3. nedeľa cez rok A

Keď sa Ježiš dopočul, že Jána uväznili, odobral sa do Galiley. Opustil Nazaret a prišiel bývať do pobrežného mesta Kafarnaum, v končinách Zabulon a Neftali,
aby sa splnilo, čo povedal prorok Izaiáš:
„Krajina Zabulon a krajina Neftali, na ceste k moru, za Jordánom, Galilea pohanov! Ľud bývajúci v temnotách uvidel veľké svetlo.
Svetlo zažiarilo tým, čo sedeli v temnom kraji smrti.“
Mt 4,12-23

 

Ježiš sa odobral do Galiley… prišiel bývať do pobrežného mesta Kafarnaum… – Zdá sa, akoby nás tento verš iba proste a fakticky informoval o Ježišovom presune. Evanjelisti však nikdy nepíšu niečo len preto, aby informovali. A preto, keď sa zdá, že ide iba o čisto „technickú poznámku“, treba „nastaviť antény“, lebo nám určite chcú niečo povedať.
Pobrežné mesto Kafarnaum – križovatka národov, kultúr, náboženstiev… Križovatka obchodných a vojenských ciest spojujúcich Egypt a Damask. Dnes by sme povedali: mesto, kde sú obchody otvorené aj v nedeľu a účasť na bohoslužbách sa pohybuje okolo niekoľko desatín percenta. A práve tu Ježiš začal hlásať: „Robte pokánie, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo.“ Nežiada obchodníkov, aby zavreli svoje obchodyy, ani sa nesťažuje, že ľudia prejavujú malý záujem o duchovné témy. Veď práve preto začal hlásať tu.

Aj pre nás nadišiel čas odobrať sa do mesta Kafarnaum , do Galiley pohanov a tam hlásať: „Robte pokánie, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo!“
Kde je teda ten Kafarnaum? Kafarnaum a Galilea pohanov je predovšetkým v nás. V našom srdci sa krížia ponuky, ktoré si navzájom odporujú. V našich rodinách je križovatka rôznych názorov rodičov, starých rodičov, svokrovcov, detí… Tam, kde sa každý deň pohybujeme (v škole, v práci, v kanceláriách, v obchodoch…) je prostredie, ktoré má dostatok svojich vlastných záujmov a nereaguje na kresťanské posolstvo. A predsa… Ježiš prišiel bývať do mesta Kafarnaum a práve tam oslovil rybárov: „ Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí. “ Rybári nie sú ľudia, ktorí sedia na brehu so založenými rukami a ťažkajú si, že ryby sú príliš hlboko. Rybárske remeslo vyžaduje námahu, skúsenosti, odvahu, umenie a predovšetkým trpezlivosť. Presne tie kvality, bez ktorých sa nezaobídu rybári ľudí . Odhodlanie k odpovedi sa však môže zrodiť iba z istoty, že ten, ktorý volá, je sám veľkým svetlom žiariacim v temnom kraji smrti . Inak budeme len rozpačito naznačovať druhým, aby stlmili svoje reflektory a aby uvoľnili miestečko pre naše nesmelé kahance.

(Tonnino Lasconi, www.paoline.it )

 

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *