„Patrím Ježišovi“ Podmanivá viera 14-ročného talianskeho mučeníka bl. Rolanda Rivi

Pred takmer 80 rokmi mladý seminarista a mučeník bl. Rolando Rivi zomrel rukou komunistických partizánov. 13. apríl 1945 bol nielen dňom zasväteným Kristovmu umučeniu, ale aj dňom, keď komunistickí partizáni zabili Rolanda Riviho v odium fidei (z lat. „nenávisť k viere“). Roland mal len 14 rokov, keď bol na tri dni uväznený a vystavený nevýslovnému mučeniu a násiliu. Nakoniec ho vzali do lesa v Piane di Monchio v Taliansku a vyzliekli mu reverendu. Bol nútený vykopať si vlastný hrob, pokľaknúť a dostal dva výstrely z pištole.

Podľa toho, čo bolo zaznamenané, sa mladý mučeník pred svojimi vrahmi modlil aj „Otče náš“. Hneď po modlitbe naňho politický komisár partizánskej skupiny vystrelil dva smrteľné výstrely. Zatiaľ čo dnes nepoznáme mená vinníkov, Riviho veľké svedectvo viery žiari! Katolícka cirkev ho teraz uctieva ako „blahoslaveného“ a je patrónom seminaristov a služobníkov diecézy Modena-Nonantola v Taliansku.

„Patrím Ježišovi“ Silné svedectvo viery Rolanda Riviho

Rolandova veľká viera nikdy nezakolísala. Aj keď si bol vedomý rizík, do ktorých išiel oblečením si reverendy, nikdy si ju nechcel vyzliecť. Jeho rodina ho niekoľkokrát požiadala, aby sa vzdal rúcha, ale mladý seminarista odpovedal: „Prečo? Čo je zlé na tom ho nosiť? Nechcem si ju vyzliecť. Študujem za kňaza a toto rúcho je znakom toho, že patrím Ježišovi“.

Modlitba k blahoslavenému Rolandovi Rivimu

Ó, Bože, milosrdný Otče, ktorý si vyberáš maličkých, aby si zmiatol mocných sveta, ďakujem ti, že si nám v seminaristovi Rolandovi Rivim dal svedectvo úplnej lásky k tvojmu Synovi Ježišovi a jeho Cirkvi, až po obetu jeho života. Osvietený týmto príkladom a na Rolandov príhovor ťa prosím, daj mi silu byť vždy živým znamením tvojej lásky vo svete a prosím ťa, udeľ mi milosť… (tu uveďte svoj úmysel) po ktorej vrúcne túžim. Amen.

Zdroj: Churchpop, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *