cestu s otázkou: „Kde je?“

Keď to počul kráľ Herodes, rozrušil sa a celý Jeruzalem s ním. – Mudrci nemali v úmysle vzbudiť rozruch, a predsa… každé autentické hľadanie Boha nevyhnutne rozruší tých, ktorí by ho najradšej zlikvidovali (ako Herodes), alebo o neho nejavia záujem (ako celý Jeruzalem).
Áno, rozruch a nepokoj je znamením toho, že človek buď hľadá na nesprávnom mieste (ako veľkňazi a zákonníci ľudu), alebo nehľadá vôbec, alebo dokonca hľadá, avšak preto, aby objekt svojho hľadania zlikvidoval. Kto však hľadá naozaj preto, aby sa mu šiel pokloniť , zakúsi to, čo mudrci, keď sa nesmierne zaradovali . Indikátorom správnosti hľadania je práve skutočná vnútorná radosť.

Tú však môže pocítiť iba ten, kto dokáže padnúť na zem , otvoriť svoje pokladnice a odovzdať novonarodenému Kráľovi:
svoje zlato – viditeľné bohatstvo, teda všetko, čo má,
svoje kadidlo – neviditeľnú vôňu, teda všetko to, po čom túži,
svoju myrhu – masť, ktorá lieči a uchováva – teda všetko to, čím je.

napokon ten, kto padne na zem a otvorí svoje pokladnice novonarodenému Kráľovi a dovolí mu, aby ich on spravoval, nemôže už kráčať tou istou cestou ako doteraz, ale vracia sa inou cestou . Vracia sa k tomu od ktorého vyšiel. Vracia sa do svojej krajiny – do svojej skutočnej vlasti, ktorou je Božie kráľovstvo.

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *